2022-12-19 2735 瀏覽
全部甜品價位好合理好抵,質素都唔錯嘅木系cafe!1️⃣Earl grey tonic - 好正🤤 本身就係earl grey ge fans,估唔到加埋係咁夾2️⃣波爾多可麗露 $35 - 正 🤤 幾啱配埋earl grey tonic一齊品嚐3️⃣麻糧提拉米蘇 (Tiramochi😂)$ 38 - 唔會難食嘅無敵組合,不過佢係週末限定!4️⃣草莓朱古力蛋糕 $32 - 原粒草莓同64%valrhona朱古力碎一齊焗嘅蛋糕,都唔錯,不過個人較喜歡上2樣~下次可以試埋咸食同埋其他甜品🙆🏻‍♀️題外話 坐曬太陽位影食物好靚😳但要影得快😂如果唔係啲嘢溶得好快

全部甜品價位好合理好抵,質素都唔錯嘅木系cafe!

Earl  Grey  Tonic

波爾多可麗露
麻糧提拉米蘇
草莓朱古力蛋糕
2022-12-12 1797 瀏覽
位於觀塘工廈中的隱世傢俬店內的木系餐廳。餐廳坐位不多,只有5,6張枱。而且座位之間都夠逼~我們一行三人,叫了三個餐,每個餐都跟一份意大利黑醋沙律及熱飲。🔸西蘭花芝士煎餅配水波蛋,蜜柑,蓮藕脆片,合桃(低碳.無麩質料理)$118(+$15 雞扒)西蘭花芝士煎餅好特別,好似蔬菜薯餅,好食,份量都夠大夠飽~🔸蘋果烤西班牙黑毛豬腩配香煎意式薯仔糰 $142豬腩有點太肥太油,薯仔糰煙煙韌韌~🔸紙包托斯卡納五香比目魚配菠菜椰菜花意式米型麵 $138比目魚香口,米形麵像煙靭版的意大利飯,都好特別~食物款式雖然不多,但菜式較特別少見,不錯~可以一試

(+$15 雞扒)
西蘭花芝士煎餅配水波蛋,蜜柑,蓮藕脆片,合桃  (加雞扒)

西蘭花芝士煎餅好特別,好似蔬菜薯餅,好食,份量都夠大夠飽~

🔸蘋果烤西班牙黑毛豬腩配香煎意式薯仔糰 $142
蘋果烤西班牙黑毛豬腩配香煎意式薯仔糰

豬腩有點太肥太油,薯仔糰煙煙韌韌~

🔸紙包托斯卡納五香比目魚配菠菜椰菜花意式米型麵 $138
紙包托斯卡納五香比目魚配菠菜椰菜花意式米型麵
紙包托斯卡纳五香比目魚配菠菜椰菜花意式米型麵

比目魚香口,米形麵像煙靭版的意大利飯,都好特別~

食物款式雖然不多,但菜式較特別少見,不錯~可以一試

2022-11-25
西蘭花芝士煎餅配水波蛋,蜜柑,蓮藕脆片,合桃  (加雞扒)
蘋果烤西班牙黑毛豬腩配香煎意式薯仔糰
紙包托斯卡納五香比目魚配菠菜椰菜花意式米型麵
2022-10-29 2244 瀏覽
餐廳以半自助型式 自己去拎餐具同點餐 所以唔駛加一( ´▽`)香焗軟殼蟹配煙肉翠肉瓜蕃茄乾米型麵 ($138)餐飲可選咖啡、紅茶、檸茶、檸水等 亦可加$28-38加配佢地啲特式咖啡☕️隨lunch set附送嘅沙律菜都幾新鮮 搭配黑醋都幾開胃💛但略嫌啲粉份量太少 唔係好夠飽🥺第一次試米型麵 同我想像中嘅有啲唔同 我本來以為佢係較risotto再硬身少少🥺但佢係係較為扁身同淋 蕃茄乾同煙肉、翠肉瓜等本身相對味道較為清淡 比較適合走健康style嘅朋友😹旁邊搭配嘅cream cheese都唔算好夾😥但佢地嘅軟殼蟹焗得香口酥脆 幾好食❤️大蝦鳥魚子縲絲粉 ($128)呢個又幾有驚喜❣️份量雖然望落都係有啲少 但女仔黎講都夠食的(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 四隻大蝦都好爽口🦐鳥魚子醬食落有啲似xo醬 同縲絲粉好夾 而且又唔會煮得過淋 岩哂重口味同鍾意食蝦嘅朋友👧🏻❣️午市選擇唔算多 呢個價錢黎講份量有啲太少🥺但勝在佢環境都真係幾靚同舒服 如果過黎飲下咖啡休息下都唔錯🤤其實想試佢地個麻糬tiramisu 但weekend先有🥺🌛注意佢哋唔做晚市同埋星期一休息 唔好摸門釘喔(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數:🌟🌟🌟

香焗軟殼蟹配煙肉翠肉瓜蕃茄乾米型麵 ($138)

香焗軟殼蟹配煙肉翠肉瓜蕃茄乾米型麵

大蝦鳥魚子縲絲粉 ($128)

大蝦烏魚子螺絲粉

推薦指數:🌟🌟🌟

大蝦烏魚子螺絲粉
2022-10-27 1248 瀏覽
懂我既人帶左我去充滿木味的餐廳一出𨋢就見到好多原木,心情好,胃口就好了。其實睇餐牌有點唔明食咩?好彩Openrice 有圖有真相。今次Order 左大蝦明太子螺絲粉,軟殼蟹米型粉,當然是預2人一起食。大蝦有驚喜,雖然只有4隻,但每隻又大又結實,而是次粉有別於茄汁及白汁,味不是太濃,但獨突。而軟殼蟹是全隻上,一上檯非常開心,有得打咭,唔乾有汁。開心既時間,少不了甜品,所以order 左一個要等12min 的甜品,濃香酒味,傳統的法國甜點。很感謝治癒的午餐時間。
懂我既人帶左我去充滿木味的餐廳
一出𨋢就見到好多原木,心情好,胃口就好了。

大蝦明太子螺絲粉

而軟殼蟹是全隻上,一上檯非常開心,有得打咭,唔乾有汁。

軟殼蟹米型粉

2022-10-27
大蝦明太子螺絲粉
軟殼蟹米型粉
⁺₊˚ | 廿一由八 |置身於工業大廈的木系咖啡店同時亦是木製傢俬舖和木工場並會提供workshop🪑🔨用木製品填滿的空間 還有簡約的風格相信能令一眾上班族在這個繁忙擠擁的地方得到一刻放鬆~他們的甜點得到不少好評週末限定的麻糬tiramisu幾好食basque cheesecake口感偏實 奶味較濃穩約還嘗到了羊奶味 好奇之下google了發現是因為成份用了叫brie的soft cheese🧀店員仲好貼心贈送🌸草莓朱古力曲奇給我們(好食!)main course也不錯 欣賞軟殼蟹採用焗的烹調手法配上翠玉瓜番茄米型麵 食落會無咁油膩不過份量就相對較少🦀燒烤醬手撕豬肉漢堡就不過不失啦.ᐟ.ᐟ 話說店名挺有意思是將店主姓氏「黃」字分拆而成 蠻有趣的🤣.....
⁺₊˚ | 廿一由八 |

置身於工業大廈的木系咖啡店
同時亦是木製傢俬舖和木工場
並會提供workshop🪑🔨
用木製品填滿的空間 還有簡約的風格
相信能令一眾上班族在這個繁忙擠擁的地方得到一刻放鬆~

他們的甜點得到不少好評
週末限定的麻糬tiramisu幾好食

basque cheesecake口感偏實 奶味較濃
穩約還嘗到了羊奶味 好奇之下google了
發現是因為成份用了叫brie的soft cheese🧀
店員仲好貼心贈送🌸草莓朱古力曲奇給我們(好食!)

main course也不錯 欣賞軟殼蟹採用焗的烹調手法
配上翠玉瓜番茄米型麵 食落會無咁油膩
不過份量就相對較少🦀
燒烤醬手撕豬肉漢堡就不過不失啦

.ᐟ.ᐟ 話說店名挺有意思
是將店主姓氏「黃」字分拆而成 蠻有趣的🤣
2022-09-30 652 瀏覽
美美本身係極度唔鍾意去觀塘呢個地方去親都覺得好多人好辛苦就快窒息但可惜工作需要,盡責嘅美美點都要去🥹今次做完野真係好攰好想搵個地方休息下一search觀塘隱世cafe就出左呢間😂📍廿一由八呢間位於鴻圖道工廠區好有趣嘅店有成層咁大,大部份用黎做木工嘅studio可以嘆咖啡順便睇下傢俬同手作我好好彩坐左喺窗邊梳化位🛋我成個人陷左入限梳化度休息,超爽店入面其實都有其他人但大家都唔會嘈俾返一個真係cafe chill嘅vibe俾大家
美美本身係極度唔鍾意去觀塘呢個地方
去親都覺得好多人好辛苦就快窒息
但可惜工作需要,盡責嘅美美點都要去🥹

今次做完野真係好攰好想搵個地方休息下
一search觀塘隱世cafe就出左呢間😂
📍廿一由八
呢間位於鴻圖道工廠區好有趣嘅店
有成層咁大,大部份用黎做木工嘅studio
可以嘆咖啡順便睇下傢俬同手作

我好好彩坐左喺窗邊梳化位🛋
我成個人陷左入限梳化度休息,超爽
店入面其實都有其他人
但大家都唔會嘈
俾返一個真係cafe chill嘅vibe俾大家

今日嚟到觀塘,見到OpenRice呢間嘢都幾多好評,入到去全屋嘅傢俬同埋裝修感覺好舒服,小店係採取自助形式落單,感覺好溫馨,好舒服!係適合同朋友慢慢傾偈食嘢high tea 好地方🥳🥗沙律 跟餐 (7/10)用咗黑醋,沙律菜比較乾身,都幾新鮮爽口!🍴 香焗軟殼蟹配煙肉翠肉瓜番茄乾米型麵 $138 (8/10)米型麵口感好特別,一粒粒有少少似飯,又係意粉,幾有口感,味道少少蕃茄嘅香,但唔會好酸好甜, 有少少煙肉嘅鹹香加埋翠玉瓜,口感係比較清新健康,軟殼蟹好香脆鹹香味重,隔離仲有個cream cheese,好香好好食,撈埋個飯都淨係食到芝士味,不過就唔算好夾,整體嚟講都幾好食嘅!🍴 燒烤手撕豬椰菜沙律包配烤粟米 $142 (9/10)呢個真心係有驚喜!麵包質感比較綿密,唔係特別鬆軟嗰種,比較淡,突出返手撕豬肉嘅味道,手撕豬肉絲到好細,入口好軟淋,肥瘦適中,用醬汁煮過好香甜,加埋椰菜平衡左肉嘅油膩,真心好好食!粟米係新鮮粟米甜甜辣辣,好惹味!🍰蛋糕 (9/10)店員送了兩個小蛋糕?唔知叫咩名🤣🤣口感比較綿密,非常香甜嘅蜂蜜味,一啲都唔會太甜,蜂蜜味好出,幾好食!☕️ Cappuccino $3

🥗沙律 跟餐 (7/10)
用咗黑醋,沙律菜比較乾身,都幾新鮮爽口!

🍴 燒烤手撕豬椰菜沙律包配烤粟米 $142 (9/10)

🍰蛋糕 (9/10)

☕️ Cappuccino $38 (6/10)
拉花都幾靚,不過入口係比較偏酸,帶少少微苦,個人就唔係特別鍾意,感覺一般🤣

推薦指數: 8.5/10
除咗咖啡之外,覺得主菜甜品都好高質好好食🤤真心小店好有誠意去做,下次會想食多啲甜品😆😆😆嚟到觀塘都可以試吓,不過位置就唔算多,隔離都係買木器傢俬,感覺好木系好日式!
2022-09-27 442 瀏覽
西蘭花煎餅主打低卡路里, 適合減肥人士,但一啲都唔覺得委屈咗自己個胃,因為好似加左啲面粉定芝士同西蘭花一齊煎,所以口感有啲似米飯,好神奇,份量都飽肚。手撕豬肉漢堡包啲肉好入味, 個包唔係鬆軟嗰種,有點似脆豬包, 粟米配左芝士同鹽,鹹鹹地幾特別。跟餐沙律新鮮,配黑醋又系好健康。吉士香梨蛋糕唔會太甜, 配伴碟個醬酸酸地,幾清新。 店員專登焗返熱畀你, 外脆內軟暖笠笠好正。剛好遇上週末限定嘅麻糬提拉米蘇當然要試下, 咖啡朱古力味道好濃,口感滑到好似食緊yogurt,但間唔中又食到煙韌既麻糬,超正。不得不提餐廳個環境真係好岩文青打卡,店內仲有手工木家私同其他野賣,又食又睇,可以玩半日,但位置較偏僻,坐位都少,小心黎到無位。
西蘭花煎餅

手撕豬肉漢堡包

跟餐沙律新鮮,配黑醋又系好健康。
跟餐沙律

跟餐沙律
吉士香梨蛋糕
麻糬tiramisu
2022-09-07 509 瀏覽
Went for lunch over weekend. Ordered the gluten free pan friend broccoli mozzarella cake with poached egg, quinoa cake and a salmon avo wrap.Environment wise was quite special. The cafe has a workshop with carpenters working inside. So when you take a look of the cafe, you can see people doing the woodwork. The place has many furniture for sales. They are all unique and made with solid wood which makes it extra special.In terms of food, the broccoli mozzarella cake was quite nice. It was a healt

In terms of food, the broccoli mozzarella cake was quite nice. It was a healthy option which loads of broccoli and also the fried lotus root added to the crunchiness and layer to the dish. A simple and healthy option and dispatched quickly.

The quinoa cake was also pleasing to the eyes but I didn’t enjoy it. It tasted a little sweet and mushy for my liking. Salmon wrap with fresh lettuce and avo tasted alright thought. Coffee was okay, not blown away.

Staff was friendly so planned to go back to try some dessert. Also will sign up for the workshop for fun.
2022-08-28 474 瀏覽
🔅廿一由八🔅觀塘🔅cafe🔅同朋友送行,於是去左間觀塘cafe chill住咁傾計同enjoy食物~因為朋友不停被farewell,好易食濟,所以貼心嘅我係安排左一間豐儉由人、light bite多選擇嘅cafe!呢間係工廈入面嘅小店,旁邊係傢俬舖~一入去有重重木感,但味道唔會話超影響食野,食完可以睇下小品都okay有feel! 我地叫左一個主餐一個輕食~ 主餐似乎會定時轉menu~我地揀左個西蘭花芝士煎餅配水波蛋、蜜柑、蓮藕脆片、合桃(o^^o)佢後邊寫上低碳、無麩質料理(gluten free),非常適合注重營養嘅朋友🤭呢個小菜驚為天人,西蘭花同芝士超級夾,脆邊亦都做得非常出色~煎餅配上合桃同蜜柑、火箭菜亦有口感,唔會太乾!我食咗一啖之後停唔到口💕超推介!芝士蕃茄羅勒牛肉丸配時令蔬菜煎鍋~入面有磨菇、意式櫛瓜、蕃茄,簡單再重香草味,牛肉丸份量都多~用鐵鍋上邊再配上三塊脆餅,輕食之選!主餐有得配飲品,朋友冇加錢,就咁要杯咖啡,但係完全唔得~加咗奶,咖啡亦似三合一,所以冇影相 😓可能加錢換「唔係一般」咖啡會好啲😭另外因為我哋靚女,所以佢再附送左每人一塊綠茶味Madeleine(瑪德蓮蛋
🔅廿一由八🔅觀塘🔅cafe🔅

另外因為我哋靚女,所以佢再附送左每人一塊綠茶味Madeleine(瑪德蓮蛋糕)~後來發現每枱都有🫶🏻🤭

平日中午都唔會太多人,推薦!

廿一由八

網址: https://s.openrice.com/QrbS0H8W800~uZ5MGAA
地址: 觀塘鴻圖道59號鵬光大廈11樓
電話: 96670154
=====================
#黃色經濟圈 #黃店 #觀塘美食 #觀塘黃店 #觀塘cafe #觀塘 #觀塘工廈 #觀塘好去處 #cafe #香港cafe #香港美食 #美食 #ckymkk #farewell #移民 #kazyykwuntong #kazyykt #kazyykln #kazyywestern #kazyycafe #kazyyketo #ketofriendly #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger
西蘭花芝士煎餅配水波蛋、蜜柑、蓮藕脆片、合桃
芝士蕃茄羅勒牛肉丸配時令蔬菜煎鍋
西蘭花芝士煎餅配水波蛋、蜜柑、蓮藕脆片、合桃
2022-08-27 398 瀏覽
平日set lunch 價錢較划算,包細沙律同甜品。主食雖然偏細份,但勝在heart,味道相當唔錯😉豬肋骨夠腍身,蘋果醬可以去膩,健康芝士米沙律亦幾特別。大蝦烏魚子螺絲粉冇醬汁,但食落唔會好乾身,估唔到又幾夾幾好食☺️同埋欣賞大蝦唔會重雪味,仲有啲爽口🦐法式甜品好驚喜,三款甜品都好出色,味道又唔會好甜🥰Cafe部分其實算細,賣傢俬部分佔咗四分三,所以坐得亦唔係特別超舒適🤫不過望住木系傢俬真係令我好想買哂佢,將來搬屋買傢俬的話一定要揀木造😝

2022-08-23 310 瀏覽
好耐冇黎廿一由八,對上一次應該都係年幾前搵木傢私嗰次。記憶中佢嘅可麗露好正,所以今日有時間都返嚟回味下。可麗露依舊好食,不過食得太急冇影到。今次仲叫咗佢個tiramisu 麻薯,不過唔太岩我食🤣咖啡就依舊咁正

2022-08-13
$70 (早餐)
2022-08-18 267 瀏覽
幾年前黎過,被個環境吸引去試。好一般,staff態度麻麻。今次再黎因爲太多cafe 執左,又熱所以再黎試下。叫左2款甜品一款係蛋糕,有吉士半碟但分量極少,蛋糕就合理 size. 會reheat返俾你,又香,加分。 甜度適中,口感似牛油蛋糕,唔錯。另一款係tiramisu麻糬。 味道ok. Tiramisu 略嫌口感太稀。 中間麻糬同底糕蛋糕都重咖啡酒味,如果可以甜度減半就perfect. 分糧偏少。精緻餐具都增加食物美感,環境方面因疫情做左木隔板,本身佢係傢具店+cafe,但啲隔板cut得好肉酸,成個埸冇哂氣氛。Staff 比上次進步左少少. 野飲正常冇特別
幾年前黎過,被個環境吸引去試。好一般,staff態度麻麻。

今次再黎因爲太多cafe 執左,又熱所以再黎試下。

叫左2款甜品

Staff 比上次進步左少少.

野飲正常冇特別
呢間係一間位於觀塘樓上木係傢俬店內嘅咖啡廳🪵入面一邊係𝙲𝚊𝚏𝚎,一邊就係售賣木製家具同自家制木工場🪚環境十分舒適🥰有日光透入嚟,同埋有梳化或者木凳俾大家坐,環境寧靜🌿🍰薑黃吉士水果蛋糕 $𝟺𝟸唔鍾意薑味嘅朋友仔都能夠食到😀作為招牌之一,蛋糕外層烤到金黃色,食落去外脆內軟😆內層蛋糕有一層梨肉,成個蛋糕即刻變到好清新,食落去都唔會話好甜💖大家嚟到一定要試吓呢個🥰☕️焙茶拿鐵 $𝟺𝟸拉花好靚💖不過飲落去就奶味比較重,茶味唔算話好濃郁😂不過好彩唔算話太甜🤥☕️拿鐵$𝟹𝟾味道唔錯✨咖啡豆微酸,奶香稍微比較淡🤔口感很順滑沒有渣✨值得一試🤗

🍰薑黃吉士水果蛋糕 $𝟺𝟸

☕️焙茶拿鐵 $𝟺𝟸

☕️拿鐵$𝟹𝟾

「廿一由八」呢個名好特別,原來合起黎就係一個「黃」字。cafe位旁邊就係木系傢俬嘅陳列室,仲有傢俱工場可以比客人參與製作木傢俬。呢間cafe係好耐之前食嘅,餐單可能都已經唔同左,不過都係想紀錄一下,因為佢個可麗露真係好好食,好想再食到咁好食嘅可麗露๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘✿波爾多可麗露外層好脆,咬落裡面好似蛋糕咁軟綿綿,又香又脆,有驚喜!✿薑黃香梨吉士蛋糕好有薑味,幾特別嘅味道✿青醬炒蛋白長通粉(加雞扒)已經冇咩印象了✿.˚‧º‧┈┈┈┈┈┈┈┈┈‧º·˚.✿#打卡無窮_九龍區

✿波爾多可麗露

外層好脆,咬落裡面好似蛋糕咁軟綿綿,又香又脆,有驚喜!

✿薑黃香梨吉士蛋糕

好有薑味,幾特別嘅味道

✿青醬炒蛋白長通粉(加雞扒)

已經冇咩印象了

✿.˚‧º‧┈┈┈┈┈┈┈┈┈‧º·˚.✿