2018-02-13 1267 瀏覽
男友說帶我到一家多年前光顧,水準頗好的日本料理店,我們抱着期待的心情吃一頓豐富的晚餐。怎料...😅貴而有很大的改善空間呢!我們認為收一定的價錢,也不能太偏離質素吧!😌沒有點而付上的前菜😌$18味道尚可,但麵十分軟、湯不熱的蕃茄湯蟹肉什菜拉麵$100解凍過時,已欠鮮味,口感呈粉狀的什錦魚生+壽司拼盤$238暖而很腥的燒花魚$88此店有收取茗茶費$16及加一服務費,此頓晚餐$506。店員服務中規中矩,但食物及價格不成正比喔!

沒有點而付上的前菜😌$18

味道尚可,但麵十分軟、湯不熱的蕃茄湯蟹肉什菜拉麵$100

解凍過時,已欠鮮味,口感呈粉狀的什錦魚生+壽司拼盤$238

暖而很腥的燒花魚$88

2018-02-13
10 分鐘 (堂食)
2018-02-11 766 瀏覽
十幾年前仲讀梗書時,同果時嘅男朋友(即係現在嘅老公)初初拍拖,因為佢住太古果頭,所以間唔中會帶我去屋台屋食飯,果時食碗拉麵加刺身/壽司都係六十幾七十蚊左右。佢以前好鍾意食屋台屋,因為佢覺得拉麵好好食,我反而覺得冇乜特別。到今時今日我地已經好少去食,因為每次行過望下餐牌,佢覺得貴左好多,唔抵食,反而我間唔中會自己一個走去食,回味下⋯我試過星期四去食,係會送茶碗蒸,好滑亦好足料。但今日(星期日)去食反而只係得中華沙律,有d失望⋯點左個三文魚沙律卷配秘製豬軟骨拉麵,三文魚好厚身,而且肥美,卷住青瓜絲,中和返三文魚嘅魚油,岩岩好!呢個好食,我次次黎都會食。秘製豬軟骨拉麵,湯底都頗香濃,拉麵有咬口,呢半邊流心蛋係最好食,個流心蛋黃好濃郁!豬軟骨反而麻麻地,肉質唔夠嫩滑,軟骨位仲係白色,煮得唔夠腍,未做到入口即溶,較令人失望。不過煮拉麵嘅師傅、店員同老闆全部都好有禮貌,店內仲播住懷舊日本歌,令人好自在。

2018-02-11
  • 三文魚沙律卷
2017-12-07 1042 瀏覽
每次黎呢間食lunch都好滿足呀~事關好食之餘份量係超足呀!飯前仲有日式蒸蛋食,免費家,飯後又有雪米茲食,而且服務又好好,上菜又快,仲唔會趕人走,好好坐tim~所以超級like食呢間
2017-12-06
2017-09-04 1353 瀏覽
一個星期入面最期待既就係星期五,終於都HAPPY FRIDAY,所以同幾位同事一齊去HAPPY FRIDAY LUNCH! 之前去銀杏時光後見到旁邊有間日本料理,男同事1號食過話OK所以呢日就提議去試下。 入去坐底左,見個餐牌選擇的集合很多,我地都諗了好一陣,諗既時候一邊睇,一邊先食了餐廳免費送上的茶碗蒸,因為剛剛煮好所以熱辣辣,不過欠了蛋香。 食完蛋蛋後,最終選擇了一個燒牛脷飯配扇貝蜆湯烏冬: 扇貝蜆湯烏冬 : 扇貝是偏細粒但食落口感不錯,蜆亦冇沙,烏冬都幾彃牙。燒牛脷飯 : 牛脷係已成切粒,燒汁很惹味,加上煎得剛剛好的荷包蛋,非常配飯。兩樣的份量都好足夠並不少,所以食完確係飽。 不過同行的同事選了一個有壽司既組合,就話壽司既飯不夠凍,相信係我地早去,D飯未吹涼。餐廳有送雪糕糯米糍作甜品,不過要出去門口埋了單先俾,變咗要邊行邊食。總括而言,味道不錯,不能說是非常好,都足以成為滿足的一個午餐,但沒有什麼驚喜而令我好想下次快D再。

食完蛋蛋後,最終選擇了一個燒牛脷飯配扇貝蜆湯烏冬:

兩樣的份量都好足夠並不少,所以食完確係飽。

2017-08-31 844 瀏覽
就快係鰂魚涌工作咗三年,雖然平常都有帶飯,但都經常同同事外出用餐呢間店舖係鰂魚涌同太古中間,位置唔容易搵由前同事介紹,一般比較多人,飯市輪侯人士亦多一坐低店員就貼心地奉上前菜午市menu有兩款一個係定食一個就係1+1(好似刺身加拉麵或沙津加冷烏冬)我就難得行到咁遠,坐就又舒服就叫咗魚生飯餐啦刺身份量超多,款式豐富三文魚,八爪魚,油甘魚,帆立貝,𩶘魚,吞拿魚非常新鮮由於我太沉迷天使仔沙津醬,店員亦樂意再加比我大讚wasabi,雖然食到淚流滿面,但仍然啖啖飯都加wasabi只係短短嘅一星期已經encore咗兩次
呢間店舖係鰂魚涌同太古中間,位置唔容易搵
由前同事介紹,一般比較多人,飯市輪侯人士亦多
一坐低店員就貼心地奉上前菜
午市menu有兩款
一個係定食
一個就係1+1(好似刺身加拉麵或沙津加冷烏冬)
我就難得行到咁遠,坐就又舒服
就叫咗魚生飯餐啦

刺身份量超多,款式豐富
三文魚,八爪魚,油甘魚,帆立貝,𩶘魚,吞拿魚
非常新鮮
由於我太沉迷天使仔沙津醬,店員亦樂意再加比我
只係短短嘅一星期已經encore咗兩次
2017-06-19 1259 瀏覽
晌quarry bay食aeon食到悶悶地,有朋友介紹呢間屋台屋,話係穩世食店咁話。無book位的情況下好在可以坐bar枱。我揀左1+粟米拉麵三文魚刺身好靚仔呀,厚身又林,好味道,得三件真係唔夠喉呀粟米拉麵就令我失望,叉燒唔林,拉麵又煮得唔夠林(趕時間?), 雖然食到最尾d拉麵都浸林左,但我expect一入口係軟身的。坐bar枱,見到呢d裝飾幾得意裝飾二呢個就唔係我叫的,但因為我坐bar枱正正隔離係出菜位,見到人地點的餐,係咪好吸引先,下次都係叫sushi/魚生飯食喇最後好想讚下個toilet, 好乾淨,又有香芬趕走toilet的異味,好聞又唔攻鼻,good
無book位的情況下好在可以坐bar枱。

我揀左1+粟米拉麵

三文魚刺身好靚仔呀,厚身又林,好味道,得三件真係唔夠喉呀

坐bar枱,見到呢d裝飾幾得意

裝飾二

2017-06-09 866 瀏覽
三個損友繼續飯聚,今次到的乃其中一名損友住處附近的餐廳。前菜漬海草本無特異,可以略過,但最吸睛之處乃是那崩了的碟邊,不禁令人為之側目。海膽吞拿魚腩飯的海膽不夠鮮香,還好吞拿魚尚算肥美,撇開海膽,當做一碗吞拿魚腩飯來吃亦可接受。全餐最搞笑的就是這碟汁燒鰻魚飯,以賣相來說,十足十似是一碟港式碟頭飯。雖然鰻魚少而乾,食味尚可,不過更奇怪的是汁都撈在菜裡,要食到汁,便要連飯連菜一起吃。蟹肉蕃茄湯拉麵湯底激油,即使用上蕃茄者也減不了多少油膩感。麵條不過不失,蟹肉是無味的,散修修的很難夾,跟湯及麵根本就不合襯。以後這個損友的提議都要多加思量才再作考慮。
三個損友繼續飯聚,今次到的乃其中一名損友住處附近的餐廳。

海膽吞拿魚腩飯
汁燒鰻魚飯
蟹肉蕃茄湯拉麵
以後這個損友的提議都要多加思量才再作考慮。
午餐
2017-04-23 983 瀏覽
位於鰂魚涌基利路(實際上近康怡出口)嘅屋台屋係東區老店,響基利路超過 20 年。午市光顧,入座即有日式蒸蛋(好似只限頭唔知幾多位),蒸蛋嫰滑,可以一邊食一邊慢慢睇餐牌。套餐好有特色係一份主食 + 一份小食,主食有拉麵、烏冬等可選擇,小食可以選擇沙律、刺身飯、壽司等多款不同菜式。通常我唔想諗太多,就會食醬油拉麵 + 刺身飯。醬油拉麵湯底明顯飲得出冬菇、鰹魚的味道,醬油不會太濃掩蓋了那種鮮味。湯底的平衡做得很好。至於叉燒,該店曾使用滷豬頸肉做叉燒,但近月重新使用五花腩捲成圓條狀的叉燒,肥肉入口即溶,相當好吃。如果響鰂魚涌、太古,想搵間靜靜地又有質素嘅餐廳,不妨考慮去屋台屋。
醬油拉麵 + 雜錦刺身飯(小)
2017-04-22
醬油拉麵 + 雜錦刺身飯(小)
  • 醬油拉麵
2017-03-15 807 瀏覽
之前lunch已經好想試架啦!但次次經過都好多人,無奈地要去康怡果邊食今次再黎睇下有冇人排! 邊間冇人就食邊間!!!!lucky地,屋台屋竟然冇人等!排一張就入得啦!等左3分鐘左右。一坐底已經有個小食放但俾我地食住等我叫左個刺身&壽司+拉麵刺身好新鮮,厚切胞美!但拉麵就麻麻地,有d咸,但大碗既!總結性價比比較高,附近上班除左太古城市川都可以揀屋台屋

今次再黎睇下有冇人排! 邊間冇人就食邊間!!!!

一坐底已經有個小食放但俾我地食住等
我叫左個刺身&壽司+拉麵
刺身好新鮮,厚切胞美!
但拉麵就麻麻地,有d咸,但大碗既!

總結性價比比較高,附近上班除左太古城市川都可以揀屋台屋
2017-02-24
2017-01-02 1056 瀏覽
We went for holiday lunch with two young kids after a short hike. Food was ok but the waitress kept on checking on our kids to make sure they were quiet ( they were actually not too noisy and there was no one there ) It was not child friendly at all and we would not recommend this place to any one with young children.
2017-01-02
今日兩個人去了吃晚餐,收費不是便宜。水準一般。最不合理的竟是日本餐廳竟然收我每人$9合共$18茶錢,但係唔會幫你添茶。再加一碟$18既前茶(一定要)。咁大個第一次食日本野要加前茶同茶錢。然後點了一個二人套餐$368,包一個只有青瓜絲和小量蟹子既蟹子沙律,一碟刺身,有五款刺身竟然每款得果兩小小片,刺身亦唔覺新鮮。一碟軟榖「鞋」壽司,兩件超燶羊架,加兩杯野飲。加埋10%服務費埋單要$460。咁既價錢份量同質素真係超唔值囉!!!!最緊要係又收加一又收前茶又收茶錢又冇服超唔合理。真係以後唔會再去。
2016-04-05 1804 瀏覽
由90年代開張已經有食屋台屋,當年老闆自己整ge拉麵一流。搬屋後多年無去,今日再去試,實在令人失望。我地一行4人,凳都未坐暖有侍應隊左小食黎叫我地揀2個,但竟然係規定一定要食並且要另外收費$18個。另外佢放個水壺响度就收$8位茶錢(我諗住茶樓先會收?)。未叫野食已經先收$68?最尾仲收加一,都算!但食物質素要keep到丫,我叫左個蕃茄雜菜拉麵,係我食過最難食ge拉麵,麵質鬆散, 太淋(重點!!),湯底淡(味道怪怪),雜菜太硬。除左飽得濟之外,(我係未試過食淨拉麵),今次第一次食幾啖就食唔落😡😡。餐可選小食,我選了魚生,味道so far so good, 可以入口。另外朋友分別叫左豬骨同麵豉湯拉麵,都係話湯太淡,麵散。仲有個朋友叫左魚生飯,上面魚生算多,佢就覺得味道ok!!! 飲品我叫左提子汁,無特別,味道幾好!整體食物賣相係靚仔ge,但味道真係差d,尤其對比起舊時老闆親手整ge拉麵。問左職員老闆仲係之前果個,但已經退左休。其實貴唔係問題,質素要有lo!!! 收費鬼鼠已經衰(我寧願你食物單價果度加,無理由局人一定食你個$18小食lo),仲要咁難食。真心唔會再去!

2016-04-04
  • 魚生飯
2015-04-15 2233 瀏覽
約左契仔媽,朋友S同朋友E食LUNCH今日試新野,行遠D去食,咁就唔會咁多人喇已經BOOK左位,一去到便有位了坐底後就有蒸蛋送,每人一個蒸蛋~~~蛋蒸得好滑NICE睇下有乜食先我地各自都叫了一個SET極品海鮮味醬油湯拉麵~~~份量都好大碗,麵質不錯,兩大塊叉燒好好味,湯底都唔錯喎日本蕃茄茸湯蟹肉雜菜拉麵~~~蕃茄湯底好濃,蟹肉雖然不多但好味辛辣肉碎豬骨湯拉麵~~~好香好香,唔算好辣,湯底都好香除了每人一個拉麵,仲有一樣野架三文魚刺身+壽司~~~三文魚厚切,好肥美,壽司細細件都好味喎!吉列大蝦卷~~~熱辣辣好味,蝦蝦炸得好香脆GOOD海膽香葱吞拿魚腩飯(小)~~~份量細細剛剛好,海膽好甘香,好正呢!三文魚手卷+北寄貝沙律手卷~~~上枱時塊紫菜仲脆架,好味食飽飽仲有餐飲添凍自家制水蜜桃茶~~~甜度適中,好香水蜜桃香,好飲喎!又一個笑到標眼水的午餐聚
約左契仔媽,朋友S同朋友E食LUNCH
今日試新野,行遠D去食,咁就唔會咁多人喇

已經BOOK左位,一去到便有位了
坐底後就有蒸蛋送,每人一個
蒸蛋
蒸蛋~~~蛋蒸得好滑NICE

睇下有乜食先
我地各自都叫了一個SET
極品海鮮味醬油湯拉麵
日本蕃茄茸湯蟹肉雜菜拉麵
辛辣肉碎豬骨湯拉麵
辛辣肉碎豬骨湯拉麵~~~好香好香,唔算好辣,湯底都好香

除了每人一個拉麵,仲有一樣野架
三文魚刺身+壽司
吉列大蝦卷
吉列大蝦卷~~~熱辣辣好味,蝦蝦炸得好香脆GOOD
海膽香葱吞拿魚腩飯(小)
三文魚手卷+北寄貝沙律手卷
三文魚手卷+北寄貝沙律手卷~~~上枱時塊紫菜仲脆架,好味
食飽飽仲有餐飲添
凍自家制水蜜桃茶
凍自家制水蜜桃茶~~~甜度適中,好香水蜜桃香,好飲喎!
又一個笑到標眼水的午餐聚
2014-10-14
2013-09-10 1652 瀏覽
如果你係住港島東區,屋台屋依個名字你未必會覺陌生,因為佢係東區兩間分店已經有一段好長既時間,而我亦都有好一段時間經常同屋企人去食!因為佢既品質真係好好,選擇頗多,而且環境較靜,亦有爸爸最捧佢場既炭爐燒魚,可惜,多年光景風光不再,早兩日再番去食,已經今非昔比。今次一行5人去食飯,係夜晚時段大概7點左右到,店內只有我地一枱,往日可以選擇多人套餐既MENU不見,只有大量既1人SET,岩,如果佢做午市生意一定比晚市多,因為附近寫字樓區,但係夜晚你都出1人SET??唔係話= =,BTW我地亦都辛辛苦苦揀左3個1人SET,燒魚同1個陶板燒,而活燒魚更有趣,寫左係塊板上面今日有,但係問兩種都冇(?),然後有果種就剩係得大條,不過侍應姐姐都有問到我地大條既O唔OK,咁爸爸喜歡就一定要OK,但佢都冇講到價錢(?),我認為明知係時價你都要講講,同埋俾我地知道SIZE大,姐係幾大?佢既一人餐多數係要小食+拉麵或者飯,所以我地叫既分店有迷你雜錦魚生飯+豬骨湯拉麵,牛肉陶板燒+粟米拉麵,炸蝦卷+冷拉麵,活燒魚(唔記得咩魚~),初戀雞翼,牛舌陶板燒,牛肉炒飯,3個SET跟3杯飲品,當然係蜜桃茶。先說迷你雜錦魚生

先說迷你雜錦魚生飯+豬骨湯拉麵,牛肉陶板燒+粟米拉麵,魚生粒好新鮮唔會好梅,亦都唔會話整定雪到冰凍既口感(姐係超市買果種),但係一個迷你飯有2巨大粒芥末,此舉令人費解w,(冇相)牛肉陶板燒既牛1肉好Juicy,唔會因為係鐵板上令到佢過熟,兩款拉麵都係豬骨湯底,只係粟米拉麵多左粟米小左一塊叉燒,麵質彈牙,湯底亦濃,雖然唔似拉麵店既湯底濃到杰身,成個拉麵質地唔會比起9x蚊一個拉麵差,依個係佢keep到既水準。
炸蝦卷+冷拉麵,炸蝦岩岩炸好就卷落去,極脆,熱,配埋沙津醬,冇得嘆,冷拉麵麵質彈牙而且能夠掛汁,不過略縑佢既蟹柳小,而且蛋絲同青瓜絲都切得唔夠幼,個款睇落真係麻麻地…
活燒魚,初戀雞翼,前者燒魚因為用炭爐(我唔知係咪應該講炭爐,佢有個名不過我又係忘記左)燒,所以一定會等好耐,如果有興趣一定要坐低就即刻落單,燒魚依然好香,連我老公唔食魚都有keep住夾黎食,魚肉好滑而且好厚肉,初戀雞翼,佢係雞全翼全隻塗滿滿蜜糖然後燒既,所以咬落去皮會去甜好脆,雞肉亦都好嫩,每次黎都必食~~
牛舌陶板燒,牛肉炒飯,前者同牛肉一樣做法,不過牛舌極厚,所以咬落去超正超好肉感而且外脆內軟,牛肉炒飯,冇咩特別,不過炒得好香,而且飯係用珍珠米炒,唔淋有咬口,而且全部飯粒都沾滿豉油色!

服務黎講,基本上係冇咩服務可言,因為我地入座之後愈黎愈多人,於是除左落菜同收錢果一刻都冇人埋我地張枱,最後大概$11xx左右埋單,但係相比起以前既質素已經冇咁好食…如非冇選擇,亦都未必會再去了!
曾幾何時屋台屋是我的飯堂,皆因食物還可以,又可以跟朋友聊天,當然亦因為懶得找新地方。但自從寫OR之後就沒有再來過了,因為總覺得應該多試其他的新店,這天跟C小姐實在「腦爆」都想不出想吃什麼,就決定來了。這天因為到達時間尚早,有送一客日式燉蛋/茶碗蒸 (7.5/10) ,開心!沒錯,個人是非常師奶心態,有送吃的就是好,當然不敢跟高級食店比,但其實還不錯吃呢,只是不夠滑而且蛋味可以再重一點點就好了。以送的來說,我是收貨了。喝的還是巨峰提子汁 (6.5/10),一如既往的artificial,不過今天的不算太甜,有把它喝光哦~Menu不變,還是有1+1的套餐。這個menu最方便了,可以自由配搭自己想吃的,可以滿足我這個貪心的胃。最後我要了魚生/壽司+蕃茄蟹肉拉麵 $87,C小姐就點了香葱吞拿魚腩飯(小)+油揚手打湯烏冬 $78。魚生/壽司 (7.5/10)跟記憶中的質素一樣不錯,還記得第一次光顧的時候有為這種小店有這樣質素的魚生而驚訝過,亦是吸引我常來的原因。厚切的三文魚,脂肪不是頂級,但以這價錢來說,實屬不錯。池魚壽司略為遜色,太薄之餘亦不是近魚腩位置,口感有點乾且「鞋」。蕃茄蟹肉拉麵 (6

魚生/壽司 (7.5/10)

蕃茄蟹肉拉麵 (6.5/10)
曾經為這一個麵而傾倒:豐富的蟹肉,中粗的麵配上酸酸甜甜的蕃茄湯底,實在美味。可惜風光不再,跟對上一次比較覺得差多了,首先蟹肉絲已經沒有鮮味,再來蕃茄湯底變油膩了但味道卻淡了,
!!!雖然還是KO了整碗,但明顯已沒有當年的「感動時刻」。
香葱吞拿魚腩飯(小)
很小一碗,夠過過口癮吧。沒有吃,只能憑表面評述。海膽呈淡啡色,應該不夠深色的好吃。吞拿魚蓉同一問題,色水總是差那麼一點點。香蔥比例好像有點太多,喜蔥的當然沒問題,但不喜的應該會覺得蓋住魚生的味道吧,是刻意的嗎?

油揚手打湯烏冬
比起我的蕃茄湯,這湯底明顯地清。油揚賣相對辦,看不出來有「軟趴趴」的情況。根據說法,烏冬也算是不錯的,不會太腍。
如果屋台屋可以把麵食帶回到之前的水準,其實是大有可為的。這樣一人一set,人均才$90連加一,在公司附近算是商宜的價錢。但無奈現在我的舌頭被慣壞了,這裡的食物已經不太能夠留住我,只能說由於地理位置方便,再回來是絕對的,但不會是因為食物。