2008-06-30 6 瀏覽
見有好多好評, 特別入長洲試試, 住左一晚分別食左:最出名的: 火焰雪山($27); 心太軟($25)另外order 自己鍾意的薑汁梳夫里($16); tiramisu($20)我老公又要:芒果千層($22);梳夫里 - 吾係好多地方有得食, 佢地里隻真係幾香有淡淡薑味tiramisu - 雖未見過有人推介; 但比預期中好, 真係吾錯心太軟 - 自己覺得中間朱古力吾夠dark, 不過吾算太甜都ok, 低食無加一, service 好; 好在响長洲開, 如果就腳d 我就實變肥婆

見有好多好評, 特別入長洲試試, 住左一晚分別食左:
最出名的: 火焰雪山($27); 心太軟($25)
我老公又要:芒果千層($22);

薑汁梳夫里
  • 梳夫里; 心太軟; tiramisu
2008-06-23 34 瀏覽
星期六同baby去長州 我地第1次一齊去 落船去到加州 好多人 我地無地圖,佢個道既指標又好唔清楚~行左好耐都搵唔到c妹 行左成個鐘baby終於發現到~但無位等左兩個字到我地 d位好少 &逼 我地叫左同埋 仲有等左2個字左右 落閘 跟住關晒d 燈 好有feel ~當時店內有bb 一關燈 佢係噤喊 有3張桌都叫左焗火燄雪山 d 火藍色好靚~味道ok~不過我覺得d 蛋白唔夠企身心太軟 第1次食 我好鍾意 夠濃味 ~不過ice-cream細左d~ 杯梳打好飲

星期六同baby去長州 我地第1次一齊去
落船去到加州 好多人 我地無地圖,佢個道既指標又好唔清楚~
行左好耐都搵唔到c妹 行左成個鐘baby終於發現到~但無位
等左兩個字到我地 d位好少 &逼
我地叫左[焗火燄雪山]同埋[心太軟] 仲有[ice-cream梳打]
等左2個字左右 落閘 跟住關晒d 燈 好有feel ~

當時店內有bb 一關燈 佢係噤喊
有3張桌都叫左焗火燄雪山 d 火藍色好靚~

味道ok~不過我覺得d 蛋白唔夠企身
杯梳打好飲

朱古力味濃~yummy!
ice-cream梳打 好飲
好靚
朱古力味濃~yummy!
ice-cream梳打 好飲
好靚
2008-06-15 10 瀏覽
和男朋友來到長洲回市區前打算先吃這家在openrice很多笑臉的甜品店點了心太軟, 火燄雪山(細)和原味疏乎厘疏乎厘口感不錯, 但我總覺得味道是爭一種味(我不懂煮, 所以不肯定是那一種味)心太軟, 我吃過最好吃的心太軟是a la maison的(可惜已結業)自此之後吃過的都覺得不好吃這個價錢只是一半的心太軟雖然未及a la maison但我也覺得很好吃一定要試焗火燄雪山由於我不太吃士多啤梨所以這個對於我來說是是好看多過好吃但大家都有提過的落閘放火我覺得真的很親切這家甜品店價廉物美要試
和男朋友來到長洲
回市區前打算先吃這家在openrice很多笑臉的甜品
點了心太軟, 火燄雪山(細)和原味疏乎厘

疏乎厘口感不錯, 但我總覺得味道是爭一種味
(我不懂煮, 所以不肯定是那一種味)

心太軟, 我吃過最好吃的心太軟是a la maison的
(可惜已結業)

我覺得真的很親切

這家甜品店價廉物美
要試
2008-06-01 8 瀏覽
與男友入長洲度週末,左搵右搵,才找到這店的位置,因為門面比較細,又冇大招牌。店面比較細,但相比其他長洲食肆,這店的裝修比較靚和「企理」,感覺衛生環境比較信得過!外賣「楊枝甘露」和「New York Cheese Cake」回渡假屋,作為晚餐後的甜品....楊枝甘露($15):很大碗,很濃的芒果汁,有很多芒果肉,而西米亦很「煙 un」,有口感。最特別係佢用菠蘿肉代替西柚肉,食落有少少「酸 may may」,好醒胃,感覺好清新。New York Cheese Cake($20):夠實,而且好濃 cheese 味。值得一提是外賣要加多 $1 per 一個盒。

值得一提是外賣要加多 $1 per 一個盒。
$35 (其他)
  • 楊枝甘露
2008-05-30 13 瀏覽
23-5-08 (五)師妹不大好找,冒著近三十度的高溫尋尋覓覓,期間兩度致電師妹,才找得著。叫了即焗檸檬疏乎里和焗火燄雪山。疏乎里味道清新,不過吃後,感受的確是 “不留下半點痕跡”。焗火燄雪山店內同時有三個一齊叫,拉閘熄燈點火,大家一齊高興,甜品確能帶給人快樂,師妹甜品更是長洲的一個傳奇。
23-5-08 (五)

焗檸檬疏乎里
點火後的焗火燄雪山
$21.5 (下午茶)
焗檸檬疏乎里
點火後的焗火燄雪山
2008-05-29 16 瀏覽
上星期同朋友去長洲3日兩夜,最後一日既行程就係搭船走之前食師妹甜品=]2點左右行去搵, 問左路人兩次,都搵唔到= ="行行下見到區議會辦事處,就撞左入去問有個小姐教我地點行,原來好近架咋其實落左船, 向左邊一路沿住海邊行,見到區議會辦事處,再行前1個街口轉入去(街口有間租單車)就見到師妹甜品架啦~雖然我地好辛苦搵到去,但係佢未開門!! 原來3點先開|||冇法啦, 搵間機舖打陣機再去.....幾經辛苦終於見到佢開左門,終於等到啦, 一野殺入去坐低叫野食我地4人,叫左:火焰雪山X2雜檸(飲品)朱古力榛子CAKE雲石朱古力CHEESE CAKE脆糖布甸朱古力心太軟個火焰雪山黎果陣,個哥哥真係熄晒D燈同埋拉埋個閘第一次睇火焰雪山點"著火"..哈哈個雜檸即係檸檬沙冰, 好似有D檸檬皮打埋一齊朋友話好奇怪, 我就覺得OK啦!脆糖布甸, 上面果層糖好脆, 好好味不過下面個所謂既布甸好似"DUN"蛋咁淡...不過都唔錯既其他野就普普通通啦~OK的!大家黎長洲要去試試呀~
上星期同朋友去長洲3日兩夜,
最後一日既行程就係搭船走之前食師妹甜品=]

2點左右行去搵, 問左路人兩次,
都搵唔到= ="
行行下見到區議會辦事處,
就撞左入去問

有個小姐教我地點行,原來好近架咋

其實落左船, 向左邊一路沿住海邊行,
見到區議會辦事處,再行前1個街口轉入去(街口有間租單車)
就見到師妹甜品架啦~

雖然我地好辛苦搵到去,
但係佢未開門!! 原來3點先開
|||
冇法啦, 搵間機舖打陣機再去.....

幾經辛苦終於見到佢開左門,
終於等到啦, 一野殺入去坐低叫野食
我地4人,叫左:
朱古力心太軟

個火焰雪山黎果陣,
個哥哥真係熄晒D燈同埋拉埋個閘
第一次睇火焰雪山點"著火"..哈哈

個雜檸即係檸檬沙冰, 好似有D檸檬皮打埋一齊
朋友話好奇怪, 我就覺得OK啦!

脆糖布甸, 上面果層糖好脆, 好好味
不過下面個所謂既布甸好似"DUN"蛋咁淡...不過都唔錯既

其他野就普普通通啦~OK的!

大家黎長洲要去試試呀~
2008-05-28 12 瀏覽
除左 心太軟同火焰雪山 ..個日同朋友 仲試左 其他 蛋糕..叫左一個 朱古力四重奏 ... 好好味.. d朱古力味好濃 .鍾意食朱古力 都可以試下仲叫左一個 Tiramisu d酒味好濃.. 可以試下.好味啦...!
除左 心太軟同火焰雪山 ..
個日同朋友 仲試左 其他 蛋糕..
仲叫左一個 Tiramisu d酒味好濃.. 可以試下.
好味啦...!
  • 朱古力四重奏
2008-05-28 9 瀏覽
有日入長洲飲飲食食加行山, 最後一站來到呢到. 可能唔係好識路, 結果都唔易搵到. 來之前其實打來問左路, 聽電話果個態度幾好, 唔錯! 去到叫左火焰雪山同心太軟. 食物方面好好, 幾好就真係要自己去試.另外製作用心, 有一刻突然識晒燈, 拉埋閘, 以為咩事....要來係火焰雪山上台. 為左加強火焰效果佢地咁做....道閘咁重一日要拉咁多次, 都幾辛苦...但就真係見到佢好用心...食o野時候有d 小風波, 就係我地果個火焰雪山隻杯...燒燒o下爆左...haha, 佢即刻製個杯俾我地....以為第2杯冇咁 serious, 直接上台就算...點知, 上第2杯時, 佢一樣識晒燈, 拉晒閘..結果就一個價錢..睇左2次火焰.唔好忘記心太軟, 朱古力唔太甜, 所以唔太漏, 好!成日都話...好食o既o野...大把, 至難得係要做起左之後..要 keep 返住個態度....呢間就做得到! 好o野! 抵你咁多人幫襯

唔好忘記心太軟, 朱古力唔太甜, 所以唔太漏, 好!

呢間就做得到! 好o野! 抵你咁多人幫襯
$30 (其他)
2008-05-25 36 瀏覽
長洲之行重頭戲--師妹甜品壓軸登場,要不是朋友將地址和地圖預備好,真的很容易走漏眼!店內高朋滿座,只餘門外一張長檯,以月巴人怕熱的程度當然有點難受,店員小妹讓我們坐下等候,當店內有位置就立即安排,真好呀!! 大家坐在門外研究餐牌順道休息,月巴人也在勁拍小狗狗之際,小妹已經把店內桌子安排好,有冷氣了!!薑汁疏乎厘小妹叮囑要趁熱吃! 月巴人快快拍完照後, 大家立即開動!薑味很重,但一點也不辣,甜度也很適中!這個疏乎厘質感輕軟,不過吃進口裡也感覺得到,不是像吃一陣風的出品,比以前吃過的好吃!一個心太軟一定不能滿足我們,所以要吃兩個!!也許焗爐不大關係,兩個心太軟相隔好幾分鐘才到,心軟程度也有異。第一個版本蛋糕較薄較軟,流心較利害;第二個的蛋糕較脆身,但卻沒那麼流心,各有各好。朱古力味道尚算濃郁,在我而言再濃郁一點當然更好!甜度也剛好,暖暖的朱古力蛋糕配上冰凍雪糕,誰可抗拒???一如以往,火焰雪山準備好時,店方會將門外鐵閘關上,店內所有燈光連餅櫃內的都會關掉,所做一切都是希望客人有驚喜,今次也不例外!雖然在店內已體驗了其他客人的小雪山火焰,到我們所點的大雪山上桌時,原來效果更為震撼吸引,全店客

一如以往,火焰雪山準備好時,店方會將門外鐵閘關上,店內所有燈光連餅櫃內的都會關掉,所做一切都是希望客人有驚喜,今次也不例外!雖然在店內已體驗了其他客人的小雪山火焰,到我們所點的大雪山上桌時,原來效果更為震撼吸引,全店客人的目光也向著我們這裡來!

師妹再次提醒我們別用閃燈拍攝才有好效果,我們當然乖乖聽從!當她將著火的酒倒進雪山上,那陣藍色的火實在壯觀!!!!!師妹也說這個可以當生日蛋糕之用,不錯的主意!!

將雪山分開後,清楚見到它由蛋糕、芒果、朱古力雪糕和蛋白外層造成的,一口雪山就有著不同的口感,實在過癮!!只是澆上的草莓汁味道很濃,自己只吃到草莓汁的味道,其餘的蛋糕、蛋白和芒果也有點模糊........要是剛好吃著被酒淋到的部份,那陣酒香就像喝了一小口酒一樣,極為刺激哩!!

知道所吃的甜品比較甜,所以選了感覺比較清新的檸雜來平衡一下,本以為應像CEO那些用檸檬汁加點梳打水,怎知原來是杯像沙冰的飲品。檸雜表面有很多碎檸檬皮和果核,相信店方是用整個檸檬打碎造成的。

味道超乎想像的好飲,由於用上鮮檸檬打成,感覺真的很清新怡人,而且又沒有酸得要命那種感覺,配合所點的甜品實在perfect! 只是有時檸檬皮和果核吃到口裡有點麻煩而已。

繼大橙檸後,這杯檸雜是另一推介飲品!朋友笑說今天吸收了極多維他命c, 什麼病也會即時痊癒!

朋友們的凍檸賓、涼粉冰、酸may may 柑桔蜜(?!)似乎都很美味,不過今次的飲品用了外賣膠杯,不知是否生意太好來不及清洗呢?

個人對師妹的甜品和服務都很滿意,師妹跟我們聊聊平安包的問題,很親切的態度哩!不過我替經常開關鐵閘的小妹辛苦!!每天無數次開關那重甸甸的鐵閘,難怪她如此苗條了!我也同意樓下某食友用厚布幕代替拉閘,不過朋友認為:咁至顯得佢地有誠意嘛!!這答案一矢中的。
薑汁疏乎厘
火焰雪山著火前後及橫切面
流心心太軟
  • 檸雜
2008-05-20 20 瀏覽
17 - 5 - 2008今日特登約埋好朋友一齊入黎長洲見識見識, 坐完船之後個人有D暈暈地記得師妹甜品響openrice入面有好多好評, 於是續條街搵下師妹ge蹤影終於響一條橫街到見到, 其實都吾係好難搵o者, 不過店面比我想像中細可能係星期六ge關係, 店面都坐滿晒人, 唯有坐住門口先啦睇完餐牌, 同朋友決定share, 咁就可以食多幾款吾同ge甜品!!! 首先係細火焰雪山, 好細心ge老闆將我地調返入店面, 因為要進行點火儀式同場仲有兩枱人一齊食火焰雪山, 老闆熄晒燈之後就落閘啦, 嘩!! 黑麻麻我同朋友都認為其實只要響門口加一塊大ge布簾, 就可以省卻又落閘又熄燈ge麻煩啦味道方面, 真係幾好食, 見到佢有好大陣酒味, 仲以為食落口會好苦, 原來都吾係面頭脆脆地, 加埋雪糕, 好好食, 仲有幾粒士多啤梨, 第一次食火焰雪山, 覺得好好食老闆仲好好人咁提我地如果要影相就吾好開閃光燈, 我拍左條片, 不過影到黑麻麻, 哈然後係原味梳乎里, 質地好似麵包, 食落口有好濃ge蛋白味, 我諗彊味會好味好多熱辣辣食最好, 細細地一盅, 好快就俾我同朋友食清光啦最後係心太軟, 黎到ge時候已
17 - 5 - 2008

可能係星期六ge關係, 店面都坐滿晒人, 唯有坐住門口先啦

熱辣辣食最好, 細細地一盅, 好快就俾我同朋友食清光啦

最後係心太軟, 黎到ge時候已經塌左啦, 朱古力流晒出黎, 賣相比較醜樣
同埋比我想像中ge份量還要細, 感覺吾係好抵食, 不過味道都吾錯
熱辣辣ge蛋糕配埋凍冰冰ge雪糕一齊食真係好正, 但個邊位略嫌有陣燶味
下次有機會再黎會試另一款甜品取代心太軟
  • 梳乎里
2008-05-14 12 瀏覽
3月12日那天入長洲,除了去看太平清醮的飄色之外,還有就是……嘗一嘗長洲的美食~~~飄色還未開始,就去左見食評唔錯的師妹甜品試下~~~師妹甜品其實我都係第1次去~睇個menu,有點十五十六……火焰雪山、心太軟、疏乎厘……邊個好呢?d cake睇上來又好似唔錯咁……都係火焰雪山啦~~~正當我想唔到飲乜野個陣,有店員(應該是老闆娘吧)推介檸雜Lemon Squash俾我~好~又試下先~~~果日我同家人就叫左一個火焰雪山(細)、一杯ice coffee同一杯檸雜Lemon Squash。先來飲品~家人話Ice Coffee只是普通~~(sorry,佢對咖啡好有要求的~XD)而我個杯檸雜Lemon Squash,估唔到咁好飲wor~睇起上來好似一杯smoothies,口感幼滑~~~裡面仲有檸檬皮碎,增加口感之餘,檸檬香味更重~~~又唔太甜~好fresh~~夏天飲的話正死了~~~之後火焰雪山來了~~~店員關燈關閘,店中很多容人都不知是什麼一回事……令人吃了一驚~~~(還以為飄色開始或發生了什麼一回事~~XDDD)只有我一個人開開心心等點火~~~點火的火焰雪山好靚~~~清醮那天下午被火焰雪山吃了一

飄色還未開始,就去左見食評唔錯的師妹甜品試下~~~
師妹甜品其實我都係第1次去~

睇個menu,有點十五十六……

都係火焰雪山啦~~~
好~又試下先~~~

先來飲品~
而我個杯檸雜Lemon Squash,估唔到咁好飲wor~
睇起上來好似一杯smoothies,口感幼滑~~~
裡面仲有檸檬皮碎,增加口感之餘,檸檬香味更重~~~
又唔太甜~好fresh~~夏天飲的話正死了~~~

之後火焰雪山來了~~~
店員關燈關閘,店中很多容人都不知是什麼一回事……
只有我一個人開開心心等點火~~~
點火的火焰雪山好靚~~~
清醮那天下午被火焰雪山吃了一驚的人……真是對不起……
那個是我叫的……XDDDD

原來除左我之外,坐係出面的都有叫火焰雪山,
都到店中睇點火同影相~~~XDDD

個火焰雪山睇上來好似好甜,但食落又唔係~
上面被火燒過的部分,暖暖甜甜的~~
加上凍凍的雪糕、Berry的微酸和Rum酒的香氣,又香又好吃~~~

下次再去長洲,我一定會再去這店~~~~
檸雜Lemon Squash
火焰雪山(細)點火啦~~~
火焰雪山(細)(已經吃了一點…)
$30 (其他)
檸雜Lemon Squash
火焰雪山(細)點火啦~~~
火焰雪山(細)(已經吃了一點…)
2008-05-12 6 瀏覽
看過openrice好多人讚這間甜品好味,昨日入長州專誠搵這間店試下,甜品的質數不用多說,我想說的是他們的服務態度。可能是假期,人客較多,我們點了食物後不久已有人在外面等位,由於食物需要時間制作,我們唯有看電視等候,但突然間有位女侍應把電視關掉,老公對她的擧動很不滿意,本來想立即走人,但由於已落單有點不好意思,在百無了賴下也唯有繼續等候。當食完甜品後剛放下匙羮,那女侍應立即關掉我們枱頂上的燈,但當時外面並沒有任何客人在等候,真的令我有點一頭霧水,不明白那女侍應為何要這樣做。食物雖好,但還需要有良好的服務態度配合才值得顧客繼續幫襯。
2008-05-12 15 瀏覽
臨 離 開 長 洲 時 還 是 忍 不 住 尋 找 師 妹 甜 品 為 長 洲 之 遊 畫 下 一 個 甜 美 的 句 號 。因 為 甚 麼 都 想 試、所 以 看 了 餐 牌 良 久 才 決 定 要 薑 汁 疏 乎 厘 和 心 太 軟。先 來 的 是 薑 汁 疏 乎 厘 、先 看 表 面 金 黃 的 賣 相 己 經 讓 人 歡 喜 !! 嚐 一 口.....不 算 太 甜、薑 的 清 香 充 滿 著 整 個 口 腔、我 的 母 親 很 愛 這 甜 品。再 來 是 心 太 軟、外 皮 焗 得 微 脆 的 、 內 裏 充 滿 著 香 濃 的 朱 古 力 漿、 暖 暖 的、配 著 雪 糕 一 起 吃、 口 感 一 冷 一 熱 的、實 在 很 棒 !!臨 走 前 還 見 識 了 落 閘 放 火 的 火 焰 雪 山、真 讓 我 後 悔 沒 點 火 焰 雪 山 。

薑 汁 疏 乎 厘
心 太 軟
心 太 軟
2008-05-11 13 瀏覽
主人與奴隸獸上次光顧『師妹甜品』已是半年前了,今次再幫襯,發現店內已多了一名『師弟』幫手。起初店內只有我們,但陸續有客人上門,隨後還有顧客需要等位呢!我們點了:1. 即焗薑汁疏乎厘(HK$16):有淡淡的薑味,口感細緻軟滑,像一陣微風在口中飄逝,不留下一點兒痕跡。2. 玉桂蘋果酥(HK$28):因為我們沒有預訂此甜品,所以需要等候 20 分鐘才有得食,此甜品賣相出眾,所以亦引起隣桌顧客的關注。酥皮香脆,有牛油及芝麻味。蘋果餡爽脆清甜,有淡淡的玉桂味,伴著雪糕一起食,味道真好。如果蘋果餡可以煮得腍一些,再加入提子乾及冧酒,那就更合乎我們心水喇!

即焗薑汁疏乎厘
玉桂蘋果酥
$22.0 (其他)
2008-05-10 6 瀏覽
來長洲點可以唔來這裡。當晚將迎10點鐘先黎,好彩仲未關門。要了原味疏乎里同心太軟。第一次食疏乎里,脹扑扑,望落已經覺得好輕盈,難怪一直是keep fit人士既首選。口感好得意,軟綿綿。心太軟其實也很好,蛋糕的質感很對口味,但拎出黎已經爆左漿,有點可惜。下次入黎,一定會叫火焰雪山!
來長洲點可以唔來這裡。
當晚將迎10點鐘先黎,好彩仲未關門。
要了原味疏乎里同心太軟。

下次入黎,一定會叫火焰雪山!
$21 (宵夜)