2021-01-18 3002 瀏覽
昨天跟媽媽去食晏,選了3個點心,點心拼盤唔錯,奶皇煎堆仔都可以,但春風得意腸十分唔掂,內裡的春卷,韌到呢,所以食物只可以說中規中矩,沒有甚麼好談。但服務態度真係非常之差,整餐茶只係食飽想添熱水要求這簡單服務,第一次個阿姐話等陣,結果當然係無影,第二次個阿姐連其他客人都提佢,我這邊叫佢,懶理繼續只向熟客推銷蘿蔔糕卷,當睇唔到,聽唔到。結果費事再叫,唯有自己攞壺去沖熱水。服務員見到仍然唔覺有問題,沒有任何行動也沒有唔好意思,如此服務態度,實屬一絕,唔會幫襯第二次,最重要價錢又唔係平。
2020-11-21 2170 瀏覽
呢間菜館已食過幾次, 飲茶同晚飯都ok,昨天晚上同幾位朋友一同吃晚飯 我從來好少食炸子雞,但今晚經理介紹有客人預訂左隻新鮮雞,但因有要事不能前來,所以我地非常有口福食到呢隻炸子雞又脆又滑👍 師傅蒸魚嘅火候拿捏得好準, 另外不得不提佢嘅煲仔飯夠曬焦香亦屬水準之作, 稍嫌個杏汁菜膽白肺湯不夠濃味,豆苗亦炒得很好,飯後亦有甜品贈送薑汁糕夠薑味😋 員工招呼亦相當體貼細心,在商業舊區有一間咁有水準嘅中菜實屬難得👍👍(可惜我全部唔記得影相)
2020-11-20
  • 新鮮炸子雞要做一天預訂
2020-01-19 3519 瀏覽
今次第二次嚟食,特登搭車過嚟食第一次嚟係傾家庭事,個個都讚好首先係個蝦🍤多士,夠哂脆口食落去唔會覺得好油膩之後啲小菜都好食,唔會好咸因為我去親酒樓食飯都好怕好油好咸另外,平時大家都會叫既咕嚕肉有時出去其他地方食一係好酸,一係好咸反而呢個我覺得岩岩好環境方面,乾淨企理服務反而還好,可能始終呢行唔多人做但總算叫人都有人嚟整體嚟講,食物令我最欣賞上菜時食物都夠熱可能因為而家係香港好難搵到一間真係唔係集團式既酒樓大家不妨試吓😋😋
今次第二次嚟食,特登搭車過嚟食
第一次嚟係傾家庭事,個個都讚好
首先係個蝦🍤多士,夠哂脆口
食落去唔會覺得好油膩
之後啲小菜都好食,唔會好咸
因為我去親酒樓食飯都好怕好油好咸

另外,平時大家都會叫既咕嚕肉
有時出去其他地方食一係好酸,一係好咸
反而呢個我覺得岩岩好

環境方面,乾淨企理
服務反而還好,可能始終呢行唔多人做
但總算叫人都有人嚟

整體嚟講,食物令我最欣賞
上菜時食物都夠熱
可能因為而家係香港好難搵到一間真係唔係集團式既酒樓

大家不妨試吓😋😋
2020-01-16
  • 蝦多士
2019-05-28 5110 瀏覽
新商廈伴隨既總會有一兩間食肆,今日中午同同事去飲茶,就揀左呢間係PORT 33既帝豪中菜廳。新蒲崗一帶都有唔少酒家,中菜廳,點樣先可以脫穎而出,首要條件係食物質素。今次我地選擇左午市自選套餐(八位)💲7️⃣3️⃣8️⃣套餐包括8️⃣款點心+4️⃣小炒/小食+2️⃣粉麵同事鐘意食點心,所以就另外加左幾款點心。脆皮燒腩仔⭐️⭐️外層唔夠脆,豬腩仔偏鹹芝士海蝦焗伊麵芝士味唔夠濃,好彩海蝦尚算新鮮鮑汁雜菌鳳爪呢個反而有驚喜,鮑汁好濃,鳳爪入味

今次我地選擇左午市自選套餐(八位)💲7️⃣3️⃣8️⃣
套餐包括8️⃣款點心+4️⃣小炒/小食+2️⃣粉麵

同事鐘意食點心,所以就另外加左幾款點心。

脆皮燒腩仔⭐️⭐️
外層唔夠脆,豬腩仔偏鹹

芝士海蝦焗伊麵
芝士味唔夠濃,好彩海蝦尚算新鮮

鮑汁雜菌鳳爪
呢個反而有驚喜,鮑汁好濃,鳳爪入味

2019-05-27 2991 瀏覽
新蒲崗無乜合格既酒樓,呢間響 Port 33新開,因為扭親腳唔想行太遠先至試一試,點知唔試由自可,一試就出事。已好耐無試過飲茶咁難食仲可以收得咁貴,下午小點18,中點24,大點28。大部份係中點同大點。高貴價錢地踎質素。雞包仔:漏單無黎到咸水角:正常潮州粉果::正常芋角:超多油,食左兩隻後作嘔蛋白瑤柱餃:蒸過龍,層水晶皮蒸到梅晒,的涵爆晒出黎。鵪鶉蛋燒賣:鵪鶉蛋下全部都係肥肉撈冬菇,只能食左層皮同鵪鶉蛋就算。食完之後未離開已嚴重口渴。總結:永不幫襯

雞包仔:漏單無黎到
咸水角:正常
潮州粉果::正常
芋角:超多油,食左兩隻後作嘔
蛋白瑤柱餃:蒸過龍,層水晶皮蒸到梅晒,的涵爆晒出黎。
食完之後未離開已嚴重口渴。

總結:永不幫襯

2019-05-18
午餐
呢間酒樓我已經係第三次嚟食, 第一次係中午飲茶 ,已經覺得佢哋嘅服務好好 ,同埋啲點心好好食。 第二次 因為老公生日嘅原因,所以再想試下呢度嘅晚飯得唔得。 首先講下打電話嚟訂位嘅時候,聽電話嗰位服務員態度非常之有禮貌 ,幫我留低曬啲資料嘅時候,我順便問佢一句收唔收切餅費 ? 個小姐話唔收切餅費,然後一句好窩心咁同我講咗句: 你可以早啲拎個蛋糕黎,我哋幫你雪住佢都得㗎。 嘩!今時今日打去酒樓訂位,好耐都冇聽過 啲小姐咁有禮貌 。到我哋去到食飯嘅時候 ,見到佢哋所有嘅員工 都好主動 為客人服務 ,尤其是係落單 ,上菜 和加水, 見到佢哋都好快手快腳。 食物方面有水準 ,小菜幾好食,連平時好少讚人嘅媽媽都話呢間酒樓食物好食 。環境方面,酒樓係新開嘅 ,所以都坐得好舒服和好乾淨 。 到我哋食曬飯之後,叫佢哋上蛋糕 ,啲侍應都好快手咁幫我哋清理好張枱,然後送上蛋糕,仲幫我哋 燃點 嘛支蠟燭, 我心諗,佢哋冇收切餅費,但係個服務 都仲畀人哋收切餅費嘅酒樓好 ,呢個值得一讚。 輪到今晚第三次去食晚飯 ,由於之前訂位係六個人 ,但後來突然多咗兩個朋友嚟食飯, 跟住侍應見到我哋張枱唔夠坐 ,都主動畀一張大少少嘅枱我哋, 其實我哋本身都同佢哋講唔使轉,我哋坐迫少少都可以 ,但係 個侍應生話 可以轉過張大枱 ,會坐得舒服啲,所以佢哋主動幫我哋 轉嗰張大少少嘅枱 ,今時今日咁嘅服務態度嘅酒樓, 真係比較少見 ,值得一讚。
慶祝紀念
生日
2019-05-19 2060 瀏覽
其實呢間嘢食物喺呢區已算好,我覺得同龍皇差唔多,近來每星期都會去食,係服務態度認真唔得,間嘢直頭係管理自己的員工,我諗係請唔到人所以唔敢教,帶位,樓面,完全當客人唔係客人,經常指桑駡槐,大大聲喺度講(係要搭枱架啦)假期係咁架啦,重要成場聽到(我之前去過3,4次,都係座門口張枱因為我兩位,所以聽晒佢哋講咩,門口有客在等的) ,係講比所有客聽,有個樓面問佢攞碟醬汁,佢就走嚟裝你張枱食啲咩點心,喂,我食咩點心想點咩汁醬關你鬼事咩,最慶尋日上午去到,個樓面叫我座門口嗰張枱,我話好熱喎,入便有無呀,佢回覆,(度度都咁熱架喎), 邊有咁樣答人架,即時唔想食,有就轉比我,無咪叫我等等囉,我有同佢講我搭枱無問題,佢就以為我話要唔搭枱,(無得唔搭枱架喎)當然態度係差的,另外一邊個黑衫又嚟幫佢口,用極差態度叫我等,嘩有無搞錯,對面明星服務好過佢多多聲,係個經理最無辜(之前喺明星做) ,我揾左佢講個情形比佢聽,佢都係客氣的,就話(我哋再好好教佢哋,唔好意思) 咁情況唯有走啦,入電梯,頭先個部長咁嘅人(黑衫,唔知咩職位) 再極大聲咁講(度度都咁熱架啦) 對唔住,我怕熱唔應該嚟食野,當時係上午10點到,人手係唔夠,但回答人唔關人手事,係態度問題,我本身都唔係劉華嗰啲啦,唔會再去,可能佢哋都想係咁所以先會咁對客人。Ps呢度食物係唔錯嘅,啲點心熱嘅係熱的。
本身好好心情去飲茶搞到咁。
2019-05-18
$100 (早餐)
  • 點心,炸物
2019-05-05 1515 瀏覽
初來品嚐蝦餃,水準ok 厚切义燒腸,一口咬下,义燒厚切,整鳯梨蝦,脆卜卜小賣加雞扎,其實同出面二酒樓也差不多,不錯蟹子餃,味道也ok 梘水棕,細細隻,紅豆餡料,好少,二十二元一隻菠蘿叉燒包,外表光鮮,但是內裏空空如也,沒有义燒餡料,三個包也是,差差差,師夫唔通忘了有用小火滾住熱水滾滾滾炸腐皮卷,脆卜卜,整
2019-02-03 1931 瀏覽
晚上6,7點的花開富貴宴關於鹹度 看個人囉(?這餐是邊喝正常可樂邊吃 喝到美點雙輝前一個菜就喝完了覺得很鹹的時候就喝一口再吃還是鹹的狀態平時吃kfc雞腿覺得皮的味道才夠 中間肉沒味道的情況照片只能放12張很不夠用。。沒啥好看的沒放在下面前菜?3小碟鹹肉 冷的豬 不是熱的也不暖的 皮很脆 肥膏是冷的很扣分 肉比之後的魚軟。。包很乾很韌要用口水去溶化它。。多士連內裡都很脆 一咬就斷的脆 帶子無特別感想 合桃鬆脆很好吃不是熱的龍蝦伊麵 龍蝦味道每件都不一樣 我吃的是越咬越鹹的韌肉 家人吃的是很淡味的韌肉 麵也是越吃越鹹。。這個暖的。。。。。。。我也不知道吃了什麼東西煙韌的東西爽脆的東西這碗湯暖的 蝦最多 竹笙很貴的嗎??都沒怎麼看到他 也是偏鹹只記得中間菜味很很青。。暖的吧?魚。。是一條有運動的魚。。吧???比暖更熱一點點吧?雞 皮很脆的很好吃 雞腿肉 少鹹跟吃瘦肉一樣。。。不熱的糯米飯 暖的 粒粒分明的 很煙韌的 沒有味道過重 喜歡吃軟飯的。。覺得牙齒好累(?美點雙輝 全冷的 圓餅很脆很牛油味,圓球 微甜 面脆 裡面粉末紅豆湯圓 暖的紅豆水比起上面的圓球 是不甜的,
晚上6,7點的花開富貴宴

關於鹹度 看個人囉(?
這餐是邊喝正常可樂邊吃 喝到美點雙輝前一個菜就喝完了
覺得很鹹的時候就喝一口再吃還是鹹的狀態
平時吃kfc雞腿覺得皮的味道才夠 中間肉沒味道的情況

照片只能放12張很不夠用。。沒啥好看的沒放在下面

前菜?3小碟鹹肉 冷的
前菜?

不是熱的

這個暖的。。。。。。。我也不知道吃了什麼東西

煙韌的東西

爽脆的東西

只記得中間菜味很很青。。暖的吧?

魚。。是一條有運動的魚。。吧???比暖更熱一點點吧?

雞 皮很脆的很好吃 雞腿肉 少鹹跟吃瘦肉一樣。。。不熱的

糯米飯 暖的 粒粒分明的 很煙韌的 沒有味道過重
喜歡吃軟飯的。。覺得牙齒好累(?

紅豆湯圓 暖的紅豆水比起上面的圓球 是不甜的,
湯圓很手工 很粉糰 不煙韌,
不像熟透或不像自己用糯米粉搓的會煙韌,
餡是一袉沙一樣的乾身的,沒煮溶還是做太乾????

上面所有問題都期待勇者解答

2019-02-02