2022-04-08 465 瀏覽
平時一諗唔到食乜就一定係叫外賣,最方便又唔想諗咁多我通常會揀食炒飯😂➼ 生炒牛肉飯啲飯都算炒得乾身,份量都正常夠一個食得晒,老實講都係普通炒飯一個🤣不過可以一提嘅係個飯有三色豆!如果好介意嘅話可能食返其他飯會好啲🤣

➼ 生炒牛肉飯

生炒牛肉飯

2022-04-06
2021-12-13 311 瀏覽
嗰日喺公司開OT,原本打算外出食飯,但係手頭上仲有好多嘢未完成😣😣所以就決定去叫個快餐返公司食,聽啲同事介紹呢間茶餐廳啲套餐都唔錯就去叫來試一試,我哋叫咗豆腐斑腩飯和豉椒排骨飯兩個餐,因為即叫即炒所以拎到都仲係夠晒熱,賣相唔錯,啲斑腩都可以接受,而排骨肉質都算嫩滑,碗飯嘅份量超乎想像,真係好多,仲有碗例湯和一杯奶茶,$90呢個價錢買到兩個套餐簡直係超值因為每分餐嘅份量都好足夠,味道都算唔錯,價錢又合理👍

2020-03-07 990 瀏覽
夜晚落街買野,順便外賣買埋飯返去食~見到展興外賣做緊9折,買個飯試試先~"鮮茄班腩飯"($45) 跟熱檸茶~落咗單出去行咗一陣,返去就拎得成盒飯份量都幾多,班腩炸粉如果薄d,會好味d, 茄汁偏甜整體味道正正常常,計埋9折外賣幾抵食~
夜晚落街買野,順便外賣買埋飯返去食~

見到展興外賣做緊9折,買個飯試試先~

"鮮茄班腩飯"($45) 跟熱檸茶~

落咗單出去行咗一陣,返去就拎得

成盒飯份量都幾多,班腩炸粉如果薄d,會好味d,

茄汁偏甜

整體味道正正常常,計埋9折外賣幾抵食~

2019-11-26 682 瀏覽
優點:1) 菜式選擇多.2) 搵位方便 (原來有原因的... X_X )缺點:1) 又係一坐低, 就 hand sell 海鮮!2) 坐底無耐就聞到小小奇怪 up 味!3) 冷氣明顯不足.4) 點咗個海南雞飯, 一望隻雞已知預制咗好耐, 雞皮收哂水,而且凍冰冰好似係雪櫃攞出黎, 碗雞飯毫無雞油香而且難入口! 5) 吉烈豬扒飯個蕃茄汁當然唔係用新鮮蕃茄制顏色又假又唔惹味.都算!D汁整到成碟飯好似發生命案咁! 有相有真相.都算!落水過多攪到飯粒煮出黎已經比較爛,再加埋個唔好味嘅西式"傑傑"地芡汁簡直攞你命3000!食咗兩啖再勉強食埋塊豬扒就放棄!第一次幫襯, 最后一次幫襯!
優點:

1) 菜式選擇多.

2) 搵位方便 (原來有原因的... X_X )

缺點:

1) 又係一坐低, 就 hand sell 海鮮!

2) 坐底無耐就聞到小小奇怪 up 味!

3) 冷氣明顯不足.

都算!
D汁整到成碟飯好似發生命案咁! 有相有真相.
都算!
第一次幫襯, 最后一次幫襯!

2019-02-03 760 瀏覽
外賣等左兩個幾鐘都未到由11點50分打電話叫左個焗雞扒意粉外賣,等到1點18分我見未到就打電話問下,咁佢就話啱啱出去送緊比我,我見接電話個個幾好態度就冇點講啲乜啦,加上我屋企同佢間茶餐廳只係4-5分鐘既路程,我以為好快就到啦所以我開定門等佢,但依家成2點16分啦 都仲未收到份外賣幾忙都好 都冇可能要客人等咁耐吖,之後都唔會點幫襯依間嘢
外賣等左兩個幾鐘都未到

幾忙都好 都冇可能要客人等咁耐吖,之後都唔會點幫襯依間嘢
2018-05-28 948 瀏覽
其實每次泥土瓜灣都係因為剪頭髮,剪完同朋友食個晚餐先回家。今次泥食師傅推薦既平靚正男人飯堂試下。一入去真係好多男人自己食個晚餐我地2個女仔入去感覺好奇怪,哈。。不過餐廳好多卡位,讚!餐牌種類都好多,小菜。晚餐。扒餐。常餐乜都有我吾中意係一坐低,個姐姐已經企係我隔離問食乜野啊?我想講我睇都未睇之後叫佢等一陣,一分鐘已經再問食乜啊。oh no!!!!!!!!!當時又無乜人,點解要催我😶最後求其要2個小菜。包白飯同例湯飲品。湯我地無要,反正吾飲吾好浪費豆腐斑腩:炒得幾香同好大碟,斑腩都有6件,吾會覺得太油,送飯一流 !沙拉骨:我地係其他地方食都吾會甘。就係超級多沙律醬!真係太多好酸,我地係食到刮走啲醬,真係太多醬😐吾好食,但份量都多。。食完嗌埋杯飲品就走。。。。。
其實每次泥土瓜灣都係因為剪頭髮,剪完同朋友食個晚餐先回家。

我地2個女仔入去感覺好奇怪,哈。。

湯我地無要,反正吾飲吾好浪費

食完嗌埋杯飲品就走。。。。。
2018-05-22
$58 (宵夜)
2017-12-20 620 瀏覽
搬左黎土瓜灣之後經常惠顧嘅餐廳,呢間展興開左超過三十年,由老公細過食到大,老板娘同街坊都打成一片,早、午、晚餐都試過,每餐份量都好啐,特別係晚餐,二人套餐,百幾蚊,三餸有湯,好抵食,而且夠鍋氣,係土瓜灣街坊嘅好選擇!
2017-12-10
10 分鐘 (堂食)
2017-11-18 375 瀏覽
今日晚餐一支公走左落去屋企附近呢間展興茶餐廳食晚飯,望一望餐牌,見到有樣幾得意既配答,茄子+牛仔骨,心裡面就想著要試一試佢,就係咁就叫左呢個茄子牛仔骨+凍奶茶。睇住電視等,大約等左10分鐘左右,煲仔上既茄子牛仔骨到了,立即先試試茄子,個茄子係炸左先再放去落去同牛仔骨一齊整,超熱+入味,再試試牛仔骨,失望了,牛肉好(銀),咬到我痴哂牙,還好味道算不錯。另外飲品凍奶茶比較甜,建議下次可以要小甜比較好。
,再試試牛仔骨,失望了
,牛肉好(銀),咬到我痴哂牙
,還好味道算不錯。
另外飲品凍奶茶比較甜,建議下次可以要小甜比較好。
茄子牛仔骨
2017-11-17
2017-09-27 370 瀏覽
深夜有點餓 選擇了自己一個入餐廳嘆份扒24小時又充滿人情味既展興係一個好好既選擇.一個人既深夜浪漫首先上抬既係薯條一貫好既茶餐廳既特色 就係又快又新鮮炸起 仲係燙咀既再點上茄汁 真係人間天堂.鐵板牛扒更緊要就係汁多啖啖肉再沾上黑椒汁滿足感upup呀完左一日既工作再嘆番份甘既扒 已經值得了.叫左檸茶走甜茶香同檸檬既香果然令個人無甘heavy真係完美一餐完美既宵夜就甘發生左了伙記超親切的 大家去個度可以遼下佢地傾計
深夜有點餓 選擇了自己一個入餐廳嘆份扒

一餐完美既宵夜就甘發生左了

伙記超親切的 大家去個度可以遼下佢地傾計
  • 西冷牛扒
2017-03-28 461 瀏覽
每次翻母校都會好懷念lunch時光🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️今次難得翻去就一定要叫展興外賣🙆🏻海南雞肶飯、雞扒烏冬、豬頸肉炒公仔麵全部都係世界級好食!又平又抵!最愛涼瓜牛肉,而我又有個好朋友專食涼瓜唔食牛肉,而我就愛牛肉唔愛涼瓜。所以每次叫e個餸都係2個人叫🤤🤤🤤🤤牛肉又嫩又多,勁好食。
每次翻母校都會好懷念lunch時光🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

牛肉又嫩又多,勁好食。
  • 涼瓜牛肉
2016-04-21 761 瀏覽
係紅磡同老朋友聚舊兼跑步,跑完之後突然好懷念啲舊食物,突然好想食返啲舊野,落土瓜灣道啲茶記就最好不過。展興餐廳係土瓜灣道有兩間舖,一間大既有兩邊舖近煤氣鼓,我今次食呢間係益豐大廈呢間舖面細啲,一個長長單位,兩部大電視,一部播大台劇集,一部播跑馬。所以大部份食客都拎住份報紙飲住部奶茶好努力咁溫馬經。大部分係卡位,中間有其他4人枱,一間好地道既茶餐廳餐牌上面有好多選擇,大部分飯類送野飲連湯(其實有湯送既茶餐廳已經買少見少)焗豬扒飯 涷奶茶 hk52落單後大概兩分鐘左右,先黎一碗合掌瓜豬骨湯,同埋凍奶茶,再過十分鐘左右,焗飯都黎埋合掌瓜煲豬骨湯有舊好細既合掌瓜,啱哂平時少菜既我,肉仔有一舊,不過太肥難以入口。湯既味道普通,有豬肉味,同埋一定有既味精味,雖然唔太咸(味精落得算輕手),但都唔飲太多(之後都要飲多杯水解渴)焗豬扒飯用一個大既平底兜載,兩大塊豬扒,放上紅紅既茄汁(番茄欠奉),掀開兩塊豬扒,驚喜既係飯用蛋炒底,熱辣辣,香噴噴。兩塊豬扒真係好大,薄薄地,比手掌還大,咬落去口感幾好,煮得剛好,唔硬,而且煎過先放落去,所以好香口。茄汁就真係無甚特別,除左紅色似茄汁,其實無咩番茄味,不過因為個

焗豬扒飯 涷奶茶 hk52

合掌瓜煲豬骨湯
合掌瓜豬骨湯(例湯/跟餐)

焗豬扒飯
焗豬扒飯(套餐)
用一個大既平底兜載,兩大塊豬扒,放上紅紅既茄汁(番茄欠奉),掀開兩塊豬扒,驚喜既係飯用蛋炒底,熱辣辣,香噴噴。兩塊豬扒真係好大,薄薄地,比手掌還大,咬落去口感幾好,煮得剛好,唔硬,而且煎過先放落去,所以好香口。茄汁就真係無甚特別,除左紅色似茄汁,其實無咩番茄味,不過因為個汁,整個飯濕濕地都ok既。至於個炒底飯就一讚,焗飯配炒底有些少濕唔會太乾,而且好香口,我通常會先食哂個飯再慢慢鋸扒,因為炒底飯既口感非常好,加埋炒蛋既味道就認真一流,而家茶餐廳好少食到呢種味道

凍奶茶
凍奶茶(跟餐)
份量唔錯,用高身杯,茶味普通唔特別香,用既係圓形中間有洞既冰,可以令奶茶本身快啲變凍,但同時好快會溶左層水係面,令到杯奶茶更淡

總括而言,食物既資素雖然一般,但以52蚊既價錢可以食到焗飯,涷飲同埋一碗熱湯又幾抵。而且焗飯又係炒底。如果鍾意睇馬又有部大電視,仲有好多同好係度傾傾講講。我都會再返黎幫襯既
2016-04-20