2023-09-11 27 瀏覽
嘩,諗住求其搵一間食魚嘅順便打邊爐,估唔到咁好食,既然嚟到,梗係叫咗一條沙巴龍躉烤魚食,佢有幾隻味揀嘅我哋就揀咗金銀蒜香味,條魚食得出好新鮮同埋好滑口,配菜就揀咗薯粉,金菇,土豆,萵筍,薯粉一碟都好多份量,叫左各一份雞翼,燒魷魚鬚同埋雞腎,我哋叫咗小辣,但係都覺得有啲辣,可能本人本身唔食辣卜卜蜆同埋麻辣鴨血好好食,麻辣鴨血唔係好辣,好惹味我就叫咗碗白飯送魚,好好食飯後仲可以自助式令食冰粉食添三個女孩子係食唔晒嘅

卜卜蜆同埋麻辣鴨血好好食,麻辣鴨血唔係好辣,好惹味
我就叫咗碗白飯送魚,好好食

飯後仲可以自助式令食冰粉食添
三個女孩子係食唔晒嘅

• 冰粉
終於有時間同姊妹聚下餐🥰食烤魚真係超正啦!香到爆炸,口感又咁juicy!尤其沙巴龍躗烤魚,香脆外皮加埋金銀蒜味,味道好豐富!口咬落去魚肉超鮮嫩。我地加點左薯粉同白飯配搭除左烤魚🐟🐟🐟依度仲有串燒食🍡🍡🍡仲有得選辣度,我地點bb辣都已經好惹味💕點左魷魚鬚串、麻辣鴨血、金菇同薯片,加埋卜卜蜆同燒雞中翼,真係豐富到爆!魷魚鬚串有嚼勁同鹹香,同燒魚形成對比,好好味!佢仲有自助吧有免費冰粉食同菊花茶飲
終於有時間同姊妹聚下餐🥰

食烤魚真係超正啦!

除左烤魚🐟🐟🐟依度仲有串燒食🍡🍡🍡

仲有得選辣度,我地點bb辣都已經好惹味💕

佢仲有自助吧
有免費冰粉食同菊花茶飲
2023-09-05
2023-09-06 25 瀏覽
喺香港未食過烤魚🤣喺附近見到門面好大而且入面有唔少食客就一試無妨🤨餐廳設有自助吧,可以無限添飲菊花茶同埋diy冰粉,除咗烤魚之外亦有好多串燒選擇👀值得一讚嘅係店員好熱心!會一直留意火有冇熄,亦都會好主動幫我哋添湯🫶🏻笑容亦都好親切!服務態度一流💯✨菊花茶菊花味好香,解渴一流,但冇咩茶味✨Diy冰粉配料有好多選擇,例如西瓜粒、椰果、爆珠等,另外有紅糖調味✨✨至尊手作鮮果茶 $45滿杯水果🍉底有百香果蜜,温馨提示要攪勻先飲✨經典香辣烤淩波魚 $318第一次食烤魚就先計Bb辣😋淩波魚較嫩滑柔軟,入口好嫩👍🏻👍🏻魚肉好入味,烤魚分成兩邊上,其中一面冇骨,另外淩波魚偏少刺,食落好方便👍🏻✨薯粉$20薯粉好掛汁!但呢種薯粉偏軟身,唔係嗰種煙韌口感✨鐵板燒茄子 $38蒜香味十足,個人偏好食串燒要嗌茄子🤣🤣香得嚟唔會得調味料味,茄子味都鎖得住🤩✨燒菠蘿 $32新鮮菠蘿,表面有一層薄薄嘅糖霜,咬落卜卜脆,推介!✨蒜香金菇粉絲 $38底部有粉絲🤩超級入味,味道好似食海鮮嗰啲蒜蓉粉絲蒸扇貝咁🉑✨卜卜蜆 $58蒜香味嘅卜卜蜆,粒粒蜆肉好飽滿整體嚟講覺得偏辣,bb辣都夠哂惹味😋另外見隔籬枱食爆檸酸菜味,賣相好吸

菊花茶
菊花味好香,解渴一流,但冇咩茶味

Diy冰粉
配料有好多選擇,例如西瓜粒、椰果、爆珠等,另外有紅糖調味✨

至尊手作鮮果茶 $45
滿杯水果🍉底有百香果蜜,温馨提示要攪勻先飲

經典香辣烤淩波魚 $318

薯粉$20
薯粉好掛汁!但呢種薯粉偏軟身,唔係嗰種煙韌口感

鐵板燒茄子 $38

燒菠蘿 $32
新鮮菠蘿,表面有一層薄薄嘅糖霜,咬落卜卜脆,推介!

蒜香金菇粉絲 $38
底部有粉絲🤩超級入味,味道好似食海鮮嗰啲蒜蓉粉絲蒸扇貝咁🉑

卜卜蜆 $58
蒜香味嘅卜卜蜆,粒粒蜆肉好飽滿

整體嚟講覺得偏辣,bb辣都夠哂惹味😋另外見隔籬枱食爆檸酸菜味,賣相好吸引!有機會會再試👀
2023-09-06 50 瀏覽
有朋友推介巴辣仔的烤魚很好味,味道和款式都很多,於是去了西環石塘咀德輔道西345號維港峰地下,港鐵香港大學站B1出口,步行約4至5分鐘。店內裝潢新朿,地方寬敞,座位舒適衛生,燈飾通明,未到食飯時間,客人已滿滿了。牆上屏幕播放著這店的招牌菜式,特別推介只用活魚來製作烤魚,菜譜也推介多款味道的配搭,串燒、小食、飲品等,還有免費任飲菊花茶和自助任食冰粉DIY。沙巴龍躉烤魚加爆檸酸菜味(bb辣)$378這款烤魚是新口味招牌必點,上枱時熱騰騰,香氣四溢,這龍躉件頭十足非常大條,大量檸檬和酸菜,入口酸辣味道令人很開胃,魚的肉質果然是活魚,魚皮很新鮮爽口魚肉很彈牙,魚身的骨膠原非常豐富,越辣越想食,一口接一口,好好食。黃金組合$38包括有:金菇、蓮藕、萵筍、土豆,新鮮甜脆的配菜放在鍋內,吸入香濃酸辣魚汁,使濃厚味道在口裏添上清新。薯粉$20食烤魚怎可沒有薯粉,吸入香濃魚汁,粉質柔韌有嚼頭,是不二之選。燒豬蹄(bb辣)$42這燒豬蹄好味到不能停口,脆皮柔韌,肉質淋滑,調味適中,連骨的味道都是酥脆的。自助冰粉DIY(免費任食)配料都很豐富,有淋滑紅豆、提子亁、山渣粒、瓜子仁、花生粒、椰果、菠蘿汁,當然最
有朋友推介巴辣仔的烤魚很好味,味道和款式都很多,
於是去了西環石塘咀德輔道西345號維港峰地下,
港鐵香港大學站B1出口,步行約4至5分鐘。
店內裝潢新朿,地方寬敞,座位舒適衛生,
燈飾通明,未到食飯時間,客人已滿滿了。
牆上屏幕播放著這店的招牌菜式,特別推介只用活魚來製作烤魚,
菜譜也推介多款味道的配搭,串燒、小食、飲品等,
還有免費任飲菊花茶和自助任食冰粉DIY。
沙巴龍躉烤魚加爆檸酸菜味(bb辣)$378
這款烤魚是新口味招牌必點,上枱時熱騰騰,香氣四溢,
這龍躉件頭十足非常大條,大量檸檬和酸菜,
入口酸辣味道令人很開胃,魚的肉質果然是活魚,
魚皮很新鮮爽口魚肉很彈牙,魚身的骨膠原非常豐富,
越辣越想食,一口接一口,好好食。
黃金組合$38
包括有:金菇、蓮藕、萵筍、土豆,
新鮮甜脆的配菜放在鍋內,吸入香濃酸辣魚汁,
使濃厚味道在口裏添上清新。
薯粉$20
食烤魚怎可沒有薯粉,吸入香濃魚汁,
粉質柔韌有嚼頭,是不二之選。
燒豬蹄(bb辣)$42
自助冰粉DIY(免費任食)
當然最重要是冰粉,雖是免費但一點也不馬虎,
撈起來加上紅糖水,確實很美味,還可消退口內的辛辣味。
2023-08-28
  • 沙巴龍躉烤魚加爆檸酸菜味
  • 黃金組合
  • 薯粉
  • 燒豬蹄
  • 冰粉
2023-08-31 20 瀏覽
由成都名廚主理,烤魚岀名正宗又好食既巴辣仔終於殺到香港島喇😭佢同其他分店唔同嘅地方,就係佢有一個”自助小料”區,冰粉同埋菊花茶係無限量供應,冰粉仲可以加topping!🌶️🐟大紅燈籠泡椒味沙巴龍躉🐟🌶️辣同酸味主要來自泡椒同埋燈籠椒,睇相就知,店家用辣椒嘅份量絕對唔會吝嗇,保證頂倒你條辣癮。魚我地選擇左沙巴龍躉,店家先將魚拎去半煎炸,之後先至放落辣湯嗰度再烹調,魚皮食落香脆之餘仲索倒個湯汁,只用活魚既巴辣仔,選用既龍躉肉質鮮美、爽脆,新鮮嘅魚吸收左辣湯之後,非常美味。🐟香辣魚皮🐟魚皮Q彈爽滑,十分脆口,魚皮配上青瓜絲、甘筍絲,清新之餘又帶少少辣味,好適合炎熱嘅夏天😋🐷把把燒 - 月牙骨小串🐷月牙骨係豬既軟骨,經過響明烈既火焰上燒後,除去油氣,不沾油煙,食落口香辣,唔怪得佢要10串咁樣order,因為齋點幾串真係唔夠喉😆🐓川香燒烤 - 雞中翼🐓雞中翼用少少辣粉醃製過,燒完之後,外皮香脆之餘仍然保留到肉汁。🍆鐵板燒茄子🍆熱辣辣嘅鐵板上放上剛剛燒起嘅茄子,滿滿嘅蒜蓉同埋辣椒香氣撲鼻,因為佢係即叫即燒既關係,各位食既時候要小心辣親個咀🤭🤭🍹鮮果茶特飲 - 滿杯紅柚🍹食到個嘴㷫烚烚,叫返杯特飲飲吓先

🍹鮮果茶特飲 - 滿杯紅柚🍹
食到個嘴㷫烚烚,叫返杯特飲飲吓先,呢杯紅柚特飲,目測測起碼用咗大半個紅柚去整,入口啖啖果肉,冰涼透心之餘仲有紅柚既微酸,飲一啖之後,又可以繼續辣😆😆
免費冰粉
免費冰粉
2023-08-31 14 瀏覽
幾年前有一段時間好鍾意去內地食烤魚,貪佢價錢平同埋香港少有同類型既餐廳,但係事過幾年,而家都可以喺香港搵到價廉物美嘅烤魚🥰🥰今日就同朋友係西環既巴辣仔烤魚食飯。烤魚有七款味道可以揀,淨係魚既種類都有三種,龍躉竟然只係賣緊$378一條,我哋揀咗香辣味龍躉嚟到果然不失所望,龍躉係勁大條,足夠三四人份量,有辣既香味,但辣度絕對唔會過份。(我哋揀咗Bb辣),魚身骨少啖啖肉😍絕對值得加少少錢試吓龍躉。火鍋料方面我哋叫得唔多,叫咗萵筍同埋好適合辣火鍋既薯粉。叫完之後發現唔食主食都夠飽有餘每次食呢啲菜式,當然要叫串燒。今次我哋就叫左燒雞翼 燒茄子 蒜香金針菇 燒魷魚同埋燒脆肉鯇我最鍾意就係燒雞翼同燒茄子燒茄子最驚就係油冧冧,但係好多店家為咗快都會落好多油,巴辣仔嘅茄子又淋又香蒜味😍仲唔會太油。燒雞翼都好正,雞翼本身夠大隻,醃得好入味,燒得又脆😚鍾意食雞翼嘅人一定要試吓啦基本上是足咁多款串燒都冇過乾嘅情況出現,質素有一定保證👍🏻下次會同多啲朋友嚟,試唔同款嘅串燒

我最鍾意就係燒雞翼同燒茄子
2023-08-26 440 瀏覽
🔎🔎地點: 西環石塘咀德輔道西維港峰地下1a號 ……香港大學站B1出口, 路線十分方便!🗺🌐🔎🔎 環境: 地方寬敞、樓底很高、裝修好靚,仲有好多霓虹燈讓客人們可以打打卡!啱曬又食得 !又可影靚相的你!♨️♨️🔎🔎 招牌菜:醬香味沙巴龍躉烤魚 $378不吃辣的我揀咗醬香味沙巴龍躉魚,上枱時一陣陣香噴噴嘅魚鮮味!職員教我們讓爐再滾多滾,仲好味又入味……聽曬佢話啦!欣賞店舖全以新鮮活魚製作, 即叫即煮,魚肉煮得剛剛好,肉質結實又彈牙,我哋仲加咗碟薯粉,吸曬魚湯精華,夠曬飽肚及滿足,上層更配上多量配菜,值得一讚!🐟🔎🔎 海陸空把把串 $138 一盤把把串共32串,細細串,乜都有…… 例如:牛肉串、芝士腸、臘腸、魷魚鬚、粟米、五花肉、雞腎等等…… 包羅萬有! 同朋友一路傾一路食十分享受呢!🍢🌽🔎🔎 燒豬蹄及bb辣椒魷魚 $42@燒到好夠味又惹味,食到我哋舐舐脷!🐷🦑🔎🔎 離開座位店舖還提供自助甜品吧……簡單的自助冰粉及隨自己喜歡的配料製作成一碗好味的冰粉,涼浸浸🍨更貼心嘅就係免費供應任飲菊花茶🌻……解渴又清熱!😍😍最後: 我覺得呢間巴辣仔烤魚無論在:食物、份量、價錢及職員服務……都性價比高!一定會介

🔎🔎 招牌菜:醬香味沙巴龍躉烤魚 $378

🔎🔎 海陸空把把串 $138

🔎🔎 燒豬蹄及bb辣椒魷魚 $42@
燒到好夠味又惹味,食到我哋舐舐脷!🐷🦑

😍😍最後: 我覺得呢間巴辣仔烤魚無論在:食物、份量、價錢及職員服務……都性價比高!一定會介紹朋友再嚟食烤烤魚!🐟🐠
2023-08-24
  • 自製冰粉
  • 醬香味大龍躉烤魚
2023-08-26 21 瀏覽
今日出遠門去左西環做野,搞到夜晚開飯時間啦。原來西環都開左巴辣仔,實在難以抵擋遠遠傳黎既烤魚味,忍唔住要入去嘆一嘆。聽返店員講,呢間巴辣係今年6月新開張,係幾間巴辣仔以黎年紀最輕一間,難怪要境好舒適好新,同埋好乾淨丫!滿杯紅柚惑 及 滿杯金菠蘿講左飲品先,坦白講原本真係毫無期望,諗住食烤魚既地方,飲品都只係小配角,應該唔會好迷人,點知呢兩杯飲品真係非常出乎預期地係可用「好飲」黎形容呢!首先係兩杯都充滿果肉,然後飲品味道唔會死甜,真係有誠意!香辣魚皮好好味呀!推薦!魚皮厚切好爽口,少少麻辣好過癮,份量十足,兩個人都滿足!鐵板燒茄子茄子🍆肥美,滿滿蒜蓉好充實,不過亦兩睇,有啲人覺得咁樣就失左茄子味,但我係ok既🤭🤭燒羊肉串嘩😳!唔好睇小佢!真心推推推,估唔到食烤魚地方,除左飲品🍸得👍🏻,魚皮得👍🏻,烤魚得👍🏻之外,羊肉串都好好好👍🏻得!小小一串,但羊so味濃濃,肉身帶油脂,咬開有肉汁,絕不馬虎!卜卜蜆要喺咁多出色美食突圍而出係難既,所以呢個卜卜蜆係正常水準。烤江團魚 (藤椒味)配薯粉及萵荀嘩嘩嘩,又係好正呀,江團魚本身肉質厚實,少骨刺,真係好適合烤魚用,兩人份真係好多,我地差啲食唔哂,點左

滿杯紅柚惑 及 滿杯金菠蘿

香辣魚皮

鐵板燒茄子

燒羊肉串

卜卜蜆
要喺咁多出色美食突圍而出係難既,所以呢個卜卜蜆係正常水準。

烤江團魚 (藤椒味)配薯粉及萵荀
嘩嘩嘩,又係好正呀,江團魚本身肉質厚實,少骨刺,真係好適合烤魚用,兩人份真係好多,我地差啲食唔哂,點左個藤椒味,食到中段個咀麻左😂😂😂一路食都唔覺,點知後勁咁強!西利!

呢餐食物質素無可挑剔啦,連服務態度都好好呀,誠心推薦!
2023-08-21 48 瀏覽
要喺屋企炮製條新鮮魚,講真真係唔簡單,功夫一大餐😵‍💫 好在愛魚之人如我搵到<巴辣仔烤魚>呢個舒適乾淨嘅好地方去品嚐香噴噴正翻天嘅活魚料理💕 而且分店遍佈港九新界,有<巴辣仔烤魚>,就有好魚食😆😆👍🏻 由於本身唔算太食得辣,但又難以抗拒食辣嘅過癮刺激,所以選擇入門級BB辣經典香辣湯底,要嚟襯托無小刺、肉質緊實嘅沙巴龍躉 ($378) 💞原條大沙巴龍躉上面鋪滿辣椒,連烤爐一上枱,陣容好大陣仗😱 烤爐超有霸氣咁寫住「我們只用活魚」😤 叫人食得開心又放心❣️等條魚滾起,起出一塊塊魚扒食😍 啖啖肉,富肉汁,辣油同湯底好香、好惹味🤩🤩😋 愛魚之人一定食得好高興🥳加配薯粉 ($20),吸滿湯底,食落Q彈煙韌,正😇蒜香味錫紙卜卜蜆 ($58):鮮美,冇沙,過口癮之選😜羊肉串 ($38/2串):羊味突出,羊脂香口,好食到要 encore🤤🤗五花肉小串 ($32/10串):一味香口、滿足油脂癮嘅小食,佐酒絕佳🍻魷魚鬚小串 ($32/10串):爽口得嚟唔會韌,充滿魷魚鮮味🦑免費菊花茶🍹:任斟任飲,而且唔會因為免費而質素馬虎,好清香,味道天然不過甜,仲真係浸住一朵朵菊花呢😛😎🫶

加配薯粉 ($20),吸滿湯底,食落Q彈煙韌,正😇

薯粉

蒜香味錫紙卜卜蜆 ($58):鮮美,冇沙,過口癮之選😜

羊肉串

五花肉小串

魷魚鬚小串

免費菊花茶🍹:任斟任飲,而且唔會因為免費而質素馬虎,好清香,味道天然不過甜,仲真係浸住一朵朵菊花呢😛😎🫶🏻
免費自助冰粉DIY:大人細路都鍾意🙌🏻 配料多樣,多重口感😽 特別推介配料葵花籽、提子乾同山楂餅👐🏻
自助冰粉DIY

冰粉

<巴辣仔烤魚>將正宗巴蜀料理帶咗俾香港人,而且服務殷切周到,給予食客開懷暢快嘅用餐體驗💖 逢親想食魚🐟想感受巴蜀風味🌶️ 嚟<巴辣仔烤魚>就啱晒🌟✨🍽️

中秋臨近,<巴辣仔烤魚> 更推出創新嘅慶節佳品 <極尚烤魚盆菜>💓 用料上乘超誘人🤤 4-6人份量早鳥價只係 $870,10-12人份量早鳥價只係 $1430,優惠期內更送口水雞或蔥油雞😲 中秋晚飯食佢實食到 lam lam 脷😍😍
2023-08-17
$327.8 (晚餐)
羊肉串
五花肉小串
魷魚鬚小串
自助冰粉DIY
  • 蒜香味錫紙卜卜蜆
2023-08-19 27 瀏覽
今晚喺香港大學站附近約咗個無辣不歡嘅朋友食飯😝😝就佢心水食四川菜囉!間唔中食吓辣係幾爽!嚟到呢間間隔光猛又裝修得好有特色嘅烤魚店!食晚餐+打卡同時可以兼顧得到😎. ✨沙巴龍躉烤魚 $378點咗香辣口味(bb辣)🐟原條大大條沙巴龍躉開邊上🤩🤩以火爐滾熱住嘅辣椒&湯汁冒住煙!令人垂涎🤤夾起魚肉食落結實得嚟又唔嚡!越食越惹味呢!!. ✨黃金組合 (火鍋料) $38呢個蔬菜組合幾抵食!一盤有齊 土豆片, 蓮藕片, 金菇, 萵筍😉. ✨薯粉 (火鍋料) $20煙韌薯粉係食烤魚嘅必備款🤝🏻🤝🏻. ✨泡椒雞腳 $38酸酸辣辣咁好開胃🤭而且雞腳質地勁彈牙!. ✨海陸空把把發燒 $138嘩!總共有成32串‼️‼️包括有: 牛肉小串、雞胗小串、月牙骨小串、芝士腸小串、五花肉小串、魷魚須小串、臘腸小串、栗米小串!每樣四串!灑咗葱花同燒烤粉極惹味!一串一串食過足口癮😝😝. ✨黑糖波霸珍珠奶茶 $38甜度奶味適中!珍珠煙韌彈牙😍😍(如果支飲管可以粗番少少會更易啜) . 不得不讚呢度有個自助區可以無限任飲✨凍菊花茶 & 任食✨冰粉 🍧(可以無限制自選配料喺冰粉 如:紅糖水, 椰果, 爆珠, 蜜紅豆, 花生碎 等等等)
✨沙巴龍躉烤魚 $378
✨黃金組合 (火鍋料) $38
✨薯粉 (火鍋料) $20
煙韌薯粉係食烤魚嘅必備款🤝🏻🤝🏻
✨泡椒雞腳 $38
酸酸辣辣咁好開胃🤭而且雞腳質地勁彈牙!
✨海陸空把把發燒 $138
✨黑糖波霸珍珠奶茶 $38
不得不讚呢度有個自助區可以無限任飲✨凍菊花茶 & 任食✨冰粉 🍧(可以無限制自選配料喺冰粉 如:紅糖水, 椰果, 爆珠, 蜜紅豆, 花生碎 等等等) 果然為瘋狂食辣嘅食客做好解辣全方案👏🏻👏🏻非常貼心!!
2023-08-19 25 瀏覽
又一試新嘅烤辣魚店🌶️🐟 巴辣仔烤魚店近期開咗新嘅喺西環嘅分店,平時其他係食烤魚雞煲,呢間主打食辣烤魚,但都有有各種串燒👍🏻首先要揀食邊種魚,有沙巴龍躉($378),江團魚($348),凌波魚($318)。當然如果想食啖啖肉又滑身嘅魚嘅話就要選擇龍躉啦,而另外兩種宇宙比較細緻啲,同樣都有鮮味。然後就要選湯底啦。就有各種辣度揀,唔食辣嘅都有蒜蓉味同蕃茄味揀。食得辣嘅就當然要試最classic嘅香辣味🌶️一上菜嘅時候就熱辣辣噴曬煙咁,上面鋪滿好多紅椒,望落都已經覺得好辣🥵食完之後亦都可以當火鍋咁打邊爐,有各種嘅火鍋配料,要推介嘅就係肥牛👍🏻另外飲品都當然有水果茶啦🧋冰凍唔太甜好配食辣烤魚👍🏻 呢間環境好舒服,喺大路嗰度有個大招牌一眼就見到,一定唔會錯過👍🏻
又一試新嘅烤辣魚店🌶️🐟

另外飲品都當然有水果茶啦🧋冰凍唔太甜好配食辣烤魚👍🏻

2023-08-15 31 瀏覽
今次我哋嚟到咗巴辣仔烤魚,呢間位於西環石塘咀地鐵大學站附近嘅餐廳真係非常方便,紅色霓虹光管閃爍引人注目,店內空間好大,座位舒服數量多,裝修型格又多打卡位等緊你影相!📸🫶嚟到咗呢度,唔可以唔試佢哋嘅招牌菜——香辣味沙巴龍躉烤魚!魚肉新鮮嘅程度就連我都滿意,加咗辣椒味bb辣非常香口,咬落去一啖啖嘅肉質爽口,食到停唔到口啊!🤤😋😍🫶💯唔止係烤魚,佢哋嘅串燒都係一絕!鐵板燒茄子就係一個唔錯嘅選擇,香嘅茄子燒得剛剛好,每一口都飽滿啦!再加上燒脆鯇魚,入口脆脆嘅質感真係讚到爆炸!🍢🍆燒羊肉串同燒雞中翼都係好食,一咬就噴出咗濃郁嘅羊肉香,而燒雞中翼皮脆肉嫩,個肉味好入味,每串都帶嚟不同嘅驚喜!🍗🍖卜卜蜆係呢度最受歡迎嘅小食之一,呢啲新鮮嘅蜆肉,經過烤之後更加突顯出佢嘅鮮甜味道,滿足感十足!🐚

2023-08-13 28 瀏覽
餐廳環境坐得舒適,明亮光猛,大部份座位都係卡位設計,私隱度較高。沙巴龍躉烤魚+醬香味(不辣)醬香味唔辣又唔會太鹹,佢係類似豆瓣醬嘅味道,沙巴龍躉肉質比較結實,魚味較濃郁,條魚都好大條,幾個人分享都足夠。黄金組合 呢個黃金組合入邊有四款蔬菜 金菇,萵筍,土豆,蓮藕,每款都好適合烤魚,因為佢哋每款都好吸湯汁。燒五花肉小串 (走辣/BB辣) 佢嘅小船係一口一串嘅份量,燒完之後五花肉嘅脂肪香,同佢上邊嘅香料味粉好夾,好香口,但係BB辣其實都幾辣,唔食得嘅朋友走辣就好啲。1664白啤 (330m1/樽)滿杯紅柚惑呢度飲品嘅價錢唔貴,啤酒或者特飲都有得揀,呢一杯紅柚得飲幾好飲,酸酸甜甜咁,食辣嘢配上一杯咁嘅清涼嘢飲就正。冰粉餐廳裏邊有個自助吧,嗰度有冰粉菊花茶等等俾大家自己去拎,雖然啲冰粉係送嘅,但係佢啲配料種類都好多,識得一讚。

沙巴龍躉烤魚+醬香味(不辣)

黄金組合

燒五花肉小串 (走辣/BB辣)

1664白啤 (330m1/樽)
滿杯紅柚惑

冰粉

西環的巴辣仔烤魚是一間主打正宗四川烤魚和冒菜的餐廳,由成都名廚主理,是全港首家引入四川冒菜的餐廳¹。這裡的烤魚選擇多樣,有沙巴龍𧄌、寧波魚、羅非魚等等,可以選擇不同的口味,如香辣味、酸菜味或蕃茄味,還可以自選辣度。烤魚以小火爐端上,肉質鮮嫩,配上香料和橄欖油燒烤,味道夠香夠濃郁,讓人一試難忘³。除了烤魚外,這裡還有其他美味的菜式,如火鍋配料、把把燒、鐵板燒茄子等等。火鍋配料有米線、金菇和千張,可以放在烤魚的湯汁中一起煮,增加了湯汁的豐富度和飽足感⁴。把把燒是一種四川小吃,用竹籤串起各種食材,然後在油鍋中炸至金黃香脆,再淋上辣椒油和花椒粉。這裡的把把燒有海陸空三種選擇,有牛肉、雞胗、月牙骨、芝士腸、五花肉、魷魚須、臘腸和栗米等等,每串都十分美味可口。鐵板燒茄子是一道家常菜,用大火將茄子煎至外皮焦香,再加入蒜頭和豆瓣醬等調味料拌勻,最後撒上芝麻和蔥花。茄子的肉質細嫩多汁,蒜香味十足,是一道下飯的好菜。最後,這裡還有自助冰粉供應,有八款配料可以自由選擇,如紅豆、花生、水果、奶凍等等。冰粉是一種四川特色甜品,用玉米粉製成的凍粉條,加上冰塊和甜水,清涼解渴。在吃了辣辣的烤魚和把把燒後,來一碗冰粉

最後,這裡還有自助冰粉供應,有八款配料可以自由選擇,如紅豆、花生、水果、奶凍等等。冰粉是一種四川特色甜品,用玉米粉製成的凍粉條,加上冰塊和甜水,清涼解渴。在吃了辣辣的烤魚和把把燒後,來一碗冰粉是最完美的結局。
2023-08-12 28 瀏覽
今日去西環食烤魚,串燒,餐廳叫巴辣仔烤魚,餐廳地方夠大,空氣流通,有免費自助冰粉提供,非常貼心。-成都老冰粉先去自助區攞一份冰粉,解辣一流,有山楂同埋提子乾,甜甜酸酸都好開胃。-爆檬酸菜烤魚烤魚用上江團魚,肉質有口感,細嫩,唔會因為住得時間過長而爛,非常合適用來做烤魚,味道夠香夠酸夠辣,我哋另外點咗萵筍同埋薯粉,充分地吸收魚湯的精華,非常美味。-串燒選擇嘅非常多,特別推介牛肉小串,魷魚,生蠔,脆骨腩,串燒處理得好香口,燒的時間啱啱好,唔會太過靭。-另外亦點咗一份蒜蓉烤茄子,蒜蓉份量非常多,茄子吸收蒜蓉香味,味道層次絕對大大提升。-評分 : 7/10
成都老冰粉
爆檬酸菜烤魚