招聘中
月薪
$16,150-$18,800
月薪
2017-11-25 747 瀏覽
以前好鍾意去和民食飯,地方大又舒服,食物又好。依家真係唔洗錢都唔會去!服務差!門口已經冇帶位,㩒鐘仔就有個不情不完嘅waitress遠遠咁問我幾位,行前多一步都唔願!入到去放低你去張枱就走。之後想點餐,搵極都冇人!點咗6號 牛肉鍋燒烏冬+迷你東京牛肉飯👇🏼 烏冬冇味,牛肉飯啲牛肉又鞋又un又多根,吉野家好食好多囉!連我個4歲大嘅女兒都竟然同我講唔食,好難食,媽咪掉落垃圾筒😥我自己本來點咗個厚切牛舌盒子飯👇🏼 嬲到唔記得影相😑 $118呢個價錢,啲牛舌硬到咬唔到吞唔到,以為一塊係咁啫,算啦,點知第二塊第三塊都係咁,根本冇辦法咬,冇辦法吞,冇辦法食落去。我決定叫經理換,點知一句解釋一句道歉都冇,木無表情咁叫我快啲點過第二個,今時今日咁嘅服務態度真係死得啦😠根住就點咗個石鍋黑椒牛肉飯👇🏼 我只能說 pepper lunch 好食好多!今次之後,真係唔會再回頭!服務同食物都真係好差好差!

入到去放低你去張枱就走。之後想點餐,搵極都冇人!

點咗6號 牛肉鍋燒烏冬+迷

今次之後,真係唔會再回頭!服務同食物都真係好差好差!
午餐
2017-11-15 462 瀏覽
同朋友落左堂見有時間就去左和民食午餐,佢嘅午市定食幾好,環境唔錯,空間幾寬闊。午市定食會包一份沙律,一碗面鼓湯同埋主食。我地叫左兩樣定食都大約六十幾蚊一份啦。叫左一個滑蛋豬柳鍋定食, 都唔錯。豬柳炸得鬆脆,幾有肉質。但個蛋就唔算滑,同埋都幾鹹,所以最好就撈埋啲飯一齊食。另外叫左一個午市炸雞定食,佢既炸雞炸得岩岩好,雞都好嫩滑,配埋佢個沙律醬會令炸雞嘅味道更上一層樓。🤤炸雞定食仲會有一個茶碗蒸,佢嘅蛋都蒸得好滑,茶碗蒸嘅冬菇味都好突出,同蒸蛋既味好夾。😋

2017-10-16 528 瀏覽
還記得自己在年青時代、和朋友仔去和民食飯,是一個極奢侈的飯局,但每次總是充滿歡樂及回味無窮。不知道是時代變了或是自己的口味也變了。終於要同和民講再見。特上鰻魚子飯盒,原本聽個名及睇下個菜單張相已經冇得輸、如果你身在日本的話。但原來在香港實際上分別很大。在日本特上是最高級的意思亦意味着比較講究。鰻魚飯以一個潻器皿盛裝,打開蓋,就已經有小小腥味,主角鰻魚呢?當然教人失望,由於魚比較細條、再加上鰻魚尾部近乎燒焦了、切開鋪在飯面、根本就不能完全覆蓋飯面。鰻魚比較廋、經燒烤後魚肉不會有太多汁及鮮嫩口感。最奇怪就是沒有另外一個主角鰻魚汁!鰻魚的品質、燒烤的時間、醬汁的鹹淡、白飯的口感,都是鰻魚飯好吃與否的關鍵。當不會奢望一百幾十元在和民可以享用一客滿分的鰻魚飯、但也不能接近這種質素。其他一些機本的食物質素也相應下降了。如炸南瓜番薯天富羅、和風薄餅和凱撒沙律等。其中的和風薄餅最最失望了, 餡料少了、沒有味道及薄餅完全不香脆。

特上鰻魚飯
和風薄餅
南瓜番薯天富羅
凱撒沙律

15 分鐘 (堂食)
2017-09-05 384 瀏覽
曾幾何時好中意食和民,仲申請埋信用卡方便訂座。今時今日的和民食物質素每況愈下,食物實物與圖片差得好遠,遠的程度是加州卷都可以唔夠蟹子包住舊飯。食物味道更加唔洗講,超、普、通。而家每去一次失望一次,用同等價錢可以食得更好。
曾幾何時好中意食和民,仲申請埋信用卡方便訂座。

而家每去一次失望一次,用同等價錢可以食得更好。
2017-08-20 416 瀏覽
係黃埔行完街睇完戲之後去左和民食晚餐,兩個人各自嗌一個主食,再嗌多份燒草菇,簡單食一餐。牛肉烏冬:普普通通一份牛肉烏冬,烏冬算彈牙,牛肉當然唔算得係靚牛😂至左暖暖地食個湯烏冬。十勝豚肉丼:無可否認個豚肉係幾好食ge,醬汁唔錯豚肉嫩,不過就略貴唔抵食啦。燒錫紙包草菇:熱騰騰好多汁,味道唔差,不過份量就好少啦。

燒錫紙包草菇:熱騰騰好多汁,味道唔差,不過份量就好少啦。
2017-07-25 345 瀏覽
本來諗住好耐無去和民食 個menu嘅野係幾吸引嘅 所以就去食返次入到去無乜人 心諗非常好 因為好肚餓 諗左陣 就叫左個魚生同鰻魚飯點知最奇妙嘅事就咁發生。。。等左30分鐘到同一時間入黎嘅隔離枱已經食完咁滯 我地d野一樣都未到! 我地已經催左單 俾人hea應我都ok 都表示可以理解點知到人地走 再催都係無人理 話check 又走去吞po 然後到張新單入到黎都快過我地有野食個下我就燥左 心諗無野啊 宜家咩事。有無要咁耐飲水都飲左就快成個中已經 因為真係好嬲又好肚餓 浪費左1個鐘咁滯嘅時間 。。。。。都完全食唔到。。。。再見了 真係無興趣再去嘥時間😀
本來諗住好耐無去和民食
個menu嘅野係幾吸引嘅
所以就去食返次
入到去無乜人 心諗非常好 因為好肚餓
諗左陣 就叫左個魚生同鰻魚飯

點知最奇妙嘅事就咁發生。。。
心諗無野啊 宜家咩事。有無要咁耐

再見了 真係無興趣再去嘥時間😀
今天放假,又唔想去太遠行街,決定近近地去黃埔四周圍行。行左一陣,晚餐時間到,想就近搵一間日本餐廳食。元氣一如以往,長期需要排隊,惟有將就到和民,唔需要等位。內部環境寬敞,但入座不足5成,已經心知不妙,食物質素應該麻麻地。飲食業最重要元素之一係侍應服務態度,可惜和民員工態度欠奉,要叫幾次先俾餐牌,落單時語氣亦麻麻地。最後點左刺身沙律,魷魚飯團,三文魚石鍋飯,肥牛石鍋飯,炸雞優點:地方寬敞缺點:服務態度差食物品質一般晚市價錢不平宜(午市套餐比較好)出餐時間慢總結:如果一大班朋友聚會可以考慮,但只有1-2人就不建議嘗試想食好味的日本餐就更加不建議
最後點左刺身沙律,魷魚飯團,三文魚石鍋飯,肥牛石鍋飯,炸雞

優點:地方寬敞
缺點:服務態度差
食物品質一般
晚市價錢不平宜(午市套餐比較好)
出餐時間慢
想食好味的日本餐就更加不建議
30 分鐘 (堂食)
2017-06-13 252 瀏覽
今日紅雨諗住近近地求其搵間食lunch..樓面得2個staff serve人,等一等都唔係問題。我地4個人order左4個lunch setD lunch set 一個個咁上,一開頭就只係俾左碟壽司(某個餐既side dish) 同埋另外其中一個set,諗住問佢地呢個係邊個餐就叫極冇人理(算,自己睇menu!)...D lunch set跟住都黎齊...食食下朋友個set既丼好耐都冇黎到,諗住問侍應:朋友:唔好意思,我個餐你地俾少左個丼,好耐未有侍應佢check完返黎: 俾左你地架喎朋友:下,邊有?個盤得個udon侍應再去check完又返黎: 咪喺度囉(指住第二個朋友個餐盤內)我地個個話佢點解要將唔同餐既食物放喺唔同盤裡面,點可以expect個客人去自己分盤內既食物係其他set?你地D set 一個個盤俾人,你又唔講原來盤內某D食物係人地個set黎既最搞笑係侍應唔覺得係佢地有問題,其實廚房出餐嗰個都有問題啦,點會放埋一齊架。侍應對唔住都冇,覺得係我地既問題咁,木口木面只係話"個丼$xx,你係咪要加返",我地只係話返個問題俾佢知,但佢都係木口木面講返同一句說話之後我地話唔加,佢乜都唔講
我地4個人order左4個lunch set

朋友:唔好意思,我個餐你地俾少左個丼,好耐未有
侍應佢check完返黎: 俾左你地架喎
朋友:下,邊有?個盤得個udon

之後我地話唔加,佢乜都唔講就行左去

呢間和民service真係十個差。我地走嗰陣佢仲要啤行我地,一D禮貌都冇。

唔該檢討下,食物已經唔係話好食,垃圾服務,以後唔會幫襯
2017-06-10 211 瀏覽
和民曾經是一間深受大眾歡迎的日本餐廳,但隨著後期日式放題的興起,和民的熱潮已經大不如前,大概幾個月前經過黃埔的這間分店,目睹那排空空如也的等待座位,我不禁地為了這今非昔比的餐廳慨嘆了一下。今天我又碰巧地經過這餐廳,眼前長長的人龍吸引着我,為什麼呢?因為昔日正在走向下坡的餐廳看似正在走向復興的道路上,更再次搏得一眾市民的支持,這令我內心感到興奮不已,並萌生了在這裡用餐的念頭。我與女朋友馬上在入口旁的自動派籌機按了一張二人枱的籌,大約等了二十分鐘終於可以入座。店內的環境與當年相差無幾,那裡的燈光較為陰暗,很適合情侶來一頓浪漫的晚餐。座位也相對寬敞,坐得挺舒適,不會像大部分餐廳一樣為顧客帶來了壓迫感。座位上亦有為顧客裝配了一個點餐的鐘鈴,方便顧客進行點餐。我們看了看餐牌,發現餐牌內的食物比起當年來得更多元化,食物的賣相也看似很吸引。於是我們點了一客芝士年糕,一碗滑蛋豬柳飯,一碗豪華刺身丼,一客和民炸雞,一個和民比薩,一杯芒果汁益力多與一杯凍熱情果紅茶。芝士年糕($38+10%)的賣相與整體味道也只是平平無奇,口感雖十分煙韌,卻沒有預期的濃厚芝士味,年糕也沒有什麼味道。吃起來像吃一團較為煙韌的

芝士年糕($38+10%)的賣相與整體味道也只是平平無奇,口感雖十分煙韌,卻沒有預期的濃厚芝士味,年糕也沒有什麼味道。吃起來像吃一團較為煙韌的香口膠。

接下來是滑蛋豬柳飯($68+10%),跟一般街外的滑蛋豬扒飯較為不同的是豬柳較為厚和軟身,豬柳不會太乾,而飯量也比較多,整體來說味道不錯,若然你追求用較低的價錢來填補肚子的饑餓感,亦對食物有一定要求,這碗滑蛋豬柳飯會是你的不二之選。

這碗豪華刺身丼($108+10%),用了多款嚴選的刺身,包括了三文魚、吞拿魚、帶子、三文魚籽、赤蝦和八爪魚。看似刺身的種類繁多,但實際上刺身的份量偏少,達不到完美刺身丼的五十五十飯量和刺身的標準。味道也不算特出,放題刺身吃起來甚至比這碗刺身丼上的刺身好。整體來說不推薦這個,這價錢可以品嘗其他更值得一試的小食。

來到和民炸雞($58+10%),炸雞向來是我的最愛之一,故此我對炸雞有著一定的要求,豈料這和民炸雞為我帶來了驚喜,以這價錢來說份量十分多,炸雞軟身之餘還保留住肉汁,味道則偏鹹,配搭上秘制的燒雞醬,實在令人垂涎欲滴,不錯!

至於這個和風比薩($68+10%),使用了叉燒同烤雞肉作為配料,再表面還灑上了一些紫菜。跟一般比薩不同的是其批底較為脆身,不像一般比薩一樣厚,且吃起上來有種卜卜脆的感覺,這是我首次吃到這樣的比薩,新鮮感爆登!值得一試~

飲品方面,芒果汁益力多($28+10%)更像是一杯純芒果汁,雖則沒有益力多的味道,但芒果味很香,我個人倒是覺得很不錯,喜歡芒果的朋友不能錯過~

而凍熱情果紅茶($26+10%),十分重料。熱情果味很突出,但不太自然,比較似是香精稀釋的飲料,可以試下其他果茶。
2017-06-04
20 分鐘 (堂食)
  • 和民炸雞
  • 和風比薩
2017-04-21 349 瀏覽
假期假期假期!一家去搵吓食~ 有一段時間冇去和民,諗住試吓有冇新野食吓! 中午時間,空位好多,吾洗等位。我地叫左3樣野, 海蝦天婦羅飯、炸雞他他執汁飯,同埋鍋燒玉子牛肉烏冬~先講炸雞他他汁飯,每一舊雞都炸得過火,超硬又乾,炸粉又厚!d飯又凍d雞亦只係微微暖,再加上佢地既他他汁超難食,浪費左d食物!海蝦天婦羅,有海蝦2飯+炸雜菜, d 天婦羅同飯都係凍既!!d飯質地味道都好差!比教叫做正常d既係鍋燒玉子牛肉烏冬! 牛肉吾肥。
假期假期假期!一家去搵吓食~
有一段時間冇去和民,諗住試吓有冇新野食吓!

中午時間,空位好多,吾洗等位。

比教叫做正常d既係鍋燒玉子牛肉烏冬! 牛肉吾肥。
2017-04-17
2016-12-26 745 瀏覽
和民的服務普遍oK,呢間的友仔落單冷淡,碟又唔乾淨,水又無人添,可能樓面員工唔知服務系乜,一個字講哂一"Hea"。有基本要求的食友,米掂$買難受。祝各位聖誕快樂!

有基本要求的食友,米掂$買難受。
祝各位聖誕快樂!
2016-12-19 557 瀏覽
海鮮沙律,menu圖同實物差太遠吧? 不如在menu說明全份只是沙律菜多了?心太軟,說好的流心呢? 熟晒......壽司set, 赤海蝦乾乾地仲有半條黑腸未清,飯一夾就散...價錢貴左,但d食物質量差過以前
心太軟,說好的流心呢? 熟晒......
價錢貴左,但d食物質量差過以前
2016-12-18 343 瀏覽
十勝豚肉飯,先不論味道好唔好,一睇外觀再看份量完全是兩回事,唔講我以為係人地食剩,即退系列,其實一開始告訴我唔夠做兩碗,出黎得半份材料點解仲要夾硬做一個出來,如果你地有人睇請檢討下
2016-07-08 951 瀏覽
上一次黎已經覺得個沙律hea 得太過份今次比上次更甚沙律醬少得離奇栗米得幾粒不嬲都叫開滑蛋豬扒定食記得都唔會太乾但愈來愈淡味同乾仲有個麵鼓湯只可以叫做紫菜水 碗飯亦都唔足一碗$58一個餐包飲品再加一雖然唔係貴但食物質素唔值呢個價
上一次黎已經覺得個沙律hea 得太過份

雖然唔係貴
但食物質素唔值呢個價
附送沙律
2016-07-08
15 分鐘 (堂食)
2016-07-04 665 瀏覽
一年一度既父親節又係全家出動既時候,6點半鐘去左黃埔時尚坊既和民食晚餐,結果一等就等左1個半鐘先入到座,好彩商場入面有得邊等位邊shopping,行到累都仲有d圓櫈係餐廳出面等位。跟住得到8點就有位,一坐低就緊係拿拿聲叫野食啦,話曬都等左1個半鐘咼。6人大餐就叫左個和民沙律(一份)($58)、海鮮什錦鍋(大)($88)、炒面燒餅($63)、5色刺身($128)、章魚筒飯(唔記得價錢同餐牌上既名)、牛油果三文魚壽司(唔記得價錢同餐牌上既名)、石鍋鮭魚魚子飯(大)($68)、天婦羅冷面(唔記得價錢同餐牌上既名)同2個白飯(好似$7一個)。和民沙律(一份)($58)係每次必叫既野食之一,貪佢大大份又唔貴,但今次就好失望,沙律味道雖然冇失準,但係份量比之前少左一倍有多,成份沙律得隻碟既三分之一,之後問侍應係咪比錯左半份沙律我地,佢就只係廚房夾多左2條菜比我地,好想問下究竟係咪節日既問題所以先少左咁多?之後食左個海鮮什錦鍋(大)($88),材料都幾足,有2隻蝦,蟹鉗仔同蜆數隻,仲有豆腐、菜同粉絲,個湯底都幾正。5色刺身($128)就有蝦2隻,三文魚、吞拿魚、北寄貝同帶子各3片。片片都好新鮮,尤其係北寄貝,好鮮甜,不過真心覺得貴,不過一年一度就由得佢啦,.,…XDD而炒面燒餅($63)章魚筒飯就保持到一貫既水準,夠曬味,D汁剩左仲可以撈埋飯(不過2個飯就得個碗既一半),咁咪抵好多囉XDD石鍋鮭魚魚子飯(大)($68)就1個人既份量,6個人分。但佢個石鍋夠曬熱,D飯焦出曬黎,加上半熟既三文魚同魚子,真係想叫多幾個石鍋飯,唔使爭(不過成家人齊齊分享又好味D既)。天婦羅冷面亦非常正,天婦羅雖然拎到出黎已經唔係熱辣辣,但勝在唔多油。加上淋埋個冷面汁,d面又入味又爽口。正。最後6個人$700有找,每人都食到7成飽,價錢好合理。
2016-06-19
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
父親節