2009-11-29 15 瀏覽
原本想食APPLE GREEN最後改變了主意,來了這裡用餐和朋友點了2個LUNCH套餐,黑白咖哩各一個,另外還有沙律可以自取!環境絕對不錯!坐得舒服...食物方面叫了一個黑咖哩配牛腩&白咖哩配肉排...前者具有濃濃的咖哩味而且牛腩的份量也頗多!但可能味道過濃的關係導致食完很口渴~後者比較特別可能平時少接觸白色的咖哩~有點點椰香的味道!較為喜歡這個...自選沙律都是一些蔬菜為主,味道一般!奶茶都是一般貨式而已!~這裡也是一個很好的開飯之選!

原本想食APPLE GREEN最後改變了主意,來了這裡用餐

自選沙律都是一些蔬菜為主,味道一般!
奶茶都是一般貨式而已!~

這裡也是一個很好的開飯之選!

自選沙律
黑咖哩配牛腩
奶茶
2009-11-01
2009-11-04 11 瀏覽
隨機決定來了吃印尼菜點了兩個set lunch,除了主食外還有自助沙律可以自取微微醃過的青瓜和蕃茄加上酸辣的醬汁來吃,很開胃也很辣另外有些不知名菜和芽菜薯仔等都是沒有味道的,可以不吃蝦片就脆脆的,不過好像有點走風,點了醬來吃都勉強可以啦!還有例湯供應,看上去像雜菜湯但味道像粟米湯,加上甜甜的味道,感覺有點怪黑咖哩配牛腩牛腩很香,不過有點過韌份量很多,味道也十分的濃郁看到碟了中的香草就知道他們絕不馬夫但是就是因為這樣導致十分的口渴白咖哩配肉排同樣份量十足,感覺有點像是青咖哩但多了點清淡的椰香沒有了黑咖哩強烈的味道,白咖哩用來伴飯最適合不過肉排在煮之前已經先燒香了,所以入口除了咖哩香外還有陣香香的燒烤味肉不太腍,加上是肉排,所以吃起上來真是有點難度奶茶很小巧的一杯,用不是一般茶餐廳的鐵匙,而且小小的木匙,很特別茶味比較淡,但奶味重一點,最失敗的就是杯是不熱的,但都不過不失沒想到原來新世紀廣場有個環境這麼好的餐廳平時聊聊天都不失為一個好地方!
隨機決定來了吃印尼菜
點了兩個set lunch,除了主食外還有自助沙律可以自取

微微醃過的青瓜和蕃茄加上酸辣的醬汁來吃,很開胃也很辣

另外有些不知名菜和芽菜薯仔等都是沒有味道的,可以不吃
蝦片就脆脆的,不過好像有點走風,點了醬來吃都勉強可以啦!

黑咖哩配牛腩
牛腩很香,不過有點過韌
份量很多,味道也十分的濃郁
看到碟了中的香草就知道他們絕不馬夫
但是就是因為這樣導致十分的口渴

白咖哩配肉排
同樣份量十足,感覺有點像是青咖哩但多了點清淡的椰香
沒有了黑咖哩強烈的味道,白咖哩用來伴飯最適合不過
肉不太腍,加上是肉排,所以吃起上來真是有點難度

奶茶

沒想到原來新世紀廣場有個環境這麼好的餐廳
平時聊聊天都不失為一個好地方!
自助沙律
黑咖哩
白咖哩
不知名湯
2009-11-01
白咖哩
2009-10-22 3 瀏覽
海南雞飯..good!!個飯好型!雞不錯...雞肉喇沙面..太過魚露味..bad!!女朋友點了石榴梳打..好正!我的lemontea就普通p.s有自助沙津前菜和湯,都係d牙菜果類個環境唔錯...佢有d位係藤椅...成粒蛋型的..女朋友很喜歡!

海南雞飯..good!!個飯好型!雞不錯...
雞肉喇沙面..太過魚露味..bad!!
女朋友點了石榴梳打..好正!
我的lemontea就普通
p.s有自助沙津前菜和湯,都係d牙菜果類

2009-09-19
2009-08-07 9 瀏覽
2009.08.05同朋友講開,話上次來峇里園,覺得呢度環境舒服,食物質數都幾好,所以今晚拎埋佢再來.環境,環境幽靜,燈光昏黃水又有情調,椅子配有靠墊和坐墊令人坐得十分舒服.食物沙嗲半打,雞/豬 ($68)印尼烤鬆餅(Roti) (2 pcs) ($18)咸魚炒芥蘭 ($48)服務都算勤快***改善 免加一更加好
2009.08.05

環境,

食物
沙嗲半打,雞/豬 ($68)
印尼烤鬆餅(Roti) (2 pcs) ($18)
咸魚炒芥蘭 ($48)

都算勤快

***改善
免加一更加好
沙嗲半打,雞/豬 ($68)
咸魚炒芥蘭 ($48)
2009-08-05
2009-07-30 11 瀏覽
一行七人來到峇里園, 環境真的不錯, 雖然燈光好暗, 勝在夠浪漫, 拍拖或一大班人聚會, 都無問題! 我地叫左個四人餐:-南瓜湯 - 夠 creamy, 份量好多, 不只4人加多加多沙律 – 個汁夠特別巴東牛肉 – 少少辣, but ok醬燒雞 - ok椰汁雜菜 - 一般牛舌 – 好冧, 好好味白飯四個 (加 $8 轉薑飯, 但就麻麻地好食)四杯飲品另加一打串燒 (雞牛豬) & 海南雞飯, 大家都好飽好飽!但係最搞笑既係, 每蝶餸埋黎既時候, 個汁都係黑ma ma, 燈光又暗, 好似蝶蝶差唔多咁囉, but 當然味道唔同啦!
拍拖或一大班人聚會, 都無問題!

我地叫左個四人餐:-
南瓜湯 - 夠 creamy, 份量好多, 不只4人
加多加多沙律 – 個汁夠特別
巴東牛肉 – 少少辣, but ok
醬燒雞 - ok
椰汁雜菜 - 一般
牛舌 – 好冧, 好好味
白飯四個 (加 $8 轉薑飯, 但就麻麻地好食)
四杯飲品

另加一打串燒 (雞牛豬) & 海南雞飯, 大家都好飽好飽!

好似蝶蝶差唔多咁囉, but 當然味道唔同啦!
2009-07-29
  • 南瓜湯
  • 串燒
  • 牛舌
2009-07-28 5 瀏覽
炎熱夏日,想吃些酸辣的食物,所以同老公在20-7-09去了Bail Garden (6/F, Grand Century Place, Mongkonk) 吃Dinner。好早已知道這間印尼餐廳,但未有機會嘗試。可能時間倘早(18:00pm)所以顧客未算太多,我們選了靠窗位置,座位寬敞,餐廳裝修以木為主,佈置成峇里渡假環境。 侍應生都是年輕人,很有禮貌。 侍應生推介我們2人餐($238),但份量應該會少些,所以我們散叫 : (i) 爪哇醬燒雞(例) ($78) : 醬汁濃,雞肉算滑,雞肉吸收了醬汁勁好味!(ii) 咖哩牛舌 ($78) : 牛舌吃得多,但咖哩+牛舌都是第一次嘗試。應該是煑好牛舌才淋上咖哩汁,牛舌幾爽,不錯!(iii) 沙嗲半打 ($68) : 點了羊肉、雞肉、牛肉各2,串燒上已有醬汁已夠味,若夠味碟上也有一些沙嗲醬。羊肉我們吃得出味道;但雞肉、牛肉感覺似吃肝、潤之類,但好味可能是醬汁的關係。(iv) 煎印尼香鬆餅(Roti) (2 pcs) ($18) : 以為有印度薄餅size,點知只有手掌般大,兼無香味,略嫌貴些,不值!(v) 飲品2
(v) 飲品2 buy 1 : 我們點了2杯鮮靑檸梳打+靑檸雪葩 ($26); 幫助消化、醒神 (超正!); 1 杯鮮金柚肉梳打 ($26) (OK!)
埋單$294+10%=$323 (Mongkok區2人Dinner已是貴價錢)
2009-07-20
  • 鮮靑檸梳打+靑檸雪葩
  • 爪哇醬燒雞
2009-07-17 13 瀏覽
精選二人套餐:任選二餸、一湯、一沙律、二餐飲,包2個白飯。湯類:青檸梳多雞湯、香濃牛尾湯、椰汁南瓜雞湯沙律類:酸辣木瓜絲沙津、囉喳沙律、加多加多沙律餸類:巴東牛肉、爪哇醬燒雞、海南雞、鮮椰汁雞、鮮椰咖喱牛腩、酸辣蒸烏頭魚、峇里汁炸魚柳、蝦醬炒通菜、咖哩雜菜鍋、鹹魚炸銀芽、蒜香炆牛舌餐飲類:荔枝梳打、青檸梳打、西柚梳打、番石榴梳打、香芒蜜茶、薏米薑汁、熱情果蜜茶、印尼咖啡,特飲另+$8配2個白飯,黃薑飯、椰香飯另=$8酸辣木瓜絲沙津:沙律內有紅蘿蔔絲、青瓜絲、生菜絲、紫椰菜絲、洋蔥絲、綠豆芽、花生粒等,帶點酸辣味,十分開胃。香濃牛尾湯:配料十足,有很多洋蔥、蔥花、蕃茄等,牛尾炆得好淋好入味,湯汁香濃,辣得過癮!巴東牛肉:2片蕃茄伴碟,還有些類似粟米片的脆片在牛肉上,牛肉是牛腱,所以有筋位,微韌得來有咬口,辣辣的肉質炆得頗淋和入味,牛肉的確被弄得十分鬆軟,醬汁香濃,伴上白飯來送很合味道,入口好重香料味,都幾特別! <雖吃完有點痴牙~但正常的>爪哇醬燒雞:2片青瓜、蕃茄和香葉伴碟,雞肉外脆內嫩,雞皮微脆香口,雞肉嫩滑入味,其醬汁帶甜辣味,吃起來十分美味。伴著白飯來吃,更加惹味
精選二人套餐:
任選二餸、一湯、一沙律、二餐飲,包2個白飯。
湯類:青檸梳多雞湯、香濃牛尾湯、椰汁南瓜雞湯
沙律類:酸辣木瓜絲沙津、囉喳沙律、加多加多沙律
配2個白飯,黃薑飯、椰香飯另=$8

爪哇醬燒雞:2片青瓜、蕃茄和香葉伴碟,雞肉外脆內嫩,雞皮微脆香口,雞肉嫩滑入味,其醬汁帶甜辣味,吃起來十分美味。伴著白飯來吃,更加惹味,醒胃一流!

荔枝梳打:內有兩顆荔枝,媽說超甜。。。

熱情果蜜茶:甜味剛好,有點像芒果、桃的味道。

白飯:飯質較沾和軟,感覺有很多飯,應不只一碗的份量吧~

P.S:''印尼餐廳1968"旗下餐廳。
店內幽暗的環境、峇里式的裝修、陰暗柔和的燈光、配襯著cozy的背景音樂,營造出較有情調的度假閒適氣氛,環境感覺舒適,設計新穎特別,配有靠墊和坐墊椅子坐得十分舒服。惟一缺點就是人多時則比較嘈吵,難免破壞休閒的氣氛。食物分量足夠,味道挺好,吃得很飽。

今夜是替水母慶祝生日,昨日到此逛街,順道已訂位,要求安靜、靠窗卡位的位置。父母親大人一向偏愛辣而濃味的食物,印尼菜剛是比較味道濃烈的菜式,因此特選此店一試!
由於我特地打算飯後才吃蛋糕,所以今晚提前來到先把生日蛋糕交給侍應冷藏。某位女侍應生還十分健談友善,笑容親切可恭的她呈上點有蠟燭的生日蛋糕和替我們拍照。

黃金時段侍應們真的很忙碌較亂,上菜好快,但上錯一次菜,收拾餐具也慢,但人多嘛,可以體諒的。。。<媽咪許願時又突然走來抹台,許願被中斷了~~搞到媽咪許左2次願,haha
但還算是滿意的一餐>

總括來說,店員服務態度良好,食物水準頗佳,整體感覺不錯呢!

二人餐$238+切餅費$50+加一服務費,共$317
酸辣木瓜絲沙津
醒胃
巴東牛肉
惹味
一流
熱情果蜜茶。荔枝梳打
2009-07-11
慶祝紀念
生日
巴東牛肉
惹味
一流
2009-06-08 16 瀏覽
是夜同朋友係附近搵野食...係新世紀行左好多層都好似唔太岩心水最後選左呢度...環境幽靜...燈光昏黃...幾有情調 岩哂我兩個傾下偈叫左2人餐:青檸梳多雞湯: 好清..酸酸地..都幾開胃既加多加多沙律: 有梨,蘋果,火龍果同青瓜沙律外圍個汁係甜既..中間係既辣既...個人覺得好怪 可能我唔識欣賞啦鮮椰汁雞: 個汁唔夠椰...佢似葡汁多d...雞ok滑但真係好普通...完全搵唔到賣點...朋友食左幾舊已經放棄唔食爪哇醬燒雞: 呢個同朋友都激讚 酸酸甜甜既爪哇醬配上燒雞..好惹味!同朋友一塊接一塊咁食食食...我地好快清左食到好飽..埋單離去
最後選左呢度...環境幽靜...燈光昏黃...幾有情調
岩哂我兩個傾下偈

叫左2人餐:

青檸梳多雞湯: 好清..酸酸地..都幾開胃既

加多加多沙律: 有梨,蘋果,火龍果同青瓜
沙律外圍個汁係甜既..中間係既辣既...個人覺得好怪
可能我唔識欣賞啦

鮮椰汁雞: 個汁唔夠椰...佢似葡汁多d...雞ok滑

爪哇醬燒雞: 呢個同朋友都激讚
酸酸甜甜既爪哇醬配上燒雞..好惹味!
同朋友一塊接一塊咁食食食...我地好快清左

青檸梳多雞湯
2009-05-03
爪哇醬燒雞
2009-05-16 4 瀏覽
行了很久,見到這餐廰很黑.就入內看看,我們點了個二人餐,都只是$248,也有很多食物但上菜太快了,而且檯面又太細,好似食快餐.點了個椰汁雞.D汁好似水一樣,又沒有味,眼看廳面好似沒有人手,還好有個著西裝和有對兄弟(好似口是Twins)有服務和笑容,下次也可再來一次
下次也可再來一次
2009-05-15
2009-05-15 3 瀏覽
八點幾,行晒成個新世紀,間間食肆都好多人等位,係呢間行過2次都無人等,倦到不想再行便入去試下。入到去坐低都差不多九點,都有九成滿,感覺有D逼。散點了椰汁雞、特別印尼炒飯、印尼烤鬆餅同軟殼蟹紙米卷。點軟殼蟹紙米卷個醬怪怪地,食到酸味、薄荷味,第一啖仲似牙膏味。印尼烤鬆餅同特別印尼炒飯都OK,串沙嗲就麻麻地。椰汁雞賣$78,全碟只得四件雞肉加少少洋蔥,D汁又稀,極之差。服務又差,食完D碟無人收,水又無人加,叫了經理埋單又唔記得,仲淨係掛住執其他走咗客人D枱,所以埋單時都無俾貼士。

散點了椰汁雞、特別印尼炒飯、印尼烤鬆餅同軟殼蟹紙米卷。

印尼烤鬆餅同特別印尼炒飯都OK,串沙嗲就麻麻地。

2009-05-15
2K
2009-04-10 12 瀏覽
9-4-2009約勁耐無見的朋友 Pr 食飯, 就返佢的「下場」, 0黎到新世紀開餐. 避開悶死人的 Applegreen, 0黎到呢間幾靚裝的印尼餐廳試試. 叫了 2 人餐, 另散叫一塊 roti ($9) share 食.Soup 揀了「椰子南瓜雞湯」: standard「忌廉南瓜湯」的色水, 內裡有一舊舊圓形(雪)雞, 但不論賣相, 質地及味道都好似溝稀了的「走辣椰底咖喱汁」當湯飲, 感覺怪怪的.Salad 揀了加多加多: 蝦片脆卜卜, 微辣, 有點現成 feel, 不過都幾好食; 下面的就唔係好掂, 豆卜無味, 生菜 / 青瓜 / 芽菜爽脆但太濕, and more importantly 花生 dressing 唔夠香又俾得太少了, 食味大打折扣.主菜 #1 咖喱牛腩: 咖喱汁椰味幾重, 帶點花生香, 唔辣, 算幾香; 牛腩幾瘦, 幾韌, 都係黐住點肥的較軟腍較好食.主菜 #2 巴東牛肉: 同佐敦0個間的 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1945216) 完全唔同味,
9-4-2009

主菜 #2 巴東牛肉: 同佐敦0個間的 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1945216) 完全唔同味, 呢個得個辣字, 而且味道似咖喱多過似巴東汁, 真奇怪? 牛肉就無咖喱牛腩咁韌, 不過仍然 far from 軟熟, 麻麻0地.

跟餐的澱粉質類要了 1 白飯及 1「椰香飯」(加 $8), 後者的確好濃椰汁味, 食落又鹹又甜, 幾得意.

飲品 #1 要了熱「印尼咖啡」: 點「印尼」法無從考究, 味道對我0黎講似「啡走」, 煉奶味幾重, 幾0岩口味.
飲品 #2 係青檸梳打, 唔知味道如何?

仲有追了 3 次單 + 等了好耐先有得食的 roti: 熱辣辣, 帶淡淡酥油香, 質地幾實淨, 雖然食落唔硬, 但一定唔係「鬆」餅.

食物麻麻, 環境就靚裝又好坐, 不過燈光昏暗關係, 影相好困難
阿姐態度一般, 人手又唔夠, 埋單時仲要連收銀機都壞埋, 好似乜都要等好耐咁, 感覺麻麻.

連加一每人約 $140, 除0左環境之外樣樣都麻麻0地, 無興趣再幫襯了, 下次都係食佐敦0個間算吧.

P.S. 睇著環境及朋友 Pr 份上, 俾個 marginal OK 佢啦.
飲咖喱汁一樣, 唔慣
好辣, 但唔香
呢個係「椰香飯」, 綠帽原因不明
得來不易的實淨 roti
2009-04-07 10 瀏覽
琴晚同o左個fan來o左呢間店到試,個裝修唔錯,氣氛都ok,如果你係拍住拖入來或者幾個fan入來傾計就真係一流.講番d野食啦,我地叫o左個牛尾湯,一個加多加多沙律,一個燒雞,一個巴東牛肉,一個春卷,牛尾湯d味好特別,唔知佢加o左咩香料,個沙律燒雞同牛肉不妨一試,個春卷千祈唔好叫,一定會後悔,跟住叫o左印尼咖啡試下,佢同普通o既咖啡冇乜分別,但我飲過由印尼帶返來o既咖啡,同呢度o既分別好大,呢度d味差好遠,如果要真係要諗真d.
如果你係拍住拖入來或者幾個fan入來傾計就真係一流.
講番d野食啦,我地叫o左個牛尾湯,一個加多加多沙律,一個
咩香料,個沙律燒雞同牛肉不妨一試,個春卷千祈唔好叫,一定
會後悔,跟住叫o左印尼咖啡試下,佢同普通o既咖啡冇乜分別,
但我飲過由印尼帶返來o既咖啡,同呢度o既分別好大,呢度d味
差好遠,如果要真係要諗真d.
2009-04-06 12 瀏覽
早前的星期日,來這裡吃午餐。兩三年前,曾經去過銅鑼灣的印尼餐廳,覺得不錯,於是也來這兒試試。套餐比較抵食,所以我共叫了三個。跟餐有自助超小型沙律吧、春卷和飲品。自助沙律吧,其實只是蕃茄湯及兩大盤蔬菜任取。蔬菜有分生的一盤和熟的一盤;椰菜、紫椰菜、豆角、芽菜、通菜、車尼茄、甘荀絲和熟雞蛋等,醬料只有一款酸酸辣辣的,不大喜歡。春卷:以植物作饀料,脆口,但味道普通。炒貴刁:結果沒有,換來是金邊粉,也無妨。味道一般,沒特別,現在也記不起是怎麼樣的。巴東牛肉飯:必食之選。周圍滿是其他伴碟食物;有糖脆魚仔(很好食,甜甜的糖膠漿實了脆身的小魚乾,味和質都不差)、魚餅、雜菜/豆等。巴東牛肉味道一流,肉質淋滑,而且肉味很足,起碼值90分。咖哩雞飯: 有特別的presentation,用蕉葉做的cone蓋着飯,飯像是用黃色的咖哩汁煮成,雞的汁則似是燒汁的味道,我只試了一小件,味濃肉滑, 而且不辣。伴碟食物還有甜的炸薯片。整體而言,食物不錯,但我相信未必合大部份人的口味,始終煮法和味道與中西菜有非常大的分別,而且亦以用下價食材為主。室內裝修很有心思,值得坐下細心欣賞。而且有一點很重要,就是人不多,非常靈靜。
早前的星期日,來這裡吃午餐。

春卷:以植物作饀料,脆口,但味道普通。

巴東牛肉飯:

咖哩雞飯:

整體而言,食物不錯,但我相信未必合大部份人的口味,始終煮法和味道與中西菜有非常大的分別,而且亦以用下價食材為主。室內裝修很有心思,值得坐下細心欣賞。而且有一點很重要,就是人不多,非常靈靜。(亦因這樣,有兩三位侍應常一起傾偈 — 說公司的不是 —— 沒辦法,太靜了,我也不想聽到。)

最前的是咖哩雞
後:巴東牛肉(一流) 前:炒貴刁
環境設計有心思
2009-03-15
最前的是咖哩雞
後:巴東牛肉(一流) 前:炒貴刁
環境設計有心思
2009-03-26 2 瀏覽
*補打食評*原本一心想食Applegreen的, 打電話去book位, 點知full booking, 又一無緣食到~落樓下見到峇里園裝修幾靚就入去試下~服務:叫了兩人set, 不用5分鐘已到齊所有野! 但張檯太細, 跟本擺唔到多野! 唔明當時只有兩檯客左右,到走果時都唔爆! 佢應該識做俾卡位我地坐才對呀!!服務員太態度差!當揀緊食乜之際, 有個侍應已企左係度, 我話轉頭先! 佢都唔郁, 好似賴死唔走!牛尾湯來到時, 問都唔問已經想分起兩碗湯給我們!!!但當時我正拿著相機準備影相呢! 他是不是應該問一聲人客?之後我跟他說"不用我們自己分就可以!"一陣子, 碗內還剩一些牛尾湯又有侍應來, 拿走碗牛尾湯才問"你地唔要架喇可?!" 其間我地一路食侍應就不斷望入黎想走野但知唔知咁樣好滋擾人客呢?但到結帳時, 卻無人理會!!食物:完全係茶餐廳質數!牛尾湯--好似用滾水溝稀左感覺!囉喳沙律--面層是用印尼的沙律醬應該是用花生椰漿之類製成辣辣地底層生果尚算新鮮但食少少已經很漏!海南雞--好肥又唔滑好普通!咖哩牛腩--好咸!又!黃薑飯(加$8)--只不過D飯外表是黃色, 跟本不是黃薑飯應有的味
*補打食評*
落樓下見到峇里園裝修幾靚就入去試下~
服務:
牛尾湯來到時, 問都唔問已經想分起兩碗湯給我們!!!
但到結帳時, 卻無人理會!!
食物:
完全係茶餐廳質數!
牛尾湯--好似用滾水溝稀左感覺!
海南雞--好肥又唔滑好普通!
咖哩牛腩--好咸!又!
黃薑飯(加$8)--只不過D飯外表是黃色, 跟本不是黃薑飯應有的味道! 又無椰汁味, 而且還是乾巴巴的!!
印尼咖啡--跟普通茶餐廳一樣甚至更差!

2009-03-02
(非會員)
我打中文好慢, 但le 間野都d差到花d時間打都一定要同大家share吓,.....整體d 野好鹹, d味過濃 ! 3個人叫左:酸辣雞絲沙津 -> 辣得過火! 我平時都食開辣野唦嗲雞牛豬 -> 好一般, 乜特別, 但已組係全晚最好的印尼炒貴刁 -> 好鹹呀!仲好油! curry 牛腩 -> 好鹹呀! 鹹死人!酸辣海鮮湯 -> 唔酸, 好一般.仲有d面包...仲有, 杯水有陣味, 係水管d金屬味....d食物d味已經好鹹好辣, 杯水仲要噤....唉, d野食嚟得好慢不在話下, 最離普係我地叫左個細酸辣海鮮湯, 由落單到上菜, 等左over一個鐘!!! 追左好耐.....講起個細酸辣海鮮湯, 更加一肚氣! 佢地有分大&細size; 落單時我地問左細同大係for多少人用的, 個waiter答細for 2-3 人, 大for 4-5人, 所以我地叫左細. 埋單一check, 張單show左個"細"酸辣海鮮湯cancel 左, 落左個"大"酸辣海鮮湯. 噤我地自然出聲啦, 我要細但佢收我大size的左價錢喎. 叫左個經理來, 一問之下, 佢地話來我湯是

整體d 野好鹹, d味過濃 ! 3個人叫左:

酸辣雞絲沙津 -> 辣得過火! 我平時都食開辣野
唦嗲雞牛豬 -> 好一般, 乜特別, 但已組係全晚最好的
印尼炒貴刁 -> 好鹹呀!仲好油!
curry 牛腩 -> 好鹹呀! 鹹死人!
酸辣海鮮湯 -> 唔酸, 好一般.
仲有d面包...

講起個細酸辣海鮮湯, 更加一肚氣! 佢地有分大&細size; 落單時我地問左細同大係for多少人用的, 個waiter答細for 2-3 人, 大for 4-5人, 所以我地叫左細. 埋單一check, 張單show左個"細"酸辣海鮮湯cancel 左, 落左個"大"酸辣海鮮湯. 噤我地自然出聲啦, 我要細但佢收我大size的左價錢喎. 叫左個經理來, 一問之下, 佢地話來我湯是大size的. 先生呀, 我地要細的, 係你地自己cancel左個細size, 間硬屈個大size!!

最離普, 佢仲大大聲話, "但係你地飲左架喎!". 大哥呀, 我第一次幫襯, 我地點知邊個鍋係大, 邊個鍋係細呀?? 有湯來自然就飲架啦. 我地據理力爭左一陣, 終於都改單.

之前張錯單來的時候, 我地問左邊d card有拆, 所以就比左有拆的card. 點知look完card番嚟比我地簽時, 冇拆喎!? 噤我地當然出聲啦, 點知仲比話我地早唔出聲, 話我地講左比第一個拿單過來我waiter知唔, 唔等如佢知!! 大哥呀, 你要怪就怪自己唔識manage d 下屬, 佢唔講你知啦!! 個經理大大聲仲講宜家又要void單, 佢講明要好耐!! 真係好耐!! 我都識void單, 要幾 耐我都知啦, 分明玩野!!

這餐廳唯一好處: 唔洗等位!