2022-08-17 137 瀏覽
皇太后👩‍👧話上次食酸菜魚只滿足左佢一半🫴🏻另外個一半,要食埋🌶水煮魚🐟先算搞掂。係既🫡 遵命🫡 即刻搵間食得🥢 • 睇得👀,又坐得舒服既😌~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪成都水煮魚 • 桂花魚 • 例牌($338)𝐌𝐞𝐧𝐮📖寫住𝟏𝟒吋 • 𝟐𝟎磅(𝐉𝐮𝐦𝐛𝐨)巨盆上🍲咁夠份量,用黎打卡一流📸揀左𝟑度辣🌶🌶🌶(*最辣係𝟓度辣)上枱時見到紅卜卜,咁多辣椒乾🫣都有嚇一嚇🥵不過食落,我地都接受到喎🤪魚片🐟比平時食既大塊 • 厚身🤌🏻魚肉無骨 • 食落夠滑🧏🏻‍♀️包𝟒款配料,揀左💁🏻‍♀️▫️牛肚夠淋 ▫️牛柏葉爽爽 𝟐樣都好索湯😳▫️豬紅唔硬,少少爽滑🤏🏻 ▫️煙韌木薯粉條🤓桂花魚魚片🐟 & 𝟒款配料都各有好多舊🥢.▪酸菜爆炒肥腸 ($165)肥腸🐷舊舊都有返咁上下𝐒𝐢𝐳𝐞,洗得乾淨冇個陣臭味🐽酸菜之外,仲加左青 / 紅椒🫑 • 洋蔥🧅 • 蒜頭🧄如果唔係怕太飽🤰🏻咁惹味,真係想嗌多個白飯🍚.▪黑松露素鴨 ($95)黑松露勁多🖤,上枱已經聞到勁香黑松露味👃🏻腐皮唔會捲到死實實,清晰睇到一個個圈🔘食落鹹鹹地 • 帶少少甜🤏🏻.▪酸辣水晶粉皮 ($42)粉皮
皇太后👩‍👧話上次食酸菜魚只滿足左佢一半🫴🏻
另外個一半,要食埋🌶水煮魚🐟先算搞掂。
係既🫡 遵命🫡
即刻搵間食得🥢 • 睇得👀,又坐得舒服既😌
▪成都水煮魚 • 桂花魚 • 例牌($338)
𝐌𝐞𝐧𝐮📖寫住𝟏𝟒吋 • 𝟐𝟎磅(𝐉𝐮𝐦𝐛𝐨)

巨盆上🍲咁夠份量,用黎打卡一流📸
揀左𝟑度辣🌶🌶🌶(*最辣係𝟓度辣)
上枱時見到紅卜卜,咁多辣椒乾🫣
都有嚇一嚇🥵
不過食落,我地都接受到喎🤪

魚片🐟比平時食既大塊 • 厚身🤌🏻
魚肉無骨 • 食落夠滑🧏🏻‍♀️

包𝟒款配料,揀左💁🏻‍♀️
▫️牛肚夠淋 ▫️牛柏葉爽爽
𝟐樣都好索湯😳
▫️豬紅唔硬,少少爽滑🤏🏻 ▫️煙韌木薯粉條🤓
桂花魚魚片🐟 & 𝟒款配料都各有好多舊🥢
成都水煮魚 • 桂花魚 ($338)

▪酸菜爆炒肥腸 ($165)
肥腸🐷舊舊都有返咁上下𝐒𝐢𝐳𝐞,
洗得乾淨冇個陣臭味🐽
酸菜之外,仲加左青 / 紅椒🫑 • 洋蔥🧅 • 蒜頭🧄
如果唔係怕太飽🤰🏻
咁惹味,真係想嗌多個白飯🍚
酸菜爆炒肥腸 ($165)
酸菜爆炒肥腸 ($165)

▪黑松露素鴨 ($95)
黑松露勁多🖤,上枱已經聞到勁香黑松露味👃🏻
腐皮唔會捲到死實實,
清晰睇到一個個圈🔘
食落鹹鹹地 • 帶少少甜🤏🏻
黑松露素鴨 ($95)
黑松露素鴨 ($95)

▪酸辣水晶粉皮 ($42)
粉皮細細條 • 勁滑身😙
食落唔會太油,唔算好辣。
酸辣水晶粉皮 ($42)

▪芒果香桃沙冰 ($58)
沙冰大大杯,滿到有個小山丘🗻
冰🧊打得夠碎 • 夠幼細❄️
用黎解辣一流🤣
芒果香桃沙冰 & 八寶茶

▪茶位 ($15/位)
$𝟏𝟓係值得,因為唔係普通茶葉🫖
係八寶茶,有杞子 • 山楂 • 菊花 • 紅棗 • 冰糖......
加熱水🔥焗一焗先飲🍵,勁養生💃🏻
八寶茶

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺樓底好高,座位夠闊落🛋
🔺店員們都好有禮貌🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♀️

2022-08-17 59 瀏覽
今日同 朋友 去咗朗豪坊食川菜, 食到舐舐脷!😋😆呢間名為【川莊】嘅餐廳望落幾有氣派, 內裏既modern又保留中國特色! 最欣賞呢度嘅樓底非常高, 係呢度用膳特別感覺舒適!一入座, 侍應即刻遞上八寶茶, 唔錯... 滋陰潤肺, 飲落去有種淡淡嘅清香!✨麻醬雞絲滑粉皮超鍾意嘅冷盤! 雞絲、青瓜絲、粉皮配上麻醬, 胃口大開!✨川莊酸辣湯酸中透辣, 越食越起勁!🤪材料有木耳絲、肉絲、蝦仁、筍絲等等, 足料!✨四川保寧醋香排骨推介‼️ 唔試就走寶喇!😜口感酸甜開胃, 好食得嚟唔油膩! 師傅做得好出色, 大讚呀!👍✨霸王脆香雞唔怪得叫做霸王脆香雞啦... 勁大份, 望落好有霸氣!🤭 脆香雞炸到好香脆, 配埋炸蒜片更加惹味!✨老家濃醬燜豬肺豬肺好有質感、好有嚼勁, 喺出面難得食到嘅菜式, 而家諗起仲好回味!✨酸菜爆炒肥腸酸菜同大腸好夾, 互相平衡! 如果呢個時候嚟一碗白飯就更加完美!✨四川紅糖冰粉食落有種香甜涼快感覺 , 難怪四川人咁鍾意啦!✨芒果香桃沙冰✨粉紅荔枝繽紛沙冰兩杯都香甜清新, 凍飲推介!👍Overall, 呢度嘅食物質素、環境同服務都係水準之上!
今日同 朋友 去咗朗豪坊食川菜, 食到舐舐脷!😋😆

✨麻醬雞絲滑粉皮
超鍾意嘅冷盤! 雞絲、青瓜絲、粉皮配上麻醬, 胃口大開!

✨川莊酸辣湯
酸中透辣, 越食越起勁!🤪
材料有木耳絲、肉絲、蝦仁、筍絲等等, 足料!

✨四川保寧醋香排骨
推介‼️ 唔試就走寶喇!😜

✨霸王脆香雞

✨老家濃醬燜豬肺

✨酸菜爆炒肥腸

✨四川紅糖冰粉
食落有種香甜涼快感覺 , 難怪四川人咁鍾意啦!

✨芒果香桃沙冰
✨粉紅荔枝繽紛沙冰
兩杯都香甜清新, 凍飲推介!👍

Overall, 呢度嘅食物質素、環境同服務都係水準之上!
2022-08-17 54 瀏覽
一向我都好鍾意食豬大腸同豬肺... 朋友報料話我知呢間【川莊】有得食... 我梗係唔會錯過機會喇!🤪位於朗豪坊嘅【川莊】格調唔錯... 而且樓底特高... 望落好舒適... 好有空間感!✨✅川莊酸辣湯食川菜必點嘅酸辣湯... 一啲都冇令我失望! 配料好豐富、口感濃稠... 酸中帶辣... 辣中帶酸... 非常開胃!✅麻醬雞絲滑粉皮呢個冷盤口感超正... 嫩滑嘅雞絲、爽脆嘅青瓜絲、同埋嫩滑嘅粉皮... 拌上麻醬... 冇得輸呀!✅霸王脆香雞有半隻雞嘅份量真係唔少㗎... 大大碟... 非常香脆... 而且仲有大量炸蒜片... 香氣撲鼻!✅四川保寧醋香排骨賣相有驚喜之餘... 食落一樣超級驚喜! 大廚做呢個菜式非常出色... 火喉掌握得好... 肉質夠嫩唔會嚡... 而且酸甜度恰到好處... 香而不膩... 我俾一百分💯👍✅老家濃醬燜豬肺出面餐廳整白肺湯就唔少嘞... 但係就比較少用豬肺嚟整菜式! 作為豬肺嘅愛好者... 梗要試吓啦!🤭 豬肺炆煮得好入味... 而且大大塊... 每咬一啖都好滿足! 除咗豬肺之外... 仲加咗粗薯粉一齊煮... Q彈有緻!😍✅酸菜爆炒肥腸呢碟餸認真惹味...

✅川莊酸辣湯
食川菜必點嘅酸辣湯... 一啲都冇令我失望!

✅麻醬雞絲滑粉皮

✅霸王脆香雞

✅四川保寧醋香排骨
賣相有驚喜之餘... 食落一樣超級驚喜!

✅老家濃醬燜豬肺

✅酸菜爆炒肥腸
呢碟餸認真惹味... 我覺得用嚟送飯最啱!🤪
鹹酸菜中和咗豬大腸嘅油膩感覺... 食多兩嚿都唔怕滯!😬

✅四川紅糖冰粉
紅糖冰粉係四川人嘅傳統特色小食... 可以消暑清熱! 口感有啲似果凍Q彈爽滑... 冰涼香甜!

✅粉紅荔枝繽紛沙冰
✅芒果香桃沙冰
粉紅色同黃色嘅兩杯沙冰好吸睛👀... 而且軟綿可口... 冰涼開胃!

2022-08-15 152 瀏覽
諗住食酸菜魚,所以上網搵下朗豪坊附近有咩食結果就嚟咗呢到,估唔到都幾抵食平時嗌開酸菜魚,如果有緊粉條嘅話都會寫明,佢呢到又冇寫到,就以為冇啦,所以再嗌多咗個螞蟻上樹 結果酸菜魚又有粉條,螞蟻上樹又有粉絲 最後食唔晒食物嚟講酸菜魚就正常水平,冇乜特別螞蟻上樹就一般般,上到嚟嘅時候啲粉絲已經全部痴埋一舊,好難撈勻但係意外中嘅意外:甜奶迷你小饅頭呢個真係大推,本身冇諗住食,但係食完一粒就停唔到口,點埋啲煉奶真係一流唯一唔好就係一夠鐘要收枱嘅時候態度都幾惡劣,明你哋要收枱,但係如果可以五分鐘前講聲,等人開始執嘢嘅話會方便大家少少

結果酸菜魚又有粉條,螞蟻上樹又有粉絲 最後食唔晒

食物嚟講酸菜魚就正常水平,冇乜特別
酸菜魚

螞蟻上樹

但係意外中嘅意外:甜奶迷你小饅頭

甜奶迷你小饅頭

30 分鐘 (堂食)
  • 炸小饅頭
2022-08-14 1352 瀏覽
細佬今日陪我,終於可以食辣嘢啦🤣🤣揀咗呢間係朗豪坊,餐廳好大好闊落,裝修都幾特別,坐得舒服嘅🙌🏻今日決定豁出去、因為實在太耐冇食辣嘢啦,食完先算la🤣難得有人陪我食🫶🏻🫶🏻不過叫完之後覺得有d誇張,兩個人食咗九樣嘢🫣😮‍💨😮‍💨😮‍💨甜話梅小蕃茄開胃涼菜,酸酸甜甜,打開味蕾川莊口水雞🈚️骨食得好方便,辣中帶香,香中帶麻,味道層次豐富,肉質仲好嫩滑。川北涼粉係我食川菜必食嘅🤫一條條好整齊咁搭起,造型加分✔️紅辣味醇,鮮香爽口🌶️南充特色酸菜魚-辣-例牌辣味同酸味比例啱啱好,入口溫和,有油潤感但唔會膩,魚味香濃,仲有好多薯粉添🤤四川保寧醋香排骨我見呢個係熱賣,果然好食🤤酸甜嫩滑,濃而不膩👍🏻腩排肉質肥厚,口感豐富甜奶迷你小饅頭炸到金黃色,外脆內軟,一口一啖🤤四川紅糖冰粉好鍾意冰粉個口感,非常爽滑,加埋紅糖嘅香甜齒頰留香特製話梅雪糕第一次食話梅雪糕,真係好接近話梅嘅原味😋特別得黎又好食咱家製花椒雪糕呢個真係未係其他地方見過🤭花椒味本身唔係抱好大期望,但入口真係好特別,有花椒嘅香味同辣味,加埋甜味一齊,真係多重味覺享受,值得一試🙌🏻
細佬今日陪我,終於可以食辣嘢啦🤣🤣

甜話梅小蕃茄
開胃涼菜,酸酸甜甜,打開味蕾

甜奶迷你小饅頭
炸到金黃色,外脆內軟,一口一啖🤤

四川紅糖冰粉
好鍾意冰粉個口感,非常爽滑,加埋紅糖嘅香甜齒頰留香

特製話梅雪糕
第一次食話梅雪糕,真係好接近話梅嘅原味😋特別得黎又好食
咱家製花椒雪糕、特製話梅雪糕

咱家製花椒雪糕
八寶茶

2022-08-11
咱家製花椒雪糕、特製話梅雪糕
2022-08-14 70 瀏覽
旺角朗豪坊食肆選擇多多。*川莊*係一間新派川菜。提供多款酒精飲品。乘機可以啤啤佢🍻。八寶茶🍵八寶係乜東東?🈶️冰糖•甘草•菊花•龍眼乾•陳皮•杞子•紅棗•玄米茶。為食妹 👧🏻超鍾意飲茶。餐廳提供八寶茶。真心有驚喜😍。手撕丁香雞🐔手撕雞係冷盤。大熱天時食最正。鍾意食雞但係唔鍾意食雞皮。有小小麻煩仔🤭。一夾原來係皮肉分離😮‍💨啱晒。蘸上秘製醬汁。格外滋味😋。糖醋松子桂花魚 🐟由細到大都鍾意食松子魚。喜歡酸酸甜甜的感覺❣️。魚肉香脆鮮嫩。一啖魚肉。一啖蝦仁。一啖三色椒。幸福就是這樣簡單。八香烤醬豬蹄🐽烤豬蹄真係第一次食。平時食豬腳🦵啖啖肉。豬蹄就係食佢嘅皮脆卜卜😝。大量薯條🍟伴碟。拔絲香蕉 🍌糖膠包著香蕉🍌。外脆內軟。估唔到又幾夾🤪。糖絲以龍捲風🌪️造型呈上。打卡呃like之選🤩。
八寶茶🍵
手撕丁香雞🐔
糖醋松子桂花魚 🐟
八香烤醬豬蹄🐽
拔絲香蕉 🍌
又黎開朗豪坊搵食,今日想食中菜就黎宜間 川莊。坐低之前位位都會送一杯餐廳自家既八寶茶,有菊花,陳皮,杞子,紅棗等等,味道甜甜地好養生好舒服。涼拌雞絲粉皮 76成日食川菜都會點既冷盤,粉皮質感煙煙韌韌,麻醬有勁濃郁既花生醬成份好香口,雞絲份量都算多。翡翠黃金蝦球 198大大隻既蝦球餔滿金黃色既蛋黃醬,熱辣辣咁上枱,食落蝦肉勁彈牙又有濃郁既蛋黃味道。蝦球底下仲有炸過既秋葵,食落脆卜卜好似薯片咁,最推薦既菜色。串燒宜度既串燒都估唔到相當唔錯,燒得岩岩好,部分串燒仲落左孜然粉,食落火辣好刺激。豬腩片茄串26蕃茄鮮甜,夾埋腩片食好清爽台式香腸串33 4粒香腸燒得好惹味,表面卜卜脆煙肉秋葵串 30煙肉燒得好香,好似好少見同秋葵串埋一齊,不過又ok喎鰻魚串35鰻魚串比較少見所以我地就想食下,鰻魚肉質燒到好軟糯又冇骨,味道甜甜地,質感彈牙,推薦帶子賽螃蟹102估唔到咁大碗🙈有大量蛋白加醋食,比較清淡既一道菜四川擔擔麵78味道微辣,麵條都算彈牙,湯底都好濃郁,幾大碗十分飽肚。濃湯茶樹菇翡翠苗105食咁多野都要食返碟菜,我地就選擇左平時比較少食到既翡翠苗。。。川莊旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓12號舖。。

涼拌雞絲粉皮 76

翡翠黃金蝦球 198

食落脆卜卜好似薯片咁,最推薦既菜色。

串燒

豬腩片茄串26
蕃茄鮮甜,夾埋腩片食好清爽

台式香腸串33
4粒香腸燒得好惹味,表面卜卜脆

煙肉秋葵串 30
煙肉燒得好香,好似好少見同秋葵串埋一齊,不過又ok喎

鰻魚串35

帶子賽螃蟹102
估唔到咁大碗🙈有大量蛋白加醋食,比較清淡既一道菜

四川擔擔麵78
味道微辣,麵條都算彈牙,湯底都好濃郁,幾大碗十分飽肚。

濃湯茶樹菇翡翠苗105
食咁多野都要食返碟菜,我地就選擇左平時比較少食到既翡翠苗。

川莊
旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓12號舖

2022-08-11 895 瀏覽
餐廳座落朗豪坊高層,主打四川菜, 佈置明亮雅緻, 樓底高, 空間感十足, 環境舒適寬敞, 透過大玻璃可以看到旺角璀璨的夜景, 賞心樂事。霸王脆香雞 $172半隻肥美的霸王脆香雞 , 新鮮炸起,雞皮炸至金黃色 ,香氣十足,皮脆肉嫩, 還有惹味的炸蒜粒伴碟, 讓人回味。家鄉手抓餅 $45 大塊薄片家鄉手抓餅,烤得香脆可口 ,入口充滿誘人麵粉香氣, 加上香香蔥粒, 滋味加倍提升。麻醬雞絲粉皮 $88 晶瑩通透的粉皮,切成條狀 , 口感煙韌滑溜, 與雞絲、青瓜絲及胡麻醬汁拌勻一起吃, 十分清爽, 為炎炎夏日,帶來冰冰涼涼的感覺, 令人胃口大開的涼拌菜。老家糖醋小排骨$85肥瘦適中糖醋小排骨,完全被醬汁包裹著, 色澤鮮明, 外酥內軟,入口酸酸甜甜, 十分惹味, 令人食慾大開,男女老少都喜歡家常菜式。香煎小黃魚湯麵 $88新鮮煎起小黃花,外表煎至金黃帶脆,魚香四溢, 魚皮香脆酥化,魚肉輕輕一叉便散開, 雪白的魚肉,味道鮮而軟嫰, 煙韌的麵條十分掛汁, 吸索湯底的精華,讓人喜歡。濃湯雲吞雞/2位 $128熱燙燙濃湯雲吞雞, 湯底一片奶白色, 香氣四溢,先呷一口湯底, 夠曬香濃鮮甜 , 湯裏面的雞肉軟

霸王脆香雞 $172

家鄉手抓餅 $45

麻醬雞絲粉皮 $88

老家糖醋小排骨$85

香煎小黃魚湯麵 $88

濃湯雲吞雞/2位 $128
熱燙燙濃湯雲吞雞, 湯底一片奶白色, 香氣四溢,先呷一口湯底, 夠曬香濃鮮甜 , 湯裏面的雞肉軟嫩滑溜, 還配上飽滿的雲吞,及爽甜的小棠菜, 完美配搭。

甜奶迷你小饅頭 $42
一口 size 的小饅頭 , 的的骰骰, 被炸到金黃香脆, 外脆內軟, 再沾上甜奶一起吃, 別有一番風味。

四川紅糖冰粉 $48
冰冰涼涼的四川冰粉,晶瑩剔透, 煙韌滑溜, 加上紅糖的甜香,冰爽 潤喉。

2022-08-10 101 瀏覽
其實已經第二次嚟呢度食因為突然間好想食辣 朗豪坊好就腳所以就Walk in左上次叫咗七彩雞翼拼盤 ($86)有幾隻真係好辣🥵所以今次冇叫今次叫咗例牌水煮魚-桂花魚 ($318)辣度都正常 魚片份量唔會話好少不過平時吾食魚嘅人 會覺得有少少腥再叫咗蔥爆牛肉 同小饅頭小饅頭炸得幾好食 不過有少少油另外再叫咗特大新鮮果茶 1300ml唔好以為兩個人會飲唔晒 最尾因為食辣嘢所以都飲得晒🤣埋單$700-800 唔算平 可以間唔中食一次川莊 (旺角)旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓12號舖
其實已經第二次嚟呢度食
因為突然間好想食辣 朗豪坊好就腳
所以就Walk in左

上次叫咗七彩雞翼拼盤 ($86)
有幾隻真係好辣🥵
所以今次冇叫

今次叫咗例牌水煮魚-桂花魚 ($318)
辣度都正常 魚片份量唔會話好少

唔算平 可以間唔中食一次

川莊 (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓12號舖

2022-08-08 132 瀏覽
#meloin @sichuan_house_langhan🐟酸菜魚(桂花魚)辣 $338酸菜魚份量非常之多,桂花魚滑溜,下面滿佈了薯粉,粗薯粉每一條都吸滿了酸菜濃湯,加上酸菜花椒等配料,辣到合適。🍼甜奶小饅頭 $42 一向都好鍾意食炸饅頭,這個一口小饅頭非常之好。分量剛剛好,不會太油膩,一啖一啖反而食得仲多🍠日本紫芯番薯串$29日本紫薯清甜,夾雜着甜蛋,兩者互相配合🦐翡翠黃金蝦球$198鮮蝦開便切開,滿佈了鹹蛋醬汁,煎炸得脆口香口,非常之特別,下面還有炸了的秋葵,好似脆卜卜的薯片一樣🐤川莊口水雞$138口水雞啖啖肉,每一塊都用竹籤穿起來,方便食用。這個辣到十足,非常過癮

🐟酸菜魚(桂花魚)辣 $338

🍼甜奶小饅頭 $42

🍠日本紫芯番薯串
日本紫薯清甜,夾雜着甜蛋,兩者互相配合

🦐翡翠黃金蝦球

🐤川莊口水雞
2022-08-05 109 瀏覽
個人真係勁鍾意拔絲士多啤梨🍓呢度整得超級靚 即叫即整 勁高勁厚身 打卡一流🥰糖絲好有咬口 仲加咗芝麻 甜甜地 又有芝麻香🤤下面底嘅士多啤梨大大粒 面頭沾滿晒糖漿 外脆內Juicy 酸酸甜甜 超開胃💗
2022-07-29 217 瀏覽
平時次次嚟呢度 都淨係食酸菜魚或者水煮魚~原來佢個四川烤土匪雞都唔錯✨係惹味版土匪雞翼嘅感覺🤣烤到皮脆肉嫩又多汁👍🏻雞肉好入味 外皮仲甜甜地 加埋啲孜然同辣椒粉 味道層次好豐富😎
2022-07-22 223 瀏覽
平時食譚仔都超鍾意食蒜泥白肉😍呢度嘅蒜泥白肉卷 係用左豬肉片同青瓜🐷🥒捲埋一齊 食落好有層次感 仲更加清新😋再配埋面同滿滿嘅蒜蓉🧄超級香口濃郁 辣辣地 好開胃🌶
2022-06-12 615 瀏覽
可能因為開喺商場入面,比起好多川菜,佢嘅環境舒服好多,坐得幾舒服,冷氣幾夠,通風好好,啲櫈唔會癡粒粒!我哋6個人嗌咗三樣嘢同埋三個甜品share~先講水煮魚,我哋嗌咗個例牌,會再包4樣餸,我哋揀咗豆卜、凍豆腐、萵筍、豬紅。辣度嗌咗小辣,但一上到嚟有啲朋友見到咁紅已經嚇親😹 其實食落去又唔算太辣,啲配料全部都好適合水煮魚!豆腐類吸晒啲湯好正!豬紅滑捋捋,大家都好鍾意食,好快搶曬😹 萵筍切到細細條,好入味!不過配料偏細份;魚有得揀普通魚片定係桂花魚,我哋揀咗比較平嘅鮮魚片,食落都好新鮮,好滑冇骨,有多啲budget可以試埋桂花魚🤣酸菜魚方面,我哋叫咗個珍寶size,都係選擇咗鮮魚片,魚嘅質素同水煮魚差唔多。酸菜魚佢配左啲粗薯粉,呢啲菜式同薯粉真係天作之合,永遠唔會唔夾😭啲薯粉好食到傻!同埋啲酸菜都好好食,連啲配角都好出色,全因佢個湯真係整得好好!不過要提吓嘅係,朋友覺得酸菜魚辣過水煮魚😹 我就覺得差唔多嘅~ 兩個菜啲魚都好多,食極都仲有,都幾抵食!另外,我哋仲嗌咗個腐皮小棠菜,本身以為清清地食個菜,但係佢又炒得幾好食,啲腐皮幾香幾入味,不過因為我遲到冇影到🤣🤣我哋嗌咗三款甜品,分別係辣嘢必

我哋嗌咗三款甜品,分別係辣嘢必備嘅冰粉、黑糖糍粑、拔絲士多啤梨。

冰粉就同我哋平時食辣嘢嘅時候食到嘅差唔多,類似黑糖啫喱(分體式),但係就比較硬淨啲,好解辣!但價錢就比出面貴好多,平時啲小店大概10令20左右就有一碗,呢度就賣$48。

黑糖糍粑好正,一想碟就俾我哋清晒,冇影到相😹😹😹 佢係一啲類似就係糯米糍嘅嘢,外脆內軟,上面有啲黑糖,我自己覺得佢個黑糖有少少鹹鹹地同炸嘢好夾,入面超軟綿綿我好鍾意!但朋友就覺得有啲黐牙

最後要講下呢個超級靚嘅拔絲士多啤梨!佢係我喺出面食過最靚嘅拔絲XX,糖漿完美地包裹好粒士多啤梨,我自己覺得好似超新鮮嘅冰糖葫蘆,然後仲會捲埋佢中間嗰個旋風糖漿,超好食的!呢個係必叫!份量都唔少!

唯一美中不足係,嗰日服務我哋嘅姐姐心情好似唔係好好,態度有啲差😿😿
2022-06-10 379 瀏覽
由於同事極力推介這間餐廳,所以可以試吓,點知有過不愉快的用餐經歷,詳情如下:話說當日去到朗豪坊13的川莊食川菜,門口的大叔侍應已非常無禮貌地講18:30要自己Walk in無得訂台,用餐時間是個半鐘,之後一定要交台,我們點了兩個大個水煮魚,六份串燒牛,七彩雞翼等食物,味道一搬,價錢好貴,最令本人憤怒嘅就係差唔多夠鐘時嗰位大叔侍應,非常兇惡咁同我差唔多夠鐘啦,但我們台上有好多嘢都未食完,再過陣有個紮馬尾侍應阿姐非常兇惡地要我們交台,但當時我們還有好多食物未食完,嘢飲知飲咗一半,就走了,埋單每人要五舊水,請貴公司訓示一下你們的職員,唔會再有下一幫襯
2022-06-08
30 分鐘 (堂食)