2025-01-12 0 瀏覽
叫左雞沾麵 但個沾麵湯凍曬 反而杯熱茶仲熱過個沾麵湯 變左食落麻麻地 另外叫左個炸雞 就正正常常 食左400幾蚊 個湯個溫度咁樣 真係唔太值了 建議要改善 檢討,今次真係失望而回。
2024-12-18 395 瀏覽
🥢【雞白湯拉麵】/ $148雞白湯拉麵,面頭就層有雞味泡,當夾拉麵嘅時候,麵就會過湯嘅雞味泡,個拉麵係我最鐘意既size,每一啖麵都有香濃嘅雞白湯味道。但係人地話好鹹,我感覺唔係好鹹可能味覺冇咁快正常先。之後仲帶埋炸牛蒡絲,一開始以為係炸蒜絲嚟,咬落去極脆口,配合埋雞白湯真係一流。但係太熱氣我食兩啖唔敢食太多。而肉就係咁咯麻麻地,不過餸吓雞湯味道就有喇。可以話哩碗面精髓就係湯。其他咩沾麵阿我唔知咩味㗎,我冇食到。反正friend就話好食!
🥢【雞白湯拉麵】/ $148
2024-11-28
30 分鐘 (堂食)
被喻為香港第一拉麵既座銀, 一直都好想去試, 今日終於克服到懶癌去左。店內播住日本傳統樂器 — 三味線既背景音樂, 加上活潑既旋律, 令人感覺置身於大阪 (總店喺日本)。呢度最出名既就係雞白湯拉麵(不含蛋) ($148) , 另點要加18蚊。首先上枱碗拉麵夠熱湯底: 食拉麵第一件事就係先試湯, 其實今次係第一次食雞白湯。湯底表面有好多奶泡, 亦唔會見到有層油浮喺面 雞湯好濃好順滑,  夠味但唔係令人覺得口渴既咸, 飲飲下最後飲晒成碗。🤣 但同我想像既雞白湯都差幾遠 (最初以為係中式雞湯味, 完全兩回事黎)個人都係鐘意醬油湯多啲麵質:傳統拉麵麵底, 好彩冇鹼水味, 拉麵浸耐左都唔會太淋, 不過個人都係鍾意麥麵多啲。配料:一片雞肉, 一片豚肉:  雞胸肉唔嚡, 涷食覺得味道普通, 浸番熱就有啲味, 還算可以                               叉燒肉味幾香, 好食過丸京🤣炸牛蒡: 呢間店隱藏招牌菜 (其實想試炸牛蒡而黎), 食落似薯片味, 脆口中帶少少甘味。 如果浸湯後再食會有少少苦澀味, 亦難咬左, 但浸湯後牛蒡味更濃棵木煙燻糖芯蛋: 用木燻過既蛋, 入口好有蛋

首先上枱碗拉麵夠熱
湯底:

個人都係鐘意醬油湯多啲

麵質:
傳統拉麵麵底, 好彩冇鹼水味, 拉麵浸耐左都唔會太淋
, 不過個人都係鍾意麥麵多啲。

配料:
                               叉燒肉味幾香, 好食過丸京🤣

棵木煙燻糖芯蛋: 用木燻過既蛋, 入口好有蛋味之餘亦帶有少少木香味, 個人幾幾鍾意隻蛋。

以 $183蚊碗拉麵都幾貴下, 雖然好食但冇好驚艷感覺
2024-06-16
2024-11-25 734 瀏覽
特意為咗鷄白湯拉麵嚟,結果都係失望。服務態度首先係好好,但係拉麵湯底好鹹,鷄味都幾濃不過有鷄腥味,叉燒好食,但湯先係靈魂,所以我從廣州過嚟玩,店度好多食客都大陸過嚟,感覺推廣做得幾足。

我從廣州過嚟玩,店度好多食客都大陸過嚟,感覺推廣做得幾足。
20 分鐘 (堂食)
午餐
2024-11-16 978 瀏覽
座銀都算係掀起香港雞白湯拉麵熱潮嘅元祖店。如果想食雞白湯拉麵,首選一定會係黎座銀。今次嚟到座銀,都係食返佢最signature嘅雞白湯拉麵。佢嘅雞白湯拉麵,面頭有一層有雞湯打成嘅奶泡,而呢一層以意大利泡沫咖啡泡沫層為概念嘅雞白湯奶泡正正就係成碗拉麵嘅精華,當夾上拉麵嘅時候,麵條就會沾上湯面層嘅雞白湯奶泡,令每一啖拉麵都有香濃嘅雞白湯味道。至於佢嘅拉麵配菜亦都非常有特色,當中炸牛蒡就係我嘅最愛, 佢炸得香口之餘,亦保留到牛蒡嘅味道,浸一浸雞白湯再食就更加美味。

2024-11-10 945 瀏覽
去食bookmark已久嘅座銀,好開心🥳 當日即興去食,去到都唔洗等位,不過就要坐門口位,當時係夏天,開門會有少少熱風,如果坐入面就要等位。餐廳店員也很親切🥰餐廳共有3款麵食可供選擇,個人最鍾意海鮮雞拉麵❤️ 海鮮湯底以雞湯底為基礎,並加入蝦乾和魚乾烹調,湯底味道濃郁味鮮,令人回味無窮🤤 炸牛蒡係即時炸起,十分香口😋 麵質亦夠彈牙😋雞沾麵嘅沾麵汁味道比雞湯底更濃,不過未至於好鹹,都係幾好食📍座銀 中環歌賦街7號地舖
去食bookmark已久嘅座銀,好開心🥳

餐廳共有3款麵食可供選擇,個人最鍾意海鮮雞拉麵❤️
海鮮雞拉麵
雞沾麵

雞沾麵嘅沾麵汁味道比雞湯底更濃,不過未至於好鹹,都係幾好食

📍座銀
中環歌賦街7號地舖

1901 瀏覽
海鮮雞拉麵
2024-10-22 1186 瀏覽
而間白雞湯拉麵book mark左好耐嫁啦,之前有幾次經過見到都有人排隊所以就無食到,咁岩今日去開果邊做野所以就順手試下。當日6點幾去到咁岩唔洗等位,但當我地食完走既時候出面已經有人排緊隊,建議大家都可以7點前到就唔洗排咁耐。首先個拉面一黎到一定要試下個湯先啦,食落第一個感覺係好濃好濃,但又唔會話濃得濟,感覺係岩岩好,令係feel到係煮左好長時間。跟住一定係試下佢個炸牛旁先啦,而間既炸牛旁好食,炸得好好,如果可以就咁叫一碟我都有興趣。咁到主菜個拉麵,個拉麵係我最鐘意既拉麵粗度唔係太粗既,感覺岩岩好,而且個拉麵好掛個湯,係食到好重雞湯味。總結係有D貴既,但一定係值得,好好食,一定會再食‼️🥰🥰

總結係有D貴既,但一定係值得,好好食,一定會再食‼️🥰🥰
2024-09-22
5 分鐘 (堂食)
  • 雞白湯拉麵
2024-10-09 1346 瀏覽
👍🏼抵食指數:⭐️⭐️⭐️😋好食程度:⭐️⭐️⭐️⭐️今次嚟試下日本過江龍嘅人氣雞白湯拉麵店,餐廳位處於中環半山,舖頭內裝修以和式為主,有張Bar 枱可以睇住師傅悉心炮製拉麵。當日放工去,就有位師傅滿口h笑容企係門口招客,入到去嘅時候,侍應們都好有禮貌為我安排坐位,服務態度有別於其他拉麵店,真係好似返咗日本咁。Meun 上無咩菜式可以選擇,但嚟到緊係食雞白湯拉麵啦~ #雞白湯拉麵湯底非常濃郁,白白嘅雞湯,上面有一層泡沫,相信雞湯係有發打過,濃濃雞味撲鼻,非常吸引!放係麵上嘅炸牛蒡絲,一開始以為係炸蒜絲嚟,咬落去極脆口,配合埋雞白湯真係一流。麵質軟硬適中,唔係算太硬太軟,啱啱好,而且算爽口,而雞肉唔算好厚身,口感反而就一般,但味道配合雞湯就唔錯。整體上,最精粹係碗雞白湯上,配搭所有嘢,真係上等之作!
👍🏼抵食指數:⭐️⭐️⭐️
😋好食程度:⭐️⭐️⭐️⭐️

#雞白湯拉麵
2024-08-13
2024-09-09 1410 瀏覽
大阪過江龍人氣雞白湯拉麵,位於中環山腰的位置,食物選擇不多,主打雞白湯底的拉麵和沾麵。雞白湯湯底濃郁絲滑不會過鹹,雞湯利用泡沫咖啡打泡法,打出一層層泡沫,豐富口感。麵質感軟硬適中,有彈性。拉麵也附有一塊叉燒和一片雞肉,炸牛蒡香脆而不發苦。經典座銀炸雞小食也不錯,皮脆肉嫩而不會油膩,優秀!-🔘 雞白湯拉麵 | hkd$148🔘 座銀炸雞 | hkd$58-🍽️ 食物 | Food: 4.5/5🌅 環境 | Environment: 4/5💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 4/5💰 價錢 | Price: 4/5📝 總結 | CP Value: 4.1/5-A foodie documentation of dining experience in restaurants based in Hong Kong 🇭🇰.
🔘 雞白湯拉麵 | hkd$148
🔘 座銀炸雞 | hkd$58
🍽️ 食物 | Food: 4.5/5
🌅 環境 | Environment: 4/5
💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 4/5
💰 價錢 | Price: 4/5
📝 總結 | CP Value: 4.1/5
2024-08-26 1249 瀏覽
已經回訪左幾次,無論日本定香港食,香港店味道都有跟足日本果邊,環境令人置身日本一樣,侍應態度幾好,坐吧枱望住廚師煮野有種享受感覺雞白湯拉麵巨大塊炸牛蒡好誇張,無論就咁食定浸湯都好食,雖然炸過但佢完全無蔬菜炸完果種油膩感,食晒成舊都無問題雞白湯永遠係心目中香港NO.1,上面有層綿密泡沫,下面嘅雞湯十分濃郁,而且飲完唔會口渴,雞湯勁足料,飲得好舒服,好似食左好多隻雞咁雞肉夠嫩,好易咬開,雞味重麵質口感彈牙,日本拉麵從來唔會令人失望,有小麥香,夠掛汁會繼續回訪
雞白湯拉麵

雞肉夠嫩,好易咬開,雞味重

麵質口感彈牙,日本拉麵從來唔會令人失望,有小麥香,夠掛汁

會繼續回訪
2024-08-24
雞白湯拉麵
座銀 Zagin Soba認識我的朋友應該知道,我對拉麵的熱愛已經達到每週必吃一兩碗的程度。難得搵到心水的拉麵店,必定係定期幫襯。座銀就係咁,我就一唔小心變左長期回頭客變成了長期回頭客雞白湯拉麵這裡的大名鼎鼎的雞白湯拉麵超驚喜,特濃的雞白湯底味道濃郁,配上香脆的炸牛蒡,層次感非常豐富。每一口都能感受到濃厚的雞湯香氣,同時師傅也處理得非常好,就算湯頭咁濃郁都唔會有雞的蘇味。搭配著滑順的麵條,真的是讓人欲罷不能,餓起上黎仲可以追加牛蒡雞肉飯,拌入剩下的拉麵湯汁。日式炸雞另外,還點了他們的日式炸雞。用的是來自九州的雞腿肉,經過醃製後炸至外層金黃酥脆,裡面卻保持著嫩滑多汁。搭配上帶酸味的鹽和青蔥,口感更是絕妙,讓人每一口都忍不住再來一塊。
雞白湯
炸雞

座銀 Zagin Soba

日式炸雞

另外,還點了他們的日式炸雞

雞白湯
炸雞
有日同同事傾開香港邊度有好食嘅拉麵🍜⁡佢就首推呢間位於中環嘅座銀,主打係雞白湯⁡一路聽佢形容飲個湯底就好似索左全雞嘅精華🐣心諗係咪咁堅呀,當晚咁啱經開中環,抱住求真嘅精精去試試佢💩⁡🔻雞白湯沽麵點解唔叫拉麵?🙂‍↔️⁡因為佢哋個沾麵湯底係更加濃郁,整法亦有啲唔同⁡個湯好似整泡沫咖啡咁打到佢起泡,無論係就咁飲或者用麵掛湯都增加左綿滑口感⁡麵上到檯,會見到麵湯分開再加上炸牛蒡+蒜粒⁡第一口點都係飲飲個湯架啦🍜唔飲唔知,一飲驚喜連連⁡成個口腔即刻充斥住雞味,湯入面亦都仲有雞🐣⁡麵底建議揀粗麵,因為咁樣先掛到湯,令每一啖麵都可以沾到湯⭐️評分:4/5⁡🔻溏心蛋食拉麵唔整返隻蛋就係周身唔聚財⁡正常發揮,蛋黃冇過熟⁡⭐️評分:3/5⁡😋食物:4/5🍽️環境:4/5💰性價比:3/5👣回頭率:4/5⁡⭐️整體評分:4/5
有日同同事傾開香港邊度有好食嘅拉麵🍜

佢就首推呢間位於中環嘅座銀,主打係雞白湯

🔻雞白湯沽麵
點解唔叫拉麵?🙂‍↔️

因為佢哋個沾麵湯底係更加濃郁,整法亦有啲唔同

麵上到檯,會見到麵湯分開再加上炸牛蒡+蒜粒

第一口點都係飲飲個湯架啦🍜唔飲唔知,一飲驚喜連連

成個口腔即刻充斥住雞味,湯入面亦都仲有雞🐣

麵底建議揀粗麵,因為咁樣先掛到湯,令每一啖麵都可以沾到湯

⭐️評分:4/5

🔻溏心蛋
食拉麵唔整返隻蛋就係周身唔聚財

正常發揮,蛋黃冇過熟

⭐️評分:3/5

😋食物:4/5
🍽️環境:4/5
💰性價比:3/5
👣回頭率:4/5

⭐️整體評分:4/5
2024-05-24
10 分鐘 (堂食)
雞白湯沾麵
評分:★★★★ 【雞白湯沾麵】:呢個沾麵真係唔錯,湯底好濃郁,雞味十足,唔會太鹹。湯底用咗大量雞骨熬製,味道豐富而且有層次感。麵條彈牙,浸落湯度每一口都好滿足。雞肉好嫩滑,應該係用咗低溫慢煮嘅方法,保持咗肉質嘅鮮嫩。配埋炸牛蒡,口感豐富,炸牛蒡脆口而且帶有淡淡嘅甜味,為整體味道加分不少。每一啖都食到湯底嘅濃郁同麵條嘅彈牙,真係一個享受。  【座銀炸雞】:炸雞外脆內嫩,唔會太油膩。每一啖都食到雞肉嘅鮮味,應該係用咗新鮮雞肉,炸得恰到好處。外皮炸得金黃酥脆,內裡嘅雞肉保持咗鮮嫩多汁。配埋佢哋特製嘅醬汁,酸甜適中,為炸雞增添咗一層獨特嘅風味。每一口都係一種享受,真係令人回味無窮。 【環境】:餐廳環境好舒適,裝修簡約有格調。唯一嘅缺點係冷氣有啲凍,建議帶件外套。座位安排得好寬敞,唔會覺得擠迫。  【總結】:Zagin Soba嘅食物質素不錯,雖然價錢有啲貴,但絕對值得一試。
評分:★★★★

【雞白湯沾麵】:

【座銀炸雞】:

【環境】:

【總結】:
2024-07-04 1101 瀏覽
呢間日本過江龍拉麵雖然唔近地鐵 位置唔係好方便 但成日都好多人排隊 今次就等我地試下係唔係真係咁好食啦!我地試左雞白湯同海鮮湯底拉麵 佢地有湯麵同沾麵揀 我地一行6人(其中一個係外國人) 所以都試曬 我地一致認為海鮮湯拉麵係最好味 比個個都推嘅雞白湯仲好味 海鮮湯係以雞拉麵湯底作基礎,加入研磨嘅蝦乾同魚乾一齊烹調,所以個湯底有好濃厚嘅海鮮鮮味😋除咗湯底正之外,隔離嘅牛蒡絲炸到好香脆,配埋拉麵食簡直就係perfect!炸雞都好脆好juicy 😋總括而言,嘢食同服務都一流,但價錢偏進取。價錢:海鮮雞拉麵 $148炸雞 $58

炸雞都好脆好juicy 😋

總括而言,嘢食同服務都一流,但價錢偏進取。

價錢:
海鮮雞拉麵 $148
炸雞 $58
午餐
  • 海鮮。雞 拉麵
  • 海鮮雞拉麵
  • 炸雞
這間拉麵店已經bookmark了好久了 也看到好多人推薦雖然價位相比其他拉麵店較高 但環境 服務 質素真的沒話說主打雞白湯湯底 拉麵選擇也主要圍繞著🐔𓍯 海鮮。雞 拉麵 ($148)這碗的湯底是在雞湯的基礎上 加入蝦干和魚干熬煮的我本身就是很怕煮干拉麵的魚干味道太重但整體蝦味更突出 每條麵條都沾滿了湯汁🥹🫶🏻𓍯 雞。沾麵 ($168)這份沾麵真的是太驚艷了!!!🥹雞白湯上的泡沫和湯底 整體好creamy但湯底不會過鹹或太濃稠 我好喜歡他們的黑椒雞叉燒 好嫩!🫶🏻
這間拉麵店已經bookmark了好久了 也看到好多人推薦
雖然價位相比其他拉麵店較高 但環境 服務 質素真的沒話說
主打雞白湯湯底 拉麵選擇也主要圍繞著🐔

𓍯 海鮮。雞 拉麵 ($148)
這碗的湯底是在雞湯的基礎上 加入蝦干和魚干熬煮的
我本身就是很怕煮干拉麵的魚干味道太重
但整體蝦味更突出 每條麵條都沾滿了湯汁🥹🫶🏻

𓍯 雞。沾麵 ($168)
這份沾麵真的是太驚艷了!!!🥹
雞白湯上的泡沫和湯底 整體好creamy