2019-06-22 179 瀏覽
夏天熱辣辣嘅時候 我總係好想飲番杯透心涼嘅飲品越天然嘅飲品我覺得就越解渴🙈所以水果茶就係我其中一個選擇🤩水果係天然嘅 茶底係清新嘅 加埋一齊成為咗解渴嘅水果茶🍉∾南豐紗廠係2018年12月正式開幕 成為荃灣新嘅打卡點但係我聽講入面有好多餐廳 而且有唔同嘅菜式🍝我去嘅時候因為實在太飽食唔落野 所以就去咗飲杯野‎ت我見到門口有一個大大嘅廣告牌宣傳緊鐵觀音水果茶賣相都幾唔錯🤤 所以我就點咗四季春水果茶🥤實物同相片分別不大 見到有幾種生果 感覺都幾真材實料但係飲落味道我就唔係幾鍾意🙍‍♂️首先我覺得比較甜🙈 我覺得係因為加咗蜂蜜嘅關係所以即使叫少甜都會係偏甜我覺得再少甜啲會更加突出水果同茶底嘅味道∾其次係我覺得茶底比較淡 雖然感覺到有用茶葉沖出黎但係茶味都好淡 淡到好似飲緊水咁而且茶嘅特色(茶嘅苦甘味)都幾乎係失去😢好似飲緊蜜糖水咁∾最後係水果嘅籽同其他品牌嘅好唔同其他飲品店嘅水果籽都係可以試嘅 而且唔會有怪味但係今次嘅水果咬嘅時候覺得好苦 食唔到落去😢而且水果嘅味道我覺得有少少唔新鮮我覺得有啲難飲 但係我都有飲曬嘅評分: 5.12/10
夏天熱辣辣嘅時候 我總係好想飲番杯透心涼嘅飲品

我覺得有啲難飲 但係我都有飲曬嘅

評分: 5.12/10
蜂盛水果茶
2019-06-20 172 瀏覽
/南豐紗廠🇭🇰/ ➖➖➖帶朋友去開荃灣口渴順便買杯野飲🙈呢間小蜂兒我bookmark 左今次終於試到 但就令我有點失望😭性價比不高 不過我諗都係蜂蜜做賣點但鍾意健康嘅都唔錯 而睇食評有部分嘅飲品係幾好➖➖➖洛神花蜂蜜椰果 $30 第一啖飲到蜂蜜味 之後無了🙈🙈椰果普通 幾有咬口洛神花味唔算好出 我覺得加得多水淡左😳😳洛神花味道真係幾乎係零我會揀天仁/不要對我尖叫多啲無嗰種平時酸酸甜甜嘅味道🥴朋友試完果茶都覺得普通~有啲失望🙍🏻
/南豐紗廠🇭🇰/
我覺得加得多水淡左😳😳
洛神花味道真係幾乎係零
我會揀天仁/不要對我尖叫多啲
無嗰種平時酸酸甜甜嘅味道🥴
朋友試完果茶都覺得普通~
有啲失望🙍🏻
洛神花蜂蜜椰果
10 分鐘 (堂食)
蜂盛菠蘿 - 四季春 (少甜少冰) $32一入囗覺得驚喜!😯菠蘿味同茶味平分秋色🍍又唔會互搶風頭,都幾match🤤四季春茶味幾香🍵.百香果菠蘿茶 - 鐵觀音 (少甜少冰) $30呢款個味就偏清淡少少🧐但果味都幾出🍍鐵觀音既茶就冇咁香,唔係幾飲到鐵觀音獨有既香味🤔.蘆薈百香果蜂蜜茶 (少甜少冰) $30呢款唔推薦☹完全冇果香, 個茶底好澀😶普通去7仔買枝甜既茶都仲好飲🤡(同行朋友一拎就飲左所以冇影到😂).蜂盛水果茶 - 鐵觀音 (少甜走冰) $32正常發揮既水果茶😂入面有新鮮橙片西柚片蘋果雪梨etcetc😋個人覺得嗌少冰會正啲🤤但一芳水果茶始終係我心中既no.1🤘🏻
蜂盛菠蘿 - 四季春
蜂盛菠蘿 - 四季春 (少甜少冰) $32
百香果菠蘿茶 - 鐵觀音 (少甜少冰) $30
蘆薈百香果蜂蜜茶 (少甜少冰) $30
蜂盛水果茶 - 鐵觀音 (少甜走冰) $32
題外話/補充資料: 我地嗌4杯有3杯都唔伏既😂整體都可以🤘🏻建議可以揀四季春🍵茶味更香🤤 p.s. 同行朋友話個杯蓋設計好蠢😂啲渣會卡住個竉🤣🤣嗌有渣既飲品既話就記得要拎飲管/自備飲管啦😋🥤
2019-05-13
15 分鐘 (堂食)
蜂盛菠蘿 - 四季春
2019-05-19 231 瀏覽
跟友人嚟南豐紗廠參觀,步經「小蜂兒」,被牠清新的店面設計吸引,忍不住入內看看。餐牌上的飲品選擇幾多,有原味茶、蜜茶、黑茶、特色茶及果菜汁。茶類飲品方面,有些飲品可以選配不同的中國茶種,如紅茶(紅)、茉莉綠茶(綠)、鐵觀音(鐵)及四季春(季),幾有特色。而我就點了🍊香橙柚子蜂蜜茶(鐵)🍯,(鐵)的意思,就是指鐵觀音。第一👀看見飮品呈奶白色,猶豫到底是否自己點的飲品,好像有奶嘅成份,後來,手搖飲品一下,才意會是果汁跟茶未完全攪拌。茶飲充滿夏日氣息,果汁跟茶混合散發天然的香氣,飲落清新冰爽,很適合閒逛之後慢慢歎,亦適合夏天消暑之用。👍🏻🍹

香橙柚子蜂蜜茶(鐵)
10 分鐘 (外賣自取)
香橙柚子蜂蜜茶(鐵)
2019-04-08 331 瀏覽
買左杯菠蘿奇異果香蕉蜂蜜,味道唔錯,我諗係因為冇加冰,所以杯果汁唔係凍既,但唔知點解反而有點微暖?🤔仲有嗰支紙飲管真係耐水性好低……我飲左三啖之後已經吸唔倒果汁上來,拎支飲管出來睇原來穿左幾個洞……再放返落去浸多兩浸成支爛埋……😑睇之前啲留言唔見有人有呢個問題,唔知係咪支紙飲管近日轉左用其它牌子。。。。。
2019-04-03 268 瀏覽
員工十份有禮貌,在購買時主動詢問我要不要成為會員今次飲咗個蜂盛水果四季春茶小冰少甜入面嘅生果種類好多元化有蘋果,檸檬,青檸,哈密瓜,熱情果同燈飲落去好清新同埋一啲都唔甜,飲到好大浸生果味飲晒茶之後仲可以打開食晒入邊嘅生果但做得冇咁好嘅就係橙入邊有好多果核開頭一飲飲晒啲果核又要吐返出嚟相對比較麻煩但整體來講,係炎炎夏日行到身水身汗嘅時候飲番一杯咁清新嘅果茶真係冇得頂除此之外佢仲有同嘅果菜汁下次一於試吓羽衣甘藍所打出嚟嘅特飲
員工十份有禮貌,在購買時主動詢問我要不要成為會員
今次飲咗個蜂盛水果四季春茶小冰少甜
入面嘅生果種類好多元化
有蘋果,檸檬,青檸,哈密瓜,熱情果同燈
飲落去好清新同埋一啲都唔甜,飲到好大浸生果味
飲晒茶之後仲可以打開食晒入邊嘅生果
但做得冇咁好嘅就係橙入邊有好多果核
開頭一飲飲晒啲果核又要吐返出嚟
相對比較麻煩
除此之外佢仲有同嘅果菜汁
下次一於試吓羽衣甘藍所打出嚟嘅特飲
2019-03-05 286 瀏覽
工廠區有數以百計公司,上班族人數都非常龐大,其實除左放飯時間,飯後飲品同小食都好有MARKET宜家台灣奶茶同果茶咁盛行,但呢頭除咗行去愉景之外都,工廠區內終於有果茶買啦﹗呢日經過南豐紗廠見到近門口有間茶飲店即刻俾朋友拉咗入去落單後等候期間參觀一下,雖然舖頭細細,但放咗唔少有機生果甚至新鮮水耕菜可以買走,好符合宜家健康生活潮流。揀咗杯香橙柚子蜂蜜茶,仲有兩款茶底可以選擇,揀咗隻四季春茶底,甜度適中有唔少果肉,味道非常清新,相信嚟緊夏天應該日日都想買返杯透心涼一下。
香橙柚子蜂蜜茶
香橙柚子蜂蜜茶
2019-03-04 212 瀏覽
心血來潮和朋友們到紗廠走一走,星期日真的滿處都是人。本來想到另一間飲品店,但看見長長的人龍立馬放棄,來到這間剛經過時覺得還不錯的店買一杯水果茶解解渴。叫了一杯蜂盛鐵觀音水果茶,點單時想要走冰但店員告知這款不能走冰,所以我便要求了少冰。貌似還能選別的茶底不過鐵觀音是原來餐牌上的配搭,所以我還是選擇了鐵觀音。拿了收據在旁邊等,留意到收據上有少甜的字眼,我想大概是店家跟據冰量自動調適到相對的甜度。等了一會來到手,本來想著少冰還是有一定數量的冰塊,沒想到真的只有幾塊冰塊。而茶裡的水果有西柚、橙、蜜瓜、蘋果、雪梨,水果的味道都不錯甜甜的。至於茶方面,甜度適中,比較別家我更喜歡這一家的味道呢。
心血來潮和朋友們到紗廠走一走,星期日真的滿處都是人。

2019-02-22 167 瀏覽
率先去左小蜂兒飲杯自家農場生果鮮製既熱香橙薑汁紅茶🍵,呢度主打純天然,好香橙汁味,飲到啖啖薑粒,如果冬天飲仲好,因為feel喉嚨興興地,同紅茶好配,加$38 換左套環保飲管🥤,想買好耐,今次的起心肝買左,因為包裝靚,仲印埋鋪頭名仲靚🤣🤣🤣終於有間鋪可以擺脫d珍珠奶茶化學物,唔怕糖尿請繼續飲🤭因為係呢頭返工,做埋會員,遲下仲有蔬菜同水果賣,岩哂純天然既我#南豐紗廠打個卡是必須的#今日情人節送左支花我🌷
率先去左小蜂兒飲杯自家農場生果鮮製既熱香橙薑汁紅茶🍵,
呢度主打純天然,
好香橙汁味,飲到啖啖薑粒,
如果冬天飲仲好,
因為feel喉嚨興興地,
同紅茶好配,
加$38 換左套環保飲管🥤,
想買好耐,
今次的起心肝買左,
因為包裝靚,
仲印埋鋪頭名仲靚🤣🤣🤣
終於有間鋪可以擺脫d珍珠奶茶化學物,
唔怕糖尿請繼續飲🤭
因為係呢頭返工,
做埋會員,遲下仲有蔬菜同水果賣,
岩哂純天然既我

#南豐紗廠打個卡是必須的
#今日情人節送左支花我🌷
2019-02-15 214 瀏覽
今日情人節諗住去紗廠朝聖一下,一入門口就見到呢間小蜂兒果茶店,以為無乜特別,原來真材實料可以飲到啖啖果肉佢地當日仲有送玫瑰花,我覺得好窩心我同老公幫襯時,都已經有好幾個排緊隊大家要預d時間等待我原本想試下佢地個情人節優惠,因為買一送一但係個優惠得番熱飲,老公俾錢,散買先我就揀熱飲香橙薑茶🍊,老公就揀咗杯凍飲蜂盛菠蘿🍍,我當然2杯都試下啦其實佢既職員都有介紹佢地係標榜健康,真係好超多果肉,個甜味係由個水果本身帶出來,好香,我本人就好Like佢地d職員話黎緊仲有小食、水耕蔬果賣,期待中
可以飲到啖啖果肉

佢地當日仲有送玫瑰花,我覺得
好窩心
我同老公幫襯時,都已經有好幾個排緊隊
大家要預d時間等待
我原本想試下佢地個情人節優惠,因為買一送一
但係個優惠得番熱飲,老公俾錢,散買先
其實佢既職員都有介紹佢地係標榜健康
,真係好
佢地d職員話黎緊仲有小食、水耕蔬果賣,期待中
2019-02-14 158 瀏覽
之前放工經過見到仲裝修緊,一直比佢既裝修吸引左,今日見到試業,就去試下,本來想試情人節粉蜜系列可惜賣曬,店員推薦蜂盛菠蘿,咦,襯返朵黃玫瑰同店既色,就決定擇呢款,因為我好怕太甜的,但我試正常甜度,我覺得剛剛好,仲飲到好清新既茶味,而且間店sell 健康果汁,又幾啱我想飲,又怕有罪惡感既人
蜂盛菠蘿
蜂盛菠蘿