2022-11-02 339 瀏覽
萬聖節果個星期六去左南豐紗廠行下,諗住睇下有咩活動。見到都有啲角色扮演同佈置同萬聖節有關,一家大細嘅又有,帶埋狗仔黎嘅又有。依個商場唔係有寵物應該都好少機會經過,見到一入門口就係小蜂兒茶飲店。門口放左一盤盤嘅生果應該都係行健康路線,見唔算好多人排隊就買杯野飲下。睇完果Menu見到有好多款式,有果汁有水果茶有冷泡茶,仲有出面比較少見嘅優格茶同燒珠豆奶茶。見果名幾特別臨order問左店員燒珠豆奶茶係啲乜,原來係用左蒟蒻珠同仙草沖嘅豆奶茶。最後同朋友叫左一杯西瓜觀音冰同芒不了優格茶。杯野都幾大杯,唔係水溝糖漿嘅味道,至少真係有果肉同埋用茶底去打,味道都幾balanced。整體都唔錯,希望可以keep住個水準,下次有機會想試下個燒珠豆奶茶😜

2022-10-29
10 分鐘 (外賣自取)
2022-10-28 167 瀏覽
前日同朋友經過南豐紗廠 大家都有啲口渴見到入口就有一間茶飲店 之前幾次經過都冇買今次就試下 買咗杯芒不了優格茶 估唔到優格同茶可以咁夾而且芒果味亦都好重😋價錢都好公道👍🏻因為第一次買唔了解啲產品 所以我問左店員好多問題(講起都唔好意思😅)佢哋都好有耐性好有禮貌咁一一解答我 總結雖然第一次飲但係如果下次經過我都會買嚟飲😆
總結雖然第一次飲但係如果下次經過我都會買嚟飲😆
2022-10-22 162 瀏覽
一入去南豐紗廠就見到佢,有別於一般珍奶店,入面仲有好多新鮮水果賣🤣當時天氣都有啲熱,叫左杯封蜂盛西柚黎解渴😋茶底係鐵觀音,order 左少甜,甜度啱啱好!可以飲到粒粒西柚果肉,果味幾出!反而係茶味越飲越淡🙊不過收銀員態度麻麻,好冇耐性😢總結味道都ok 既,不過唔會為左佢特登入南豐紗廠囉!🤣

當時天氣都有啲熱,叫左杯封蜂盛西柚黎解渴😋
茶底係鐵觀音,order 左少甜,甜度啱啱好!
可以飲到粒粒西柚果肉,果味幾出!反而係茶味越飲越淡🙊

不過收銀員態度麻麻,好冇耐性😢
總結味道都ok 既,不過唔會為左佢特登入南豐紗廠囉!🤣
2022-08-07 276 瀏覽
星期日帶埋寶貝去南豐紗廠行吓,食完嘢之後就買返杯飲嘢解渴,點了一杯熱飲. 點知拿住個杯一陣就發覺佢個杯蓋‘’給‘’唔實,本來唸住走既我就返返轉頭想去返佢舖頭張枱度整實佢,點知就喺差唔多去到佢櫃枱嗰時個蓋就自動彈起,當堂熱水淋落手,跟手再滴落佢櫃枱,但係佢地既職員竟然完全扮睇唔到,繼續傾計,由得你有你淥親,佢地繼續傾計唔理你. 最後我再次蓋上杯蓋,抹返張枱就走左. 點知行到半路個蓋又甩過,發現根本係佢個杯設計有問題… 點都唔會整得實,熱飲既溫度仲要係100 度滾水….總結:想叫熱飲既大家真係要三思,小心淥親.
最後我再次蓋上杯蓋,抹返張枱就走左.

總結:想叫熱飲既大家真係要三思,小心淥親.
2022-08-07
外賣自取
炎炎夏日,消暑係要搵d野飲下,不過講真,未必係凍野就係正,比如死甜既癈水、氣水果d,會飲到個人好膩好辛苦。🥸而呢間小蜂兒既水果茶,係各方面都非常出色:(我愛梨鐵觀音)茶:呢款茶係鐵觀音,茶味幾香、又唔會太濃,亦感覺冇咩加糖水,幾解渴。😌水果沙冰:呢款茶係用雪梨做沙冰,梨味非常出,甜味係大部分由個梨而泥,好重要既係,佢唔會用到好多芯既部分,因為佢一d芯既酸味、一d核既苦味都冇!非常細心既處理,水果亦有嚴選過。🥹呢杯野,飲完既感覺係,清涼、天然、舒服、解渴!☺️

而呢間小蜂兒既水果茶,係各方面都非常出色:

(我愛梨鐵觀音)

呢杯野,飲完既感覺係,清涼、天然、舒服、解渴!☺️
2022-07-03
5 分鐘 (堂食)
2021-10-30 617 瀏覽
強烈推薦燒珠豆奶茶,好飮,裡面的燒珠豆好好吃,好煙韌,個人建議要小甜。其他水果茶都唔錯。在南豐紗廠裡面專做飲品的店好似就得這一間,大家行累了可以試試,值得推薦給大家
大家行累了可以試試,值得推薦給大家
2021-10-30
10 分鐘 (堂食)
2021-10-14 388 瀏覽
從荃灣西走到南豐紗廠的路程很遙遠,每次走完都超口渴。之前沒有發現這間飲品店,店內有售水果,主打以水果和原茶的天然味道。店面寬闊,飲品選擇很多,除了一般餐牌外,還有很多特色推介飲品,大部份飲品都主打水果,附上店內十大推介。—————我們點了什麼?。士多啤梨優格茶。。芒不了觀音冰。—————-。士多啤梨優格茶。優格茶能配上不同水果沙冰,茶底可以選擇鐵觀音或四季春,配料可以選擇蘆薈或椰果。我們最後的選擇是士多啤梨優格茶配四季春和蘆薈。甜度原先想選擇半糖,但店家說只能做到少甜。底下的蘆薈不算太特別,第一口學下去的確有點太甜,但喝了幾口之後好像順口了。喜歡他的士多啤梨味道清新天然,雖然不算非常濃郁,但看得舒服。加上了優格更加幼滑濃厚,感覺優格本身都有一點甜度,如果可以選用更低糖的優格便更好了。—————。芒不了觀音冰。同樣只能做到少甜,不然水果的味道會很淡。看得見一大層芒果肉在飲品的底部,整杯的芒果味道同樣香甜清新,吃得出不是用糖漿而是用水果作原料。唯獨是鐵觀音茶味淡薄。————-題外話,我們前面一個叫號點了一杯水果茶,應該是走了冰,所以飲料只剩下三分二,有點難看。如果是我,應該會超生氣。

—————

我們點了什麼?

。士多啤梨優格茶。
。芒不了觀音冰。

—————-

。士多啤梨優格茶。

士多啤梨優格茶

—————

。芒不了觀音冰。

芒不了觀音冰

————-

2021-10-14
5 分鐘 (外賣自取)
下午茶
芒不了觀音冰
小蜂兒🐝路過南豐紗廠就過嚟打個卡扮吓文青媽媽啦,算係忙裏偷閑,去買杯嘢飲周圍行吓,不過就冇時間坐低餐廳Cafe休閒食個Tea喇!因為酒粒B喺屋企等緊我!~ 冇乜嘢媽媽都係快啲行完返屋企煮飯🥺😭 見到呢間人氣手調飲品店小蜂兒,門口已經見到幾多人幫襯,梗係要試吓啦。———————————————————芒不了優格茶 ($38)我本身唔太好蜂蜜同沙冰,所以就揀咗優格茶試吓,鮮Yogurt和新鮮芒果一定無得輸,揀咗鐵觀音做茶底,但已經被優格搶曬,唔係好飲到茶香味,下次試番你哋啲茶出品,試真啲茶味。整體味道不錯,但驚喜不大,芒果味好出建議:覺得個甜味太搶,略嫌太甜,建議叫小甜或走甜———————————————————小蜂兒地址: 荃灣白田壩街45號南豐紗廠地下G12鋪見到佢哋仲有自家靚燉湯,下次真的要買嚟試吓!仲有新鮮水果蔬菜賣添!~佢哋仲有榴槤特色飲品,榴槤控可唔可以試吓!!#metime #小蜂兒 #小蜂兒農業 #beebfarm #南豐紗廠 #南豐紗廠飲品 #themills #荃灣 #荃灣美食 #香港美食 #香港美食博客 #hkfood #hkfoodies #hkfoodbloggg
小蜂兒🐝

———————————————————
芒不了優格茶

芒不了優格茶 ($38)
建議:覺得個甜味太搶,略嫌太甜,建議叫小甜或走甜
———————————————————
小蜂兒
地址: 荃灣白田壩街45號南豐紗廠地下G12鋪

#metime
#小蜂兒 #小蜂兒農業 #beebfarm #南豐紗廠 #南豐紗廠飲品 #themills #荃灣 #荃灣美食 #香港美食 #香港美食博客 #hkfood #hkfoodies #hkfoodbloggger #香港手調飲品 #hkveggiedrink #食好西 #台式飲品 #夏天好去處
2021-08-31 228 瀏覽
因為住得近既關係,放假無野做就會黎南豐紗廠chill下周圍行下,夏日炎炎,次次見到係正門口既呢間飲品店都好多人排隊,今次終於黎試下,點知大失所望😔😔百香果菠蘿四季春 $30 (少糖少冰)少糖仍然好甜,沒有菠蘿的味道,飲落口好多泡泡,口感很差,茶味亦不太濃😕加上等候時間很長,大概等左20分鐘,失望☹️不過餐廳餐牌上面仲有好多其他選擇,除左平時台式飲料店常見的飲料外,仲有唔同鮮榨水果汁,可能會比較好飲(?)

百香果菠蘿四季春 $30 (少糖少冰)

百香果菠蘿四季春
20 分鐘 (外賣自取)
2021-08-05 209 瀏覽
⋆⁺₊⋆.小蜂兒...一踏入南豐紗廠就會見到呢一間舖頭~同埋好多人排隊!呢度以果茶同清茶為主,有別於一般茶飲店~店內仲有一啲新鮮水果賣ㅋ.蜂盛蜜桃/ $35 /🥨🥨聽店員推介揀左綠茶做茶底,成杯飲品都幾清新~個底仲有小量蘆薈同埋蜜桃🍑不過個人覺得蜜桃偏酸(⊃。•́‿•̀。)⊃如果再有機會經過會試下個豆乳茶!(好似幾特別ㅋ)[滿分5個🥨]...⌫ 小蜂兒 (南豐紗廠) (荃灣)荃灣白田壩街45號南豐紗廠地下G12鋪.#荃灣咔嚓@by.kacha
⋆⁺₊⋆
小蜂兒
...
蜂盛蜜桃
/ $35 /🥨🥨

[滿分5個🥨]
...
⌫ 小蜂兒 (南豐紗廠) (荃灣)
荃灣白田壩街45號南豐紗廠地下G12鋪
#荃灣咔嚓
@by.kacha
2021-07-31 142 瀏覽
未試過咁差嘅飲品鋪😅我地叫左杯百香果菠蘿茶,成口渣不突只,仲要3分1杯都係泡黎,冇錯係起部機打完飲品嘅泡,隔都唔隔就倒埋落黎比人飲😑都明白星期六多客人,但平均5分鐘先出到一杯野飲,我地買完到拎到杯泡泡茶都等左30分鐘,而鋪入面係有4個店員,做野嘅效率真係好令人失望。
未試過咁差嘅飲品鋪😅
🥰每次去南豐紗廠,都一定會買小蜂兒!🐝🐝💛仲要次次都係嗌芒果沙冰(σ°∀°)σ..:*☆🤍本人係芒果控,有芒果沙冰嘅地方就一定會買!🤍可惜係呢到冇芝士奶蓋,我就冇得肥上加肥啦……🤍小蜂兒嘅水果茶非常新鮮,啲水果好鮮甜。🤍我嘅芒果沙冰入面係有果肉嘅,份量都好多,唔會太細粒,又唔會太大粒吸唔到上嚟。🤍而且,啲芒果都切得好好,唔會食到啲太近皮嘅根(茶星人就會食到了( •̥́ ˍ •̀ू )但茶星人芝士奶蓋好好飲)⭐總括而言,係好推薦大家去飲啦!🐝🐝
🥰每次去南豐紗廠,都一定會買小蜂兒!🐝🐝
💛仲要次次都係嗌芒果沙冰(σ°∀°)σ..:*☆
🤍本人係芒果控,有芒果沙冰嘅地方就一定會買!
🤍可惜係呢到冇芝士奶蓋,我就冇得肥上加肥啦……
🤍小蜂兒嘅水果茶非常新鮮,啲水果好鮮甜。
⭐總括而言,係好推薦大家去飲啦!

🐝🐝
🐽桃不掉觀音兵 $35桃加菠蘿味既沙冰,茶底係鐵觀音,上面見到有好多果肉,味道酸酸甜甜好清新,而且都飲到鐵觀音既少少澀味👅但略嫌唔夠多冰,所以口感唔太似沙冰,比較水啲😦••••••••••••••••••••••••••••••🐽芒不了觀音兵 $35呢杯既芒果肉比較少,比起第一杯,呢杯味度會比較甜,陣芒果味都唔會好假,而且口感就似返沙冰😛••••••••••••••••••••••••••••••🐽西瓜觀音兵 $35個名好搞笑😂同樣都係好多果肉,友人揀左少甜,但呢杯唔建議揀少甜,因為甜度會唔夠,只有西瓜既清甜,但味道係好飲既😋———————————————————————————-滿分係🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷好味Level:7🐷抵食Level: 7🐷
🐽桃不掉觀音兵 $35
🐽芒不了觀音兵 $35
🐽西瓜觀音兵 $35
———————————————————————————-
滿分係🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷
好味Level:7🐷
抵食Level: 7🐷
2021-07-09 85 瀏覽
夏日熱辣辣,口痕要食下冰但好多時想食又會驚太冰太凍依間就唔會好冰 唔洗敏感牙齒🦷仲好好可以揀少甜😍🧚🏻‍♀️芒不了觀音冰 $35叫咗少甜 感覺啱啱好 甜度適中仲好夠芒果味 而且仲有粒粒果肉又消暑又過癮 感覺有啲似無咁濃甜既許留山評分:6.5/10🐝🧚🏻‍♀️_西瓜觀音冰 $35依杯就唔建議叫少甜 因為叫左覺得有啲唔夠甜但佢個味真係好飲同好新鮮重既西瓜味🥰評分:7/10🐝🧚🏻‍♀️桃不掉觀音冰 $35依杯係桃加菠蘿~都係叫左少甜但依個組合就有啲酸可能關個菠蘿事但整體都唔錯既評分:6/10🐝

夏日熱辣辣,口痕要食下冰
但好多時想食又會驚太冰太凍

可能關個菠蘿事
但整體都唔錯既
評分:6/10🐝

2021-06-12 104 瀏覽
係南豐紗廠見到有間小峰兒入面有啲健康既蔬果汁,於是朋人買咗杯五青汁,而我就買咗杯牛油果青瓜汁試吓。五青汁個西芹味好濃,友人飲完成口都西芹味。牛油果青瓜汁方面,職員話會有啲蜂蜜,但我飲唔出甜味,只係飲到淡既一杯野,不過都feel到有牛油果同青瓜。
五青汁個西芹味好濃,友人飲完成口都西芹味。

外賣自取