2020-12-25 874 瀏覽
聖誕要返工 但限聚又冇得一班人出去食 唯有叫外賣 佢寫今日係聖誕餐 我就簡左個牛柳拼大蝦 $128 其實貴貴地 但聖誕諗住食好少少 黎到 佢明明就俾左牛扒 但問佢佢話係牛柳黎 塊扒韌過我條命 都算 仲要漏左個大蝦 同佢講 佢話下次補返 下次我就唔會再叫啦 但佢唔退錢 勁O咀 味道唔駛講啦 啲汁好咸 份量都算多 但塊牛真心劣質 唔會再幫襯 愈黎愈差 岩岩開舖個時都好啲 宜家真係唔ok 之前都聽聞過同事外賣自取 叫雜扒餐 俾少左牛扒 諗住今次俾多次機會佢 點知 毁左我聖誕
外賣送餐
2020-11-02 846 瀏覽
呢度下午茶幾抵食 都食過好幾次等我介紹下先!!芝士咖哩雞扒撈公仔麵 $42 連飲品雞扒煎香曬 有肉汁 高質咖喱味不會太搶 撈公仔麵啱啱好!CP 高高高主角出場手打牛肉特色菠蘿包 $58 連飲品菠蘿包食得多牛肉漢堡做餡料真係第一次..牛肉juice 亦夠牛昧 口感good配有輕微甜味既菠蘿包感覺真係好特別Nice 👍🏼切開俾大家睇吓👇🏻筲箕灣真係好多美食..峰G館 整體食物質素唔差值得推薦俾各位街坊嚟緊我會再試吓同區其他新餐廳大家請耐心等待!
呢度下午茶幾抵食 都食過好幾次
等我介紹下先!!

芝士咖哩雞扒撈公仔麵 $42 連飲品
雞扒煎香曬 有肉汁 高質
咖喱味不會太搶 撈公仔麵啱啱好!

CP 高高高

主角出場
手打牛肉特色菠蘿包 $58 連飲品

菠蘿包食得多牛肉漢堡做餡料真係第一次..
牛肉juice 亦夠牛昧 口感good
配有輕微甜味既菠蘿包感覺真係好特別
Nice 👍🏼

切開俾大家睇吓👇🏻

筲箕灣真係好多美食..
峰G館 整體食物質素唔差
值得推薦俾各位街坊

嚟緊我會再試吓同區其他新餐廳
大家請耐心等待!
2019-12-27 1859 瀏覽
筲箕灣東大街是一條出名的美食街,這裏有很多隱世食店。本來想吃朋友介紹的拉麵店,可惜下午茶時間他們沒有開鋪,唯有隨便們走進了一間餐廳試試。走到東大街最盡頭, 有一間餐廳叫峰G館。餐廳不算大,裝修是工業風,帶點型格。餐廳以西式餐為主。假期的下午茶時間,這裡嘅人流不多,可能是因為餐廳的位置較偏僻。下午茶餐的選擇不少, 價錢也不算貴。我和朋友點了兩份下午茶餐。首先是雞扒煎蛋菠蘿包($38)菠蘿包相當豐富,有雞扒,蛋,生菜,番茄。雞扒加上了照燒汁, 甜酸酸, 夾在菠蘿包中味道很好。另外點了炸雞髀薯條($38)炸雞髀薯條是即叫即做,所以雞髀和薯條都是熱辣辣。 薯條味道有點淡,但勝在夠脆口。 雞髀是生炸雞髀, 即是不加粉漿哪款, 外脆內軟, 而且充滿肉汁,like!飲品是熱奶茶和凍檸茶(凍飲+$3)賣相和味道都正常, 略嫌熱奶茶的茶味有點濃。整體來說,餐廳的食物不錯,而且價錢合理,餐廳環境舒適,服務也很好,可以一試。
筲箕灣東大街是一條出名的美食街,這裏有很多隱世食店。

首先是雞扒煎蛋菠蘿包($38)
雞扒煎蛋菠蘿包

另外點了炸雞髀薯條($38)
炸雞髀薯條

飲品是熱奶茶和凍檸茶(凍飲+$3)
賣相和味道都正常, 略嫌熱奶茶的茶味有點濃。
熱奶茶凍檸檬茶

雞扒煎蛋菠蘿包
炸雞髀薯條
2019-11-10 1044 瀏覽
星期日,4點幾嚟到,唔多人。叫咗個雞脾多士火腿通粉俾阿女,通粉幾好,雞脾唔得,炸到🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️得好少肉吃得,好硬,好差,似係炸過凍咗再返炸,差👎🏻我自己叫咗粒粒西多士配奶茶,奶茶正常,西多幾好味入面係花生醬。

得好少肉吃得,好硬,好差,似係炸過凍咗再返炸,差👎🏻

我自己叫咗粒粒西多士配奶茶,奶茶正常,

西多幾好味
入面係花生醬。
2019-10-21 948 瀏覽
東大街成日有好多新開嘅餐廳 今日行到街尾見到依間未食過嘅就試試佢個早餐佢早餐食到十一點半 遲啲起身都得舖頭唔係好大 正係坐得5 6枱人 不過等左5分鍾就有位我叫左個沙嗲牛面 腸蛋多士早餐加熱奶茶份量價錢都同同區嘅茶記差唔多公仔面唔會煮到太lum 沙嗲汁都幾惹味屋企人叫嘅扒餐 豬扒無雪藏味 太陽蛋有啲生不過得一塊多士 男仔可能唔夠食食物質素中上 環境唔錯 員工友善 係覺得奶茶咖啡上面有進步空間有機會會嚟試下佢嘅午餐 晚餐 見餐排價錢 選擇都幾吸引~
佢早餐食到十一點半 遲啲起身都得

沙嗲牛面早餐

屋企人叫嘅扒餐 豬扒無雪藏味 太陽蛋有啲生
不過得一塊多士 男仔可能唔夠食
豬扒早餐

有機會會嚟試下佢嘅午餐 晚餐 見餐排價錢 選擇都幾吸引~
2019-10-20
5 分鐘 (堂食)
2019-10-03 824 瀏覽
吉蒂已經是第二次光顧「峰G館」第一次是瑜珈運動後非常肚餓時經過,見店面燈光暗暗的,有點像酒吧卻是提供茶餐廳的食物,相當有趣於是決定一試第一次是下午茶時間,以另一食評去評價這篇是評一下它的午餐吧吉蒂住在筲箕灣的⋯只要一有新店在東大街開業,基本上都好快知道,亦會一支箭的飛去試試「峰G館」是位於東大街尾位置,店面不算很大特別次處是酒吧裝潢卻提供茶餐廳食物而且還有像舊式冰室一樣提供特色飲料這次吉蒂和男人分別點了1. 特色麻醬撈麵(包括半隻糖心蛋,滷水豆腐及炸雞扒)*撈麵不是用公仔麵而是台式麵? 麻醬味充足,配上香脆外皮的雞扒,配合得異常的夾。推介一試!!2. 咖喱豬扒飯*咖喱的味道獨特,不是一般茶餐廳的咖喱,又不是日式或是馬來西亞或是印度式的,可以說是「峰G」式? 哈哈吉蒂頗喜歡這口味,相信是加了某些香料,不過吉蒂食唔出係咩但是見人見智,因為男人說他不太喜歡這咖喱... 說太稀至於豬扒... 真的不吃也罷了不是厚切豬扒不要緊,但薄薄的一片卻煮得不淋呢... 可惜敗筆了總分: 80/100 (某些食物是出色的,如西多士,但某些食物有待改善。)加油加油💪
吉蒂已經是第二次光顧「峰G館」

第一次是下午茶時間,以另一食評去評價
這篇是評一下它的午餐吧

吉蒂住在筲箕灣的⋯

「峰G館」是位於東大街尾位置,店面不算很大
特別次處是酒吧裝潢卻提供茶餐廳食物
而且還有像舊式冰室一樣提供特色飲料

這次吉蒂和男人分別點了
1. 特色麻醬撈麵(包括半隻糖心蛋,滷水豆腐及炸雞扒)

2. 咖喱豬扒飯

吉蒂頗喜歡這口味,相信是加了某些香料,不過吉蒂食唔出係咩

但是見人見智,因為男人說他不太喜歡這咖喱... 說太稀
至於豬扒... 真的不吃也罷了

加油加油💪
2019-09-30 706 瀏覽
今天到朋友家附近吃個early dinner, 在東大街街尾有間新開的茶餐廳小店內位置不多,但裝潢都帶有懷舊感,茶餐廳對我來說最緊要乾淨企理粒粒西多士 - 進店時間剛好是六時,趕得上點一個下午茶餐作小吃。粒粒西多士有四大舊,很厚!每一舊西多士都配上牛油,不會分不勻,非常貼心切開西多,內裏是滿滿的花生醬,有兩層厚!配上糖漿去吃真是十分滿足!雜錦海鮮龍蝦湯米線 - 雖然此米線價格在茶餐廳來說是偏高,但絕對值回售價!首先龍蝦湯是十分濃郁也香滑海鮮的材料有鮮蝦,青口和帶子,鮮蝦是很大隻!眾海鮮配龍蝦湯底是十分鮮甜!手打牛肉菠蘿包 - 店員向我們推介菠蘿包,說是日日新鮮製造。有幸我們點到每天只售10個的手打牛肉菠蘿包!一上菜把我們嚇了一嚇!厚度是如漢堡般!手打牛肉是即叫即整,混入洋蔥去香煎,肉汁滿滿的!十分有驚喜飲品竟然有懷舊茶餐廳必喝的黑牛,即可樂加香濃朱古力雪糕!此茶餐廳食物質素有驚喜,性價比高,小店果然用心製作

手打牛肉菠蘿包

飲品竟然有懷舊茶餐廳必喝的黑牛,即可樂加香濃朱古力雪糕!

此茶餐廳食物質素有驚喜,性價比高,小店果然用心製作
2019-09-26 445 瀏覽
黎到東大街搵食,除左去馳名既牛腩店,呢到仲有好多隱世美食。 我同男朋友鍾意食港式西餐,所以就去左峰G館度食。睇完menu,發覺佢有好多特別而新穎既美食。我地叫左以下食物:👉🏻花膠鮮雞米線 $88湯底濃郁,有好大塊花膠,雞肉啖啖肉,呢個係一個充滿骨膠原既米線。而且分量都唔細架。👉🏻炸雞髀多士配火腿煎蛋通粉 $48佢既炸髀係幾好既,唔會食完成口油,個皮好脆口,啲肉都好鮮嫩下。多士同火腿通有著港式茶記既元素係內面。👉🏻黑松露炒蛋菠蘿包 $38鮮牛油菠蘿包就成日食,但係配搭住黑松露蛋就係第一次啦。佢個黑松露好重,食落去個口感好滑,比起牛油健康之餘,味道都唔錯,同個包幾夾。👉🏻威龍紅豆冰 跟餐+$12威龍紅豆冰係用左奶茶黎沖,雖然聽落去卡路里多左啲啲,但飲過一啖後,你唔會後悔。口感嫩滑,味道好好。👉🏻百香果利賓納梳打 跟餐+$12利賓納係我個人既賣飛佛,味道唔錯,想再添多杯。

👉🏻花膠鮮雞米線 $88

👉🏻炸雞髀多士配火腿煎蛋通粉 $48

👉🏻黑松露炒蛋菠蘿包 $38

👉🏻威龍紅豆冰 跟餐+$12
。口感嫩滑,味道好好。

👉🏻百香果利賓納梳打 跟餐+$12
利賓納係我個人既賣飛佛,味道唔錯,想再添多杯。
2019-09-22 318 瀏覽
終於沒有搞錯,今日來到東大街街尾的峰G館,是街尾的峰G館,因上次搞錯了。門外有人等位,到我的時候方發覺可以叫下午茶了,原來不知不覺已是下午兩點鐘。但最後叫了一款午餐和一款下午茶餐。繁忙時間要搭台。香煎肉餅蛋飯肉餅煎過,最邊的位置有點燶,中間位置煎得較好香口,飯不會幹,有豉油,蛋和蔥的香味。沙爹牛肉煎蛋辛辣面牛肉很滑,蛋燶邊,辛辣加沙爹味的湯,味道不會過鹹。好恨食菠蘿油,就叫來試試。傳統菠蘿油不是新鮮菠蘿包,酥皮不太脆,不夠熱。小店的職員服務不錯,環境亁淨,座位有限,繁忙時間雖搭枱。

但最後叫了一款午餐和一款下午茶餐。

繁忙時間要搭台。
香煎肉餅蛋飯
沙爹牛肉煎蛋辛辣面
牛肉很滑,蛋燶邊,辛辣加沙爹味的湯,味道不會過鹹。
好恨食菠蘿油,就叫來試試。
傳統菠蘿油
不是新鮮菠蘿包,酥皮不太脆,不夠熱。
小店的職員服務不錯,環境亁淨,座位有限,繁忙時間雖搭枱。
2019-09-22 202 瀏覽
Shau Kei Wan is actually quite close to us to we came here today to check out the food street and see what’s new shop is opened. Luckily we found this little gem hidden in the end of the food street. I must say the service here is top notch and the staffs were very knowledgeable and attentive in terms of their food 🥘 options. the menu is clean and simply, easy to read and have a lot of choices available to choose from. We then picked a few recommended dishes - pineapple bun with beef patty (home
the menu is clean and simply, easy to read and have a lot of choices available to choose from. We then picked a few recommended dishes - pineapple bun with beef patty (home made)! Fried chicken bones and curry chicken rice. Alongside with two drinks: special soft drink with tofu ice cream and of course, Hong Kong style coffee.
the pineapple bun with home made beef 🥩 patty was delicious, creative and juicy. Satisfy the craving for burger and have a taste of sweetness too. The patty was super juicy and flavorful, it’s definitely worth ordering it.
then the curry chicken rice arrived, portion was big and fulfilling. The chicken was moist and curry sauce was tasty 😋
snack portion was big too, crispy chicken fried perfectly, very tasty indeed.
overall, will definitely come again and try other food too!
2019-09-21 203 瀏覽
忙完一輪教會活動, 連埋上夫婦課程, 3點3時間剛剛好找下午茶。 東大街出名多野食。 但其實好多時都係潮式粉面較中出名。 但同老公上完課梗係想拍拖式食好啲, 點會想食潮式粉面咁掃興。見到東大街較入既位置鋪面幾美式既餐廳。 ~ 呢間第一次黎都幾驚喜。 後生仔老闆 一家大細經營。 啲炸物真心唔錯~ 脆皮內軟, 個菠蘿包是新鮮上, 好多款,應該係主打推介。 老公叫左飲熱情果雪糕特飲, 幾特別,一見就就知消暑。 呢款雪糕都幾好味。 另外炸雞髀薯條好香脆,另外係我至愛厚薯條。好復古好夠味~ 好食~ 好有回憶。在東大街最入一間 , 地區唔太通達, 望佢地能小本經營、 越做越有啦|

見到東大街較入既位置鋪面幾美式既餐廳。

2019-09-15
5 分鐘 (堂食)
  • 北海道牛乳菠蘿包
2019-09-16 185 瀏覽
朋友住筲箕灣,今晚黎同佢食晚餐就緊係等佢發板推介下啦,黎到東大街呢間餐廳,名稱好特別叫峰G館,同地鐵站好近,室內 裝修好warm既感覺,我自己好中意成個木系好潮既setting, 好和諧既感覺,細細間係家庭經營既,老闆又會同街坊街里吹水,人情味濃,我同朋友每人叫左個餐,佢叫左霸王雞晚餐,免費熱飲,份量好足有成8件雞都啖啖肉,個汁有啲似豉油雞,但配有香蔥絲同紅椒絲等配料就好香,我叫左白汁芝士龍脷柳焗飯,超好味,超多芝士仲有少少焦,白汁又夠撈飯一流,炸雞軟⻣份量好多而且新鮮即炸,套餐加12蚊就有特飲,推介紅豆冰!多豆夠甜奶味重!價錢同份量合理😋
2019-09-14 2316 瀏覽
友人在筲箕灣上班,經常向我推薦區內美食,尤其是位於東大街嘅食肆,說這條街道雖然全長只有數百米,但美食如雲,有快餐、粉麵、西餐,另外亦有日本菜,當中平民小食更是街知巷聞,雞蛋仔、碗仔翅、燒賣、魚蛋、沙嗲串燒等,應有盡有,簡直是個覓食天堂。 講起上嚟,其實我也很久沒去東大街搵食,趁這天公眾假期,一於過去逛逛。記得之前友人曾推介過一間撈麵店,說食物水準唔錯,本來打算過去一嘗,點知原來店舖已經結業。喺附近發現有間叫「峰G館」嘅冰室,細看門外餐牌,原來這裡有下午茶餐和菠蘿包等供應,見價錢經濟實惠,決定一試。推門內進,沒想到原來餐廳非常旺場,幾乎座無虛席,幸好剛巧有食客離開,不用排隊輪侯。店內面積不大,不過裝潢挺骨子。先拿起店員送上的餐牌細看,圖片印刷得很精美,色彩繽紛,而食物選項就包括有下午茶餐、峰峰菠蘿包、激正午餐、全日餐、湯麵類、每日精選、小食類,另外亦有飲品、特飲、峰峰雪糕特飲等。點了店員推介的「峰峰菠蘿包」同新出嘅「手工拌麵配香煎雞扒」($58),另外還加了炸雞髀。手工拌麵率先送上,麵條份量十足,旁邊除了配有兩大塊雞扒外,還伴有豆腐乾、雞蛋同蔬菜,光看賣相已令人胃口大開了!先吃一口拌麵,
點了店員推介的「峰峰菠蘿包」同新出嘅「手工拌麵配香煎雞扒」($58),另外還加了炸雞髀。手工拌麵率先送上,麵條份量十足,旁邊除了配有兩大塊雞扒外,還伴有豆腐乾、雞蛋同蔬菜,光看賣相已令人胃口大開了!先吃一口拌麵,麵條煙韌彈牙,麻醬均勻地分佈在每一條麵上,非常美味,加入面頭灑滿芝麻粒,更添風味。雞扒亦很有水準,外表燒得金黃,雞皮脆卜卜,雞肉軟腍入味,肉汁豐富,而且吃不到雪味,美味可口,的確不錯。
炸雞髀配雜果沙律 ($38),雞髀重而燙手,炸皮色澤金黃,吸睛又邪惡。雞皮鬆化酥脆,咬下有沙沙聲,雞肉嫩滑不韌,非常 Juicy,食落完全不油膩。雜果沙律加入了紅腰豆,用料豐富,教人吃得津津有味。
餐廳嘅峰峰菠蘿包有好多唔同款式,除了傳統嘅菠蘿油之外,仲可以配黑松露炒蛋、煙肉蛋、雞扒煎蛋、甚至冰凍的 3.6 牛乳雪山,而今次我哋就揀左特式豬扒菠蘿包 ($38)。菠蘿包入面有好多餡料,包括大大塊豬扒、生菜、番茄同芝士,菠蘿皮食落夠脆口,包身軟熟,豬扒軟腍又有肉汁,配菠蘿包吃,啖啖滋味。
飲品點了店員推的威龍紅豆冰 (+$12) 同香濃朱古力雪糕黑牛 (+$18),原來所謂威龍紅豆冰即係奶茶紅豆冰,奶茶入口夠濃郁,紅豆超多,大粒飽滿,飲完透心涼,非常飽肚。另外雪糕黑牛口感亦很夠 creamy,冰凍的雪糕加上衝擊味蕾的可樂,別有一番風味。

整體來說,餐廳的食物質素唔錯,而且選擇又夠多,店員態度殷勤,親切有禮,服務令人很滿意,有機會再嚟幫襯。
2019-09-14
係公司附近開左間新餐廳,所以今日反工前就黎呢到食反個靚靚早餐😊見門面裝修幾特別,一D都唔似茶餐廳,甘就去試下,食完反工啱啱好😊一間好有heart既餐廳,用心去制作食物,款式多,價錢大眾化。須然裝修不算太特別,但感覺裝修有品味,不似一般普通茶餐廳,看得出很用心❤️黑松露又係我喜愛的食物,見到有個早餐係黑松露,甘就唔使左唸右唸,一於就食昵個早餐,😊滿滿的仿包絲同火腿又足料本身對食物有要求的我,昵到既早餐可算是不錯,味道也是合我口味,最重要係佢杯咖啡☕️非常濃郁,我飲咖啡係超級有要求,估唔到呢到既咖啡☕️可以滿足到我既口味👍👏⋯⋯下次反工前又可以去食另一款早餐,臨走前同個職員傾左兩句,原來呢度既米線好特別同好好食,下次去食下先✌️😋🤗Live your wildest dreams你的夢想一點也不瘋狂,就去實現你心中的夢想吧⋯⋯💪💪💪💪💪

滿滿的仿包絲同火腿又足料

Live your wildest dreams
你的夢想一點也不瘋狂,就去實現你心中的夢想吧⋯⋯💪💪💪💪💪
2019-09-10 280 瀏覽
筲箕灣東大街小食店林立,是東區覓食的好地方。峰G館是上月中新開的冰室,今天下午茶時段路過,便來嚐嚐。黑松露炒蛋火腿潛艇份量巨大,黑松露香氣撲鼻。雞蛋炒得細滑帶蛋汁, 潛艇包身軟熟,身為麵包控十分滿意。特色豬扒菠蘿包有別於傳統豬扒包,以菠蘿包代替硬朱包。菠蘿包鬆化香甜,豬扒軟腍入味,伴以新鮮蕃茄生菜及片庄芝士,實在是下午茶的最佳配搭。下單前店長已解釋由於雞軟骨供應問題,食材並不是餐牌上圖片顯示的雞胸軟骨,而是一般常見的粒狀。此雞軟骨香脆美味調味恰當,鹹香得宜,不用蘸附上的沙律醬也人吃過不停。熱情果雪糕芬達屬隱藏項目,見店長熱心推介便點了一杯。飲品用上市面少見的熱情果雪糕,甚有特色。微酸雪糕配上橙汁汽,喝下感覺清新。北海道3.6牛乳雪糕涼粉冰以濃厚幼滑的3.6牛乳雪糕配上爽滑涼粉,簡直是消暑佳品。

黑松露炒蛋火腿潛艇

特色豬扒菠蘿包

雞軟骨

熱情果雪糕芬達 跟餐

2019-09-07
$70.5 (下午茶)
黑松露炒蛋火腿潛艇
雞軟骨