2023-10-31 1000 瀏覽
作為我最喜愛餐廳第一名☝🏻每次 @papillon_bibliothe 有新tea set都會去食😚今次同人形師合作嘅hallow’s eve version好有驚喜🖤精緻到好似藝術品咁🖌️最高層有象徵生命、永恆、力量同健康嘅埃及最古老神靈之符 —— 生命之鑰安卡☥旁邊有小饅頭參考過往祭典以人頭祭祀再慢慢改為饅頭供奉💀四隻角分別有一粒琥珀糖,而中間嘅可可豆其實係扮緊石仔路引領去金字塔🔼🛕非常有心思嘅設計💓見到舖頭因為活動佈置地方、重新設計餐牌、甚至整埋牆紙,好欣賞佢哋嘅認真🔥之前聽到可能要搬嘅消息,希望佢哋可以搵到好租盤🥹#bei9sik💛 #bei9sik旺角 #mk #旺角帕比安紅茶書室旺角花園街62號1樓

#bei9sik💛 #bei9sik旺角 #mk #旺角

帕比安紅茶書室
旺角花園街62號1樓

2023-06-26 1053 瀏覽
初次黎到帕比安紅茶書室,真係有種去日本旅行感覺,餐廳環境雖算不上寛敞,但都令人坐得舒適,亦有一種坐於日式雜物店中😆餐廳有好多好靚既杯,只要你係點選熱飲,就可以揀選一款靚靚杯打卡~溫馨提示:要提早預約🌈當日係點選以下呢款:❣️七彩幻曲下午茶 🍹Welcome drink 🌿薄荷青檸梳打Refreshing 既飲品~🥪香料雞肉三文治黑色麵包軟熟,香料雞肉調味剛好~🥪蕃茄羅勒軟芝士三文治羅勒味道突出,配搭清洗~🫔菠菜煙肉焦糖蘋果醬卷餅卷餅帶點煙韌,配搭很有新鮮感,味道鹹鹹甜甜~🍅蕃茄忌廉燉飯燉飯不會太乾身,每啖飯粒麵滿滿蕃茄忌廉味道🍯原味星形sconeScone 不會太厚實,有蛋香~🍪Oreo 愛心scone 濃濃朱古力味道,好吃😋🥄配奶油同草莓果醬🍋檸檬芒果啫喱杯夏天清新組合,不會過甜~🍓草莓達克瓦茲初試達克瓦茲,看似曲奇硬身樣子,但吃落鬆軟,淡淡🍓香🍇薰衣草葡萄果凍捲蛋糕淡淡花香,配搭創新,不會另人抗拒🍊柑桔水果撻撻皮係朱古力味道,配搭帶點酸甜~🌼綠茶花花曲奇綠茶味道很濃很香但不會有苦味😋另外,亦點選了2杯飲料:❣️柚子桂花梳打柚子同桂花出奇地搭配,柚子香甜加上桂花香,清新解膩感滿滿❣️熱情果

溫馨提示:要提早預約🌈

當日係點選以下呢款:

❣️七彩幻曲下午茶

🍹Welcome drink

🌿薄荷青檸梳打

Refreshing 既飲品~

🥪香料雞肉三文治

黑色麵包軟熟,香料雞肉調味剛好~

🥪蕃茄羅勒軟芝士三文治

羅勒味道突出,配搭清洗~

🫔菠菜煙肉焦糖蘋果醬卷餅

卷餅帶點煙韌,配搭很有新鮮感,味道鹹鹹甜甜~

🍅蕃茄忌廉燉飯

燉飯不會太乾身,每啖飯粒麵滿滿蕃茄忌廉味道

🍯原味星形scone

Scone 不會太厚實,有蛋香~

🍪Oreo 愛心scone

濃濃朱古力味道,好吃😋

🥄配奶油同草莓果醬

🍋檸檬芒果啫喱杯

夏天清新組合,不會過甜~

🍓草莓達克瓦茲

初試達克瓦茲,看似曲奇硬身樣子,但吃落鬆軟,淡淡🍓香

🍇薰衣草葡萄果凍捲蛋糕

淡淡花香,配搭創新,不會另人抗拒

🍊柑桔水果撻

撻皮係朱古力味道,配搭帶點酸甜~

🌼綠茶花花曲奇

綠茶味道很濃很香但不會有苦味😋

另外,亦點選了2杯飲料:

❣️柚子桂花梳打

柚子同桂花出奇地搭配,柚子香甜加上桂花香,清新解膩感滿滿

❣️熱情果茉莉梳打

呢款係清新不二之選,一入口為熱情果味道,後勁便帶點茉莉花香味

💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠
總括,鹹甜到甜點都係不錯吃😋
呢個地旁仲有乖既貓貓🐈‍⬛可以陪住一齊high tea, 店員服務好nice, 又會同每枱客人玩小遊戲,好有趣😝 係值得再黎多幾次既地方🌈
2023-06-01 706 瀏覽
今日朋友帶咗我去呢間茶室享受afternoon tea,入去之前要除鞋換拖鞋。一入到去已經好感受到店主嘅心思,成個環境都好有復古風格,有好多好靚嘅茶杯,店員服飾都好靚,而且有幾隻貓貓🐱❤️我哋預約咗「七彩幻想曲下午茶」🌈,店員好有心咁同我哋介紹點樣開始食🤤餐單如下:🔴迎賓飲品:薄荷青檸特調🟠香料雞肉三文治蕃茄羅勒軟芝士三文洽菠菜煙肉焦糖洋蒽蘋果醬卷餅蕃茄忌廉燉飯🟡原味星星司康、Oreo愛心司康配凝脂奶油、草莓果醬🟢檸檬芒果啫喱杯草莓達克瓦茲薰衣草葡萄果凍捲蛋糕夏日柑橘水果撻抹茶花花曲奇🔵每位包括一壺茶品或彩色梳打特調最有印象係有好多款茶任君選擇之餘,連茶杯都有好多選擇☕️據聞所有店員都需要上堂學習英式紅茶嘅知識同沖泡方式,而且仲會為我哋親自泡茶和推薦,由此可見佢哋真係好鍾意紅茶☕️❤️最後一句:貓可愛,茶好飲,嘢好食小姐十分滿意😋期待下次再去!!!

餐單如下:
蕃茄羅勒軟芝士三文洽
菠菜煙肉焦糖洋蒽蘋果醬卷餅
蕃茄忌廉燉飯
🟡
原味星星司康、Oreo愛心司康
配凝脂奶油、草莓果醬
🟢
檸檬芒果啫喱杯
草莓達克瓦茲
薰衣草葡萄果凍捲蛋糕
夏日柑橘水果撻
抹茶花花曲奇
🔵
每位包括一壺茶品或彩色梳打特調

最有印象係有好多款茶任君選擇之餘,連茶杯都有好多選擇☕️

最後一句:
貓可愛,茶好飲,嘢好食
小姐十分滿意😋
期待下次再去!!!
2023-05-30
慶祝紀念
生日
2023-03-10 774 瀏覽
今次介紹嘅係我去左2-3年嘅飯堂😎其實係樓上Cafe🤣單純真係好鐘意去食😛 上年夏天佢哋做左個 Alice主題同三層架✨而身為忠實粉絲又愛Alice嘅我當然有去食😎.瘋帽子的永恒下午茶三層架 $592 (2人份連加一)Mad Hatter’s Everlasting Afternoon Tea 🎩再另外包2份餐茶 🍹迎賓茶: 祝「不生日」快樂 特調 小小沙律花球盆栽(蜜糖煎南瓜、椰菜花、西蘭花、杏仁)鮮花三文魚凍批(青瓜、檸檬、刁草)波波波波泡芙(煙肉、黑橄欖、芝士白醬)-迷你貓頭辣肉腸三文治(雞蛋、芝麻、芥茉沙律醬)原味橙片司康、可可曲奇司康 配 自家製檸檬凝乳、凝脂忌廉-白兔先生撻(百利甜酒慕絲、伯爵茶慕絲、朱古力脆米撻)紅心紅絲絨蛋糕杯(雜莓果醬、忌廉芝士)樹樁可麗露(熱情果醬、烤榛子)帽子達克瓦茲(荔枝、紅桑子炸彈麵糊奶油霜、玫瑰)雙色茶壺曲奇(開心果、朱古力).總結: Papillion 嘅甜品同司康係世一🥹當然全個三層架所有食物都好食🤤重會有卡臣大帝兩隻親民貓貓搗亂(陪食)🐱今次成個活動 deco/音樂/小遊戲都做得好似真係入左 wonderland咁💭.如果想食記住預約💁
瘋帽子的永恒下午茶三層架 $592 (2人份連加一)
再另外包2份餐茶

🍹迎賓茶: 祝「不生日」快樂 特調
小小沙律花球盆栽(蜜糖煎南瓜、椰菜花、西蘭花、杏仁)
鮮花三文魚凍批(青瓜、檸檬、刁草)
波波波波泡芙(煙肉、黑橄欖、芝士白醬)
迷你貓頭辣肉腸三文治(雞蛋、芝麻、芥茉沙律醬)
原味橙片司康、可可曲奇司康 配 自家製檸檬凝乳、凝脂忌廉
白兔先生撻(百利甜酒慕絲、伯爵茶慕絲、朱古力脆米撻)
紅心紅絲絨蛋糕杯(雜莓果醬、忌廉芝士)
樹樁可麗露(熱情果醬、烤榛子)
帽子達克瓦茲(荔枝、紅桑子炸彈麵糊奶油霜、玫瑰)
雙色茶壺曲奇(開心果、朱古力)
如果想食記住預約💁🏻‍♀️
Book Tea set要先入全數留位✨
付 $100可做一年會員,
每個月可享一次9折🙌🏻
2023-03-09 556 瀏覽
自從個fd帶我去呢間cafe之後,我上左癮!首先呢間可以話係中古風格既女僕cafe,最好book左位先去,因為有時真係好full。係門口換埋拖鞋再入去,之後staff就會同你解釋點餐程序,點餐後就係我最鍾意既選茶杯環節超多靚靚茶杯比我選,我同個fd book左個三層架下午茶,成套下午茶超多野,staff仲好貼心感用棉套cover個茶壺保暖,因為係第一次去問左好多野,但個staff都好有耐性答我。仲有三隻貓貓添
下午茶
  • 三層架下午茶
推開大門恍如穿越魔法時空🪄店內裝修以木製傢俱為主🚪牆上亦掛滿了貓星人的畫像😸充滿和洋風味的復古感覺💓餐廳會定期推出不同主題的下午茶☕架上放滿了賣相精緻的鹹甜點🍰近日推出🪄魔法少女下午茶三層架🪄設𝟡款精選鹹甜點而店員亦親切主動介紹三層架由下至上的食法😋鹹點:🥪太極三文治:由黑白麵包上下夾住日式薯仔沙律🥔及火箭菜櫻色心事凍批:三文魚,開心果仁,甘荀及南瓜,心型造型,賣相可愛❤️菠菜磨菇忌廉撻:煙肉,磨菇及菠菜,撻皮較脆身,煙肉偏硬,不過吃完後覺得有點鹹愛心燉飯:有粒粒紅酒雞肉,紅菜頭及忌廉,燴飯好𝕔𝕣𝕖𝕒𝕞𝕪 及濃郁,我好喜歡這個🤭司康:分別有原味及櫻花口味,原味有很重的牛油味,而櫻花味入口有淡淡的香味,口感鬆脆,伴以蘋果玫瑰果醬及凝脂奶油一起享用更滋味😋 甜點:🍰水果三文治:水果有提子🫒,橙🍊及西柚,有清新的感覺,但麵包皮有些乾星之ℝ𝕠𝕝𝕝 𝕔𝕒𝕜𝕖:芒果蓉🥭及忌廉,配羽毛曲奇🍪櫻花達克瓦茲:紅豆吉士,草莓果醬🍓,淡淡櫻花味,層次好豐富😋月之塔:朱古力撻內有熱情果,咖啡,栗子,還有月亮造型白朱古力店員還帶我們去挑選喜愛的茶杯,用來配搭百變小櫻茶壺🫖黑朱古力茶:選了卡臣貓貓茶杯,喝到淡淡朱古
推開大門恍如穿越魔法時空🪄
而店員亦親切主動介紹三層架由下至上的食法😋

鹹點:🥪
太極三文治:由黑白麵包上下夾住日式薯仔沙律🥔及火箭菜

甜點:🍰
星之ℝ𝕠𝕝𝕝 𝕔𝕒𝕜𝕖:芒果蓉🥭及忌廉,配羽毛曲奇🍪

店員還帶我們去挑選喜愛的茶杯,用來配搭百變小櫻茶壺🫖
黑朱古力茶:選了卡臣貓貓茶杯,喝到淡淡朱古力味🍫
粉紅氣泡酒茶:入口清香,喝到有草莓味🍓
魔法陣特調:百香果檸檬梳打,喝到百香果味酸酸甜甜 ,清新解膩
魔法陣特調
粉紅氣泡酒茶
黑朱古力茶

感謝大家安排了下午茶與我慶祝🪅🎂🥰這個三層架下午茶很夢幻且份量剛好,但友人覺得不夠飽肚感🤣而且餐廳會定期轉換主題增添新鮮感,提提大家需要提早𝟛天前預約並成功付款來確定訂位唷🤍❤️
2022-11-12
慶祝紀念
生日
魔法陣特調
粉紅氣泡酒茶
黑朱古力茶
一入到去,要先換上拖鞋,因為有兩隻小貓咪🐱係到(我哋兩個本身都唔係貓控,但嚟咗貓cafe😂,但最後被貓咪融化了🫣)🃏♪♫•*¨*•.¸¸我哋叫咗♫•*¨*•.¸¸🃏🎩瘋帽子的永恒下午茶三層架Mad Hatter’s Everlasting Afternoon Tea店員一邊介紹店鋪既裝修環境,一邊叫我哋揀頭箍🦊🐰。安坐後詳細介紹餐牌,逐層逐層介紹䶢點甜點😋。而且特別係有超多種唔同既茶,選擇困難重重😂(叫熱茶可以選擇茶杯🍵!(有Happy Birthday 茶杯🥳)♠️♫•*¨*•.¸¸下午茶包括 ♪♫•*¨*•.¸¸ ♦️🍹迎賓茶Welcoming Drink:祝「不生日」快樂 特調一西柚、煎茶、梳打🥦小小沙律花球盆栽(椰菜花、西蘭花、杏仁、蔬菜湯)幾特別,原來係一個凍湯😮!味道好似打邊爐啲胡麻醬汁!🫐藍莓三文魚凍批(三文魚子、開心果碎、刁草)🫧波波波波泡芙(炸鴨皮、紅椒絲、芝士薯蓉)🥪迷你貓頭辣肉腸三文治(雞蛋、芝麻、芥茉沙律醬)麵包切成貓咪🐱形,很有心思,但可惜我哋忘記影相,一啖食咗🤣~🔸原味橙片司康、可可曲奇司康配檸檬凝乳、凝脂忌廉🐇白兔先生撻(百利甜酒忌廉、伯爵茶慕絲、朱古力脆米撻

🃏♪♫•*¨*•.¸¸我哋叫咗♫•*¨*•.¸¸🃏

🍹迎賓茶Welcoming Drink:
祝「不生日」快樂 特調一西柚、煎茶、梳打

🥦小小沙律花球盆栽(椰菜花、西蘭花、杏仁、蔬菜湯)
幾特別,原來係一個凍湯😮!味道好似打邊爐啲胡麻醬汁!

🫐藍莓三文魚凍批(三文魚子、開心果碎、刁草)

🫧波波波波泡芙(炸鴨皮、紅椒絲、芝士薯蓉)

🥪迷你貓頭辣肉腸三文治(雞蛋、芝麻、芥茉沙律醬)

🔸原味橙片司康、可可曲奇司康配檸檬凝乳、凝脂忌廉

🐇白兔先生撻(百利甜酒忌廉、伯爵茶慕絲、朱古力脆米撻)

♥️紅心黑森林蛋糕(雜莓果醬、百蘭地忌廉、朱古力蛋糕
酒漬櫻桃)

🌲樹椿可麗露(咖啡口味、烤榛子)

🎩帽子達克瓦茲(薰衣草炸彈麵糊奶油霜、熱情果果醬)

🐱雙色貓爪曲奇(開心果、朱古力)
🃏 ♫•*•.¸♪♫•*¨*•.¸¸♫•*¨*•.¸¸♪♫•*•.¸🃏
總結:無論主題、環境佈置、餐具、食物名稱、服務等等都好有心思🥰。餐廳原來仲要人手整,真係好靚!我比較鐘意下層既䶢點😋,甜點賣相都很吸引!第一次食三層下午茶🫖有貓咪陪伴🐈‍⬛🐈。
♥️ ♫•*•.¸♪♫•*¨*•.¸¸♫•*¨*•.¸¸♪♫•*•.¸ ♣️
2022-09-07 490 瀏覽
Apart from Disneyland I guess this petite little space is worthy to be described as truly MAGICAL! The "My Alice World' special themed catering and game event will end on 11th (Yes this is a very major throwback), read on for the lovely menu!帕比安的愛麗絲仙境 【 紅心皇后狩獵全餐 The Queen‘s Hunting Set 】 包括是日餐湯 Soup of the day The pumpkin? Or corn cream soup was unforgettable! Mixed with a range of herbs, the flavor gave a loud wake -up call to the tastebuds! 瘋狂煙肉烤雞腿 Crazy Bacon Roasted Chicken Drumstick ( 忌廉薯蓉

包括是日餐湯 Soup of the day

( 忌廉薯蓉泡芙Puff/ 炸薯角Potato Wedges、綜合炸物Assorted Fried Food、香草豬肉腸Sausages、胡椒醬Sauce au Poivre、沙律Salad、蘋果玫瑰Apple Rose)

A very filling meaty home-cooked set, with delicate seasoning and plating. The "roses" are actually dyed slices of apples, adding extra freshness to the meal!

草莓水晶忌廉芝士凍餅 Strawberry Crystal Cream Cheese Cake
(配雪糕 Ice Cream add-on +$12HKD)

Apart from bold strawberry flavors, the dense and smooth chocolate pie at the base was a plus!

The vanilla ice cream melted quite fast so be sure to taking quick snaps before enjoying!

喪心病狂Craziness (熱Hot / 凍Cold)
(水蜜桃Peach、檸檬Lemon、紫蘇Perilla 、薄荷min梳打Soda)

All for Mr. Rabbit Set 兔子先生蔬菜全餐

甘筍奶油燉飯 Carrot Stew Rice
(烤腰果Roasted Chasew、大啡菇Portobello mushroom、九層塔梳乎厘蛋Basil Souffle Omelette)

A light-weighted choice for dinner if you prefer something less greasy. The omlette is unlike anything I've had before- its soft and fluffy texture went so well with all the mild-tasted veggies

甘筍果仁皇冠蛋糕 Carrot Crown Cake
(榛子抹醬Hazelnut Spread、焦糖奶油醬 Butterscotch Cream)

The slightly crispy texture made the cake more like a hybrid of scone and puff.
Hazelnut wasn't overwhelmingly sweet like how I usually perceive; but as pleasant mixture of caramel and carrot cake.

除了紅蘿蔔 Other than Carrot (凍Cold)
(菠蘿汁Pineapple Juice、蘋果糖漿Apple Syrup、羽衣甘藍Kale、椰子水Coconut Water)

I have no words but the most refreshing drink for humid and hot summer!
2022-06-26
15 分鐘 (堂食)
2022-08-21 451 瀏覽
朋友離港farewell。本來想試這裏的甜點,但朋友中午沒有空,明天就飛了,唯有約晚餐。愛麗絲仙境主題, 我點了1個柴郡貓套餐,朋友選了2個瘋帽子套餐。每個套餐包餐湯及一杯60hkd飲品,可以換等價茶品/加錢。我朋友不想喝茶,想換60hkd以下的牛奶飲品,被拒絕,唯有選無咖啡因泡茶。柴郡貓套餐的主餐是鴨肉薯枇。份量比較少,所以餐湯附送面包。連我這種小鳥胃也吃得完而且不太飽。鴨肉太鹹。瘋帽子套餐的主餐是廣島蠔忌廉汁意粉 (配炸魚皮和魚塊)。忌廉汁紫色看上去確實很瘋癲,附合主題,也有蠔味。魚塊太鹹。廚師是不是主餐都愛偏鹹...柴郡貓套餐的甜點是巴伐洛娃 蛋白餅,小巧精緻。吃上去脆脆的,類似小時候吃的馬林糖上半部份,不過軟一些更新鮮。還有2個遊戲。2小時用餐時間,9點15分趕客。有機會或許會來再試試下午茶,但正餐就不會考慮....
朋友離港farewell。

廚師是不是主餐都愛偏鹹...

還有2個遊戲。2小時用餐時間,9點15分趕客。
有機會或許會來再試試下午茶,但正餐就不會考慮....
2022-08-19
哩一間覺得係小編私藏既愛店🥰依家決定分享俾大家🥹💖其實以前已經介紹過哩間🙈不過個陣未有三層架,依家就試一次比大家睇🥰哩間𝚌𝚊𝚏𝚎每過一段時間就會喜歡主題,唔同既主食飲品同三層架既食物都會轉✨有時候入場仲有小遊戲玩🤩誠意滿滿👍🏻無論食物同環境或者店員既熱心都係一百分🥰係一間絕對去完會再去既店,𝚋𝚝𝚠大家記得要提早電話或者𝚍𝚖佢地做返𝚋𝚘𝚘𝚔𝚒𝚗𝚐先好去☎️如果唔係𝚏𝚞𝚕𝚕就吾好啦🫢𝚌𝚊𝚏𝚎仲有三隻貓🥰三隻得好痴人,𝚌𝚊𝚏𝚎絕對歡迎大家去摸吓佢哋嘎😚有時佢哋仲坐係你大髀添~🍰【微風三層架下午茶】風の囁 𝚆𝚑𝚒𝚜𝚙𝚎𝚛 𝚘𝚏 𝚠𝚒𝚗𝚍 𝙰𝚏𝚝𝚎𝚛𝚗𝚘𝚘𝚗 𝚃𝚎𝚊 𝚂𝚎𝚝𝚆𝚎𝚕𝚌𝚘𝚖𝚒𝚗𝚐 𝙳𝚛𝚒𝚗𝚔 迎賓茶:微風冰茶(𝙲𝚊𝚜𝚊𝚋𝚕𝚊𝚗𝚌𝚊白房子、薄荷、藍桔&熱情果糖漿)玉子燒大葉三文治 𝚃𝚊𝚖𝚐𝚘𝚢𝚊𝚔𝚒 𝙰𝚘𝚋𝚊 𝚂𝚊𝚗𝚍𝚠𝚒𝚌𝚑 烤小蕃茄肉碎多士 𝚁𝚘𝚊𝚜𝚝𝚎𝚍 𝙲𝚑𝚎𝚛𝚛𝚢 𝚃𝚘𝚖𝚊𝚝𝚘 𝚊𝚗𝚍 𝙼𝚒𝚗𝚌𝚎𝚍 𝙿𝚘𝚛𝚔 𝙾𝚙𝚎𝚗 𝚃𝚘𝚊𝚜𝚝咖喱薯蓉泡芙 𝙲𝚞𝚛𝚛𝚢 𝙼𝚊𝚜𝚑𝚎𝚍 𝙿𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘 𝙿𝚞𝚏𝚏迷你腐皮茶漬飯 𝙼𝚒𝚗𝚒 𝙰𝚋𝚞𝚛𝚊𝚐𝚎 𝙾𝚌𝚑𝚊𝚣𝚞𝚔𝚎原味司康 𝙾𝚛𝚒𝚐𝚒𝚗𝚊𝚕 𝚂

🍰【微風三層架下午茶】

𝚆𝚎𝚕𝚌𝚘𝚖𝚒𝚗𝚐 𝙳𝚛𝚒𝚗𝚔 迎賓茶:

迷你腐皮茶漬飯 𝙼𝚒𝚗𝚒 𝙰𝚋𝚞𝚛𝚊𝚐𝚎 𝙾𝚌𝚑𝚊𝚣𝚞𝚔𝚎

原味司康 𝙾𝚛𝚒𝚐𝚒𝚗𝚊𝚕 𝚂𝚌𝚘𝚗𝚎
錫蘭紅茶司康 𝙲𝚎𝚢𝚕𝚘𝚗 𝚃𝚎𝚊 𝚂𝚌𝚘𝚗𝚎
草莓果醬 𝚂𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝙹𝚊𝚖、鮮忌廉 𝚆𝚑𝚒𝚙𝚙𝚎𝚍 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖(轉凝脂忌廉價𝙲𝚕𝚘𝚝𝚝𝚎𝚍 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖 + $𝟾)

豆乳甜醬油慕絲杯 𝙼𝚒𝚝𝚊𝚛𝚊𝚜𝚑𝚒 𝚂𝚘𝚢 𝙼𝚒𝚕𝚔 𝙼𝚘𝚞𝚜𝚜𝚎
抹茶紅豆忌廉蛋糕卷 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙰𝚒𝚣𝚞𝚔 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖𝚒 𝚁𝚘𝚕𝚕 𝙲𝚊𝚔𝚎
三色蛋白餅果醬撻 𝙼𝚎𝚛𝚒𝚗𝚐𝚞𝚎 𝙹𝚊𝚖 𝚃𝚊𝚛𝚝
焙茶白朱力曲奇 𝙷𝚘𝚞𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝙲𝚘𝚘𝚔𝚒𝚎
橙粒朱古力玄米條 𝙾𝚛𝚊𝚗𝚐𝚎 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝙶𝚎𝚗𝚖𝚊𝚒 𝙱𝚊𝚛

𝟷位用 $𝟸𝟽𝟾 𝚏𝚘𝚛𝟷 / 𝟸位用 $𝟻𝟷𝟾 𝚏𝚘𝚛𝟸
包括 兩壺$𝟼𝟶茶品 (選擇$𝟼𝟶以上的茶品只需補差額)𝚒𝚗𝚌𝚕. 𝟸 𝚙𝚘𝚝𝚜 𝚘𝚏 𝚝𝚎𝚊 𝚘𝚏 $𝟼𝟶

*飲熱茶可以自己揀茶杯😚

2022-05-13 600 瀏覽
#tea #旺角真係好鍾意呢度啊!因為要預約同埋比較少人知,呢度好private好舒服(=´∀`)人(´∀`=)可以慢慢享受兩個鐘同朋友傾計品茶食蛋糕,間唔時仲有貓店長嚟同你打招呼٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و一坐低店員就會嚟介紹茶室、貓貓特性、茶類同埋食物,食tea set要提早三日預定所以就冇食到啦ε-(´∀`; )不過今次差唔多全部甜品都叫齊,一樣咁滿足!十分推薦芭菲同草莓蛋糕(*≧ω≦)呢度啲茶都非常多選擇,花香甜品橘子調嘅茶都有,仲可以自己揀茶具添(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)超級靚啊!推薦有朱古力同焦糖香味嘅wedding tea(・ω・)ノ三個人叫咗四款甜品,一人一款茶share飲,埋單只係每人百六蚊左右,就可以有咁高質嘅quality time٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و絕對要私藏啊!
#tea #旺角

2022-04-22 391 瀏覽
黑松露豬肉醬忌廉泡芙好好食,黑松露加上香草辣辣嘅味道混合泡芙入面少少甜嘅薯蓉,味道唔會話好咸😋明太子熱烘滑蛋多士嘅滑蛋整到好似豬頸肉咁,第一眼睇以為豬頸肉嚟,原來係整得比較硬身嘅蛋🤣Scone外酥內軟,建議食原味配clotted cream,食蜜糖味配Jam🍅 蜜柑茶巾凍超級靚,啲啫喱晶瑩剔透,食落好彈牙🤩同朋友都覺得玫瑰白酒水晶撻係最好食😍撻邊有nuts好脆口,玫瑰啫喱好香,加埋果醬酸酸地又甜甜地,真係好正🌹
2022-04-16
2022-04-18 397 瀏覽
2022-04-18
大正早春下午茶set
巴黎玫瑰茶
煎茶柚子焦糖海鹽蛋糕
茶漬飯定食
tea  pairing
🍹迎賓茶:⁣⁣愛蜜莉之吻-士多啤梨漿、綠野仙蹤茶、青檸汁及青蘋果漿⁣⁣雖然用料貌似複雜,但果香調和且不會過甜,生津開胃。紅綠層次先聲奪人,記得攪拌後才飲用呢。⁣⁣⁣⁣🌮🧀小食:⁣⁣薄切薯頭夾肝醬⁣⁣蕃茄白酒煮八爪魚、栗米片⁣⁣薯片和Doritos 一登龍門大變身!矜貴肝醬和白酒煮八爪魚,着實是豐腴的和洋風味。要求Encore!!! ⁣⁣⁣⁣🍰🍩頂層:⁣⁣🍇🍒血色雜莓朱古力脆皮撻⁣⁣🥔🍪三眼睩睩紫薯吉士泡芙⁣⁣👻🍫幽靈蒙布朗⁣⁣🍵🍪抹茶火山可麗露 ⁣⁣以上是享用甜點的最佳次序,由酸甜梅果到糖度最高的濃郁朱古力可麗露,帶層次感的享受。抹茶控如我,對可麗露點到即止的抹茶香欲罷不能──跟管理員聊天,才發現她們是為了合主流口味,後來才降低甘澀度!⁣⁣精緻的應節造型不用多着墨,個人最愛口感豐富的幽靈Brownies。⁣⁣⁣⁣⁣⁣🍞中層:⁣⁣🎃南瓜果乾司康⁣⁣🥖原味司康⁣⁣🍼🍯配 凝脂忌廉、楓糖杏桃果醬⁣⁣即使不加任何醬料,個人認為南瓜味也不太突出。但可愛造型卻是滿分的!果醬果香和楓糖味完美平衡,添上秋日專屬的味覺享受。⁣⁣⁣⁣⁣⁣🍖🥗底層:⁣⁣🥓🍳🥒風乾火腿、鵪鶉蛋、青瓜⁣⁣🌮🍔黑色蛋醬煙三文魚三
【白日夢魘 】萬聖節主題三層架下午茶⁣⁣

🍹迎賓茶:⁣⁣
愛蜜莉之吻-士多啤梨漿、綠野仙蹤茶、青檸汁及青蘋果漿⁣⁣

🌮🧀小食:⁣⁣
薄切薯頭夾肝醬⁣⁣
蕃茄白酒煮八爪魚、栗米片⁣⁣

🍰🍩頂層:⁣⁣
🍇🍒血色雜莓朱古力脆皮撻⁣⁣
🥔🍪三眼睩睩紫薯吉士泡芙⁣⁣
👻🍫幽靈蒙布朗⁣⁣
🍵🍪抹茶火山可麗露 ⁣⁣

🍞中層:⁣⁣
🎃南瓜果乾司康⁣⁣
🥖原味司康⁣⁣
🍼🍯配 凝脂忌廉、楓糖杏桃果醬⁣⁣

🍖🥗底層:⁣⁣
🥓🍳🥒風乾火腿、鵪鶉蛋、青瓜⁣⁣
🌮🍔黑色蛋醬煙三文魚三文治⁣⁣
🥙焗芝士綠牙怪香草包 ⁣⁣
食肉獸最愛的鹹香,為下午茶帶來果腹的實感。佐以新鮮蔬菜中和油膩感,無可挑剔。⁣⁣
⁣⁣

🍵☕這次點的茶品包括:香噴噴的黑朱古力茶,還有各種香氛混和,相當神秘的1001夜。⁣⁣
包括$60 茶品一壺(選擇$60 以上的茶品只需補差額。而咖啡、可可等其他特飲並不算茶品喔)⁣⁣

$288 for 1,$518 for 2⁣⁣
*另設加一服務費⁣⁣
即日起至7/11期間,於下午2-4 及 4:30-6:30兩個時段內供應,需於不少於三個工作天前預約並付全款以確定預約⁣⁣
⁣⁣
“Daylight-mare”- Halloween Afternoon Tea⁣⁣
Welcoming Drink:⁣⁣
Emily’s Kiss | Strawberry Syrup, Wizard of Oz Tea, Lime juice& Green Apple Syrup⁣⁣
Top:⁣⁣
Mini Chocolate Tart with Bloody Berries⁣⁣
Three-eyed Purple Monster Cream Puff⁣⁣
Ghosty Mont-blanc Brownie⁣⁣
Matcha Volcanic Canéle ⁣⁣
Middle:⁣⁣
Pumpkin Scone with Dried Fruits⁣⁣
Original Scone⁣⁣
With Clotted Cream, Apricot Jam with Maple Syrup⁣⁣
Bottom: ⁣⁣
Prosciutto, Quail Egg, Cucumber⁣⁣
Black-mouthed Sandwiches (Smoked Salmon and Egg Salad)⁣⁣
Baked Mini Herb Ciabatta with Mozzarella Cheese and Kale⁣⁣
Sliced Potato Head & Paté⁣⁣
Stewed Octopus, Tortilla Chips, Tomato⁣⁣
2021-10-26
15 分鐘 (堂食)
$284.9 (下午茶)
【白日夢魘 】萬聖節主題三層架下午茶⁣⁣
2021-11-09 477 瀏覽
全靠有人介紹,先知道有間咁特別既餐廳,店員精心打扮成日系風,鋪頭既佈置、擺設更加係與眾不同,有復古既書架、坐位,仲要係開放式廚房,當中仲有幾隻得意既貓貓,食物款式選擇少,質素正常,反而茶類很多,分類仔細,可以一試!
全靠有人介紹,先知道有間咁特別既餐廳,
店員精心打扮成日系風,
鋪頭既佈置、擺設更加係與眾不同,
有復古既書架、坐位,
仲要係開放式廚房,
當中仲有幾隻得意既貓貓,
食物款式選擇少,質素正常,
反而茶類很多,分類仔細,
可以一試!