2018-08-19 201 瀏覽
中環有超多美食, 但好多都要排長龍... 星期六晚估唔到位於萬宜大廈既和民咁易搵位點左份和風煙肉&雜菌批薩, 其實就係Carbonara 既Pizza版, 有煙肉磨菇, 鋪上白芝士香草而焗成, 都幾好味, 不過就細塊左少少....另外仲點左份壽司卷盛, 有五款唔同口味配料, 每樣兩件: 煙三文; 帶子; 芒果; 鮮三文魚及燒牛肉, 各有特式!和民石鍋泡菜飯我覺得必點, 哈哈! 除左外形吸引, 配以豬肉; 泡菜; 紫菜絲; 鷄蛋, 以石鍋保持溫度, 混合配菜一齊撈起, 就係好味!最後係什錦豚骨鍋, 配料多有豆腐; 蟹柳; 蜆,本菇; 冬菇; 什菜等等, 尤其豚骨湯底, 味道濃郁鮮甜, 追加烏冬very nice

和風煙肉&雜菌批薩

壽司卷盛
和民石鍋泡菜飯
什錦豚骨鍋
2018-08-18 810 瀏覽
🥢牛肉壽喜燒($78)▪️忽然想食日本菜🙈❤️就搵左間價錢質素都大眾化嘅和民記得對上一次食,都🤔中學時期😂好記得個魷魚🦑筒飯,大碟又飽肚,依家嘅餐牌都轉晒( ・ㅂ・)و ̑̑仲有壽喜燒🥢小鍋十下十下,我地兩個人,叫左個細size嘅加量牛肉壽喜燒,見住鮮紅嘅嫩肉🥩隨住湯汁 溫度慢慢熟,在半熟透之前夾起,來一口牛肉(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)雖然就 大概是肥牛的味道,不過!時間拿捏得好的話,就將味道口感昇華☝️而且個湯汁有點魚露 鮮甜味,不蘸上豉油都夠入味(〃ω〃)-還有很喜歡伴鍋之蔬菜,香菇,白菇,蘿蔔,大蔥,娃娃菜,豆腐,煮耐一點,索了湯汁更美味,我們還追加了一個烏冬,麵條煙煙韌韌,富嚼勁👍🍤什錦天婦羅($98)▪️一盤有日本甜蕃薯🍠炸南瓜,炸魚柳,炸蝦,炸野菜。原本最想吃日本蕃薯,但又想食南瓜,於是就揀左個開心樂園餐拼盤咁天婦羅,乜都有,滿足晒幾個願望!-首先條原條炸魚柳真係好大條 好𥄫睛,一夾起,其重量都不能用筷子🥢hold住🤣係啖啖肉嘅,炸皮夠脆身,不過就唔太有魚味。炸南瓜,炸蝦,炸野菜不過不失,係有點薄片少肉,炸蝦🍤比想像中幼🙈最有驚喜係🍠日本蕃薯!一咬落去同平時嘅蕃薯不同,陣蕃薯香甜味濃郁d,質感

🥢牛肉壽喜燒($78)
忽然想食日本菜🙈❤️
就搵左間價錢質素都大眾化嘅和民
記得對上一次食,都🤔中學時期😂
好記得個魷魚🦑筒飯,大碟又飽肚,
依家嘅餐牌都轉晒( ・ㅂ・)و ̑̑
仲有壽喜燒🥢小鍋十下十下,
我地兩個人,叫左個細size嘅加量牛肉壽喜燒,
見住鮮紅嘅嫩肉🥩隨住湯汁 溫度慢慢熟,
在半熟透之前夾起,來一口牛肉(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)
雖然就 大概是肥牛的味道,
不過!時間拿捏得好的話,
就將味道口感昇華☝️
而且個湯汁有點魚露 鮮甜味,
不蘸上豉油都夠入味(〃ω〃)
還有很喜歡伴鍋之蔬菜,
香菇,白菇,蘿蔔,大蔥,娃娃菜,豆腐,
煮耐一點,索了湯汁更美味,
我們還追加了一個烏冬,
麵條煙煙韌韌,富嚼勁👍

🍤什錦天婦羅($98)
一盤有日本甜蕃薯🍠
炸南瓜,炸魚柳,炸蝦,炸野菜。
原本最想吃日本蕃薯,但又想食南瓜,
於是就揀左個開心樂園餐拼盤咁天婦羅,
乜都有,滿足晒幾個願望!
首先條原條炸魚柳真係好大條 好𥄫睛,
一夾起,其重量都不能用筷子🥢hold住🤣
係啖啖肉嘅,炸皮夠脆身,不過就唔太有魚味。
炸南瓜,炸蝦,炸野菜不過不失,
係有點薄片少肉,炸蝦🍤比想像中幼🙈
最有驚喜係🍠日本蕃薯!
一咬落去同平時嘅蕃薯不同,
陣蕃薯香甜味濃郁d,質感粉嫩綿密d😍
仲連埋皮炸!好吃好吃,
但如果炸皮薄少少就更能吃到蕃薯味。

五色壽司卷($128)
▪️
五種不同配料嘅壽司🍣放在一個長碟上,
係幾靚嘅☺️壽司之中最愛吃卷卷類,
五款分別係牛肉🐮三文魚,芒果,帶子,三文魚腩🐟
當中最吸引我嘅係厚切燒牛肉🙈
雖然味道普通,有點像煙鴨胸的煙燻味,
肉質不會太韌,鬆化有點彈性,
但就是沒有驚艷感🤔
下面的壽司卷,都是簡單捲了蟹柳,
還有的是 五款壽司卷底基本都是一樣的,
只轉了表面topping,有點欠缺誠意😂
或許多捲入一些爽口的青瓜醃蘿蔔,
甜蛋肉鬆牛油果會更好,層次都會更豐富。

🍃抹茶白玉芭菲($38)
▪️
睇相就唔係好似平時認知高身芭菲杯盛裝,
但見到依個價錢都無特別期望會好多重配料,
純粹想叫個甜點又想食下粟米片🙈❤️

從來嘅嘢,無期望就會有意料之外嘅驚喜,
一上枱比想像中大杯,而且賣相都幾靚,
清楚見到最上層一球抹茶雪糕,
白忌廉,白玉,紅豆蓉,
首先一泥我就抔走團唧得幾有細紋嘅忌廉,
因為我唔鐘意食,不過羮邊無奈地都會殘留左少少,
食入口又無想像中咁難入口,
質感其實幾軟滑😮
伴隨忌廉底下就有一球香草雪糕,
偏甜但幾重雲尼拿味,連同無味嘅白玉吃,
中和得剛好,白玉口感好好,
煙韌嚼勁,不會太軟太粘👍
紅豆蓉都幾好食,無一貫出事嘅甜膩,
豆沙順滑嘅質感,間中吃到一點顆粒。
抹茶雪糕抹味接近零🤣偏甜偏重奶味,
驚喜位係有層抹茶奶凍,抹味濃一點,
不過略厭質地偏粘少少,
最底層粟米片超香脆可口,𣊬間加分😛
2018-08-14 138 瀏覽
今晚約左中同食飯,佢同我咁岩港島區返工,所以我地揀左中環 (大家既中間點)食飯.去左居食屋「和民」~估唔到我地 2 個女仔都叫左好多野食,有:牛肉鍋烏冬因為我地好肚餓既關係,我地先叫左個烏冬先~個湯底少少鹹,但可以接受到,而入面勁多牛肉,同有隻溫泉蛋,正!三文魚牛油果反卷,我地本身好中意食三文魚同牛油果,所以當有呢個配搭真係要即叫!三文魚同牛油果夾得好好味,中間亦都係蟹柳同青瓜,好FRESH 唔錯!另一個軟殼蟹加州卷,入面既軟殼蟹都幾香脆~至於雞扒PIZZA,細細件,剛好係4件適合2人食! pizza的餅底深得我心,帶麵粉香,夠咬口~最後點埋個甜品先滿足,我地叫左個脆炸日本產有機蕃薯伴雲呢拿雪糕~熱辣辣嘅蕃薯配雲呢拿雪糕係好味嘅,不過個雪糕好快溶。。。><overall 環境唔錯, 坐得舒適, 傾計最岩 =]
估唔到我地 2 個女仔都叫左好多野食,有:

牛肉鍋烏冬
因為我地好肚餓既關係,我地先叫左個烏冬先~

另一個軟殼蟹加州卷,入面既軟殼蟹都幾香脆~

overall 環境唔錯, 坐得舒適, 傾計最岩 =]

2018-08-13 152 瀏覽
對中環的上班族而言,午餐的選擇可謂包羅買有,豐儉由人。位於中環核心區內的萬宜大廈商場,內有不少食肆,其中位於一樓的和民,應該是附近一帶較熱門的選擇,而且不少上班族也有光顧。這次和舊同事到中環聚舊,由於時間偏早,所以不用等得太久便獲安排入座。但莆坐低不久,入坐率便慢慢高起來,幸好獲安排的坐位是靠邊的位置,所以仍能與鄰桌保持一定距離,該我們可以一邊吃一邊聊天。我們分別點了周一的日替定食 - 豬肉和雞肉天丼定食及石鍋黑椒牛肉飯定食。豬肉和雞肉丼定食的份量甚足,主要以炸物為主,再配上前菜沙律、蒸蛋及湯,絕對能吃得飽。豬肉和雞肉都炸得不錯,香口而不覺熱氣。牛肉飯定食的用料甚足,同樣也配有菜沙律和湯,味道不錯。飲品方面則點了凍柚子蜜,適合在炎炎夏日中飲用,消暑解渴。以在中環用膳來說,每人不用100元便可落樓,而且坐得舒服,食得美味,己經算是具性價比的選擇了﹗

豬肉和雞肉丼定食

牛肉飯定食的用料甚足,同樣也配有菜沙律和湯,味道不錯。
黑椒牛肉飯定食

飲品方面則點了凍柚子蜜,適合在炎炎夏日中飲用,消暑解渴。
柚子密

題外話/補充資料: 餐餐內沒有洗手間,如有需要,便要到2樓的商場洗手間。
豬肉和雞肉丼定食
黑椒牛肉飯定食
柚子密
2018-08-13 145 瀏覽
星期日去了中環萬宜大廈果間和民食晚餐,七點去到,人不多,地方也企乾淨企理,點了和民自慢鉄板餃子、大阪燒椰菜、壽司卷盛(五款)、海老牛油果沙律、和風煙肉什菌批!鐵板餃夠熱,外皮不會太硬,味道也好!大阪燒椰菜,很特別,上面鋪了一些沙律醬,內面有鷄旦芝士混和椰菜,很可口!壽司卷盛、有五款不同的種類,包括有煙三文魚,芒果肉、三文魚腩、帶子、燒牛肉等、外型精美,味道可口!海老牛油果沙律,即是蝦沙律,配以千島醬,醒位前菜!和風煙肉什菌批蕯,薄批,煙肉有點兒硬,批上面有白汁和芝士什菌等烤焗,賣相不太可愛,味較淡、份量也少!整體這餐廳的招呼很好,地方舒適,不覺嘈吵!

鐵板餃夠熱,外皮不會太硬,味道也好!

海老牛油果沙律,即是蝦沙律,配以千島醬,醒位前菜!

整體這餐廳的招呼很好,地方舒適,不覺嘈吵!
2018-08-13
同事A: 今天中午吃什麼?我: 嗯,我還沒想好呢同事A: 一起去吃和民吧 ^0^我: 好啊, GOGOGO就這樣決定了中午要去和民吃一吃居食屋和民這間連鎖餐廳我真的是從中學年代就開始吃,到現在還是會偶爾去一下幾年間的物價上漲得很多啊, 從午餐的MENU中就感覺出來了還記得學生年代的時候不到$50就能吃到LUNCH SET了午飯時間, 中環特別多人, 拿了號等了大概10分鐘就進去了來看一下現在的MENU夏日新登場的定食嗯 . . . . . 興趣不大, 看一下其他好了日替定食星期一那個好像很好吃呢可惜今天是星期四 LOL普通的LUNCH SET MENU選擇很多呢, 思考了五分鐘, 我決定和同事選一樣的SHUKIYAKI SET 配烏冬 + 柚子蜜梳打等了5-10分鐘, 餐點來了睇落好豐富, 成個SET上 前菜沙律一般般, 非常普通湯是好清好清的海帶湯牛肉鍋材料豐富的,  但湯就少左D鍋入面有肉 / 豆腐 / 蔬菜 / 菇, 一人前來講, 份量充足! 配既烏冬應該放了一段時間了,表面都乾哂了,唔緊要~反正要煮一煮先食每次食壽喜燒都覺得好似食緊自助火鍋咁自己煮自己食, 熱辣辣特別好食食完牛
同事A: 今天中午吃什麼?
我: 嗯,我還沒想好呢
同事A: 一起去吃和民吧 ^0^
我: 好啊, GOGOGO

就這樣決定了中午要去和民吃一吃

幾年間的物價上漲得很多啊, 從午餐的MENU中就感覺出來了
還記得學生年代的時候不到$50就能吃到LUNCH SET了

午飯時間, 中環特別多人, 拿了號
等了大概10分鐘就進去了
來看一下現在的MENU

夏日新登場的定食
嗯 . . . . . 興趣不大, 看一下其他好了

日替定食
星期一那個好像很好吃呢
可惜今天是星期四 LOL

普通的LUNCH SET MENU

選擇很多呢, 思考了五分鐘, 我決定和同事選一樣的
SHUKIYAKI SET 配烏冬 + 柚子蜜梳打

等了5-10分鐘, 餐點來了

睇落好豐富, 成個SET上
前菜沙律一般般, 非常普通
湯是好清好清的海帶湯
牛肉鍋材料豐富的,  但湯就少左D
配既烏冬應該放了一段時間了,表面都乾哂了,
唔緊要~反正要煮一煮先食
每次食壽喜燒都覺得好似食緊自助火鍋
自己煮自己食, 熱辣辣特別好食

食完牛肉鍋還有一個跟餐小甜品可以品嚐
雖然只係兩粒小丸子+小堆紅豆蓉
但係飯後可以有一份甜品作結尾係比較美滿
甜甜的紅豆蓉丸子, 結束了今天的午餐

滿足了, 又是該回去工作的時候

2018-08-02
10 分鐘 (堂食)
  • 牛肉鍋
2018-07-22 286 瀏覽
2人餐 連加一$480 野食唔新鮮 熟食唔夠味仲有啲苦 唔會再有下次 啲碗油立立 食完仲要去citysuper 買番啲三文魚壽司,壽司組合填肚。一比較之下用果$500夠我食過飽,棒住肚番屋企。仲有因為和民轉左餐牌,宜家只有卷物,冇壽司嚕。1. 凱撒沙律 普通2. 三色刺身 三文魚普通 吞拿魚疼色到唔新鮮的樣,甜蝦一樣用梅一字去形容3. 燒牛肉卷 普通4. 大阪燒 普通5. 牛肉壽喜燒 皇牌野都可以湯底苦,牛肉麻麻加上薄過指甲6. 蒜蓉烤雞 淡而無味7. 朱古力蛋糕 幾濃郁 8. 兩杯飲品
2人餐 連加一$480
野食唔新鮮 熟食唔夠味仲有啲苦 唔會再有下次 啲碗油立立 食完仲要去citysuper 買番啲三文魚壽司壽司組合填肚。一比較之下用果$500夠我食過飽,棒住肚番屋企。仲有因為和民轉左餐牌,宜家只有卷物,冇壽司嚕。
1. 凱撒沙律 普通
3. 燒牛肉卷 普通
4. 大阪燒 普通
5. 牛肉壽喜燒 皇牌野都可以湯底苦,牛肉麻麻加上薄過指甲
6. 蒜蓉烤雞 淡而無味
7. 朱古力蛋糕 幾濃郁
8. 兩杯飲品

2018-06-26 311 瀏覽
約同事去和民食晏,12點多d去到籌號已經去到五十幾,但現場所見等既人又唔算多,仔細一睇見到原來可以用app拎籌,下次一定會用app預先排定隊。由於去到現場先攞籌,都得左半個鐘先可以入座,入到去其實服務員人數唔多夠,想搵個人落單都好難。叫左個三文魚帶子石頭鍋飯,配料略嫌少左d,而且唔夠味,不過個鍋就夠熱。埋單每人$7x,中環黎講算係可以接受啦。

埋單每人$7x,中環黎講算係可以接受啦。
2017-07-31 1739 瀏覽
約左中環返工既朋友食午餐,由上環行去中環和民餐廳都行左10-15分鐘😅😅😅好彩唔係太熱姐,唔係一定行到背脊濕🤦🏻‍♀️12:15去到門口已經好多人等緊位,好彩朋友已經拎左位。好耐無食和民啦,估唔到午餐都甘多選擇。選擇困難,好難揀呀☹️☹️最後揀左牛肉飯跟烏冬仲送柚除梳打👍🏻👍🏻👍🏻正呀! 不過唔知係咪太旺場,d野食勁耐都未到。等左好耐先有得食,仲要行返上環🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️遲硬到個牛肉飯唔錯,但烏冬就好普通,睇樣都知無咩特別。

個牛肉飯唔錯,但烏冬就好普通,睇樣都知無咩特別。

2017-07-25
2017-07-29 1154 瀏覽
同事有和民卡可以訂位,但每次想訂都話無位。結果約咗一個月後先去食...去到好快被安排入座,唔錯😬有選擇困難症嘅朋友都要啲時間讀吓餐牌,因套餐甚多😄因時間關係,即時點咗牛肉鍋燒烏冬+壽司御膳,貪佢有壽司有烏冬夠份量。壽司 - 心裏有數,唔會有驚喜。牛肉烏冬亦如預期平平穩穩,加埋雞蛋還不錯吃。反而飲品方面本人覺得味道不錯。熱蜂蜜生薑茶味夠晒濃姜味好夠,正👍🏼喺中環食晏有得訂位又坐得舒服, 算唔錯啦!

去到好快被安排入座,唔錯😬

有選擇困難症嘅朋友都要啲時間讀吓餐牌,因套餐甚多😄

壽司 - 心裏有數,唔會有驚喜。

牛肉烏冬亦如預期平平穩穩,加埋雞蛋還不錯吃。

喺中環食晏有得訂位又坐得舒服, 算唔錯啦!
2017-07-11
5 分鐘 (堂食)
2017-07-25 2925 瀏覽
今天lunch約了舊同事食飯, 想坐得舒服D, 決定早D去和民搵位12點前去到已經見到和民門口企晒人, 我估是要過半數人先入得去, 我只有2個人可以即入座以前試過食幾款lunch set都覺得一般後, 之後每次我也只會點牛肉火鍋, 保證啱食, 朋友點了牛肉石鍋飯 點知order時待應說牛肉送緊來, 要遲D先有, 我又諗唔到想轉食其他什麼好, 所以決定照舊落單, 再等一等這間和民也頗大, 我見待應們走來走去, 好忙咁朋友的石鍋牛肉飯到了我們才知道原來是生牛肉, HAHA~飲品選擇不多, 不過勝在凍飲是不用加錢, 不過今天想飲熱薑茶, 味道一般, 不過感覺好似健康一點點等了半小時再問了待應才有牛肉火鍋, 誰知道原來拿錯了牛肉烏冬給我, 然後好快就換回來火鍋的湯看起來很少, 但其實煮熟了牛肉就會覺得份量是足夠的沙律唔好食, 我喜歡生雞蛋放入鍋內煮到半熟, 然後放入珍珠飯上食朋友石鍋飯是$73+10%=80, 我的牛肉火鍋是$88+10%=96.8, 很貴, 不過我寧靜比貴少少食個自己喜歡的餐下次再來應該要人均過百了……..好貴><1點埋完單行出去見到有成10個人在外面等緊位…

這間和民也頗大, 我見待應們走來走去, 好忙咁
石鍋黑椒牛肉飯

朋友的石鍋牛肉飯到了我們才知道原來是生牛肉, HAHA~
蜂蜜生薑茶

牛肉壽喜燒定食
火鍋的湯看起來很少, 但其實煮熟了牛肉就會覺得份量是足夠的
下次再來應該要人均過百了……..好貴><
1點埋完單行出去見到有成10個人在外面等緊位……雖然貴, 但我肯定和民午市生意好好…要去食一定要早D拎飛等位!
2017-07-25
牛肉壽喜燒定食
  • 牛肉壽喜燒
2017-05-22 3130 瀏覽
13-5-2017(Sat)晚,同老公跟friends一共九人,決定唔留o係長洲食晚,一齊搭船返中環食,o係船上上網搵食肆,可惜適逢母親節前夕,心目中o個幾間都full晒,男友IN提議呢間,我o地o黎到冇乜人,等o左一陣就俾枱我o地,睇完menu,佢o地決定叫個$856.00o既四人餐有:季節前菜四個有蓮藕,冬菇等,呢個凍凍地,味道唔太濃.A.沙律揀一款佢o地揀o左自家製豆腐海藻,海藻係一塊過,冇剪開,叫人點share?基於呢個原因,我就唯有自私啲,同老公share食,海藻味道唔太濃郁,所以唔鯹.自家製豆腐其實係一開二,我冇食到.飲品四杯我揀o左巨峰提子梳打,普通提子梳打,唔太甜.B.一品料理揀兩款和風石鍋煮蜆冇影到相,唔大隻但幾鮮甜.黑椒糖脆雞全翼我感受唔到黑椒o既辣同糖o既甜味,雞翼係外脆多汁,但冇乜味.極上厚切牛舌鐵板燒冇影相,我同老公都冇食到.C.燒物揀兩款精選串燒盛合我食o左煙肉車厘茄同雞翼,味道唔太鹹,一般.7種人氣野菜入,繽紛野菜燒配岩鹽我冇食到,但老公食o左燒牛油果.特選3色刺身盛合我食o左一隻牡丹蝦,正常冇問題.D.鍋物揀一款牛肉壽喜燒呢個幾好食,啲湯好甜.E.主食揀
季節前菜四個
季節前菜
有蓮藕,冬菇等,呢個凍凍地,味道唔太濃.

A.沙律揀一款
佢o地揀o左自家製豆腐海藻,
自家製豆腐海藻

飲品四杯
我揀o左巨峰提子梳打,
巨峰提子梳打
普通提子梳打,唔太甜.

B.一品料理揀兩款
和風石鍋煮蜆
冇影到相,唔大隻但幾鮮甜.

黑椒糖脆雞全翼
黑椒糖脆雞全翼

極上厚切牛舌鐵板燒
冇影相,我同老公都冇食到.

C.燒物揀兩款
精選串燒盛合
精選串燒盛合

我食o左煙肉車厘茄同雞翼,味道唔太鹹,一般.

7種人氣野菜入,繽紛野菜燒配岩鹽
7種人氣野菜入,繽紛野菜燒配岩鹽
我冇食到,但老公食o左燒牛油果.

特選3色刺身盛合
我食o左一隻牡丹蝦,正常冇問題.

D.鍋物揀一款
牛肉壽喜燒
呢個幾好食,啲湯好甜.

E.主食揀兩款
關西風鐵板炒麵
關西風鐵板炒麵
唔太鹹,味道普通.

盒子滑蛋豬柳飯
盒子滑蛋豬柳飯
冇汁,食落味道好淡,豬柳口感鬆軟.

另加唔知幾錢o既冷麵,
冷麵
係男友人IN 個女話要食,口感正常,冇問題.

甜品四客
我揀o左抹茶雪糕,佢o地連個碗都雪凍埋, 雪糕唔太甜,抹茶味亦唔算好濃.

價錢:
IN以為用AE咭叫呢個餐有折,但埋單時至話俾我o地知冇,我o地以四個單位除開,$251.25,即$125.63一位(唔計IN女兒),咁即係個冷麵係$57-$58.00?
2.5分

環境:
OK.夠大,舒適.
2017-05-13
$125.63 (晚餐)
2017-04-09 1491 瀏覽
兩個人卻有整桌子的食物,明顯地吃了四人前的份量!半份的和民沙律,有比較下顯得普通。滑蛋豬柳鍋,是我每次必點的。雖然炸物不是我的favourite,但豬柳加上洋葱加上蛋和汁,。隆重推介……明太子芝士厚燒玉子,加上蘿蔔蓉,好味非筆墨可以形容。特選串燒盛合,不過不失,我最想試的還是燒牛舌。生薑茄子,有時候茄子入口會有點澀和使舌頭有怪怪的感覺,但這茄子是清甜的。豚平燒,這也是我幾乎是每次必點的(雖然又是每次,但其實不是經常去的)。蛋和椰菜和豬肉片石鍋黑椒牛肉飯,牛肉是生的,要靠石鍋的熱力才能熟,所以上菜時要立即拌匀。由於石鍋很熱,飯放了不久就焦了,而且味道普通。最後值得是侍應會定時加茶。
兩個人卻有整桌子的食物,明顯地吃了四人前的份量!

隆重推介……明太子芝士厚燒玉子
,加上蘿蔔蓉,好味非筆墨可以形容。
特選串燒盛合
,不過不失,我最想試的還是燒牛舌。
最後值得
侍應會定時加茶。
2017-04-08
  • 明太子芝士厚燒玉子
2017-03-30 700 瀏覽
忙碌過後,自然要慰勞自己~~食好d!中環區,動輒吃個拉麵都要$90多玩,吃個龍蝦tea也放低百多,這個range,如果要吃齊三文魚元貝赤蝦刺身、炸蝦冬菇蕃薯天掃羅、牛舌、厚燒三文魚,要多少錢?無200都落唔到樓?不用!lunch time只需$120多元,就可以享用如此豐富的一頓!筆者一向都喜歡刺身,這裡的三文魚很鮮美,不像放題哪種。但牛舌無味,而且很韌,算是整道餐點最敗筆之處。熟三文魚似乎是鹽焗的,太乾了些,但仍鮮味。天富羅很好吃,炸粉不會太多。因為筆者前後已去過數次,每次都點了不同的餐,午市教較早時會供應西瓜作餐中水果,如果較晚就會用紅肉橙,可能每天會稍有不同。這次的紅肉橙很甜。筆者是蛋控,這裡的蒸蛋屬於好吃水平,整頓非常滿足!
忙碌過後,自然要慰勞自己~~食好d!

筆者一向都喜歡刺身,這裡的三文魚很鮮美,不像放題哪種。
但牛舌無味,而且很韌,算是整道餐點最敗筆之處。
熟三文魚似乎是鹽焗的,太乾了些,但仍鮮味。
天富羅很好吃,炸粉不會太多。

筆者是蛋控,這裡的蒸蛋屬於好吃水平,整頓非常滿足!
和民松花堂便當
和民松花堂便當
2017-03-15 682 瀏覽
It is a usual working day. A bit cold and windy. We decided to eat something hot. Watami suddenly came to my mind. They have selected hotpot lunch set in rather reasonable prices.I have ordered Kimchi Sliced Pork Udon Hotpot with Assorted Sushi. The portion is good enough for a lunch. The sliced pork texture is good also. However, the kimchi are too less thus the taste is not strong enough.Nevertheless, I still feel satisfy to have a hotpot lunch in a cold day.

2017-03-15