:/📍 廿一由八 西環期待了很久的咖啡店😚今日有機會同朋友到訪呢一晶由香港本地木工傢俬工作室營運的cafe🪑🪜聽說店舖傢俬全部都是自家設計😳Woody環境裝修 加上少許隱蔽的地理位置使人感到無比寧靜舒適🥰💕 Chill~ Relax~#kcneatinginhongkong🕯️ 北非蕃茄焗蛋 Shakshuka🍅🍳 (HKD$88)Sourdough 配蕃茄汁焗蛋組合🍅正正常常 番茄醬汁調味略為較淡蛋黃做到流心效果🍳😆都係你想像到嘅味道 相對上比較健康🕯️ 香烤雜菇蘋果扁意粉配發達芝士🍎🧀 (HKD$128)酸酸甜甜 幾開胃🍎蘋果配上芝士 中和之間膩膩嘅感覺相對上食落感覺冇咁heavy🤪不過就見仁見智😂 朋友就覺得煮熟咗嘅蘋果配上意大利粉 呢個Combo有啲奇怪🕯️蕃茄漬冷天使麵配蜂蜜忌廉🍝🍯 (HKD$128)加配巴馬火腿 Parma Ham🥓 (+HKD$20)有種Fusion菜感覺 🇮🇹 x 🇯🇵食落口感清新fresh🤩 蜂蜜忌廉微徵中和番茄汁嘅酸味 味道完美balance 組合十分特別😋 值得一試🕯️焦糖燉蛋西多士Cream Brûlée🍮🍞 (HKD$138)焦糖燉蛋味道濃郁🥚而且不
📍 廿一由八 西環

期待了很久的咖啡店😚

聽說店舖傢俬全部都是自家設計😳
Woody環境裝修 加上少許隱蔽的地理位置
使人感到無比寧靜舒適🥰💕 Chill~ Relax~

#kcneatinginhongkong

Sourdough 配蕃茄汁焗蛋組合🍅
正正常常 番茄醬汁調味略為較淡
蛋黃做到流心效果🍳😆
都係你想像到嘅味道 相對上比較健康

🕯️ 香烤雜菇蘋果扁意粉配發達芝士🍎🧀 (HKD$128)

酸酸甜甜 幾開胃🍎
蘋果配上芝士 中和之間膩膩嘅感覺
相對上食落感覺冇咁heavy🤪

🕯️蕃茄漬冷天使麵配蜂蜜忌廉🍝🍯 (HKD$128)

加配巴馬火腿 Parma Ham🥓 (+HKD$20)
有種Fusion菜感覺 🇮🇹 x 🇯🇵

焦糖燉蛋味道濃郁🥚而且不會太甜😋
令人一啖接一啖 朋友跟我share份 都想再叫多一份😂 太邪惡啦!!

小總結: 咖啡店裝修配有原木傢俬及落地大玻璃,適合打卡之餘 搵到一個跟朋友談天闊地的好地方 而食物方面較推薦甜品😳比較出色💕

🔓 廿一由八 西環
Address: 西環石塘咀山道93號地舖
營業時間: 星期一至四,日 9:00am - 6:00pm
星期五至六 9:00am - 6:00pm | 6:30pm - 10:00pm
*港鐵香港大學站A1出口, 步行約5分鐘
2024-08-18
5 分鐘 (堂食)
  • 焦糖燉蛋西多士
2024-09-21 138 瀏覽
在港大附近的🪵木系Cafe簡約的店面,進去環境舒適,音樂好聽,店員很好,會主動加檸檬🍋水,是個與好友聚餐傾偈的好地方1️⃣巴馬火腿忌廉芝士果仁卷咸甜口,搭配果仁的口感,口感豐富,搭配果醬,好吃不膩,餡的搭配剛剛好,一口一個2️⃣法式紙包柑橘三文魚配托斯卡納五香法式多士和沙律🥗🐟三文魚份量很足,一向對三文魚麻麻的我來說,這次吃了很多,而且很新鮮,煮得很好,不會很腥,搭配柑橘🍊口感好清新,多士也很好吃,面上的配料,融合在多士里,很特別少吃到這種味道,好吃😋3️⃣甜品-檸檬🍋芝士🧀蛋糕跟三文魚那個包包很像,都是法式多士,軟綿綿的口感,搭配檸檬🍋芝士醬好好吃很清新的口感,醬料很足很喜歡,以為會有點膩,但吃起來不會,最後都吃完了😋barbie with gin好喝不知不覺中,有點酒的味道,不會醉,好喝
在港大附近的🪵木系Cafe

3️⃣甜品-檸檬🍋芝士🧀蛋糕
檸檬芝士蛋糕

barbie with gin
barbie  with  gin
好喝不知不覺中,有點酒的味道,不會醉,好喝
巴馬火腿忌廉芝士果仁卷
法式紙包柑橘三文魚配托斯卡納五香法式多士和沙律
檸檬芝士蛋糕
barbie  with  gin
  • 法式紙包柑橘三文魚配托斯卡納五香法式多士和沙律🥗
2024-09-18 454 瀏覽
最近週末喜愛𝚌𝚊𝚏𝚎 𝚑𝚘𝚙𝚙𝚒𝚗𝚐☕️「廿一由八」由觀塘搬到西環,落地玻璃窗採用自然日光,室外被樹木包圍🌳 而室內裝潢以木製家具為主,溫馨恬靜,頗有日系咖啡廳感覺.ᐟ 𝙲𝚊𝚏𝚎黎講食物選擇幾豐富,而且咖啡都十分講究,由拉花比賽得獎咖啡師坐鎮,真心好高質‼️❝ 茴香香梨沙律 $𝟖𝟖 ❞整整一大盤沙律超足料.ᐟ 沙律菜非常新鮮,搭配切片香梨﹑核桃﹑芝士粉﹑檸檬蜂蜜油醋醬,味道清新開胃😋 另外可加$𝟸𝟶追加𝙱𝙱𝚀手撕豬,豬肉柔嫩軟腍又充滿肉汁,推介必加👍🏻❝ 焦糖燉蛋多士 $𝟏𝟑𝟖 ❞推介必點💫 結合西多士同焦糖燉蛋🍮,口感非常鬆軟,充滿蛋香.ᐟ 多士鋪上一層超厚吉士醬﹑新鮮士多啤梨﹑藍莓,再以火槍炙燒焦糖🔥,真係有𝚌𝚛𝚎𝚖𝚎 𝚋𝚛𝚞𝚕𝚎𝚎既香氣,好有驚喜.ᐟ ❝ 𝑶𝑹 𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒐𝒄𝒉𝒊 $𝟑𝟖 ❞必試招牌甜品🌟 每日限量供應,用罐頭裝住好得意.ᐟ 將麻糬加入𝚝𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞,口感煙靭,面層灑上可可粉,同時帶有軟滑芝士﹑咖啡同酒香,又一驚喜之作👍🏻😍❝ 𝑯𝒐𝒕 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 $𝟒𝟖 ❞抹茶latte味道香濃,抹茶同牛奶比例完美,入口甘香順滑.ᐟ ❝ 𝑰𝒄𝒆𝒅 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 $𝟒𝟖

❝ 茴香香梨沙律 $𝟖𝟖 ❞

❝ 焦糖燉蛋多士 $𝟏𝟑𝟖 ❞

❝ 𝑶𝑹 𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒐𝒄𝒉𝒊 $𝟑𝟖 ❞

❝ 𝑯𝒐𝒕 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 $𝟒𝟖 ❞

❝ 𝑰𝒄𝒆𝒅 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 $𝟒𝟖 ❞

凍咖啡味道濃厚,大大杯好抵飲.ᐟ
2024-09-17 174 瀏覽
今日同朋友去咗HKU附近一間文青Cafe食飯,真係好開心!呢間Cafe環境靜靜地,裝潢得好有藝術感,仲有啲綠色植物,令人覺得好放鬆。食物方面,樣樣都好豐富,全部都好好味!我哋叫咗紅酒燴牛面頰配甘荀蓉。牛面頰真係煮得好入味,肉質軟滑得嚟仲有啲彈性,咬落去口感好好。紅酒的醬汁濃郁,帶有一陣微微的甜味,配搭上甘荀蓉,簡直係絕配!甘荀蓉滑滑地,仲有淡淡的甘甜,令整個菜式更加豐富!我哋仲叫咗經典義式千層麵配香烤西蘭花。千層麵層層分明,醬汁同芝士嘅比例剛剛好,口感豐富,仲有啲香草味,食得令人心情愉快。西蘭花烤得啱啱好,外脆內嫩,與千層麵搭配,唔單止色彩鮮艷,味道上亦有咗層次感。至於飲品方面,我哋點咗香石榴椰子水同伯爵茶拿鐵。香石榴椰子水清新可口,椰子的香味同石榴的甜美完美結合,飲落去好似夏天一樣清涼,非常解渴。而伯爵茶拿鐵就更加特別,茶香奶香同咖啡香混合得剛剛好,啖啖都係享受,實在係一杯以後必叫既飲品。Cheese cake 超級好味!
今日同朋友去咗HKU附近一間文青Cafe食飯,真係好開心!

至於飲品方面,我哋點咗香石榴椰子水同伯爵茶拿鐵。

Cheese cake 超級好味!
2024-09-16 176 瀏覽
在港大附近的木系cafe,設計時尚環境舒適,可以好chill 咁享受生活必試紅酒燴牛面頰配甘荀蓉,牛面頰肉份量十足,肉質軟嫩彈滑,牛肉的濃郁味道與甘荀蓉的清新香甜好搭,入口綿滑,非常美味。 此外,香烤羽衣甘藍和南瓜溫沙律搭配義式糖醋紅洋蔥汁,加上烤雞扒,烤過後的羽衣甘藍口感酥脆,搭配豐富的調味,讓沙律變得更具層次感。甜品方面,香梨薑黃吉士蛋糕,外層脆脆的,內裡卻鬆軟,搭配熱香梨醬,甜度適中。蜜糖咖啡/橙汁

蜜糖咖啡/橙汁

2024-09-15 168 瀏覽
Visited in the afternoon on a weekday. Was quiet with a cozy atmosphere and great design. The cafe is near HKU station and tucked into an unassuming street.Maple bacon french toast was delicious, lasagna was solid and the corn soup had the perfect texture.10% off for HKU students - highly recommended.

Maple Bacon French Toast
Corn Soup and Bread
Matcha Latte
2024-09-13
Maple Bacon French Toast
Corn Soup and Bread
由香港本地木工傢俬工作室開嘅咖啡店,店舖傢俬全部都係自家設計,以原木桌椅為主,中間位置有張超大長方形玻璃枱,底下用上特色設計木架,啱哂鍾意打卡嘅我。餐廳另一邊有一排玻璃窗座位,自然光感十足。🥗Roasted Kale & Pumpkin Warm Salad with Red Onion Agrodolce + BBQ Pulled Pork $95+$20香烤羽衣甘藍、南瓜溫沙律、義式糖醋紅洋蔥汁,加上BBQ手撕豬。🍞🍯 Creme Bridle French Toast $138焦糖燉蛋法式西多士 ,份量十足,上面有士多啤梨藍莓,中層嘅焦糖燉蛋味道不會太甜。🍰 Smoked Brie Burnt Cheesecake $58煙薰布里巴斯克芝士蛋糕,面頭煙熏味濃,滿滿軟綿芝士夾心,味道鹹鹹甜甜。🍹Yuzu Fizz $58西柚+咖啡+湯力水,口感酸苦均衡,加了酸甜柚子香氣,夏日炎炎嘅選擇。☕️ Mocha $48靚靚嘅咖啡拉花

🍹Yuzu Fizz $58

☕️ Mocha $48
靚靚嘅咖啡拉花
2024-09-11
2024-09-09 277 瀏覽
位於石塘咀山道的「廿一由八」,係一間輕工業風裝修的咖啡室,環境清幽恬靜,非常chill餐牌上主要提供沙律、吐司、主菜、甜品及咖啡飲品等等紅酒燴牛面頰配甘筍蓉牛面頰肉以紅酒炆燴,肉質軟滑柔韌,筋膜含豐富骨膠原,經過炆煮後有黏黏的口感,牛肉味好香濃呢經典意式千層麵配香烤西蘭花傳統意大利千層麵,麵皮軟熟,中間夾着肉醬、芝士及蕃茄醬,肉香濃郁,味道同口感都好豐富!烤西蘭花新鮮翠綠,口感爽脆Flat White咖啡入口順滑,濃厚醇香番石榴椰子水冰凍可口的番石榴椰子水,唔會太甜,好解渴Tiramochi意大利提拉米蘇,口感軟滑,甜美可口,當中加入了一層薄薄的麻糬,增添煙靭口感,勁正呀

餐牌上主要提供沙律、吐司、主菜、甜品及咖啡飲品等等

紅酒燴牛面頰配甘筍蓉

經典意式千層麵配香烤西蘭花

Flat White

咖啡入口順滑,濃厚醇香

番石榴椰子水

冰凍可口的番石榴椰子水,唔會太甜,好解渴

Tiramochi

2024-09-09 850 瀏覽
呢間個名咁特別 名為「廿一由八」嘅Cafe 早幾年仲係觀塘開舖嘅時候,間中都會見到社交平台有foodie分享,但係一直未有機會試,估唔到竟然搬咗去西環山道後終於有機會試到Cafe嘅格局都係以木製家具同玻璃為主,一片落地大玻璃望住人流唔算太稠密,遠離繁囂嘅山道,環境好舒服,飲住杯咖啡感覺好chill 試左Cold brew同小妹去到任何cafe見到有都會必點嘅Blackcinno兩杯black coffee都頗香咖啡香味,咖啡唔會帶酸,係小妹鐘意嘅味道,而Blackcinno上枱慢慢沉澱後,飲落去比Cold brew嘅咖啡就再濃郁啲食物方面,點左兩個main course都好唔錯義式千層麵嘅肉醬好有牛肉味,平日食開嘅千層麵一般會比較膩,但呢度加埋旁邊嘅新鮮蕃茄醬成件事就清新好多紅酒燴牛面頰配甘荀蓉,牛面頰個質地好獨特 肉質軟得黎又好有咬口,配甘荀蓉食味道好夾,朋友勁欣賞呢個,一路食一路話好味不過最最最驚喜都係件海鹽香緹忌廉天使蛋糕,完全顛覆左小妹一直以黎對海綿蛋糕嘅認知!! 從未食過咁綿密咁好食嘅海綿蛋糕,配埋個類似奶蓋嘅海鹽嘅topping,味蕾全是滿滿嘅幸福感🥰絕對值得再訪

食物方面,點左兩個main course都好唔錯

絕對值得再訪
  • 海鹽香緹忌廉天使蛋糕
2024-09-09 189 瀏覽
💖港大附近開左間新cafe,出自香港本地木工傢俬工作室,自家嘅原木檯凳🪵配落地玻璃窗,適合打卡得黎環境又舒服,見到唔少學生都黎食lunch做嘢!1⃣️經典義式千層麵配香烤西蘭花🍝💖芝士控肉醬控必食,順滑得黎帶嚼勁嘅千層麵裹住大量肉醬,食到原粒牛肉,口感豐富,再配上酸香開胃嘅番茄醬同大量鹹香嘅芝士碎,另附配菜西蘭花。2️⃣紅酒燴牛面頰配甘荀蓉🐮💖推薦!好厚一塊食落滿足,肉質軟嫩彈滑,豐富嘅骨膠原令佢食落更添彈性,而且0肥膩感。搭配嘅甘荀蓉好適合,入口綿密幼滑、無顆粒纖維感,帶蔬菜嘅清新香甜味,配上燴牛面頰原有嘅肉香同鹹香好豐富。3️⃣海鹽香緹忌廉天使蛋糕🍰💖蛋糕體鬆軟得黎帶彈性,口感軟綿微濕潤,面頭嘅忌廉好似芝士奶蓋嘅厚重順滑口感,配上海鹽焦糖更香甜。4️⃣Strawberry cold brew☕️💖酸甜清新嘅搭配,入口輕薄好fresh,先係士多啤梨嘅酸甜果香,尾調係咖啡嘅甘香,適合夏天嘅飲品~5️⃣Matcha latte🍵💖強烈推薦一定要試佢地有latte art嘅飲品,有位barista嘅拉花好靚!雖然我去個日咁啱佢出左去比賽,不過獨角獸🦄拉花都好優秀~入口順滑,抹茶同牛奶嘅甘甜balance得唔錯👍

1⃣️經典義式千層麵配香烤西蘭花🍝

2️⃣紅酒燴牛面頰配甘荀蓉🐮

3️⃣海鹽香緹忌廉天使蛋糕🍰

4️⃣Strawberry cold brew☕️

5️⃣Matcha latte🍵
💖強烈推薦一定要試佢地有latte art嘅飲品,有位barista嘅拉花好靚!雖然我去個日咁啱佢出左去比賽,不過獨角獸🦄拉花都好優秀~入口順滑,抹茶同牛奶嘅甘甜balance得唔錯👍🏻

💖服務態度幾好,港大行落黎幾分鐘,而且港大學生仲有優惠,又多個lunch break好去處!
3K
2024-09-02 261 瀏覽
最近發現一間非常chill嘅餐廳,位於香港大學站附近,地點有少許隱蔽,寧靜舒適,尤其陽光透入,帶點溫馨。香烤羽衣甘藍,南瓜溫沙律配意式糖醋洋蔥汁十分味美。烤過嘅羽衣甘藍少咗一份草澀味。醃過嘅洋蔥酸酸甜甜,特別醒胃。紅酒燴牛面頰配甘筍蓉牛面頰肉質滑溜,充滿骨膠原,有漿口感。調味恰到好處。清甜嘅甘筍蓉醬汁,可減輕肉類帶來膩感,讚。海鹽香堤忌廉天使蛋糕軟綿綿,淡淡芝香。鹹香忌廉汁配焦糖醬有創意。Yuzu Fizz柚子跟咖啡好夾味。濃濃柚子清香,不會被苦澀甘味咖啡蓋過,反而融滙一齊。

香烤羽衣甘藍,南瓜溫沙律配意式糖醋洋蔥汁
十分味美。

紅酒燴牛面頰配甘筍蓉
牛面頰肉質滑溜,充滿骨膠原,有漿口感。
調味恰到好處。
清甜嘅甘筍蓉醬汁,可減輕肉類帶來膩感,讚。

海鹽香堤忌廉天使蛋糕
軟綿綿,淡淡芝香。鹹香忌廉汁配焦糖醬有創意。

Yuzu Fizz
2024-09-02
2024-08-20 359 瀏覽
.假日休閑cafe 好食冇加一個肉醬唔同於一般嘅肉醬,好似用咗唔同嘅部位,肥肉比例高但又唔油膩,可能我嗰刻太肚餓,食完啱啱好。個意粉又幾啱我口胃,酸酸地幾開胃,組合幾新鮮,蘋果果仁芝士🤣西環 香港大學站肉醬千層麵$158 意粉 $128
.假日休閑cafe
好食冇加一

西環 香港大學站
肉醬千層麵$158
意粉 $128
近來最豐富既一餐早餐😆廿一由八本身是本地木工傢俬工作室今次在西營盤山道開既咖啡店也擺了他們的木造桌椅喜歡店中間位置的玻璃木枱為cafe營造一份沉靜安逸感Latte 當日有靚靚拉花圖案因為見餐牌上有唔少選擇又有伙伴同行唔覺唔覺就叫到成枱都係啦呢度早餐Wish Granted Brekkie 叫得做Wish Granted,即係會滿足你嘅願望啦~有得揀拼幾款不同的早餐配料再加個Shakshouka 北非蛋,點住麵包食蕃茄醬汁酸酸地好開胃🍅🥯🍳🧀 Ultimate Cheese Toastie 比較簡單,但芝士足料又唔錯喎。難得當日有Smoked Burnt Cheesecake 同Tiramisu Mochi兩款蛋糕我哋梗係唔執輸叫埋嚟試啦~ 芝士蛋糕好軟滑,中間creamy面頭焦香,一齊食 It’s heavenly good! 🤤
近來最豐富既一餐早餐😆

因為見餐牌上有唔少選擇又有伙伴同行
唔覺唔覺就叫到成枱都係啦

呢度早餐Wish Granted Brekkie

2024-05-23 464 瀏覽
前手ethos幫襯過兩次,covid後嗰次就覺得換咗廚,已經唔好食,唔會有下次。知換咗餐廳,仲要係觀塘嗰陣幾ok,環境仲keep到chill,所以有啲期待。裝修似上手,冇乜變過,叫咗4樣嘢,檸檬意粉,壓薯,牛扒同羽衣甘藍,結果係失望。。。。壓薯賣相hea咗啲,好明顯兩條瓜開半,曬芝士去焗,pan壓扁啲薯,曬啲味粉就ko。瓜ok,不過薯偏咸。意粉正常,羽衣甘藍就似用氣炸鍋炸到好似薯片咁脆,加幾件南瓜,都係正常。最失望係件扒,從來冇食過咁多筋,同切唔開嘅扒,靭到。。。。近三舊水咁嘅質素真係唔得咗!不過薯條係大路嘅。冇食甜品冇飲咖啡,不過咸點就唔多ok。飲嘢食tea可以一試呱。

2024-05-22
2024-05-17 350 瀏覽
The Yuzu Espresso Tonic, a refreshing concoction blending the zesty notes of yuzu citrus with the robust kick of espresso, offers a revitalizing caffeine fix unlike any other. Served over ice, this fusion of flavors is a harmonious dance between citrusy brightness and aromatic coffee, perfect for a summer day or a pick-me-up any time.Pair your Yuzu Espresso Tonic with the renowned Turkish Egg, a culinary masterpiece that marries poached eggs with creamy yogurt and a drizzle of chili-infused butt

Pair your Yuzu Espresso Tonic with the renowned Turkish Egg, a culinary masterpiece that marries poached eggs with creamy yogurt and a drizzle of chili-infused butter. The velvety texture of the yogurt complements the runny yolks of the eggs, creating a heavenly symphony of flavors that will transport your taste buds to Istanbul.