由開幕至今已經去過10次食物可以 平日lunch set 有優惠夜景靚 服務有待改善 一般嘅店員都好友善某男職員態度比較欠佳(可能太多嘢做,大壓力) 和 需要對集團 coupon 加深認識買了 Food Story 集團 送清酒 但說 這店不適用只適用於 日山但我開 apps 張現金劵 寫明可以在此店用為免傷受氣 唔想糾纏 決定下次用另外, 因為 Food Story 集團有多款 coupon 而各餐廳又有set 優惠,所以唔同餐廳可各自行決定 set是否可以跟某種coupon同時使用。如要使用任何coupon, 建議點餐前問清楚。窗邊可以望海 訂位時可以要求試試。食物推介:免治雞肉棒 牛小排另外,推介 同一集團 的 尖沙咀店 松藝館 和 幸福鳥兩間的食物都中上,全店職員服務態度佳。松藝館訂枱時可要求海景位。
由開幕至今已經去過10次
食物可以 平日lunch set 有優惠
夜景靚

服務有待改善 一般嘅店員都好友善
買了 Food Story 集團 送清酒 但說 這店不適用
只適用於 日山
但我開 apps 張現金劵 寫明可以在此店用
為免傷受氣 唔想糾纏 決定下次用

如要使用任何coupon, 建議點餐前問清楚。

窗邊可以望海 訂位時可以要求試試。
食物推介:免治雞肉棒 牛小排

另外,推介 同一集團 的 尖沙咀店 松藝館 和 幸福鳥
  • 燒和牛小排
今次誤打誤撞喺海港城搵到間有無敵維港海景嘅日本餐廳👍🏻環境舒適優美,適合打卡!一入到大門通過鳥居隧道進入餐廳就彷彿置身日本神社⛩️🅵🅾🅾🅳雜錦角切刺身丼 $188呢個可以話係我食過最好食嘅角切魚生丼飯,粒粒刺身都十分肥美鮮甜,肉質爽彈,重魚味但又完全冇腥味,壽司飯軟硬適中,可以話係絕配‼️雜錦火炙刺身丼 $198每塊刺身都厚肉鮮甜,燒過嘅刺身都帶有少少焦香,入口即溶,滿足感十足💯聽講呢間餐廳亦都主打日式爐端燒,下次可以試吓晚市,仲可以飽覽維港夜景😍

🅵🅾🅾🅳

雜錦角切刺身丼 $188
重魚味但又完全冇腥味,壽司飯軟硬適中,可以話係絕配‼️

雜錦火炙刺身丼 $198

2024-02-11 1385 瀏覽
因為有夜饗樂,有機會試下呢間日本菜。可能近新年,又係星期四,並唔多人,我哋book左7:30,入到去有一半吉位,侍應帶我地去到玻璃窗前四人位,很舒適嘅環境,仲有個無敵維港景!當晚有二人餐優惠,係唔想諗食乜好嘅前提下,個二人餐乜都有啲,唔洗考慮所以好快就落左單。很快有魚生到。魚生有油甘魚、蝦同帶子。帶子好甜,蝦比帶子更甜!可能係我食左帶子同蝦先,油甘魚就無咁香,不過就係新鮮、厚切、彈牙的。然後上嘅係蟹肉沙律、魚乾同雞軟骨。我就覺得雞軟骨較好味,味道啱啱好,即炸,香口,魚乾係正常的,蟹肉沙律明明見好多蟹肉,唔知點解無乜蟹味🤔串燒係我最喜歡嘅一道菜,有雞翼,燒得好香脆!豬腩肉非常好食,有油香,牛肋肉又香又軟又滑,雞肉剛剛熟,有肉汁😋仲有清酒煮蜆同炒雜菜,正常野,蜆係甜,但同行朋友話有砂喎🤔還有主食鰻魚飯同豬肉烏冬。呢兩款係我最唔喜歡嘅菜,鰻魚淋晒又唔熱,一啲都唔香,就算鰻魚汁撈飯都無乜味,唔明點解唔燒下先上菜。豬肉片有好重嘅雪味,但湯底係清湯,仲要無乜味(我都食唔出係白開水定係淡嘅木魚湯🙁),嘥左啲手打烏冬😔最後仲有甜品,係兩粒好精緻嘅和菓子,第一次食,都幾好味,好特別。呢個價錢其實唔應該啲
仲有清酒煮蜆同炒雜菜,正常野,蜆係甜,但同行朋友話有砂喎🤔
呢個價錢其實唔應該啲飯同烏冬唔好食囉,希望會改善下啦。如果有下次,食串燒算了⋯⋯
2024-02-08
2024-01-16 1050 瀏覽

The thick-cut beef tongues are all of huge quantity. I think this beef tongue donburi with teriyaki sauce is better to be shared. I actually prefer the older version of this don when I had it last year, when the beef tongues were of thin slice, and the chef piled them up as a little mountain, as that would be easier to eat. This newer version is more flavourful, thanks to the fried garlic flakes, cooked onion and green bell pepper strips along with the sauce. $138 + 10% is a reasonable price for this lunch set, especially on the weekends.

The Okinawa style fried chicken with cheese and potato reminded me of Korean fried chicken. It's yummy, with a little hint of spiciness.

The assorted diced sashimi doburi was quite good, as per expectation.

2024-01-14
2024-01-10 823 瀏覽
幸匠燒 (海港城) 幸匠燒環境裝修真係一絕,如果坐窗口位係直望住海景,好適合打卡亦好有feel ✨推薦日式串燒:⭐️ 豚肉青蔥野菜卷⭐️ 豚肉蘆筍野菜卷兩款串燒都係用咗蔬菜做主角,配搭福岡產豚肉,口感豐富。豚肉卷經過燒烤後,豬肉肉質嫩滑,搭配上新鮮青蔥同蔬菜,平衡咗豬肉嘅鮮味同蔬菜嘅清爽。⭐️ 明太子幸福玉子燒燒至剛熟嘅蛋糕體配上明太子醬,味道鮮美,質感綿密,好適合作為一道小食或者前菜。⭐️ 雞膝軟骨⭐️ 免冶雞肉棒兩款都係非常受歡迎嘅燒烤選擇。雞膝軟骨經過炭火燒烤後,皮脆肉嫩。而免治雞肉棒質感豐富,帶有炭火的香氣。⭐️ 雞翼係幸匠燒嘅另一個燒烤招牌菜式。雞翼經過特殊的調味和燒烤技巧,肉質鮮嫩多汁,外皮燒得香脆。每一口都能夠享受到雞肉的鮮美,而且味道均勻,非常美味。
幸匠燒 (海港城)

推薦日式串燒:

⭐️ 免冶雞肉棒

⭐️ 雞翼

• 明太子幸福玉子卷
2024-01-09 663 瀏覽
🇭🇰SHIAWASE 辛·匠燒🇭🇰在海旁一家主打日本串燒店,服務態度好,環境舒適,適合飲下酒,傾吓偈!👍幸の最 888HKD 二人餐 抵食前菜 前菜兩品小食 小食拼盤刺身 薄切白魚蔬菜 時令野菜串串燒 免治雞肉棒 雞腿肉配秘製醬汁 雞翼 牛脷串 沖繩黑豚肉卷主食 鰻魚飯 豆乳咖喱烏冬甜品 精選甜品單品雞膝軟骨 $38 (一串)| $68(兩串)雞腎 $38 | $68雞尾 $38 | $68雞心 $48 | $88北海道帶子 $88👍天之盛 ( 海老 2 隻 , 蠔 , 南瓜,蕃薯, 椎茸, 露筍) $238日本蠔 ( 2 隻 ) $128👍九州槍魷魚燒 $168👍香脆乳豬脾伴焦糖菠蘿 $368全部都有水準,吾會話燒到好柴。串燒通常多油脂肪,建議吃完再叫,慢慢食就會飽架啦!我自己吾食內臟,所以評價吾到,但屋企人就好enjoy。
🇭🇰SHIAWASE 辛·匠燒🇭🇰

蔬菜 時令野菜串
主食 鰻魚飯 豆乳咖喱烏冬
甜品 精選甜品

單品
雞膝軟骨 $38 (一串)| $68(兩串)
雞腎 $38 | $68
👍香脆乳豬脾伴焦糖菠蘿 $368

串燒
串燒
2023-10-31 740 瀏覽
嘗試過幸福鳥這次特別來試看看同系列的幸匠燒最有記憶點的食物是免治雞肉棒配月見醬真的很棒!!另外店員推薦的酒盜芝士配清酒真的很讚❤️鹹鹹的魚腸配芝士第一次吃到蠻驚喜的只是有一點小可惜女經理剛開始的熱情簡直把我們嚇壞後續跟其他客人喝醉的樣子感覺有一點破壞環境跟氣氛BTW, 晚上看著維港吃飯真的很幸福🥰如果可以讓人好好自行聊天就更完美
嘗試過幸福鳥
這次特別來試看看同系列的幸匠燒

最有記憶點的食物是免治雞肉棒
配月見醬真的很棒!!
另外店員推薦的酒盜芝士
配清酒真的很讚❤️
鹹鹹的魚腸配芝士
第一次吃到蠻驚喜的

只是有一點小可惜
女經理剛開始的熱情簡直把我們嚇壞
後續跟其他客人喝醉的樣子
感覺有一點破壞環境跟氣氛

BTW, 晚上看著維港吃飯真的很幸福🥰
如果可以讓人好好自行聊天就更完美

2023-10-16 2579 瀏覽
晚上為了慶祝朋友升職,決定一起吃日式料理,便到了尖沙咀「幸·匠燒」,裝修十分雅致的日式居酒屋格調,環境方正又整潔,正門大道豎立多個鳥居,會發出白燈光裝飾,步入夢幻大道般,猶如置身日本神社旅行,很多打卡位,同時 L型的落地大玻璃可飽覽絕美維港海景!餐牌設計精美,主要有精緻料理,刺身,及串燒及海鮮,酒品以日本酒和啤酒為主,我們今次選了二人套餐「幸之晚宴」。前菜 - 先付前菜「醋醃青瓜蜆肉」,青瓜口感爽脆,蜆肉配搭新鮮,很清新。脆炸白蝦 - 蝦身金香,即叫即炸,夠熱夠香脆,帶蝦鮮味。味醂魚干 - 魚乾份量多,夠粗身,烤過後很脆口,沾上吉士醬,濃郁美味。幸.廚師沙律 - 蕃茄大片份量多,清甜帶微酸,很開胃;蟹籽及蟹肉絲鮮甜。時令刺身三品盛 - 刺身三品盛有三款刺身包括甜蝦、金槍魚中拖羅、北海道帶子,賣相精緻又新鮮,甜蝦出色,口感爽滑吃得出鮮味,友人最愛中拖羅,十分肥大厚切,肉質滑溜!帶子口感軟淋,鮮甜滑嫩。清酒煮蜆 - 十分鮮甜,無沙,每隻蜆也很大,入口留下陣陣酒香。串燒六品 - 包括了鶏翼 · 雞腿肉 · 黑豚肉 · 極上牛舌芯串 · 秋葵 · 蘆筍!鶏翼 炸得香口,金黃色的表皮,夠香夠酥,

脆炸白蝦 - 蝦身金香,即叫即炸,夠熱夠香脆,帶蝦鮮味。

鶏翼 炸得香口,金黃色的表皮,夠香夠酥,燒得剛好,不會太乾,肉汁豐富!
雞腿肉厚身,肉味香濃,脂肪比例平均,油香感十足。
黑豚肉外層燒得焦香金黃,微微的燒烤香氣,肉質半肥瘦,入口油脂甘香。
牛舌芯咬下去肉汁滿滿,口感彈牙,入味又軟,簡單的海鹽調味就足夠。
秋葵&蘆筍,表面燒得乾身,內裡依然保留豐富水份,夠爽脆。

明太子幸福玉子燒 - 用上日本雞蛋,看似簡單的菜式,盡顯功夫的燒玉子,一層層蛋香濃烈,內裡流心。

一口鰻魚飯 - 賣相吸引,鰻魚放在日本米上,貼心去掉了魚骨,魚身表面燒得很香及微焦,口感堅挺厚實又帶點魚油。

迷你牛肉烏冬 - 材料豐富,牛肉肉味香濃,稻庭烏冬入口滑,而且份量也不少。

時令甜品 - 日式和菓子,外皮煙韌,加上滿滿的紅豆甜味,甜度恰到好處!

總括而言,套餐十分出色,因它的食品質素相當高,食客絕對感受得到用心之處,另外不得不讚的是店員專業友善,所以我和朋友十分滿意這餐晚飯,值得一試再試!
  • 脆炸白蝦
  • 味醂魚干
  • 時令刺身三品盛
  • 清酒煮蜆
  • 串燒六品
  • 明太子幸福玉子燒
2023-09-24 592 瀏覽
📍 幸匠燒 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈4樓OTE402號舖時令指數:❤️❤️❤️❤️❤️小編今次就同屋企人黎左呢間位於海港城💁🏻‍♀️能夠飽覽整個維港景色嘅日本菜餐廳🏮因為之前朋友介紹過 話呢間好食又有高貴感✨慶祝節日一流💋果然如她所言 環境安靜又舒適💫侍應服務亦一流 會介紹你相關是日時令菜式👍🏿而重點係‼️媽媽真係好滿意今餐啊💘1. 象物蚌刺身🐚限定餐廳經理話呢盤象物蚌係當日早上由日本新鮮運過黎嘅🛬係限定時令刺身😊即叫即切 食落口相當爽口😋而且其些微嘅海水味🌊再渣上青檸汁🍋更帶出左象物蚌嘅鮮甜 好正😍2. 特選刺身五品盛🍣刺身包括清甜嘅帶子🤍爽甜嘅牡丹蝦 🍤濃郁嘅赤身🐟厚實嘅中拖羅🐟仲有勁肥美嘅油甘魚🐠雖然無小編最愛嘅三文魚 但以上幾款刺身 都真係好好食喔🤩3. 福岡豚肉草莓卷🍓真係未試過草莓加豚肉一齊食💕兩樣猶如互不相干嘅食材 加埋一齊卻又有意外的化學作用🤪香燒嘅豚肉🐷包裹住酸酸甜甜嘅草莓🍓再點上甜滋滋嘅奶油🥛好值得一試啊😆4. 九州槍魷魚燒🦑燒魷魚嘅香味真係令人垂涎三尺🤤 雖然早就係預料中嘅味道 但又香又煙煙韌韌😌燒汁又好入味😙點會抗拒唔點呢?🤗5. 燒物陸之盛🍢呢碟燒物串
📍 幸匠燒 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈4樓OTE402號舖

時令指數:❤️❤️❤️❤️❤️

1. 象物蚌刺身🐚限定

2. 特選刺身五品盛🍣

3. 福岡豚肉草莓卷🍓

4. 九州槍魷魚燒🦑

5. 燒物陸之盛🍢
呢碟燒物串燒包括香濃入味嘅和牛串🥩外脆內軟嘅牛脷串👅同埋入口即溶嘅沖繩黑豚肉串🐽食日燒的話 小編必點燒牛脷啊❤️‍🔥真係好好食❣️

6. 鰻魚鴨肝飯🍱
唔食下櫻花米又點叫做食日本野呢?😛肥美嘅鰻魚🐠配上咸香嘅鴨肝🦆雖然少見呢種配搭🙈但加上甜美嘅鰻魚汁白飯🍚點會唔好食呢?🤣

7. 辛辣豚肉炒野菜🥬
豚肉炒野菜絕大部份都好食嘅😋而呢碟特別在於加左一塊塊蒟蒻落塊炒▫️動L動L咁◽️食落好有彈性◻️成個餸菜層次好豐富⬜️不過辣度上🌶小編認為可以再強啲😂

好食指數:❤️❤️❤️❤️❤️
以時令菜式黎講 其實唔算貴🤑而且前菜嘅魷魚🦑酸酸甜甜 相當開胃😚同埋餐廳額外附送左碟雞泡魚乾🐡作為下酒菜非常之適合🈴️再加上外面景觀一流🌃絕對係物超所值💓朋友介紹比小編✔️小編我都真心介紹比大家✔️食物質素相當高🔺特別節日去食㊗️一定唔會令你失望🈵
2023-09-23 488 瀏覽
九月工作比較忙,難得放假就要食餐好嘅、地方一定要靚嘅!所以今次要食個靚海景:「幸。匠燒」.想唔洗逐樣揀、性價比高,就揀左幸の晚宴(二人前):。味醂魚干:暖笠笠嘅味醂魚干,香噴噴,好味!.。脆炸白蝦:有炸粉好輕薄,冇油膩感,而且幾鬆脆,有驚喜👍🏻👍🏻.。幸.廚師沙律.。時命刺身三品盛:北海道帶子、甜蝦、金槍魚中拖羅~最鍾意件拖羅,油脂分佈啱啱好,勁香口,加分加分👍🏻👍🏻.。串燒六品:鷄翼、雞腿肉、黑豚肉、極上牛舌芯串、秋葵、蘆筍~超鍾意牛舌芯,好惹味嘅調味,而且牛舌芯嘅質地有少少爽彈、又有少少煙靭,恰到好處!💯.。淸酒煮蜆:蜆肉好肥美,湯汁好清甜,帶點酒味,my cup of tea😍😍😍.。明太子幸福玉子燒:我覺得應該叫流心明太子玉子燒!玉子燒內層好嫩滑,加埋明太子嘅咸香👍🏻👍🏻.。一口鰻魚飯.。迷你牛肉烏冬.。時令甜品:有少少日式和果子,煙煙韌韌,最緊要係賣相夠吸引,打卡一流❤️
九月工作比較忙,難得放假就要食餐好嘅、地方一定要靚嘅!
所以今次要食個靚海景:「幸。匠燒」
想唔洗逐樣揀、性價比高,就揀左幸の晚宴(二人前):
。味醂魚干:暖笠笠嘅味醂魚干,香噴噴,好味!
。幸.廚師沙律
。一口鰻魚飯
。迷你牛肉烏冬
2023-09-15
2023-09-13 1472 瀏覽
最近的熱門話題必定與日本食品有關,然而苗子卻相信各方面的檢測,所以仍然也有在吃日本菜。就在前陣子未公佈時,友人一直盛讚這間居酒屋經濟抵吃又好吃,所以便相約在此吃個晚飯。看見餐牌後,心想確實非常抵吃,而且附近幾枱客人也是點了這個「幸之晚宴」的套餐。套餐內有頭盤小食、沙律、刺身、燒物、和食、御食及甜品,份量十足。就由脆炸白蝦及味醂魚乾開始,如果喜歡喝酒的話,真是佐酒佳品。除此之外,店方更額外送來兩客磯煮海螺,鮮甜味美。及後,來個清新的沙律來清一清口腔才吃刺身,時令刺身三品盛內有北海道帶子、甜蝦及中拖羅,每款都相當新鮮。一輪冷盤過後,進入熱盤的時候了,簡簡單單的來一盤燒得香噴噴的串燒六品拼盤,有著厚切的極上牛舌芯串、肥美的黑豚肉、香口的雞翼及腫腿肉、以及秋葵及蘆筍,款款都燒得恰到好處。燒物過後,還有清酒煮蜆及明太子幸福玉子燒兩款熱辣辣的和食,前者甬清新鮮甜,後者則軟綿綿的,各勝擅場。最後還有一口鰻魚飯及迷你牛肉烏冬可選,雖然份量不多,但放在最後又確實足夠的。甜品來了兩個小巧可愛的和菓子,有時候害怕會甜到發慌,幸好今次的甜度適中,不錯不錯。整體而言,這個套餐非常抵吃,每人都只是三百多元,下次與

除此之外,店方更額外送來兩客磯煮海螺,鮮甜味美。

整體而言,這個套餐非常抵吃,每人都只是三百多元,下次與友人聚會,又多一個選擇了。
來到位於尖沙咀海港城的幸匠燒這家餐廳坐擁270度維港景致維多利亞港的醉人景色盡入眼簾令人未品嚐美食前已經有一流的視覺享受.ᐟ.ᐟ 🌊✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆/ 食物 Food /幸の晚宴 $1,088 for 2♡ 先付味醂魚干 Grilled Dried Fish . Mirin脆炸白蝦 Deep-fried White Shrimp我自己很喜歡味醂魚干烤得香脆有嚼勁而不黏牙~♡ 沙律幸・廚師沙律 Shiawase Signature Salad超大碗的沙律非常開胃番茄和沙律菜配搭得超好🍅加上蟹籽拌勻很好吃.ᐟ.ᐟ♡ 刺身時令刺身三品盛 北海道帶子 · 甜蝦 · 金槍魚中拖羅 Seasonal Sashimi Platter: Hokkaido Scallop · S weet Shrimp · Fatty Tuna刺身味道豐腴鮮甜 金槍魚中拖羅非常新鮮北海道帶子和甜蝦非常推薦~🍢🍢🍢♡燒物串燒六品 雞翼 · 雞腿肉 · 黑豚肉 · 極上牛舌芯串 · 秋葵 · 蘆筍 Assorted Skewer Platter: Chicken Wing · Chic
來到位於尖沙咀海港城的幸匠燒

幸の晚宴 $1,088 for 2

♡ 先付
脆炸白蝦 Deep-fried White Shrimp

我自己很喜歡味醂魚干
烤得香脆有嚼勁而不黏牙~

♡ 沙律

超大碗的沙律非常開胃
番茄和沙律菜配搭得超好🍅
加上蟹籽拌勻很好吃.ᐟ.ᐟ

刺身

刺身味道豐腴鮮甜
金槍魚中拖羅非常新鮮
北海道帶子和甜蝦非常推薦~

🍢🍢🍢
♡燒物
串燒六品 雞翼 · 雞腿肉 · 黑豚肉 · 極上牛舌芯串 · 秋葵 · 蘆筍 Assorted Skewer Platter: Chicken Wing · Chicken Thigh · Pork · Deluxe Ox Tongue · Okra · Asparagus

雞腿肉塗抹上燒汁
雙面稍微烤過 非常惹味香脆~
極上牛舌芯串烤得超級爽彈
蔬菜類的秋葵和蘆筍吃起来特别脆嫩~
黑豚肉一定要趁熱吃.ᐟ.ᐟ

餐廳洗手間位於海港城的商場洗手間
路程只需要2-3分鐘
裡面有很多格 清潔程度乾淨
2023-09-09 415 瀏覽
今日下午去食咗個 lunch set, 叫咗個燒谷飼牛, 以為會唔錯, 點知上到嚟份牛肉唔熱, 而且仲有比較生, 所以好韌。之後同職員講返話覺得有D生, 想叫佢煮返熟少少, 點知第二次攞返嚟又係咁, 份牛熱都唔熱, 都唔舍有冇整過。之後我諗住算, 所以就冇再叫佢整過, 但係個碟真係好韌攞😔 , 為咗唔浪費, 我最後係就咁吞落去😂!!!餐廳環境同服務唔錯, 但係我今次D嘢食就差D啦。早知道就叫串燒個個Set
2023-09-09
午餐
2023-09-02 965 瀏覽
疫情開關之後,已經去左兩次日本準備又再次起行。老實說:留港消費的意慾我都會選擇日本菜,全因個個都鍾意食。到訪海港城的海洋中心一直都是很多有格調的餐廳進駐,配合維港的景色簡直是賞心悅目。海洋中心三樓及四樓的餐廳全部都是遠眺維港,其中四樓【幸匠燒】只是經過都有少火燄的關係都已經吸引了,之後被紅色鳥居所吸引絕對是打卡點,滿滿日本的情意結,加上露台欣賞無敵海那麼有情調,決定試一下。磯煮海螺當中前菜有磯煮海螺,海螺細少沒有任何沙粒,質感軟身而且滿有口感。旁邊的蘿白值得一讚煮得相當入味。幸之晚宴味醂魚干及脆炸白色蝦前者帶有煙韌的口感,若沾上旁邊的他他醬都是不錯的選擇。另外脆炸白色蝦炸至金黄色脆,少許鹽分相當惹味,完全是佐酒小吃之選。幸廚師沙律以沙律菜在底部,配上蟹柳、蕃茄、蟹籽等,開胃又有層次感。 迷你刺身三品盛三款的刺身有北海道帶子、甜蝦同中拖羅。三款都是大家一定會喜歡之物,肥大的帶子夠鮮甜,中拖羅魚味香濃紋理分明,甜蝦巨大又鮮味十足,絕對令人有追加的理由。串燒六品串燒一上桌相當吸晴,有雞翼、極上牛舌芯、雞腿肉、黑豚肉、秋葵及蘆筍。其中極上牛舌芯燒得恰到好處,並沒有過火而且帶有煙韌口感。雞翼

磯煮海螺

幸之晚宴
味醂魚干及脆炸白色蝦

廚師沙律
以沙律菜在底部,配上蟹柳、蕃茄、蟹籽等,開胃又有層次感。

迷你刺身三品盛

串燒六品
串燒一上桌相當吸晴,有雞翼、極上牛舌芯、雞腿肉、黑豚肉、秋葵及蘆筍。其中極上牛舌芯燒得恰到好處,並沒有過火而且帶有煙韌口感。雞翼皮脆肉嫩,吃落去富有嚼勁。雞腿肉燒至保留肉汁,連同旁邊的兩款醬汁同吃分外美味。

清酒煮蜆
熱騰騰的清酒煮蜆,份量恰到好處大大粒可見好足料。蜆肉肉質飽滿,帶有淡淡酒香鮮甜好吃。

明太子幸福玉子燒
日本的居酒屋除了串燒、鍋物等,見到呢個明太子幸福玉子燒簡直係我杯茶。玉子燒以厚切呈上已經相當吸晴,頂層的明太子醬、紫菜碎、他他醬已經成打卡之物。內含芝士的關係有拉絲的效果,令人食指大動。

一口鰻魚飯及迷你牛肉烏冬
主食可以選擇一口鰻魚飯及迷你牛肉烏冬,前者鰻魚滑溜配上鰻魚汁分外惹味。反而牛肉烏冬清清地,以日本嫩滑的烏冬為主,唔錯。

時令甜品
最後估不到有喜出望外的甜品,有別於其他以水果或布丁。今次有和果子有芋泥同紅豆兩款口味,非常滿意。
2023-08-20
2023-09-01 789 瀏覽
海港城海運大廈那邊有很多不錯的餐廳,有機會可以多去開發,因為那邊的餐廳很多時候都有迷人維港夜景☺這天我去的這間也是~之前來其他分店的時候我主要吃串燒,這次和朋友兩人吃「幸の晚宴」,兩人的份量女生來說都很足夠,我們吃的時候附近幾台都點這個😂🔹味醂魚干 脆炸白蝦兩款小食都是我喜歡的小食☺ 白蝦炸得很透徹不掛油,調味都很到位,很適合配啤酒;魚干厚度夠但不會太硬,不點沙律醬也好吃,記得要熱吃。🔹幸 廚師沙律沙律大大盤,裡面有新鮮沙律菜和鮮甜蟹棒增加鮮味,沙律醋不算多,所以很清爽~🔹時令刺身三品盛北海道帶子,甜蝦,金槍魚中拖羅三款刺身中最喜歡甜蝦,夠爽口彈牙,直接吃能吃到蝦的鮮味,帶子口感滑滑的,一口吃很滿足。🔹燒物-串燒六品雞肉很飽滿,串燒燒得恰到好處,有一點焦焦,燒汁令味道更豐富,極上牛舌芯串最好吃,黑椒味弄,把牛的味道加強了。🔹清酒煮蜆每次來我都很喜歡吃這菜式,就是有很濃的清酒香,入口卻不會太重味,剛好讓蜆有一陣陣的清香,充滿鮮甜味,蜆肉也很飽滿呢。🔹明太子幸福玉子燒玉子燒蛋香濃郁帶微甜,一邊咬一邊爆汁,裡面的明太子很有咬口,味道適中。🔹迷你牛肉鳥冬牛肉湯汁清甜,不會太heavy,烏冬夠爽

🔹味醂魚干 脆炸白蝦
脆炸白蝦

味醂魚干

🔹幸 廚師沙律
幸 廚師沙律

🔹時令刺身三品盛
時令刺身三品盛

北海道帶子,甜蝦,金槍魚中拖羅

🔹燒物-串燒六品
燒物-串燒六品

🔹清酒煮蜆

🔹明太子幸福玉子燒

🔹迷你牛肉鳥冬

牛肉湯汁清甜,不會太heavy,烏冬夠爽口,很暖胃。

🔹一口鰻魚飯

鰻魚很肥美豐腴,醬汁夠濃郁,剛好用來均勻攪拌糯糯的米飯,size對我來說也剛剛好。

最後還有可愛精緻的和菓子做飯後甜品,這樣下來超滿足~~☺