2023-12-09 463 瀏覽
🥞喺這家店試咗個奶茶班戟,跟住我講句,真係巴閉到爆!班戟外層金黃酥脆,內裡卻軟綿綿,蛋香撲鼻。啖啖嘅班戟夾住自家製穀麥同埋cream,食落去真係層次分明,口感豐富得嚟又唔膩。配搭奶茶醬,親民版嘅高級享受,啲奶茶味濃到喊,令班戟提升到另一個境界。😋至於隔離嘅香蕉牛奶,順滑得黎又唔會太膩,奶同香蕉搭得好,飲一啖已經覺得清新解渴。個人覺得這個組合,真係巧妙到不得了。總括來講,今次嚟呢間店食嘢,係一次超正嘅體驗,個個想搵平民價格而又過癮嘅甜品嘅食客,絕對唔好錯過。舌尖上嘅奇妙旅程,好想即刻又嚟一轉!🍌

2023-11-28 436 瀏覽
已經幾年冇幫襯過 好多時附近食完飯都已經嚟唔切八點last order今日坐低一落order唔夠一分鐘份pancake就遞咗上來 話因為一整係兩份 附近有其他客之前order咗,咁好明顯我哋嗰份係第二份已經整落一段時間嘅。所以份pancake已經塔晒🫠🫠🫠味道唔差 但賣相真差 知道唔係落單即整都大打折扣二人一杯茶一份pancake已經要$200落樓,今時今日咁嘅食物同收費不對等,真係唔多掂。
味道唔差 但賣相真差 知道唔係落單即整都大打折扣

2023-11-27 419 瀏覽
經過見冇人排隊就試下 食完我就知點解冇人排隊 pancake係幾好味 我加左一球雪糕要$18 咖啡係好飲 但一杯索價$3x 完全唔係跟餐價價錢貴唔緊要 我比左10%服務費我都expect有啲服務 唔過分吧?水原來要自己斟 仲要我係埋單行出門口見到先知道 啲 staff完全唔提我 連埋單都要自己行出去埋全部野都係個客自己來除左serve野食我比既服務費係比左去邊度埋單盛惠二百零九元咁既價錢 只此一次好想送錢比呢件餐廳既人我覺得都不妨試下以後唔會再來
經過見冇人排隊就試下 食完我就知點解冇人排隊
埋單盛惠二百零九元
咁既價錢 只此一次
好想送錢比呢件餐廳既人我覺得都不妨試下
以後唔會再來
疏乎厘班戟在香港的熱潮也接近走到尾聲, 就算是這家第一家從日本打入香港的店家, 也無可避免要接受客人冷清的經歷, 無他, 通關後我拿着香港店一般的價錢, 可以吃到比香港店更好質素的同類食物, 試問有誰願意繼續留港消費. 以原味為例, 見證着價錢由不用$100升到接近$120, 在日本多吃幾個, 連機票也可以省下來. 雖說如此, 這店的水準依然是全香港最高的, 就算是同一家為例, 最好的依然是這家, 而最參差的沙田店也逃不過結業的厄運. 說回其疏乎厘班戟, 就是蛋香夠, 外皮Q彈, 內裏鬆軟而Flurry, 但不會完全只有空氣, 這些平衡看似簡單, 但做起來在香港並不容易. 另外我最愛的當然是其忌廉, 不只是死甜, 而是甜中有奶香, 口感如絲般順滑, 伴起來將班戟裏面的空間填滿, 又是另一種吃法和享受. The souffle pancake trend in Hong Kong is fading, even for the first Japanese shop in the city. People prefer better quality food at lower price

The souffle pancake trend in Hong Kong is fading, even for the first Japanese shop in the city. People prefer better quality food at lower prices, making it difficult for businesses to thrive. Prices have risen, while in Japan, one can enjoy the same food and save on airfare. Despite this, the shop remains the best in Hong Kong, with its perfectly balanced pancakes: fragrant, crispy, and fluffy. The cream is a favorite, not overly sweet but with a creamy taste. The experience is enjoyable, but the declining interest in Hong Kong's souffle pancakes is undeniable.
嗰日下午路過銅鑼灣,我醒起好耐冇食呢間嘅班戟,就行過去食啦。沒想到去到見到餐廳𥚃面坐滿人,而門口有唔少人排隊喎!*🥞 幸福班戟 (HK$126).3件厚身又脹卜卜的班戟,輕盈又滿空氣感,搖多幾下就會冧😂.口感係軟滑的,但感覺味道比較重麵粉,蛋香比較淡😔.配有一球意大利軟芝士,看似雪糕質地,不過點解會咁甜㗎?!.糖漿就OK正常*整體來說,我覺得以前好食啲,少咗啲蛋香喔😔*📌 提提你:此店另收加一服務費喔!
🥞 幸福班戟 (HK$126)
.3件厚身又脹卜卜的班戟,輕盈又滿空氣感,搖多幾下就會冧😂
.口感係軟滑的,但感覺味道比較重麵粉,蛋香比較淡😔
.配有一球意大利軟芝士,看似雪糕質地,不過點解會咁甜㗎?!
.糖漿就OK正常
整體來說,我覺得以前好食啲,少咗啲蛋香喔😔
📌 提提你:此店另收加一服務費喔!

2023-08-27
15 分鐘 (堂食)
啱啱開業就食過尖沙咀分店,當時平日都排長龍,即叫即整,又鬆軟又熱辣辣,好好食。所以行街同朋友經過見到銅鑼灣分店,唔洗排隊,就即刻入去食。我哋叫咗一個甜,一個鹹。雖然冇叫後上,但係通常都會上鹹嘅然後再上甜嘅,或者一齊上,呢日就上咗甜先上鹹。如果大家下次叫,可能要比清楚instruction。服務方面,個日餐廳得幾枱客但waiter就有起碼3-4個,斟水自助都可以接受,但攞share plates都自助,又有加一服務費就覺得service麻麻地。跟住就講下食物。
跟住就講下食物。
全麥班戟配  芝士蘑菇奄列
2023-09-19
2023-08-23 435 瀏覽
好耐冇過黎銅鑼灣撞正tea time決定黎呢度食個tea先嗌咗兩種唔同味道嘅pancake甜味嘅有「時令鮮果pancake」落單時已remarkCream另上方便小朋友食 冇想像中嘅空氣感咁鬆軟如果再鬆軟啲更好了鹹味嘅有「三文魚牛油果芝士慕絲pancake」煙三文魚配上牛油果🥑有沙律菜做底Pancake 口感略為有啲鞋🙈飲品🧋百香果有氣🧋珍珠係用蔗糖做 咬落口感煙韌飲品味道唔算太甜總括而言都係甜品比較好味啲呢個價錢可以食其他🙈🙈食一次就OK

好耐冇過黎銅鑼灣
撞正tea time
決定黎呢度食個tea先
嗌咗兩種唔同味道嘅pancake

甜味嘅有
「時令鮮果pancake」
落單時已remarkCream另上
方便小朋友食
冇想像中嘅空氣感咁鬆軟
如果再鬆軟啲更好了

鹹味嘅有
「三文魚牛油果芝士慕絲pancake」
煙三文魚配上牛油果🥑

都係甜品比較好味啲
呢個價錢可以食其他🙈🙈
食一次就OK

2023-08-22 339 瀏覽
今日同朋友去銅鑼灣行街,行完街梗係食返個tea先。今日去左食幸福班戟,叫咗芝士慕絲雜莓醬班戟。幸福班戟嘅疏乎厘班戟,外層薄脆,內裡鬆軟,唔會好似淨係食咗空氣咁。加埋芝士慕絲同雜莓醬真係太好食啦!芝士慕絲嘅質地好滑,入口即化。芝士嘅香濃味道同埋微微嘅酸味,同雜莓醬一齊配搭,perfect,甜而不膩!
今日同朋友去銅鑼灣行街,行完街梗係食返個tea先。

唉…啱啱開張嗰陣食過,啲Pancake又鬆軟又有蛋香 完全係入口即溶嘅質感!真心食咗有幸福感覺🥰今次食刷新我對疏乎厘pancake嘅認知!個麵粉太多,好似食M記Pancake咁充滿厚實感🫠好飽肚…我要食呢啲Pancake自己喺屋企都煮到啦 使鬼出嚟畀百幾蚊食咩…仲要水都自己倒,咁都仲要收加一服務費,邊度有服務可言?谷氣 埋單就唔荒係一個不幸👎🏼叫咗個原味 睇見佢咁堅挺又實淨 就預計到佢唔會係我鍾意食嘅Soufflé Pancake 鬆軟口感😨個蜂蜜cream都還好嘅 不過個疏乎厘pancake真係超出預期地唔好食🥹 Tiramisu pancake就仲離譜😂甜到阿媽都唔認得🫠邊有Tiramisu係咁甜嘅…pancakes 質地就唔使講啦 都係咁硬淨 仲有啲朱古力粉灑到碟邊都係 搞到隻碟好污糟👎🏼總括嚟講唔敢再有下次了🥺其實唔係難食,但係食過佢高峰時期嘅質素 就接受唔到而家個反差咁大🙈

2023-08-14 213 瀏覽
好友邀請來試班戟餐🥞 ,下午茶時間,不用等位,但座位有些迫,幸好有藍可以放手袋,餐牌裡只有班戟,仲有兩款卷蛋,其餘就是飲品。當然我們就是衝著班戟來的,原來價錢真不便宜 ,我們選了一款岩鹽焦糖班戟,一個厚切煙肉炒蛋班戟,鹹甜各一,一杯牛奶咖啡,一杯凍檸茶,餐牌上寫住要等20分鐘,但實際上不用,效率相當快。班戟的賣相很好,三舊大班戟漲卜卜肥嘟嘟,見到就想食。鹹班戟是用麥皮做的,很香鬆軟,厚切煙肉炒蛋都好好味, 仲有沙律菜,完全達到期望。岩鹽焦糖班戟香甜軟滑,是傳統的味道 ,份量不算少,咖啡和檸茶都是正路,拉花幾有水準,可惜服務就差啲,欠主動,冷氣也不夠,有點熱,而且價錢不便宜,兩個人下午茶就差不多400元。😅

2023-08-11 167 瀏覽
今日放假同媽咪行完街,想食少少野,又唔想食正餐晚餐咁飽,所以覺得去食班戟都係一個好選擇。幸福班戟我始終覺得梳乎厘班戟黎講,原味先係最試到味道,亦係最穩定之選。落單到出餐 15分鐘左右,新鮮整出嚟,顏色同賣相都保持到水準,加埋蜜糖同牛油,香氣同味道都有升華。始終都想食少少咸野,所以都叫多左另一個口味。全麥班戟配芝士蘑菇奄列咸班戟已經唔係到到都有,仲要係梳乎厘 Pancake 就更加少,比起甜梳乎厘班戟,咸梳乎厘班戟質地比較實淨,燕麥香味亦都好濃,自己都喜歡食燕麥,呢個濃郁香氣令我 supprise。除左疏乎厘 Pancake 仲有奄列同沙律菜,感覺健康,營養均衡。麥盧卡蜂蜜 Roll cake擺盤好靚都精緻,roll cake 大大件,仲有小紅莓同 granola同忌廉伴碟。Roll cake 外層有食到有麥盧卡蜂蜜獨特香味,厚度都適中,軟熟唔乾身,中間whipped cream 就稍微遜色,欠缺香滑口感,亦欠缺奶香,幸好底層有小紅莓,granola同忌廉,為roll cake提供唔始層次搭配。

全麥班戟配芝士蘑菇奄列

麥盧卡蜂蜜 Roll cake
2023-08-10
  • 幸福班戟
2023-08-10 104 瀏覽
非常非常非常非常非常一般,比日本的店出品差太多!很干。一点都不松软。又贵!完全没有性价比绝对绝对绝对不值得排队!除开这家一定有更好的选择!避雷避雷避雷避雷!!!
2023-08-10
2023-08-08 105 瀏覽
日本過江龍班戟餐廳🇯🇵餐廳有室內同室外座位,環境好舒服☺️班戟係即叫即整,落咗單之後等咗大概15分鐘叫咗兩款班戟🥞 每款班戟都有三大件,份量好足夠👍🏻1️⃣原味班戟一郁佢會好似布甸咁震下震下,好得意😛班戟有滿滿嘅蛋香,軟綿綿😌 好味😍2️⃣熱朱古力班戟配自家製穀物望落以為會好甜,但味道啱啱好👍🏻朱古力同班戟好夾朱古力醬好足夠,足夠配晒三件班戟如果嚟食,記得正餐唔好食咁多,留肚食班戟🥞
日本過江龍班戟餐廳🇯🇵

餐廳有室內同室外座位,環境好舒服☺️

班戟係即叫即整,落咗單之後等咗大概15分鐘

叫咗兩款班戟🥞
每款班戟都有三大件,份量好足夠👍🏻

1️⃣原味班戟
一郁佢會好似布甸咁震下震下,好得意😛
班戟有滿滿嘅蛋香,軟綿綿😌 好味😍

2️⃣熱朱古力班戟配自家製穀物
望落以為會好甜,但味道啱啱好👍🏻
朱古力同班戟好夾
朱古力醬好足夠,足夠配晒三件班戟

如果嚟食,記得正餐唔好食咁多,留肚食班戟🥞
2023-08-06 129 瀏覽
打完bowling, 朋友帶我們試這間pancake,很出名!我們三人點了三個甜點,兩杯drinks! 餐廳也有溫水和冰檸檬水以自助形式供應。上餐速度很快。侍應送上桌上,聞到很香的maple syrup, 入口軟綿綿,加上一杯latte, 絕配!
2023-07-15 327 瀏覽
我指住幅圖問pancake上面嗰pat係乜嘢個女侍應就話係牛油,等我仲額外加奶油之後嚟咗杯朱古力咖啡,男侍應死撐話呢杯係Mocha飲落去就知冇朱古力味啦!但我細妹話算數!!!🤦🏻‍♀️呢度啲服務態度又差,又冇質素
,等我仲額外加奶油

之後嚟咗杯朱古力咖啡,男侍應死撐話呢杯係Mocha
飲落去就知冇朱古力味啦!但我細妹話算數!!!🤦🏻‍♀️

呢度啲服務態度又差,又冇質素
2023-07-15