2004-03-21 83 瀏覽
有兩條問題:第一條係應該唔使,不過你要話自己係。至於訂位方法已原文錄出,可以照住講就得。簡單來說唔係要自己事但作個名,而係話自己係舊生而佢會俾個名你留位,如果食過想再訂位下次用番同樣名就得。
有兩條問題:
第一條係應該唔使,不過你要話自己係。
2004-03-20 82 瀏覽
咁,係唔係即係話唔駛係嶺南舊生都可以在這裡食,只要訂位時是但作個名,去到就說番同一個名就得??
2004-03-19 111 瀏覽
據負責訂位的同事講,呢度訂位比港大校友會嚴謹少少,可參考以下對話:客:「一點三位,唔該!」伙記:「留那一位會員姓名訂位呢?」客:「am......我係嶺南校友來的。」伙記:「咁就用XXX的名字留位啦!」在此不便透露XXX是誰,咁你記住個名,到時講番出來就得。
客:「一點三位,唔該!」
伙記:「留那一位會員姓名訂位呢?」
客:「am......我係嶺南校友來的。」
伙記:「咁就用XXX的名字留位啦!」
在此不便透露XXX是誰,咁你記住個名,到時講番出來就得。
2004-03-18 72 瀏覽
駛唔駛係會員才可進入呢?
駛唔駛係會員才可進入呢?
2004-03-18 90 瀏覽
唔記得講酒水,呢度唔收開瓶費,鼓勵客人帶酒來開,我地以三支白酒做膽,再開多一支紅酒。有酒有餚又有電視睇,飲飲食食得好開心。<br />
2004-03-17 105 瀏覽
舊同學聚會,有人話呢度食晚上酒席都抵食,所以就又來試試。我地十六人,係尷尬懢人數,事關一圍坐爆兩圍又唔夠人,好在呢度set檯幾有彈性,有超大檯可以坐得晒十六人。有三個菜單可以選擇,由千八王三千八都有,我地就在三款菜單中自行加減,最後寫了個二千四的菜單出來,菜色包括:釀蟹魽、荷芹花枝帶子、瑤柱甫、花膠瑤柱羹、髮菜元蹄、生抽王中蝦、嶺南牛肉、蒸東星斑、炸子雞同飯麵糖水。原先都驚十六個壯丁唔知夠唔夠食,但呢度經理拍晒心口話一定得,又結果菜色真係幾夠份量,食到飯麵大家都差不多停晒手。菜色平實不花巧,味道亦不差,比坊間的酒家好。瑤柱甫的雹柱好大粒,係靚貨;生抽王中蝦味道唔錯,用醬油亦無用茄汁及強黃咁漏;嶺南牛肉唔錯,牛肉有用少許疏打粉,但夠味亦有口感,亦不負嶺南之名;元蹄就唔夠肥,肥肉只佔3成,但個人覺得呢味菜肥肉要至少六成至好食,怕肥的可以索性唔叫,廋的元蹄味道是差好多。同經理反映,果然佢話而家個個都怕肥,廚房亦自動「減肥」,而下次可以交帶要「正牌」元蹄;條東星斑蓀過左籠,連近骨的肉都全熟,經理的解釋是而家客人怕食半生熟的肉,如交帶可以蒸得適合火候絕無問題,咁我下次識叫啦!炸子雞是全熟,在禽流
舊同學聚會,有人話呢度食晚上酒席都抵食,所以就又來試試。
菜色平實不花巧,味道亦不差,比坊間的酒家好。瑤柱甫的雹柱好大粒,係靚貨;生抽王中蝦味道唔錯,用醬油亦無用茄汁及強黃咁漏;嶺南牛肉唔錯,牛肉有用少許疏打粉,但夠味亦有口感,亦不負嶺南之名;元蹄就唔夠肥,肥肉只佔3成,但個人覺得呢味菜肥肉要至少六成至好食,怕肥的可以索性唔叫,廋的元蹄味道是差好多。同經理反映,果然佢話而家個個都怕肥,廚房亦自動「減肥」,而下次可以交帶要「正牌」元蹄;條東星斑蓀過左籠,連近骨的肉都全熟,經理的解釋是而家客人怕食半生熟的肉,如交帶可以蒸得適合火候絕無問題,咁我下次識叫啦!炸子雞是全熟,在禽流感的陰影下這個可以理解,見到血至唔敢食哩,而個炸子雞味道是不錯的;飯麵是生炒糯米飯同菜遠生麵,生炒糯米飯幾有水準,炒得唔乾又夠味,份量亦好多,十六個人每人食兩碗都得;菜遠生麵就一人得半碗,但已經好飽所以都唔係個個食,味道是不差的;糖水是紅豆沙湯丸,味道都唔錯,就算飽都食埋。
酒席二千四,訂房另加二百,連加一酒水每人二百蚊左右,菜色夠份量又有水準,侍應及經理招呼亦周到,菜色加多減少都無問題,以私人會所來說都算幾經濟。
係一個好鍾意食雞的朋友帶我們來的,呢度位處中環商業大廈的十二樓,唔係有人帶路都幾難搵得到。原來唔講唔知,呢度係香港咁多間大學舊生會會所飯堂中,最有歷史的一間,原來已經開左五十年有多。三個人來到,先叫了半隻炸子雞同三個午餐,小菜都有幾款選擇,要了紅燒豆腐、糖豆炒牛肉同梅菜蒸肉餅。先來的湯是粉葛赤小豆煲豬肉,真材實料,夠下火;炸子雞係唔錯,皮脆肉嫩,可惜人太少只能叫半隻唔係太夠喉。另同事話鹽焗雞都好正,下次搵多D人來一定要試;三個小菜住家風味,份量亦足夠,因為叫多左半隻炸子雞所以食到好飽。反而最欣賞個梅菜肉餅,幾好味送飯又適合。菜不是任吃,但白飯卻是任裝,但要自己郁手,要去在餐廳的一邊有個大電飯煲處裝飯。呢餐連茶芥埋單二百五十蚊,唔叫炸子雞只每人五十,都算幾經濟。To編者:再加入嶺南會所的洋名「Lingnan Club」。