2008-05-04 16 瀏覽
之前成日睇openrice見到好多人讚師妹甜品.所以上星期特登入長洲試下.同男朋友入到去搵左成個鐘都未搵到,其實明明已經經過間鋪一次但係無留意到.不過皇天不負有心人,最後沿住碼頭終於都搵到,間野個招牌只係顯示katie dessert,原來就係師妹.我地order左心太軟,火焰雪山同埋魚旦.我係第一次食心太軟,佢係新鮮焗既,表面有d脆,裡面d朱古力醬熱熱地,只係甜左少少.同男朋友一齊share都幾sweet火焰雪山落閘點火,其他枱d客極好奇,以為咩事,但其實睇openrice就會知道呢間鋪有呢個特色!!好彩我及時影到佢著火個樣!!味道都唔錯啊,最底有chocolate ice cream.同上面d cream,水果一齊食,味精岩岩好!魚旦$6/8粒.都係即刻煮,細細粒,蒜香咖喱味,可以接受,但街邊果d真係吸引d.去到間鋪得男老闆一個,自己一手一腳打理,又要接待,落單,整甜品,見到佢都覺得忙喇!好彩過左陣老闆娘黎幫手,如果唔係一定忙到死.等候食物既時間比較長,但客人應該要耐心等候同埋體諒下既.趁住呢d時間傾下偈都幾舒服架!!下次我一定會再入黎長洲幫襯~雖然遠,但就係偏偏中意特登搭船入去為
之前成日睇openrice見到好多人讚師妹甜品.
所以上星期特登入長洲試下.

我地order左心太軟,火焰雪山同埋魚旦.
同男朋友一齊share都幾sweet

同上面d cream,水果一齊食,味精岩岩好!

好彩過左陣老闆娘黎幫手,如果唔係一定忙到死.
等候食物既時間比較長,但客人應該要耐心等候同埋體諒下既.
趁住呢d時間傾下偈都幾舒服架!!

下次我一定會再入黎長洲幫襯~
雖然遠,但就係偏偏中意特登搭船入去為左食佢既甜品,感覺很特別
睇食評睇到流晒口水,趁5.1勞動節就唔怕山長水遠來長洲嘗下師妹甜品既真偽啦!兩個人要咗3個order。1> 心太軟$25 --- 此招牌甜品果然夠"鎮店",店內坐無虛席,每枱必點一客心太軟。ok既,但個人認為如果朱古力再濃D滑D仲正!2> 薑汁梳乎里$16 --- 新鮮即製,雖然要等耐D都無計。薑味清香,未食都聞到,而且梳乎里夠light,一向係減肥人士首選甜品。呵呵!3> 火焰雪山$27 --- 同樣"鎮店",幾乎每枱一客。關上大閘一次過serve晒幾張枱,剛剛好啦。小小一杯不甜不膩,rum酒中和cream同雪糕既甜膩,即使我一向抗拒酒,但所有有酒既甜品我都會加分。呢個火焰雪山都一樣,我俾8.5分。食物不錯,但呢間舖真係搵到我傻,招牌應加大,「師妹甜品」四隻字,我真係行到入舖頭先見到。仲有,坐位安排有問題,熟客雖然唔可得罪,但見到全店滿坐,請阿熟客小姐讓番1/2張枱出來都好合理啫,唔使白白失咗D生意嘛~
兩個人要咗3個order。

2008-04-25 9 瀏覽
星期六下午同2位朋友到這裡食tea....好多人...大部份都係香港遊客....我們要了千層芒果蛋糕, 朱古力4重奏, 心太軟, 脆糖布丁, 紅豆冰同ice mocha.千層芒果蛋糕: 口感有點怪...用pancake皮夾住芒果肉...一層一層咁..但吃不到芒果味...唔ok!朱古力4重奏: 用了幾種朱古力做的, 分成4層...味道ok..有淡淡的朱古力味...每層朱古力味都有唔同。心太軟: 係即焗...味道ok....但我覺得偏重牛油味..d朱古力漿有dd牛油咸味...我唔知點樣先為正宗...但我吃過的都是沒有這種味道。脆糖布丁: 我好喜歡吃這個甜品....好重蛋味..好香..正!!紅豆冰: 千其唔好試..><...唔掂!!!!一陣雪水味..><!!ice mocha: 不是mocha來的...一般咖啡...味道ok!!

2008-04-16 10 瀏覽
昨天一擘大眼,原來我想講話這係我一日裡的第一餐—午餐。睇怕係當日下午的第一位客人,因為是下午三點零剛開舖不久就幫趁~星期二的下午茶時段靜悄悄…看來我這蒲精都真的要退役了~過往一晚踩三、四場都未死人,今日我竟然上船後的15mins暈船浪囉!>.<慶幸都仲識落船即冇事啦!不然我都唔會一個人叫了火焰雪山$27+dialy cake of hazelnut$24火焰雪山一般,俾70分。其一就係因為底層撈了朱古力雪糕,而我過往一直食開的火焰雪山就真係齋只有得個雪山淋上rum酒,咩料配角都冇,反而咁樣我係覺得食到最真最有忌廉風采的模式!因為店員教我食時最好一次過bud埋底層的朱古力雪糕之類咁樣食會係味道最佳,但我係個怪人一般人鍾意的我就偏偏相反。其二因為我食過有更好的火焰雪山,我講過約三年前在oliva生日時食過一個水準奇佳的火焰雪山,一直至今我仍念念不忘…真可惜!因為朋友同我講當時在山頂峰景做的廚子已離職,所以至今我還都係繼續另覓所愛咁囉!其三因為火焰雪山我點的係細size,相對來講rum酒對於一向唔飲酒的我來講太多了!有點kun…頂唔順~呵呵至於那個hazelnut mouss

火焰雪山一般,俾70分。

至於那個hazelnut mousse蛋糕當時反而我覺得比火焰雪山還要好食!我的cake係首先上枱先,雖然頭一啖係朱古力味道為主先,但食到中途就發覺裡面的榛子mousse很香,似食雪糕咁,我當時直頭想趁個男店員睇唔到時lam埋個碟~hehehe,當然最後冇咁核突even成間舖得我一人,但這蛋糕恕我沒打算搵其他品牌比較,一來近年我減少了食cake,二來我事實覺得小店來講蛋糕比我所想預期中好,有77分。

食後感:原本想俾ok,現俾笑臉係一來佢的拉閘誠意,二來蛋糕留俾我的印象都算唔錯,最後就係因為附近唔多見有其他西式甜品舖,一係燉奶、咩松記嗰類生果撈,亦因為咁令我覺得非揀此店不可而估計會係咁多類甜品中係最合我胃口,不然我晚餐後仍然間間都唔幫趁寧願食麥記的兩蚊新地筒。

共$51。沒+1

***thanks herbert, 因為佢講的海景樓而令我求其拉個當地人問已經講到間舖喺邊

亦感謝店員幫我影相+拍video!thanks

環境俾4分係因為乾淨舒服
服務5就係我似包場囉!XD
2008-04-15 26 瀏覽
食完芒果糯米滋, 肚子好像還有空間, 加上要彌補下午的時候靚太無份吃, 大家又繼續返來師妹吃. 一天內吃同一間店兩次, 真係比較少, 師妹還認得文迪係下午已經來過!來到時差不多八點, 不幸的係有不少甜品已經售罄了. 想吃的蛋糕也沒有了, 不過沒有所謂, 等自己有理由不日再來.大火炎雪山蛋糕$100: 10分, 又要了這個要放火的大火炎雪山蛋糕, 七個人, 都係要四人份夠了. 大家還以為有得看拉閘, 怎知原本晚上係不設這環節, 師妹認為夜晚已經夠黑了. 其實又係的, 這次關上燈已經好鬼黑, 點火之後的效果係更加好. 這次吃的酒香更濃, 吃落口也有種冷熱之間的感覺, 依然係好得.木糠布甸$15: 9分, 層次分明, 質感鬆化得來不會太淋, 味道係幾濃烈的.即焗薑汁疏乎里$15: 9分, 下午吃過原味, 晚上就要個薑汁的. 賣相一樣好靚, 吃落口好鬆軟, 加上那個薑味好足, 也係不能錯過的.再試多兩項甜品, 一樣的喜歡, 小弟應該愛上了這家精彩的小店. 真想快些再入長州!

2008-04-14 21 瀏覽
行完上半場的山, 大家兵分兩路, 小弟當然係帶隊以甜品當午餐, 來是次長州之旅的重點節目: 師妹甜品.首先不好意思的係小弟未有來過, 帶大家遊花園都未找到這裡, 原本係海景樓那邊, 離碼頭反而有段距離. 大家如要來這店, 請留意師妹甜品係不在個招牌上, 只有Katie Dessert這洋名. 店方應該係三點開門的, 但係我們兩點九來到也有得食了.一開始先叫飲的, 再要了甜品, 中間大家覺肚餓要了麵吃, 最後又來一輪甜品, 好豐富的一餐.酸May May柑桔梳打$13: 9分, 雖然名字叫做酸May May, 其實柑桔並不算好酸, 但係那種微微地的酸味反而係好開胃醒神. 只係從文迪那杯飲了兩啖未夠皮的.荔枝蘆薈特飲$13: 8分, 小弟要的係另一個招牌飲品: 荔枝蘆薈特飲. 或許荔枝不太靚, 而杯係偏酸了, 當然, 蘆薈係沒有甚麼味道的, 如果荔枝不夠甜, 這杯飲品也會比較酸了, 不過熱辣辣飲這杯凍飲, 都係透心涼的.另一杯鮮香芒特飲好像好鮮甜的, 不過沒有試了.大火炎雪山蛋糕$100: 10分, 來得這裡, 當然要一客火炎雪山蛋糕, 既然有六個人, 要個大係更加好. 見隔離臺只要個細

另一杯鮮香芒特飲好像好鮮甜的, 不過沒有試了.

大火炎雪山蛋糕$100: 10分, 來得這裡, 當然要一客火炎雪山蛋糕, 既然有六個人, 要個大係更加好. 見隔離臺只要個細的效果係差得遠. 這個大火炎雪山蛋糕, 最低消費係四位, 每位$25, 就要四位好了. 其實分出來大家也有不少份量, 足夠的.

一坐底就已經叫了, 也要等二十分鐘, 正好讓我們休息一下. 未上臺前當然先拉閘熄燈, 然後蛋糕上臺, 點火, 漆黑的環境入面, 相當之壯觀. 點完火已經聞到那陣菻酒香. 一食落口, 果然係酒香噗鼻, 不太甜, 面頭的士多啤梨同朱古力醬跟雪糕好配合.

其實小弟吃過的火炎雪山不太多, 但這裡的水準肯定係小弟吃過的最好那一個. 說真的, 加上拉閘熄燈的誠意, 為了這個大火炎雪山蛋糕入來長州也可以的.

即焗原味疏乎里$15: 9分, 賣相好靚, 焗完的疏乎里發起得好靚, 但入面又好鬆軟, 效果好好. 要回原味的, 蛋白味好足, 一人吃兩啖, 好滋味.

心太軟$25: 8分: 近年真係吃了不少心太軟, 這個甜品給了我們相當之多的回憶, 對這個甜品的要求也比較高. 是日吃到的, 水準也不錯, 不過跟最好的還是有一段不短的距離. 外面的蛋糕質感係幾好的, 但係賣相一般, 不太四正. 一打開, 沒有甚麼朱古力醬湧出來, 做不到流心的效果. 這裡的朱古力就幾香濃, 跟雲尼拿雪糕一齊吃, 還是令人滿意的.

出前一丁+ 蛋+ 香腸$20: 7分, 吃到這裡, 大家想吃點飽肚的食物, 而這裡最飽肚的應該係食碗麵. $20一碗, 份量不算好大, 其實並不便宜的. 大家覺得這裡的麵條浸得太淋, 小弟就覺得無大問題.

吃完麵, 輪到吃蛋糕的時間. 去餅櫃望望, 真係好吸引, 件件都想食, 最後六個人分吃了以下三樣.

芒果千層蛋糕$20: 9分, 這個蛋糕幾特別, 其實質感係更加似芒果千層酥的蛋糕版. 芒果鮮甜, 一層一層芒果間格係蛋糕中間, 口感豐富.

白朱古力香蕉蛋糕$20: 10分, 第二件要的係這個香蕉味好濃郁的白朱古力香蕉蛋糕, 吃落口係陣陣清新的香蕉傳入口中, 香蕉的味道正好中和了白朱古力的香濃, 也繼續不會太甜, 很出色的配搭. 另外, 賣相也好精緻. 大家最滿意的甜品.

朱古力四重奏$25: 9分, 最後要了個最濃的蛋糕, 四款不同的朱古力結合係同一件餅度, 朱古力的味道係相當之濃烈, 不過美中不足的係面頭的黑朱古力係比較霸道, 其他的朱古力味基本上也被蓋過了不少.

食物水準係相當之好, 賣相又得, 加上相當經濟, 埋單只係$343, 服務又好, 喜歡吃甜品的, 小弟真係要大大力地推薦. 其實這麼精彩的甜品, 只係留係長州, 好像有點大材小用. 當然, 又係因為這個不長不短的距離, 令大家更有衝動再來.

吃飽出發探險!
2008-04-06 4 瀏覽
其實這次去長洲的目的,最大的莫過於是來師妹吃甜品了。由男友帶路,不費吹灰之力就來到了。研究了好一會,最後還是點了兩個人氣甜品︰心太軟($25)和火焰雪山($26)。看到店員拉閘,店內黑漆漆一片,就知道主角出場了。雖然一早已知道,但看到火燃燒起來的時候,真的覺得很浪漫呢。火焰雪山用上了不少酒,不嗜酒的我真的覺得有點過多。不過面層的cream和士多啤梨,又把酒的味道中和了,真的不錯呀。心太軟的賣相也佳,巧克力醬已蓄勢待發,蛋糕焗得很脆,熱騰騰的巧克力加上蛋糕,果然出色。可惜吃到一半時巧克力醬就沒剩多少了,有點點的瑕疵吧。很喜歡這樣的小店,就是這種有距離的感覺,才讓我想再次到來。

很喜歡這樣的小店,就是這種有距離的感覺,才讓我想再次到來。
2008-03-27 7 瀏覽
其實一直都唔知黎間Cafe既存在‥直至上個禮拜六,同朋友一齊入長洲搵食在朋友F極力推介之下,就去黎度試下。看看MANU,又看看門口貼着<飲食男女>的推介就點了必食的〝心太軟〞同埋<飲食男女>推介的〝焗香蕉酥皮卷雪糕〞大約過了10至15分鐘,兩客甜品都前後送上‥先吃吃看〝心太軟〞賣相OK﹗個心太多朱古力流出黎﹗反而朱古力蛋糕就冇乜﹗唔係好岩比例﹗總覺得太甜﹗再吃吃看〝焗香蕉酥皮卷雪糕〞好靚﹗靚到唔想破壞佢﹗不過都係覺得甜﹗不過係香蕉既果甜﹗可以接受﹗環境唔錯,都幾乾淨舖面貼咗啲長洲風景相,門外設有雅座。價錢都還可以接受,服務都幾好特別係個〝扎辮女仔〞既服務態度好好,真係值得一讚題﹗兼直得一讚﹗
其實一直都唔知黎間Cafe既存在‥
直至上個禮拜六,同朋友一齊入長洲搵食
在朋友F極力推介之下,就去黎度試下。

看看MANU,又看看門口貼着<飲食男女>的推介
就點了必食的〝心太軟〞

再吃吃看〝焗香蕉酥皮卷雪糕〞
好靚﹗靚到唔想破壞佢﹗不過都係覺得甜﹗
不過係香蕉既果甜﹗可以接受﹗

環境唔錯,都幾乾淨
舖面貼咗啲長洲風景相,門外設有雅座。

價錢都還可以接受,服務都幾好
特別係個〝扎辮女仔〞既服務態度好好,
真係值得一讚題﹗兼直得一讚﹗
心太軟
焗香蕉酥皮卷雪糕
2008-03-24 12 瀏覽
由於今日去長洲玩,昨晚已上Openrice 睇過食評搵定地方去食。見到話師妹甜品好味,當然去試吓啦。 我叫左個"羌味疏乎厘",好味!"火焰雪山" ...哈哈果然拉上閘熄上燈才點火,果然很有心意,但辛苦老闆娘了!又叫左杯"檸雜"飲,又幾特別喎。 老闆娘好nice,服務很好,令我食得開心。下次再去長洲,一定再去師妹甜品。

我叫左個"羌味疏乎厘",好味!
又叫左杯"檸雜"飲,又幾特別喎。

2008-03-23 6 瀏覽
今日同2個同學特登入長洲搵野食...師妹甜品e間野真係搵到我地好痛苦>_<行左好耐先到...嗚我地中午時..先叫左個"原味梳夫里"umum..感覺普普通通啦^^食完晚餐後,又特登入返去食飯後甜品我地叫左個"放火" & "心太軟"...哈哈("放火" = 焗火焰雪山)如果係情侶去既話..叫"放火"真係好sweet嫁晏就食個個梳夫里就普普通通..但"放火" & "心太軟"食到我地停唔到口真係頂瓜瓜....^0^而且個老闆娘又好nice..^^
今日同2個同學特登入長洲搵野食...
師妹甜品e間野真係搵到我地好痛苦>_<
行左好耐先到...嗚
我地中午時..先叫左個"原味梳夫里"
umum..感覺普普通通啦^^

食完晚餐後,又特登入返去食飯後甜品
我地叫左個"放火" & "心太軟"...哈哈
("放火" = 焗火焰雪山)
如果係情侶去既話..叫"放火"真係好sweet嫁

晏就食個個梳夫里就普普通通..
但"放火" & "心太軟"食到我地停唔到口
真係頂瓜瓜....^0^
而且個老闆娘又好nice..^^
2008-03-22 11 瀏覽
第四百篇幸好可有一個大笑臉助慶長洲之旅結束前要找點驚喜當然要了火焰雪山和疏乎厘看著雜誌等了十五分鐘突然見店員全忙碌起來左行右走又拉閘又熄燈嚇得店內一眾不知情者慌張不已帶著小朋友的一對外藉夫婦更故作鎮定的問"why we are trapped?"幸好外國小朋友大多都是嚇大的見到黑漆漆中的一團火也沒大吵大鬧換成是本地父母不投訴死你才怪也許拍照已是指定動作店員也駕輕就熟的拍導大家不要用flash其實下次在menu寫明就可以省點功夫了為了效果好其實酒是用多了一點燒過後留下來的酒令雪山留有點苦苦的酒味就當在甜味以外多了一個層次吧整體而言蛋白、生果和冰激凌配合得十分好可算是吃過的雪山中最好吃的一個疏乎厘也是蛋白做的但感覺卻截然不同淡淡的甜味加上發得均勻的蛋白卻焗得異常香脆絕不僅是把風吃進口中而已單是誠意已是滿分這份心思、人情味才收你廿幾蚊一位咋陰公也實在只有這種離島小店才能提供就是被困也十二分值得
第四百篇
突然見店員全忙碌起來左行右走
又拉閘又熄燈
嚇得店內一眾不知情者慌張不已
帶著小朋友的一對外藉夫婦
更故作鎮定的問"why we are trapped?"
幸好外國小朋友大多都是嚇大的

為了效果好其實酒是用多了一點
燒過後留下來的酒令雪山留有點苦苦的酒味
就當在甜味以外多了一個層次吧
整體而言
蛋白、生果和冰激凌配合得十分好
可算是吃過的雪山中最好吃的一個

才收你廿幾蚊一位咋陰公
也實在只有這種離島小店才能提供
就是被困也十二分值得
2008-03-15 9 瀏覽
吃過小吃~在長洲漫步的下午~多麼悠閑~想找點甜吃~就找上此店~~因為落大雨~想找個地方避一避~雖然有遮~但係2個人始終差d~哈哈點知到搵到呢度ge時候~雨已經細了很多~~~~~站在店外看著凍餅的櫃~師妹Katie就拿餐牌給我們看~歡迎我地入去食~店子只有我倆~看來是剛開店沒多久為食的小比~樣樣都想食~知道這裡最出名的是心太軟還有火焰雪山~最後選了考牌菜~原味疏乎里~好難整得好ge一個甜品~但這裡的恰到好處~金黃ge表面~很吸引!裡頭ge質感很鬆軟~蛋白打得夠~夠企身~師妹還提醒我們疏乎里緊記快食~塌下來就掃興了~haha這點我知~所以我地三扒兩撥就食晒~~真係好好味!每樣甜品都即製~真的很窩心又不會全部一齊推上來~好讓我們逐樣逐樣慢慢品嘗剛才在凍櫃看到有最愛ge Apple Crumble~二話不說~就點了一個焗熱後的Apple Crumble~配上冰凍ge雪糕~人生一大享受好鍾意食金寶粒粒~餡料是蘋果批似的~不過雪糕就用上普通級數的而已2個人叫3樣甜品~因為為食之故~~~哈哈~~~叫了個焗火焰雪山突然之間~男店主關起門~拉地閘~我偷看到大比有點怯ge眼神~哈哈之後仲要熄燈熄到伸手不見
吃過小吃~在長洲漫步的下午~多麼悠閑~
想找點甜吃~就找上此店~~
因為落大雨~想找個地方避一避~
雖然有遮~但係2個人始終差d~哈哈
點知到搵到呢度ge時候~雨已經細了很多~~~~~

站在店外看著凍餅的櫃~
師妹Katie就拿餐牌給我們看~
歡迎我地入去食~
店子只有我倆~看來是剛開店沒多久

為食的小比~樣樣都想食~
知道這裡最出名的是心太軟還有火焰雪山~
最後選了考牌菜~原味疏乎里~
好難整得好ge一個甜品~
但這裡的恰到好處~金黃ge表面~很吸引!

裡頭ge質感很鬆軟~蛋白打得夠~
夠企身~
師妹還提醒我們疏乎里緊記快食~塌下來就掃興了~haha
這點我知~所以我地三扒兩撥就食晒~~真係好好味!

每樣甜品都即製~真的很窩心
又不會全部一齊推上來~好讓我們逐樣逐樣慢慢品嘗
剛才在凍櫃看到有最愛ge Apple Crumble~
二話不說~就點了一個
焗熱後的Apple Crumble~配上冰凍ge雪糕~
人生一大享受
好鍾意食金寶粒粒~餡料是蘋果批似的~
不過雪糕就用上普通級數的而已

2個人叫3樣甜品~因為為食之故~~~
哈哈~~~叫了個焗火焰雪山
突然之間~男店主關起門~拉地閘~
我偷看到大比有點怯ge眼神~哈哈
之後仲要熄燈熄到伸手不見5指~
大比根本不知發生了甚麼事~
我就拎定相機較好d setting~等待最美好ge一刻~

店主溫馨提我影的話最好不要用閃光燈和影Video會好點~
師妹就倒上Rum酒~~~~~縫~~~~~藍色的火燒起來了~~
這個火燒了很久~大概是下了很多酒的關係了吧~
好讓我遞到最美好的一刻~~~

很喜歡這店會為每位點這個甜品的客人都拉上閘熄上燈~
才點火~~當然~若店內有數位客人在不同時間點了這個甜品~
就要摸黑上幾次~浪漫都變唔浪漫
不過~這天就只有我倆~~~店主同師妹都陪著我們渡過~太幸福了~

亮起燈後~~督見火光還在~
甜品燒起後~變得十分十分漂亮~
紅色的strawberry加上藍莓~鑲在白色的cream內~
面頭燒得金金啡啡~

視覺上的享受都滿分了~~
雖然~只是雪糕+cream
不過已經足夠

向來不嗜酒ge大比嫌底部的雪糕都被酒浸著~好苦~不吃
仲好~咁小比就可以食埋佢~趁機飲下酒~~~~~~~呵呵

還有很多野想試~下次來長洲的原因~
大抵都因為師妹了~~~

疏乎里
Apple Crumble
火焰雪山
2008-03-14 17 瀏覽
同女友到長洲一日遊,之前睇過食評話le兩款ok,就來來回回長洲海傍3次先等到佢\開門(1500),店內設計簡單,好舒服既感覺。講回正題,要再一次讚佢\地既用心,將店內所有燈關掉之外,仲會拉埋大門,等我地可以好好享受這個火陷雪山既特別效果。除左視覺效果,味道亦很不錯,食得好開心至於心太軟,中間的朱古力lava暖暖的,好濃的朱古力味,真係想再去多次!!

除左視覺效果,味道亦很不錯,食得好開心

好睇
又好食
心太軟
2008-03-10 19 瀏覽
驚喜, 真係一個驚喜, 只單只食既享受, 係一個驚喜, 係一個過程, 係一個節目, 店主真係好有心思, 好細心, 仲好樂意同有用心咁解釋甜品係用d咩做, 原味梳夫里, 果種感覺同出面食既有d唔同, 無出面果d咁甜, 個樣好靚, 焗得好靚, 個心太軟, 果種幾樣既味覺, 朱古力溝埋雪糕, 睇個樣有d驚太甜, 點知, 完全無咁既事, 正, 一流, 跟住就係個火焰雪山, 真係驚喜所在, 飲食既文化裡面, 好耐無遇到咁用心既店主, 抵讚, 我好希望大家去感受, 所以我唔講啦, 咩野驚去, 去試下你就會知, 我今日入黎長洲最大既驚喜唔係櫻花, 唔係魚蛋, 唔係得意既貓, 唔係紅豆餅, 唔係薯塔, 食左好似成十幾樣野, 係你呀師妹甜品. 師妹甜品^^
2008-03-03 26 瀏覽
去長州之前做過research,覺得呢間甜品幾好,就去左試4個人叫左兩個火焰雪山,心太軟同原味梳乎里一早知佢地會熄燈跟住點火,我地就準備好哂相機,佢地熄燈o個刻真係好開心呀!因為係為左我地而熄,真係冇咩舖頭會為d客人咁做!!個火都燒左一陣,燒過既cream個質感好得意,味道都唔錯~~心太軟我冇試,不過朋友話好味喎梳乎里要等10mins,焗到好漲~食完好似冇食咁~不過梳乎里係咁架啦~
去長州之前做過research,覺得呢間甜品幾好,就去左試

4個人叫左兩個火焰雪山,心太軟同原味梳乎里

心太軟我冇試,不過朋友話好味喎