2024-11-28
隱身於觀塘工業區的「巷仔內」,係一間主打台式風味嘅小店,雖然位置低調,但菜式卻叫人眼前一亮。手撕巨無霸炸全雞($198)今次用餐,由招牌手撕巨無霸炸全雞開始,外皮酥脆、肉質鮮嫩,香氣撲鼻,份量驚人,適合多人分享。值得注意嘅係,炸雞只在星期一至五 2:30pm之後或星期六/日全日供應。半筋半肉牛肉麵($85)另外我哋麵叫左兩款麵。半筋半肉牛肉麵是必試之選,湯底醇厚濃郁,牛筋軟糯而牛肉香嫩,與陽春麵的Q彈口感搭配得恰到好處,仲有半隻糖心蛋,綿上添花。滷味三選麵($63)而滷味三選麵算係台灣另一經典,我哋選擇左豬耳朵、百頁豆腐和雞中翼,滷汁味非常入味,陽春麵同時吸收左滷汁,顯香濃。滷味嘅味道真係驚喜。而店內於下午4點至9點提供免費冬瓜茶和綠茶無限暢飲,是解膩的好搭檔,尤其是食完炸雞同滷味之後,搭配一杯冰涼的冬瓜茶,清爽宜人。整體來說,「巷仔內」的台式風味地道又具誠意,無論是炸物、麵食定係滷味,都能滿足食客的味蕾。
手撕巨無霸炸全雞($198)
半筋半肉牛肉麵($85)
滷味三選麵($63)