2022-07-18 87 瀏覽
台灣朋友超掛住台灣便當,今日我地就去左沙田偉華中心小胖台灣便當食晚飯,一解鄉愁。餐廳主打地道台灣便當、台灣麵食、十多款地道台灣小食,份量十足,價錢合理。士林鹽酥大雞腿+懷念鹽酥雞+油切綠茶黎到嘩一聲,雞腿好大隻,雞腿已經切開一半,方便食用,雞腿粉漿厚薄適中,炸得剛剛好,好香脆,雞肉口感嫩滑入味,除左雞腿,亦有不少配菜,有小唐菜、瓜、木耳、娃娃菜、粟米,煎雞蛋,非常豐富。台灣古早味烤豬肉+鹽蒜四季豆+日本焙菜(+12升級南部滷肉飯)豬肉相對比較薄身,不會柴口,而且夠軟腍,夠入味,超鐘意以到既南部滷肉飯,份量都夠多,滷肉肥瘦均勻,肉很入味,香口帶肉汁,香而不油膩,送飯簡直一流,所以一定要升級南部滷肉飯。懷念鹽酥雞& 鹽蒜四季豆鹽酥雞烤得酥香,鹹脆香口日本焙菜& 油切綠茶飲品非常有誠意,夠大樽日本焙茶甘甜味濃,解膩一流,而油切綠茶味道自然清香有回甘。

士林鹽酥大雞腿+懷念鹽酥雞+油切綠茶

台灣古早味烤豬肉+鹽蒜四季豆+日本焙菜
(+12升級南部滷肉飯)

懷念鹽酥雞& 鹽蒜四季豆
鹽酥雞烤得酥香,鹹脆香口

日本焙菜& 油切綠茶
飲品非常有誠意,夠大樽
日本焙茶甘甜味濃,解膩一流,而油切綠茶味道自然清香有回甘。
上周經過沙田,突然想吃台灣菜。留意到這間餐廳的價錢平民,便一試他們的午餐。三杯蜜汁烤雞扒飯便當$58雞扒處理非常出色,外皮吼得焦香,物質的調味也非常適當,吃下去同時享受肉香和甜甜的味道。配料十分豐富,例如:粟米,蛋角,甘筍,萵筍等。再加了$12升級南部滷肉飯,每口都很邪惡但十分滋味。麻辣鴨血 $38鴨血有六小塊,每一件到煮得很淋,很入味。麻辣湯底偏重口味,喜歡鴨血的朋友不要錯過。甘香脆地瓜地瓜雖然油炸但不是很脆,配上話梅粉的經典組合,味道上也合格。值得一試的台式便當店,而且價格比坊間便宜。

三杯蜜汁烤雞扒飯便當$58

麻辣鴨血 $38

甘香脆地瓜

值得一試的台式便當店,而且價格比坊間便宜。
坐低唔使5分鐘,食物就即刻上枱😍 食物全部都係熱辣辣、香噴噴!呢度D野食大件夾抵食,性價比好高!🍱萬華網烤牛肉便當 + 南部滷肉飯($12) +香蔥油燙青菜🥬 ($12) +油切綠茶💰96烤牛肉薄身燒得好香口,肉質嫩滑 & 多汁🤩 而且味道濃郁,有口感 !! 我地升級左南部滷肉飯,D滷肉超好食,啖啖嘅肥肉同油脂🤪 食完好滿足,撈埋飯食簡直一流😄 配菜仲有蘿蔔、粉絲、姜蓉同煎雞蛋🍳 全部都好入味👍🏻 個香蔥油燙青菜係唐生菜搭配豉油,味道好住家飯咁,好似我嫲嫲煮俾我食咁😌 油切綠茶陣綠茶味好特別,唔係成日都飲到呢隻味,呢間餐廳可以一試🫶🏻 🐖逢甲香烤豬軟骨湯麵 + 懷念鹽酥雞($12) + 芙香蘋果茶🧃 💰$84豬軟骨份量十足,煮得軟腍入味,而且有我最愛嘅肥膏😍 台灣麵配上清甜既湯底及青菜,真係相當唔錯,絕對對得住個價錢🤪 鹽酥雞雞肉好惹味,不會出現好乾又鞋嘅情況,將肉汁鎖住好juicy🤎 蘋果茶中帶有淡淡的蘋果香,甜甜地幾好飲 !總括而言 (5個💜係最高)好味指數 : 💜💜💜💜🤍服務態度 : 💜💜💜💜🤍環境打卡 : 💜💜💜🤍🤍回頭指數 : 💜💜💜💜🤍📍小胖台灣便當🏢沙田沙田正街11-17

總括而言 (5個💜係最高)
好味指數 : 💜💜💜💜🤍
服務態度 : 💜💜💜💜🤍
環境打卡 : 💜💜💜🤍🤍
回頭指數 : 💜💜💜💜🤍

📍小胖台灣便當
🏢沙田沙田正街11-17號偉華中心2樓3B-3C號舖
🕗星期一至日 11:00 - 22:00
2022-07-07
《萬華網烤牛肉便當》牛肉係薄身香烤,留住肉香之餘同時能夠鎖住肉汁,每一啖白飯都配合上牛肉嘅嫩滑美味,令人細味品嚐。《梅香脆地瓜》酸甜嘅梅粉令地瓜味道昇華,雖然經過爐炸,但入口完全冇油膩感。脆口嘅外層配上內層嘅甜絲絲,口感十足。《懷念鹽酥雞》諗起台灣小食一定必食鹽酥雞,熱辣辣地上枱令人欲罷不能;咬破脆薄表面,件件雞塊入口都係嫩滑嘅雞肉,加上令人懷念嘅味道,呀!!!《芙香蘋果茶》台灣食物偏向濃味,所以淡香嘅茶品更適合消滯。以清新蘋果香味為餐飯畫上句號,完美!

《萬華網烤牛肉便當》

《梅香脆地瓜》

《懷念鹽酥雞》

《芙香蘋果茶》
2022-07-15 70 瀏覽
在沒得出走去台灣,而又好想食下台灣滷肉飯,唯有係本地找間台灣食肆,頂住先啦。剛好要去沙田某酒店staycation 放空下,就到酒店附近找下有咩台灣野好食。新城市入面除左台式飲品既店就得返個兩三間係有台灣野食,好野係永遠多人等侯,所以沒去到新城市個幾間。而按附近搜尋,就找到今晚要食既呢間台灣野食。先講呢間鋪係邊先,平時我呢主要去沙田不外乎新城市中心/好運之類找食,比較少去偉華中心。小胖台灣便當就係呢度。價錢呢唔算太貴,食物質數幾好。我今日就只有叫餐外賣沒有到堂食,店舖環境及服務如何就不講了。餐廳既餐牌就真係一目了然,因為全日應該都係同一個餐牌 雖然唔算太多選擇,但係香港既台式餐廳不外乎都係個幾樣,呢度都算有齊架啦。而今日就只有點過兩個飯餐,追加兩個小食,沒有試麵餐。飯餐分別叫左 烤牛肉便當(滷肉飯) 追加鹽酥雞鹽酥雞腿便當(滷肉飯) 追加涼拌豬耳兩個飯都有加轉滷肉飯(食台灣野唔係唔食沒滷肉飯嘛) 便當既份量算大碗,基本女士食既可能食唔晒,而便當又有配菜,烤牛肉幾香口而且都烤得幾好,唔會太乾太硬,鹽酥雞亦炸得幾好唔太油且脆口唔多炸粉,兩個飯加埋D配菜整體食落唔太重口味,配埋餐廳既綠茶同蘋
在沒得出走去台灣

而按附近搜尋,就找到今晚要食既呢間台灣野食[小胖台灣便當]。

先講呢間鋪係邊先,平時我呢主要去沙田不外乎新城市中心/好運之類找食[地鐵巴士站附近放便嘛],比較少去偉華中心。
小胖台灣便當就係呢度。

餐廳既餐牌就真係一目了然,因為全日應該都係同一個餐牌[有錯既請指正] 雖然唔算太多選擇,但係香港既台式餐廳不外乎都係個幾樣,呢度都算有齊架啦。而今日就只有點過兩個飯餐,追加兩個小食,沒有試麵餐。

飯餐分別叫左

烤牛肉便當(滷肉飯) 追加鹽酥雞

鹽酥雞腿便當(滷肉飯) 追加涼拌豬耳

重口味,配埋餐廳既綠茶同蘋果茶,食完都唔會覺得油膩。 可惜D既係豬耳唔太啱個人口味,有D硬,同埋餐廳沒珍珠奶茶之類
飲品選擇。(新城市入面找間飲啦)

今次食完覺得真心好食之餘又唔貴,可以推介比大家一試,你問係咪天花板咁高質又未去到,但如果要食台灣野既就不妨可以到
小胖呢度食下D地道既台灣小食/飯餐,總好過來來去去都係D連鎖餐廳,食到連去到台灣都唔想入去幫襯。

PS: 原來餐廳係沒得打得電話叫定外賣再去拎架,係要去到先落單,習慣左慳時間既人就要留意下。
2022-07-09
15 分鐘 (外賣自取)
  • 鹽酥雞
  • 鹽酥雞腿便當(滷肉飯)
2022-07-14 59 瀏覽
今次做的Theme就係台灣美食~依家隨處都可以見到台灣便當今次呢間喺係正自己個頭的~見價錢都幾平易近人所以試下店鋪感覺好打卡而且座位都多中午已經坐滿曬人可見幾受歡迎出去落單然後再等店員送到~٩(´ε` ٩و~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~♪ 台灣鐵路大排骨便當 $74 (8/10)呢個價錢喺包埋杯嘢飲所以唔貴!而且份量都相宜真係有一整塊排骨 食落都幾入味~唔會過份dry而且蔬菜都幾fresh幾清新呀!呢個餐跟左日式焙茶茶味都幾香好適合解膩!+$12 梅香脆地瓜 呢個非常抵食!梅子粉灑在炸得剛剛好的地瓜粒上熱辣辣食落梅子的酸中和油膩感令人情不自禁食多幾啖呀🥰🥰♪ 萬華網烤牛肉湯麵 $72 (8.5/10)網烤牛肉食落好有味之餘唔會過份油膩配合湯麵非常彈牙爽口呢湯汁都滲透左牛肉的香味~而且呢個餐都跟左芙香蘋果茶對比焙茶有些許微甜但係本清淡喜愛者都覺得唔錯!+$12 台灣涼拌豬耳豬耳非常的爽脆同蘸得幾夠味道拎黎作為小食好容易就食曬~~~~~~~~~~~~~~~~~~● ● 總結 ● ●呢間平民台式餐廳都唔差喎個人認為無論堂食/外賣都幾唔錯~份量同味道都係Ok的🫣應該比較多係街坊生意的
今次做的Theme就係台灣美食~
依家隨處都可以見到台灣便當
今次呢間喺係正自己個頭的~
見價錢都幾平易近人所以試下

店鋪感覺好打卡而且座位都多
中午已經坐滿曬人可見幾受歡迎
出去落單然後再等店員送到~
٩(´ε` ٩و

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

♪ 台灣鐵路大排骨便當 $74 (8/10)
呢個價錢喺包埋杯嘢飲所以唔貴!
而且份量都相宜真係有一整塊排骨
食落都幾入味~唔會過份dry
而且蔬菜都幾fresh幾清新呀!
呢個餐跟左日式焙茶
茶味都幾香好適合解膩!

+$12 梅香脆地瓜
呢個非常抵食!
梅子粉灑在炸得剛剛好的地瓜粒上
熱辣辣食落梅子的酸中和油膩感
令人情不自禁食多幾啖呀🥰🥰

♪ 萬華網烤牛肉湯麵 $72 (8.5/10)
網烤牛肉食落好有味之餘唔會過份油膩
配合湯麵非常彈牙爽口呢
湯汁都滲透左牛肉的香味~
而且呢個餐都跟左芙香蘋果茶
對比焙茶有些許微甜
但係本清淡喜愛者都覺得唔錯!

+$12 台灣涼拌豬耳
豬耳非常的爽脆同蘸得幾夠味道
拎黎作為小食好容易就食曬

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

● ● 總結 ● ●
呢間平民台式餐廳都唔差喎
個人認為無論堂食/外賣都幾唔錯~
份量同味道都係Ok的🫣
應該比較多係街坊生意的一間店

總括而言 (5個💜係最高)
好味指數 : 💜💜💜💜🤍

🏢沙田沙田正街11-17號偉華中心2樓3B-3C號舖
🕗星期一至日 11:00 - 22:00
2022-07-07
2022-07-09 47 瀏覽
平時都好少機會嚟到沙田,今次就試咗呢間小胖台灣便當。由於我個人比較鍾意食炸物,今次就叫咗佢哋嘅士林鹽酥大雞腿,首先塊雞腿都好大塊,外層炸得好鬆脆,但係內層亦都會有好多肉汁。另外值得一提嘅係佢哋嘅油切綠茶,飲完之後真係會減少油膩感。
2022-07-07 87 瀏覽
最近我開始有些掛住 “🇹🇼” 台灣美食可能睇得太多台灣美食報導🍽我好想去台灣食土林夜市掃小食!其實香港都有好多台灣特色美食餐廳我同仔仔就發現近沙田新城市廣場有間叫小胖台灣便當 👶每一款便當都食得出最地道嘅台灣滋味我睇中咗佢土林鹽酥雞腿🐔、麻辣鴨血……以70多元就有一大碗飯,再包小食和飲品確實相當經濟,一定食得飽又滿足 😋我好希望仔仔食到同“小胖子”一樣肥嘟嘟👶👶👶👶👶👶👶👶👶👶就是不知道仔仔點解唔長肉🤦#瘦蜢蜢 那就要食多啲肥美雞腿去增磅啖啖肉,唔會太鹹,加上那層厚厚脆炸皮對於我呢啲減肥人士只要俾我咬兩啖🆗🤧看住佢食我都覺得相當吸引,除了雞腿,仲有木耳、脆肉瓜、菜、煎雞蛋、有味粉絲,配上粟米大碗飯🍚由於我係嗜辣同麻辣控當然要叫麻辣鴨血寬粉,刺激下味蕾重要嘅要講多次,有5⃣件大鴨血😋😋如出面買一盒即食鴨血都咁鬼貴($60-$70)食呢個餐相當經濟那種鮮甜同滑溜程度,真想再叫多份外賣湯底屬於少辣,那是令人可以接受嘅辣小食方面,我哋叫了懷念鹽酥雞和梅香脆地瓜,鹽酥雞雞肉好惹味不會出現好乾又鞋,脆地瓜係甜番薯加上兩款冰凍嘅茶飲🍹,令人消暑又開胃
最近我開始有些掛住 “🇹🇼” 台灣美食
可能睇得太多台灣美食報導🍽
我好想去台灣食土林夜市掃小食!
其實香港都有好多台灣特色美食餐廳
我同仔仔就發現近沙田新城市廣場
有間叫小胖台灣便當 👶
每一款便當都食得出最地道嘅台灣滋味
我睇中咗佢土林鹽酥雞腿🐔、麻辣鴨血……
以70多元就有一大碗飯,再包小食和飲品
確實相當經濟,一定食得飽又滿足 😋
我好希望仔仔食到同“小胖子”一樣肥嘟嘟
👶👶👶👶👶👶👶👶👶👶

就是不知道仔仔點解唔長肉🤦
#瘦蜢蜢 那就要食多啲肥美雞腿去增磅
啖啖肉,唔會太鹹,加上那層厚厚脆炸皮
對於我呢啲減肥人士
只要俾我咬兩啖🆗🤧

由於我係嗜辣同麻辣控
當然要叫麻辣鴨血寬粉,刺激下味蕾
重要嘅要講多次,有5⃣件大鴨血😋😋
如出面買一盒即食鴨血都咁鬼貴($60-$70)
食呢個餐相當經濟
那種鮮甜同滑溜程度,真想再叫多份外賣
湯底屬於少辣,那是令人可以接受嘅辣

小食方面,我哋叫了懷念鹽酥雞和
梅香脆地瓜,鹽酥雞雞肉好惹味
不會出現好乾又鞋,脆地瓜係甜番薯
加上兩款冰凍嘅茶飲🍹,令人消暑又開胃
2022-07-07 84 瀏覽
沙田新城市廣場行過少少嘅偉華中心搵到一間唔過$100嘅台灣食店,實屬感動🥲🥲 三杯蜜汁烤雞扒湯麵🍜 $58蜜汁烤雞扒好大塊,肉質易咬開,蜜汁味算重。而湯麵就較普通,味精味濃,麵太淋,不過有條菜,都算係咁啦,仲包埋一大支茶,絕對對得住個價錢。 除咗湯麵,仲有便當,而嘢飲方面仲有其他選擇,喺沙田來講性價比算係好高,$58嘅餐,食物質素唔差,包嘢飲,有位坐,份量多,我最後都食唔晒🤣🤣🤣 下次再試其他😊😊

三杯蜜汁烤雞扒湯麵🍜 $58
三杯麥汁烤雞扒湯麵

芙香蘋果茶

2022-05-14
10 分鐘 (堂食)
芙香蘋果茶
突然之間心血來潮喺沙田想要食台灣菜,就揀咗呢間地點方便,喺偉華中心2樓既台灣菜。一入去覺得個環境設計都十分之溫馨和諧舒服😌而且價錢十分之實惠呢個先係重點!晚餐食佢哋嘅飯都大概係$70左右仲有泡茶同埋可以而優惠價$12加小食!我地分別點左逢甲香燒豬軟骨同士林鹽酥大雞腿,豬軟骨煮得好淋連佢地軟骨都煮得好淋,有少少酸酸地咁非常之開胃!另外佢哋嘅大雞髀真係超級大隻,真係成塊面咁大。外層炸得鬆脆內軟多汁!好香口好有油香!兩個都十分之推薦!而且佢哋飯到仲有蛋,四季豆同菜。食台灣嘢點可以冇咗滷肉飯佢地仲可以加$12加上南部滷肉飯,份量好多!正🥰🥰🥰另外值得一提嘅係我哋分別要咗油切綠茶同芙香蘋果茶,我真係特別鍾意佢哋個蘋果茶,蘋果味十分之濃郁有種香甜嘅味道!而且依家我其實都係比較偏向想有茶飲,無卡路里有健康!茶味濃郁!喺小食方面我哋加咗鹽酥雞,同梅香脆地瓜!地瓜真係十分之好味😋我差唔多自己一個人靜靜雞就食晒成兜🥰一點都唔寫油!💰人均 100晚餐

💰人均 100晚餐

• 逢甲香烤豬軟骨便當
  • 士林鹽酥大雞腿便當
2022-06-24 50 瀏覽
呢一間台式外賣便當🍱真係非常抵食🤑上次就試咗個士林鹽酥大雞腿🍗個炸雞腿真係超級巨型!炸到外皮好酥脆 雞髀肉質嫩滑又多汁~再加左啲椒鹽調味 食落好惹味~而且佢仲有啲炒粉絲同配菜 真係非常之豐富!
2022-06-22 66 瀏覽
尋晚放工即刻衝去沙田嘅「小胖台灣便當」,因為聽住沙田嘅朋友介紹,話呢間好嘢黎架!咁就去試一試佢先😋萬華網烤牛肉便當 $96 + 南部滷肉飯 $12 + 懷念鹽酥雞 $12 + 芙香蘋果茶滷肉撈飯簡直係一流,非常之夾!仲有牛肉做餸就好似有錦上添花嘅感覺!再追加小食配上鹽酥雞,脆卜卜香噴噴!正😋不得不提呢個芙香蘋果茶,好香蘋果茶味,飲落好清新😋士林鹽酥大雞腿便當 $86 + 南部滷肉飯 $12 + 台灣涼拌豬耳 $12 + 日本焙茶 呢個士林鹽酥大雞腿認真誇張!大大隻好好味😋再加埋滷肉飯黎送飯,真係不得了🤪仲有涼拌豬耳做前菜,正!再飲埋杯茶消滯👍

2022-06-21 76 瀏覽
同事介紹小胖便當外賣番公司食。雞扒便當+配鹽酥雞粒便當個賣相色彩繽紛,睇見都開心!雞扒份量大又好厚肉,吾乾又冇雪藏酥味飯就少左d,不過都夠女士食既,男士可能要再加配d小食先夠!跟餐仲有枝冷泡茶,性價比高!
同事介紹小胖便當外賣番公司食。

雞扒便當+配鹽酥雞粒

便當個賣相色彩繽紛,睇見都開心!

雞扒份量大又好厚肉,吾乾又冇雪藏酥味
飯就少左d,不過都夠女士食既,男士可能要再加配d小食先夠!

跟餐仲有枝冷泡茶,性價比高!

2022-06-16
外賣自取
2022-06-21 58 瀏覽
小胖台灣便當今日森仔去到沙田工作,完左之後就直接買野返屋企同家人食😆見到有間幾有特色嘅台灣便當🍱: 小肥台灣便當。佢位置都幾方便,係沙田地鐵站🚉行過去,只需五分鐘👍🏻佢最正係做緊外賣優惠!逢甲香烤豬軟骨加日本🇯🇵培茶只係需要$72,仲可以用優惠價$12加配梅香脆地瓜❤️❤️逢甲香烤豬軟骨飯不論餸菜或是白飯,份量十足!一個成年男人都食到飽飽的❤️當中,有很多件美味豬軟骨,烹調入味濃郁,惹味非常👍🏻我最愛嘅就係佢又濃,又能夠補充我的骨膠原❤️正丫喂!而加配嘅梅香脆地瓜,份量亦唔少👍🏻最正係揸到香脆,熱辣辣上枱😜而地瓜條,粗幼適中,外脆內軟😆正到不行!而梅香粉酸酸的,蠻開胃。配搭上香脆可口的地瓜條,100分👍🏻👍🏻日本🇯🇵培茶一大支,茶味香醇,而且說到冰冷後飲,消暑解渴,透心涼👍🏻👍🏻想去台灣去唔到?唯有好好享受台灣美食,以解思念家鄉之苦🥲🥲
小胖台灣便當
今日森仔去到沙田工作,完左之後就直接買野返屋企同家人食😆
見到有間幾有特色嘅台灣便當🍱: 小肥台灣便當。

佢位置都幾方便,係沙田地鐵站🚉行過去,只需五分鐘👍🏻
佢最正係做緊外賣優惠!

逢甲香烤豬軟骨飯
不論餸菜或是白飯,份量十足!
一個成年男人都食到飽飽的❤️
當中,有很多件美味豬軟骨,烹調入味濃郁,惹味非常👍🏻
我最愛嘅就係佢又濃,又能夠補充我的骨膠原❤️正丫喂!

而加配嘅梅香脆地瓜,份量亦唔少👍🏻
最正係揸到香脆,熱辣辣上枱😜
而地瓜條,粗幼適中,外脆內軟😆正到不行!

想去台灣去唔到?唯有好好享受台灣美食,以解思念家鄉之苦🥲🥲
外賣自取
  • 梅香脆地瓜