2017-08-14 56 瀏覽
一直以為酒店既餐飲服務會幾貴,但君怡酒店的川熙樓,原來都性比價幾高的。Lunch time有set,有火鍋同小菜餐。 叫左蕃茄酸菜火鍋都係$88,加埋一都係$100有找。Set 跟白飯,唔怕唔飽啦。火鍋係蕃茄湯底,都幾濃郁。材料有酸菜魚,冬菇,金菇,粟米,薯仔,生菜等等。材料吸晒蕃茄濃湯。滿滿的一鍋,好滿足。叫埋茶更加清爽,淡淡的茶香,中和返火鍋的濃郁。飲茶又可以食飽消濟,服務又好好,呢次午餐好滿足。

Set 跟白飯,唔怕唔飽啦。

2017-08-12
10 分鐘 (堂食)
2017-08-12 206 瀏覽
係得酒店食野,其實直接d講,可以係話有信心既保證雖然今晚食既呢間川菜,其實並唔係直屬酒店既,不過就係酒店位置入面,方便易搵,舒舒服服。位於君怡酒店M樓的餐廳正門入口。既然係食四川菜,餐廳環境設計都充滿中國風味道。枱與枱既位置非常寬闊,每張枱都因應客人會選擇食川菜火鍋,而設計得相當寬大,所以一定夠位放曬大大碟既川菜 不過今日小編就同一位友人黎食下呢度嘅晚飯小菜啦同普通中式酒樓一樣,每枱都會有一碟花生作前菜,亦有一壺茶不過茶既味道就只有一種,如果無品嘗錯既話,應該係味道唔錯既 - 玄米茶呢度既餐牌清晰易睇,雖然圖片唔多,不過大部份既菜名都比較直接,唔會太花巧第一道先黎既係,$78 黑燒椒拌牛舌呢個係一道小食黎,味道唔錯,少少酸辣,用左前菜食用,相當開胃而上面既醬汁亦唔會搶過牛舌既味道,所以唔錯第二道同為小食,佢係大家都比較熟悉既口水雞,價值 $78 (例牌)。唔好見到佢好似d醬汁好紅就好似好辣禁,其實絕對唔係,因為少辣既味道配上特製既醬汁,完全帶出雞既鮮味佢雞件既數量就岩岩適合2-3個人食用黎個近鏡睇睇,呢個口水雞質素係高既雞既肥瘦分佈均勻,重要有啫喱膏係唔錯架之後就黎到今晚既重頭菜式佢就
係得酒店食野,其實直接d講,可以係話有信心既保證

位於君怡酒店M樓的餐廳正門入口。

不過今日小編就同一位友人黎食下呢度嘅晚飯小菜啦

同普通中式酒樓一樣,每枱都會有一碟花生作前菜,亦有一壺茶

第一道先黎既係,$78 黑燒椒拌牛舌
而上面既醬汁亦唔會搶過牛舌既味道,所以唔錯

佢雞件既數量就岩岩適合2-3個人食用

黎個近鏡睇睇,呢個口水雞質素係高既
雞既肥瘦分佈均勻,重要有啫喱膏
係唔錯架

之後就黎到今晚既重頭菜式
佢就係著名川菜菜式之一既 辣子肥腸
佢價值 $138 架,真係望到碟腸都覺得辣啦呢個就
好刺激,唔係講笑!其實川菜其中一個特色,就係要辣!佢呢個就真係做得到啦

大量指天椒加蔥花爆炒豬大腸,辣既感覺係非一般,係有層次既辣,果種感覺係會令到你食到停唔到,想一路夾d大腸黎食🙈腸既口感爽口,爆炒既效果令到成件事勁香口

又近鏡睇睇🙈每件腸既大小都幾均勻,唔係得個肥字,全舊肥腸已經沾滿左辣既汁香,加上相當有鑊氣,所以其實無法抗拒

之後就黎一個中和少少既菜式,佢係$58 既擔擔麵
平時多數係上海菜既餐廳食擔擔麵多,所以今次食川菜既擔擔麵,原來味道都真係有少少唔同架喎
辣既味道反而比較少,偏向咸味重d,而花生亦都無磨碎,蔥花同原粒花生都比較多,都幾得意

最後一道菜係 - 剁椒豆腐蒸秋葵
價值$108既佢,如果只係睇食材本身既價格,豆腐加秋葵竟然賣到$108?
不過真係食過先知!簡單既食材先做得最出色
豆腐非常香滑,每舊既大小均一,而秋葵亦都煮得好林,蒸既做法可以保留秋葵入面既水份
上面紅色既係少量辣椒再配埋豆瓣醬,所以辣得黎都咸咸地,係一道幾特別既菜黎。

總括而言,如果想食正宗嘅四川菜,呢間係唔錯嘅選擇,地理位置方便,價錢可以接受,服務唔錯,最緊要係坐得舒舒服服
鍾意食辣嘅你,快啲去試吓啦

2017-08-10 58 瀏覽
有位好友突然提議去食麻辣四川菜.於是在OPENRICE眾裡尋它.結果便在芸芸眾生中選定了食評不俗的它- 川熙樓, 決定一試龍與鳯. 抱住辣得過引, 辣到上天的心情, 來challenge 一下訂了平日晚上8點,當晚食客並不算多,全場只有約莫7-8 枱人,環境寬敞寧靜. 經過一番費煞思量.我們選了椒麻雞. 剁椒蒸豆腐秋葵. 雞湯麵及毛血旺.椒麻雞作為冷盤打頭陣.入口味道清淡,中段帶有碎花椒的苦澀,尾段更有陣陣的麻痺感, 作為前菜是不俗的選擇接下來的20分鐘, 主菜一道道上桌剁椒蒸豆腐秋葵, 辣椒的辛辣感不太明顯, 出乎意料地味道偏咸.接下來的麻油雞湯麵成功扳回豆腐秋葵所帶來的失落, 雞肉嫩滑之餘, 麵條更是十分爽滑彈牙,湯頭鮮甜味美, 值得一讚.最後一道毛血旺,材料十足, 分別有鵝腸,豬大腸.鴨血,牛柏葉.粗紅薯面,青瓜,雲耳,芽菜,午餐肉 等等, 口感爽脆,辣味越食越有. 佐以啤酒, 談天說地, 十分盡興整餐吃下來, 10分滿分,我會給予7.5分. 環境幽雅, 待應服務有禮, 以一個好友相聚的餐廳, 這個就十分合適, 味道合宜,環境清靜.

椒麻雞

接下來的20分鐘, 主菜一道道上桌

剁椒蒸豆腐秋葵

精品毛血旺
題外話/補充資料: 但我與好友都不禁思索: 到底是否為了遷就香港人口味,以致整體辣度體驗未有預期之瘋狂辣度?
2017-08-09
椒麻雞
精品毛血旺
2017-08-09 60 瀏覽
有一段時間無食四川菜,很想麻辣一番,search到川熙樓午餐時段openrice有訂座半價優惠,所以便試試。訂了12:30pm, 進入餐廳一個客人也沒有,餐廳內甚至有一部份用餐區的燈也沒開,服務員是須要我們進入餐廳內打招呼才出見,是剛開始營業還是……因環境感覺因素,我們決定只叫小食跟麵試一試吧!今天叫了烤黑豚腩串、燒椒伴牛舌、紅燒頂鵨、擔擔麵同重慶酸辣麵。5款當中,想也想不到居然擔擔麵是最辣的。兩款麵食的味道都不錯,但麵條就非常少。小食方面,牛舌這個冷盤是可以的,味道有點酸而辣度是小辣,椒很新鲜跟牛舌一拼食有清新感覺。至於最貴的紅燒頂鵨在我尺度是不合格,外貌跟肉質都似番炸,$128正價如果是這個質素實在不能接受。這可能是給了食客一個溫馨提示,到川菜館就食傳統川菜吧,不要硬是加粵菜在內。

2017-08-06 70 瀏覽
上個星期日下午悶熱, 在尖沙咀跟爸媽和太太shopping中, 太熱啦,走入商塲也行得累,索性坐下吃些東西,反正未吃午餐!來到君怡酒店見它們的川菜飯店仍在營業中,就入去吃些東西!下午二時,廳內祇得一两枱客人用餐,地方顯得寬敞清靜!中午提供迷你火鍋套餐,我地其中order咗有牛肉火鍋,配料有牛筋,金菇,鮮菇,羅白,粟米等蔬菜配料!這個鍋濃淡適中,也不辣!另外一個鍋是蕃茄酸湯魚鍋!這個酸酸的,很開胃,配料也很豐富每個鍋跟一個配菜 - 蒜泥白肉冷盤,少少辣,又是很開胃!另外一個配菜是鹽酥雞粒,炸得很香口,啖啖肉!唔錯呀!這個套餐還有一杯飲品和一碗白飯!每個套餐祇不過88元!尖沙咀區, 酒店內吃這個價錢!好抵啊!

來到君怡酒店見它們的川菜飯店仍在營業中,就入去吃些東西!

下午二時,廳內祇得一两枱客人用餐,地方顯得寬敞清靜!

中午提供迷你火鍋套餐,我地其中order咗有

另外一個鍋是蕃茄酸湯魚鍋!這個酸酸的,很開胃,配料也很豐富

每個鍋跟一個配菜 - 蒜泥白肉冷盤,少少辣,又是很開胃!

另外一個配菜是鹽酥雞粒,炸得很香口,啖啖肉!唔錯呀!

這個套餐還有一杯飲品和一碗白飯!
每個套餐祇不過88元!
尖沙咀區, 酒店內吃這個價錢!好抵啊!
同朋友係尖沙咀做完facial,佢話有川菜新發現問我有無興趣,仲話間川菜係酒店入面。雖然熱辣辣熱到我完全無心機食野,但酒店川菜咁high class,點都要去try一try原來間川菜就係君怡酒店入面,行入金巴利道就開始見到佢既廣告,朋友話佢當初都係比呢d廣告牌吸引左上去一上去到,裝修好四川風,地方寬敞明亮,而且餐桌超級大有小菜同任食火鍋,朋友話佢上次試過任食火鍋好正,所以今次都唔諗啦,直接就決定係任食火鍋啦!放題火鍋配料選擇都算幾多,而且價錢已經包埋野飲揀咗麻辣火鍋同酸菜魚喎鍋做雙拼湯底麻辣火鍋10分足料,超級多個辣椒同花椒八角,麻辣兼備酸菜魚鍋反而唔係用我哋平時見到嘅酸菜,而係加蕃茄,酸味無咁勁,食落自然順口好多叫咗個乳酸梳打試吓,唔算好甜,益力多溝梳打水嘅感覺。火鍋配料10分新鮮乾淨,首推佢嘅麻辣牛肉!食落似係面檔果d嘅滑牛,好滑好淋好味又重牛味,10分鍾意另外梗係唔少得麻辣火鍋必備嘅鴨血,豬腸同牛筋另外最抵讚嘅喺呢度連墨魚滑同蟹足棒都係任點嫁,墨魚滑+上蟹籽,超有咬口,蟹足棒亦十分鮮甜最後梗係唔少得我最愛嘅薯粉!呢度嘅薯粉比較厚身,吸哂麻辣火鍋嘅湯底超級正呀麻辣牛肉同牛筋安歌是必

一上去到,裝修好四川風,地方寬敞明亮,而且餐桌超級大

放題火鍋配料選擇都算幾多,而且價錢已經包埋野飲

揀咗麻辣火鍋同酸菜魚喎鍋做雙拼湯底
麻辣火鍋10分足料,超級多個辣椒同花椒八角,麻辣兼備

叫咗個乳酸梳打試吓,唔算好甜,益力多溝梳打水嘅感覺。

另外梗係唔少得麻辣火鍋必備嘅鴨血,豬腸同牛筋

麻辣牛肉同牛筋安歌是必須的吧

每日三百幾蚊可以喺酒店入面坐得舒舒服服,又有哂專人服侍咁食個打邊爐,確實都算幾抵
下次搵埋一大班朋友再過嚟先
2017-07-31
2017-07-30 69 瀏覽
上星期約左 friend 今個星期天一齊 lunch, 誰不知 今日天氣超熱,但亦冇礙出來聚餐的意慾。朋友 book 左尖沙咀 川熙樓吃正宗川菜。熱辣辣吃川菜,會吾會火上加油,朋友笑笑囗話泰國人長年食辣辣泰菜都喺咁啦,又喺喎😂川熙楼喺君怡酒店內,環境舒適、整潔,空間寬敞,不錯。先來點餐,四人點了2個火鍋餐 同2個午餐 share。火鍋餐跟白飯及一罐飲品,有其他選項可加。午餐就有主菜、小吃及飲品,價錢很相宜。蒜泥白肉卷很惹味、蒜辣適中鹽酥雞粒,麻婆豆腐伴飯,很開胃麻油雞麵,不錯呢個蕃茄魚鍋,酸辣味可開胃蹺腳牛肉鍋,有薄切牛舌,牛筋、牛丸,還有不同菇類同白蘿蔔,清甜湯底,配飯一流。估不到火辣午餐可以咁開胃

川熙楼喺君怡酒店內,環境舒適、整潔,空間寬敞,不錯。
先來點餐,四人點了2個火鍋餐 同2個午餐 share。

蒜泥白肉卷很惹味、蒜辣適中
蒜泥白肉卷

鹽酥雞粒,
鹽酥雞粒

麻婆豆腐伴飯,很開胃
麻婆豆腐飯

麻油雞麵,不錯
蒜泥白肉卷

呢個蕃茄魚鍋,酸辣味可開胃
蕃茄酸湯魚鍋

蹺腳牛肉鍋

估不到火辣午餐可以咁開胃
2017-07-30
午餐
2017-07-28 71 瀏覽
美味水煮牛肉@川熙樓 和喜歡食辣的朋友最開心,香港人對辣的接受程度一般比較低,尤其是食川菜,來一個小辣走辣的總不夠過癮!怕辣不如正正經經食廣東菜好了 朋友帶路下到了尖沙咀的川熙樓食飯,其位於君怡酒店入面,不是朋友帶路也不知道有這家店 !酒店的餐廳當然是華麗格局,空間感十足 食物方面以川菜為主,主打食辣的, 價錢偏貴,酒店嗎! 這裡也有午餐供應,一百蚊左右相對抵食,時間岩不妨再來試一下 店員推介,晾衣白肉$88,上桌時的樣子也夠吸引,就好似晾衣般掛住白肉,下面有一碟秘製醬汁 那個秘製醬汁非常惹味!帶住濃郁的蒜香,辣中帶麻,雙唇也變得痳痺,非常過癮 水煮牛肉$248(大)水煮牛肉有大小之分,我們都很喜歡食,所以就點了份大的,其實也沒有想像中的大盤,建議大家要點就點大的比較抵食 牛肉份量頗多,看起來整體紅卜卜,但其實不是想像中的辣,不食辣的朋友不妨也試上一兩口,食起來很過癮,又辣又麻,而且還會令人冒汗,加辣血液循環~ 入面還有大量配菜,最正就是入面的粗薯粉,食起來好Q彈滑溜,而且沾滿辣汁,好美味 我們另外點了兩碗白飯$30 埋單$424,平均$212一位
美味水煮牛肉@川熙樓

!酒店的餐廳當然是華麗格局,空間感十足

食物方面以川菜為主,主打食辣的,
價錢偏貴,酒店嗎!

這裡也有午餐供應,一百蚊左右相對抵食,時間岩不妨再來試一下

我們另外點了兩碗白飯$30

埋單$424,平均$212一位
2017-07-24 76 瀏覽
有朋友自遠方來入住金巴利道君怡酒店,相約於酒店內午餐。原以為她很久沒有吃過川菜,所以選擇了川熙樓。這兒位處酒店M層,裝修古色古香,座位非常寬敞。天然光從大窗透入,令人豁然開朗。兩位女侍應服務也挺有水準的。有點可惜的是朋友原來有點咳嫩,不敢吃辣。最後我們選了兩個小火鍋定食 $88/set,有白飯一碗和汽水一罐,可以加 $10餐飲轉青檸梳打、乳酸梳打或即磨咖啡。蕃茄酸湯魚鍋內有五六塊大片魚片、鮮蕃茄切件、土豆片、鮮冬菇、粟米、秀珍菇、生菜和娃娃菜。湯底蕃茄味很重,只是微酸的。鍋料吸收了湯底更好味。 翹腳牛肉鍋 內有軟稔入味的牛、牛栢葉、牛舌和牛筋牛丸。 還有鮮冬菇、粟米、秀珍菇、金針菇、生菜和娃娃菜。這個鍋底的味道比較清淡。小火鍋像一個小鑊子,加埋碗軟硬適中又有飯香的白飯,份量剛好。

蕃茄酸湯魚鍋

翹腳牛肉鍋

火鍋像一個小鑊子,加埋碗軟硬適中又有飯香的白飯,份量剛好。

2017-07-24 81 瀏覽
餐廳以中國木製建築為主, 餐桌之間空間感十足。環境確實不錯, 二人枱張枱都好大,坐得舒服。一坐低店員就奉上茶和花生, 花生好香口, 一食就食唔停口。食四川菜一定會試辣子雞 $ 158辣子雞好好味, 雞唔會同一般辣子雞咁碎濕濕, 麻辣味道濃而不嗆, 麻同辣做到平衡。不過辣味愈食愈辣, 好滋味! 烤肥牛串 $128牛肉串肉質好稔, 燒得恰到好處, 牛肉仍然多汁而不乾, 能保留牛肉汁。它應該用了孜然粉古和黑椒調味, 食落好香! 孜然肉鬆四季豆 $98四季豆拌上豬肉碎食一流,炒得夠火喉。重慶酸辣粉 $58我仲叫了一碗酸辣粉,視覺上湯明明很濃很紅,卻又覺得沒有很濃厚好辣的感覺。粉條圓圓的口感煙韌彈牙, 配上肉碎、花生的組合也不錯, 但真的要加辣才足夠。2個人$500, 價錢我覺得偏貴但勝在食得舒服!剛剛先睇到經open rice 訂位下午有半價, 半價就好抵囉!

一坐低店員就奉上茶和花生, 花生好香口, 一食就食唔停口。

食四川菜一定會試辣子雞 $ 158

烤肥牛串 $128

孜然肉鬆四季豆 $98
四季豆拌上豬肉碎食一流,炒得夠火喉。

重慶酸辣粉 $58

2017-07-10
  • 辣子雞
2017-07-19 119 瀏覽
同朋友仔去參觀埃及的永生傳說展覽,入場前先吃個午餐,尖沙咀區出名人多, 避免同人迫餐死,揀左去君悅酒店的川熙樓,貪這裡人少又坐得舒適。川熙樓門面很有氣派,店內裝潢精緻,以黑色及紅色為主題,跟川菜很搭配,座位寬敞,每枱有一定距離,感覺寧靜清幽。這裡的午餐有火鍋定食及午市精選任君選擇,火鍋有4款(麻辣雜錦鍋、蕃茄酸湯魚鍋、當歸羊肉鍋、蹺腳牛肉鍋), 午市精選有8款 (孜然肉鬆四季豆、椒麻雞/口水雞、白切羊肉、麻辣牛肉麵、乾鍋巴腸鴨血、原盅燉湯、蒜泥白肉、秋耳半海蜇頭,可加$5配一碗白飯)。其實我唔太吃得辣,當日又唔係好肚餓,所以放棄左火鍋定食,我揀左牛肉麵走辣,朋友揀左椒麻雞配白飯,飲杯茶傾左一陣食物便送到。椒麻雞 ($73) – 第一次吃椒麻雞,賣相有點像白切雞,雞肉入口嫩滑,而且唔會好肥,可以連雞皮一齊食,幸好味道唔算太辣,但有小小的感覺,加上花椒獨特的味道,配白飯同吃一流。牛肉麵 ($63) – 沒有麻辣的牛肉麵,湯底清甜可口,麵身比我相像中幼細,入口滑溜溜,質感比較腍身。沒有經過調味的肥牛片,入口煙韌得來又充滿濃郁牛香。除了牛肉之外,加埋奪目嘅紅蘿白同小白菜,健康又飽肚。

椒麻雞 ($73) – 第一次吃椒麻雞,賣相有點像白切雞,雞肉入口嫩滑,而且唔會好肥,可以連雞皮一齊食,幸好味道唔算太辣,但有小小[麻]的感覺,加上花椒獨特的味道,配白飯同吃一流。

2017-07-17 93 瀏覽
若不是朋友介紹,都不知道原來尖沙咀君怡酒店內有這家四川菜,餐廳位置有點隱蔽,很有隱世食店feel🤣餐廳內的中式佈置十分雅致,座位寬敞,與朋友敘舊一流!這道金牌手撕雞,是這餐廳的招牌菜!雞絲很爽滑,芝麻醬很香口,配上爽口青瓜絲及香蔥絲,非常惹味!再來這道椒麻蝦沙律,鮮蝦爽口,西式沙律菜配上川式醬汁,是一味fushion沙律👍🏻吃着口腔麻麻的,很過癮!這道紅燒豆腐看似平平無奇,但其實非常好吃!豆腐很滑很香豆味(不要笑,如你愛吃豆腐的話會明白豆腐要有豆味才好吃喔🤗)。本來是點這道來平衡一下味蕾,想不到好吃到清碟👍🏻👍🏻

餐廳內的中式佈置十分雅致,座位寬敞,與朋友敘舊一流!

宴請川菜達人聚餐,選了川熙樓,一來酒店餐廳格局得宜,二來地點就腳加上網評不俗。我首先到達,有時間視察一下環境。店內裝修具古典中菜特色,紅色主調配合川菜辣椒形象。桌子寬落得連坐對面都有點距離。菜單亦多款式,而朋友來到點了她的至愛:水煮魚。我則點了酸辣土豆絲和口水雞。再來兩杯生啤。首先上菜是酸辣土豆絲。甫上菜已感到花椒油的芳香撲鼻。土豆絲粗幼得宜,與乾紅辣椒炒亂賣相不錯。我放一口入嘴裡,先咬了一口土豆絲,外邊呈半透明已經熟透,而內裡則呈較深身,一咬之下,土豆有一定粗度因而有口感,而爆香花辣的辣油亦包裹每根薯仔絲。口水雞賣相可以,花生莞茜增添了雞件的色彩。入口脾位嫩滑程度尚可接受,醬汁不算辣,可以再大膽一點。朋友則認為雞件未夠入味和嫩滑。無他,川菜達人是個吃貨。而慢煮技巧出現亦令肉類嫩滑程度有所提升。朋友此言亦算中肯。水煮魚方面,侍應提議小辣。上枱時湯較一般水煮菜色清澈。魚塊亦不少。不過既然是吃川菜,就應該霸氣一點,來碗滿缸紅的水煮菜,把照都豪氣一點。說回口味,水煮湯味道尙算可以,有爆香辣椒的味道,但小辣下辣味可以再強,而麻味口感較含蓄。我們想再挑戰味蕾,請侍應再加點花椒油。及後味道瞬即被優

酸辣土豆絲

口水雞

水煮魚

說回口味,水煮湯味道尙算可以,有爆香辣椒的味道,但小辣下辣味可以再強,而麻味口感較含蓄。我們想再挑戰味蕾,請侍應再加點花椒油。及後味道瞬即被優化,麻與辣立即平衡得多。魚塊不少,我拿起一塊放入口中,麻辣香味可以,魚塊啖啖肉,嫩滑尙算合格。可能各間餐廳對選魚各有不同,龍脷魚和桂花魚之間,龍脷雖肉厚,不過桂花魚夠滑,各有千秋。而個人而言較鍾情桂花。
水煮魚

辣物配生啤,解渴解辣,又能摸摸杯底暢談近況,在這環境不俗的地方總算渡過了一個愉快晚上。
2017-07-13
酸辣土豆絲
2017-07-15 94 瀏覽
尖沙咀君怡酒店的自助餐吃得多,但其實酒店其他餐廳亦很值得試一下!今日我跟男朋友兩人去到酒店內的川熙樓,顧名思義餐廳主打川菜,而且提供一人火鍋的set lunch。餐廳位於2樓。是日兩點多去到人並不多。店面座位用上真皮大梳化,而且桌子寛闊,酒店果然是酒店午餐有一人火鍋,下午想打個速成邊爐都無問題,酒店格局但價錢非常合理。$88一個火鍋跟一個飯及罐裝飲料。嫌打邊爐太heavy,餐廳亦提供其他川菜午餐。極度喜愛吃麻辣的我選我麻辣雜錦火鍋。內有豬肉,蟹籽丸,豬紅等火鍋配料。雖則是一人火鍋,但份量其實可以供兩個人食。麻辣非常足夠,配飯一流男友則點了當歸羊肉鍋。羊肉份量既足料又焾軟,配上藥材湯感覺很補身是日埋單$193.6,價錢合理又坐得舒服!滿意
今日我跟男朋友兩人去到酒店內的川熙樓

餐廳位於2樓。是日兩點多去到人並不多。
店面座位用上真皮大梳化,而且桌子寛闊,酒店果然是酒店

嫌打邊爐太heavy,餐廳亦提供其他川菜午餐。
極度喜愛吃麻辣的我選我麻辣雜錦火鍋
內有豬肉,蟹籽丸,豬紅等火鍋配料。

麻辣雜錦鍋
當歸羊肉鍋
是日埋單$193.6,價錢合理又坐得舒服!滿意
2017-07-12
麻辣雜錦鍋
當歸羊肉鍋
跟得隊長B多都知道隊長無辣不歡,上次就帶完大家番廣州去食辣野,今次又同大家食啲近啲貼地啲既,喺香港搵辣食!今次介紹的就係君怡酒店的「川熙樓」~喺酒店入邊,地方自然有翻咁上下檔次,食物質素亦有一定保證~ 呢度有川菜同火鍋放題可以選擇,當然兩者都係行中式川味啦,天氣太熱之下隊長B又睇心情做事,唔想食邊爐就揀左小菜啦~(不過其實佢地的邊爐都幾抵,$298一個人,食物選擇即使係大路野但湯底應該有番咁上下正宗,所以都幾吸引架~) 睇睇小菜餐牌,原來都有好多揀擇!兩個人叫左四個菜:(無諗過份量都幾多,完全又係眼闊肚窄,最尾要打包番屋企…)晾衣白肉﹑精品毛血旺﹑麻香千頁豆腐同埋口水雞半隻~白肉好得意,真係好似人地晾衫咁~一排排連同青瓜片一齊掛在「晾衫竹」上面(呢個造型隊長B之前喺廣州食過一次,無諗過香港都會有呢個造型哈哈)白肉好爽口,連埋青瓜一齊食係有好清爽好FRESH的感覺,而且切得好薄一片,肥瘦適中~所以無論係外型定味道都係必殺的~ 毛血旺原本跟餐牌係寫住有黑毛肚﹑鵝腸﹑鴨血﹑蝦仁同午餐肉,但黎到撈一撈發覺原來仲有其他野的,例如魷魚﹑豬腸﹑牛展﹑蓮藕同寬粉哈哈~跟平時食的毛血旺唔同,平日

毛血旺原本跟餐牌係寫住有黑毛肚﹑鵝腸﹑鴨血﹑蝦仁同午餐肉,但黎到撈一撈發覺原來仲有其他野的,例如魷魚﹑豬腸﹑牛展﹑蓮藕同寬粉哈哈~跟平時食的毛血旺唔同,平日食果啲可能會少啲油,但呢度表層係鋪左一層厚厚的油,主要係因為要保持菜式的溫度,用油去包住成個菜(不過可能香港人就唔太中意啦,但識食都應該要咁食~)味道唔會太咸,成餐都無叫過一碗飯,但都可以照食~辣度足夠,而且惹味~材料全部都好好味,尤其寬粉好滑,吸左紅油之後更加令人欲罷不能~

千頁豆腐好得意,口感彈彈下,雖然無咩豆腐味,係撈埋山椒係有種甜甜的味道,又係會令人食到停唔到口~再食落去,就會覺得似係魚片+玉子豆腐的混合體,表層滑滑的但咬落去又好有口感,好複雜的關係喔~~~

至於最尾一道口水雞,唔知係咪已經食飽左先送到,再加上唔係太特別,所以唔係太打動到隊長B~不過雞唔榎口,麻醬等配料都比較多,味道都唔差的

--------------
好味指數😋:7.5/10
翻啅指數🙆🏻:7/10
人均消費💰:201-400
服務態度👨🏼‍🍳:7/10
乾淨指數🌝:7/10
川熙樓
尖沙咀金巴利道28號君怡酒店M樓
#hs四川菜#川菜#hs尖沙咀#尖沙咀#食好西#美食#相機食先#食評#hs搵食重點##foodporn#foodreview#hkigfood#foodiehk#hongkongfood#hkfood#foodhk#hkblog#hkfoodblog#hkfoodblogger#hongkong#hk#852food#852foodie#hs嗜辣怪#Sichuan

❤為食時代_Happyshare每分精彩❤
相傳上天賜予人類三大神《器》—
視覺-見盡人間美好 聽覺-聽盡動人聲樂 味覺-嚐盡珍饈百味
「作為萬物之靈。小女子定當竭盡所能」
❤️愛生活❤️愛健康❤️愛旅行❤️愛分享
*分享一切美食及生活瑣事*

happyshare.moments@gmail.com
歡迎各類合作及交流~ (試用 / 出席活動)
Follow Me

Facebook / Instagram