2023-01-07 60 瀏覽
係朗豪坊睇完正義迴廊 三點鐘覓食 難得個朋友都係辣道中人 嗯 唔駛諗 川莊無誤🥴下午茶時段人唔多 唔駛等直入🙃 環境唔多講 進駐得係朗豪坊既 對環境既裝修有一定既要求🤡兩個人嗌左三樣野: 成都水煮桂花魚(小辣) 大家唔好俾個上面辣椒既量嚇到! 香而不辣👌 個湯幾惹味 唔算油 味道豐富既 唔會死辣死鹹魚肉既份量足夠二人份量有多 味鮮 肉厚而不散 似係新鮮既皮片肉🥰 配料有萵筍條 海帶結 洋芋片等等 全部都好入味 有要求 整體係一個好食既水煮魚 旦未到十分驚喜🙂炸小饅頭朋友極力推薦 話係川莊必食之選 都見到有幾台客都有嗌 心諗 真係甘出色?!饅頭係一口既size 炸得香脆而唔油膩 配埋煉奶 係讚既🙃 好食 旦唔係什麼驚為天人甘突出香煎小黃魚湯麵🍲見到個湯呈淡淡奶白色 本身有啲期望😍 飲落卻是失望 個湯...偏淡 鮮味欠奉 我特登嗌左爽麵 黎到既口感軟硬舒中既 我最後用水煮魚個湯底去配呢個麵黎食 係101分既夾👌 個小黃魚幾出色 煎得皮脆肉嫩 魚味足 好鮮甜 旦骨較多 各位要小心注意🤗睇完戲行街唔駛等位可以試下👌

兩個人嗌左三樣野:
成都水煮桂花魚(小辣)

炸小饅頭

香煎小黃魚湯麵🍲

睇完戲行街唔駛等位可以試下👌

下午茶
2022-12-28 82 瀏覽
川莊 食咗十次都有💗成都水煮魚-鮮魚片 例牌 cp最高任揀4款配料 我哋就揀咗萵筍條、午餐肉、雞髀菇、木薯粉條午餐肉偏乾但其他都好好食~鐘意食辣一定勁鐘意,辣度有分1-5,其實叫2已經好辣好麻好夠辣!!————————————————————————📍旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓12號舖————————————————————————Overall 💗💗💗💗#香港 #香港美食 #旺角#旺角美食 #川莊 #hkfoodie #hkfood #food #delicious #hk #hongkong #spicy

川莊 食咗十次都有💗
成都水煮魚-鮮魚片 例牌 cp最高
任揀4款配料 我哋就揀咗萵筍條、午餐肉、雞髀菇、木薯粉條
午餐肉偏乾但其他都好好食~

————————————————————————

📍旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓12號舖

————————————————————————

Overall 💗💗💗💗

#香港 #香港美食 #旺角#旺角美食 #川莊
2022-11-21 127 瀏覽
當天下午時段去 無咩人服務非常好 酸菜魚好食 最欣賞杯沙杯 夠沙擺咗好耐都晤會溶最憎其他嗰啲沙冰未上枱都已經溶咗一半酸辣湯味道好好 酸辣度適中唯一美中不足係炸饅頭仔 晤係脆既 有啲淋不過整體來講都好好
當天下午時段去 無咩人

唯一美中不足係炸饅頭仔
晤係脆既 有啲淋

不過整體來講都好好
2022-11-09 179 瀏覽
🎈朗豪坊既𝗦𝗶𝗰𝗵𝘂𝗮𝗻 𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲🪄成都水煮鮮魚片𝗝𝘂𝗺𝗯𝗼桂花魚就貴啲,但普通魚片都夠滑,揀左最低辣度唔會食得好辛苦但又享受到滋味,雖然$3XX但性價比極極高呀😍絕對對得住個份量有突!但太油膩食完柯左兩日encore要揀星期五🫡🪄甜話梅小紅茄🍅食落去係酸梅醬撈番茄…🥲仲叫左水晶肴肉凍、豬肺串同帶子賽螃蟹,除左串燒其他都唔多想夾黎食😆想encore單叫個𝗝𝘂𝗺𝗯𝗼🤣
🎈朗豪坊既𝗦𝗶𝗰𝗵𝘂𝗮𝗻 𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲

🪄成都水煮鮮魚片𝗝𝘂𝗺𝗯𝗼
桂花魚就貴啲,但普通魚片都夠滑,揀左最低辣度
但太油膩食完柯左兩日encore要揀星期五🫡

🪄甜話梅小紅茄🍅
食落去係酸梅醬撈番茄…🥲

想encore單叫個𝗝𝘂𝗺𝗯𝗼🤣
2022-11-01 133 瀏覽
高級川菜來說他的價錢比較實惠,而且坐位寬敞,而且佢通風好,唔會好似平時去完食川菜咁出黎一陣味我試過酸菜魚及水煮魚,比較 prefer 水煮魚,份量都夠食。試過唔同小菜,蝦球都好正!

🇭🇰堅高質川菜 |環境舒服🇭🇰呢間川菜位於 位置就腳方便🤣朋友帶我去食左一次之後就鐘意左 好想推介比大家🥰 /🌟整體🌟✔️價格偏中高 但食物質素堅拍得住😋✔️坐得舒服 環境唔錯✔️我地好滿意大部份嘅食物😚✔️設加一🐠南充酸菜魚例牌+金菇+牛柏葉🐠 $301✔️好大份 如果兩個人黎 食佢應該已經飽到上心口🤪✔️辣同酸配合得天衣無縫 唔會死辣死酸 好易入口🥰✔️魚肉唔會好似其他店鋪咁 唔會好大陣草腥味👍🏻評分:4.6/5🐣名鎮乾鍋雞🐣$168✔️惹味香口 適合送飯食🔥✔️好鐘意入面嘅薯條 炒完依然仲脆 淋左嘅亦都好入味🤣評分:4.7/5🐤7彩雞翼拼盤🐤 $89✔️每款雞翼嘅味都好與眾不同 唔會食左邊隻味都唔知🤪✔️外脆內爆汁!推介推介!🐑紐西蘭羊肉串🐑 $35@1✔️肉質嫩滑 唔會韌 重香料味評分:4.5/5🥯甜奶小饅頭🥯 $39✔️估唔到有咁多粒!當小食食一流評分:4.5/5🧊四川紅糖冰粉🧊$45🤔好唔特別 水啫喱加紅糖 極不推介‼️評分:1/5/佢嘅熱食可以話勝過好多川菜 絕對對得住呢個價錢🫶🏻回頭指數:4.7/5
食物質素:4.6/5
性價比:4.5/5環境:4.9/5人均消費:HKD200📱搜尋:#Foodx
🇭🇰堅高質川菜 |環境舒服🇭🇰

✔️好鐘意入面嘅薯條 炒完依然仲脆 淋左嘅亦都好入味🤣
評分:4.7/5

🐤7彩雞翼拼盤🐤 $89
✔️每款雞翼嘅味都好與眾不同 唔會食左邊隻味都唔知🤪
✔️外脆內爆汁!推介推介!

🐑紐西蘭羊肉串🐑 $35@1

• 南充特色酸菜魚
  • 串燒
  • 名鎮乾鍋雞
2022-09-28 169 瀏覽
川莊🌶係我朋友偶然帶我黎食嘅四川菜館,食過之後就一試難忘🫢,之後同朋友想食辣個陣都會黎返川莊食😋水煮魚🌶🐟呢個水煮魚真係直擊我靈魂嘅一道菜,因為我真係食辣無數,呢間嘅水煮魚真係好高質。首先佢辣度有分1-5,我同朋友自問都食得辣,但我地叫2度辣🌶🌶已經食到我地出晒汗🥵,好夠麻好夠辣,味道亦好香好濃,唔係死鹹嘅味道。配菜亦十分足料,我同朋友兩個人食都食唔晒要打包🤣另外值得一提嘅係,平時水煮魚同水煮牛,好多人都會選擇困難唔知叫咩肉好,呢間最好既地方就係可以先叫水煮魚或牛,係配料度再加魚或牛肉,咁就可以大魚大肉啦😆😆😆酸辣土豆絲🥔土豆絲十分爽口,比起辣會比較偏酸多啲,我自己本人唔太鐘意食咁酸,就叫左店員少酸,少酸後味道岩岩好!😋平時出去食冷盤小食最怕唔夠凍,食落去又暖暖地咁😔呢個土豆絲就夠晒凍,食落去唔會怪異,作為開胃小菜黎講真係唔錯既選擇黎😝醬燒蝦球🍤呢個係好surprise到我,因為呢道菜係我朋友極力推介下先叫左,我本身對醬燒呢類菜其實唔太感興趣,但到上菜個陣擺盤已經吸引到我目光,食落去包住蝦球嘅外層十分脆口,醬汁雖濃但又唔會蓋過左蝦本身既鮮味,不過上黎個陣太熱我好蠢咁辣親個嘴😂🤣

水煮魚🌶🐟
配菜亦十分足料,我同朋友兩個人食都食唔晒要打包🤣

酸辣土豆絲🥔

醬燒蝦球🍤
2022-09-26 132 瀏覽
又係一間朋友食完話幾好食嘅餐廳,假期嚟本身驚好full,所以特登book定,打嚟book位個時態度有啲差😓服務有待改善...呢度地方都幾大,當日唔full,環境都算坐得舒服,友人話一定要食水煮魚,同埋份量都幾多,所以我哋淨係叫咗呢個,上枱個下真係嚇親🤣=====================🐟成都水煮魚-桂花魚 例牌價 $318呢款水煮魚可以任揀4款配料💁🏻‍♀️我哋就揀咗萵筍條、娃娃菜、雞髀菇、木薯粉條,先講桂花魚,桂花魚肉都算嫩滑,不過幾多細骨,食嘅時候要小心啲!萵筍條煮得唔夠腍,唔入味,唔推薦🙅🏻‍♀️娃娃菜幾好食,不過因為我哋叫中辣,都幾麻幾辣,所以索晒啲汁都幾勁下🤣雞髀菇正常發揮,幾爽口~木薯粉條一定要叫!好好食🤩又彈牙,又索湯,煙煙韌韌真係好過癮🤤🍎特大鮮果茶 1300ml $108🍊柑橘熱情百香果 $48個杯鮮果茶真係超級大杯,朋友幫我叫錯size,呢杯真係夠兩個人飲🤣而且唔係太甜,都幾解辣,唔食得辣嘅朋友可以叫,唔想飲太多都有700ml選擇!=====================總體嚟講,呢度嘅水煮魚味道唔錯👍🏻幾香口惹味,份量都幾多,係魚多骨咗啲,推薦大家叫木薯粉條
成都水煮魚 桂花魚
又係一間朋友食完話幾好食嘅餐廳,
假期嚟本身驚好full,所以特登book定,
打嚟book位個時態度有啲差😓服務有待改善...
呢度地方都幾大,當日唔full,環境都算坐得舒服,
友人話一定要食水煮魚,同埋份量都幾多,
所以我哋淨係叫咗呢個,上枱個下真係嚇親🤣
=====================
🐟成都水煮魚-桂花魚 例牌價 $318
呢款水煮魚可以任揀4款配料💁🏻‍♀️
我哋就揀咗萵筍條、娃娃菜、雞髀菇、木薯粉條,
先講桂花魚,桂花魚肉都算嫩滑,
不過幾多細骨,食嘅時候要小心啲!
萵筍條煮得唔夠腍,唔入味,唔推薦🙅🏻‍♀️
娃娃菜幾好食,不過因為我哋叫中辣,
都幾麻幾辣,所以索晒啲汁都幾勁下🤣
雞髀菇正常發揮,幾爽口~
木薯粉條一定要叫!好好食🤩
又彈牙,又索湯,煙煙韌韌真係好過癮🤤
🍎特大鮮果茶 1300ml $108
🍊柑橘熱情百香果 $48
個杯鮮果茶真係超級大杯,
朋友幫我叫錯size,呢杯真係夠兩個人飲🤣
而且唔係太甜,都幾解辣,唔食得辣嘅朋友可以叫,
唔想飲太多都有700ml選擇!
=====================
總體嚟講,呢度嘅水煮魚味道唔錯👍🏻
幾香口惹味,份量都幾多,係魚多骨咗啲,
推薦大家叫木薯粉條,食辣嘢叫呢啲實冇死🤣
不過呢度嘅服務就有待改善啦🥲
成都水煮魚 桂花魚
2022-09-07 210 瀏覽
𝕊𝕖𝕡𝕥𝕖𝕞𝕓𝕖𝕣 𝟚𝟘𝟚𝟚🙋🏻‍♂️:去旺角不如去朗豪坊泊車?🙆🏻‍♀️:都好喎!順便食埋野 拿埋個停車場優惠。(川莊大大話話都食過好幾次,他們家的酸菜魚味道比較啱我地口味 酸同辣適中,今次選咗桂花魚,因為魚肉比較滑身,而且呢個魚入面已經加左好多寬粉,所以配料方面我哋只係加左份午餐肉,份量已經好多了,而另外比較推薦食乾鍋花菜,花菜炒得好入味,仲有d鑊氣。如果仲要酸酸地既前菜就可以試吓呢到土豆絲,酸得泥都幾開胃嫁。)
𝕊𝕖𝕡𝕥𝕖𝕞𝕓𝕖𝕣 𝟚𝟘𝟚𝟚

🙋🏻‍♂️:去旺角不如去朗豪坊泊車?

🙆🏻‍♀️:都好喎!順便食埋野 拿埋個停車場優惠。

• 南充特色酸菜魚
  • 酸辣土豆絲
2022-09-07 160 瀏覽
餐廳樓底極高,富空間感,並設有露天區域。師傅擁有多年川菜經驗,在傳統味道上配以新派演繹,無傳統川菜咁辣,比較適合香港人口味當中的特式巨盆水煮魚係必試之選,另外每位客人都會預備一杯八寶茶,滋潤養生食物方面:水煮桂花魚 (Jumbo) : 超巨盆上枱非常吸睛,桂花魚片無骨嫩滑,份量十足,水煮魚仲可以自選四款配料加入水煮魚,今次加左、嫩滑豬肺、新鮮靈芝菇,口感煙韌的水晶粉皮及木薯粉絲,非常惹味京蔥爆炒牛肉 : 牛肉大大件,大蔥入晒味,爆炒後鑊氣十足,美味的小菜名鎮乾鍋雞 : 爆炒雞件,味道微辣,鍋中的切條薯仔加上辣椒、青椒、大蔥入晒味,食薯條都可以當飯食四川家常辣炒飯 : 用上指天椒粒、雞粒、帶子粒、蝦粒及四季豆粒多種配料,炒飯鑊氣十足,微辣惹味重慶黑糖糍粑 : 糍粑即叫即炸熱辣辣,香脆外包住煙韌的糯米團加上黃豆粉和黑糖漿,簡單美味的四川傳統小吃Ours Tips : 水煮魚可以自選四款配料,如果要加埋其他配料,記住要與主食一併落單,不設後加
餐廳樓底極高,富空間感,並設有露天區域。

食物方面:

• 水煮桂花魚
2022-09-05 135 瀏覽
是日下午茶!一行五人所以叫左大Size既酸菜魚(選桂花魚),味道係酸多過辣,但D湯越食越咸,而桂花魚片就無乜骨但略嫌切得厚身,如果切薄DD口感上會比較好食!另外樟茶鴨有D驚喜,有煙薰味又夠熱,唔錯!其餘食物就一般普通質素啦!
2022-09-03
下午茶
2022-08-30 162 瀏覽
今天是星期日,有人推介這間位於朗豪坊的川莊吃酸菜魚。 泊了車在停車場,乘坐客𨋢上到川莊那樓層,一走出客𨋢,就已經看到川莊的招牌頗為醒目。 進入餐廳,有室內及所謂“室外”的座位,“室外”的座位,氣氛尚可,就是有點熱,最後揀了室內座位。我們點了以下的菜:1. 肥美豬大腸串2. 一口和牛串3. 紐西蘭羊肉串 (羊肉的膻味不淡不濃,好吃)4. 老家糖醋小排骨 (濃郁酸甜的糖醋味蓋過肉味,不過都幾好吃)5. 手撕丁香雞 (雞肉嫩滑,不過不失)6. 家鄉手抓餅 (自家製,夠新鮮,好吃)7. 南充特色酸菜魚 (用酸菜配襯,理應可帶出魚的鮮味,今次鮮味不足,但魚肉非滑,好味)8. 重慶黑糖米茲巴 (米茲巴入口煙韌,與黑糖很夾,美味可口)9. 荔枝紅莓梳打 (荔枝香味略嫌稍淡)整體來說都不錯了,性價比一般啦,偶然吃一頓酸菜魚, 都是不錯的選擇。

我們點了以下的菜:
1. 肥美豬大腸串
2. 一口和牛串
3. 紐西蘭羊肉串 (羊肉的膻味不淡不濃,好吃)
5. 手撕丁香雞 (雞肉嫩滑,不過不失)
6. 家鄉手抓餅 (自家製,夠新鮮,好吃)
9. 荔枝紅莓梳打 (荔枝香味略嫌稍淡)

肥美豬大腸串、一口和牛串、紐西蘭羊肉串

老家糖醋小排骨
南充特色酸菜魚
手撕丁香雞
2022-08-21 159 瀏覽
🌟川莊🌟 喺旺角朗豪坊,平日晚市都全場滿坐,人氣爆燈!💥餐廳環境嘅寬敞,樓底特高,空間感大!🌟川莊🌟 主打四川菜🌶,喺傳統川菜中加入新的演繹方法,別具風味!👍🏻🐠南充特色酸菜魚(例牌)$268酸菜魚可以選擇唔辣,估唔到食四川菜都💗照顧唔食辣嘅朋友!🐠魚肉嘅肉質夠嫩滑,再加上微酸嘅湯底及少許酸菜一齊食,好滋味!😋仲有大量Q彈嘅薯粉,食極都仲有,好飽肚!🤩❤️四川保寧醋香排骨 $145排骨完全被保寧醋醬汁包著,一入口先品嘗到酸甜淳厚嘅保寧醋味道,再加上肉質鬆化嘅排骨,好味又開胃!🥰🥩京蔥爆炒牛肉 $132牛肉肉質爽嫩,配上帶甜嘅京蔥,好惹味!😇🍓拔絲士多啤梨 $125嘩!拔絲拉成巨型龍捲風🌪,賣相超吸睛,打卡一流!😍外層係甜脆嘅冰糖包著,內裡嘅士多啤梨帶微酸,口感味道層次豐富!😘

🐠南充特色酸菜魚(例牌)$268

❤️四川保寧醋香排骨 $145

🥩京蔥爆炒牛肉 $132

牛肉肉質爽嫩,配上帶甜嘅京蔥,好惹味!😇

🍓拔絲士多啤梨 $125

2022-08-19 2091 瀏覽
其實我發現香港人頗喜歡吃川菜😳,特別是酸菜魚和水煮魚🤔,很多川菜餐廳都常常大排長龍呢~位於旺角的 • 川莊🌶 •亦是其中一間人氣店哦。 餐廳有大量麻辣菜式,亦有適合不辣愛好者的菜餚,這天便與媽媽來試試囉😆。食物款式繁多,我們兩個人都點了好多款菜哦~ 「 螞蟻上樹🍴$115 」 作為一個愛吃粉絲的人,必點這道帶有辣勁和嚼勁的螞蟻上樹呀! 粉絲有濃濃的醬油色😆,入味又吸引。 「 七彩雞翼🍗$95 」 七彩雞翼有七種口味,有芝士、麻辣、韓式辣、沙律醬、芝麻醬、芝麻等等🥳,有辣有不辣,適合和朋友分享。 「 霸王炒飯🍚$115 」炒飯比想像中足料,飯粒又圓又短,口感煙韌呀。 「 紅油炒手🐽$75 」 皮薄餡靚的紅油炒手🥰,豬肉軟腍,皮薄順滑,好好食啊。 「 扙絲香蕉🍌$125 」 超級誇張的拔絲香蕉,拍照打卡一流。香蕉外層硬脆,且不會太甜,味道不錯呀!!

位於旺角的 • 川莊🌶 •亦是其中一間人氣店哦。

「 螞蟻上樹🍴$115 」

「 七彩雞翼🍗$95 」

「 霸王炒飯🍚$115 」

炒飯比想像中足料,飯粒又圓又短,口感煙韌呀。

「 紅油炒手🐽$75 」

皮薄餡靚的紅油炒手🥰,豬肉軟腍,皮薄順滑,好好食啊。

「 扙絲香蕉🍌$125 」

2022-08-18
2022-08-18 132 瀏覽
Sichuan Cuisine🐟🌶🥢..係旺角朗豪坊想食川菜❓ 突然諗起頂樓有間四川餐廳,環境具空間感,因為樓底足足6米高,仲設有露天位置,菜式以傳統風味加以新派演繹,同時享用到各種風味川菜特式。🔸泡椒蓮藕帶 42開胃前菜,小蓮藕平日較少見。🔸胡椒沙白海藻湯 58新鮮沙白既卜卜蜆,鮮甜 熟度剛好。🔸七彩雞翼拼盤 95集多款味道:香辣、麻辣、韓式辣、紫薯、芝麻、沙律醬、芝士,串串雞翼有特色。🔸南充特色酸菜魚 (桂花魚) 338招牌菜式之一酸菜魚🐟,但魚肉較厚較有口感,個人喜歡鮮嫩較薄身質感。而湯底偏酸,薯粉亦較腍,但不失川菜風味。🔸川式螞蟻上樹 115傳統菜式之一,粉條煙韌夠惹味。🔸自家製花椒雪糕 58特色口味雪糕,值得一試!..×××××ש旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓12號舖..川莊 (旺角)旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓12號舖

Sichuan Cuisine🐟🌶🥢

菜式以傳統風味加以新派演繹,同時享用到各種風味川菜特式。

🔸泡椒蓮藕帶 42
開胃前菜,小蓮藕平日較少見。

🔸胡椒沙白海藻湯 58

新鮮沙白既卜卜蜆,鮮甜 熟度剛好。

🔸七彩雞翼拼盤 95

🔸南充特色酸菜魚 (桂花魚) 338

🔸川式螞蟻上樹 115

傳統菜式之一,粉條煙韌夠惹味。

🔸自家製花椒雪糕 58
特色口味雪糕,值得一試!
×××[川莊 -Sichuan House]×××