4K
2020-07-05 782 瀏覽
今(5-7-2020 Sun)朝同老公去買西瓜俾爸爸前,食個早餐,諗無可諗喇,行到嚟路德圍,老公見到呢間,就話呢間啦,ok. 啱啱重有卡位,我哋都係要$34.00嘅早餐A,老公要沙爹牛肉通同西煎雙蛋,加$3.00要凍奶茶少甜.我要雪菜肉絲米同餐肉煎蛋,要七喜.老公再加個椰撻,要$7.00.椰撻即到,其實我唔好椰撻,都食一啖吧,佢幾甜嘅.餐肉煎蛋,煎蛋係半生熟蛋,好正.餐肉得半件重要薄切.雪菜肉絲米口感同味道都正常又唔太鹹.我覺得老公杯奶茶茶味好淡.味道係2.33分上次食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/r-%E5%BA%B7%E6%A8%82%E8%8C%B6%E5%86%B0%E5%BB%B3-%E8%8D%83%E7%81%A3-%E6%B8%AF%E5%BC%8F-r15724/reviews?page=4

椰撻即到,
椰撻
其實我唔好椰撻,都食一啖吧,佢幾甜嘅.

餐肉煎蛋,煎蛋係半生熟蛋,好正.餐肉得半件重要薄切.
餐肉煎蛋
雪菜肉絲米
雪菜肉絲米
口感同味道都正常又唔太鹹.
西煎雙蛋
沙爹牛肉通

我覺得老公杯奶茶茶味好淡.
凍奶茶少甜同七喜
味道係2.33分

2020-07-05
$39 (早餐)
2020-03-30 749 瀏覽
吃過雄記後未喝奶茶的小夫若有所失般,我們仨便走往隔籬的康樂茶冰廳繼續嘆茶!又是一間至小吃大的茶記,舊式香港冰廳的格局和裝潢跟我小時候的一模一樣沒變過! 小夫和好友不約而同選喝熱奶茶,整體來說風味勝於好味哈哈.......... 而小妻則例牌點選凍檸檬茶走甜!茶色清亮而且檸檬片非常足秤,喝下味道清爽收貨有餘啦! 康樂兼賣新鮮出爐麵包、蛋糕和蛋撻,一場來到點兩件蛋撻嘆下先!一上檯真的有點失望蛋和撻竟然分離狀態新鮮有限!!可幸沒期待之下吃味道又沒有太差,還是紙包蛋糕合我意多些!

2020-03-22
在荃灣檢查牙齒,看完後便走去路德圍那邊吃東西,剛剛過早餐時間,有些食店仍未營業,路過茶餐廳就入去,未到中午飯餐時間,選了其它餐吃,麵餐與午餐價錢相同。麵餐 $39元沙爹牛肉麵,牛肉輕微有點筋,加上沙爹醬,芡汁落在公仔麵中,湯頭分外香濃,公仔麵正常單牙,火腿兩小片與煎雙蛋,牛油餐包轉多士,脆度OK,最後飲熱咖啡,滑口微酸,口感也不錯,茶餐廳有沖茶高手。午餐 $39元叉燒湯意粉,叉燒小小硬,火腿庵列,不會煎得太熟,也轉了多士,熱華田,華田粉落得足夠,夠濃味。

麵餐 $39元

午餐 $39元

2019-05-15
2019-04-11 672 瀏覽
<沙嗲牛有驚喜>🐮😈呢間康樂 平時去荃灣食野成日經過 但次次都係食 其它野 例如西餐 小食 今次做完野 食 tea時間 終於丸機會 試下😂睇佢裝修陳設應該都開左幾廿年 反而甘 我覺得佢 d常餐 特餐一定唔會差🍴特餐 37 蚊 😍自選兩個餸同粉類 點左意粉 沙嗲牛 蛋 🐮🥚估唔到有驚喜 因為佢個湯底好邪惡 好多牛嗰 d味撈埋 所以味道香濃 d牛肉係滑牛 個醬汁整得幾好 甜咸適中 😃 意粉係好舊式茶餐味道 口感爽 d 🍝 蛋煎得好好 有兩個蛋 蛋白香滑 一整開 d蛋漿漏出黎 好味🥚熱奶茶就差 d , 奶味 夠 茶味濃左 d . 但都可接受 而且整體平 💪🏻Score 平均分 <6.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#康樂茶冰廳 荃灣荃興徑21 號地下荃發大廈 d座~~~~~~~~~~~~
<沙嗲牛有驚喜>🐮😈

Present 外觀:👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#康樂茶冰廳
荃灣荃興徑21 號地下荃發大廈 d座
~~~~~~~~~~~~
2019-04-11
2019-02-27 838 瀏覽
康樂茶冰廳在荃灣路徳圍歷史悠久,奶茶、菠蘿包,茶客之選。早餐只得四款選擇,但已相當夠做。原因他們有懷舊西餅蛋糕、麵包,很多念舊的食客,正如筆者,久不久都會過來探吓這些包點。菠蘿油、雞尾包、提孑蛋糕、椰撻⋯⋯各適其適。這裡的沙嗲牛肉麵、雪菜肉絲米,我久不久都會過來探班,可是今早要清淡一吓。腿蛋治~由於不是招牌推介,故此不過不失,未有太突出。齋啡~其實這裡的奶茶比咖啡做得出色,可恨的是今天腸胃麻麻,要選擇一下⋯⋯

康樂茶冰廳在荃灣路徳圍歷史悠久,奶茶、菠蘿包,茶客之選。

早餐只得四款選擇,但已相當夠做。

菠蘿油、雞尾包、提孑蛋糕、椰撻⋯⋯
各適其適。

腿蛋治~
由於不是招牌推介,故此不過不失,未有太突出。

腿蛋治

齋啡~

齋啡

2019-02-26
$34 (早餐)
2019-02-08 565 瀏覽
老實說,由小時候直到現在,佢有佢獨特風格!凍檸茶和奶茶的茶香,濃郁,沒有苦澀味。洋蔥豬扒飯,豬扒香脆,嫩滑,豬扒炸得色澤金黃食!洋蔥汁熱辣辣香噴噴,配白飯簡直係絕配!
2019-01-19 353 瀏覽
要去荃灣買野,順便食個下午茶。跟餐既多士係凍既,牛油未溶晒,應該係一早整定既,唔好食。火腿炒蛋油落得太多,油淋淋,蛋好在冇炒過頭,而味道就好普通。叉燒湯意粉叉燒一般貨色,意粉有點煮過龍,一般茶記水準。食完個餐之後到呢杯奶茶,奶茶夠熱,顏色很好,有光澤,輕輕品嚐一口,奶同茶比例啱啱好,好平衡,有茶香之餘奶味也沒有被遮蓋,夠厚身,又夠滑,最合適係食完個餐嘆番一杯,最後飲完條脷唔會覺得鞋,非常難得有既水準
要去荃灣買野,順便食個下午茶。

跟餐既多士係凍既

叉燒湯意粉
叉燒一般貨色,意粉有點煮過龍,一般茶記水準。

2018-12-26 313 瀏覽
聖誕節喺屯門市中心想食個拉麵遇上奇差服務態度! 嬲嬲地去左荃灣行街,行行下見到啲間茶冰廳好有老香港嘅感覺,見佢仲有自己出爐麵包就入去試下啦。舖面装修係有啲舊,但就係咁先有老香港嘅情懷。我地點左一個「麵餐」一個「炸雞翼湯烏東冬」另外叫左兩個菠蘿油,伙記仲好關心咁問:「你地食唔食得哂㗎?」舊式茶記就有啲一種人情味。食物方面,「麵餐」係沙嗲牛肉麵配火腿蛋餐包,唔係珍饈百味只係食得返童年嘅回憶嘅味道!炸雞翼湯烏冬嘅炸雞翼食得出佢本身係鹵水雞翼跟住再拎去炸,外面香口,內裡有淡淡鹵水味!菠蘿油一定要本身有麵包出爐先做得到唔會 散到周圍碎碎!整體而言唔係特別好食,但係有一種情懷,香港人就會明白!我會再返黎食!
炸雞翼烏冬
漢堡扒煎蛋麵
菠蘿油
2018-12-25
聖誕節
炸雞翼烏冬
  • 麵餐
2018-09-29 508 瀏覽
是日趕時間要拿拿林食個晏, 附近餐廳選擇多多, 諗住傳統冰室快靚正應該唔會差得去邊, 點知都有少少落差冰室長期keep住多客, 預左要搭枱。猜想街坊們都係貪全日有常餐, 又有碟頭飯! 點左叉燒蛋飯$38。我明白叉燒要求各有所好, 依個就屬於口感韌,瘦同乾身, 得個咸字無蜜味, 唔岩我口味。個蛋... 麻麻啦, 坦白講好彩有d汁同搭左兩條菜先食得落。熱奶茶唔錯嘅, 當然比佢好飲嘅亦比比皆是, 或者下次都係叫返正常早餐沙爹牛麵會好D ..

2018-07-24 429 瀏覽
日日都要加班差唔多11點鐘先食晚飯每一次都會揸車去荃灣路德圍,又唔想食太飽又怕肥,所以就匆匆忙忙走入康樂茶餐廳,叫咗一份叉燒湯米粉火腿奄列,再加杯凍奶茶少甜食完拿拿臨做埋手尾先
日日都要加班

差唔多11點鐘先食晚飯

食完拿拿臨做埋手尾先
全日午餐
2018-05-31 451 瀏覽
本身入荃灣嘅時候係諗住去家樂冰室,但係因為我個人比較懶,又甘啱要去路德圍做啲野,所以就揀咗方便就腳嘅康樂冰室。叫咗個五香肉公仔麵,失望嘅係佢竟然冇得轉出前一定,只係得公仔麵。不過唔緊要,至少佢冇將公仔麵煮得好琳,所以食落都仲係唔錯。五香肉丁有少少辣,但係非常之惹味,食個光速午餐都算係唔錯。

2018-04-09 568 瀏覽
一間係荃灣路德圍多年的老茶記,沒人唔識。我個人喜歡去嘆下舊式茶記,因為佢地多數杯奶茶,才飲到功夫,飲到茶香、奶滑。唔會澀口、或茶奶味咩都無.......傳統的午餐:$35叉燒湯意、火腿奄列、餐包、餐茶。煮法味道都跟之前的做法差不多,淡淡的湯配有咬口的意粉,幾塊叉燒、輕量的小奄列。如果餐包可以熱或暖就更好。食到的就是街坊懷舊情味。。唔駛要趕你埋單,就算搭座的卡位,感覺都闊過某些新開的茶記卡位。對面兩個男人坐埋,唔會手踭撞手踭。

傳統的午餐:$35
叉燒湯意、火腿奄列、餐包、餐茶。

2017-12-14 730 瀏覽
康樂茶餐廳,是一間好舊嘅茶餐廳,但並不如外間的餐廳員工,餐廳愈老,員工愈辣! 呢到嘅每一個員工都好有禮物,會主動同你講早晨,又客客氣氣呀!咁好嘅服務態度,令我專登上黎寫食評讚一讚呀!早晨嘅沙嗲牛肉麵, 新鮮牛肉配有彈牙公仔麵,越食越有口感!火腿炒蛋係必食嘅,雖然沒有落牛奶炒蛋,但食落好有家的感覺,香滑蛋味,其他餐廳少見。

2017-11-19 535 瀏覽
朝早完成驗身後,由於禁食了超過8小時,非常肚餓,急不及待要吃早餐。來到康樂茶冰廳,其懷舊的裝修格局,必定是傳統的味道。餐肉炒蛋餐肉煎得香脆,但略為過油,炒蛋也很軟滑,口感一流。沙嗲牛肉公仔麵經沙嗲醬調味後,牛肉味突出,質感鬆軟,沒有添加任何鬆肉粉,公仔麵香滑幼身,軟硬度剛剛好,食得津津有味。熱奶茶奶茶香滑幼細,茶味香奶味調配得恰到好處,我喜歡加點點糖,提升奶茶的味道。整體來講,味道不錯,我必定會再三回頭品嘗。

來到康樂茶冰廳,其懷舊的裝修格局,必定是傳統的味道。

餐肉炒蛋
餐肉煎得香脆,但略為過油,炒蛋也很軟滑,口感一流。

沙嗲牛肉公仔麵

熱奶茶

整體來講,味道不錯,我必定會再三回頭品嘗。

早餐
今日早餐都未食就去左行街喇,行到咁上下,心血來潮想食常餐,因為就咁食飯感覺太heavy 了戴左我去懷舊茶餐廳,見到餐廳好有細個爸爸戴去食茶餐既感覺,仲要細個偷飲爸爸爸奶茶,然後變左😩咁既樣,仲完全5明點解大人咁鐘意飲咁苦既嘢。。。。原來有d嘢係大個左先識欣賞😂講翻正題先,入到餐廳,已經聞到好香既茶味同包味。選擇好多,但最後都係揀左食午餐,就揀左麵餐,問左姐姐,原來多士5洗加錢,所以就由餐包變左多士喇好有家既味道,如果去外國讀書or travel,依個餐就係我突然會好想食既嘢,其實叉燒係普通既,不過我好欣賞個多士,好有咬口,熱辣辣,加埋就溶既牛油,5知係咪佢地自己整嫁呢?沙嗲牛麵,好食,所有嘢都好新鮮,好味!我個人最欣賞佢個奶茶,茶味夠濃,感覺到個茶底既絲襪有翻咁上下年資😂😂總括而言,小店愈執愈多。依d味道5知仲可以揾到幾耐,所以把握時間,多點支持佢地先

講翻正題先,入到餐廳,已經聞到好香既茶味同包味。

選擇好多,但最後都係揀左食午餐,

5知係咪佢地自己整嫁呢?
麵餐

沙嗲牛麵,好食,所有嘢都好新鮮,好味!

2017-10-29
麵餐