2018-12-11 184 瀏覽
今日返工路過巷仔,見到好似開佐早餐。企係門口睇佐好耐,又好似幾抵食渦。入去點佐一份通粉,早晨食一碗熱辣辣既早餐返工都係一件幾幸福既事丫,,,,品種都幾豐富下,30幾蚊仲有杯野飲,對於我地呢D朝九晚五既返工一族,絕對係一個福音。怕遲到仲可以提前打電話叫定外賣,路過返工又可以摞埋,咁就唔驚遲到喇,之前好早就問過會唔會開早餐,因為唔想再食凍冰冰既麵包喇,有種美夢成真既感覺。哈哈哈哈哈,梗係要俾個good喇
2018-12-11
5 分鐘 (堂食)
$35 (早餐)
2018-12-06 212 瀏覽
走進荃灣廣場附近的一個舊式街市嘅附近居然有一間比較細食風味的餐廳入到去環境感覺也不錯而且看見午餐下午茶以及晚餐的價錢也比出邊很多西式餐廳價錢較為吸引,可能在在比較入的地段,所以對比起同類型餐廳鄰近荃灣廣場有另外一間相近的西式餐廳價錢相對地高今次去嘗試左一個吉列豬扒蛋包飯吉列豬扒味道尚算𣎴錯蛋包飯另外有一種意外的驚喜,比起不少餐廳做的蛋包飯更有心機而且晚餐更可以有酥皮湯選擇價錢也在我鄰近的荃灣餐廳嘗試過下價錢也相對地合理 所以這間西式餐廳可以值得一試

今次去嘗試左一個吉列豬扒蛋包飯
吉列豬扒味道尚算𣎴錯
蛋包飯另外有一種意外的驚喜,比起不少餐廳做的蛋包飯更有心機
而且晚餐更可以有酥皮湯選擇
價錢也在我鄰近的荃灣餐廳嘗試過下價錢也相對地合理

所以這間西式餐廳可以值得一試
  • 吉列豬扒蛋包飯
2018-12-04 156 瀏覽
最近荃灣多左好多排隊冰室,呢日決定排一次隊睇下點解美食everywhere 的荃灣都要排隊一睇menu 已經明,鋸扒先5,60蚊仲勁高質同平時d 百五蚊西餐不分上下d 沙律菜都好fresh, 薯菜偏油,但都可接受好似加$8有特飲,order 左白牛:sprite + vanilla ice cream好正,100蚊有找食到咁高質西餐

一睇menu 已經明,鋸扒先5,60蚊

仲勁高質

同平時d 百五蚊西餐不分上下
d 沙律菜都好fresh, 薯菜偏油,但都可接受

好正,100蚊有找食到咁高質西餐
2018-11-25 193 瀏覽
返教會前同朋友搵間餐廳食LUNCH,結果就選擇左外觀吸引既巷仔,由於地方唔大,所以都要等10-15分鐘先有位,如果你諗住黎呢間店,我諗4個人係上限啦,唔係既話都有排等位。由於我最鍾意食漢堡扒,所以叫左手打漢堡扒意粉,食落真係好好味,而且意粉都唔係普通家庭式既意粉,所以好有質感,以$42食到呢個質素,都係抵食之選,環境都適合大家聚下舊,或者傾下計既~咁當然仲有改善地方,除左地方容納唔多人以致等位時間長之外,就係地方比較偏僻,不過我一向支持小店,希望大家都支持支持啦~
自家製手打漢堡扒意粉/飯
2018-11-03
10 分鐘 (堂食)
自家製手打漢堡扒意粉/飯
  • 手打漢堡扒意粉
2018-11-22 160 瀏覽
巷仔處於熱鬧的香車街街市 每到放飯時間 就見到門口大排長龍 日日如此 是因為什麼原因如此吸引客人來?皆因色香味俱全,價錢便宜,室內環境優雅。不論是午餐 下午茶還是晚餐 巷仔的價格都很合理 並且食物也很美味 是一間很值得推薦的餐廳。
皆因色香味俱全,價錢便宜,室內環境優雅。

2018-11-20 119 瀏覽
><平時要喺門口排隊等入座今日早咗放飯所以直接有位餐湯 羅宋湯 湯料煲都腍哂卡邦尼意粉 ($46)友人每次有呢個都會嗌聞到都幾香忌廉汁龍脷柳跟意粉 ($45)魚柳好大塊 食唔到急凍氣味其實汁唔洗另上 直接淋落去都得加咗幾蚊轉朱古力有個3d貓仔拉花 soo adorableee見隔離枱塊牛扒幾正咁下次要試下><><><><><><><><><><><><><><巷仔冰室 Corner Kitchen荃灣曹公坊10號地下
平時要喺門口排隊等入座
今日早咗放飯所以直接有位
餐湯 羅宋湯 湯料煲都腍哂
卡邦尼意粉
卡邦尼意粉 ($46)
友人每次有呢個都會嗌
聞到都幾香
忌廉汁龍脷柳跟意粉
忌廉汁龍脷柳跟意粉 ($45)
魚柳好大塊 食唔到急凍氣味

午餐
忌廉汁龍脷柳跟意粉
朱古力
2018-10-31 249 瀏覽
經過咁多次都咁幾人,點都要去試下,所以今日早一點出發,12:30左右行到去都要等一陣,入到去環境都幾好,坐得都舒服,我地一行3人叫左3款餐,第一款:香煎美國豬肉眼扒配燒肉汁第二款:美式什扒 (豬扒、雞扒、腸仔同火腿)第三款:豚肉粒扭紋蛋包飯(可配咖哩汁或燒汁)每人仲有餐湯及餐飲,有紅湯或白湯。我地選紅湯,熱騰騰,又足料,好味。👍🏻好彩我地早到,食到一半,一望出去已經好多人排隊了!整體質素可以,咁嘅價錢好實惠又唔洗加一!一定會返單!
第二款:美式什扒 (豬扒、雞扒、腸仔同火腿)
第三款:豚肉粒扭紋蛋包飯(可配咖哩汁或燒汁)
好彩我地早到,食到一半,一望出去已經好多人排隊了!
整體質素可以,咁嘅價錢好實惠又唔洗加一!一定會返單!
2018-10-26 182 瀏覽
屋企隔離開左間新的冰室趁著放假 唔想去咁遠又唔想係屋企煮飯就同老公近近地去試下呢間新餐廳其實都係開左好耐下不過一直未有機會去試我地2公婆一人一個套餐仲有餐飲都幾划算而且份量十足材料新鮮上菜快坐得舒服之餘又唔逼食飯時間都幾多客人相信大家都覺得味道可以之餘價錢都好親民非常親民 大家不妨黎試下而且荃灣之友夠曬近食飽飽飲埋杯嘢都有時間坐下聊下天咁就半日大家可以黎幫趁下價錢真係抵到爛而且唔洗係屋企煮送洗碗咁先正
屋企隔離開左間新的冰室

價錢真係抵到爛
而且唔洗係屋企煮送洗碗
咁先正
2018-10-14 226 瀏覽
荃灣冰室愈開愈多, 周日下午茶揀左香車街街巿旁的巷仔冰室.. 黃燈新派格調, 坐得舒服 .. 下午茶選擇不少且大眾化, 送餐飲又免收加一服務費, 價錢絕對相宜..酥皮薄餅焗鮮茄腸仔意粉, 下午茶價錢=下午茶份量, 滿足三點三小小胃口絕對可以的 👌🏻意粉有咬勁爽口唔會濕笠笠, 茄汁亦做得相當不錯, 食到底有香濃牛油香的酥皮薄餅, 驚喜之餘同意粉好配 !奶醬多皮脆麵包鬆軟, 唯醬比較少 , 不過不失... 下午茶輕食來說性比價算高 , 值得一試

零expectation 咁去依間餐廳食,睇個價錢,不太貴,星期日係full house 既今次我地叫左個千層麵同豬扒飯try try 散叫係包個餐湯同嘢飲既,價錢係好ok我叫左個羅宋湯,足料既,辣辣地,幾好味仲叫左個白湯,依個好淡太水,不過自己加既酥皮就發揮左佢既作用無咁淡豬扒飯,芝士好多,份量係好足夠,個豬扒係有醃既,有誠意,新鮮焗好既依個好食丫,千層面,圍邊全部係薯蓉,好creamy,中間有個肉醬麵,焗得剛剛好,有拉絲既效果,好食,不過會有少少漏,不過係好食既餐飲加左3元飲熱朱古力,有小小拉花,幾有誠意,朱古力味濃既,值得加錢丫不過有一點係有個waiter 態度較寸,聽到佢不太友善既態度對待旁邊嗰枱,有待改進埋單每人70幾元,好抵

今次我地叫左個千層麵同豬扒飯try try

散叫係包個餐湯同嘢飲既,價錢係好ok

我叫左個羅宋湯,足料既,辣辣地,幾好味

無咁淡

埋單每人70幾元,好抵
2018-07-16 503 瀏覽
侍應態度極差。一開始點餐已經黑口黑面,客人諗緊食咩個侍應就好似好唔耐煩咁。個客用行動表示不滿,侍應轉個頭同同事係度討論個客。仲要全程幾個係度傳紙仔,完全沒有尊重個客。之後上open rice先知原來都唔少人有咁既 experience。唔怪得入到去成間野都無人
2018-07-15
2018-06-16 589 瀏覽
附近的王子餐廳星期日休息,轉到corner kitchen, 傍晚不用等位。是日晚餐只有一個扒餐,餐牌上的扒餐亦不貴,亦有很多其他焗飯意,蛋包飯等很多不同選擇,但喜歡它晚餐附送的甜品,所以都係食是日晚餐。以為鑊仔牛柳是牛柳粒,原來都係牛扒,仲有豬肉眼都好冧,兩塊扒都整得好好。咖哩牛腩伴吉列炸雞,炸雞好脆都有質數。牛腩都好冧。當然仲有早到的酥皮湯,阿女唔捨得俾我飲。內裡粒粒磨菇,好濃的磨菇湯。食完坐了一會,但走的時候忘記吃甜品,記得晚餐有甜品送的!

以為鑊仔牛柳是牛柳粒,原來都係牛扒,
仲有豬肉眼都好冧,兩塊扒都整得好好。

咖哩牛腩伴吉列炸雞炸雞好脆都有質數。牛腩都好冧。

食完坐了一會,但走的時候忘記吃甜品
,記得晚餐有甜品送的!

2018-06-10
2018-05-29 401 瀏覽
d侍應態度極差!!門口好嘈雜聲,想轉另一位置坐,但侍應用極差的態度同我地講,叫我地係門口等而門口是無人係度等。忌廉湯不是忌廉湯,而係麥皮湯。不會有下次!嘈到暈暈地⋯⋯
2018-05-29
2018-05-27 428 瀏覽
荃灣真係好多正野食唔只路德圍嫁~重點係!價錢超平又高質!環境都幾好,坐得舒服又夠冷氣五點半前入座仲可以叫lunch set6點前入座仲可以叫afternoon tea setLunch set 仲包忌廉磨菇湯仲要係多菇嗰種,好好飲呢!先叫左個Tea set瑞士汁雞脾伴薯角 $33淨係講賣相已經覺得性價比好高雞脾肉勁滑,而且好入味真係非常好食薯角亦都好足料,食到好粉的薯仔Lunch set墨魚汁炒魷魚圈意粉 $50估唔到個墨魚汁係帶少少辣,相對上提升左意粉的惹味程度魷魚圈亦好彈牙😍💕Lunch set美式什扒配燒汁意粉 $58(豬仔脾、雞扒、火腿、腸仔) 或可+$10轉牛扒意粉份量算多,而且係茄汁底略嫌呢碟賣相有少少扣分喔🤨 不過味道唔錯大家可以參考下個menu呀!真係好抵
荃灣真係好多正野食
唔只路德圍嫁~
重點係!價錢超平又高質!

環境都幾好,坐得舒服又夠冷氣

五點半前入座仲可以叫lunch set
6點前入座仲可以叫afternoon tea set
Lunch set 仲包忌廉磨菇湯

仲要係多菇嗰種,好好飲呢!

先叫左個Tea set
瑞士汁雞脾伴薯角 $33
淨係講賣相已經覺得性價比好高
雞脾肉勁滑,而且好入味
真係非常好食
薯角亦都好足料,食到好粉的薯仔

Lunch set
墨魚汁炒魷魚圈意粉 $50
估唔到個墨魚汁係帶少少辣,
相對上提升左意粉的惹味程度

魷魚圈亦好彈牙😍💕

Lunch set
美式什扒配燒汁意粉 $58
(豬仔脾、雞扒、火腿、腸仔) 或可+$10轉牛扒
意粉份量算多,而且係茄汁底

略嫌呢碟賣相有少少扣分喔🤨 不過味道唔錯

大家可以參考下個menu呀!真係好抵
2018-05-27
2018-04-20 469 瀏覽
去完愉景新城兒童書展,又離開大商場搵食,老公介紹巷仔冰室据扒,据扒都幾好喎。冰室在街市對面,附近環境真係...唔得,但入到裡面,好得! 在外面等見裝修等,已經覺得同外面環境格格不入,店裡面算有情調,梳化好大好舒服,未有殘舊, 環境幾好噃。點了兩客精選晚餐,湯、主餐、飲品、甜品都有,食物非常滿意。湯台端上已有驚喜,白湯係蘑菇湯,好多蘑菇粒,阿囡9秒9飲完,話好味嘛! 紅湯羅宋湯係有牛肉碎的濃湯,不是紅色酸湯。點了荷蘭牛柳及保雲酥美國牛仔骨。有時見到侍應端著一串大啡菇,乜有大啡菇餐的嗎?原來就是晚餐荷蘭牛柳, 好特別的串燒,用煙肉圍著牛柳串起,究竟煎牛柳先定煎煙肉先定一齊焗?應該都用了很多心思,擺盤也很美有薯角,不過唔太脆,香草牛油也很用心,味道很足,根本不用醬汁,但有醬汁另上是用心的。牛柳很腍,入味,好吃。雲寶酥牛仔骨,以前只試過雲寶酥羊架,雲寶酥是較少見的煮法,但那種香酥味道,真係好脆不油膩,牛仔骨那些少少的脂肪邊,也很香,也是我的至愛, 一點不會膩,實在高水準之作品,兩個花巧的主菜,都係是日晚餐,仲送跟餐甜品。兩個扒餐好似唔夠兩大一細食,另外點了一個多士塔甜品,以為和茶木差不多,但來

點了兩客精選晚餐,湯、主餐、飲品、甜品都有,食物非常滿意。

點了荷蘭牛柳及保雲酥美國牛仔骨。

兩個扒餐好似唔夠兩大一細食,另外點了一個多士塔甜品,以為和茶木差不多,但來的是很巨型的多士塔,內裡的麵包變哂西多士,並不是茶木的焗麵包粒,西多士肯定更多功夫,更有心思,麵包邊也很脆,但因為西多士份量很多,而且之前又吃了扒餐,吃多了會有點油,如果可以選焗多士粒或西多粒,相信一樣咁好吃,吃多了會想吃番多士粒,但其實下次俾我選,都可能會選較多功夫的西多士粒吧?仲有朱古力碎的雪糕,好正呀!吃這甜品,真係當正餐份量食都飽。

吃完多士塔,還有跟晚餐的甜品,是雪糕伴Tiramisu, 仲細心地用朱古力寫上corner, 更對corner kitchen這名字深刻。除了甜品份量多,tiramisu仲有輕輕的Rum酒,好彩女兒沒吃,實在沒有想過是日晚餐的甜品會這麼認真,造法咁仔細,令我也很認真地寫這食評,希望下次食唔駛大排長龍,仲保持水準仲有得食啦。

今餐真係五星級回味!
2018-04-14