2019-03-19 29 瀏覽
銅鑼灣哩條街真係好多嘢食有平有貴想食乜都有😂😂今日朋友帶我去食一間中上價格嘅四川菜,見到個名已經覺得好特別,應該係同雀巢有關掛?一上到黎就覺得裝修好雅緻,但係又唔會老土,果然有好多雀仔嘅裝飾!🦜🦜🦜黎食四川菜當然要試招牌水煮魚,其實我唔係好食得辣,不過又好鍾意食水煮魚,有得揀辣度就最好啦😂😂😂魚肉夠晒滑,辣而不麻,魚既份量都唔少㗎!我想下次再嚟試埋酸菜魚呢!🤤🤤🤤食完重口味辣野最後點都要嗌返個甜品balance下平時多數食高力豆沙,今次係香芋餡超流心,唔太甜,啱啱整好即刻食 正呀!😋😋😋
銅鑼灣哩條街真係好多嘢食
有平有貴想食乜都有😂😂

食完重口味辣野最後點都要嗌返個甜品balance下
平時多數食高力豆沙,今次係香芋餡
超流心,唔太甜,啱啱整好即刻食 正呀!
😋😋😋
2019-03-18 16 瀏覽
銅鑼灣食店真是太多了,有時都不知如何選擇,今晚朋友話想食四川菜,大家便去到謝斐道(巢私廚川菜)準備尋找食刺激味蕾的食物,餐廳十分寬敞,設計好有特式風格, 坐得好舒服,在這餐廳放鬆心情之餘,同時地享受優質美食,十分不錯。酸菜魚,魚肉質感都好滑溜,而且不會有魚骨,淡淡都係魚肉,再配上酸菜及配料,加埋啲粉仔索哂酸辣味的湯,成個煱都十分好味。回鍋肉例牌$108,回鍋肉夠曬辣及嘢味,十分有鑊氣送飯一流。飯後不一定食甜品,食生果也清可清腸胃。

飯後不一定食甜品,食生果也清可清腸胃。

2019-03-17 19 瀏覽
跟朋友在銅鑼灣行完街😁😁😁隨便選了一間川菜館,餐桌擺設和裝潢都富中國風,座位寬敞舒適,感覺不錯🐦🐦🐦🐧🐧🐧🐤🐤🐤餐牌食物選擇多,川菜口味多為濃烈帶辣,由於同行不吃就辣,故點了不辣的菜式醉雞肉質滑嫩入味,雞皮不會太肥,散髮著香濃花雕酒味,醃得非常入味,值得一贊👏🏽👏🏽👏🏽蒜蓉炒生菜很夠鑊氣,生菜分量很足,每次食中菜都必點的健康輕怡小炒。🐥煙燻鴨蛋有溏心,比一般雞蛋更蛋香味濃,而且有街街煙燻的味道👍👍👍埋單仲有一份迷你生果盤🍎🍐🍊🍉🍇🍓🍍🥝🍌

🐦🐦🐦🐧🐧🐧🐤🐤🐤

埋單仲有一份迷你生果盤🍎🍐🍊🍉🍇🍓🍍🥝🍌

• 醉雞
2019-03-17 23 瀏覽
朕要食葡萄 搣皮啦睇到晶瑩剔透 係咪好想食🤩其實係冬瓜浸紅酒透心涼啊 好特別的菜式等我仲以為真係提子🍇😂值得一試😌😌😌話說今日係白色情人節都係果句啦 識食一定食中餐 Yo🤘🏻揀間中上既中菜館 埋單平過求其食西餐啊食沸騰水煮魚旺一旺佢 魚肉有桂魚同鯇魚鯇魚平d $228 魚肉好滑 有少少骨有得揀辣度 小辣完全接受到👍🏻再嚟多啲辣野 手撕口水雞$138好味,但份量唔算好多呢碟口水雞仲辣過水煮魚好刺激好惹味雞肉好滑,叫碗白飯撈下先👍🏻👍🏻👍🏻環境花盡心思同餐廳名配合全部都係同雀仔有關嘅裝飾最特別係呢個放筷子既雀仔🦜🌿🍃
朕要食葡萄 搣皮啦

食沸騰水煮魚旺一旺佢 魚肉有桂魚同鯇魚
鯇魚平d $228 魚肉好滑 有少少骨
有得揀辣度 小辣完全接受到👍🏻

再嚟多啲辣野 手撕口水雞$138
好味,但份量唔算好多
呢碟口水雞仲辣過水煮魚好刺激好惹味
雞肉好滑,叫碗白飯撈下先👍🏻👍🏻👍🏻

環境花盡心思同餐廳名配合
全部都係同雀仔有關嘅裝飾
最特別係呢個放筷子既雀仔🦜🌿🍃

2019-03-14
2019-03-17 20 瀏覽
上個星期食完酸菜魚,今個星期心思思又想食辣東西,想試試四川水煮菜式。朋友找到了這家餐廳,店內裝修走高雅簡潔路線,環境很好,很適合跟朋友飲茶談天。提提大家,茶錢每位$10。貴妃葡萄「葡萄」好juicy ,爽甜,有紅酒醇香。細味下發現原來不是真葡萄,是冬瓜,好特別,幾可亂真。水煮牛肉我們怕太辣食不下,所以只選了少辣。牛肉好鮮嫩滑,生菜爽口,麻香辣惹味。餐廳還細心提供麵包,可作吃前吸油之用,減低油膩感。四川擔擔麵湯汁稠度適中,香辣而且花生味香濃。麵條粗身,是我喜歡的質感。最後,竟然有豐富生果盤送,很開心。

水煮牛肉

四川擔擔麵

最後,竟然有豐富生果盤送,很開心。
2019-03-16 22 瀏覽
經過銅鑼灣發現呢間新開食川菜嘅私房菜,想食辣野嘅朋友表示好想食,一坐低就見到好有趣嘅logo,餐廳用鳥巢為主題.地方好雅緻,碗碟都有一番講究.醉雞好精緻,花雕酒味好香,雞肉嫩滑吸盡花雕酒香濃而不苦,加分.辣子大腸,大腸份量好多,香辣味濃,想食辣又怕太辣就叫左少辣,辣度接受得到唔太食辣既人都可以,入面仲加入脆麻花更加香脆同口感豐富,一軟一脆交替.主打菜酸菜煮桂魚好大盤,桂魚份量多簿簿一魚肉滑溜新鮮,唔多骨十分有驚喜,酸菜令到酸酸地嘅魚湯好香濃,加入左同平時唔同既QQ 嘅圓粉雖然無薯粉咁晶瑩剔透但口感一樣咁Q彈,同酸菜魚湯非常夾,食到停唔到口好滿足.最後用炸饅頭做飯後甜品沾上甜甜既媡奶,雖然飽到上心口喇但總括嚟講呢度嘅野食好有水準,碟頭又夠大同大班人嚟食就啱晒.

地方好雅緻,碗碟都有一番講究.

• 酸菜煮桂魚
2019-03-15 18 瀏覽
聽朋友講依間川菜都幾出名,所以前幾日我就帶屋企人黎食~點知真係比想像中超乎意料地好食!我地總共叫咗三樣餸,分別係風味醬蘿蔔 $62、沸騰水煮鯇魚$228同埋高力流心香芋$68,仲有加咗碗白飯,兩個人share。我覺得三樣菜式都非常之好食。首先佢個風味醬蘿蔔好特別,真係平時好少機會食到,酸酸甜甜,好開胃,尤其當我地食緊第二樣菜式係辣辣地,再食依個蘿蔔同餸飯就好完美。雖然睇落好似好細碟,不過因為係醃既蘿蔔,每啖食少少已經好食到佢個味道。P.S 餐廳個姨姨捧碟餸黎果時仲話:依個真係我既摯愛!第二樣黎既就係水煮鯇魚,我地叫咗中辣,因為我地都幾食得辣。所以如果自問怕辣既話就可以試下小辣先。但係我地覺得中辣都還好,唔算辣到要係咁飲水果隻。鯇魚本身係多啲骨既,如果想少啲骨可以叫水煮桂魚。辣既水煮鯇魚真係好正,係川菜既味道,中意食辣既話真係好推薦食依個菜式。餐廳怕個水煮魚太多油,因為佢係要用油先煮到啲魚咁入味,擔心香港人未必食到太油,仲比咗兩塊方包比我地用黎吸油,好細心!仲有就係高力流心香芋,估佢唔到咁好食。依碟算係甜品黎,餐廳都好細心,等我地食完蘿蔔同水煮鯇魚就自動上甜品。個甜品外面有芋絲,中意食既

風味醬蘿蔔

沸騰水煮鯇魚

仲有就係高力流心香芋,估佢唔到咁好食。依碟算係甜品黎,餐廳都好細心,等我地食完蘿蔔同水煮鯇魚就自動上甜品。個甜品外面有芋絲,中意食既可以再沾多啲碟上面果啲先食,入面就係熱熱地既芋頭蓉,我好中意食
兩個人食就每人兩舊,甜度同份量都啱啱好。
中意食芋頭既人唔好錯過啦!

高力流心香芋

話說餐廳會提供茶水,可以揀想飲咩茶,鐵觀音、普洱等等。當然會另收茶水費,每人$20。

最後仲會送上一碟水果,非常好,最後食到飽飽又滿足!

2019-03-07
1 分鐘 (堂食)
風味醬蘿蔔
沸騰水煮鯇魚
高力流心香芋
2019-03-15 31 瀏覽
朋友約我去銅鑼灣食晏,店名叫巢私廚,聽個名好特別,朋友話間店喺大陸幾出名。門口餐牌好有氣派,大紅燈籠高高掛,红噹噹,喜慶感十足!入到裏面,格局完全唔同金光閃閃咁,掛上幾個金絲雀籠吊燈,high class,光猛闊落,兩個人坐六個人梳化,梳乎杯、碗、碟,筷子托都有雀仔,好襯個名幫我哋開茶嘅亞姐招呼周到,服務一流,加咗唔少印象分可惜今日喉嚨唔多舒服,唔食得辣細心嘅亞姐建議先來個餐前小食(appetizer ),清清味蕾,見餐牌貴妃葡萄個名同圖片好吸睛原來係冬瓜浸紅酒,以假亂真,酸酸甜甜,又幾清新特別蟹黃豆腐,賣相亦好靚上桌聞到好香,蟹黃係鹹蛋黃混入豆腐內朋友睇到個午市套餐,有湯、小食、主菜,配,價錢由$58-$78, 見咁抵就要個啦!嗰有機菜花令我一試難忘經理講菜花喺成都來嘅,鲜甜爽脆呢間新派四川私房菜館,有誠意兼有創意,啲菜色食得又睇得,响咁舒適優美環境,同朋友齊享美食,一樂也

門口餐牌好有氣派,大紅燈籠高高掛,红噹噹,喜慶感十足!

入到裏面,格局完全唔同

金光閃閃咁,掛上幾個金絲雀籠吊燈,
high class,光猛闊落,兩個人坐六個人梳化,梳乎

杯、碗、碟,筷子托都有雀仔,好襯個名

幫我哋開茶嘅亞姐招呼周到,服務一流,加咗唔少印象分

可惜今日喉嚨唔多舒服,唔食得辣

原來係冬瓜浸紅酒,以假亂真
,酸酸甜甜,又幾清新特別

蟹黃豆腐,賣相亦好靚

上桌聞到好香,蟹黃係鹹蛋黃混入豆腐內

朋友睇到個午市套餐,有湯、小食、主菜,配
,價錢由$58-$78, 見咁抵就要個啦!

嗰有機菜花令我一試難忘

經理講菜花喺成都來嘅,鲜甜爽脆

2019-03-15
  • 貴妃葡萄
  • 搶炒有機菜花
  • 蟹黃豆腐
2019-03-15 16 瀏覽
之前喺大陸打滾既時候 有去過一間叫 巢私廚川菜 既餐廳食估唔到而家喺香港都有分店間鋪裝飾好別出心裁叫左幾款食物其中酸菜魚真係要讚下首先份量多到不得了雖然鯇魚有骨 食起黎比較麻煩但個酸辣味好好食 好濃郁會令你唔嫌煩 食完一片又一片🖖🏻仲有個紅燒肉煮得好入味肥肉充滿油香原本以為川菜全部都係辣估唔到唔辣既野都整得咁好食!另外兩個麵食都ok 擔擔麵湯底好夠味 雞麵較清 食完濃味食物 配個清清地既湯麵都唔錯湯底香甜 但如果追求重口味 可能就唔啱食呢款麵食到最後仲有水果送
之前喺大陸打滾既時候 有去過一間叫 巢私廚川菜 既餐廳食
會令你唔嫌煩 食完一片又一片🖖🏻
仲有個紅燒肉煮得好入味
肥肉充滿油香
原本以為川菜全部都係辣
估唔到唔辣既野都整得咁好食!

另外兩個麵食都ok 擔擔麵湯底好夠味
雞麵較清 食完濃味食物 配個清清地既湯麵都唔錯
湯底香甜 但如果追求重口味 可能就唔啱食呢款麵
食到最後仲有水果送
2019-03-15 34 瀏覽
今個星期終於有時間同男朋友撐枱腳,上網搵左好耐終於搵到呢間坐得舒服又好食嘅川菜私房菜。門口嘅裝飾非常有氣派,令我對餐廳嘅信心大增。餐廳嘅環境非常闊落,兩個人店員都安排左我哋坐卡位,地方非常舒適,陣間叫多幾個餸都唔怕冇位擺。二人世界最緊要坐得舒舒服服。前菜叫左陳醋肴肉,酸酸甜甜非常開胃,非常有咬口。好鍾意食雞翼嘅我見到佢呢度推介嘅怪味雞翼當然要試吓佢啦,雞翼調味得相當出色,爽口嘅蓮藕片同薯仔片亦都相當入味,份量亦都好多,抵食!呢碟蟹黃豆腐更加唔使講啦,睇蟹黃既色澤已經令人胃口大開,蟹味相當濃郁,鮮味亦都十足,我覺得鹹度適中,送飯一流。重頭戲就當然係我期待已久嘅水煮魚啦。經過店員嘅推介揀咗冇咁多骨嘅魚片,魚片口感嫩滑,配上又香又辣嘅湯底,正。食完之後飽到上心口,估唔到仲為我地送上飯後水果,非常貼心,真係令我哋覺得賓至如歸。

門口嘅裝飾非常有氣派,令我對餐廳嘅信心大增。

前菜叫左陳醋肴肉,酸酸甜甜非常開胃,非常有咬口。

2019-03-14 36 瀏覽
來這個私房川菜,主要因為我聽到它好似上海菜館,又酸辣湯又嫩雞燴面的心理上有親和感!餐牌上的紅燒肉煙醺鴨蛋我們點了兩個午餐超級抵吃又凍盤又熱湯分別有勁辣的酸辣湯極清的冬瓜清湯櫻花蝦仔朋友擊節讚賞店員推介這個功夫甜品叫做*貴妃葡萄😁62蚊參考一下食記D食客都幾中意呢啲心機野其實是冬瓜造成功夫是紅酒好『出』:個製成品紅酒味飄香是一個好的fusion 發明特別是蟹黃豆腐花fit 愛好叫一客九十八又幾新奇的設計上海人賽螃蟹又有益又好食是靠廚師手藝將蛋白化腐朽為神奇蟹肉滋味魔廚川巢私房做到私房佳話中國特色又有點新意!
來這個私房川菜,
主要因為我聽到它好似上海菜館,
又酸辣湯又嫩雞燴面的

• 巢辣子雞
  • 兩江藤椒腰花
  • 水煮牛肉
2019-03-14 23 瀏覽
好喜歡食辣野 知道銅鑼灣開左一間川菜私房菜 也bookmark了試下。裝修好靚呀 有多掛牆吊飾 貼題 也有很多鳥巢擺設兩人去到也為我地安排梳化位置 好舒服呀選擇很多 有小龍蝦、牛蛙、海鮮同肉類 唔算太餓 所以只叫了三款菜式品嚐貴妃葡萄 $62冬瓜粒用紅酒釀過 變成一顆顆晶瑩剔透冬瓜粒非常清甜 紅酒揮發後葡萄味很重食到辣野嘅時候 整返粒 舒服唒手撕口水雞 $138手撕雞真係好方便 無骨又去到一絲絲辣度十足 非常惹味香辣美容蹄 $128美容蹄遲遲未上枱 原來即叫即炮製必定叫碗白飯送下 豬手炆得好淋 豬皮又索唒辣味 越吃越想吃 兩個人去未能叫太多東西品嚐 下次必定約齊一班麻辣好友 一起挑戰!🍽 巢私厨川菜 🔎 銅鑼灣謝斐道496號金利文廣場1樓

裝修好靚呀 有多掛牆吊飾 貼題[巢] 也有很多鳥巢擺設

必定叫碗白飯送下 豬手炆得好淋 豬皮又索唒辣味 越吃越想吃

🍽 巢私厨川菜
🔎 銅鑼灣謝斐道496號金利文廣場1樓
2019-03-14 57 瀏覽
喺銅鑼灣呢d 人多擠逼既地方, 想同朋友坐得舒舒服服咁食番餐四川菜, 金利文廣場1樓呢間巢私廚私房菜都算係唔錯既選擇門面好靚, 室內環境更加係光猛寬敞, 坐得舒服又鬆動👍貴妃葡萄 - $62呢粒野吸睛度十足, 望落去個樣十足葡萄咁, 幾可亂真, 但其實佢係冬瓜黎架😂釀左紅酒同葡萄汁, 食落好爽好香, 帶點甜, 最適合解辣👍豆腐魚羹 - $32睇落去冇乜色水以為好淡味? 咁你就錯喇🙈極香極濃味, 而且佢係胡椒既辣, 所以越飲越想飲, 好上癮🙈酸辣湯 - $32呢碗酸辣湯用料十足, 都幾酸幾辣架, 飲完一身汗秘製酸菜桂魚 - $328有得揀價錢較平既鯇魚, 但都係比較鍾情於桂花魚既嫩滑口感, 所以貴100蚊都覺得值👍有得自選辣度, 所以就算食唔到辣既人都好適合架😍個湯底濃得黎又唔會蓋過晒魚片既鮮甜味🤤四川担担麵 - $58呢個價錢都算係幾高性價比, 麵線會做得比較硬, 咀嚼起上黎更有口感👍一樣有辣度可以揀👍😍

門面好靚, 室內環境更加係光猛寬敞, 坐得舒服又鬆動👍

貴妃葡萄 - $62

豆腐魚羹
豆腐魚羹 - $32

酸辣湯
酸辣湯 - $32

呢碗酸辣湯用料十足, 都幾酸幾辣架, 飲完一身汗
秘製酸菜桂魚

酸辣湯
秘製酸菜桂魚
四川担担麵
生果盤
I love Sichuan food so came here because the decor looked nice and they had so many fish dishes.As well as the lovely decor, it was very spacious located on the 1st floor of Richmond Plaza.Private rooms:Tea is charged HKD per person:I had my eyes on the egg white balls because of the taro filling but when I found out it was taro icecream in the middle I decided not to try it as I wasn't expecting icecream so had soup instead.Here was what we ordered:I love fish so ordered this one out of their f

Private rooms:

Here was what we ordered:

I love fish so ordered this one out of their fish dishes because sole fish is used.

It was definitely delicious as it wasn't too spicy and definitely silky and boneless but just a tad salty.
There were enoki mushrooms, julienne Celtuce roots and Sichuan Potato noodles in the dish as well.
The potato noodles were slightly different in appearance to the ones I have come across since they were white which looked like Udon.

Next were the fiery dan dan noodles which were spicier than expected but in terms of portion it was quite big.

Finished with the soup which was silkie chicken with wolfberries.
It had a strong wolfberry taste.
Complimentary fruit at the end of the meal:

Definitely coming back as I still havent tried the other poached fish dishes yet.
2019-03-14 11 瀏覽
今晚在銅鑼灣附近放工,就相約朋友一齊食個晚飯。想起很耐未食過川菜,就搵到呢間係金利文廣場的巢私厨川菜,方便易搵,菜式又多又正宗。餐廳入面寬落光猛,座位多而舒適,環境新淨。一坐低餐廳就推介我地點呢個貴妃葡萄,$62,因為係同個名其實無咩關係,唔係葡萄來的,係用紅酒甜醬浸的冬瓜粒,冰凍入味,好爽脆多汁,有淡淡的紅酒味,鮮甜美味,係開胃小食。酸辣湯,$32,熱辣辣,配料多,有木耳,豬肉絲,豆腐粒等,味道偏辣,好惹味。豆腐魚羮,$32,豆腐好嫩滑,湯清甜之餘有好濃烈的白胡椒味,會覺得愈飲愈辣,口感層次豐富,令人飲不停口。招牌菜,酸菜桂花魚,$328, 酸菜同辣椒的份量都好多,酸菜酸味夠,滲入魚肉同湯當中,味道中辣,桂花魚魚肉果然特別嫩滑,無咩⻣,鮮甜,切得薄片,魚香味濃郁。四川擔擔麵,$58,麵質煙韌彈牙,幼細入味,唔會太辣,花生味濃郁。餐廳仲會貼心地送上免費生果,新鮮爽甜,有菠蘿,士多啤梨等多款生果。

餐廳入面寬落光猛,座位多而舒適,環境新淨。