2018-12-28 143 瀏覽
雖然喺朗豪坊入面食過好多次嘢, 但就未試過食呢間, 因為佢實在個位置太高喇。然而我終於喺上個禮拜六嘅晏就嚟左食啦!今次嚟食最主要係想試佢個酸菜魚(桂花魚), 同行友人食過話好味。 嗰餐牌都有好多選擇, 好多食物其實我都想試,可惜我哋有少少趕時間又食唔落咁多嘢, 所以就淨係叫咗酸菜魚食。個酸菜魚嚟到好大碗, 啲魚都幾多同埋幾好食, 另外佢一開頭畀嘅茶都幾好飲, 可惜淨係可以refill清水, 如果可以添飲就好喇。整體嚟講唔錯 ,下次會再嚟。

整體嚟講唔錯 ,下次會再嚟。

2018-12-22
午餐
  • 酸菜桂花魚
2018-12-21 147 瀏覽
服務極度惡劣等待時間甚長三人位由7點半開始等到9點半先有位服務員態度仲勁差完全沒有考慮到3人以上的人 等位嚴重長時間因為只有極少量的座位是給3人以上食的!完全不推薦3人以上的人去食!!
服務極度惡劣

等待時間甚長

三人位由7點半開始等到9點半先有位

服務員態度仲勁差

完全沒有考慮到3人以上的人 等位嚴重長時間

因為只有極少量的座位是給3人以上食的!

完全不推薦3人以上的人去食!!
2018-12-12 242 瀏覽
今日落雨天就同朋友一齊行朗豪坊唔想周圍走,所以就去朗豪坊其中一餐餐廳食,我同佢都喜歡吃酸菜魚,所以今次我哋就是一是村莊這間食酸菜魚的地方。回鍋肉味道吾差,但偏咸,一定要配白飯先好食,而且比較少豆腐乾失望。酸菜魚份量可以都夠二人食,湯味吾錯,微辣,但㐚夠酸,魚口感還可。裝潢舒服但服務員不多,要等等先有人應。但態度吾錯。有大小選擇,最後諗住細加一個餸就夠飽,價錢以朗豪坊來講都合理。八寶茶味道有點奇怪,吾叫十分好味,如果有普通茶選擇更好。

裝潢舒服但服務員不多,要等等先有人應。但態度吾錯。

八寶茶味道有點奇怪,吾叫十分好味,如果有普通茶選擇更好。

2018-12-09 185 瀏覽
朗豪坊楼上,中午12点开门。味道很赞的川菜,点了酸菜鱼、蒜泥白肉、凉皮和干煸豆角。 酸菜鱼超大盆,吃得超过瘾,一本满足。可点不辣也可以点辣。鱼肉很大块很实惠,吃起来有点像麦当劳鱼柳堡的口感,蒜瓣肉一片一片很分明,酸菜很鲜美,汤里还有粗土豆粉,可以当主食来吃,是强烈推荐的一道菜。 蒜泥白肉有点怪,白肉卷着一大卷菜叶,淋上类似于老干妈的香辣酱汁,有点像烧烤时候的蔬菜卷而不是传统的蒜泥白肉。菜叶有很重的香菜味道,有些人会吃不习惯,一口咬下倒是和肉味互补。不过不是很容易吃到白肉的肉香,肉味被香菜味道盖过,几乎成了调味的作用,而失了蒜泥白肉大口吃肉的快感。 凉皮和干煸豆角无功无过,豆角和香辣的肉酱炒在一起很下饭,豆角本来不太吸油,豆角和肉末都浸在油中,略有些油大。不过总体来说,口味还是比较不错的,是值得一去的一家川菜馆。

酸菜鱼(不辣)
凉皮
干煸豆角
2018-12-08
酸菜鱼(不辣)
干煸豆角
  • 酸菜鱼
2018-12-07 155 瀏覽
之前經過朗豪坊發現開左間食川菜既雖然我唔係好食辣既 但又好想試下星期一8點去到都仲係好多人等緊位一早訂左位所以就唔洗點等入面都大 我地坐左出面既位都幾有feel 架其實除左辣野 都仲有好多唔辣既食物每位既茶都係四寶茶 味道幾特別我地冇叫水煮魚叫左個南充特色酸菜魚入面已經有木薯粉條魚好嫩滑 好多酸菜好開胃 黃金四季豆秋葵炒得好入味 每一條都佈滿蛋黃配酒一流一口炸曼頭 細細粒好香脆 一啖就放晒入口 勁方便仲叫左一set指定3款口味係「再來」「少爺皮爾森」同「鹹檸啤」口味都幾清新同埋價錢幾抵
之前經過朗豪坊發現開左間食川菜既

一口炸曼頭
細細粒好香脆 一啖就放晒入口 勁方便
仲叫左一set
指定3款口味
係「再來」「少爺皮爾森」同「鹹檸啤」
口味都幾清新同埋價錢幾抵
2018-12-05 428 瀏覽
✨四川酸辣控✨-同朋友去旺角聚會, 佢介紹食呢間四川野, 岩哂我呢d無辣不歡既人, 一入鋪頭已經好重酸辣味, 枱面已備有一杯中式花菜. 好貼心, 試咗佢呢個必食招牌菜😂每叫招牌水煮系列都可以配四款材料🥘珍寶水煮魚 $268一開始好懷疑叫兩款會唔會唔夠食. ok唔好意思收返疑慮, 勁大碗!! 好多料, 叫左4號辣, 配料叫左娃娃菜蓮藕豆腐粉皮. 真心勁麻辣🤩裏面嘅配料都索晒味, 尤其豆腐同娃娃菜, 辣到要食一食抖一抖, 但又會上癮keep住食, 係正既👍🏼 佢既鮮魚片都算滑, 份量都公道, 加左牛肩肉($65), 普通牛肉, 不過份量比起其他材料略嫌少咗啲. 然後粉皮好韌, 辣住禁狂咬真係有d辛苦xd🥘例牌酸菜魚(桂花魚) $268相比起水煮魚, 呢個更得我心, 酸得嚟唔會太辣, 但又保持到份惹味. 而且桂花魚真係滑啲(貴啲) 雖然酸菜魚冇得免費加配料, 但裏面本身已經有薯粉, 所以都幾抵. 不過我哋六個人食, 唔太夠分, 有啲後悔冇叫呢個珍寶😂-
✨四川酸辣控✨
🥘珍寶水煮魚 $268
🥘例牌酸菜魚(桂花魚) $268
酸菜桂花魚
30 分鐘 (堂食)
酸菜桂花魚
2018-11-16 234 瀏覽
記得以前呢個舖位喺食蠔嘅,見到開左呢間,覺得都唔錯,又有人排隊,唔食得辣的我,陪人黎試呢間川菜。見到隔離啲枱都係點水煮的,但我地真係唔太食到,只係點左啲較易入口的。其中的七彩雞翼🤦🏻‍♀️,無照騙但只得個樣,本身我獲分配得四隻不辣的,四款都👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻,沙律醬算是四款中最穩陣又叫係最好的,其他三款,芝士味唔夠,芝麻味唔夠,最離譜係紫著,根本無紫著味!!而值得一提,係有得另外買茶葉的茶,但佢嘅咪真係唔係個個接受到,好似係十八種材料混合成的,但都不是我們杯茶,朋友飲了一口後便改為點凍飲。

2018-11-16 301 瀏覽
幾個friend 一齊放假約好喺旺角食飯 6點左右已經到左朗豪坊 可能時間尚早 又係平日 所以都唔需要等位 一行5人好順利就可以入坐喇餐廳座位都幾寬敞 唔會話同其他人迫住柯打左個成都水煮魚片🐟(例牌)-🌶️可選辣度另外仲可以選4款配料我地就揀左 豬肺 長豆卜 午餐肉 同水晶粉皮今次叫左1隻🌶️既程度 試試佢,麻辣既味道度好正,下次可以再挑戰2隻🌶️。魚片厚薄適中口感好好,第一食豬肺黎講我覺得都幾配呢個湯底,加埋豆卜吸收湯汁既味道的確係好正。四川保寧醋香排⻣ 🍖酸甜既陳醋味道幾開胃 而且排⻣既肉質好焾燒雞(半隻)🐔味道不錯 不過記得要趁熱食脆皮黃金烤鴨(半隻)🦆*注意:本身已經話要烤30分鐘左右。如果叫半隻餐廳會話你知要等有其他客都叫半隻先開始煮,所以如果唔等既可以叫一隻由落單開始計大概等左1個鐘有多 我個人覺得冇咩特別 可能都已經食飽左個肚啦所以如果大家真係想試就要諗清楚 😅招牌霸王炒飯👑分量比較少 味道普通拔絲香蕉🍌個人黎講我好鍾意呢個甜品 香蕉表面包裹住一層脆脆既焦糖 嗜甜既朋友要要試試呀😋*有朋友試過餐後落柯打已經賣哂 所以如果真係想食既 要一早落定單 食到咁上下叫起 等15分鐘左右啦
餐廳座位都幾寬敞 唔會話同其他人迫住

2018-11-15
成都水煮魚🌶️🐟😋
  • 拔絲香蕉
2018-11-15 282 瀏覽
在朗豪坊排隊的川式料理店,晚餐時間外面排滿人!當天兩個人吃飯總共點了一盆Regular的水煮桂花魚、兩串串燒和一盤手撕雞,吃完之後超級飽,每一道菜都有水準丁香手撕雞的雞肉很嫩,很有水分,有雞肉味,撕的大小厚度剛剛好,雞皮很滑,丁香醬的味道比較淡了一點串燒點了豬肺和豬肉,加上孜然現點現烤,惹味十足,豬肺非常嫩,烤過後很香!水煮魚的桂花魚沒有魚刺而且很多塊,辣度選擇一就夠辣了,湯底很麻,辣椒的香氣撲鼻,魚肉吃起來很滑,也不會一夾就散掉,有點彈性的!另外配料可選四種-樹薯粉、金針菇、豬紅和豆皮,樹薯粉晶瑩剔透很Q很滑,份量很多,還吃不完,金針菇份量相對少了一點,豆皮和豬紅配麻辣湯都好吃,十分推薦這家給喜歡吃魚吃辣的人,另外也有很多特色菜式給不吃辣的人選擇!
在朗豪坊排隊的川式料理店,晚餐時間外面排滿人!

水煮魚的桂花魚沒有魚刺

手撕雞
手撕雞
2018-11-10 309 瀏覽
今日係朗豪坊行街,晚餐都係朗豪坊食。朋友介紹尼間川菜,話食過lunch好食又抵食。甘就帶我去尼間位於朗豪坊的「川莊」。門口個燒烤爐好特別,好有趣,好似真的一樣。入到去,緊係叫出名菜「水煮魚」啦。必食推薦呀👍👍抵食又大份。晚市的叫法係一個水煮魚可以免費再配4種唔同的配料,配料都有好多種。我地叫左午餐肉,牛柏葉,腐竹同蓮藕片。首先講個水煮魚,我地叫左例牌2號辣(1號最唔辣),普通魚同桂花魚,我地叫左普通魚。侍應介紹話普通魚無桂花魚甘滑身。菜到啦。一試變知龍與鳳,個麻辣真係又麻又辣。味道無得頂。我食得辣,所以個味蕾仲能感受到其他味道。尼碟色香味俱全!講埋個普通魚(侍應有介紹過,但我真係唔記得左咩魚。)雖然侍應都講過比較鞋身。但我就覺得好唔錯,都算滑身同埋無咩骨,多魚腩食,仲要係啖啖肉。魚方面我非常滿意。甘既價錢食到甘既份量,同埋魚質量真係比好多其他香港川菜店出色。真係一讚👍佢既配料份量都非常足料。🤩🤩😋😋另外,青瓜片,好味道都係$22。抵食。可以試下。👍總結,一份例牌魚已經夠晒我地兩個人食。雖然我地仲額外叫左兩碗飯。
佢既配料份量都非常足料。🤩🤩😋😋
另外,青瓜片,好味道都係$22。抵食。可以試下。👍
青瓜片
青瓜片
2018-10-27 229 瀏覽
同朋友去咗試間呢酸菜魚,可能因為間餐廳係朗豪坊,裝修都算唔錯。一行兩人,叫左個例牌酸菜桂花魚,一串燒雞腎,一串燒和牛粒,一碟蒜蓉炒芥蘭酸菜魚個湯唔錯,夠酸唔會太辣,我地飲左好多😆啲魚好滑,無乜骨👍🏻不過啲燒物同菜有啲甜甜地既味,我地就唔係好慣。不過味道係唔錯既。杯八寶茶好解渴👍🏻

酸菜魚個湯唔錯,夠酸唔會太辣,我地飲左好多😆
啲魚好滑,無乜骨👍🏻

杯八寶茶好解渴👍🏻
2018-10-25 236 瀏覽
黎到旺角行街,夠鐘3點3下午茶啦 今次食咩好呢? 朋友就介紹位於旺角朗豪坊的川莊,咁就拿拿林去試下啦唔使拎飛,一入去就有位啦,坐定定拎本餐牌望望先,望黎望去,都係午市套餐,問一問店員有冇下午茶餐,佢就立即俾左本下午茶餐牌俾我地下午茶餐成個套餐包括:小食3款、主食、飲品。我就叫左土豆絲、手拍青瓜、豆腐、霸王炒飯、檸檬特飲。小食的土豆絲、手拍青瓜、豆腐都好開胃🤩 辣辣地,又香,分量都好足下 霸王炒飯上台,炒得好有鍋氣,有蛋、火腿、豆、蝦乾等,唔辣,好好食,伴著岩岩的前菜,愈食愈開胃總括黎講,3點3下午茶絕對係超值。有前菜、主食同特飲。都係60幾蚊
黎到旺角行街,夠鐘3點3下午茶啦

下午茶餐成個套餐包括:小食3款、主食、飲品。
我就叫左土豆絲、手拍青瓜、豆腐、霸王炒飯、檸檬特飲。

霸王炒飯上台

2018-10-15 252 瀏覽
🤤🌶最近天氣涼涼地好適合食辣啊😆想試朗豪坊間川莊好耐架啦😭果然依個水煮魚一啲都無令我失望呢一份水煮魚仲可以揀4款小食,咁食麻辣係一定要跟薯粉同埋豆卜嘅😗另外我地仲揀左炸午餐肉同腐竹😋好滿足~除左水煮魚呢,我地嗌左口水雞同埋小小串燒🍢口水雞一串串咁,一拎起就係一整舊無骨嘅好滑嘅雞😍 串燒呢,最amazing就係豬大腸🤤 但係串炸雞皮就令人有啲小失望,因為佢係炸到好好好好脆,好似薯片咁,完全唔似雞皮🤦🏻‍♀️食辣野一定要飲野嘅🍻非常推薦依杯手工啤 “Another One”,非常fruity,就算無飲開酒都會覺得依杯啤酒好易入口😗
🤤🌶最近天氣涼涼地好適合食辣啊😆
想試朗豪坊間川莊好耐架啦😭果然依個水煮魚一啲都無令我失望呢
除左水煮魚呢,我地嗌左口水雞同埋小小串燒🍢
口水雞一串串咁,一拎起就係一整舊無骨嘅好滑嘅雞😍
2018-10-12 194 瀏覽
漸變秋涼,秋風起,天氣一涼就想吃辣辣🌶️難得成班女人都鍾意食辣,就想試下位於朗豪坊的川莊。本身想食片皮鴨同水煮魚,可惜個日話無鴨買。但勝在佢水煮魚配菜可任意搭配四款配菜,所以都唔咁失望。茶水係預先擺好的冰糖菊花圓肉枸杞紅棗茶。我地叫左Jumbo size 水煮桂花魚,配搭吸收精華的凍豆腐,爽口蓮藕片同牛百葉,同一定要辣油掛面的木薯粉!一上菜實在嚇一跳,珍寶size都唔係講笑,雖然大碗材料偏多,但好辣的5個人覺得啱啱好其他小菜價錢適宜,涼粉,油麥菜都ok臨尾差35分鐘 佢話last order,我地就打算叫甜品拔絲香蕉。但個姐姐服務態度超級差,唔比我地落單,話做都要25分鐘,所以佢自己講完就自己走左去。澄子小姐見佢咁就唯有叫其他人落單,仲只等左10分鐘。上甜品前10秒個姐姐就自己拿張單埋黎叫我地買單,仲話冇幫我地落做唔切。講完甜品就黎左。🤷🏻‍♀️ 或者考慮係menu寫低要需要製作時間,last order唔比落甜品?非常莫名其妙但因為個拔絲香蕉甜而不膩,脆脆的焦糖裹住有少少juicy嘅香蕉😆 所以決定原諒個姐姐一次
漸變秋涼,秋風起,天氣一涼就想吃辣辣🌶️
難得成班女人都鍾意食辣,就想試下位於朗豪坊的川莊。

茶水係預先擺好的冰糖菊花圓肉枸杞紅棗茶。

其他小菜價錢適宜,涼粉,油麥菜都ok

2018-10-08 180 瀏覽
自問都係一個比較食到辣既人。但估唔到食咗川莊既水煮魚就辣到喊,佢既辣分5個等級,1-5,最辣係5,小辣係1。初初入口只會覺得好香,食落先越嚟越辣,但不得不提川莊既茶甜甜地好解辣。由於我只點咗5個菜。值得一提係串燒豬肺,佢既串燒唔係出面既辣,佢食落口係甜既。好特別!七隻雞翼每隻味都唔同,最中意紫薯味,雞翼本身都冇味但加咗唔同既調味已經好正。另外,最後要提既係甜品紅糖糍粑,咬落去軟軟的但不黏牙。唔會太甜,值得一試!整體而言,你不錯,份量都夠食,環境都唔錯,位同位相隔比較大空間,唔會背撞背!
2018-09-20
10 分鐘 (堂食)