2022-07-10 375 瀏覽
過馬路嘅時候,遠遠已經見到呢間餐廳,過到去原來係食米線嘅,就去試吓先!**********石鍋米線🍜($88/9餸)配極品海皇湯🌟推介🌟海皇湯鮮味濃,湯底真材實料,最底仲有蟹肉6/9餸可以揀自己煮,枱面上有步驟教你放邊樣材料先,而最驚喜嘅係咁樣煮嘅米線軟硬度適中,相信係計過時間嘅😆-係超級豐富嘅石鍋米線,足足9個餸🤩-🌟推介🌟香辣蕃茄牛肋條🍅🐮牛肋條預先炆腍,非常入味,即使浸落海皇湯仍然食到蕃茄味🍅-🌟推介🌟五香辣豬軟骨🐷辣度適中,軟骨入口即溶👍🏻👍🏻-🌟推介🌟十八怪照通炸醬🐷-雞肉、肥牛、牛柏葉、花膠、海藻、生菜🥬**********明爐烤海鱸🐟($168)配香辣金湯🌟推介🌟金湯係南瓜湯🎃,南瓜煮到溶哂,湯底有一絲絲南瓜,香辣唔算太辣,但惹味烤魚預先煮熟,金湯滾起就食得,魚肉白雪雪,非常新鮮,仲有唔少配菜:蓮藕、萵荀、大豆牙等…**********檸檬炸雞🐔($20)炸雞香脆,肉質嫩滑,本身已有陣陣檸檬味🍋,再額外擠出新鮮檸檬汁🍋,更加解膩**********芒果凍頂烏龍茶🥭(跟餐+$12)特飲大大杯,超抵飲,啱哂打邊爐食烤魚🐟

**********
石鍋米線🍜($88/9餸)
配極品海皇湯

🌟推介🌟
海皇湯鮮味濃,湯底真材實料,最底仲有蟹肉

係超級豐富嘅石鍋米線,足足9個餸🤩

香辣蕃茄牛肋條🍅🐮
牛肋條預先炆腍,非常入味,即使浸落海皇湯仍然食到蕃茄味🍅

五香辣豬軟骨🐷
辣度適中,軟骨入口即溶👍🏻👍🏻
十八怪照通炸醬🐷
雞肉、肥牛、牛柏葉、花膠、海藻、生菜🥬

**********
明爐烤海鱸🐟($168)
配香辣金湯

**********
檸檬炸雞🐔($20)

**********
芒果凍頂烏龍茶🥭(跟餐+$12)
特飲大大杯,超抵飲,啱哂打邊爐食烤魚🐟
2022-06-24
  • 石鍋米線
  • 檸檬炸雞
2022-07-10 81 瀏覽
放咗學約咗好耐冇一齊食飯嘅friend嚟到旺角食嗰dinner,我哋揀咗呢間米線餐廳,之前朋友推介話幾好味😋石鍋米線九餸$88佢係一大個石鍋,可以揀自己煮定係店員幫我哋煮,我哋揀咗自己煮~先將菜同埋肉加埋湯煮熱,再擺薯粉或者米線等等~我哋揀咗薯粉,幾爽口,可以叫多薯粉或者少薯粉,有九個唔同嘅餸,我哋揀咗封門牛肉,北海道帶子,食落覺得幾爽口,幾新鮮~皇帝菜,翡翠苗幾健康,幾特別~黑毛豬梅肉片幾好味😋湯底就係極品蟹黃湯,幾好飲串燒豬大腸$13燒得好香嘅豬大腸,食落覺得煙煙韌韌,調味幾好雞腎$22幾有咬口嘅雞腎孜然羊肉串$22好香嘅孜然味,又唔會有羊肉嘅羶味,幾正照燒鯖花魚柳$28一大條鯖花魚柳,食落覺得幾香,配埋檸檬汁🍋酸酸甜甜,幾好味😋蒜蓉燒扇貝$35一大隻扇貝,表面仲有好多蒜蓉,食落覺得幾香幾有鮮味薄荷青檸梳打$12超級大杯青檸梳打,我哋揀咗走甜少冰,有淡淡嘅薄荷味,酸酸甜甜,幾好飲

石鍋米線九餸$88

串燒
豬大腸$13
燒得好香嘅豬大腸,食落覺得煙煙韌韌,調味幾好

雞腎$22
幾有咬口嘅雞腎

孜然羊肉串$22
好香嘅孜然味,又唔會有羊肉嘅羶味,幾正

照燒鯖花魚柳$28

蒜蓉燒扇貝$35
一大隻扇貝,表面仲有好多蒜蓉,食落覺得幾香幾有鮮味

薄荷青檸梳打$12

2022-07-08
2022-07-10 98 瀏覽
小草十八怪石鍋米線(Mong Kok)經過旺角見呢間舖頭個名幾得意 仲要係食石鍋米線🍜 梗係去試吓🤪🤪 ⌖ 石鍋米線套餐(極品蟹皇湯,三餸)🦀️🍜💰$48呢度嘅石鍋米線湯底都幾多選擇🤩🤩 鍾意食海鮮嘅小編見到蟹皇湯即刻揀咗🦀️ 送方面就揀咗嫩滑雞肉🐔、五香辣豬軟骨🌶️🐖、滷水腩肉🐖 石鍋米線一嚟到熱辣辣嘅 個湯仲滾緊🔥 配菜落咗韭菜 雖然湯底飲落就唔太似蟹味 不過出奇地都鮮😙 湯底配雞肉尤其夾 豬軟骨微微辣 好腍身 腩肉肥瘦啱好 整體來講每個餸都好唔錯😋😋 性價比真係好高😍⌖石鍋米線套餐(沙嗲湯,三餸)🐂🍜💰$59另一碗石米線就揀咗濃味啲嘅沙嗲湯🤤 果然飲落非常惹味 米線索晒汁💦 重口味人士必嗌!😆😆 呢碗餸方面就揀咗封門牛肉、腐皮、花膠 牛肉有兩大塊 牛味都重😌 腐皮夠滑 花膠就最失望🥲 要加錢仲要得一條咁多 食落中規中矩 唔算太推介~ 套餐嗌埋凍奶茶🧋 飲品茶味較出 甜度適中喇🤨☻ 回頭指數:8/ 10#Fatshit_ami #Lunchtime #旺角美食 #港式美食 #香港美食 #食好西 #香港米線 #港式米線 #中式米線 #石鍋米線 #極品蟹皇湯米線 #五香辣豬軟骨 #滷水腩肉
小草十八怪石鍋米線(Mong Kok)

⌖ 石鍋米線套餐(極品蟹皇湯,三餸)🦀️🍜
💰$48

⌖石鍋米線套餐(沙嗲湯,三餸)🐂🍜
💰$59

☻ 回頭指數:8/ 10

#Fatshit_ami #Lunchtime #旺角美食 #港式美食 #香港美食 #食好西 #香港米線 #港式米線 #中式米線 #石鍋米線 #極品蟹皇湯米線 #五香辣豬軟骨 #滷水腩肉 #沙嗲湯米線 #封門牛肉 #花膠 #旺角米線推介
1K
2022-07-09 68 瀏覽
“石鍋米線九餸”($88)“瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯”($70)“孜然羊肉串/雞軟骨(2串)”($22)“芒果凍頂烏龍茶”(+$12)身為米線關注組成員成日都見有人po呢間小草十八怪嘅石鍋米線終於都忍唔住去試吓究竟係咩玩法🤣入座後用qrcode落單好方便😙石鍋米線有分3餸/6餸/9餸咁一場嚟到當然要揀9餸啦😆揀咗米線配美國肥牛(+$2),黑毛豬梅肉片,嫩滑雞肉,鹵水腩肉,大腸,豬紅,豬皮,十八怪照通炸醬,日本蘭王雞肉(+$2)湯底就選擇咗香辣金湯之後就可以揀店員煮定自己煮想有得玩又有得食緊係揀自己煮啦🤣除咗枱上面嘅指引,店員都會喺隔離聲音導航😆所以絕對唔怕唔識煮🤣先落咗啲蔬菜落熱石鍋,然後加生肉加湯後蓋上木蓋等大約1分鐘再放米線蓋上木蓋等多30秒就食得😝米線大大鍋,9款配料真心食到勁飽🤤個金湯稍為覺得唔夠辣🤣如果可以揀辣度就更正🤭另外叫咗個瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯海鮮有蝦,鯛魚片,扇貝,魷魚,蝦米仔等食落勁香蒜味🧄配上海鮮嘅鮮甜同荷葉香又幾正除咗主食,呢道仲有唔少小食,串燒我地就加咗2串孜然羊肉串同雞軟骨羊肉串嘅孜然味真係好香濃🤤而且完全唔羶好好食😚雞軟骨都好唔錯,香香辣辣😋飲品方面跟餐加$12就
“石鍋米線九餸”($88)

“瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯”($70)

“孜然羊肉串/雞軟骨(2串)”($22)

“芒果凍頂烏龍茶”(+$12)

身為米線關注組成員

揀咗米線配美國肥牛(+$2),黑毛豬梅肉片,

湯底就選擇咗香辣金湯

之後就可以揀店員煮定自己煮

想有得玩又有得食緊係揀自己煮啦🤣

除咗枱上面嘅指引,店員都會喺隔離聲音導航😆

所以絕對唔怕唔識煮🤣

先落咗啲蔬菜落熱石鍋,然後加生肉

加湯後蓋上木蓋等大約1分鐘再放米線

蓋上木蓋等多30秒就食得😝

米線大大鍋,9款配料真心食到勁飽🤤

個金湯稍為覺得唔夠辣🤣

如果可以揀辣度就更正🤭

另外叫咗個瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯

海鮮有蝦,鯛魚片,扇貝,魷魚,蝦米仔等

食落勁香蒜味🧄配上海鮮嘅鮮甜同荷葉香又幾正

除咗主食,呢道仲有唔少小食,串燒

我地就加咗2串孜然羊肉串同雞軟骨

羊肉串嘅孜然味真係好香濃🤤

而且完全唔羶好好食😚

雞軟骨都好唔錯,香香辣辣😋

飲品方面跟餐加$12就可以配大大杯特飲😆

叫咗芒果凍頂烏龍茶

味道唔會太甜幾清爽

大杯到2個人share都夠飲🤣
2022-07-09 329 瀏覽
《特色石鍋米線🍀》———————————————-#小草十八怪 🍜-之前行旺角女人街,經過呢間小店,門面掛住個霓虹燈牌,十分搶眼👀 主打石鍋米線,行上一層餐廳嘅環境都幾舒服,地方寬敞光猛~-🍜 九餸麵超多餸可以揀,就有啲似車仔麵一樣可以自由搭配,梗有一款啱食,而且有唔少款式都好特別,出面啲米線鋪都好少見😋 湯底我哋點咗極品蟹皇湯,都幾鮮甜,九餸就揀咗封門牛、滷水腩肉、黑毛梅豬肉片、墨魚丸、五香辣豬軟骨、蛋餃、腐皮、響鈴同麻辣炸醬,以九宮格形式上枱,打卡一流📸-店員都好細心介紹,亦可以跟住指示牌step by step咁做,好食又好玩~首先放韮菜同芽菜落熱辣辣嘅石鍋入面,再放入生肉炒下佢,之後就可以係倒入湯底都煮一分鐘,最後加上米線同熟食蓋上焗一陣就食得喇👍🏻-餐廳仲有串燒供應,選擇都幾多元🍢 我哋就食咗司華力腸、雞軟骨、雞中翼同牛舌,都燒得無香,十分惹味🔥-值得一提嘅係啲小食,紅油皮蛋辣辣地,十分開胃~椒麻蝦膠腐皮脆卷亦好出色,外皮酥脆,內餡足料🦐-兩杯凍檸檬茶同凍頂烏龍茶嘅特飲超大杯,夠哂份量,同個頭差唔多大😂-⭐️價錢參考:九餸麵:$88司華力腸:$20雞軟骨:$22牛舌:$18雞中
《特色石鍋米線🍀》
🍌抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$125
2022-07-04
2022-07-06 57 瀏覽
小草十八怪石鍋米線旺角亞皆老街36-38號龍飛大廈地下3-4號舖過橋米線食過好多次, 石鍋米線聽落幾有趣。見仲有串燒同小食, 抱著一試無妨架心態,行上樓梯去見試一下石鍋米線。見隔離臺點了,個石鍋會燒熱有D似韓式石鍋飯, 材料一細碟咁分開盛,再倒入石鍋加熱然後再注入湯。串燒十幾蚊起串,$13翠玉瓜 $22雞腎 $22雞肉串 各兩串都係風味十足。$32香辣豬軟骨個汁非常惹味, 豬肉同軟骨部位都煮到很腍身,連埋個汁食, 是很下飯的。$28 椒麻花膠腐皮脆卷,炸到脆身香口,入面是層蝦膠,點埋個甜辣醬主食方面佢架石鍋米線同荷葉飯都非常多大點同抵食$62土魷馬蹄香菇肉餅荷葉飯,米飯吸了荷葉芳香,打開面層面好多料哦,肉餅混了土魷馬蹄多左兩種唔同食物架口感,加豉油淋埋一齊,好食哦!$18一碟油菜$25 勁大一杯架凍檸檬茶,大大口喝好解暑
小草十八怪石鍋米線
旺角亞皆老街36-38號龍飛大廈地下3-4號舖

主食方面佢架石鍋米線同荷葉飯都非常多大點同抵食

$
18一碟油菜
$25 勁大一杯架凍檸檬茶,大大口喝好解暑
2022-07-06 61 瀏覽
真係估你唔到😱米線都有DIY!!! 餐廳嘅款式有好多,除咗米線,仲有烤魚、串燒、小食。大推米線✨有得食仲有得落手玩😋而且餐廳走平民路線,好抵食!❁ 9餸石鍋 配薯粉 $88先係7種湯底中選1種,再係46款餸中選9款🤣🤣太多款式啦揀咗好耐。最後揀咗香辣金湯,放心都唔算好辣,幾香口。配料有封門牛肉、肥牛、雞肉、五香辣豬軟骨、牛肋條、生菜、金菇、炸醬。總之就係好豐富🤣🤣🤣平時食得太多米線,所以今次食薯粉~食完首先俾咗啲配料我哋,然後遞上石鍋,大家小心熱呀!) 將菜同肉類放入石鍋,然後加入薯粉,焗1分鐘,就可以食㗎啦~不過大家亦要注意肉類,例如雞肉要耐少少先食啊😋😋😋🍲(因為影相影耐左,職員擔心個石鍋唔夠熱,仲用紅外線溫度計幫我哋量度石鍋溫度。最後仲換咗一個新嘅比我哋🤣🙏)湯少少辣幾惹味,整體配料都幾多,特別推介豬軟骨同雞肉,兩者都整得好滑~其他配料都唔錯,呢個石鍋米線可以一試!❁ 檸檬炸雞 $20真係有片檸檬俾大家自己動手加落炸雞上面🤣炸雞炸得香脆,夠脆~❁ 原條茄子 $28大得好誇張,好似前臂咁大🤣上面有好多蒜蓉,食到停唔到🤭感覺都唔錯,幾正嘅小店。❁ 串燒串燒款式種類豐富,可以自由選擇辣

❁ 9餸石鍋 配薯粉 $88

❁ 檸檬炸雞 $20

❁ 原條茄子 $28

❁ 串燒
串燒款式種類豐富,可以自由選擇辣度,味道中規中矩,可以試下。

❁ 青檸薄荷梳打 +$12
呢個一定要推介✨✨因為真係勁大杯,好似平時兩杯咁多,就係平時嘅青檸梳打,好抵飲🤣

• 檸檬炸雞
2022-07-05 61 瀏覽
人氣石鍋米線✨🦥好玩!抵吃!又好味!👏🏻九宮格的自選食材米線,像車仔麵一樣,可以自行選擇餸菜、麵底、湯底。《九餸石鍋米線》$88推介餸菜:日本蘭王雞蛋、封門柳牛肉、墨魚頭、紅燒螺片、北海道帶子。大吃的可以米線加底$5,份量真的超多!👍🏻落單時可選擇「自己落鍋自己煮」,這樣便可以又玩又食!✨自行落食材和湯到石鍋內,等一分鐘便開蓋,再落米線等三十秒便可品嘗。👍🏻👍🏻好玩!湯底選了「沙嗲湯」,很入味!很惹味!其他小食也很吸引,串燒和涼皮也不錯!《原條茄子》$28茄子燒得很好!味道很香濃!入味!茄肉嫩滑!皮很易離肉!非常好!👏🏻《蒜蓉燒帶子》$35燒物可自行選擇辣度,帶子燒得很滑👍🏻《川式涼皮》$48可選兩款餸菜,青瓜和萵筍,涼皮也很足料大份!總結:石鍋米線,好玩又好味!抵吃!👍🏻
人氣石鍋米線✨🦥

好玩!抵吃!又好味!👏🏻

《九餸石鍋米線》$88

大吃的可以米線加底$5,份量真的超多!👍🏻

湯底選了「沙嗲湯」,很入味!很惹味!

其他小食也很吸引,串燒和涼皮也不錯!

《原條茄子》$28

《蒜蓉燒帶子》$35
燒物可自行選擇辣度,帶子燒得很滑👍🏻

《川式涼皮》$48
可選兩款餸菜,青瓜和萵筍,涼皮也很足料大份!

總結:石鍋米線,好玩又好味!抵吃!👍🏻

2022-07-04 64 瀏覽
Stone pot noodles 六餸石鍋米線 🍜$68今次揀咗嘅餸有雲耳、貢丸、蘿蔔🥕、海藻🪸、滷水腩肉、蟲草花,七揀一嘅湯底就試咗極品蟹黃湯湯底🦀,真係有鮮甜嘅蟹肉味,另外石鍋米線可以選擇自己整,擺入啲肉類之後再到湯,然後蓋上木蓋等1分鐘,米線再焗一陣就可以食啦,可以親力親為幾好玩👍🏻Beef satay 🥩沙嗲牛柳串 $18Kebap 孜然羊肉串 $22Eggplant 原條茄子🍆 $28Sweet corn with butter 牛油粟米 🧈🌽 $13Courgette 翠玉瓜 $13原條茄子真係超級大條😍,免頭鋪滿蒜蓉🧄,醃製得好香,粟米就燒得好均勻🔥,充滿牛油香,而有大量香草嘅羊肉串味道一啲都唔蘇🐑,全部串燒仲可以按喜好揀辣嘅程度🌶Seafood and garlic rice wrapped in lotus leaf 瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯 🦐🍚 $70海鮮荷葉飯有好多唔同種類嘅海鮮,好似有蝦、魷魚🦑、魚腩🐟、扇貝等等,仲有炸蒜蓉同蔥花做配料,充滿淡淡嘅蒜蓉同荷葉香🍃
Stone pot noodles 六餸石鍋米線 🍜$68

Beef satay 🥩沙嗲牛柳串 $18
Kebap 孜然羊肉串 $22
Eggplant 原條茄子🍆 $28
Courgette 翠玉瓜 $13

瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯 🦐🍚 $70
2022-07-02 148 瀏覽
亞皆老街一整條街道都是餐廳,所以常常經過這家餐廳也沒有走進去,加上餐廳座位是在二樓,看不到人用餐的情況更捉摸不到這是一家怎樣的餐廳🫣偶然之下看到有youtuber介紹,便上來一試~餐廳的食物非常多元化,除了招牌的石鍋米線外,還有串燒、炸物、荷葉蒸飯﹑烤魚等。我們一行二人一共點了一個飯﹑一窩米線﹑一客小食及一杯凍飲。荷葉飯一上桌是熱騰騰的👍🏻魚片及瑤柱的份量很多,拌勻後每一口飯也有配料,魚片的骨也不算多,喜歡吃魚的男友索惟把細骨都吞下了!😨蒸飯除了吸滿荷葉香氣外,還有蒜粒﹑蔥粒等調味,味道絕不單調!凍檸茶跟米線加$6,茶底味道不會過於苦澀,檸檬質素亦不錯,而且叫了少甜是真的有調節甜度的,很適合解膩🍋米線從46個選擇中選了六個餸(選擇困難症的話應該很痛苦🤣),包括封門牛肉﹑嫩滑雞肉﹑墨魚丸﹑蟲草花﹑金菇及蘿蔔,湯底則選了蟹黃湯。石鍋上桌時,米線仍是沸騰的,而且保溫能力極高,不怕米線很快冷卻。蟹黃湯味道濃郁,還見到一點點的蟹肉絲及蟹殼,真材實少。所有配料份量都很多,尤其喜歡牛味香濃又不會太肥的封門牛肉,還有爽口的蟲草花份量亦很多,差不多每口都能吃到,令米線口感更豐富。總括而言在旺角街頭想不到
我們一行二人一共點了一個飯﹑一窩米線﹑一客小食及一杯凍飲。

石鍋米線
總括而言在旺角街頭想不到吃甚麼,不妨光顧這裡,味道及價錢絕對是物超所值,選擇亦讓人眼花瞭亂呢!🤩
2022-07-01 70 瀏覽
湯底幾特別,又多選擇。揀咗蟹皇湯,覺得味道好淡以為冇乜料到,點知原來碗底真係有一梳梳蟹肉同少少蟹膏😯😯配料方面選擇又係好多,但我叫嘅豬潤同腩肉都好鞋……反而海藻(其實姐係海帶)好濃海水味。小食叫咗份蝦膠炸豆卜,見menu幅圖係漲卜卜嘅,點知黎到全部都好似薄片咁,雖然好脆但冇乜味,調味唔夠。總括黎講,唔係特別好食,但勝在食物選擇多,價錢平,座位都算闊落坐得舒服。下次喺旺角行街唔知食咩,可以再黎呢間~
湯底幾特別,又多選擇。

蟹皇湯底
蝦膠豆卜
2022-06-29
2022-06-29 81 瀏覽
跟朋友去女人街樓上鋪食石鍋米線。餐廳地下門面雖然夠光亮,但因要上二樓關係,較為隱蔽,好容易便錯過了這間親民小店。上到去原來很明亮寬闊,窗邊的盆栽更有文青風,與街上的嘈雜截然不同。朋友說這兒的石鍋米線,籠仔荷葉飯和串燒是必食招牌,於是我們三人便用QR code落單叫了這三個招牌,埋單都只是$249,好味又夠飽。金瑤柱粉絲鯛魚片荷葉飯($55)+凍檸茶($6)上枱熱辣辣,香味撲鼻。飯面鋪滿鯛魚片,魚肉結實爽脆,飯粒乾身,內有不少瑤柱碎。雖然個木飯盒不是好深,但容量其實相當大,胃口小的一個人未必食得曬。九餸石鍋米線配薯粉($88)+凍奶茶($6)先在7種湯底中選1種,再在46款餸中選9款,都有點難度。結果我們選了:馬來西亞肉骨茶湯底+封門牛柳(+$3)+鯛魚片(+$3)+北海道帶子(+$2)+鹵水腩肉+五香辣豬軟骨+紅燒牛肚+蘿蔔+生菜+皇帝菜餐廳可安排由顧客自己煮石鍋米線,不過我們要了這麼多餸,還是留給店員煮穩陣。結果上枱時真是滿滿的好大鍋。肉骨茶湯底濃郁,若藥材味更濃些就更好了。所有餸都好味,其中已燜好的腩肉和豬軟骨尤其好味。薯粉煙韌爽滑,份量充足。石鍋的保溫效果很好,食到底仍熱,而且湯
金瑤柱粉絲鯛魚片荷葉飯($55)+凍檸茶($6)
金瑤柱粉絲鯛魚片荷葉飯
九餸石鍋米線配薯粉($88)+凍奶茶($6)
肉骨茶湯底濃郁,若藥材味更濃些就更好了。
所有餸都好味,其中已燜好的腩肉和豬軟骨尤其好味。
薯粉煙韌爽滑,份量充足。
石鍋的保溫效果很好,食到底仍熱,而且湯底吸收了食材的味道,更見濃郁。
九餸石鍋配薯粉
串燒原條茄子($28)、孜然羊肉串($22)、沙嗲牛柳串($18)、牛舌($18)
串燒師傅燒得好靚,不乾柴,無燶碳。
茄子非常非常大隻,蒜蓉又足。
三串肉都入味有肉汁。
燒原保。茄子
凍飲+$6
2022-06-29
燒原保。茄子
今日來旺角搵食,呢間餐廳主打石鍋米線🍜,仲有荷葉飯,串燒,明爐烤魚,川式涼麵,小食等等…地方都幾大,座位都幾舒服,呢度係用QR code落單,準確落單之餘又可節省人手👍🏻串燒海蝦🦐- 😍外殼燒到好香脆,卜卜脆到可以連殼食,燒汁好香口好惹味- 蝦肉新鮮,爽口彈牙- $25/4隻性價比高👍🏻雞中翼- 幾大隻,外皮燒到好香,內裏肉質細嫩蝦膠釀豆卜- 😋炸得好香脆,有啲似炸雲吞嘅口感,外脆內軟不過唔會好油膩- 配埋甜酸醬好開胃石鍋米線套餐(九餸)- 可以自由選擇米線DIY自己煮或者店員幫你煮,可以煮出自己心儀嘅味道同熟成度👍🏻- 湯底選擇多,有香辣金湯,酸菜魚湯,火腿瑤柱肉骨湯,沙嗲湯,馬來肉骨茶,柴火麻辣湯,極品蟹皇湯,有辣有唔辣,任君選擇- 我揀咗酸菜魚湯,酸酸地好開胃,湯底好清- 我揀咗墨魚丸,貢丸,冬菇,五香辣豬軟骨,鹵水腩肉,豬肚,生菜🥬,蘿蔔,腐皮- 五香辣豬軟骨炆得幾淋幾入味,醬汁惹味;鹵水腩肉五花肉層次分明,肉質軟熟不油膩;冬菇幾厚身- 米線嘅份量都幾多,好滑lulu 瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯- 🤩材料豐富,有扇貝,鮮蝦🦐,魷魚🦑,脆肉鯇,蟹柳,瑤柱等等- 扇貝厚肉新鮮鮮味;鮮蝦肉質

串燒海蝦🦐
- 😍外殼燒到好香脆,卜卜脆到可以連殼食,燒汁好香口好惹味
- 蝦肉新鮮,爽口彈牙
- $25/4隻性價比高👍🏻
串燒海蝦

雞中翼
- 幾大隻,外皮燒到好香,內裏肉質細嫩

- 配埋甜酸醬好開胃
蝦膠釀豆卜

石鍋米線套餐(九餸)

- 我揀咗酸菜魚湯,酸酸地好開胃,湯底好清
- 米線嘅份量都幾多,好滑lulu

瑤柱蒜蓉海鮮荷葉飯
- 扇貝厚肉新鮮鮮味;鮮蝦肉質結實;魷魚爽口鮮味;脆肉鯇肉質爽脆無咩骨
- 荷葉飯加咗瑤柱同冬菇好香
- 建議可以多啲蒜蓉

🍋青檸檬薄荷梳打
- 青檸好清新,酸酸甜甜配上有氣梳打,生津解渴
- 好大杯,一杯等於平時杯裝三至四杯嘅份量😂加配只係$12都幾抵飲👍🏻
青檸檬薄荷梳打

🥭芒果凍頂烏龍茶
- 芒果汁味比較重,酸酸甜甜好開胃
- 烏龍茶味比較淡
芒果凍頂烏龍茶

整體食物質素都唔錯,價錢相宜,石鍋米線同籠仔荷葉飯及串燒幾有特色;服務態度友善;環境都幾舒適,地點方便。
2022-06-28
5 分鐘 (堂食)
串燒海蝦
青檸檬薄荷梳打
2022-06-28 51 瀏覽
今日行行下街唔知食咩好,比我發現左依間主打食米線嘅鋪頭,所以一於去試下先!我諗大家小鍋米線就食得多,石鍋米線應該就未食過啦!佢除左石鍋米線外,仲有串燒小食、明爐烤魚同冷面石鍋飯等,價錢都算親民!而最重要係竟然有啤酒可以叫🤩🤩正呀!鋪頭都好貼心,有個牌教埋你點樣整d米線雖然天口好熱,黎到冇理由唔叫佢d石鍋麵,叫左個4餸面食下!佢有7種特別湯底揀,樣樣都好想試!我揀左極品蟹皇湯底,餸菜仲有46款你揀,多都唔知點揀好!最後揀左雞蛋、帶子、封門柳同紅燒螺片,不過冇揀米線,要左公仔面!另外,仲叫左串燒椰菜仔同海蝦1.石鍋面入黎到已經聞到好濃嘅蟹黃香!佢個湯底入口濃郁鮮甜,充滿住蟹黃味道!封門柳肉味濃,食落唔韌但又帶有口感,一般鋪頭都唔會點用封門柳,因為真係價錢會貴d!通常要去到火鍋店散叫二三百蚊碟先食到,所以係到食到都好意外!佢螺片煮得淋,咬落好軟滑味道唔錯,而帶子都好大隻爽口,雞蛋蛋味香濃。2.串燒椰菜仔燒嘅時間幾好,唔會燒到太淋,食落仲爽口,加埋d辣粉食,正呀!而海蝦燒得好脆口,肉質仲有彈性,25蚊4隻,抵呀!3.啤酒啤酒有2款可以揀,1664同藍妹!我就緊係飲1664啦,天口熱到咁飲返一啖

1.石鍋面

2.串燒

3.啤酒
啤酒有2款可以揀,1664同藍妹!我就緊係飲1664啦,天口熱到咁飲返一啖,條氣鋸晒😈😈

整體黎講,一間米線鋪能夠食到咁多特別餸都算少可,加上味道好好價錢真心唔貴,真係值得一試再試🤤

2022-06-26 39 瀏覽
走進旺角女人街街頭。被那個黃黃綠綠招牌吸引著😯。*小草*係一間主打招牌米線小店😍。翻翻餐牌原來有籠仔荷葉飯。串燒。。串燒🍢款式多達25款。真係唔簡單❣️。💥串燒🍢可以選擇辣度🥵。唔辣/微辣/小辣/中辣/大辣/特辣。💥蒜蓉燒扇貝大大隻食落好鮮甜😋串燒海蝦(4隻)🦐海蝦新鮮彈牙😛牛油粟米🌽燒得乾身🔥金菇豆卜翠肉瓜食太多肉。點咗三款蔬菜🥬類balance 番🥰。檸檬炸雞🍋🐔炸雞份量多多。炸得乾身食多兩粒唔會膩🤪。大大杯凍檸茶$25。真係超值🤩。
蒜蓉燒扇貝
大大隻食落好鮮甜😋
串燒海蝦(4隻)🦐
海蝦新鮮彈牙😛
牛油粟米🌽
燒得乾身🔥
金菇豆卜翠肉瓜
食太多肉。點咗三款蔬菜🥬類balance 番🥰。
檸檬炸雞🍋🐔