2019-08-15 444 瀏覽
一行四人諗住去和民買外賣食個快飯,但門口個姐姐話叫廚房急起,說服我地坐底食。最快黎到就係我嗌既黃魚丼; 但只係溫,唔算熱,所以條魚有D腥...另外3個餐陸續到, 有2個同事嗌左石鍋粟米牛肉飯,其中一個鍋完全唔熟!D牛同個飯係個鍋到完全冇石鍋飯的"滋滋聲"諗住用D飯焗熟D肥牛,但焗左5分鐘都仲係粉紅色另1個同事嗌滑蛋豬扒鐵板飯, 但豬扒係粉紅色,鐵板完全唔熱...焗住兩個飯都要叫廚房再整熱去...以前和民係我飯堂黎架...已經唔惦啦...
以前和民係我飯堂黎架...已經唔惦啦...
2019-08-01 379 瀏覽
星期六下午,約了朋友食午餐但沒有idea食甚麼好,經過和民見有lunch set又見很久沒吃,就決定在此用餐,順便可以好好地談談天。一般例如在商場內的餐廳在假日只有單點餐牌沒有午市套餐供應,但這裡卻有,又可以坐得久一點舒服一點,也是我們選擇這裡的原因,然後我選擇了壽喜燒鍋配烏冬。整個套餐包括壽喜燒鍋、烏冬、味噌湯、沙律、醃漬物以及甜品,十分豐富,上菜時都覺得有點震撼是次的前菜是蓮藕配雜菌,沙律有少許醬汁拌著吃,而味噌湯則淡味又凍。跟配的烏冬是暖的,方便客人放進鍋再煮,節省時間。壽喜燒鍋底有不少蔬菜,上面再鋪上牛肉。雖然牛肉稱不上很好,但是肥肉比外面一般食的肥牛好一點點,也有牛味。煮著煮著的壽喜燒湯底愈來愈濃,蔬菜吸收味道,加入烏冬有湯底的味道好味,不過差不多食完時就會覺得湯底有點過鹹。餐裡還有一個甜品,是紅豆白玉,紅豆不夠味,但味道不會太甜。除了一般的飲品選擇,跟餐飲品還可免費跟配柚子蜜等的特飲。這杯是熱的薑飲品,雖知道都應該是即沖飲品,但薑都有幾多也很辣。假日想找個地方午餐慢慢坐、敘敘舊,這裡也是選擇。

餐裡還有一個甜品,是紅豆白玉,紅豆不夠味,但味道不會太甜。

假日想找個地方午餐慢慢坐、敘敘舊,這裡也是選擇。
2019-06-19 583 瀏覽
大同請食飯,來了和民食佢一餐~因為大家都是牛魔王,所以叫了一個壽喜燒鍋、味道不過不失(其實和吉野家很相似),然後叫了一個串燒拼盤,串燒拼盤有驚喜,各類串燒味道都不錯。鐵板牛則有點失望,因為煮得過熟。冷蕎麥麵也是不過不失,不過很大份!最欣賞佢地megasize的飲品,大杯到喊😂
大同請食飯,來了和民食佢一餐~
2019-06-14 341 瀏覽
weekday睇movie之前同朋友有一個中係附近食d野。我叫左個韓式泡菜石鍋飯,好typical個種,有牛(肥牛), 泡菜,波菜,芽菜。本身個飯lo 完已經有泡菜味,但佢額外有一碟辣醬比你既。至於朋友就叫左個蜆肉烏冬,唔係好大個,佢叫個時都怕會唔飽。味道上2樣野都正常,不過不失咁,但個日因為平日晚上已經唔係好多人,一半都唔知坐唔坐到,居然都等左at least 25分鐘先有食物,仲要係我地催過佢應該已經快咗,我嗰碟係石鍋飯要耐啲無可厚非,但另外嗰個只係簡單嘅烏冬。 真係冇嘢好講,而家和民愈來愈貴,食物唔係特別好食,又冇咩特別新菜式,而且有加一,如果繼續咁既水平真係唔想再黎。
weekday睇movie之前同朋友有一個中係附近食d野。

至於朋友就叫左個蜆肉烏冬,唔係好大個,佢叫個時都怕會唔飽。

2019-06-13 315 瀏覽
今次行到去旺角,見肚子不太餓,食日本野最好。和民分店很多,雅蘭中心這間的質素屬不錯。或者基於近日氣氛比較緊張,出街食東西的人少了,廚師能夠放在食物上的時間多了,食物質素自然提高了。今次嚐了最喜歡的玉子,食物上枱時,仲有煙出的,熱騰騰,不錯。還點了清酒煮蜆,味道正常,殼有幾多,蜆也有幾多,沒多沒少。食蜆其實比較有趣,多是殻多過肉,但依然會點來吃,哈哈!還有一客七串的串燒併盤,以雞以主,賣相不錯,但吃入口,味道則比較淡,肉不夠滑。

2019-06-11 207 瀏覽
鍋燒--等好耐,真係要等好耐!碗飯上台好熱,好岩食,不過鍋燒全部係生的,等到食物熟晒,碗飯已經凍左。其實會唔會比番個蓋,等D食物快些熟呢!牛肉都真係好味,最緊要係個汁。甜品:紅豆好好味,諗得黎又無硬粒,

其實會唔會比番個蓋,等D食物快些熟呢!

牛肉都真係好味,最緊要係個汁。

甜品:紅豆好好味,諗得黎又無硬粒,
2019-05-29
  • 白飯、紅豆
2019-06-07 246 瀏覽
準備去旅行,要搵個地方邊食邊傾,最終揀咗和民,坐得舒服又可以坐得耐啲叫咗蝦沙律,連埋千島醬真係幾好味鰻魚卷,中間舊蛋連埋魚子真係幾夾鐵板燒雞脾,鐵板上夠哂熱,好惹味佢每樣嘢都要啲時間先上,啱哂需要傾嘢嘅人後黎出面開始多人,經理好好咁問我地仲落唔落單,否則就要交枱,唔似出面一嘢就叫你埋單...最終仲有啲手尾要傾埋,追加咗餃子,真係勁啱送酒(雖然無叫...)

叫咗蝦沙律,連埋千島醬真係幾好味

鰻魚卷,中間舊蛋連埋魚子真係幾夾

鐵板燒雞脾,鐵板上夠哂熱,好惹味

佢每樣嘢都要啲時間先上,啱哂需要傾嘢嘅人

2019-05-10 378 瀏覽
同朋友放工,諗起和民特別多款式食物揀, 就即刻衝去排飛。 不過今日好彩唔使等,就即刻有位坐其實我哋都食過好多次和民,但今次係比較有啲失望。因為這款拉麵認真真係唔好食,面又太硬,個糖心蛋又熟曬… 啲湯又少………這個粟米牛肉石鍋飯, 尚算可以啦!! 因為我哋搞混咗之後,等飯再熱多一陣先食,所以特別有飯焦味煎餃子…實在太硬及太燶至於炸雞軟骨就好好多,好香口!!味噌湯牛肉shabu shabu, 飲咗個熱湯真係暖入心,佢仲會附加一隻雞蛋畀你打入湯裏面!最好食都係呢個椰菜燒餅,配埋啲燒汁同沙律醬, 味道好夾~~~~~~~不過今次真係食得有啲失望, 味道好一般麻麻地……

其實我哋都食過好多次和民,但今次係比較有啲失望。
豬骨湯豚肉拉麵

石鍋牛肉飯

煎餃子

煎餃子…實在太硬及太燶

炸雞軟骨

至於炸雞軟骨就好好多,好香口!!
牛肉shabu shabu

椰菜燒餅

不過今次真係食得有啲失望, 味道好一般麻麻地……
2019-05-05 243 瀏覽
今天剛好跟爸都肚餓但又唔想煮飯,那就決定出去食。又想火鍋又想食中式野,咁就上左去雅蘭搵食最後望下望下就入左呢間。平時我不選佢的但爸想食火鍋我又想食多點其他野,咁就發現左有個2人套餐有哂想食既野!不過前菜同主菜就好像調轉來 一下就來左個石燒煱飯及清酒煮蜆,咁都無奈照食先後再來前菜及沙律仲有刺身三併,都叫一飽口福,食左中西日韓既食材款式最後來個牛肉火煱及燒雞扒,好彩爸說夠食,叫不過不失呢餐,味道就這個清湯火鍋最岩我、但我真的食了好少,跟著反而是送的朱古力蛋糕🍰最好食今晚下雨天☔️但都冇影響心情總算在呢度食左滿意的一餐
今天剛好跟爸都肚餓但又唔想煮飯,那就決定出去食。
又想火鍋又想食中式野,咁就上左去雅蘭搵食

不過前菜同主菜就好像調轉來
一下就來左個石燒煱飯及清酒煮蜆,咁都無奈照食先

今晚下雨天☔️但都冇影響心情總算在呢度食左滿意的一餐
2019-05-04
用餐優惠
信用卡優惠
2019-04-11 402 瀏覽
原本想話去我最中意嘅意粉屋, 點知上到雅蘭, 吓! 意粉屋居然褶咗! 連意粉屋自己個網頁都表示雅蘭營業中喎! 攪咩Q呀!矛計啦! 轉場囉….放眼一望, 雅蘭二樓咁多餐廳, 只係得和民唔洗排隊, 咁…. 試下啦!點解用 ”試吓” 黎形容? 原因係….. 我好好好怕去和民, 極極極唔習慣D侍應半下跪咁聽客人落單.我知道哩個係和民特色, 甚至見到網上有人中意哩種帝皇式招待!自問自己只係一介草民, 受唔起帝皇式招待, 唯有選擇唔幫襯.今次去幫襯, 半跪式接單已經再無出現, 舒服自在得多!有進步! 俾個讚先啦!點咗個和風煙肉雜菌 pizza, 牛油魷魚錫紙燒, 清煙煮蜆同鰻魚飯.和風煙肉雜菌 pizza - 芝士味較重, 餅底薄身而且比較脆口, 份量雖然較少但價錢只係55蚊, 合格有餘啦!牛油魷魚錫紙燒 – 我好怕煮魷魚, 最係煮唔到好冧嘅口感, 成日煮得過火, 但和民煮哩個魷魚口感極冧, 只係牛油不足.清煙煮蜆 – 首先蜆無沙, 但好多微細殼碎, 食果時要特別小心, 蜆肉嫩滑清甜, 清酒本身無甚特別, 但加咗我極中意嘅蔥花, 即時味道提升.鰻魚飯 – 記憶中…. 數年前鰻魚價錢都唔係好貴, 近
矛計啦! 轉場囉….
今次去幫襯, 半跪式接單已經再無出現, 舒服自在得多!
有進步! 俾個讚先啦!
鰻魚飯 – 記憶中…. 數年前鰻魚價錢都唔係好貴, 近年突然貴得驚人, $148加一嘅鰻魚飯絕對唔超值, 成盒飯份量唔多, 鰻魚魚身夠厚, 鰻魚入口即溶, 優點! 缺點係米飯加入太多濃燒汁了.
最后講吓杯芒果汁,味道好奇怪,絕對唔係新鮮芒果.
離開時, 見到好多食客都係到吹水, 好有日劇 ”深夜食堂” feel.

2019-03-29 266 瀏覽
去到就唔使等位 入到去就即刻有位跟住叫咗個二人餐 等左超級耐首先飲品嚟咗 個職員已經好冇禮貌放杯嘢飲係枱面嘅時候 已經好大boom一聲 之後去到放飲管 仲離譜佢係dum落嚟 我即刻問我個朋友 我有冇眼花睇錯 佢話你冇呀佢真係咁樣丢落嚟🥰我真係呆左等咗大概半個鐘到 就嚟咗個pizza但係所有前菜沙律菜都未到同個職員講 前菜都未到個職員就話 食住先啦 唔同師傅整聽到呢度我已經好無言 但係真係好肚餓 所以我都照食之後食食吓發現 咦 唔係喎個餐牌明明寫住同個餐牌相都有蝦點解嚟到冇嘅😂😂😂😂跟住食到一半先發現所以都算啦食完個Pizza個沙律菜終於都到了個碗都係凍嘅 所以即係喺雪櫃一拎就有我都唔明點解要等咁耐🤷🏻‍♀️嘢食都冇乜特別 唔難食嘅但係個服務真係好差 😢😢
去到就唔使等位 入到去就即刻有位
我都唔明點解要等咁耐🤷🏻‍♀️
嘢食都冇乜特別 唔難食嘅
但係個服務真係好差 😢😢
2019-03-24 220 瀏覽
週末做完facial 剛好肚仔餓, 辛苦了一星期,決定食個豐富多元化的午餐。行匀成个商場,比較了好幾家餐廰,最後都係選了和民。午餐set同時有一個刺身飯和牛肉烏冬。刺身飯足料,有3塊大大件的三文魚同三文魚子--💟親子丼。size中等,唔算細碗,味道不錯。烏冬都大窩,味道幾好,只係用来裝飾的蓎茼有点搶味。唔鐘食蓎茼的朋友真係提早出聲走蓎茼啦~另外再加点一客五色壽司,有芒果、燒三文魚、刺身三文魚以及我最愛的燒牛肉。味道偏淡,但都好味。这歺点了很多飯品,食完真係好飽。 应該点些串燒会多元化d。 整餐都很滿足,唔洗等位,單點lunch set 又有飯又有沙律同烏冬,配埋免費熱飲連加一都係百零起。 價錢中上, 但夠晒豐富, 😘慰勞辛勞一星期的自己, 算歎😜!

2019-03-23
午餐
2019-03-17 165 瀏覽
行完街諗住早啲食晚飯,諗住唔洗排隊,好耐無食和民就入左去坐低~叫左個大嘅海鮮鍋再追加左個烏冬。鍋嘅份量夠二至三個人食,一上枱見到份量都算多。入面有蠔,蜆,帶子,蟹柳,魚蛋,豆腐,菇同蔬菜。海鮮嘅味道都ok無乜腥味,其他配料正正常常,但魚蛋食落好似食緊一舊痴牙嘅野😢食完一啖已經唔想食。湯底有少少過咸,如果味道淡返啲會好食啲。仲叫多左個牛小排,係自己燒嘅,肉嘅質素唔錯,點唔點醬汁都好食,仲有舊牛油可以自己燒菇同南瓜😋
海鮮銅

陶燒牛小排
陶燒牛小排
2019-03-14 185 瀏覽
依間日本餐廳係數一數二咁出名,之前係依間食過一人鍋既壽喜燒,魚生飯,饅魚飯都好好食。當然唔少得我經常食既滑蛋豬排飯,出面好少有得食。今次我老公試左個牛肉石鍋飯都好食,不妨可以去試下。定食既價錢都可以接受,唔少打工仔放飯黎依度食既唔錯選擇。飲品方面都好足料,咁多日式餐廳係唯一做得好飲既珍珠奶茶就係依間,可以比得上珍珠奶茶專賣店既質素。服務方面都可以,可能人流唔算多,所以到餐時都好流暢,而且座位都舒服。

2019-03-07 148 瀏覽
去旺角雖然多野食 但都好難選今次選左和民 等左半個鐘終於可以入座入到去都幾好多人爆哂座我地叫左石鍋飯 大阪燒 芝士炸雞三樣都幾好食 石鍋飯食到最底有飯焦 有咬口 好正!大阪燒一般 可能自己都識整芝士炸雞好脆 唯略欠芝士味 再多啲芝士醬會好食啲整體都唔錯
去旺角雖然多野食 但都好難選
今次選左和民 等左半個鐘終於可以入座
入到去都幾好多人爆哂座
我地叫左石鍋飯 大阪燒 芝士炸雞
三樣都幾好食 石鍋飯食到最底有飯焦 有咬口 好正!
大阪燒一般 可能自己都識整
芝士炸雞好脆 唯略欠芝士味 再多啲芝士醬會好食啲