2018-01-17 357 瀏覽
下晝三點幾,餐廳忙完lunch, 又未到dinner時間,應該唔會有啲咩令到餐廳員工做到好嬲姐,我諗。我錯喇,一入去,當時有三枱客加埋我四枱,有一個中年侍應叔叔約五十歲左右,另一個短髮皮膚白肥肥地大約三十九四十歲嘅女人侍應,女人不停喺度話緊個叔叔,完全唔想理我地(我地只係兩個人),叔叔發現左我地坐底左想過黎,女人大嗌住佢:“你又去邊啊,哩樣都未搞完“,都唔緊要嘅,咁你唔俾佢埋枱咪啊女人你過黎囉,佢眼尾都冇望過我地繼續鬧😅終於我問佢有冇menu, 啊女人都幾夠中氣咁話:“你睇左個黑板先,唔啱先俾張Leaflet 你"🤔有料喎😂其實喺佢鬧人我地冇嘢做嘅時候都真係睇左個黑板架喇,我就答佢:“睇完喇,我想叫薯粉寫餸嗰啲“,佢啤一啤我地:“睇左?“就俾左張leaflet 我地但冇筆,我地唯有細細聲叫叔叔拎支筆俾我地啦,叔叔拎俾我地嗰時仲要報以帶點可憐我地嘅眼神😂😂😂😂識笑其實真係幾好笑我食過尖沙嘴嗰間好多次架喇,所以諗住我就同佢講方便佢做嘢:“兩碗,一個薯粉五餸,另一個淨七餸,再加一個午餐水煮魚飯,咁係真係大食嘅講真,你咪當我加餸囉😂😂不過都唔洗咁嬲嘅:“寫喺張紙度得啦,兩個人叫三樣啊?“ 係我

😂不過都唔洗咁嬲嘅:“寫喺張紙度得啦,兩個人叫三樣啊?“

係我哋等緊嘅同時, 個叔叔不停咁畀佢鬧, 第一次叫佢要先用抹布抹枱先至可以用抹手紙, 過一陣又話要先可以用抹手紙先至可以用抹布抹枱, 跟住又話隔離枱個小朋友唔好喺張枱度玩玩具,話啲膠會溶喎 😂其實我真係唔想知咁清楚㗎, 不過真係好大聲 ,叔叔真係好嘢 ,點解會忍到呢個女人架😂😂

好喇食完花生,真係黎左喇,食食下發現冇蟹子丸,問佢有冇落到,佢大大聲講:“薯粉四餸丫嘛!冇落喎“,我有寫(又剔又圈)。。咁都錯🤔最爆係佢佢反應(講數mode):“你一定要蟹子丸架?“😤我答佢:“係啊,我一定要啊,因為我叫架嘛“

最後就當然有俾啦, 呢個世界級嘅服務, 真係值得睇下,本來都唔信咁多個劣評都係講同一個人, 總算畀我而家開到眼界, 佢能夠將佢每次嘅服務都係達致同一個水平,真係唔容易。

#叔叔好可憐
#如果喺度同佢番工應該做唔到超過五分鐘
#啲嘢食唔難食嘅
#不過要心情好好嗰日先好去囉
2018-01-08 410 瀏覽
同友人係旺角食lunch,聽過有人介紹尖沙咀川婆婆所以去試下。入去比左落單紙我地,但未見有筆。我地有禮貌問佢,佢行過黎示意係枱面,然後好大聲碰支筆去枱面。然後因為落單紙唔清,我地再問佢,佢大大聲解釋然後話「張leaflet其實都好簡單姐」,大聲到成間舖都望住,但其實佢都解釋唔清楚。到食完時,有對外籍既男女入左舖頭,因為女店員用英文解釋得唔清楚個menu比佢地知,所以友人幫手問外籍男女食咩再幫佢地同女店員order,但同女店員講左兩次都冇反應。我地已經好有禮貌,唔該前唔該後,佢既態度完全唔當我地係客人。即使啲食物好味,過程唔愉快,個店員咁趕客都唔會再幫襯。
,但其實佢都解釋唔清楚。
店員order,但同女店員講左兩次都冇反應。
2017-12-26 440 瀏覽
中午係旺角附近行街隨便搵間食,就入左去依間川婆婆叫左個水煮魚飯,大辣等左陣就到賣相一般魚分量偏細全碗面個濕就辣椒中間幾塊魚片底,近7成,都係芽菜,蓮藕重點,一啲都唔辣!甚至冇味雖然48蚊啫,都唔係差成咁呀!?唉!當跌左算!已經決定唔會再黎賣單個時,呀姐仲要好串見到有啲骨碎係台呀姐:張單比你顫骨架!咩料呀!啲野又難食,唔好話服務,態度仲要不知所謂唔想做生意就執左佢啦其實難食都唔會寫依篇文,但呀姐態度真係世界級,要分享比大家唔好入去中伏
中午係旺角附近行街
隨便搵間食,就入左去依間川婆婆

叫左個水煮魚飯,大辣
等左陣就到
賣相一般
魚分量偏細
全碗面個濕就辣椒
中間幾塊魚片
底,近7成,都係芽菜,蓮藕
重點,一啲都唔辣!

甚至冇味

雖然48蚊啫,都唔係差成咁呀!?

唉!當跌左算!

已經決定唔會再黎
賣單個時,呀姐仲要好串
見到有啲骨碎係台
呀姐:張單比你顫骨架!

咩料呀!啲野又難食,唔好話服務,態度仲要不知所謂
唔想做生意就執左佢啦

2017-12-22
2017-12-20 403 瀏覽
好似天氣凍就想食辣嘢同打邊爐?我覺得自己越來越唔食得辣,店家哩個只係小辣,食到最後我係太辣而食唔到了,佢嘅辣係會條脷痛同維持長時間的水煮魚非常夠味,足料嘅湯底煮到魚片入哂味,夠香夠麻夠辣夠咸。湯底仲有芽菜,黃芽白,蓮藕,海帶,唔係單單勁多辣椒碎。魚片嫩滑入味,但真係太多骨啦,棋差一着唔記得問魚係咪多骨,食到攰放棄了魚片響鈴吸咗湯好正,竹笙都有同樣效果。菇呀夢白正常唔會出錯。豬紅口感一流,本身無乜味,煮耐了都未入到味雞柳本以為會好流,得個鬆又無雞味,但相反哂,嫩滑有彈性仲雞有雞味。墨魚滑亦有驚喜,彈牙美味餐廳仲有細薯粉選擇,好快煮林記得睇時間,掛哂辣湯真係辣到不行,我就係食完哩度要放棄。水果茶味道唔錯,仲有蘋果粒留意返餐廳只有一位服務員,偏暴燥但有道理的性格,語氣好啲就好了,電話漏咗仲會立刻打返嚟
好似天氣凍就想食辣嘢同打邊爐?

2017-10-29 975 瀏覽
相信嘴饞的大家定必聽過鼎鼎大名的海底撈吧,是內地一所大型的火鍋料理店。它以特別的湯底和卓越的服務態度聞名中外,但由於地理位置的不便,無法經常光顧海底撈呢。但我命不該絕,居然讓我在香港發掘了一所可能比海底撈更好的火鍋店!早陣子適逢本人生日,友人與我相約在旺角,說要宴請我吃一頓好的,我們漫無目的地穿梭於車水馬龍之間,胡哩胡塗的走到了廣華街,看見一小店內坐無虛席,而且不知怎的覺得店內氣氛很溫馨,於是決定walkin。還記得那時候是8時12分朋友大麻後感想,有位短髮穿黑衣的女店員為我們安排座位,她爽快地道:「8點8有位」我猜,她當時應該以為我們會放棄輪候吧,哈哈。我便隨口回她一句:「轉頭見!」準備甫入店內的她頓時回過頭來:「好呀 轉頭見 唔好呃我呀!」那一刻,同行的友人和我都忍不住笑了,因為覺得她好可愛呀我們兩人便開始忘我的閒逛,完全忘了接聽餐廳的電話,也逛過時了。朋友立刻回電,店員也沒有責備我們倆呢,而是像媽媽的口吻,催促女兒趕快回家吃飯的那種感覺餐廳有分火鍋放題還有單點雞煲,水煮魚鍋的那種,有選擇困難的我們舉棋不定,因為我們同時想吃水煮魚鍋,也想吃任食呢,正躊躇著兩者可否合併時,那位可愛的

餐廳有分火鍋放題還有單點雞煲,水煮魚鍋的那種,有選擇困難的我們舉棋不定,因為我們同時想吃水煮魚鍋,也想吃任食呢,正躊躇著兩者可否合併時,那位可愛的短髮女店員便岀現了在我的旁邊,試著理解我們的困難。最後,她居然讓我們點了放題套餐,另外加配一碗小的水煮魚,不用點一整個鍋
當刻,我覺得她彷佛就是我世界中的wonder woman!她爽快,直率,有點麻甩,同時每個動作也滲透著愛。好喜歡她!

上菜速度很快,而且盛載食物的容器很可愛!是一個用竹藤造的籃子,感覺很地道,亦很吸睛,所以我忍不住掏岀電話要拍照。那店員又提醒我說,等其他餸菜都上好了才拍得美,好!老子什麼都聽妳的
餐廳很有誠意,每樣食物都擺放得整齊,而且餐具乾淨,讓客人放心享用。任點的食物一點也不欺場,它所供應的肥牛並非一般在放題店內看到的那種,肥膏比肉還多,而且碎得很的那種,是卷得端正,肥瘦比例剛好的肥牛。店員把食物端上桌面時,我已決定我絕對會再帶朋友來的!餐廳的食物和飲品的款式多,而且特別,很記得川婆婆有手打肉丸和紅油抄手,都是超超超好吃的,而且是別的地方吃不到的。每次點菜,餐廳給的份量都很充足,亦未見有漏單的情況,加分加分。

飲料有汽水還有包裝飲料,值得一讚的是,它們的冰櫃夠冰凍,我很討厭火鍋店的飲料不夠冰,喝下去不夠痛快

至於湯底,我們選了麻辣湯底,小辣。滿滿的紅油,撲鼻的麻香,就知道它地道和正宗。不過它真的蠻辣的,如果你們吃到一半覺得太辣的話,可以要求店員幫你們減辣呢,她常常都會走到每一桌看看客人有沒有什麼需要,很主動幫忙,她是很貼心的女生

總括而言,川婆婆的食物質素高,湯底濃厚,服務態度一流,與有名的海底撈性質很像!用餐環境也不會太擁擠,通風系統也很不錯,很值得一試呢!

那時候太興奮,用了boomerang拍了gif,忘了拍照,所以無法提供照片呢,不好意思。待我這幾天忙完功課後,再去光顧,然後拍多一點照片吧
這裡也不貴,才不到200塊就能吃到我們倆捧著肚子走呢,物有所值!
2017-10-19 732 瀏覽
今天去到這間店,碰上一個短頭髮不知道是老闆還是職員的女人。聽到她說電話稱自己姓歐一入去看到她的眼神已經開始不滿意,之後我點餐時她又說我什麼都沒清楚過一會又輕輕聲說痴(很)線。成餐飯也在看她面色😅⋯⋯旁邊仲有兩個媽媽同小孩一邊食一邊被她不有善對待最想說的事,食物又多好吃也沒用...下次大家還是到尖沙咀吃川婆婆 ,我怕怕了

旁邊仲有兩個媽媽同小孩一邊食一邊被她不有善對待

最想說的事,食物又多好吃也沒用...

下次大家還是到尖沙咀吃川婆婆 ,我怕怕了

2017-10-19
2017-08-16 1460 瀏覽
之前睇食評都見到川婆婆好多人推咁岩今日跟同事車經過見到所以就去試一試點知我地一行三人真係錯左先唔好講食物質素服務真係差到一個點,食到我地一肚氣話說今日我地叫左三個餐加一個小食落單冇耐佢就上左碟口水雞!仲附上一張落野食既單!但我地見其他客人埋單都係拎住依張單!所以放埋一邊諗住埋單時用!亞姐見到就好惡咁講「張紙比你地放骨嫁!JAP」之後我地點左三碗湯面三餸 酸辣 跟飯四餸 麻辣 淨餸廚房可能太整錯左我地都明白忙中有錯,錯左咪換!或者問下我地介唔介意食錯依個!但係唔好好似係我地專登搵野黎講咁!我唔知個亞姐係唔係老闆啦!但從佢招呼客人既態度!如果佢係打工咁佢老闆真係要要多得佢!佢用左差不多五分鐘既時候想搵到一個理由係我地錯仲係咁講佢地冇錯或者我見識少!我真係未見過酸辣係成碗紅油面麻辣係咁多酸菜🤔🤔仲要兩碗啲餸都係錯嫁!咁佢收返碗野我地繼續傾計!個亞姐突然係我後面講左句「我依嫁print過張單出黎」由於我太自作多情我以爲作同我講野!我就話好呀唔該你!他媽自!佢同我講「我都唔係同係講野」👍🏼👍🏼唔通因爲好好食所以服務態度差🤔🤔終於啲野食終於黎岩啦好心急想試呀🤤🤤WTX......碗野除左得李x記蒜
之前睇食評都見到川婆婆好多人推
咁岩今日跟同事車經過見到所以就去試一試
點知我地一行三人真係錯左
先唔好講食物質素

服務真係差到一個點,食到我地一肚氣
話說今日我地叫左三個餐加一個小食
他媽自!佢同我講「我都唔係同係講野」👍🏼👍🏼
唔通因爲好好食所以服務態度差🤔🤔
終於啲野食終於黎岩啦
好心急想試呀🤤🤤
WTX......碗野除左得李x記蒜蓉味就冇咩特別啦!
最過分係佢話幫我地換果兩碗餸!佢純粹係倒左啲湯再加返啲湯!我唔係咩金舌頭!但係之前黎錯左既酸辣湯換上麻辣湯之後所有餸原來一早已經索哂酸辣湯比起會岩既酸辣湯還酸👍🏼👍🏼👍🏼

我發誓就算香港以後冇其他川菜餐廳我都一定唔會再食川婆婆!

不·知·所·謂

2017-08-16
2017-07-30 1418 瀏覽
我後悔了唔應該係天氣37度既時候去食川婆婆😭😭大汗"dup"細汗咁食 真係太辛苦了我今日大約3點鐘去食"lunch" 應該係"afternoon tea "先岩其實我叫左個四餸麵分別係 米線配 炸響鈴, 雲呑,午餐肉,及醬爆豬肉丸響鈴冇咩特別 食唔岀係新鮮泡製 不過都理所當然既醬爆豬肉丸並不醬爆雖然材料並不吸引個個湯底好有驚喜個麻辣小辣好好好麻 好開心終於係米線舖食到真正麻辣既湯底 而我男朋友就食左午餐 係麻辣雞配飯冇問到佢意見如何🤣🤣我會等冬天一嘗佢個麻辣火鍋😎
我後悔了
唔應該係天氣37度既時候去食川婆婆😭😭
大汗"dup"細汗咁食 真係太辛苦了

我叫左個四餸麵
分別係 米線配 炸響鈴, 雲呑,午餐肉,及醬爆豬肉丸

響鈴冇咩特別 食唔岀係新鮮泡製 不過都理所當然既
醬爆豬肉丸並不醬爆
雖然材料並不吸引個個湯底好有驚喜
個麻辣小辣好好好麻 好開心終於係米線舖食到真正麻辣既湯底
而我男朋友就食左午餐 係麻辣雞配飯
冇問到佢意見如何🤣🤣

我會等冬天一嘗佢個麻辣火鍋😎
2017-07-26 1009 瀏覽
本身收藏佐尖沙咀店同長沙灣店,但喺黎佐旺角店😆,but一d都唔失望,7點9過佐黎,爆場還要等。然後靚仔哥哥話大概要等1個鐘。本身死心去食其他。然後靚仔哥哥話不如留個電話。有位就call地啦!爽快答應佐。然後同fd行佐陣街,大約8點3就有電話黎。話有位啦!預5分鐘執檯,咁就可以過黎食飯😂超親切問候。然後又行翻過去。坐低靚仔哥哥解釋兩張菜單既大概。又去佐忙佢既。間鋪雖細,但喺得靚仔哥哥一個人喺樓面,又要上菜又要幫客人遞飲料又要落單埋單仲要執埋檯睇住都好忙,而且還要送埋外賣👍👍👍超犀利。佩服我地叫做鴛鴦鍋+30大圓麻辣鍋小辣---食到中段都已經好麻好辣藥材鍋---煲耐佐有d苦,甘甜醉雞件---肉滑,有些少料酒味牛肉---1份有4件,夠大件柏葉---好正(打邊爐必需品)任飲任食不過嘢食款有d少唔算太多花款食得都好飽哦!

我地叫做鴛鴦鍋+30大圓
麻辣鍋小辣---食到中段都已經好麻好辣
藥材鍋---煲耐佐有d苦,甘甜
醉雞件---肉滑,有些少料酒味
牛肉---1份有4件,夠大件
柏葉---好正(打邊爐必需品)
任飲任食
不過嘢食款有d少
唔算太多花款
食得都好飽哦!
2017-07-25
30 分鐘 (堂食)
  • 醉雞件
  • 白栢葉
2017-07-08 1119 瀏覽
同fd子2個人離食紙火鍋,book咗9點都要等成10分鐘,可能鋪面真係太細,星期五人又多我地只係點咗麻辣湯底小辣已經辣到一個滴汗,一個流鼻水,但你會忍唔住不停食,真係辣得好過癮火鍋配料唔算多,份量細細份可能怕浪費啦不過食材都幾新鮮,不過不失啦但要一讚嘅係呢度個手拍青瓜好好食,又夠辣,仲有佢都係任食食到最後加咗個雪糕落湯底度,成個鍋勁香,但當然辣味會相對減番啲,我地放咗豆卜落去索曬啲湯汁,入口有少少雪糕味又有小小辣,幾特別
火鍋配料唔算多,份量細細份可能怕浪費啦
不過食材都幾新鮮,不過不失啦
但要一讚嘅係呢度個手拍青瓜好好食,又夠辣,仲有佢都係任食

2017-07-07
10 分鐘 (堂食)
用餐優惠
團購
  • 雪糕紙火鍋
  • 手拍青瓜
2017-07-01 630 瀏覽
琴晚同朋友唸住試下個紙火鍋,明明訂左台留哂電話個店員說沒有,不過好彩我地早左去所以位仲有好多,去到一坐低個店員就放低左d餐單同醬油咩都無講就行左去,咁我地就自己整醬油同簡好自己想食既野比佢,食食下,個店員毫無預告走過黎話夠鐘,放低左張單,我見每位醬油要加10蚊!我問點解無人同我地講?又無列明出黎?個店員就話:「佢地有寫不過咁岩比人抺左。」我個一刻真係無言,希望其他人不會再中伏但個陣我地仲有好多野末食,正當我地努力想食埋剩餘,店員就走過黎話:「可唔可以快少少?」,不斷催促我地離開,我地只好在還末飽既情況下離開,當時用餐時間更沒有清楚表明,感覺到十分失望!店員既態度惡劣!不會再光顧
,希望其他人不會再中伏
!不會再光顧
2017-06-30 514 瀏覽
兩個字 垃圾20-30人既位 得一個侍應仲係好勞嘈 支支揸揸又大聲落落下單同廚房鬧起上黎爆曬粗一路係到eiei umum又話咪叫我做老闆娘老闆係班後生仔算過計過冇死錯人唔係請唔到人係唔使請人其實做到咁唔開心 不如唔好做啦 阿姐任食團購食物全部都係下欄野唔緊要 想食塊午餐肉都林之之 肉類唔使講啦肥牛衰到d色都分唔到係牛定豬羊肉俾一疊你 碌完咬都唔開真係俾左錢都咪去浪費時間。更浪費肚子既位置如果想慳錢食火鍋不如去食酒樓任食算
兩個字 垃圾

肉類唔使講啦
肥牛衰到d色都分唔到係牛定豬

羊肉俾一疊你 碌完咬都唔開

真係俾左錢都咪去
浪費時間。更浪費肚子既位置

如果想慳錢食火鍋
不如去食酒樓任食算

2017-06-27
2017-05-11 924 瀏覽
態度嚴重惡劣 ,菜1條分2段,黑椒牛丸得1粒,魚腐得一塊,佢仲話佢地同事一致認同不會補送回正常份量,外賣同事態度勁差,廚房同事好有問題,一星期叫3次外賣3次都同事事情問題係次次都係咁少,次次都有打去講。其實呢間有冇諗住自身問題!!我會俾見意唔好再叫。越黎越諗
我會俾見意唔好再叫。越黎越諗
2017-05-11
120 分鐘 (外賣自取)
2017-05-08 860 瀏覽
尖沙咀店食過無數次,呢間第一次泥見有位坐。我地係晏就4點幾差唔多5點先泥,在場得1台客,我地入左泥已經10分鐘,呀店員小姐望都冇望過我地,我地嗌唔該,佢應都冇應過我地,走去唯一一台果度同佢地講野,然後都係冇應過我地一句,一路企系圖中果度整機,完全當我地係空氣。姐係甘,要我地等唔係問題,係咪可以講聲?電話響佢就聽,仲叫廚師整左個口水雞俾人地先,甘佢壞機我地係咪要坐到佢整好部機先可以叫野食?甘佢整唔好我地係咪要坐到佢收工?姐係呢間野d人完全唔識做生意,係要我大大聲講哂粗口鬧佢問佢係咪要等佢收工佢先肯行過泥拎張落單紙入去俾廚房整,我唔大聲鬧佢永遠俾我同一個反應:唔好意思你等等,部機壞左。
尖沙咀店食過無數次,呢間第一次泥見有位坐。
2017-05-08
40 分鐘 (堂食)
2017-05-02 972 瀏覽
之前喺重慶住咗一排,由個邊返嚟一直都好掛住啲麻辣燙,但喺香港有得食嘅地方唔多。個日去開旺角見到川婆婆咪入去試吓。佢午市主打類似麻辣版車仔麵,三十幾四十蚊揀四個餸,算抵食。我要左食辣嘢必點嘅午餐肉、肥牛、冬瓜同豆卜,佢啲寬粉好滑,索晒湯勁正,但麻辣味始終同重慶個面有距離,可能少左陣地溝油同味精味啦,如果麻辣度有唔同level揀就最好。我見佢晚市好似有任食火鍋、麻辣雞煲嗰啲小菜,百零蚊一個人都好似好抵食,應該有機會都會過去試吓。

2017-04-01