2008-02-20 10 瀏覽
當日叫左三樣野食,都幾抵食...佢個心太軟真係好好味!但都幾甜,可能未必個個接受到..不過我個人就好欣賞~我平日去架,唔多人,環境都唔錯,仲可以坐得耐!!
我平日去架,唔多人,環境都唔錯,仲可以坐得耐!!
2008-02-19 3 瀏覽
逍遙組殺入長洲, 皆因2位核心人物都係長洲長大, 入去回味一下, 順便行下山, 食下野係小明既屋企打完多丸邊爐之後, 其實已經飽到半死既狀態…但我依然要排除萬難…堅持到底…..就係去試下這間師妹, 實情係我一直都有睇開openrice, 都知lee 間甜品店既大朵.奇怪既係, 長洲孖寶竟然唔知lee 間野係邊?? 奇怪呀~~~ ( 出碼頭轉右直行方向)逍遙組已經講左話如果唔好食, 我就死硬!好彩~我不死反以受到高度讚賞~我地選左出面既位置, 一去到就叫<心太軟>同<火焰雪山> ( 好明顯我地係有目的咁黎..哈哈~)傾左一陣計, 佢地熄左小雪櫃同門口既燈..因為我地既<火焰雪山>黎啦~坦白講lee 個dessert 有小小失望…因為一黎”火焰”係唔夠5 秒已經無左, 我地一路搵相機, 一路睇住個火無左….所以我地映唔到相呀~>.<二黎就係逍遙組係唔好酒類食品, 佢既rum酒實在好勁, 食到好苦.雖然連埋d雪糕一齊食,但都係好苦~ 我地叫佢做冰火, 哈哈~不過<心太軟>就真係聞名不如見面!! 超讚!!軟軟的香濃

逍遙組已經講左話如果唔好食, 我就死硬!

好彩~我不死反以受到高度讚賞~

傾左一陣計, 佢地熄左小雪櫃同門口既燈..
因為我地既<火焰雪山>黎啦~
坦白講lee 個dessert 有小小失望…
雖然連埋d雪糕一齊食,但都係好苦~
我地叫佢做冰火, 哈哈~

不過<心太軟>就真係聞名不如見面!! 超讚!!
軟軟的香濃朱古力蛋糕內流出香滑既朱古力漿,
配以vanilla 雪糕, 實在好正~!!
口裡面又熱又凍…讚~

雖然大家都好好好飽, 但我既堅持係無錯的~

2008-02-10 28 瀏覽
長洲之旅(第一趟)當然要吃過甜品後才可離開長洲呢,那麼這旅程才可完滿結束。心太軟-這是我第一次吃心太軟,味道挺不錯,但我們覺得這甜品好像略甜,不過..朱古力的甜品就是這樣!所以這是值得吃的啊!火陷雪糕/蛋糕?!-一直拿著相機,為的是捉拿它替我們的甜品點火的那一幕,是的,他們的確挺有心思,特意熄了店裡的燈,來營造一個較特別的感覺。但在一個懂得做蛋糕的人的角度來說..這甜品是不抵吃的!因為他主要是以兩球雪糕來做BASE,(值二十多元嗎?)但在一個只為嘗美食的人來說..這是值得的!!!因為味道挺不錯,他們也挺有心思!!抵吃!!!下一次再到長洲,必然再試呢!!!
長洲之旅(第一趟)

當然要吃過甜品後才可離開長洲呢,那麼這旅程才可完滿結束。

心太軟-這是我第一次吃心太軟,味道挺不錯,
但我們覺得這甜品好像略甜,
不過..朱古力的甜品就是這樣!所以這是值得吃的啊!

火陷雪糕/蛋糕?!-
一直拿著相機,為的是捉拿它替我們的甜品點火的那一幕,
是的,他們的確挺有心思,特意熄了店裡的燈,
來營造一個較特別的感覺。
但在一個懂得做蛋糕的人的角度來說..這甜品是不抵吃的!
因為他主要是以兩球雪糕來做BASE,(值二十多元嗎?)
但在一個只為嘗美食的人來說..這是值得的!!!
因為味道挺不錯,他們也挺有心思!!
抵吃!!!下一次再到長洲,必然再試呢!!!
2K
2008-01-12 19 瀏覽
入長州行行食食, 多半原因係為0左呢度的心太軟. 同朋友(終於)搵到0黎後, share 了個心太軟同焗火焰雪山(rum); 另外要了一壺熱玫瑰花茶.心太軟先0黎, 賣相比想像中淺色... 一拮落去無預期中的「缺堤」效果, 不過中間當然仍然好moist. 朱古力蛋糕熱辣辣, 食落少少乾, 不過可惜朱古力漿同個蛋糕0既朱古力味一樣唔夠濃, 朱古力漿食落太甜. 伴碟的0云呢拿雪糕味道幾「假」(vanilla essence 味), 不過算啦. 整體一般, 有d 失望, 不過無計, 鬼叫對上一次食的超掂心太軟係Morton's 出品咩!焗火焰雪山(rum) serve 時係熄晒燈的, 因為要點火, 店員仲提醒我0地影相可以開無flash 或開video mode, 認真多花臣... 底部係朱古力雪糕, 同面頭燒過又帶酒味的蛋白一齊食, 味道無驚喜, 亦好在唔會「驚」多過「喜」. 面頭的士多啤梨就酸到喊, 可以不理.熱玫瑰花茶聞落味道怪怪的, 好在飲落唔澀, 不過唔多0岩我; 試了一啖朋友的(凍)荔枝蘆薈特飲, 甜到甩牙, 唔得.環境幾舒服, 不過鋪內d 冷氣實在太大, 今日係熱0者

環境幾舒服, 不過鋪內d 冷氣實在太大, 今日係熱0者, 都唔使咁「行」0架-_-" 招呼ok, 店員們幾有禮貌.

食完有d 失望... 唉, 太大期望累事tim... 佢始終係「師妹」, 未係「師傅」, 不過價錢咁平, 都唔係食唔過的.
2008-01-09 2 瀏覽
路過此店好似幾特別,就入去食左個火焰雪山!上嚟寫番個食評先知原來係出名店..唔使我再多講有幾好啦!不過我都想講個火焰雪山真係有火喺個山頂,其實係啲rum既作用!味道又真係幾好!最開心係:魚獲多!!!哈哈!
路過此店好似幾特別,就入去食左個火焰雪山!

上嚟寫番個食評先知原來係出名店..唔使我再多講有幾好啦!

最開心係:魚獲多!!!哈哈!
2007-12-30 30 瀏覽
其實我每次去長洲,都會到師妹甜品,大大話話光顧了六七次,而每次食完都會諗下次幾時有空再來!我沒有寫開食評的習慣。今次寫是因為聽到隔離枱的情侶話上網見到很多人推介心太軟及火焰雪山,我上網search到原來很多人都有寫blog或到openrice發表過。作為師妹的支持者,我都想發表下。我喜歡佢的火焰雪山。$25 -拉閘、關燈、關風扇、送到你面前、點火、再教你由上“北”向下連埋下面雪糕一齊食,便可以食到帶rum酒香味的雪糕。香港那裡還有會關門關燈為了賺那$25(還未計成本呢)的服務及那份“心”我喜歡佢的心太軟。$24 - 之前$22,今次來加了價。但味道依然咁好!我大膽問老闆Katie點解貴了!她告訴我成本全都貴了很多,每包淡忌廉脹價30-40%以上……我當然想仍然$22,但豬肉都加了三成以上,佢只是加了一、兩元,5%內,我還要求什麼!另外,我每次去師妹都會叫這個甜品,我同行的朋友都很愛吃,因為她用了比利時的dark chocolate做。她告訴我同濃度法國的朱古力(與同濃度的比利時)會有重些的苦澀味,而比利時朱古力會有同樣濃,但沒法國的苦澀,會適合大人細路多些。$24 ,一個堂食的dess

我喜歡佢的火焰雪山。

我喜歡佢的心太軟。
另外,我每次去師妹都會叫這個甜品,我同行的朋友都很愛吃,因為她用了比利時的dark chocolate做。她告訴我同濃度法國的朱古力(與同濃度的比利時)會有重些的苦澀味,而比利時朱古力會有同樣濃,但沒法國的苦澀,會適合大人細路多些。$24 ,一個堂食的dessert送多球雪糕,質數重要咁好。差點平過自己整!

我喜歡佢的她的蛋糕
$20左右-與其買city super內細細塊$28-3x,冇得堂食,雪到乾晒,雖有華麗的小盒子……我會選擇師妹甜品實實在在的、不太甜的、用心制造的蛋糕。這裡的蛋糕比起甜品不算平,但同出面大酒店的餅房有得比,抵吃不抵吃,不要只在價錢上,要在質量上去定,然後再衡量質量/價錢。一分錢一分貨,是物有所值。一分錢二分貨,是物有所值,是嗎?

她很多甜品我都好鍾意,不能盡錄。全因她是個“有心人”、她的甜品不是“行貨”、她的甜品在她的用料、心思及配撘上不只是物"有"所值咁簡單,是物"超"所值(可以用大排檔價錢,酒店級質數)!最後,我想講,我一年都是去長洲兩三次,是個遊客而已,師妹都能記得我,親切地同我講“又來長洲玩呀,今次又是心太軟、檸什少冰嗎?”知道我這個挑剔人為啥要寫那麼多!
2007-12-28 19 瀏覽
在一個偶然的機會下,和朋友竟嘗到一個比"心太軟"更出色的甜品─"肉桂蘋果穌"。它的外型就像一個包裝精緻的小禮物,顏色是淡淡的肉色。整個穌分外面簿簿的脆穌皮,以及內裡不太甜卻飽滿的暖蘋果。對我來說,吸引我的,卻是那層脆穌皮。穌皮本身含微甜和淡淡的牛油香味,再加上肉桂粉更為它添上一份滋味。除鬆脆外,伴碟的雲呢拿雪糕也很突出。種種特點加起,變成這個令人想一試再試的出色甜品。"心太軟"固然好正,而"肉桂蘋果穌"更加正。不過"肉桂蘋果穌"唔係時時有,最好打比"師妹"預訂。
2007-12-28 6 瀏覽
went there yesterday with friends~ but because we had the red bean cake before hand, we didn't really eat that much~so seven of us shared~pretti good but pricey for desserts~ all very small...

so seven of us shared~

2007-12-27 15 瀏覽
昨天我同男朋友一齊入長洲,佢話已經安排好去邊度食野喎﹗點知去到第一個食晚飯地方竟然無開,好彩再去第二個食甜品既地方就有開,不過比人book左成個場,但我們仲有得食因為男朋友話一定要食甜品,我心諗點解一定要去呢﹗係唔係有d咩糖水咁吸引呢?原來吸引既唔係糖水係蛋糕,咁我就聽佢講食心太軟同埋叫左個特濃朱古力榛子蛋糕,可能先入圍主啦﹗我反而覺得"特濃朱古力榛子蛋糕"更好味喎﹗不過我男朋友都係覺得"心太軟"好味d﹗雖然價錢係貴左d不過真係超好味呀﹗
2007-12-15 19 瀏覽
因為男友不嗜甜的關係,到此店只order了拉閘火焰山、心太軟。我不得不推介這兒的心太軟!甜度適中,好吃到不行。就連不吃甜的男友也不能停手。拉閘火焰山確實挺特別,且見誠意,可惜味道一般。主要原因是此店選用了次一等的雪糕,雪糕味道不好,影響了整個甜品質素。如果心太軟可以配以更優質的雪糕,我想,我會每星期乘船來吃一次。不過,此店還是值得encore的,很有興趣嚐其他甜品。btw, 點了一杯mocha。哎!味道不錯,咖啡味挺濃,起碼比起市區那些所謂樓上cafe好多了。我喜歡有誠意,而且貨真價實的食店,所以我給它一個笑臉。

不過,此店還是值得encore的,很有興趣嚐其他甜品

我喜歡有誠意,而且貨真價實的食店,所以我給它一個笑臉。
2007-11-16 4 瀏覽
(15/11/07)大家講到火焰雪山、心太軟咁好食,其實其他野都好想食,都放棄了。心太軟來到是謄謄震,好得意。店員配左球朱古力雪糕,隔離枱都係如menu般配呍哩o拿啦!其實我唔係mind,只係火焰雪山內,又係朱古力雪糕,真係好滯咯。預左拉閘,廚房又沒熄燈,但其實仍好光,不過老公已很驚喜了。老實說,以上甜品只是一般,心太軟朱古力味不夠濃,而焰雪山,只是一球普通的朱古力雪糕上,加蛋白/cream,火灼一灼,淋rum酒。味道混合唔到。玫瑰花花一杯$8。p.s.水要收$2/杯
預左拉閘,廚房又沒熄燈,但其實仍好光,不過老公已很驚喜了。
玫瑰花花一杯$8。
p.s.水要收$2/杯
2007-11-15 0 瀏覽
話說我想食呢間野好耐, 個個都講到勁好食咁~~~所以就水長水遠(屯門)咁放工就去食不過去到都好夜,已經10點幾= =.. close 左了所以就過埋夜等隔日再去(隔日咁岩放假)哈,我為左食個蛋糕咁做囉= =!!隔日等到3點, 終於有得食不過我個朋友仔唔鍾意食甜品的, 只係話陪我黎食所以就只係叫左個火焰雪山因為閒日+ 岩岩開門, 所以全舖得我地兩位黎到果時個姐姐勁細心咁話比我地知會先拉閘, 要影相就等點完火先影~~ 當然我有聽過呢件事, 但我個朋友無,連火焰雪山係咩黎都唔知, 所以佢都打哂問號咁問我發生咩事, 之後發生既事, 佢睇到呆左~~ 哈哈然後熄左火佢先諗到發生咩事XDDDDD 佢話後悔影唔到相喎~~本身佢仍然好抗拒食甜品不過佢見到咁有趣既甜品之後就話想試試咩味一試就瓜分左我半杯去然後佢食完就話想試下D CHOCOLATE CAKE, 不過今日餅櫃無, 所以佢話算數~~~所以我就叫埋個心太軟, 同佢講呢個都係朱古力蛋糕黎,只係唔係凍CAKE 黎佢食完大讚好味, 不過由於佢平日完全唔食甜品的, 所以食左幾啖就話已經好濟囉~呢間野可以好食到令一個討厭食甜品既人話好食, 確係一個傳奇呢
話說我想食呢間野好耐, 個個都講到勁好食咁~~~
所以就水長水遠(屯門)咁放工就去食
不過去到都好夜,已經10點幾= =.. close 左了

所以就過埋夜等隔日再去(隔日咁岩放假)
哈,我為左食個蛋糕咁做囉= =!!

隔日等到3點, 終於有得食
不過我個朋友仔唔鍾意食甜品的, 只係話陪我黎食
所以就只係叫左個火焰雪山

因為閒日+ 岩岩開門, 所以全舖得我地兩位

然後熄左火佢先諗到發生咩事XDDDDD
佢話後悔影唔到相喎~~

本身佢仍然好抗拒食甜品
不過佢見到咁有趣既甜品之後就話想試試咩味
一試就瓜分左我半杯去

2007-10-29 10 瀏覽
10月27日我同男友去0左長洲渡假,有大半都係為o左去Lee間甜品店見識見識,因為我見Lee到D人講到佢咁好......所以我就去試o下,我去到店口真係這間嗎???因為店子細又冇師妹甜品四個大字,幾經辛苦終於找到了,完來在英文名的右邊!於是同男友入去了,叫了焗火焰雪山RUM(HK$25)心太軟(HK$22),真係同Lee到D人講一樣好食又有禮貌!我仲見到師妹本人!
10月27日我同男友去0左長洲渡假,
有大半都係為o左去Lee間甜品店見識見識,
因為我見Lee到D人講到佢咁好......所以
我就去試o下,我去到店口真係這間嗎???
因為店子細又冇師妹甜品四個大字,
幾經辛苦終於找到了,完來在英文名的右邊!
於是同男友入去了,叫了焗火焰雪山RUM(HK$25)
心太軟(HK$22),真係同Lee到D人講一樣
好食又有禮貌!我仲見到師妹本人!
2007-10-22 18 瀏覽
一次過食左好多間長洲既食店返到香港最令我懷念既就係呢度既甜品叫左心太軟同火焰雪山火焰雪山$25真係好浪漫老闆娘會拉閘同熄燈D火好靚不過有D意外發生想食果時個杯突然崩左...不過D人都好好人咁整個一個比我令到我買一個要搞到老闆娘拉2次閘浪漫左兩次! 個味道都係好好唔會太甜D CREAM打得好滑同D雪糕好夾心太軟$22我覺得最好味道果D朱古力同個D蛋糕漿熱熱地同D雪糕一齊食!! 簡直美妙!!走果陣時都好好禮貌同你講BYE BYE20幾蚊一個頂級甜品仲有咁好既服務我決定下個星期再去多次!!
一次過食左好多間長洲既食店
返到香港最令我懷念既就係呢度既甜品
叫左心太軟同火焰雪山
火焰雪山$25真係好浪漫
老闆娘會拉閘同熄燈
D火好靚不過有D意外發生
想食果時個杯突然崩左...
不過D人都好好人咁整個一個比我
令到我買一個要搞到老闆娘拉2次閘
浪漫左兩次! 個味道都係好好
唔會太甜D CREAM打得好滑同D雪糕好夾

心太軟$22我覺得最好味道
果D朱古力同個D蛋糕漿熱熱地
同D雪糕一齊食!! 簡直美妙!!

走果陣時都好好禮貌同你講BYE BYE
20幾蚊一個頂級甜品
仲有咁好既服務
我決定下個星期再去多次!!
甜品店重門深鎖,莫非今天不營業。此時一名女子走到店前,於是主人便查詢甜品店的營業時間。師妹甜品的營業時間:星期一,二、四、五:15:00 - 22:00星期六,日:14:00 –22:00星期三:休息三時半主人與奴隸獸便安坐在甜品店內,點了最具人氣的:1. 焗火焰雪山RUM(HK$25):有火辣辣的賣相,又有凍冰冰的口感。2. 心太軟(HK$22):熱辣辣的朱古力醬,味道濃郁,配上雪糕,一冷一熱,果然刺激味蕾昇華到……(奴隸獸:「主人,我唔知點寫喎。要食多幾次才能形容。」)總之係好味啦!下次主人與奴隸獸想食玉桂蘋果酥(要預訂)及即焗疏乎里。

師妹甜品的營業時間:
星期一,二、四、五:15:00 - 22:00
星期六,日:14:00 –22:00
星期三:休息

三時半主人與奴隸獸便安坐在甜品店內,點了最具人氣的:

下次主人與奴隸獸想食玉桂蘋果酥(要預訂)及即焗疏乎里。
焗火焰雪山 RUM
心太軟