2022-09-07 53 瀏覽
想嚟呢度食好耐,係米線關注組提及嘅呢間餐廳,sell熱辣辣嘅石頭鍋米線。見咁近旺角地鐵站,就偷少少時間食個Lunch。佢哋石鍋米線有7款湯選擇。除咗沙嗲、麻辣湯,酸菜魚湯,呢啲一般口味,亦有肉骨茶、蟹皇湯、火腿瑤柱骨湯。配料可以揀3、6或者9款料,再用熱湯同石鍋煮熟配料食。我今次就試咗蟹皇湯,真係有啲蟹肉喺度。鯛魚片、封門柳、墨魚頭我都推薦。另外叫咗兩個小食椒麻蝦膠腐皮卷及蝦膠釀豆卜兩個都好脆好好食,可以點返佢哋嘅汁或者浸落湯嗰度一齊食都好正。佢哋仲有大大杯特飲,我就叫咗一杯大檸茶,一隻手都捉唔晒個杯,食炸嘢一定要飲多啲嘢

午餐
  • 石鍋米線
2022-09-05 47 瀏覽
好耐冇食過烤魚就搵下邊到有平靚正既烤魚,原本都預左香港食一定貴,點知搵到依間咁平既,質素又唔差🤩。餐廳選擇唔多,幾類,但簡而精🤣💛石鍋米線/粉麵/飯 烤魚 胡椒豬肚雞 籠仔荷葉飯 小食 串燒🧡七款湯底:香辣金湯,極品蟹皇湯,酸菜魚湯,沙嗲湯,馬來肉骨茶,火腿瑤柱肉骨湯,柴火麻辣湯 🤍明爐烤海鱸套餐 $168今日食左依個,魚滑唔多骨,酸菜湯底香辣惹味👍🏻🤍五香香辣豬軟骨 $28🤍酥炸檸檬豬扒 $25

餐廳選擇唔多,幾類,但簡而精🤣

🤍明爐烤海鱸套餐 $168
今日食左依個,魚滑唔多骨,酸菜湯底香辣惹味👍🏻

🤍五香香辣豬軟骨 $28
🤍酥炸檸檬豬扒 $25
2022-09-04
10 分鐘 (堂食)
2022-09-05 63 瀏覽
餐廳位於旺角亞皆老街,一到晚飯時間就好快坐滿人,估唔到咁受歡迎!我今晚食左烤魚,但見唔少人都叫石鍋米線,上網睇番先知佢係石鍋米線主題店😳可按指示自行diy石鍋米線❗️下次再黎自己DIY玩下先!🤣.✨QR code落單✨ 不設加一-💕 明爐烤海鱸 套餐 $168(免費特飲一杯 白飯或薯粉一碗)追加配料 (封門牛肉+$12)👅好味指數:7.5/10湯底叫左酸菜魚湯,香香辣辣食落唔油☺️,魚🐟有2條,原本就煎得香同冇乜骨,魚肉又幾滑👍🏻,配埋薯粉,薯粉都係預先已經煮熟左,放埋落湯底到滾一陣就可以,煙煙韌韌,索哂精華好惹味!另外,套餐仲包一杯超大杯飲品,就叫左烏龍茶,真係好抵🤣!-💕 五香香辣豬軟骨 $28👅好味指數:7/10豬軟骨肥瘦剛中,醃得入味☺️,味道微辣。-💕 酥炸檸檬豬扒 $25👅好味指數:7/10炸得酥脆香口!肉質軟腍,配上檸檬汁,清新開胃 冇左油膩感👍🏻。-環境:6.9/10服務:7/10好味指數:7/10回頭率:7.5/10
✨QR code落單
✨ 不設加一

💕 明爐烤海鱸 套餐 $168
(免費特飲一杯 白飯或薯粉一碗)
追加配料 (封門牛肉+$12)
👅好味指數:7.5/10
另外,套餐仲包一杯超大杯飲品,就叫左烏龍茶,真係好抵🤣!

💕 五香香辣豬軟骨 $28
👅好味指數:7/10
豬軟骨肥瘦剛中,
醃得入味☺️,味道微辣。

💕 酥炸檸檬豬扒 $25
👅好味指數:7/10
炸得酥脆香口!肉質軟腍,
配上檸檬汁,清新開胃 冇左油膩感👍🏻。

環境:6.9/10
五香香辣豬軟骨
酥炸檸檬豬扒
明爐烤海鱸
2022-09-04 47 瀏覽
今晚心水又係想食平靚正嘅晚餐,揀咗一間之前已經食過嘅餐廳,上一次試咗佢哋嘅烤魚套餐,感覺好唔錯,今次就試吓其他嘢。點左佢哋嘅大大碗自選米線,另外叫咗啲串燒,再加多兩杯特大飲品!兩個女仔食比較西式唔食得太多野 咁又一餐。講吓佢哋嘅米線有好多款唔同嘅湯底可以揀,揀咗一款餐牌裏邊推薦嘅香辣金湯,佢嘅味道同一般嘅小窩米線好唔同,湯底有少少麻辣,另外少少酸酸甜甜,感覺唔會太油膩,但係就好惹味~而且佢嘅份量都好多,兩個share女仔食再加埋啲串燒都好飽,串燒裏邊特別推薦可以試吓佢哋嘅蝦,好新鮮又大隻,而且蝦燒出嚟聞落去好香,真係聞到都想食!燒豬大腸都唔係好多地方有得食,佢哋嘅串燒加埋佢哋自家嘅調味粉整體感覺都唔錯。

2022-08-31 35 瀏覽
今日係旺角附近做完野,與同事諗緊食咩之時,比我地見到有間店面幾特別既餐廳吸引左我地既注意!我同同事都對望點頭 哈 之後齊齊入去試下小草十八怪門面設計真係好IG-able! 好有打卡feel 上到二樓, 見到餐廳樓面真係好掂! 完全係靚靚cafe風 完全有特於其他米線店呢~!我地被安排了全係卡位~ 沙發好舒服 地下亦好乾淨~ 讚!一打開Menu就見到成頁滿滿既石鍋米線 好多配料同湯底可以選擇唔好以為餐廳只係得石鍋米線啊~ 其實仲有好多其他野食~ 好難揀啊 因為樣樣野都好似好正用完手機QR code落單後,食物唔洗好耐就送上桌子了~小食方面,我地叫左三樣野,包括酥炸檸檬豬排($25,上), 飄香紅油皮蛋($18,中), 及檸檬炸雞($20,下)檸檬豬排同檸檬炸雞同樣炸至金黃~ 肉完全唔會過乾身, 入口非常酥脆,不錯皮蛋同樣十分好食~ 加上特調紅油及香菜,提昇了整個味道!主食方面,我點了一個封門牛柳石鍋飯(套餐,$68)封門牛柳好香~ 用了黑椒味噌來調味, 非常好吃石鍋既熱烹煮令成個飯更與眾不同~ 拌勻黎食真係神來之筆!套餐仲包埋一杯凍飲~ 朋友則點了一客三餸石鍋米線套餐($48)三款餸揀左

我同同事都對望點頭 哈 之後齊齊入去試下小草十八怪

門面設計真係好IG-able! 好有打卡feel

我地被安排了全係卡位~ 沙發好舒服 地下亦好乾淨~ 讚!

用完手機QR code落單後,食物唔洗好耐就送上桌子了~

皮蛋同樣十分好食~ 加上特調紅油及香菜,提昇了整個味道!
主食方面,我點了一個封門牛柳石鍋飯(套餐,$68)
封門牛柳好香~ 用了黑椒味噌來調味, 非常好吃
石鍋既熱烹煮令成個飯更與眾不同~ 拌勻黎食真係神來之筆!
套餐仲包埋一杯凍飲~

朋友則點了一客三餸石鍋米線套餐($48)
三款餸揀左五香辣醋豬軟骨,墨魚丸,響鈴~
湯底就揀左極品蟹皇湯~聽到都正!
朋友話個湯頭好香好香, 米線口感亦非常好~
 super yummy!
最後,我地仲叫多左客籠仔荷葉飯($50) share食
我地揀左既係臘腸蒸排骨荷葉飯~
荷葉飯蒸得極香~ 飯上鋪埋滿滿既料

臘腸同排骨都唔會太肥~ 用料一級棒! delicious~
成餐叫左咁多野都不用$230~ 真係十分抵食~
食物用料好,味道又掂, 性價比真係極高!
仲要連地方都靚靚的可以打卡~ 今餐非常滿意
  • 臘腸蒸排骨荷葉飯
  • 三餸石鍋米線套餐
  • 封門牛柳石鍋飯
  • 炸檸檬豬排
  • 飄香紅油皮蛋
  • 檸檬炸雞
2022-08-30 38 瀏覽
食物一定煮好熱辣辣食最好食,旺角呢間米線用石鍋盛載,長期將溫度維持,食到最後都仲係熱辣辣。餐牌上見到配料選擇有成四十幾種,花多眼亂,除咗平時米線常見嘅配料之外,比較特別嘅有封門牛肉、墨魚頭、麻辣小龍蝦、北海道帶子、紅燒螺片等。湯底方面更有七款選擇,我哋叫咗沙嗲湯同極品蟹皇湯,沙嗲湯非常濃郁,仲有少少偏甜嘅香味。極品蟹皇湯入面真係有蟹肉同蟹黃,夠晒真材實料!石鍋米線仲可以揀自己煮定店員幫你煮,餐牌上有米線嘅烹煮步驟,簡單又有趣。除咗米線,餐廳仲有蒸飯、烤魚同串燒等,我哋仲叫咗南乳雞翼同椒麻蝦餃腐皮脆卷作為小食,脆卜卜而且份量都幾多。

2022-08-28 36 瀏覽
主要都係上網睇邊個過程幾得意所以想試下食 配料非常多,淨係炸醬多三四款, 最後我哋揀九樣餸,因為可以好似九宮格咁擺 ,有位男職員非常親切and helpful,應該係老闆 ,知道我哋第一次嚟唔識點整,仲幫我哋煮, 佢話如果唔識煮好容易熱爆曬啲湯出嚟 , 煮完仲要擺得靚靚畀我哋打卡 上網啲人話叫 蟹湯 但係其實 唔夠重口味, 係有少少蟹肉絲嘅,但 都係麻辣或者酸辣比較夾米線入味啲芒果烏龍茶好大杯夠曬兩個人飲, 再夜啲客人越嚟越多 ,老闆 未能夠親手 幫助,所以見到好多人都唔識煮 ,倒瀉左,但係整體嚟講幾好玩又好食 啱哂打卡,值得一試
主要都係上網睇邊個過程幾得意
所以想試下食
但係整體嚟講幾好玩又好食 啱哂打卡,值得一試
2022-08-26
行旺角見到有間米線叫小草十八怪,個名好有趣,所以同朋友黎左試下!米線平時食得多,今次決定試下明鱸魚!特別在於佢有七款唔同湯底可以選擇,今次揀左火腿瑤柱肉骨湯!點左青瓜同皮蛋食住先,兩款涼伴小食不過不失,18蚊黎講食第性價比算正常。燒原條茄子燒得超嫩滑、最緊要係超多蒜!而且份量十足。條魚十分鐘左右就上枱,連埋其他配菜,超吸引!配菜加左豆卜、蘿蔔、皇帝菜、封門牛肉、麻辣小龍蝦同埋香辣蕃茄牛肋條🤤我地將配料同薯粉一次過放哂落去煮,為求湯底更惹味!麻辣小龍蝦,第一次食原來辣得好爽!可惜d肉真係小封門牛肉,牛肉味頗濃,有咬口香辣蕃茄牛肋條,牛肋條超入味!而且煮得透,非常香軟條魚亦唔錯,預先煎香再放入湯煮,魚肉更入味。值得一提,可以要多薯粉,店員仲話唔夠可以再加,超抵食!

燒原條茄子
燒得超嫩滑、最緊要係超多蒜!而且份量十足。

條魚十分鐘左右就上枱,連埋其他配菜,超吸引!

我地將配料同薯粉一次過放哂落去煮,為求湯底更惹味!

麻辣小龍蝦,第一次食原來辣得好爽!可惜d肉真係小

封門牛肉,牛肉味頗濃,有咬口

香辣蕃茄牛肋條,牛肋條超入味!而且煮得透,非常香軟

2022-08-26 142 瀏覽
今晚突然想食熱辣辣既石鍋米線,之後上網見到有一間叫小草十八怪石鍋米線,見到幾得意可以自己落手煮石鍋米線,決定去試下。環境舒適乾淨,裝修比較清新明亮,一位職員態度良好,提供到貼心服務,有指導我如何烹煮石鍋米線,但另一位有啲粗心大意,我未煮好,店員冇問就已經收走左個蓋,可能太忙既關係。餐廳提供三款石鍋米線選擇,分別係三餸($48)丶六餸($68)及九餸($88),今次揀左六餸,火腿瑤柱肉骨湯,我叫左墨魚頭丶花膠丶雞肉丶冬菇丶十八怪照通炸醬及鯛魚,其中墨魚頭+$2,花膠+$2及鯛魚+$3,總共$75。石鍋米線石鍋別緻亦印有店舖LOGO,比較台式既感覺,米線爽滑丶彈牙; 火腿瑤柱肉骨湯,味道可以,不過偏咸; 唔知系咪自己煮得耐左,墨魚頭同鯛魚有啲韌; 花膠好大塊,無魚腥味,又滑; 雞肉份量多,嫩滑; 冬菇大小一般,比較硬; 十八怪照通炸醬,味道香郁,值得試一試。 總括黎講,我會再去,覺得環境舒適,食物都唔錯。值得讚👍🏻既地方:1. 裝修2. 菜式有睇頭3. 小食、菜式、湯底款式多改善地方:1. 食材生熟程度需改善2. 湯底濃度需調校3. 需增加人手

石鍋米線

總括黎講,我會再去,覺得環境舒適,食物都唔錯。

值得讚👍🏻既地方:

2022-08-18
六餸
花膠
2022-08-25 35 瀏覽
我都幾鍾意食米線價錢唔貴又可以自己選配料見到 <小草十八怪石鍋米線>個名咁特別而且係石鍋米線就試吓先..喺亞皆老街同女人街交界招牌裝修都係黃綠色好sharp好易見到..石鍋米線套餐(六餸 $68): 有7款湯底選擇,cool~ 我揀咗比較少有嘅肉骨茶湯底,係藥材味嗰種;另外揀咗自己煮,餐牌有教煮法,簡單又好玩;米線好滑,湯底濃郁黑椒味噌 封門牛柳石鍋飯($68 連飲品):好食啊,仲要好大份涼拌雞絲、串燒翠玉瓜、羊肉串、原條茄子:全部都係濃味之選,好彩調味唔會過份蓋哂食物本身嘅味道,幾好..
我都幾鍾意食米線

喺亞皆老街同女人街交界
招牌裝修都係黃綠色
好sharp好易見到

2022-08-22 40 瀏覽
前幾日同朋友行過旺角見到呢間小草十八怪石鍋米線,見到價錢唔係貴,又諗唔到食咩嘅情況下就入咗呢間餐廳,估唔到性價比又幾高,而且幾好食又可以自己煮下,幾過癮!叫咗兩個石鍋米線,一個六餸,一個三餸,注意返原來要六個餸以上先可以自己煮㗎!◽️封門牛肉、翡翠苗、十八怪照通炸醬、五香辣豬軟骨、紅燒牛肚,大腸湯底: 柴火麻辣湯封門牛肉就比較失色,好普通,你當佢普通牛肉咁會好啲。翡翠苗同十八怪照通炸醬強烈推薦!翡翠苗唔多地方可以食到,值得一試。另外佢嘅炸醬肥瘦比例適中,好惹味有特色!絕對唔係平時食米線嗰種普通炸醬!至於個湯底都好夠味,但唔食得辣真係唔好試!◽️黑毛豬豚肉片、翡翠苗,蟹柳湯底: 火腿瑤柱肉骨湯我比較懶,就算有得揀自己煮我都會揀成碗上😂豚肉片同蟹柳都係正常野無乜特別,不過個湯底就好夠味,真係會想飲多兩啖。餐廳要上一層,比我想像中靚同坐得舒服,而且價錢唔貴,兩個餐連飲品都係$131,絕對值得再去!

湯底: 柴火麻辣湯
封門牛肉就比較失色,好普通,你當佢普通牛肉咁會好啲。
至於個湯底都好夠味,但唔食得辣真係唔好試!

◽️黑毛豬豚肉片、翡翠苗,蟹柳
湯底: 火腿瑤柱肉骨湯
2022-08-21 73 瀏覽
態度差到冇人接受,俾錢買難受!!米線一般,唔建議去行過旺角見到有米線食諗住上去試吓平日中午12點個場都未坐滿人 已經好似好忙咁特別個男侍應 係到跑黎跑去又冇禮貌嗌左兩個石鍋米線 兩杯野飲。石鍋一般般,唔難食都冇需要特別去,係間間米線基本味道。杯野就好難飲,嗌杯凍啡,催左3次就黎食晒食飽先上,仲要好難飲,唉,真係唔知催黎做乜。最好笑係,我地食到尾聲,仲揸住筷子,可能個男侍應真係太心急想我地讓張枱俾人,(利申我地埋單先1點10分,坐低都冇過25分鐘。)佢問我地係咪唔要啦,想幫我地收枱。我同伴侶揸住筷子,擘大個嘴望住佢,我想知我仲食緊,你收咩枱?我都知你地午市好多人食,但係你個場都未坐滿,使唔使咁心急趕我地走?埋單$145,真係食到一肚氣走。臨走個姐姐問點解唔飲埋杯咖啡,好難飲啊!點飲啊!!!!!如果老細有望comment,建議改善下野食同培訓下個啊叔侍應,因為佢真係好趕客啊,佢唔想做唔好連累你生意。佢再唔改,今次趕客之舉都唔會係最後一次!唔該晒你!
態度差到冇人接受,俾錢買難受!!米線一般,唔建議去
行過旺角見到有米線食諗住上去試吓
平日中午12點個場都未坐滿人 已經好似好忙咁
特別個男侍應 係到跑黎跑去又冇禮貌
嗌左兩個石鍋米線 兩杯野飲。
石鍋一般般,唔難食都冇需要特別去,係間間米線基本味道。
2022-08-18
2022-08-15 52 瀏覽
就咁睇店名頭5個字,實在估唔到係食咩😂米線就成日食(自問係米線控),石鍋米線就少見啲。石鍋米線分別可選3款、6款同9款餸(叫6款餸以上就可以選擇自己親自烹煮)餸方面都有幾多選擇!例如花膠/小龍蝦/牛肋條/帶子⋯都幾有誠意。湯底方面都有7款選擇咁多,正當我地苦惱緊咩湯底既時候,職員好主動咁話拎啲唔常見既湯底比我地試,呢個服務好加分呀![豬軟骨/魚浮泡/蟲草花 酸菜魚湯米線]酸菜魚湯好夠味🫶🏻豬軟骨好大舊好夠淋,魚浮泡係類似魚腐咁,裡面有魚肉。[嫩滑雞肉/翡翠苗/蛋餃 蟹皇湯米線]蟹皇湯真係有蟹肉味架,唔係流料,都幾鮮甜🤤好少可有得揀翡翠苗,雞肉堅滑。蛋餃係蛋皮入面包住大大粒肉丸,正🤤[臘腸排骨荷葉飯]爆多排骨😂好滑,好香荷葉味!其實唔使加豉油已經好香好好味!份量仲要好多!下次要試埋啲海鮮飯~呢度仲有烤魚同串燒⋯好多選擇,又抵食!仲有好多野想試,一定再黎試。

[豬軟骨/魚浮泡/蟲草花 酸菜魚湯米線]

[嫩滑雞肉/翡翠苗/蛋餃 蟹皇湯米線]

[臘腸排骨荷葉飯]

2022-07-12
2022-08-13 59 瀏覽
#米線關注組主打石鍋米線🍜, 可以DIY米線:自選配料 ➡️自己放配料、米線及湯底到石鍋中♨️ ➡️自行煮熟, 有得食又有得玩, 相當有趣! 𓌈⸝⸝ 配料選擇有好多, 例如有雞肉、封門牛柳、豬膶、牛肚、墨魚丸、蘭王雞蛋🥚等等, 一定能夠揀到心水配料!𓌈⸝⸝ 湯底有香辣金湯、沙嗲湯、酸菜魚湯、肉骨茶等等, CP值高! 𓌉◯𓇋 石鍋米線套餐 (9個餸)湯底:馬來肉骨茶麵底:薯粉配料:鯛魚片🐟、豬潤、花膠、蟲草花、木耳、金菇、生菜🥬、皇帝菜、翡翠苗 配料會放在一個個小盤子上, 建議先放蔬菜🥬, 再放生肉類🥩, 然後倒湯再攪拌所有配料, 最後蓋上木蓋焗一陣就食得! 一打開, 熱氣騰騰, 肉骨茶味好香好濃! 薯粉口感爽滑Q彈, 配料吸汁, 就連湯底亦相當濃郁! 除咗有石鍋米線之外, 仲有荷葉飯、串燒、炸物等等供應
#米線關注組

𓌉◯𓇋 石鍋米線套餐 (9個餸)
湯底:馬來肉骨茶
麵底:薯粉

除咗有石鍋米線之外, 仲有荷葉飯、串燒、炸物等等供應
2022-08-12
2022-08-12 51 瀏覽
小草十八怪石鍋米線旺角亞皆老街36-38號龍飛大廈地下3-4號舖。個荷葉飯食完我雙眼發亮, 真係好好食, 令好耐無在平台寫食得感架我,都忍唔住上來出下食後感受。係女人街街頭, 門口賣D冷盤小食, 行上一層有堂食位。有可鍋米線同荷葉飯,夏天太熱唔想飲熱湯, 點左荷葉飯, 價錢四十幾蚊起。有蝦蟹柳魚片,重蒜香加埋甜豉油$32椒麻蝦膠腐皮脆卷 ,腐皮炸蝦, 蝦膠入面仲包左紅蘿蔔絲, 腐皮香脆很美味口感也爽脆。凍頂烏龍茶$22 好大杯, 比平時係茶餐廳飲到架架份量足足多一倍吧!解渴透心涼串燒由$13起, 點了好多來食。$13翠玉瓜 ,$22有兩串雞肉,$16豬肉串, 雞軟骨$22 有兩串, 香噴噴不知幾咁惹味。茄子多蒜重蒜香食物好抵食, 捧住個肚走呀。上樓見個環境幾舒適, 值得推薦。
小草十八怪石鍋米線
旺角亞皆老街36-38號龍飛大廈地下3-4號舖。

。係女人街街頭, 門口賣D冷盤小食, 行上一層有堂食位。

有蝦蟹柳魚片,重蒜香加埋甜豉油

茄子多蒜重蒜香