1K
古早蛋糕店林立, 山田本鋪應該係其中一間比較早期打入香港市場同出名既. 最初認識契機係之前行街見過幾次佢個盒,唔單止係太子, 係唔同區的街或者mtr 都見過--- 黃金色紙盒加上簡約四個大字“山田本鋪”, 實在太顯眼. 攞住個盒路人都好似做緊游動式宣傳, 勾起左我好奇心. bookmark左咁耐前排終於去左試. 價錢同其他家古早蛋糕相約. 都係$60原味,特別口味就貴d. 今次去太子店又唔見多人排, 好順利地買到手, 可能係平日關係. 選左剛出爐芝士同朱古力口味. 攞上手發現比之前買另一家份量更足更大件(長度相約, 不過更闊)芝士味古早蛋糕 Cheese Castella Cake $75蛋糕軟綿濕潤, 甜度剛好聞落都幾重蛋香. 因為好大盒食左幾日早餐. 而抵讚係兩款口味放左3日雪櫃都完全唔會乾, texture 仲係咁軟綿👏中間滿滿足料cheese, 呢款絕對絕對要叮熱食, 凍左cheese 會變硬唔香. 而叮熱食唔單止蛋香更濃, 一拉熱融cheese 亦十分牽絲. 因為芝士足料, 相對地攞上手會比較油膩. 呢款既食到原味蛋香,又有洶湧芝士.朱古力古早味蛋糕 Chocolate Ca

朱古力古早味蛋糕 Chocolate Castella Cake $75
蛋糕本身已經有頗濃朱古力香, 不過相對地蛋香會被朱古力蓋過. 頂上有choc chips, 中間再夾有一層朱古力, 朱古力味香濃又唔會太甜. 大概60-70%可以濃度?
朱古力控應該會大愛💕 叮熱左朱古力半融, 一唔小心手都會被沾上. 而蛋糕更叮完就更濕潤軟熟.
凍食口感有d 似甜品凍cheese cake咁, 仍有朱古力香味, 別有一番滋味.

蛋糕雖然口感軟綿不過都好實在, 食幾片已經有飽肚感. 一盒夠做幾日早餐. 計番都好抵食.
除左太子, 旺角同觀塘都有分店.

• 朱古力味
2020-05-30 236 瀏覽
係呢1、2年香港興起一股古早台灣蛋糕熱潮喺街上出現林林總總古早蛋糕舖頭呢款蛋糕一大特色係焗出嚟通常一大個然後等師傅切開👨🏻‍🍳🔪蛋糕震騰騰個樣睇落好治療草根食嘅呢間山田本鋪位於太子地鐵站一出轉角蛋糕切開每份有手臂咁長新鮮出爐嗰陣超香蛋味👃🏻拎住沿途啲人都會望實你😂今次食嘅係朱古力釘美祿味🍫表面佈滿朱古力釘蛋糕體好厚但食落非常濕潤綿密🍰完全唔會有乾實嘅問題佢唔係紙包蛋糕個種空氣感係食得飽人個d實在型😂口感係有啲驚喜嘅😍至於味道方面就樸實唔花巧美祿味唔重中間應該都夾左一小層朱古力醬不過就真係太薄,唔係好食到朱古力味草根覺得主要係食佢嘅口感同蛋香🐣口味選擇好多有芝士🧀廿肉鬆、核桃、抹茶紅豆🍵等店員建議即日食,口感會比較鬆軟但係食唔晒都可以放落雪櫃存放三日草根等緊出爐期間都不斷有人排隊買有機會再試下佢嘅芝士味,上網見到芝士餡好似好多😂

係呢1、2年香港興起一股古早台灣蛋糕熱潮

口感係有啲驚喜嘅😍
至於味道方面就樸實唔花巧
美祿味唔重
中間應該都夾左一小層朱古力醬
不過就真係太薄,唔係好食到朱古力味
草根覺得主要係食佢嘅口感同蛋香🐣
口味選擇好多有芝士🧀廿肉鬆、核桃、抹茶紅豆🍵等
店員建議即日食,口感會比較鬆軟
但係食唔晒都可以放落雪櫃存放三日
草根等緊出爐期間都不斷有人排隊買
有機會再試下佢嘅芝士味,上網見到芝士餡好似好多😂
2020-05-26 300 瀏覽
最近古早味蛋糕的興起,走在街上總會不期然聞到一股股濃郁的雞蛋糕香氣。今次路過太子就宣佈敗陣了,忍不住買了這個肉鬆口味的古早味蛋糕。這間名為「山田本舖」的小店,位於太子地鐵站出口附近,專售古早味蛋糕。店內有6款口味的蛋糕出售,一日分幾次出爐時間。雖然價錢感覺略貴,但是蠻大件的。筆者當天購買了肉鬆口味的。蛋糕面上鋪了超多肉鬆,而且中間也再有一層肉鬆。雞蛋糕質感非常軟綿綿,好輕柔的感覺。雖然入口好有空氣感,但吃了一件後還是有點實在的飽肚感覺。加上2層咸香的肉鬆,食到停不了口。

筆者當天購買了肉鬆口味的

蛋糕面上鋪了超多肉鬆,而且中間也再有一層肉鬆

雞蛋糕質感非常軟綿綿,好輕柔的感覺
。雖然入口好有空氣感,但吃了一件後還是有點實在的飽肚感覺。

加上2層咸香的肉鬆,食到停不了口
外賣自取
下午茶
2020-05-26 160 瀏覽
原味 $60蛋糕體🍰質地尚算鬆軟、有彈性👌🏻口感勉強稱得上濕潤,唔會太實食到涸喉🈴蛋糕味道唔會過甜👩🏻‍🍳可惜既係,無論係聞定食落都零蛋香🥚·嘗試過常温、熱食♨️同冷食❄️蛋糕蛋香均欠奉🤦🏻‍♀️頗為失望😞單就性價比黎講,都算幾抵食既👍🏻古早味蛋糕有一定既厚度同重量,好似枕頭🤣可以分到好多舊🧈·值得一讚既係盒子設計好吸睛🤩店家仲好貼心咁附上一次性刀仔🍴方便切開進食💯·整體而言,古早味蛋糕🥧味道中規中矩蛋味失蹤🍳🏃🏻‍♀️質地合格,但一試必足夠🤭
原味 $60

蛋糕體🍰
質地尚算鬆軟、有彈性👌🏻
口感勉強稱得上濕潤,唔會太實食到涸喉🈴
蛋糕味道唔會過甜👩🏻‍🍳
可惜既係,無論係聞定食落都零蛋香🥚
嘗試過常温、熱食♨️同冷食❄️
蛋糕蛋香均欠奉🤦🏻‍♀️
頗為失望😞

單就性價比黎講,
都算幾抵食既👍🏻
古早味蛋糕有一定既厚度同重量,
好似枕頭🤣
方便切開進食💯
整體而言,
古早味蛋糕🥧味道中規中矩
蛋味失蹤🍳🏃🏻‍♀️
質地合格,但一試必足夠🤭
Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_蛋糕===========📍蛋香濃濃古早蛋糕 -- 山田本舖🏣太子呢間古早味蛋糕成日都見到好多人排隊!!😋次次行過都聞到好香~店舖每日都有唔同嘅口味供應,例如原味,芝士,肉鬆,咖啡合桃等等🙊小編今次就試咗芝士味🧀估唔到非常驚喜!😍----------⭐芝士味古早味蛋糕($70)蛋糕即叫即切,拎上手仲係熱辣辣好新鮮😆一陣陣蛋香味飄出黎,聞到都流晒口水💕返到屋企打開盒個蛋糕大到嚇親小編😂真係超大個好巨型,好似個枕頭咁好誇張😂蛋糕texture綿密細緻,而且略帶濕潤,好好味😍另外蛋香十分濃郁,啖啖都好滿足🙈加埋流心芝士餡更加係無懈可擊咁好食😭😭芝士餡夾喺蛋糕嘅中間,翻熱後呈半溶狀態,鹹香十足,完美同蛋糕融合一齊🙈令人忍唔住一啖接一啖😭整體黎講非常有水準,性價比高👍中意食蛋糕嘅朋友仔不妨試下😍-----------賣相:7.6/10味道:8.4/10性價比:7.8/10回頭率:8/10-----------店舖資料名稱:山田本舖地址:太子太子道西108-118號康齡大廈地下C4號舖前往方法:太
#pigfoodiexhk_蛋糕
===========
📍蛋香濃濃古早蛋糕 -- 山田本舖🏣
----------
⭐芝士味古早味蛋糕($70)
整體黎講非常有水準,性價比高👍中意食蛋糕嘅朋友仔不妨試下😍
-----------
名稱:山田本舖
地址:太子太子道西108-118號康齡大廈地下C4號舖
前往方法:太子站C2出口
2020-05-23
太子番工既我,每次經過都會傳來出爐蛋糕既香氣,而且長期有人龍,每次都衝衝忙忙,今日終於的起心肝望下,原來係一到蛋糕出爐既時間就出現人龍🤗終於明白古早味蛋糕點解咁受歡迎啦,蛋糕全部人手製造,絕無添加任何化學材料☺️熱辣辣新鮮焗起,每次出爐有唔同口味,有原味、流心芝士味、美祿朱古力味,核桃杏仁等等🤤🤤每次約一小時出爐,即切即入盒後,望住切落去熱騰騰既蛋糕🍰好治癒喔😋😋今次出爐時間係🎈朱古力味古早蛋糕,店員話每日得兩輪既朱古力🍫味,好珍貴喔🤩💓💓原來除左熱食,仲可以雪落雪櫃凍食架,即刻拎番屋企切黎食,蛋糕內有大量朱古力醬,中間灑滿美祿朱古力粉,而面層就舖滿朱古力碎,食落層次感十足,重點一啲都唔甜,一啲都唔膩😋有驚喜既係雪凍左既蛋糕更加結實,蛋糕面層既朱古力🍫超有口感😋

下午茶
2020-05-23 162 瀏覽
不能抗拒的古早味💖太子店剛剛開嗰時 離遠已經聞到好大陣蛋香味 當行到過去 除咗香味越嚟越濃烈 仲見到長長嘅人龍😅姐我乜都無 耐性更加係從缺 諗住等佢開耐啲 熱潮減退先試啦 係我太天真 人龍仍然存在🚶‍♂️🚶🏻‍♀️🚶‍♂️🚶🏻‍♀️今次在緣份嘅牽引下 我終於食到佢啦 仲係我最想試嘅流心芝士😍店員好好 會提醒返你幾日內食用 即食同放雪櫃後兩種唔同口感😌Size比我想像中大個 一攞上手仲幾重吓 啱啱先出爐 摸一摸個盒暖暖的 即刻加快腳步返到屋企 因為嗰種香味你係無可能抵擋得到🧀一切開 流心係堅嘅 做得綿密鬆軟 芝士味勁濃郁 仲係我最鐘意嘅醎香味芝士 醎味同蛋糕本身嘅甜味好平均 食多都唔覺得膩好滿足啊🤤真心 價錢唔貴 絕對值得 而家除咗太子 喺旺角同觀塘都有分店啦
不能抗拒的古早味💖
2020-05-19 250 瀏覽
呢間舖頭已經幫襯左好幾個月,本來一個月都買三四次,有時會買兩個,因為真心好食,質地濕潤,有少少之蛋糕質感,但係鬆軟感的!但最近呢大半個月買,已經發現水準維持不了,蛋糕唔夠濕潤,而且顏色偏黃,近似紙包蛋糕質感,當然🈚️咁乾,味道真係差左頗多,對上一次買芝士蛋糕已經失準,今日買左芝士同原味,兩隻味道質感都一樣,真心失望!如果水準未能回復以往,如要排隊買,真心唔值得!
如果水準未能回復以往,如要排隊買,真心唔值得!
外賣自取
「山田本鋪」是一間古早味蛋糕店,位於太子同旺角,而觀塘分店將於5月中旬開幕。⁣⁣「古早味」並不是一種味道,古早味是閩南話,是古老的、傳統、懷舊的意思,食品會以傳統簡單的做法為主。⁣⁣山田本鋪每小時會有幾款新鮮出爐的蛋糕,經過店鋪門前會聞到陣陣的蛋糕香味,門口貼有時間表話你知那個時段出那款蛋糕,每爐蛋糕只有十件,所以總會見到不下十數人在排隊等候,如果要等到喜歡的口味,可能要等多一兩爐的時間了。店舖不接受預訂,只限現場排隊即購。⁣⁣山田本鋪共提供6款口味,有蛋香原味、流心芝士味、美祿朱古力味、抹茶紅豆味、新東陽豬肉鬆味、合桃咖啡味,而我就買了流心芝士味蛋糕來試。⁣⁣🔸流心芝士味蛋糕 $75 ⁣師傅將新鮮出爐的芝士蛋糕切的時候,會見到一絲一絲的芝士拉絲,相當吸引😋濃濃芝士鹹香味,口感鬆軟綿密。⁣———————————————————⁣⛳️ 山田本舖 (太子)⁣太子太子道西108-118號康齡大廈地下C4號舖⁣⏰星期一至日 11:00-22:00⁣⁣⛳️山田本舖 (旺角)⁣旺角洗衣街115號地舖⁣⏰星期一至四 11:00-21:00⁣⏰星期五至日 10:30-22:00⁣⁣⛳️山田本舖 (觀塘)⁣觀

🔸流心芝士味蛋糕 $75 ⁣

⏰星期一至四 11:00-21:00⁣
⏰星期五至日 10:30-22:00⁣

⛳️山田本舖 (觀塘)⁣
觀塘物華街45號⁣
25 分鐘 (堂食)
$75 (宵夜)
2020-05-07 354 瀏覽
每次買古早味蛋糕除了要面對長長人龍等候 有時又要睇出爐的口味岩唔岩自己 所以一件蛋糕買返嚟真係唔容易🤨-今次買到肉鬆味 鹹甜鹹甜一開始期望唔大😖 但食落出奇地夾 一個好有趣的組合🥰 蛋糕面同夾層都係滿滿的肉鬆所以好滿足😬 完全做到一啖蛋糕一啖肉鬆蛋糕都算濕潤 但未至於食落「漿口」類似痴牙的感覺 不過蛋糕的蛋香味唔重有啲失望 鬆軟度都係一般一般🤨 我覺得古早味蛋糕應有的條件:質感鬆軟、食落有蛋香味、蛋糕內外濕潤佢都只係勉強合格...所以整體評價一般......
蛋糕都算濕潤 但未至於食落「漿口」類似痴牙的感覺
2020-04-26 543 瀏覽
作為一個澱粉質junkie,試哂近期大熱嘅古早味蛋糕店成為疫情下嘅另類樂趣。撇除一啲太hea嘅店唔講,古X記、Andx’s、一X貓、淡水老X都一一食過。但食完山田,發現佢哋嘅蛋糕屬於另一個層次,暫時係香港食過最好味,沒有之一。首先講味道,我買嘅係芝士味,陣鹹香好合我杯茶,襯熱食一流,流心係真材實料嘅芝士。古早味蛋糕我最怕唔夠軟熟,例如西環果間跟本係放大版紙包蛋糕。蛋糕企身係軟熟嘅指標,山田嘅蛋糕體超有驚喜入口即溶,脷尖感覺到蛋糕體中氣泡溶化果種鬆軟,入喉濕潤,我俾滿分💯宜家舊蛋糕得返三分一,天呀可唔可以黎大西北開分店,我唔想隔日就出太子咁遠😆

2020-04-25
10 分鐘 (外賣自取)
2020-04-01 860 瀏覽
一去到只有芝士和咖啡味今次擇芝士味試一試本以為一份蛋糕要$7X-$8X 少少吾抵,但原來一到手份量幾大的.幾厚身.其實都值的.冇機會立刻熱食,雪左一晚先食,都覺得非常好味.希望下次可試下熱食.
一去到只有芝士和咖啡味
今次擇芝士味試一試

幾厚身.其實都值的.

冇機會立刻熱食,雪左一晚先食,都覺得非常好味.
希望下次可試下熱食.
2020-03-29 677 瀏覽
早排人氣爆燈,出爐之前半個鐘就已經有好多人排隊嘅古早味蛋糕終於有機會試啦!感謝男朋友收工買返嚟蛋糕係用紙盒裝住,但係因為新鮮出爐,為免有倒汗水出現於是唔會將佢封殺,所以呢出面就加多咗個透明膠袋俾佢抖氣。其實個膠袋仲好乾淨㗎,希望呢個膠袋大家記得再用多次唔好即棄啦。佢嘅香味好濃郁,除咗充滿成個袋之外,着住件外套都仲留有味道。外表好樸實,但係都睇得出質地好似好柔軟咁,係屬於比較厚身嘅蛋糕。完美係最抵食嘅,咁大抵都係$65, 仲有其他口味:咖啡、合桃杏仁、最人氣爆燈嘅芝士、綠茶紅豆等等,不過要等佢新鮮出爐真係要等好耐,所以今次遇到有現貨就帶咗返嚟屋企先啦。我切得唔靚,但係都睇得出個蛋糕唔係充滿着空氣,而係好實在嘅。咬一啖落去有濃濃嘅蛋香,而且係組織好緊密但係又鬆軟嘅口感,同街外嘅雪芳蛋糕完全唔同,彈性好好多!最好食其實係個面,唔知點解覺得佢特別香。唯一美中不足係可能佢隔離有太多唔同味道嘅蛋糕一齊啦,我買嘅原味竟然係有好香濃嘅杏仁味,其實我係幾接受到㗎,但係一啲唔係太喜歡行人嘅顧客就一定接受唔到,因為擺到第二日都仲未散到嗰陣味呀,下次我經過去買一定會問吓到底原味係咪就等於有淡淡嘅杏仁味呢。冇落

冇落防腐劑、冇落添加劑,所以只能夠放三日,而且買咗10個鐘之內就要放返入雪櫃㗎啦,不過都好驚喜,喺雪櫃拎返出嚟食嘅時候仍然保留到九成半嘅質感,可以話係冇乜走樣。

鋪頭係出面已經表明左唔再用湖北蛋,大家可以放心食用先啦。我覺得其實味道係好嘅,只係實在太需要靠運氣啦,如果呢一個完美可以冇咗浸杏仁味,相信一定更加香。
  • 原味
2020-03-25 689 瀏覽
日日都見到好多人喺山田出面排隊啲蛋糕係超級香但係因為太多人所以我都唔等了今日朝早咁啱撞正佢開門 ,新鮮出爐, 就買件芝士味試下 ( 其實佢每隔幾個字就會出其他味)75蚊一盒其實都唔算平, 但見佢咁多人排就一於試下佢有咩特別一打開個盒件蛋糕超大件超香第一件係食最外面嗰層嘅蛋糕,個人覺得冇咩特別,男朋友淨係話好重雞蛋味到食第二件先開始知道點解咁多人排隊原來佢入面嘅芝士係超級濃厚, 一切開拎出黎就係超級邪惡嘅拉絲蛋糕好鬆軟,芝士味道濃郁, 新鮮出爐嘅果然唔同但但食落去都超香但係我哋都食唔出古早味究竟係咩味😂建議各位最好 多啲人一齊食盒蛋糕因為佢都比較大件,我自己一個食咗半盒,飽到午餐都食唔落
日日都見到好多人喺山田出面排隊
啲蛋糕係超級香
但係因為太多人所以我都唔等了

一打開個盒件蛋糕超大件超香
到食第二件先開始知道點解咁多人排隊

但係我哋都食唔出古早味究竟係咩味😂

建議各位最好 多啲人一齊食盒蛋糕

因為佢都比較大件,我自己一個食咗半盒,飽到午餐都食唔落

2020-02-23
10 分鐘 (外賣自取)
$75 (早餐)
  • 芝士味
今晚行過太子, 見到有人龍在排隊輪候, 發現原來是賣台灣古早味蛋糕! 其實在太子, 最少有3家店舖是賣台灣古早味蛋糕, 基於好奇心,我排隊輪候了十分鐘買了一盒台灣古早味蛋糕!小店每次出一底蛋糕,可以分十件! 每年的size 份量十足!至於味道方面, 除了原味賣60現外, 還有朱古力味芝士味黑桃味等, 但其他的味道就賣70~80元不等!至於味道方面, 個人覺得味道清淡, 加上是新鮮焗製入盒, 所有可以聞到帶有蛋香, 不過若喜歡食味道較濃的人, 個人建議買有味道的較好, 不宜買原味!至於質感方面, 蛋糕十分鬆軟, 很容易入口!小店標榜沒有使用防腐劑蛋糕 , 只可以存放三日! 所以買了後就要盡快食!!!

2020-03-14
15 分鐘 (堂食)
$60 (其他)
  • 原味