2022-08-30 95 瀏覽
今日同朋友黎開大圍拎野,下午肚仔餓就見到好大個門面cartoon 公仔,感覺都幾吸引😁入到餐廳都坐滿2/3人,以午茶時段黎講都多人,好彩我地唔洗等位就可以入坐。我地見到有午市套餐,分別叫鰻魚蕃茄烏冬和泡菜豆腐湯飯加少少錢叫埋兩個小食-牛油雞翼和魚餅,仲有泡菜蝦煎餅!呢個泡菜蝦煎餅食得出唔係用雪藏蝦,係用新鮮蝦,感覺特別滋味。小食方面,牛油雞翼十分香口,魚餅都係正常水準主菜黎了鰻魚份量都適中,蕃茄湯味濃厚🥰泡菜豆腐湯原來入面仲有粉絲,有驚喜,本人好鐘意食粉絲,吸晒豆腐湯既湯汁,十入之入味👍🏻份量都好多😂我地都食得好飽!最後咁熱既日子緊係要飲凍檸茶少甜🤩總數$265埋單,每人$132.5 以食到咁多野黎講,好抵食我地都坐得好舒服😊

小食方面,牛油雞翼十分香口,魚餅都係正常水準

主菜黎了

鰻魚份量都適中,蕃茄湯味濃厚🥰

份量都好多😂我地都食得好飽!

最後咁熱既日子緊係要飲凍檸茶少甜🤩

總數$265埋單,每人$132.5
以食到咁多野黎講,好抵食
我地都坐得好舒服😊
2022-08-27
$132.5 (下午茶)
2022-08-25 80 瀏覽
想食左好耐嘅小火焰~終於食到啦😍見到餐牌啲二人餐好抵食但由於我同朋友都係雀仔胃,所以都係散叫 唔好做大嘥鬼啦😀平時食開嘅炸雞都係果啲口味,今次就見到唔常見嘅味就一於嗌黎試下-蜂蜜提子脆米炸雞-蜜糖加提子有啲甜,好彩有個脆米中和一下,同埋三樣野加埋都好夾,我好喜歡呢個炸雞海鮮石鍋炒飯-非常不錯,食到最底仲有飯焦😆好似食緊煲仔飯咁,不過如果有多少少醬汁加埋落去撈我諗會更好,而家係純粹炒飯底- 糯米糍3.6牛乳雪花冰-好出色!因為我本身好鍾意食糯米糍,我想話佢個糯米糍真係好好食,淡淡雪花冰加埋啲阿華田粉(?)個甜度就岩岩好啦,呢個絕對係可以翻兜嘅甜品嚟!
想食左好耐嘅小火焰~終於食到啦😍

-蜂蜜提子脆米炸雞-

海鮮石鍋炒飯-

- 糯米糍3.6牛乳雪花冰-
2022-08-25 65 瀏覽
平時都多去韓國旅行食嘢,而家疫情少去咗好傷心大圍有好多唔同嘅餐廳小店,但係要搵韓國嘢食,就選擇唔係好多…今日同朋友真係好想食下韓國嘢,因多太掛住韓國見大圍開咗間小火焰,一開張嘅時候好多人排隊,咁啱嗰日佢又唔使排隊喎,於是就入去試吓!環境幾好,播住好多韓文歌,一入到去個氣氛幾歡快!Menu有好多嘢食選擇,有套餐,有唔係套餐… 我同朋友兩個人見套餐好似幾抵食,就試咗二人套餐~前菜我哋試咗豬肉餅同炸雞沙律,豬肉餅應該真係餐廳自己做嘅,幾Juicy👍🏻主菜我哋試咗燻蹄粉絲煲!有韓式年糕,雞髀菇同埋煙韌嘅粉絲,個湯底都不錯~另外仲叫咗個芝士拉斯燒雞翼泡菜飯~味道一般,不過多芝士,雞翼都算大隻嘅~甜品我哋加錢叫咗個芒果窩夫,擺款好靚有心機!不過窩夫嘅質感就特別啲,咬開就碎碎地咁,唔似平時食開嘅窩夫咁,所以就唔特別推介啦。整體來講,餐廳環境同店員服務態度好好,食物用心製作,味道就還好。
平時都多去韓國旅行食嘢,而家疫情少去咗好傷心
2022-08-22 55 瀏覽
沙田大圍有唔少美食餐廳,近年又多咗地鐵屯馬線,交通便利咗好多,所以放假都多咗入去行街食嘢,今晚就同朋友去咗間叫小火焰韓式咖啡廳,餐廳餐牌美食有韓國菜,甜品/糖水等。餐廳裝潢有色彩繽紛的塗鴉牆及擺設了人氣韓國卡通精品。還播放著韓國流行曲MV!滋味炸雞半份,食韓國菜一定少不了炸雞,韓式炸雞係即炸,外層炸得金黃香脆,雞內質地嫩滑多汁,加上芝士極之惹味!蟹黃炒淮山麵,以淮山磨粉做麵, 口感爽滑彈牙, 非油炸, 無添加防腐劑, 無人造色素,無鹼水, 食得非常健康的麵,配新鮮嘅蟹黃蟹肉一齊炒製. 食落鮮甜可口,十分滋味,再加埋蟹子,每一啖都鮮香十足又有口感!凍蜂蜜柚子茶清新怡人即磨凍咖啡香甜順滑,口感細緻。晚上9:30後甜品7折和飲品買一送一,下次一定再來試試!

凍蜂蜜柚子茶清新怡人

即磨凍咖啡香甜順滑,口感細緻。
晚上9:30後甜品7折和飲品買一送一,下次一定再來試試!
2022-08-22 58 瀏覽
同阿女喺大圍食完飯,準備行去地鐵站搭車返屋企,經過小火焰韓式咖啡廳。門口有牌寫住:期間限定晚上21:30後甜品供應 7折,飲品買一送一優惠,再望下大大個餐牌甜品圖片好吸引,阿女即刻話入去食埋甜品先走啦!芒果布朗尼3.6牛乳雪花冰,雪花冰有濃濃的奶味,口感綿密入口即化,不會太甜膩,搭配新鮮的芒果剛剛好融為一體,中間加左一大球芒果雪糕,令整個甜品口感更細滑,布朗尼蛋糕也是香濃溼潤好入口。三色窩夫,三款經典口味雪糕混合,交織出味道及層次分明的甜蜜味道。最後綴以鮮忌廉、朱古力醬及窩夫提升口感,為今個夏日增添不一樣的繽紛色彩。

2022-08-21 56 瀏覽
小火焰韓式咖啡廳今日去搵朋友去韓國餐廳小火焰食lunch😉😉香芒炸雞沙律🍗🥗$98賣相好吸引😋😋顏色繽紛⭐️⭐️有炸雞、沙律菜、芒果、沙律醬😍😍炸雞好香脆,少少辣,好惹味😄😄加埋沙律菜食好fresh😙午餐燒鰻魚併蕃茄烏冬$78🍅🍅燒鰻魚肉質鮮嫩🥳🥳加埋醬汁好好食👍👍蕃茄烏冬有香濃蕃茄味,仲有粟米粒,好正😍😍脆香牛油雞翼+$15(2隻)加配小食✨✨好抵食,雞翼好重牛油香😙😙仲炸到好香脆🍗🍗3.6牛乳奶凍+$103.6 牛奶🥛濃郁❤️❤️甜品必食🥰🥰熱蜂蜜生薑茶🍹跟餐好養生😍😍好岩女仔飲,健康美味😋😋餐廳環境:餐廳好有韓國feel,不錯❤️❤️整體評分:4/5環境:4/5味道:4/5抵食:5/5地址:大圍大圍道1-35號金山樓地下4號舖
小火焰韓式咖啡廳

今日去搵朋友去韓國餐廳小火焰食lunch😉😉

香芒炸雞沙律🍗🥗$98

午餐燒鰻魚併蕃茄烏冬$78🍅🍅

脆香牛油雞翼+$15(2隻)
加配小食✨✨好抵食,雞翼好重牛油香😙😙仲炸到好香脆🍗🍗

3.6牛乳奶凍+$10
3.6 牛奶🥛濃郁❤️❤️甜品必食🥰🥰

熱蜂蜜生薑茶🍹跟餐
好養生😍😍好岩女仔飲,健康美味😋😋

餐廳環境:餐廳好有韓國feel,不錯❤️❤️

整體評分:4/5
環境:4/5
味道:4/5
抵食:5/5

地址:大圍大圍道1-35號金山樓地下4號舖
我認我係為食😆兩個人黎真係有選擇困難,剩係睇個menu 都睇左10分鐘,因為實在樣樣都超吸引喺呢間餐廳試左燒醬蝦醬鮑魚,芝士蘑菇雞翼,BBQ 牛(附一串紫薯bb 同一串juicy 菠蘿),濃湯粉絲。。。好好味,仲要價錢好合理,讚👍🏼服務方面好滿意,雖然剛黎到嘅時候出面明明仲有4~5張吉枱,但個侍應竟然安排我地坐好入面廁所門口張枱,但最後其他同事都安排我地坐番出去,但用餐時侍應們都超有禮貌同埋好好笑容👍🏼

2022-08-19 58 瀏覽
朋友突然想食韓國野黎開依頭就一於入去試下啦係觀塘都見過佢既分店好似7 8年前食過 不過冇印象了今次再黎食下佢有套餐不過我地就叫左單點叫左個前菜 $38紫薯比較清淡 唔會好多糖有幾粒甜薯係到海鮮石鍋飯極力推介!!!!😍❤️❤️😍❤️😍真係超好食 飯好香 脆得黎又唔硬有青口 蜆 蝦 帶子仔 蟹子等食落去好香好開位蜜糖提子炸雞好好食 啲雞好滑又唔孩同朋友掛住傾計黎左成10分鐘先食都依然脆扑扑 好好食蜜糖都好夾 而又唔會覺得好油甜品 朱古力雪糕牛奶冰牛奶冰好有牛奶味好香滑雪榚都唔易溶食左好耐仲有3粒雪米糍2個人食依幾款野飽到爆炸埋單只係$490😁😁
朋友突然想食韓國野

2個人食依幾款野
飽到爆炸
埋單只係$490😁😁
2022-08-15 1122 瀏覽
今日嚟到大圍呢度 行到又熱又攰 見到呢間餐廳門口有甜品牛奶雪花冰食 就諗住試吓佢😚 星期日嘅午市時段都好多人食㗎 都要等三四張枱先有得入座😗原味韓式炸雞食韓國嘢點少得食韓式炸雞啊🍗 基本上係必要㗎啦 好欣賞呢度嘅炸雞肉嫩又多汁🐥 不過友人話雞皮連埋炸粉有少少Heavy 所以佢食雞肉就咁點炸雞嘅醬都已經覺得好好食喇😂 呢個原味炸雞配咗蜜糖芥末醬同埋韓式甜辣醬 絕對唔會剩係得香草炸雞 個人覺得炸雞配蜜糖芥末醬比較出色🫢松露曲奇脆脆3.6牛乳雪花冰由於我哋淨係嗌呢個雪花冰同埋炸雞 店員都好細心咁問我哋雪花冰使唔使晏啲先上✌🏻 當然好啦 如果唔係一路食炸雞一路食甜品咩😙 呢個3.6牛乳雪花冰同外間甜品舖成日話嘅牛奶冰好唔同🥛 外間嘅牛奶冰成日都係得用水做嘅冰再加煉奶整成 但係呢個牛乳雪花冰係用牛奶製成冰再打磨 味道同層次即刻爭幾班 係名符其實嘅牛奶冰🍧 呢個牛乳雪花冰上面仲有曲奇雪糕同埋cream 再加上側邊嘅餅碎同朱古力碎 口感好豐富 又唔會太甜😝 呢間舖頭午市時段係唔使加一嘅 其實佢嘅午餐都非常抵食 不過今次我哋嘅目標好明確 就係要食佢嘅甜品同埋炸雞😮 可能下次嚟會試吓午市套餐掛 見隔離都

原味韓式炸雞

松露曲奇脆脆3.6牛乳雪花冰

呢間舖頭午市時段係唔使加一嘅 其實佢嘅午餐都非常抵食 不過今次我哋嘅目標好明確 就係要食佢嘅甜品同埋炸雞😮 可能下次嚟會試吓午市套餐掛 見隔離都食得好津津有味😉
下午茶
2022-08-14 81 瀏覽
估唔到5:15左右時間入到餐廳,仍有午餐可以叫。急不及待咁就午餐,怕一陣冇得叫,用手機自行落單。牛肉溫泉蛋拌飯,份量十足,溫泉蛋都唔錯,因有汁燒,所以飯唔會好乾。明蝦水冷麵,普通,唔太特別。茄子牛肋焗泡菜飯好味道,有不小紫菜係上邊,而且焗得好味。另外加錢配的小食都唔錯。分量都唔會得好少。飲品比利時朱古力可以一叫,齋啡同紅棗茶就冇驚喜。下次又可以再食其他。
2022-07-17
下午茶
2022-08-10 70 瀏覽
今日踩完單車經過大圍, 見到韓式咖啡店就諗住入去食下,因為出面好多人排隊所以我覺得應該都會幾好味。我同朋友就嗌咗炒年糕、芝士泡菜炒飯同埋韓式炸雞加薯條! 其實我覺得炒年糕同埋芝士泡菜炒飯都幾好味,佢哋都有少少甜辣,而炒年糕啲年糕就煮得好淋同埋好入味,另外個芝士泡菜炒飯啲芝士同埋啲泡菜中和番所以就覺得唔係幾辣,但係相對嚟講個韓式炸雞加薯條就有啲令人失望, 因為一嚟我哋等咗好耐以為係熱咁送到, 點知佢都係凍曬,另外唔知點解個甜辣雞有啲怪怪地,個薯條嗰個汁都ok嘅,不過係呢個炸雞拼盤有少少失望囉😤!

2022-08-05 140 瀏覽
今晚揾食到大圍,之前OpenRice 都有search 下有乜好食,但真係太多,路過呢度見到個好吸睛嘅k pop MV,揭下門口餐牌,就決定坐低。Aidan 主打韓式料理,亦相當多元化,今日食個小食,一個主食,天氣熱當然要翻杯啤酒🍻。落單2分鐘已經有啤酒,再等3分鐘所有食物已熱辣辣送上枱。今晚叫左個炸紫菜卷同泡菜肥牛炒粉絲。炒粉絲份量都唔少,眼見都有肥牛、紅椒、幾款菇類、翠肉瓜、泡菜,食落口有少辣,粉絲偏向多汁,所以每一啖都有掛汁,食落口感豐富。炸紫菜卷無諗過,外皮炸到好香脆咬落口,原來都係用粉絲、紅蘿蔔粒同少少蔥粒做餡,好彩本小姐一向好鐘意食韓國粉絲,所以好快趁熱食晒埋單都係$200左右,食咁豐富,捧住個肚走,CP值爆燈吖👏🏼😛
今晚揾食到大圍,
路過呢度見到個好吸睛嘅k pop MV,
揭下門口餐牌,就決定坐低。

Aidan 主打韓式料理,
落單2分鐘已經有啤酒,
再等3分鐘所有食物已熱辣辣送上枱。

今晚叫左個炸紫菜卷同泡菜肥牛炒粉絲。
泡菜肥牛炒粉絲

,食落口感豐富。
泡菜肥牛炒粉絲

炸紫菜卷無諗過,外皮炸到好香脆
所以好快趁熱食晒

2022-08-01 108 瀏覽
要陪屋企人去大圍整啲嘢順便喺嗰度食個下午茶係open rice 搵嘅時候見到依間覺得價錢都幾相宜所以就去咗食了.泡菜餃子拌淮山麵($46)餃子冇泡菜味 但有一陣菜腥味 又有啲似wasabi味同埋真心辣🌶🌶淮山麵較乾身同粉口 仲似撈左啲芝士粉… 只能夠講我真心麻麻地🫢如果佢撈少少韓國水冷麵湯/冷麵汁會更好好彩我哋+$10叫咗個涼拌大豆芽 用涼拌大豆芽嘅汁撈埋落去食就比較易入口.泡菜黑豚鍋飯配茶碗蒸($48)黑豚冇豬肉味 但都尚且有豬肉嘅質感 豬肉上係燒汁 冇泡菜味/汁泡菜擺左係一邊 偏酸 但幾開胃飯粒煙靭 粒粒分明 乾濕度啱啱好後尾食到一半將成兜嘢大撈撈左之後燒汁同泡菜嘅汁一齊撈埋落啲飯到 再加埋啲紫菜 就好香好好味真係有食緊韓國鍋飯嘅感覺(我另外再到咗少少涼拌大豆芽嘅汁落去)茶碗蒸正常 蒸得有啲老 有少少胡椒香 底下係肉碎.忌廉蟹肉餅(下午茶跟餐加$10)炸皮薄 而且夠脆內餡軟滑 真係飲緊忌廉湯咁嘅味味 但就冇蟹肉味了.涼拌大豆芽(下午茶跟餐加$10)大豆芽軟硬度適中 不過都偏辣 仲有少少大豆芽嘅腥味未辟到 但可接受.熱蜂蜜紅棗茶叫咗少甜都係偏甜 冇咩紅棗味 不過都係玻璃樽裝蜂蜜紅棗茶
要陪屋企人去大圍整啲嘢
順便喺嗰度食個下午茶

係open rice 搵嘅時候見到依間覺得價錢都幾相宜
所以就去咗食了
泡菜餃子拌淮山麵

泡菜餃子拌淮山麵($46)
餃子冇泡菜味 但有一陣菜腥味 又有啲似wasabi味
同埋真心辣🌶🌶
淮山麵較乾身同粉口 仲似撈左啲芝士粉
… 只能夠講我真心麻麻地🫢
如果佢撈少少韓國水冷麵湯/冷麵汁會更好

泡菜黑豚鍋飯
茶碗蒸

泡菜黑豚鍋飯配茶碗蒸($48)
泡菜擺左係一邊 偏酸 但幾開胃

飯粒煙靭 粒粒分明 乾濕度啱啱好
後尾食到一半將成兜嘢大撈
茶碗蒸正常 蒸得有啲老 有少少胡椒香 底下係肉碎
忌廉蟹肉餅

忌廉蟹肉餅(下午茶跟餐加$10)
炸皮薄 而且夠脆
內餡軟滑 真係飲緊忌廉湯咁嘅味味 但就冇蟹肉味了
涼拌大豆芽

涼拌大豆芽(下午茶跟餐加$10)
熱蜂蜜紅棗水

熱蜂蜜紅棗茶
叫咗少甜都係偏甜 冇咩紅棗味 不過都係玻璃樽裝蜂蜜紅棗茶沖出嚟 冇得怪佢哋
綠茶拿鐡

冰綠茶拿鐵(跟餐加$10)
嘩 有驚喜喎依個 濃郁嘅抹茶 仲要唔係香精抹茶味
唔會太重奶味 更唔會覺得膩
不過仍然有叫咗少甜都係偏甜嘅問題
上枱嘅時候有顏色上嘅分層 靚靚

值得一讚!
Btw
職員幾有禮貌
但食到一半招呼太過殷勤 係咁過嚟收碟有少少打擾食客食野
然後職員安排我哋坐左係近廁所/廚房/後門嘅位置,當佢後門對門打開咗嘅時候,唔單止會有股熱氣,仲會有少少異味,有少少少感覺不良好
其實整體不錯

如果想有個舒服嘅地方坐低傾吓計食吓嘢但又唔需要比咁貴嘅價錢嘅話,呢一間都係一個好嘅選擇
CP值:🌕🌕🌕🌗🌑
泡菜黑豚鍋飯
綠茶拿鐡
2022-08-01 97 瀏覽
今日去咗大圍踏單車,玩之前一定同小朋友食左個lunch 先🤤🤤🤤行下行下見到間韓國餐廳,比門外的牆畫吸引著😍😍😍,所以就入去試下。價錢相當優惠午市套餐大約$58-$78 左右泡菜燒牛扒拌飯 $68珍珠米白飯配牛扒,牛扒比較簿身一口一啖👍👍裡面肉汁滿滿,牛味十足,份量十足,大大推介🎉🎉加 $15 可以配脆香牛油雞翼雞翼脆卜卜,充滿牛油同蒜香味。加$10 牛乳奶凍小朋友的至愛,又滑又香味,濃郁的奶味🍼🍼🍼豬五花炒粉絲 $68材料有鮮甜多汁的翠玉瓜、冬菇片,五花腩炒到逼出油香配晶瑩滑順又入味的韓國Q彈粉絲,不吃不可🥘🥘🥘加$16 忌廉蟹肉餅,小朋友食到停唔到口🤤🤤🤤🤤加 $13 凍比利時朱古力系韓國餐廳飲到一杯純正又滑溜的比利時朱古力,真是大滿足😍😍😍😍😍店員也非常有禮貌👍👍👍
價錢相當優惠午市套餐大約$58-$78 左右

泡菜燒牛扒拌飯 $68
加 $15 可以配脆香牛油雞翼
雞翼脆卜卜,充滿牛油同蒜香味。
加$10 牛乳奶凍
小朋友的至愛,又滑又香味,濃郁的奶味🍼🍼🍼

豬五花炒粉絲 $68
加$16 忌廉蟹肉餅,小朋友食到停唔到口🤤🤤🤤🤤
加 $13 凍比利時朱古力

店員也非常有禮貌👍👍👍
2022-08-01
2022-08-01 52 瀏覽
☺️Seeing this rather popular one on open rice so went to check it out. Been to other branches under this chain.🥦Ordered the stir fried veg, the eggplant cold noodles and the cheesy fried chicken as well as drinks.🍗The place was very popular and already full around 6ish. It was a bit cramp and stuffy to be honest but the good thing is it is a big restaurant with a big menu and loo. The loo wasn’t the cleanest though. 🥘Back to the food. The stir fried veg was yum. They seasoned it quite well though

🥘Back to the food. The stir fried veg was yum. They seasoned it quite well though it was on the greasy side. The eggplant noodle was also quite refreshing on a hot day. Spicy eggplants with kimchi and a good bites. Fried chicken with cheese was very heavy, not that it wasn’t good. Probably good to share with a few people. Wasn’t the healthiest option but what you usually expect for a korean eatery.

Waitress was quite helpful despite the busy work environment