2024-10-12 166 瀏覽
經過大學站A1出口就見到呢間Cafe。地方都幾Chill幾舒服,坐低慢慢休息一下。不知不覺原來都幾多大學生入黎🥢 BBQ手撕豬芝士拖鞋包拖鞋包其實係義大利嘅巧巴達包,因為佢高水份,剛烤完外皮薄而酥脆,內裡輕盈鬆軟。將BBQ汁手撕豬肉鮮同熱融芝士夾入裡面,一口拉絲,口感豐富美味🥢 焦糖洋蔥,蘋果,芝士多士意粉充滿創意感覺~ 焦糖洋蔥的甜味與酸甜的蘋果完美融合,形成獨特的對比。每啖都食到甜甜地又帶小小酸嘅刺激。上面再加小小芝士香氣,提升層次🍰 香梨薑黃吉士蛋糕香梨的清香與薑黃的淡淡辛香互相提升味道。吉士口感滑而不膩,幾好味😋🍵 抹茶拿鐵拉花精緻,入口奶香濃郁,抹茶不太苦澀👍🏻☕️ 手沖咖啡(Papua New Guinea)今日係用咗比較深烘豆,味道較濃,餘韻帶有水果香氣同巧克力。口感滑順

🥢 BBQ手撕豬芝士拖鞋包

🥢 焦糖洋蔥,蘋果,芝士多士意粉

🍰 香梨薑黃吉士蛋糕

🍵 抹茶拿鐵
拉花精緻,入口奶香濃郁,抹茶不太苦澀👍🏻

☕️ 手沖咖啡(Papua New Guinea)
2024-10-07
午餐
  • BBQ手撕豬芝士拖鞋包
2024-10-08 191 瀏覽
西營盤休閑木系cafe推介🥰1. 北非蕃茄焗蛋配包 $88好特別 個sauce用個pan仔上 所以保溫得好好 個蕃茄汁十分濃郁 仲有好多洋蔥做配料 所以有咬口得黎又香啲 個蛋都好有蛋味 啱啱好熟嘅太陽蛋 用烘脆左嘅包點一點 幾惹味2. 肉桂糖西多士 $112好少見到有cinnamon 做主題嘅多士 食落幾有驚喜 肉桂味幾出 食落十分鬆軟同濕潤 點埋個蜜糖食仲輕輕調一調個肉桂香 少少甜又唔會太甜 同人share食啱啱好3. 煙薰布里巴斯克芝士蛋糕 $58個cheesecake都唔錯 cream cheese味超級出 有少少流心嘅感覺 十分飽肚4. 焙茶拿鐵 $45個拉花十分之靚 見到個barista攞左唔少獎 真係實至名歸 靚得黎又好飲 焙茶味都好香好濃5. 伯爵茶拿鐵 $45有伯爵茶嘅清香 飲落好smooth好舒服 一樣好靚 打卡able📍廿一由八 西環石塘咀山道93號地舖
西營盤休閑木系cafe推介🥰

1. 北非蕃茄焗蛋配包 $88

2. 肉桂糖西多士 $112

3. 煙薰布里巴斯克芝士蛋糕 $58

4. 焙茶拿鐵 $45

5. 伯爵茶拿鐵 $45

📍廿一由八
2024-10-07 164 瀏覽
西環既廿一由八,裝修骨子。環境輕鬆愜意,睇黎幾適合朋友聚會或自己一人都不錯。我地一行兩人叫左幾樣野,香烤羽衣甘藍和南瓜溫沙律搭配義式糖醋紅洋蔥汁,並加上烤雞扒,係健康與美味既結合。羽衣甘藍烤過所以有特別香脆口感加上糖醋醬汁的酸甜平衡左味道,而烤雞扒香口多汁,不錯。蕃茄消冷天使麵,配蜂蜜忌廉與巴馬火腿。天使麵口感細膩,而蜂蜜忌廉及巴馬火腿的鹹香就加左層次感。甜品方面,巴斯克芝士蛋糕,外層微焦,內裡柔滑,加上濃郁芝士香。而百里香蘋果氣泡水和番石榴椰子水,賣相頗出眾,味道亦清新。

而百里香蘋果氣泡水和番石榴椰子水,賣相頗出眾,味道亦清新。
1K
2024-10-05 145 瀏覽
上星期去過一間有feel 的木系·文青cafe 🪵🌿 我見cafe 的實木家具幾特別,原來係木工傢俬工作室開嘅,成間舖都係自家設計,以木造🪵桌椅為主,中間位置有張長方形玻璃木枱好養眼,加上有可以坐在窗邊位的座位,又可坐入面實木家具慢慢嘆咖啡☕️都非常寫意!食物方面我特別喜歡其精緻手工甜品🍮呢海鹽香緹忌廉天使蛋糕帶有淡淡海鹽風的蛋糕質地香濃可口,配忌廉奶蓋口感滋味!花生拿鐵☕️濃郁奶香中又帶有花生🥜香味口感順滑焙茶拿鐵 ☕️我選了燕麥奶作為拿鐵的奶,都完美地融合到,茶底香濃使我難忘!
上星期去過一間有feel 的木系·文青cafe 🪵🌿

食物方面我特別喜歡其精緻手工甜品🍮呢

海鹽香緹忌廉天使蛋糕
帶有淡淡海鹽風的蛋糕質地香濃可口,配忌廉奶蓋口感滋味!

花生拿鐵☕️
濃郁奶香中又帶有花生🥜香味口感順滑

焙茶拿鐵 ☕️

2024-09-30 180 瀏覽
◐西環chill Cafe必試焦糖布甸法式多士西環最近新開嘅cafe ,一個人帶部laptop 食件cake可以坐一個下晝😆 環境賀座位好舒適。期間限定嘅Fuzi 勁special,有2 層layer,上次小小帶苦似咖啡,下層係柚子酸酸甜甜。另外都叫咗杯石榴汁,味道新鮮main可以考慮試下慢煮牛臉肉,紋理可以睇到幾嫩滑,都保留到咬口,醬汁都叫特別。而甜品我俾焦糖吉士布甸法式多士幅相吸引咗!食落原來都勁好食!上層甜甜地,多士都鬆軟。自家製蛋糕都唔可以錯過,偏向Fresh口味,唔會偏甜,係柚子夾心,質地偏硬小小,蘸cream醬都好味😋
◐西環chill Cafe必試焦糖布甸法式多士

2024-09-29 254 瀏覽
木藝嘅舒適空間,簡約明淨,坐窗邊位望住日光照射,非常寫意!👉🏻焦糖燉蛋西多士 French Toast賣相好吸引,外酥內軟嘅口感,燉蛋嘅香濃同焦糖嘅香甜完美結合,配新鮮士多啤梨,增添清新口感 !👉🏻煙燻嫩雞胸佐香料茄子漬 雞肉好鮮嫩亦幾厚身,配軟淋茄子漬,好清新,而且香料味好突岀,加上微微嘅煙燻味,好有層次感,自家研製,係第二度真係食唔到!👉🏻海鹽香緹忌廉天使蛋糕蛋糕質地輕盈柔軟,配忌廉奶蓋,帶有淡淡海鹽風味!👉🏻抹茶拿鐵微苦嘅甘醇感,濃郁奶香,口感順滑!👉🏻焙茶朱古力焙茶同朱古力嘅味道完美地融合,茶底香濃,朱古力嘅甜唔會太搶味,絲滑口感,好讚!
木藝嘅舒適空間,簡約明淨,坐窗邊位望住日光照射,非常寫意!

👉🏻焦糖燉蛋西多士

👉🏻煙燻嫩雞胸佐香料茄子漬

👉🏻海鹽香緹忌廉天使蛋糕
蛋糕質地輕盈柔軟,配忌廉奶蓋,帶有淡淡海鹽風味!

👉🏻抹茶拿鐵
微苦嘅甘醇感,濃郁奶香,口感順滑!

👉🏻焙茶朱古力
幫襯勁買💛廿一由八🔘@cafe_twenty_one_from_eigh「廿一由八」併出老闆嘅姓氏「黃」,源於木匠正正係將一支支平凡嘅木材組合成一件件作品🪵木制家具品牌嘅副線,由觀塘搬咗嚟文青文化聞名嘅西區,以店主最擅長嘅木藝打造出一個自然舒適嘅環境,落地大玻璃讓大量自然光引入室內,坐係homemade嘅木枱木櫈一邊品味手製傢具嘅質感,一邊享受靚啡🪑nutty深炒同fruity淺炒兩款豆嘅選擇,再由拉花比賽咖啡師坐鎮為大家送上精緻嘅拉花拿鐵🥛Yuzu Fizz🍊唯二有圖嘅 Summer Special📷 第一啖飲落充滿清新嘅柚子香氣,微微嘅氣泡感讓口感輕盈,攪勻後將咖啡嘅甘醇平衡過嚟🔃Hot Latte☕️濃郁順滑,奶泡細膩,係一杯舒緩嘅nutty咖啡😌香烤羽衣甘藍南瓜溫沙律配義式糖醋紅洋蔥汁 烤雞扒🥬抹上橄欖油再香烤嘅羽衣甘藍帶口感咔嚓咔嚓💢 一片片帶皮南瓜綿密軟糯,鋪上粉紅色嘅糖醋紅洋蔥絲同南瓜籽同藜麥,層次感豐富📚 淨食沙律唔夠飽?可以追加protein🍗 少鹽低油咁煎嘅雞扒,食落都幾健康🧂紅酒燴牛面頰配甘荀蓉🐂以為係似牛扒咁一塊,點知係又大又厚嘅一舊🥩! 即使咁厚肉📐 但經長時間
幫襯勁買💛

廿一由八🔘
@cafe_twenty_one_from_eigh

Yuzu Fizz🍊

Yuzu Fizz

Hot Latte☕️

Hot Latte

濃郁順滑,奶泡細膩,係一杯舒緩嘅nutty咖啡😌

香烤羽衣甘藍南瓜溫沙律配義式糖醋紅洋蔥汁 烤雞扒🥬

香烤羽衣甘藍南瓜溫沙律配義式糖醋紅洋蔥汁 烤雞扒

紅酒燴牛面頰配甘荀蓉🐂

紅酒燴牛面頰配甘荀蓉

以為係似牛扒咁一塊,點知係又大又厚嘅一舊🥩! 即使咁厚肉📐 但經長時間燉煮,腍身入味,入口即化,中間夾住一層層嘅骨膠原,比食牛扒更正🤭 作為一道配菜菜泥,綿滑甘荀蓉帶嚟清新嘅甜味,一啲草青味都冇🥕 最後汁上經典配搭紅酒汁,絕對唔係間只提供輕食嘅cafe!

煙薰布里巴斯克芝士蛋糕🧀

煙薰布里巴斯克芝士蛋糕

精粹就係夠燶🤓 燶面爆烈又燶得夠徹底,烤得美美嘅琥珀色🤎 帶點煙燻味,香濃幼滑嘅芝味享受,再淋上焦糖漿☺️

廿一由八提供了多樣化的選擇,從輕食嘅沙律toast、真係要煮嘅千層麵同牛扒、到法式吐司同pastry,絕對係間睇得、坐得又食得嘅Cafe🦦

支持良心小店💛
Yuzu Fizz
Hot Latte
香烤羽衣甘藍南瓜溫沙律配義式糖醋紅洋蔥汁 烤雞扒
煙薰布里巴斯克芝士蛋糕
2024-09-28 181 瀏覽
廿⼀由八☕️一間由觀塘到西環,樸實木系的咖啡店。記得之前一心想去吃他家的Tiramisu,可惜兩度賣光失望而回,這次終於嚐到了!紅酒燴牛面頰配甘筍蓉 ($258) 好出色嘅main! 牛面頰煮得好軟腍! 紅酒sauce甜甜的,加上配菜甘筍蓉好夾! 推介!焦糖燉蛋西多士 ($138) 上面一層帶有焦香嘅焦糖燉蛋,甜而不漏,增加蛋香,軟滑嘅焦糖燉蛋加香脆嘅西多士,口感好豐富! 同樣推介!Timamochi ($38) 盒裝的提拉米蘇好精緻,芝士軟滑,中間一層薄薄的麻糬,整體口感濕潤軟綿花生拿鐵 ($50) 花生和咖啡味剛好balance,亦吃到花生顆粒,花生友可以一試!Chocolate Tonic ($56) 第一次嘗試朱古力湯力,可可味比想像中濃,但在Tonic中亦不失清新感覺,不錯啊!整體食物質素幾高質,而且位於石塘咀一條斜坡上,更為清靜。慢慢地、靜靜地,是奢侈的享受
廿⼀由八☕️

2024-09-24 255 瀏覽
喺西環,一個落地大玻璃,木製嘅傢俬,過咗一個好舒服嘅晏晝~ 呢一間Cafe,我幾年喺觀塘嘅時候就已經食過,當時心目中嘅評價已經好高☺️ 而近年,廿一由八cafe搬咗去西環地舖🌄 Sea Salted Chantilly Angel Cake 海鹽香緹忌廉天使蛋糕$58呢個蛋糕真係令我念念不忘!口感好特別🥹必須推介一下!真係出乎意料嘅好食!蛋糕軟滑,海鹽同忌廉嘅配搭令口感層次豐富,唔會太甜,食完會想再食多件😻Cinnamon Sugar 肉桂糖西多士 $112望住個牛油慢慢滴落個西多士度,已經覺得好有食慾。食落口唔會太甜,啱晒鍾意食西多士嘅朋友😚Irresistible Lasagna with Roasted Broccoli經典義式千層麵配香烤西蘭花$158比外面食到嘅更加多層,千層麵嘅邊邊焗到有少少脆,食到更加多口感😽 肉醬亦都非常足料!matcha latte🍵 (L) $45Ice latte☕️ $48帶小朋友嚟嘅話仲可以嗌babyccino! 無論甜品或者鹹食主食飲品,呢度都好多選擇,仲係一間有晚市嘅cafe! 絕對值得一試!

呢個蛋糕真係令我念念不忘!口感好特別🥹必須推介一下!

Cinnamon Sugar 肉桂糖西多士 $112

經典義式千層麵配香烤西蘭花$158

matcha latte🍵 (L) $45
Ice latte☕️ $48

帶小朋友嚟嘅話仲可以嗌babyccino!

2024-09-20
2024-09-24 189 瀏覽
📍 廿一由八 (西環)西環石塘咀山道93號地舖👉 香烤羽衣甘藍、南瓜溫沙律配義式糖醋紅洋蔥汁,加配bbq手撕豬💰95+20😋😋😋😋.9/5羽衣甘藍的香烤口感與南瓜的甜美完美結合,義式糖醋紅洋蔥汁則增添了一絲酸爽,平衡了整體味道。手撕豬肉柔軟多汁,搭配沙律,讓人吃得津津有味👉 紅酒燴牛面頰配甘荀蓉💰258😋😋😋😋.8/5牛面頰燉煮至軟嫩,紅酒的濃郁香氣滲透每一口,搭配甘荀蓉的滑順口感,讓人感受到層次分明的風味。這道主菜無疑是精緻的享受👉 海鹽香緹忌廉天使蛋糕💰58😋😋😋😋.8/5天使蛋糕輕盈如雲,香緹忌廉的甜度恰到好處,海鹽的點綴更添風味,讓人驚喜。每一口都彷彿在享受雲端的輕柔👉blackccnio 💰46😋😋😋😋.9/5blackccnio 的苦與酸在口中碰撞,清新的口感十分解膩,特別適合在炎熱的日子享用。咖啡的濃郁與碳酸水的清新形成絕妙平衡👉 Flat white💰45😋😋😋😋.7/5Flat White展現出專業的咖啡技術,奶泡絲滑細膩,與濃郁的濾咖啡完美融合。每一口都令人感受到香醇的咖啡香氣回頭: yes,廿一由八咖啡是一家充滿藝術氛圍的咖啡館,位於香港大學附近。店內環境溫馨舒適
📍 廿一由八 (西環)

💰95+20

💰46

👉 Flat white
💰45
😋😋😋😋.7/5

回頭: yes,廿一由八咖啡是一家充滿藝術氛圍的咖啡館,位於香港大學附近。店內環境溫馨舒適,擁有現代與木系元素的裝潢,適合朋友聚會或獨自靜思。咖啡選用優質豆品,提供多樣的手沖、意式等選擇,並搭配精緻的手作甜點,味道獨特。食物搭配既有創意又具風味,讓人對每一道菜都有新的期待!無論是品味咖啡還是尋找靈感,廿一由八咖啡都是理想之選👍🏻👍🏻👍🏻😚
2024-09-24 209 瀏覽
📍 廿一由八 (西環)西環石塘咀山道93號地舖👉 煙燻嫩雞胸佐香料茄子漬(無麩質)💰148😋😋😋😋.9/5煙燻嫩雞胸的口感輕盈,煙燻的香氣與肉質的鮮嫩相得益彰。搭配的香料茄子漬則為整道菜增添了豐富的層次,茄子的柔軟與香料的濃烈相互融合,讓人每一口都充滿驚喜👉 焦糖燉蛋西多士💰138😋😋😋😋.9/5焦糖燉蛋西多士的外表金黃酥脆,內裡則是綿密柔滑的燉蛋,口感對比令人驚艷。甜而不膩的焦糖為這道甜品增添了獨特的風味,每一口都是幸福的滋味👉 煙薰布里巴斯克芝士蛋糕💰58😋😋😋😋.6/5煙薰布里巴斯克芝士蛋糕帶來了一種意想不到的風味,煙燻的味道與芝士的醇厚結合,形成了一種獨特的口感體驗。外層微焦的脆皮與內裡的綿密柔滑形成強烈對比,讓人每一口都充滿享受👉 番石榴椰子水💰48😋😋😋😋.6/5番石榴椰子水清新可口,甜度適中,十分解渴。番石榴的果香與椰子的香甜相互輝映,讓人瞬間感受到熱帶風情👉 凍美式咖啡💰43😋😋😋😋.8/5凍美式咖啡濃郁而不苦,冰涼的口感非常適合炎熱的天氣。咖啡的香氣撲鼻而來,搭配冰塊的清爽,令人精神為之一振回頭: yes,廿一由八環境舒適,地點方便,鄰近港鐵站,食物方便不僅在味道上相
📍 廿一由八 (西環)
西環石塘咀山道93號地舖

👉 煙燻嫩雞胸佐香料茄子漬(無麩質)
💰148

😋😋😋😋.6/5

👉 凍美式咖啡
💰43
😋😋😋😋.8/5

回頭: yes,廿一由八環境舒適,地點方便,鄰近港鐵站,食物方便不僅在味道上相得益彰,還在視覺上給人以享受,無論是主菜還是甜品,均展現出高水準的廚藝和創意👍🏻👍🏻👍🏻💕🥗🍵🍸
還記得四年前到訪過廿一由八的觀塘店,當時很喜歡他們的薑黃蛋糕,原來今年他們把店搬到西環!新店落地玻璃窗採光度十足,尤其喜歡他們的長檯角落位置🤎餐廳食物款式甚多,意粉、ADB、三文治、西多應有盡有🍴 非常推介焦糖燉蛋西多士($138),西多士烘至黃金焦脆,蛋香味十足🥪 夏天必點開胃的蕃茄漬冷天使麵($128),配上蜂蜜忌廉增加口感又不會太膩🍝🍯很可能到訪當天沒有Tiramochi🥹 不過煙燻布里巴斯克芝士蛋糕($58)也很不錯,帶適量的鹹香風味,還是gluten free的喔~他們家的咖啡也是非常專業☕️ Combo set ($65) 可以一次過品嘗espresso和奶啡兩種風味!Strawberry Cold Brew ($58) 也非常推介✨ 雖然是cold brew,但啡味仍然非常突出,帶天然士多啤梨清香🍓

早餐
2024-09-24 152 瀏覽
最近同朋友去咗香港大學行吓,離開時發現喺山坡下面有間幾Chill嘅咖啡店,本身諗住入去坐坐嗌杯Latte吹吓水,點知吹吹吓就食埋佢個$388嘅晚餐。巴馬火腿忌廉芝士果仁卷只能說非常足料非常美味,果醬仲有粒粒果肉,值得一試。法式紙包柑橘三文魚柑橘汁溶入三文魚肉內令三文魚咬落香甜鮮嫩,特製嘅五香法式多士口感鬆軟又惹味,沙律菜新鮮之餘佢仲加咗檸檬和蜜糖,都幾特別。楓糖碧根脆脆估唔到喱個 French Toast 咁大個,楓糖漿基本上包住整個多士,麵包帶少少鹹,配搭剛剛好唔會生痱滋。草莓薄荷士多啤梨味突出,薄荷味唔太重,仲加了少少酒,作為餐飲係一個唔錯嘅選擇。

巴馬火腿忌廉芝士果仁卷
只能說非常足料非常美味,果醬仲有粒粒果肉,值得一試。

2024-09-23
5 分鐘 (堂食)
草莓薄荷
在港大接朋友,剛巧下雨,於是到旁邊的咖啡店吃晚餐點了二人套餐($560)包1前菜+2主菜+2飲品前菜:雞肉蘇格蘭炸蛋薄薄的炸漿包裹著免治雞肉,裡面的雞蛋仍然流心,熱辣辣剛炸起配上香料,美味的開胃菜,下面的生菜絲可解膩主菜:250克美國肉眼扒配烤時蔬及壓薯(+$80)牛扒上桌時已貼心切好,肉質有咬口且香濃牛肉味,仍然保留肉汁;烤薯仔以香料調味,口感綿密,喜出望外波隆那肉醬千層麵配烤西蘭花相當邪惡的肉醬千層麵,芝士份量足料,麵條仍帶煙韌,旁邊的酸甜蕃茄醬帶清新中和口感,推介Craft beer有多款選擇,選了香港啤酒,焦糖香氣撲鼻,入口很香麥味Chocolate Rumic加了Rum酒的朱古力帶點酸味,朱古力香濃,女生會很愛巴斯克芝士蛋糕 $58最後另外加了芝士蛋糕,中間流心,加了鹽讓咸味吊起甜味,芝士味濃郁,好吃總括來說味道出色,感覺Cozy,值得試試
在港大接朋友,剛巧下雨,於是到旁邊的咖啡店吃晚餐

點了二人套餐($560)
包1前菜+2主菜+2飲品

前菜:雞肉蘇格蘭炸蛋

主菜:250克美國肉眼扒配烤時蔬及壓薯(+$80)

波隆那肉醬千層麵配烤西蘭花

Craft beer
有多款選擇,選了香港啤酒,焦糖香氣撲鼻,入口很香麥味

Chocolate Rumic
加了Rum酒的朱古力帶點酸味,朱古力香濃,女生會很愛

巴斯克芝士蛋糕 $58

總括來說味道出色,感覺Cozy,值得試試
2024-09-22 680 瀏覽
星期六同朋友參加咗鞋店嘅試跑活動,喺中環附近嗰度探索香港,活動完結之後即刻落大雨。我同朋友提議返大學嗰邊避雨。整理好之後呢我哋又肚餓所以就去搵咗附近嘅餐廳,冇諗過而家西環附近嘅餐廳變化咁大,比我發掘咗呢間新嘅Cafe!等我哋坐低慢慢嘆吓先!Red Wine Braised Beef Cheeks with Carrot Purée (Gluten free)紅酒燴牛面頰配甘筍蓉 $258大大份牛面頰,切出嚟好鬆軟,大約半成熟,入邊有啲粉紅色。食落去好有牛嘅味道,而且有脂肪部份,所以好軟滑。甘筍蓉就做得正常嘅西餐咁樣,取代咗薯蓉更加健康。嚟到咖啡店梗係要試吓呢度嘅法式多士,用嚟打卡扮吓文青啦!Creme Brûlée 焦糖燉蛋西多士 $138呢隻法式多士,賣相好靚,表面上嘅焦糖燉蛋做得好正宗,鍾意佢上面好多生果同埋食用花,啱晒好鍾意打卡嘅我同埋閨蜜。我哋淨係拎住相機影相都好開心。Smoked Brie Burnt Cheesecake 煙薰布里巴斯克芝士蛋糕(Gluten free) $58欣賞佢呢隻芝士蛋糕嘅賣相,好似日式嘅蛋糕店入邊見到嘅款式,同成個餐廳嘅格局完全冇違和感。芝士蛋糕嘅

紅酒燴牛面頰配甘筍蓉 $258
紅酒燴牛面頰配甘筍蓉

嚟到咖啡店梗係要試吓呢度嘅法式多士,用嚟打卡扮吓文青啦!

Creme Brûlée 焦糖燉蛋西多士 $138
Creme Brûlée 焦糖燉蛋西多士

欣賞佢呢隻芝士蛋糕嘅賣相,好似日式嘅蛋糕店入邊見到嘅款式,同成個餐廳嘅格局完全冇違和感。芝士蛋糕嘅味道正常發揮,佢臨上一層糖漿,好光滑嘅感覺。

伯爵茶拿鐵 (凍) ☕️ $48

伯爵茶嘅花瓣點綴咗奶白色嘅latte,賣相好吸引,飲落去都有伯爵茶嘅味道。清新又好飲。
伯爵茶拿鐵  (凍)

焙茶朱古力🍫(凍) $58

好味😋,焙茶甘香,朱古力濃郁,不會太甜,很好。
焙茶巧克力  (凍)

整體感覺覺得好似去咗日系無印風嘅餐廳,同閨蜜朋友渡過一個開心嘅下午茶時光。

廿一由八 (石塘咀)

📍西環石塘咀93號地舖 (香港大學站B1出口附近步行10分鐘)

香港大學嘅學生及教職員可以享有九折優惠!💜😆
紅酒燴牛面頰配甘筍蓉
Creme Brûlée 焦糖燉蛋西多士
伯爵茶拿鐵  (凍)
焙茶巧克力  (凍)
  • Red Wine Braised Beef Cheeks with Carrot Purée (Gluten free) 紅酒燴牛面頰配甘筍蓉
  • 伯爵茶拿鐵 (凍)
  • 焙茶朱古力🍫(凍)