2016-04-21 761 瀏覽
係紅磡同老朋友聚舊兼跑步,跑完之後突然好懷念啲舊食物,突然好想食返啲舊野,落土瓜灣道啲茶記就最好不過。展興餐廳係土瓜灣道有兩間舖,一間大既有兩邊舖近煤氣鼓,我今次食呢間係益豐大廈呢間舖面細啲,一個長長單位,兩部大電視,一部播大台劇集,一部播跑馬。所以大部份食客都拎住份報紙飲住部奶茶好努力咁溫馬經。大部分係卡位,中間有其他4人枱,一間好地道既茶餐廳餐牌上面有好多選擇,大部分飯類送野飲連湯(其實有湯送既茶餐廳已經買少見少)焗豬扒飯 涷奶茶 hk52落單後大概兩分鐘左右,先黎一碗合掌瓜豬骨湯,同埋凍奶茶,再過十分鐘左右,焗飯都黎埋合掌瓜煲豬骨湯有舊好細既合掌瓜,啱哂平時少菜既我,肉仔有一舊,不過太肥難以入口。湯既味道普通,有豬肉味,同埋一定有既味精味,雖然唔太咸(味精落得算輕手),但都唔飲太多(之後都要飲多杯水解渴)焗豬扒飯用一個大既平底兜載,兩大塊豬扒,放上紅紅既茄汁(番茄欠奉),掀開兩塊豬扒,驚喜既係飯用蛋炒底,熱辣辣,香噴噴。兩塊豬扒真係好大,薄薄地,比手掌還大,咬落去口感幾好,煮得剛好,唔硬,而且煎過先放落去,所以好香口。茄汁就真係無甚特別,除左紅色似茄汁,其實無咩番茄味,不過因為個

焗豬扒飯 涷奶茶 hk52

合掌瓜煲豬骨湯
合掌瓜豬骨湯(例湯/跟餐)

焗豬扒飯
焗豬扒飯(套餐)
用一個大既平底兜載,兩大塊豬扒,放上紅紅既茄汁(番茄欠奉),掀開兩塊豬扒,驚喜既係飯用蛋炒底,熱辣辣,香噴噴。兩塊豬扒真係好大,薄薄地,比手掌還大,咬落去口感幾好,煮得剛好,唔硬,而且煎過先放落去,所以好香口。茄汁就真係無甚特別,除左紅色似茄汁,其實無咩番茄味,不過因為個汁,整個飯濕濕地都ok既。至於個炒底飯就一讚,焗飯配炒底有些少濕唔會太乾,而且好香口,我通常會先食哂個飯再慢慢鋸扒,因為炒底飯既口感非常好,加埋炒蛋既味道就認真一流,而家茶餐廳好少食到呢種味道

凍奶茶
凍奶茶(跟餐)
份量唔錯,用高身杯,茶味普通唔特別香,用既係圓形中間有洞既冰,可以令奶茶本身快啲變凍,但同時好快會溶左層水係面,令到杯奶茶更淡

總括而言,食物既資素雖然一般,但以52蚊既價錢可以食到焗飯,涷飲同埋一碗熱湯又幾抵。而且焗飯又係炒底。如果鍾意睇馬又有部大電視,仲有好多同好係度傾傾講講。我都會再返黎幫襯既
2016-04-20