2022-09-03 132 瀏覽
太古城𝑨𝒑𝒊𝒕𝒂 全新裝修的關係,的確吸引力大增。大家行街睇戲都會留在太古心中心內共聚餐,而我也不例外。【幸福鳥】終於進駐港島區,之前尖沙咀及沙田店亦有分店。【幸福鳥】餐牌都是以串燒或燒物為主,亦都會有刺身或鍋物等。製作串燒有吧枱,客人可以與師傅交談增加互動感。刺身拼盤 $318吃日本料理首先有刺身五點,包括有三文魚、吞拿魚、大蝦、帆立貝、油甘魚等,各款都以厚切為主又新鮮。燒雞泡魚乾 $68佐酒小吃有燒雞泡魚乾,必備之物。燒得煙韌口感,甜甜的配上沙律醬美味極了。極上牛舌 $88牛舌確實串燒𝑻𝒐𝒑 𝟑之選擇,燒得剛剛好不會太韌,富有嚼勁略帶少許鹽份已好吃。汁燒/鹽燒幸福鳥免治軟骨雞肉 $68免治軟骨雞肉深信已成為我𝑻𝒐𝒑 𝟏,全因有兩款不同口感包括有鹽燒/汁燒。前者帶香口又有口感,後者加上蛋汁陪感滋味。汁燒原條九州槍魷魚 $158一上桌相當吸晴原條魷魚呈上,滿佈醬汁切成細小件方便食用,份量也相當多。沖繩菠蘿 $38每次都會有燒菠蘿,燒得好香甜又多汁,作為串燒類終結也是唔錯。蒜香粟米 $58燒粟米簡簡單加少許蒜,已經夠香口。幸福燒雞 $188作為此店招牌菜之一「幸福燒雞」的確非同凡響,燒得

刺身拼盤 $318

燒雞泡魚乾 $68

極上牛舌 $88

汁燒/鹽燒幸福鳥免治軟骨雞肉 $68

汁燒原條九州槍魷魚 $158

沖繩菠蘿 $38

蒜香粟米 $58
燒粟米簡簡單加少許蒜,已經夠香口。

幸福燒雞 $188
作為此店招牌菜之一「幸福燒雞」的確非同凡響,燒得外脆內軟而且肉質鮮嫩多汁,值得推介之物。

牛肉壽喜燒鍋 $188
壽喜燒人人都喜愛湯底香甜,配合其他材料相當入味,利用熱鍋奉上保持其餘溫,有暖笠笠感覺。

最後還有日式甜品作結,星期五晚畫上完美嘅句號。新店開幕無論環境、服務及舒適度都是唔錯嘅選擇,特別一讚:店員Fion 及經理嘅服務態度與客人互動都非常滿意。
2022-08-09
2022-09-03 90 瀏覽
今日去完太古城行街血拼,入左apita附近開咗間新嘅串燒屋,一入到去間舖頭裝修就好似返到以前舊日本時代咁,雖然而家仲未可以去日本,但成晚就好似喺京都大自然一樣。侍應有介紹我哋舖頭係啱啱新開,亦都係海鮮為主嘅串燒,首先我哋嗌咗個雞泡魚乾做小食,雞泡魚乾唔似其他舖頭燒到咁乾,竟然係濕濕地,非常有質感,好特別,我鍾意。另外頭盤嗌咗個刺身拼盤,三文魚非常之新鮮另外亦都有吞拿魚同埋海蝦都非常之鮮甜。跟住點餐嘅時候,侍應都有推介我哋食免治雞軟骨串燒,分別一串就鹽燒,另一串就芝士面,咬落去好有口感,有芝士嘅比較膩,不過我鍾意呢款多啲。太太就食咗厚燒牛舌,佢都話好香牛味,亦都非常香口,一口啖咬落去非常幸福。主菜嚟啦,我哋嗌咗壽喜燒鍋,壽喜燒汁先係主角呀嘛,壽喜燒汁包住d牛肉,另外有埋京蔥包住食,一啖咬落去,每一個食物都發揮到佢個味道同作用。另外嗌咗個燒雞,呢款燒雞相當入味,而且全隻雞雞皮都係脆,肉質亦都好滑,食完半隻燒雞其實都已經飽飽地。之後再嚟多個燒豆腐,食完牛肉之後,真係要食返啲素中和一下。,豆腐面上邊有啲香蔥同木魚碎,原來佢哋先係主角。我哋真係眼闊肚窄,嗌多個燒魷魚,燒魷魚燒得非常之香,侍應一拎
我哋真係眼闊肚窄,嗌多個燒魷魚,燒魷魚燒得非常之香,侍應一拎出嚟嘅時候,基本上係全間餐廳都聞到燒魷魚嘅香味,咬落去亦都肉質好有口感,。最尾老婆亦都要嗌多個燒菠蘿同埋燒粟米作結。酸酸嘅菠蘿喺熱力襯托之下,將個甜味繼續昇華,而燒粟米呢就真係好似粟一宵咁橋,非常之正,係一啲大型商場來講,有串燒店,啱晒一間喺太古城收工,或者血拼完之後一家大細或者同老友傾吓計嘅好地方。
2022-08-31 384 瀏覽
今晚在太古吃晚飯,這家餐廳位於APITA內,再上扶手電梯。餐廳裝潢有格調,深棕色的木製傢俬,配上深綠色的沙發座,半開放式廚房,特別熱鬧。剛坐下,便送來熱茶和前菜。⭐️燒雞泡魚干$68雞泡魚干入口煙韌,最適合一邊喝酒一邊吃。⭐️刺身拼盤$318有三文魚、赤身、帶子、赤蝦、勘八。刺身十分新鮮,三文魚柔美,赤身清爽、赤蝦肥厚清新,勘八肥而不膩,入口爽脆。⭐️極上牛舌$88牛舌值得一試,牛舌厚厚的,吃起來又脆又多汁。⭐️沖繩菠蘿$38菠蘿十分香甜多汁。⭐️蒜香粟米$58粟米帶點蒜香,既吃到粟米的香甜,又有蒜的惹味。⭐️豆腐$38豆腐加上木魚絲,外皮微微炸過,帶點香脆的口感,裏面很香軟。⭐️幸福鳥免治軟骨雞肉$68/2串招牌菜雞肉串,配搭生雞蛋一起吃,既吃到嫩滑的雞肉,又有些許雞軟骨的獨特口感,值得一試。⭐️汁燒原條九州槍魷魚$158十分吸睛的燒魷魚,魷魚加上醬油,燒得很香。入口爽脆。⭐️幸福燒雞$188燒雞雖然半份,上桌時金黃色的外皮,實在很係吸引!外皮燒得香脆,裏面竟然肉汁充沛,雞肉入口嫩滑,十分好吃!⭐️牛肉壽喜燒$188最後是牛肉壽喜燒,有牛肉、豆腐、京蔥、娃娃菜、金針菇等。壽喜燒湯底我最喜歡,湯頭甜甜的醬
今晚在太古吃晚飯,這家餐廳位於APITA內,再上扶手電梯。

剛坐下,便送來熱茶和前菜。

⭐️燒雞泡魚干$68
燒雞泡魚干

雞泡魚干入口煙韌,最適合一邊喝酒一邊吃。

⭐️刺身拼盤$318

⭐️極上牛舌$88
極上牛舌

牛舌值得一試,牛舌厚厚的,吃起來又脆又多汁。

⭐️沖繩菠蘿$38
菠蘿十分香甜多汁。

⭐️蒜香粟米$58
蒜香粟米

粟米帶點蒜香,既吃到粟米的香甜,又有蒜的惹味。

⭐️豆腐$38
豆腐

豆腐加上木魚絲,外皮微微炸過,帶點香脆的口感,裏面很香軟。

⭐️幸福鳥免治軟骨雞肉$68/2串

⭐️汁燒原條九州槍魷魚$158
汁燒原條九州槍魷魚

十分吸睛的燒魷魚,魷魚加上醬油,燒得很香。入口爽脆。

⭐️幸福燒雞$188

⭐️牛肉壽喜燒$188
牛肉壽喜燒

最後是牛肉壽喜燒,有牛肉、豆腐、京蔥、娃娃菜、金針菇等。

牛肉壽喜燒

壽喜燒湯底我最喜歡,湯頭甜甜的醬油味。牛肉比較瘦,拌著生雞蛋一起吃肉味濃郁,加上蔬菜,實在很滿足呢!

▫️店員服務不俗,不停加水和換碟。原來生日全場會播放生日歌,氣氛不俗。

牛肉壽喜燒
終於嚟到疫情放寬之後嘅第一餐,想食啲好東西慰勞吓自己,知道太古城最近開咗間新餐廳,主打食日本嘢串燒,去到嗰邊裝修都幾別字,有日本嘅風格,座位之間都幾寬敞,之後我哋開始嗌嘢食首先嗌咗燒牛舌,牛舌燒得好香口而且咬落去好鬆軟,係我鍾意食嘅感覺,之後再嗌咗個刺身拼盤,有三文魚甜蝦,吞拿魚,仲有帶子,每一件都切得好平均而且好肥美咬落去淡淡都係肉,仲有點左免治雞軟骨串燒,咬落去淡淡都係肉而且加埋芝士上去簡直係冇得彈,之後我哋點咗雞泡魚乾同埋九州倉魷魚呢兩款都笑得好香口同埋加上個汁簡直係神來之筆,因為我自己好鍾意食魷魚咬落去好有口感而且爽口得來好彈牙,除此之外我哋重點左半隻燒春雞同埋豆腐,燒春雞製作需時要耐心等候,出嚟嘅效果都好香口而且肉汁鎖得好緊加上秘製醬汁,燒得非常惹味,而豆腐方面炸得好香口,加埋一啲配料上去簡直係冇得輸,仲有我最鍾意食嘅燒蒜香粟米同埋燒沖繩菠蘿,呢兩樣就冇乜特別正常食物,不過我哋都仲點左壽喜燒牛肉鍋,呢個係會配埋雞蛋俾你,牛肉薄切得來好有口感,加上日本嘅雞蛋做醬汁簡直係更上一層樓,而且呢度嘅服務都好好店員會為你講解每一道餸嘅名稱,希望疫情快啲過去可以多啲人食就好啦。
2022-08-15
2022-08-31 127 瀏覽
太古城Apita裝修後有兩間新餐廳,假日就去試下,見幸福鳥唔使排隊等位就試佢先。假日兩點幾都仲有lunch set,似乎幾好,點知係大失所望…店員首先俾咗兩個細兜嘅前菜,分別係菠菜同沙律菜,前者正正常常,後者個汁落得太多太搶味。老公叫嘅係廚師精選日式便當,係全部set之中最貴,要$268。呢個set真係值$268??!!份量少,塊牛扒係凍冰冰。吉列蠔同芝士還好,起碼係熱。刺身係普通貨色,鯖魚正常但唔好彩係好多骨嘅位。整體真係唔識呢個價!我叫嘅係串燒六盛合,我諗呢間店係主打串燒,所以先叫呢個set。雞翼係鹽燒,好食同夠juicy。雞脾肉、雞肉長蔥燒、免治軟骨雞肉棒都好普通,食完唔會記得係咩味,因為冇乜味。冬菇同秋葵都係冇乜特別。一定要講埋兩個set嗰碗白飯,好差好差,完全冇日本米飯嗰種煙韌,係屋企煮飯落得太多水爛爛地嘅質感。今餐連加一食咗$500左右,唔知自己食咗乜,老公食完仲係肚餓,呢間野真係冇下次…ps食完之後先睇到其他人嘅評語,唔知點解有咁多好評,然後望一望隨意比較下幾個人食咗咩,明眼人就知咩事了~

廚師精選日式便當

呢個set真係值$268??!!

串燒六盛合

2022-08-30 60 瀏覽
【Shiawase Yakitori 幸福鳥】全新太古分店🐥🐥佢地既裝潢靈感係取自從日本明治時代開始既文化 (kvoto Second Look),無論線條、形狀同埋觸感都同京都接軌,希望為客人締造出好似置身京既感覺😆 適合一家大細或者同朋友聚餐既地方😇燒雞泡魚干 🐡 💰$68呢個係作為前菜咁上碟 食落幾有咬口 點埋沙律醬個味道都幾好食😋刺身拼盤 💰$318拼盤分有三文魚 帶子 赤身,勘八同埋赤蝦刺身們都係厚切 食落好有滿足感極上牛舌💰 $88想講呢個牛舌做得好出色!!! 佢個口感啱啱好😍😍腍身得黎又有小小嚼勁 超好食 巨推🫡🫡幸福鳥免治軟骨雞肉(選二)💰$68分別有醬燒 乾燒兩種口味醬燒係點蛋黃同醬油 雞肉入面夾雜住軟骨幾有咬口 但乾燒就味道濃啲 個人就鍾意重口味啲😂😂😂牛肉壽喜燒鍋 💰$188壽喜燒鍋同樣都做得幾出色 湯底幾濃 入面仲加咗洋蔥再吊出啲味 牛肉會索咗啲湯汁 再點埋個蛋黃就perfect池😆😆幸福燒雞 💰$188佢係熱辣辣 冒着煙咁送到上枱 佢既份量都幾大隻下 燒到外脆裏嫩 肉汁鮮嫩 配埋佢陣香味 真係色香味俱全 都幾推介下😋😋汁燒原條九州槍魷魚 💰$158魷魚一食落係
【Shiawase Yakitori 幸福鳥】

全新太古分店🐥🐥

燒雞泡魚干 🐡 💰$68

呢個係作為前菜咁上碟 食落幾有咬口
點埋沙律醬個味道都幾好食😋

刺身拼盤 💰$318

拼盤分有三文魚 帶子 赤身,勘八同埋赤蝦
刺身們都係厚切 食落好有滿足感

極上牛舌💰 $88

幸福鳥免治軟骨雞肉(選二)💰$68

分別有醬燒 乾燒兩種口味

牛肉壽喜燒鍋 💰$188

幸福燒雞 💰$188

汁燒原條九州槍魷魚 💰$158

魷魚一食落係幾香口既 但可惜耐咗小小會變韌
所以一定要襯熱食🥹 調味係偏清淡既 輕輕燒一燒左表面 所以怕熱氣嘅朋友就唔使驚啦😆

沖繩菠蘿💰$38

菠蘿幾juicy 勁甜 ~~

蒜香粟米 💰$58

佢個粟米都燒得幾香幾好食🌽
會食得出幾重既牛油香 但略嫌燒得耐咗小小 有小小乾身🥲

豆腐 💰$38

味道偏淡 外皮炸咗而入面係滑豆腐 如果濃味會再好食啲
$665.5 (晚餐)
2022-08-30 51 瀏覽
今日放工肥妹仔約咗朋友去太古城食日本嘢,呢一間幸福鳥既環境同裝修都非常之精美,一貫日式餐廳充滿日本風情,坐得非常舒服。燒雞泡魚乾 燒雞泡魚乾外表燒到微暖同微脆,食落去充滿魚油嘅香味,一啲都唔柴同乾,食完口腔充滿鮮味,得!極上牛舌厚身嘅牛舌,食落去充滿牛香,油脂味極濃,肉質非常之軟熟,外表燒到微脆,食一口大滿足幸福鳥免治軟骨雞肉肥妹仔揀咗鹽燒同汁燒。鹽燒嗰款灑上少少海鹽,就咁食已經好香,雞肉肉質非常鮮嫩。汁燒配上日本新鮮生雞蛋,蛋黃香超濃,令到軟骨雞肉味道既層次更滑。汁燒原條九州槍魷魚魷魚燒完超香,肉質爽口彈牙,唔需要點任何醬汁就咁食已經超好食。刺身拼盤呢一個刺身盛合有五款新鮮嘅刺身,分別有帶子,三文魚,赤身,勘八同埋赤蝦。每一款都切得好厚身,超級新鮮,尤其係三文魚同埋赤蝦,入口即溶,大滿足。蒜香粟米粟米本身已經好香甜,表皮燒到微脆,每一粒粟米香甜多汁,正。炸豆腐呢一個炸豆腐相比起就比較淡味,但係充滿豆香,外皮炸到香脆,配上少少木魚碎同埋香蔥,好好食。燒沖繩菠蘿菠蘿香甜多汁,咬一啖啲汁喺個口到噴出來,好香。幸福燒雞呢一隻燒雞份量大小剛好,雞皮燒到香脆,雞肉肉質好嫩滑,雞肉連皮一齊食,咬落

燒雞泡魚乾

蒜香粟米
粟米本身已經好香甜,表皮燒到微脆,每一粒粟米香甜多汁,正。

炸豆腐

燒沖繩菠蘿
菠蘿香甜多汁,咬一啖啲汁喺個口到噴出來,好香。

幸福燒雞
呢一隻燒雞份量大小剛好,雞皮燒到香脆,雞肉肉質好嫩滑,雞肉連皮一齊食,咬落去充滿雞油香,高質。

牛肉壽喜燒鍋
壽喜燒嘅牛肉肥瘦適中,配菜有金菇,豆腐等等。壽喜燒汁微甜,食完為呢一個晚餐畫上完美嘅句號
2022-08-02
2022-08-30 39 瀏覽
喺香港要搵到高質面價錢又合理嘅餐廳真係唔係咁易,今日呢間位於太古嘅幸福鳥就一定有保證,刺身拼盤有齊我同朋友最愛嘅三文魚腩、吞拿魚腩、帆立貝、赤蝦、油甘魚。 款款亮澤水潤,係看得見嘅新鮮。朋友最愛三文魚腩油香四溢,入口即溶,我就最欣賞帆立貝同赤蝦鮮甜味樣當出眾。幸福燒鳥金黃亮眼,雞皮薄脆切下肉汁溢出,肉質嫩滑無比。壽喜燒味道經典,牛肉片淥一淥,沾上新鮮雞蛋,味道一再提升。爽彈魷魚裹上一層濃味燒汁相當惹味。燒菠蘿甜度令人驚喜。免治肉串口感鬆軟,各款燒物,無論係火候定調味都恰度好處。

2022-08-30 371 瀏覽
太古城是港島區其中一個重要地標之一,除了因其是港島東區的老牌大型商場之外,名店食肆集中也是原因之一。早前為食肥仔就來到當中一間新開業的日式餐廳,原本在尖沙咀的總店本身也頗受歡迎,現時進駐港島區選擇了太古城商場為落戶點,為港島居民增添了新的選擇。餐廳位於Apita入邊有少許隱蔽,店內設計以簡約木系色彩襯上藍色磁磚,帶點日本系的風格,據網上資料顯示靈感是取自於明治時代日本文化重鎮京都的深度構想,肥仔自問對建築設計認識不多,但經此一提感覺又好像與日式建築有點點關聯。場內有開放式的串燒料理區,客人可以近距離看到師傅燒製串燒,但又不會成身油煙味,相信通風設計也下了一番苦功,而且最重要還是環境算優雅坐得亦舒適。查看餐牌選擇還算多,從主打的串燒到刺身鍋物皆有供應,花多眼亂下先點來幾款佐酒小食。燒雞泡魚干,魚干燒得不會太乾韌,入口滲著蜜甜魚香,醮上伴碟的沙律醬更是別具風味,佐酒一流。脆炸白蝦,大廚將來自日本的時令小白蝦拍上一層薄薄的粉漿原隻炸脆,連殼食啖啖酥脆富蝦香,這道菜通常是季節限定,外邊比較少見,亦是送酒最佳拍檔。炙燒明太子,明太子那種鹹鮮帶辣的味道向來是佐酒小食必選項目,而這店的燒得外脆帶濕潤

脆炸白蝦

炙燒明太子

炙燒明太子,明太子那種鹹鮮帶辣的味道向來是佐酒小食必選項目,而這店的燒得外脆帶濕潤,入口鬆化綿密,濃香惹味,用來佐酒就最適合不過。
鹽燒幸福鳥免治軟骨雞肉

汁燒幸福鳥免治軟骨雞肉

幸福鳥免治軟骨雞肉是這店的名物之一,只是料理也有四種方法包括鹽燒、汁燒、芝士和激辛 ,今次點來鹽燒和汁燒一試。鹽燒的外皮燒得微脆,點上一同端上來的日本生蛋,味道鹹香豐盈多汁帶著雞軟骨碎的脆口,讓人轉眼已消耗了一整條;而燒汁處理的則鬆軟中帶甜香,醮上蛋汁同樣順滑誘人,叫人欲罷不能。
紫蘇梅醬幸福鳥雞脾肉燒 / 幸福鳥免治軟骨雞肉

幸福鳥雞脾肉燒原本也有4款口味可選,包括鹽燒、汁燒、山葵和紫蘇梅醬,今次因為朋友特別鍾愛紫蘇口味,遂點來一試。端上來時雞脾肉被紫蘇葉緊緊包住,面頭放上特色梅子醬,遠遠已傳來陣陣紫蘇的獨有香氣。入口先是紫蘇香夾雜梅醬的果酸味,繼而是雞脾的肉香,肉質鬆軟幼嫩,偏向清新開胃滿有原野風的味道。
極上牛舌

極上牛舌,牛舌厚薄適中燒得火喉剛剛好,入口爽脆帶油香,感覺偏清爽不會太油膩,焦香美味。
白燒活鰻

白燒活鰻,鮮活鰻魚燒得外脆內嫩,肉質細滑富彈性,輕輕以海鹽調味已能吊出原鮮味,啖啖肉富油香吃得盡興,連平時少食鰻魚的肥你最終都忍不了來一件,十分精彩。
豆腐

豆腐,炸豆腐上灑了海量的木魚碎,炸得酥脆金黃,皮脆內滑,豆香濃郁,食得多肉來一點素清新一下。

吃過多款前菜串燒之後,當然要來一點主菜。
刺身盛

刺身盛,拼盤內有齊三文魚、赤身、帆立貝、鯛魚和赤蝦等等五種刺身,色彩豐富。魚生偏向厚切富口感,品質鮮美,但始終不是以刺身為主打的專門店所以也不會要求過高,每款魚生也符合預期之內,算是到位。
汁燒原條九州槍魷魚

汁燒原條九州槍魷魚,原隻切件上碟,大大隻賣相震撼,最重要肉身夠厚夠彈牙,用上燒汁燒得微焦Q彈帶醬香,份量與味道都十分對辦,不會過濃能啖出天然原味。
幸福燒雞

幸福燒雞,目測很多客人都有點選,相信是這店的名物之一,落單前店員還囑咐因製作需時要等候半個小時以上,所以建議先order才慢慢揀選其他菜式。一端上來時肉香四飄,雞件裁切跟傳統中式的手法有別,半隻燒雞只裁出大大件的四份,感覺夠原始夠Raw!雞件燒得色澤金黃帶少許微焦,皮脆肉嫩肉汁滿滿,咬下去時滑溜非常,肉汁還在慢慢溢出,應該是傳統生燒的效果,即大廚直接將原隻生雞燒熟,沒有經過其它折衷方法如油炸般處理,所以能完美的封住肉汁,而且調味得宜能吃出雞肉鮮味,很有BBQ的風味,難怪能成為此店的招牌菜。
牛肉壽喜燒鍋

牛肉壽喜燒鍋,以傳統簡單的做法將菜蔬豆腐和牛肉共冶一鍋加入壽喜燒湯汁慢慢煮熟,牛肉薄薄的肥瘦相間脂肪不多,觀感上雖沒有油花分佈均勻的好看但就是不會令湯底太油膩。牛肉煮成半熟,蘸上伴隨而來的日本生雞蛋打成蛋汁,入口鬆軟滑溜,肉味濃郁,蛋香更是令味道昇華,傳統的飲食智慧就是如此的神妙;菜蔬豆腐吸滿了湯頭的精華,鮮甜豐盛,唯一挑剔的是個人覺得味道有點偏甜帶少許濃膩,如能輕輕清淡一點會更好,雖然是這樣說但其實整體味道還算不錯。不夠飽的話還能最尾加碗白飯吸收湯汁做成炊飯,所有精華融匯其中連一滴湯汁也不浪費,這個也是傳統的日式食法,大家不妨一試!可惜的是肥仔今餐實在吃得太豐盛了,再沒有炊飯的空間了,未能品嚐那種在家的美味。
蒜香粟米燒

最後再來一點菜蔬,蒜香粟米燒得微焦活像粟一燒的賣相,微微蒜香加上粟米的清甜為整頓豐富晚餐畫上結尾。
燒沖繩菠蘿

燒沖繩菠蘿,菠蘿經燒過後甜味濃縮起來,一啖咬下去爆汁甜美,作為一道天然甜品好吃得來又健康。

整頓晚餐的質素算是不俗,尤其是那道幸福燒雞更是有驚喜,簡單調味與燒製已能看出大廚的耐心與堅持,加上環境舒適店員招呼亦親切到位,價錢雖屬中上定位但亦算合理,確實是三五知己工餘暢聚的好地方,值得一試。
2022-08-08
3 分鐘 (堂食)
脆炸白蝦
炙燒明太子
鹽燒幸福鳥免治軟骨雞肉
汁燒幸福鳥免治軟骨雞肉
白燒活鰻
刺身盛
蒜香粟米燒
2022-08-29 38 瀏覽
一坐低即刻食咗份日式醃菜小食清新嘅菠菜十分之開胃之後就叫咗一款小食就係雞泡魚乾之前食過雞泡魚乾好多時都係真係魚干咁我指嘅就真係完完全全唔會有水份嘅魚干但係呢間餐廳整嘅雞泡魚乾就非常之咁濕潤好食而且再加上呢個沙律醬非常之咁開胃之後就叫咗幾款刺身包括有三文魚帶子大甜蝦仲有油甘魚及吞拿魚刺身嘅質素都非常之咁新鮮食得出刺身入面嗰種爽口彈牙而且魚油嘅味道中非常之咁重之後叫咗幾款串燒包括有燒牛脷心牛脷三嘅簡直係一流因為外邊香脆入邊係軟林林嘅另外叫咗兩款雞軟骨肉棒一款係鹽燒一款係汁燒兩款都係食落滑脫脫嘅雞肉而且咬下仲會食到脆卜卜嘅雞軟骨個人較喜歡執燒因為燒汁嘅味道令到雞肉更加出色之後叫咗一款沖繩燒菠蘿沖繩嘅菠蘿簡直好似甜品一樣食落口完完全全將啲甜味釋放晒出嚟另外再食咗一份日式燒雞燒雞因為係即叫即燒所以等咗一段時間先至上堂外表脆卜卜嘅燒雞非常之咁吸睛完完全全咬落口雞嘅雞汁會係隨口噴出來雞肉10分滑而且多汁非常之咁推介呢個燒雞最後就叫咗一款壽喜燒牛肉鍋入面新鮮嘅蔬菜再配合埋啱啱好肥到嘅牛肉牛肉同埋豆腐吸收晒壽喜燒嘅湯底令人食指大動
一坐低即刻食咗份日式醃菜小食

最後就叫咗一款壽喜燒牛肉鍋
入面新鮮嘅蔬菜再配合埋啱啱好肥到嘅牛肉

牛肉同埋豆腐吸收晒壽喜燒嘅湯底令人食指大動
2022-08-29 54 瀏覽
今日去咗太古城度食晚餐 食呢間新開嘅幸福鳥餐廳位置有少少難搵 不過入面裝修非常日式風 仲有唔少嘅位置可以坐吧枱 風味十足 我哋坐咗4人位 非常闊落好舒服刺身拼盤 $318 入面有吞拿魚 油甘魚 三文魚 甜蝦 帶子 個人最驚喜係吞拿魚 雖然係赤身但一啲筋都冇- 燒雞泡魚干 $68 鮮味 有咬口送酒一流- 極上牛舌 $88 彈牙牛肉味濃郁- 幸福鳥免治軟骨雞肉 $68- 幸福燒雞 $188 外皮香脆 入面非常嫩滑多汁超正- 蒜香粟米 $58- 豆腐 $38- 汁燒原條九州槍魷魚 $158 魷魚非常厚肉有咬口- 沖繩菠蘿 $38- 牛肉壽喜燒鍋 $188
今日去咗太古城度食晚餐 食呢間新開嘅幸福鳥

- 豆腐 $38

- 汁燒原條九州槍魷魚 $158 魷魚非常厚肉有咬口

- 沖繩菠蘿 $38

- 牛肉壽喜燒鍋 $188

以後去太古搵又多個地方食野可以選擇,日式裝修舒服,仲有吧檯,可以睇住師傅邊燒串燒🍢🍡邊飲清酒🍶環境裝修都幾大同舒服,座位都多以日本串燒為主適合飲清酒🍶聚會。
成日聽人講掛住日本就要去食✨幸福鳥✨今日就帶埋媽咪嚟試,去到門口店員已經好熱情咁同我地打招呼,訂左台好快就有位啦~餐廳嘅裝修🌟親切嘅服務🌟真係有去左日本嘅感覺🇯🇵🎌✨前菜小食叫左「燒雞泡魚干$68」金黃色嘅表面,一啲都唔乾身,味道鮮甜煙韌,仲越食越香✨「刺身拼盤 $318🍣」刺身鐘意拼盤咁叫,可以食得到唔同款嘅刺身三文魚、牡丹蝦、帶子、金線鯛、油甘魚...每一口鮮甜嘅刺身,充斥著無比幸福感🥰✨「牛肉壽喜燒鍋 $188 」由醬油混合湯汁煮製切片牛肉、椰菜、豆腐、蒟蒻絲、冬菇等,再蘸生雞蛋食用~正宗日或體驗✨「汁燒原條九州槍魷魚 $158」原隻厚肉大size魷魚,魷魚肉質燒出嚟惹味彈牙✨「幸福燒雞 $188」燒雞做到真正皮脆肉嫩,份量大滿足😋旁邊仲有檸檬加左更開胃🍋✨「蒜香粟米 $58」每粒粟米都好飽滿,燒完鎖住d 汁「極上牛舌 $88 」厚厚嘅牛舌,食落唔乾身極之好味👍🏻「燒沖繩菠蘿 $38」燒到微焦嘅表面,食落都幾多汁🍍「幸福鳥免治軟骨雞肉 (鹽燒+汁燒) $68」2款口味都試左,個人鐘意汁燒juice d ,咬落軟骨爽脆加埋雞肉囗感好有層次

前菜小食叫左「燒雞泡魚干$68」
金黃色嘅表面,一啲都唔乾身,味道鮮甜煙韌,仲越食越香
燒雞泡魚干

刺身拼盤 $318🍣」
刺身拼盤

「牛肉壽喜燒鍋 $188 」
牛肉壽喜燒鍋

「汁燒原條九州槍魷魚 $158」
原隻厚肉大size魷魚,魷魚肉質燒出嚟惹味彈牙
汁燒原條九州槍魷魚

「幸福燒雞 $188」
燒雞做到真正皮脆肉嫩,份量大滿足😋旁邊仲有檸檬加左更開胃🍋

「蒜香粟米 $58」每粒粟米都好飽滿,燒完鎖住d 汁

「極上牛舌 $88 」厚厚嘅牛舌,食落唔乾身極之好味👍🏻
「燒沖繩菠蘿 $38」燒到微焦嘅表面,食落都幾多汁🍍
「幸福鳥免治軟骨雞肉 (鹽燒+汁燒) $68」
  • 極上牛舌
幸福鸟shiawase yakitori📍k11购物艺术馆G18-19铺📍太古城中心第二期apita地下TKS01铺⏰平日12:00-15:00,18:00-22:00⏰周末12:00-16:00,18:00-22:00💰人均400-600-⭐ 以前就去过它家在尖沙咀老k11 的老店,这次在太古城玩正好看到开了一家新店,立刻就决定午餐吃这家⚠️这家店下午一般3-6点是休息的,大家要注意喔别跑空啦‼️我们2点才入场,正好快吃完时没有食客了,幸运的得以拍到店铺空景🐟【烧鸡泡魚干 $68】一道不起眼但很惊喜的前菜,本来以为是潮汕烤鱿鱼那种有点干巴巴的,结果入口居然很juicy、不油腻,推荐!🐙【汁烧原条九州枪魷魚 $158】鱿鱼弹牙爽滑🐔【幸福烧鸡$188】这只🐔也是惊艳到我们!假如香港五大贵鸡打10分,这只烧鸡完全可以打8分,价格却只需要1/6‼️这质素在香港真的蛮便宜了🍍【冲绳菠萝$38】吃烤肉烧烤我们是必点🍍的🌽【蒜香粟米 $58】玉米表面椒盐撒的恰到好处🐔【幸福鸟免治软骨鸡肉$68】两种味道,鸡肉火腿撒上芝麻和微甜的酱汁,再配上无菌蛋,爽滑无比-🍺香港很多餐厅大家都会保持悄声安静,每次去

幸福鸟shiawase yakitori

幸福烧鸡

🍍【冲绳菠萝$38】吃烤肉烧烤我们是必点🍍的
🌽【蒜香粟米 $58】玉米表面椒盐撒的恰到好处

幸福鸟免治软骨鸡肉

🍺香港很多餐厅大家都会保持悄声安静,每次去居酒屋都感觉好放松。我们去的时候正好遇到某家公司在这里放工聚餐,嘻嘻哈哈气氛十分热闹,真的是瞬间勾起我在东京吃烧鸟满店放肆祝酒高谈阔论的回忆。
牛肉寿喜烧锅
刺身拼盘
  • 汁烧原条九州枪鱿鱼
  • 蒜香粟米
2022-08-25 2241 瀏覽
幸福鳥全新分店坐落於太古城,店內設計以京都為靈感,不論線條、形狀以及觸感都充滿日式元素。柔和的燈光、悅耳的日本音樂、貼心有禮的服務,都讓客人猶如置身於優雅迷人的京都,非常舒服放鬆很適合與三五知己、一家大小來聚餐或是下班後和同事來暢飲一番呢🍻🔸燒雞泡魚干 先來一份居酒屋必點的小食燒雞泡魚干,口感偏腍不會太乾硬,越嚼越香👍🏻🔹 刺身拼盤 刺身盛り合わせ~~有齊五款新鮮刺身,分別是帶子、三文魚、赤身、勘八和赤蝦,片片厚切,入口魚脂甘香豐富,大滿足✨🔸燒物這裡的爐端燒也很受歡迎,就點了幾款試試▫️極上牛舌 厚度適中,燒得非常juicy軟腍,而且牛味濃郁,加一點檸檬汁吃就已經很好吃了▫️幸福鳥免治軟骨雞肉 有四款口味可選,我們就選了鹽燒和汁燒。鹽燒可品嚐到原汁原味,而汁燒會配上生雞蛋,蛋汁令雞肉吃起來更香滑🥚▫️豆腐上面灑上了木魚和香蔥,豆腐綿密鬆軟▫️蒜香粟米 香甜多汁,甜度高又帶點牛油香氣🌽▫️沖繩菠蘿 燒過的菠蘿也是一級棒,直接讓香氣更上一層樓 🍍 吃完很清新開胃🔹汁燒原條九州槍魷魚 份量十足的汁燒原條魷魚🦑 肉質保持鮮嫩,趁熱食魷魚的風味仍齒頰留香~🔸幸福燒雞 現點現做的幸福燒雞 🐤 美味值得等待

🔸燒雞泡魚干
赤身
帶子
🔹 刺身拼盤
🔸燒物
這裡的爐端燒也很受歡迎,就點了幾款試試
▫️極上牛舌
▫️幸福鳥免治軟骨雞肉
▫️豆腐
上面灑上了木魚和香蔥,豆腐綿密鬆軟
▫️蒜香粟米
香甜多汁,甜度高又帶點牛油香氣🌽
沖繩菠蘿
▫️沖繩菠蘿
🔹汁燒原條九州槍魷魚
🔸幸福燒雞
現點現做的幸福燒雞 🐤 美味值得等待~ 一上菜就看到燒雞誘人的色澤,烤得皮脆肉嫩,雞肉不柴仍保留了肉汁,是幸福的味道,一吃難忘
🔹牛肉壽喜燒鍋
慢慢滾起再吃,看著鍋物炊煙飄走真的令人食慾大增。

牛肉片肥瘦適中,可以沾生蛋液吃。裡面還有蔬菜、香菇,金菇、豆腐等食材,蠻豐富的
沖繩菠蘿