2024-12-11 366 瀏覽
弁慶御好燒是日本過江龍,主打各款大阪燒及鐵板燒料理,裝潢採用木質色調,帶來和式簡樸的感覺。開放式廚房讓食客看到烹飪過程,增添互動性。大阪燒定食 102師傳席前煎製,將麵糊與豬肉、高麗菜在鐵板上煎熟,外層酥脆。內裡熱燙柔軟,搭配美乃滋,再灑上海苔粉,淡淡肉香,口感豐富脆卜卜。定食跟配沙律和麵豉湯,沙律菜風味清新,健康又美味,定食十分豐盛。甜品三點 定食+28甜品的組合各具特色,抹茶蕨餅煙韌,繞舌的抹茶香,白玉丸子帶嚼勁,配上綿密紅豆,和風的滋味。雪米糍口感Q彈,淋上黑糖漿,中心填滿滑溜雪糕,蜜甜誘人。牛舌 105厚切的牛舌入口爽彈,灑上鹽粒調味,濃厚的肉香,味道Juicy,細膩肉汁惹味,令人想一吃再吃。沖繩早摘水雲這道沖繩料理清新爽口,水雲醋物入口酸爽冰涼,一絲絲滑溜的口感,配上八爪魚,特別適合開胃。烤白子白子是日本人冬日補身佳品,含豐富蛋白質,口感滑嫩,使用沖繩香檸烤製,增添微微焦脆的口感,伴以香蔥,令人陶醉。沖繩阿西羅拉櫻桃可爾必思梳打有汽梳打清新怡人,拌勻後像乳酸,充滿櫻桃莓果酸香,酸甜解渴,清新味蕾。

大阪燒定食 102

甜品三點 定食+28

牛舌 105

沖繩早摘水雲

烤白子

沖繩阿西羅拉櫻桃可爾必思梳打
今次二訪大阪過江龍弁慶!由日本人主理既餐廳再加埋席前既鐵板燒相當好VIBE同場仲有人生日會有蠟燭插係大阪燒上好有氣氛!!OX Tongue呢到既燒牛舌真係全港數一數二肉質鮮嫩多汁完全不韌Okonomiyaki 3 toppings選左3款配料既大阪燒 - 豚肉, 魷魚, 蝦加D紫菜粉同鰹魚粉即刻一秒飛左去大阪二訪既我見到沖繩県期間限定MENU, 今日決定就試下Mozuku 沖繩早摘水雲期間限定MENU之一沖繩叫「早摘」嘅水雲嫩芽, 含豐富礦物質口感似髮菜, 配埋酸酸的醬汁,青瓜同八爪魚有唔同既口感, 而且十分開胃Fried noodles係大人細路都會喜歡既風味濃郁帶酸甜的醬汁掛上每條麵Shirako 烤白子白子特有既乳狀感係口中散開, 口感綿密柔滑係一種難以形容既滿足烤一烤仲增添左一重焦香Oolong hai容易入口既酒精飲料Citras calpis使用沖繩香檸, 酸味特別清爽
今次二訪大阪過江龍弁慶!
由日本人主理既餐廳再加埋席前既鐵板燒相當好VIBE
同場仲有人生日會有蠟燭插係大阪燒上好有氣氛!!

OX Tongue
呢到既燒牛舌真係全港數一數二
肉質鮮嫩多汁完全不韌
Okonomiyaki 3 toppings
選左3款配料既大阪燒 - 豚肉, 魷魚, 蝦
加D紫菜粉同鰹魚粉即刻一秒飛左去大阪
二訪既我見到沖繩県期間限定MENU, 今日決定就試下
Mozuku 沖繩早摘水雲
期間限定MENU之一
沖繩叫「早摘」嘅水雲嫩芽, 含豐富礦物質
Fried noodles
係大人細路都會喜歡既風味
濃郁帶酸甜的醬汁掛上每條麵
Shirako 烤白子
烤一烤仲增添左一重焦香
Oolong hai
容易入口既酒精飲料

Citras calpis
使用沖繩香檸, 酸味特別清爽

2024-11-27
中環嘅中心地帶原來隱藏咗一間來自大阪嘅御好燒老字號 —— 弁慶御好燒鐵板燒🔥 廚師同埋服務員都係日本人,真係有一種置身日本嘅感覺,滿滿嘅關西風味🎏餐廳裝潢簡潔而不失優雅🎑木質嘅桌椅同傳統嘅日式裝飾元素🎎營造出一種溫馨而舒適嘅用餐環境。而最吸引人嘅莫過於一排吧枱,坐喺呢裡可以近距離欣賞到廚師👨🏻‍🍳精湛嘅手藝。睇著佢哋喺鐵板上嫻熟地翻動住食材,為用餐增添一份獨特嘅樂趣。🟡生蠔大阪燒令我最期待嘅就係生蠔大阪燒🦪生蠔新鮮肥美,表面帶少許焦香,入面爆汁嘅海鮮味,大愛😍大阪燒嘅麵糊調製得恰到好處,喺鐵板上煎得金黃酥脆,裡面則非常鬆軟。上面有香脆嘅煙肉🥓再撒上滿滿嘅蔥粒,海苔粉🌿同特製嘅醬汁,味道濃郁,口感層次分明。🔴鹿兒島黑毛和牛鹿兒島黑毛和牛🥩可以講係人氣食品之一!和牛喺鐵板上烤制時,發出滋滋嘅美妙聲響,油脂迅速融化,散發出誘人香氣。肉質極其鮮嫩多汁,口感醇厚,每一口都充滿了牛肉嘅原汁原味同豐富嘅油脂香。廚師掌握火候恰到好處,使得和牛嘅外表微微焦香,內裡卻保持著粉嫩嘅狀態。搭配上特製嘅兩款醬汁🥣同新鮮蔬菜🍆既可解油膩,又增添更多層次嘅口感。🟠鹽麴烤伊比利亞豬鹽麴烤伊比利亞豬🍖表面呈現出金黃色嘅

🟡生蠔大阪燒

生蠔大阪燒

🔴鹿兒島黑毛和牛

🟠鹽麴烤伊比利亞豬

鹽麴烤伊比利亞豬🍖表面呈現出金黃色嘅誘人光澤,鹽麴嘅香味撲鼻而來。切開豬肉,裡面嘅肉質鮮嫩多汁,口感十分細膩,帶有一絲淡淡嘅鹹香,凸顯出豬肉本身嘅鮮美。搭配上韓式泡菜、生菜同埋大蔥絲,口感更加清爽可口。

🟢鐵板炒麵

麵條有嚼勁,喺鐵板上與各種蔬菜🥬肉類🍖同調味料🧂一起翻炒,香氣四溢。炒麵嘅味道調製得非常均衡,醬香味濃郁,鹹甜適中,每一條麵條都裹滿醬汁,十分入味。
鐵板炒麵

🟣每張枱旁邊都有鰹魚粉、青苔粉同埋七味粉,可以俾客人自行加添。
生蠔大阪燒
鐵板炒麵
  • 蠔大阪燒
  • 鹿兒島黑毛和牛扒
2024-07-30 5416 瀏覽
🇯🇵弁慶BENKEI御好燒鐵板燒,位於中環,地點便利就係蘭桂芳同地鐵站附近🍾大阪過江龍,由日本人主理,⼀開𨋢門已經聞到好香既食物同個份日本氣息👘餐牌必然主打就梗係大阪燒,鐵板燒另一個好朋友就係肉🥩感覺好正既肉祭菜單,飲杯沖繩香檸可爾必思消消暑即刻開餐😃🍖肉祭時間🐻勞蘇食🐻推介 —— 鹿兒島黑毛和牛扒,又香又靚上枱,火候非常好😍外面焦香好好味,肉質粉嫩多肉汁,唔可以睇少和牛既油脂🥰好好味既高級牛,大阪烤牛小腸,大阪料理常見,牛小腸極惹味😋口感爽又掛汁,非常好味👍🏻食肉點可以無酒呢,Sapporo生啤,爽!🍻食完肉祭配返個前菜清清,牛筋煮,超超超腍牛筋,非常入味⼀級棒🌟開始主角大阪燒,豪華大阪燒,驚人既賣相,擺盤靚到好似蛋糕咁,加入左鐵板燒整既海蝦同帶子,兩樣都又鮮又好味😎大阪燒醬汁同個texture各樣都配得好完美😮🐻勞蘇食🐻推介 —— 蠔大阪燒🎂又靚又香,⼀食隻蠔😵OMG爆汁爆鮮成口蠔味,頂級美味🩵大阪燒當然都係正,必食🤤最好味既大阪燒,就係世⼀🥇再加埋鐵板燒,又有得睇又有得食🩵依個價錢大癲,支持!😎

沖繩香檸可爾必思

牛筋煮
豪華大阪燒
蠔大阪燒
2024-07-10 5229 瀏覽
中環有間好好味嘅日本大阪過江龍鐵板燒餐廳上年食過後一直念念不忘 日前襯住限定肉祭終於決定再訪喺呢家咁嘅市道都可以keep住爆場就知佢地咩料啦😎餐廳內成個氣氛令人都好有置身日本感覺客人可以欣賞日本師傅即席料理食物 食物亦熱辣辣奉上******************************🐖鹽麴烤伊比利亞豬 ($132)令人非常滿意的高水準之作🙌🏻伊比利亞豬肉肥瘦比例恰到好處 肉質彈牙 面上輕輕抹上一層鹽麴調味 經高溫烤煮後鹽香味充分散發 配上泡菜同新鮮爽口嘅沙律菜 喜愛嘅可以包住一齊食🐂鹿兒島黑毛和牛扒 ($348)採用來自鹿兒島嘅A5和牛扒師傅將烤至半熟嘅和牛扒厚切 和牛入口即融 於口腔內感受到層次變化 連埋washabi同酸蘿蔔肉一齊食 可以一解膩感配菜仲有清甜嘅烤粟米🌽同蘆筍✨豪華大阪御好燒 ($148)超級大份嘅大阪燒 材料豐富底層麵餅扎實 加入大量清爽嘅高麗菜面層再加上烤肉同烤大蝦、海鮮等食材外皮兩邊煎得香脆 呈外脆內軟感覺最後淋上沙律醬同日本燒汁 juicy美味呀~😋🥢ソース焼きそば 炒麵 ($82)加$15仲可以加一款配料 我哋加左蔥同豚肉一齊鐵板炒熱 好有日式風味🍹沖繩
中環有間好好味嘅日本大阪過江龍鐵板燒餐廳
上年食過後一直念念不忘 日前襯住限定肉祭終於決定再訪
喺呢家咁嘅市道都可以keep住爆場就知佢地咩料啦😎
餐廳內成個氣氛令人都好有置身日本感覺
客人可以欣賞日本師傅即席料理食物 食物亦熱辣辣奉上

🐖鹽麴烤伊比利亞豬 ($132)
令人非常滿意的高水準之作🙌🏻
伊比利亞豬肉肥瘦比例恰到好處 肉質彈牙
面上輕輕抹上一層鹽麴調味
經高溫烤煮後鹽香味充分散發
配上泡菜同新鮮爽口嘅沙律菜 喜愛嘅可以包住一齊食

🐂鹿兒島黑毛和牛扒 ($348)
採用來自鹿兒島嘅A5和牛扒
師傅將烤至半熟嘅和牛扒厚切
和牛入口即融 於口腔內感受到層次變化
連埋washabi同酸蘿蔔肉一齊食 可以一解膩感
配菜仲有清甜嘅烤粟米🌽同蘆筍

✨豪華大阪御好燒 ($148)
超級大份嘅大阪燒 材料豐富
底層麵餅扎實 加入大量清爽嘅高麗菜
面層再加上烤肉同烤大蝦、海鮮等食材
外皮兩邊煎得香脆 呈外脆內軟感覺
最後淋上沙律醬同日本燒汁 juicy美味呀~😋

🥢ソース焼きそば 炒麵 ($82)
加$15仲可以加一款配料 我哋加左蔥
同豚肉一齊鐵板炒熱 好有日式風味

🍹沖繩香檸可爾必斯梳打 ($58)
沖繩香檸同可爾必斯呢個組合真係好夾
整體味道酸酸甜甜得嚟亦帶有新鮮水果香氣
為食羊覺得呢杯飲品配搭烤肉一齊食真係好正😝

🍺SAPPORA DRAFT BEER ($48)
食鐵板燒嘅最佳拍檔 當然要有埋佢啦🙌🏻
  • 豪華大阪御好燒
  • 炒麵
  • 鹿兒島黑毛和牛扒
📍 弁慶 御好燒 鐵板燒 (中環)餐廳由日本人主理👨🏻‍🍳🇯🇵當日去到亦有好多日本食客😯被好多日文包圍住🗣️好似去左日本咁🤣食物即叫即現場煮🍳 熱辣辣上枱👍🏻食材新鮮😋仲有沖繩料理食✨豪華大阪御好燒 $148新鮮的海鮮和豐富的配料🤩口感豐滿😁✨鰻魚玉子卷 $95玉子卷口感滑嫩,鰻魚味道香😋✨鹽麴烤伊比利亞豬 $132肉質鮮嫩🐖鹽麴的使用提升了肉的風味,帶有淡淡的鹹香✨牛舌 $105厚度適中,口感軟嫩,嚼勁十足😁✨沖繩青檸可爾必思梳打 $60青檸既酸味同可爾必思的甜味好夾😆適合在用餐時解膩👍🏻清爽解渴📍 弁慶 御好燒 鐵板燒 (中環)中環士丹利街11號Stanley 11 6樓菜式💡: #hkfoodlover日式 地區💡: #hkfoodlover港島綫 #hkfoodlover中環🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼#food #hkfood #foodie #hkfoodie #hongkong #hk #dinner #氣氛餐廳 #中環美食 #中環 #好去處 #上環 #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港旅行 #香港一日遊 #central #鐵板燒#benkeicent
📍 弁慶 御好燒 鐵板燒 (中環)

✨豪華大阪御好燒 $148
新鮮的海鮮和豐富的配料🤩口感豐滿😁

✨鰻魚玉子卷 $95
玉子卷口感滑嫩,鰻魚味道香😋

✨鹽麴烤伊比利亞豬 $132
肉質鮮嫩🐖鹽麴的使用提升了肉的風味,帶有淡淡的鹹香

✨牛舌 $105
厚度適中,口感軟嫩,嚼勁十足😁

✨沖繩青檸可爾必思梳打 $60

📍 弁慶 御好燒 鐵板燒 (中環)
中環士丹利街11號Stanley 11 6樓

菜式💡: #hkfoodlover日式
地區💡: #hkfoodlover港島綫
#hkfoodlover中環
🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼

#food #hkfood #foodie #hkfoodie #hongkong #hk #dinner #氣氛餐廳 #中環美食 #中環 #好去處 #上環 #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港旅行 #香港一日遊 #central #鐵板燒#benkeicentral #弁慶御好燒鐵板燒 #大阪 #大阪燒 #日本餐廳 #hkdining #hkfood #hkfoodie #沖繩料理 #沖繩
再訪大阪御好燒過江龍弁慶 御好燒 鐵板燒 🥰一直好鍾意由日本人主理既正宗口味,主廚、侍應到客人均以日本人居多,係counter座欣賞師傅席前調理食材,就好似身處日本咁有氣氛!近來餐廳仲做緊期間限定沖繩fair,帶來不同當地食材🇯🇵🔸沖繩早摘水雲水雲係沖繩特產,絲狀海藻有住獨特黏滑口感,簡單用醋調味最能帶出新鮮味道;旁邊仲有兩件八爪魚,口感彈牙非常開胃!🔸烤白子平時好驚白子會腥臭,估唔到呢度既白子唔單止完全冇腥味,帶奶香而口感幼滑,烤過後外層帶香脆同惹味鹹香,食唔停口🤤🔸沖繩香檸SOUR用上沖繩另一名物香檸調配,酒精味唔會搶過果味,酸酸甜甜口味清新🔸沖繩阿西羅拉櫻桃檸檬SOUR阿西羅拉櫻桃充滿營養而且甜度較高,配以檸檬平衡味道更加和諧🔸大阪御好燒傳統關西風既御好燒以椰菜同先以高湯調味既粉漿為主體,配合原創自家製醬汁、蛋黃醬同豬肉片,做出最正宗既關西風味!今次揀左自選御好燒,豚肉同芝士配搭加添一層鹹香,唔需要fancy配料已經好好味!🔸鰻魚玉子卷煎得柔軟綿滑既蛋卷包住厚肉鰻魚,配合醬汁更加惹味🔸味噌大蒜炒雞頸肉朋友介紹既雞頸肉肉質彈牙,用味噌炒過後非常入味,加埋旁邊炸蒜片飽腹感滿滿!

🔸沖繩早摘水雲

🔸烤白子
🔸沖繩香檸SOUR
🔸沖繩阿西羅拉櫻桃檸檬SOUR
阿西羅拉櫻桃充滿營養而且甜度較高,配以檸檬平衡味道更加和諧

🔸大阪御好燒

🔸鰻魚玉子卷
煎得柔軟綿滑既蛋卷包住厚肉鰻魚,配合醬汁更加惹味

🔸味噌大蒜炒雞頸肉
2024-12-09 0 瀏覽
大阪過江龍嘅鐵板燒 👉🏻 弁慶 御好燒 鐵板燒 👈🏻 係日本人主理,成個氣氛好似去咗日本咁💕.👀餐廳幫我哋安排到坐吧枱,可以見到日本師傅即席係面前處理各種食材,配上獨門烹調技巧,可以話係視覺、嗅覺同味覺嘅享受➰ .“沖繩期間限定MENU - 烤白子”(HK$94) 一般人會覺得白子會有腥味,但其實處理得好係好好食,質地細膩飽滿,口感滑順,再加上用咗沖繩香檸,鮮味更加提升🤩 .“沖繩期間限定MENU - 沖繩早摘水雲”(HK$68) 沖繩新鮮直送嘅摘水雲,係一種低卡路里嘅海藻,爽脆彈牙,而且好滑係佢嘅特徵,配八爪魚同山藥泥,味道酸甜,好開胃㗎🙆🏻‍♀️ .“蠔大阪燒 + 蝦 +芝士”(HK$188) 見住師傅開始整蠔大阪燒,再到上台有5隻肥美嘅廣島蠔,已經夠吸引🙈 大阪燒入面有大量椰菜,仲有額外加點嘅彈牙蝦肉,同拉絲嘅芝士,超惹味💯 .“沖繩香檸可爾必思梳打”(HK$60) 無酒精嘅可爾必思梳打配上沖繩香檸,味道超refresh ,酸甜酸甜,可以解膩喔⭕️.“沖繩阿西羅拉櫻桃檸檬SOUR” (HK$78)第一眼係見到漸層嘅粉紅色,入口櫻桃嘅存在感好強,適度嘅甜味,淡淡酸味、澀味,平衡得好好

“沖繩期間限定MENU - 烤白子”(HK$94)

“沖繩期間限定MENU - 沖繩早摘水雲”(HK$68)

“蠔大阪燒 + 蝦 +芝士”(HK$188)

“沖繩香檸可爾必思梳打”(HK$60)
“沖繩阿西羅拉櫻桃檸檬SOUR” (HK$78)
第一眼係見到漸層嘅粉紅色,入口櫻桃嘅存在感好強,適度嘅甜味,淡淡酸味、澀味,平衡得好好,酒味又唔濃,可以試吓👅
2024-12-05 252 瀏覽
好耐之前食過一次 印象中好似好full 但依家lunchtime嚟都唔使等位主打大阪燒 都有幾款唔同選擇揀咗坐bar枱望住師傅整每個set都有湯同沙律MIX大阪燒定食 $122MIX OKONOMIYAKI SET(豚肉 +蝦肉 +魷魚)好足料大阪御好燒加麵定食 $114OKONOMIYAKI WITH NOODLE SET大阪燒再加埋麵 滿足🦦味道就中規中矩啦~明太日本玉子卷 $80MENTAI EGG OMELETTE 好嫩滑好香嘅蛋蛋再包住明太子 依個配搭 真係食極都唔厭甜品 +$28
主打大阪燒 都有幾款唔同選擇
揀咗坐bar枱望住師傅整
每個set都有湯同沙律
MIX大阪燒定食 $122
MIX OKONOMIYAKI SET
(豚肉 +蝦肉 +魷魚)
好足料
大阪御好燒加麵定食 $114
OKONOMIYAKI WITH NOODLE SET
大阪燒再加埋麵 滿足🦦味道就中規中矩啦~
明太日本玉子卷 $80
MENTAI EGG OMELETTE
好嫩滑好香嘅蛋蛋
再包住明太子 依個配搭 真係食極都唔厭
甜品 +$28
2024-11-19
午餐
今次到訪一間值得大推中環的大阪過江龍隱世餐廳👀 弁慶BENKEI,一間由日本人主理嘅正宗鐵板燒店。坐落於熱鬧嘅中環蘭桂坊旁邊,環境優雅,交通又方便,成個晚上都好有氣氛!🌆🔹 鹿兒島A5和牛扒🐮一入口,即刻明白何謂頂級和牛嘅魅力!肉質軟滑,脂肪均勻分佈,每一咬都是幸福嘅滋味。🐮💖🔹 大阪烤牛小腸🐮這款小食不是很多餐廳有,而且令人驚喜,外脆內嫩,帶有一點點嘅彈性,配上特製醬料,味道豐富得嚟不膩口。👍🔹 味噌大蒜炒雞頸肉🐥雞頸肉本身嘅味道就已經好吸引,加上味噌同大蒜嘅黃金組合,炒出來嘅每一塊都是美味嘅保證。🐥🍂🔹 蠔大阪燒🦪大阪燒中加入鮮嫩嘅蠔,海鮮嘅鮮甜與煎烤麵糊嘅香脆完美結合,一試難忘!🦪🔥🔹 燒大蝦 & 燒帶子🔥海鮮控絕對不容錯過!大蝦鮮美,帶子更是每一口都爆汁,鮮味十足。🦐❤️🐚🔹 沖繩香檸可爾必思梳打🍋🍸想來點清新嘅飲料,這款沖繩風味嘅可爾必思梳打,酸酸甜甜,絕對是解膩提神嘅最佳選擇。🍹🍋---總結,弁慶BENKEI嘅每一道菜都有驚喜,從食材到烹調,每一細節都處理得宜,有型嘅日本廚師喺你面前烹飪,好似欣賞表演咁❤️🫢真正做到了高級鐵板燒嘅水準。如果你喜歡日式美食,尋求一次不一樣嘅鐵板燒

🔹 鹿兒島A5和牛扒🐮

🔹 大阪烤牛小腸🐮

🔹 味噌大蒜炒雞頸肉🐥

🔹 蠔大阪燒🦪

🔹 燒大蝦 & 燒帶子🔥

🔹 沖繩香檸可爾必思梳打🍋🍸
---
總結,弁慶BENKEI嘅每一道菜都有驚喜,從食材到烹調,每一細節都處理得宜,有型嘅日本廚師喺你面前烹飪,好似欣賞表演咁❤️🫢真正做到了高級鐵板燒嘅水準。如果你喜歡日式美食,尋求一次不一樣嘅鐵板燒體驗,絕對不能錯過呢間店!👌💯
記得預約啊,因為人氣真係好旺!👋
由日本人主理,入到去好有氣氛,好似真係去咗日本咁😆坐吧枱仲會見到師傅即席喺面前整料理🥰點咗幾款沖繩県期間限定MENU嘅嘢食都好正😍烤白子仲有半價優惠 $94師傅煎得外脆內軟😋沖繩早摘水雲 $68應該係海草類,仲有山藥蓉😍沖繩香檸可爾必恩梳打 $60酸酸甜甜好解膩👍🏻枝豆$38份量都OK!重點熱辣辣好新鮮👍🏻❤️好推薦廣島蠔大阪燒!$158好多隻大蠔🦪超級足料💗和牛炒飯 $128 都好味🤤炒得粒粒分明,超滿足!

點咗幾款沖繩県期間限定MENU嘅嘢食都好正😍
烤白子仲有半價優惠 $94

師傅煎得外脆內軟😋
沖繩早摘水雲 $68

應該係海草類,仲有山藥蓉😍

沖繩香檸可爾必恩梳打 $60
酸酸甜甜好解膩👍🏻

枝豆$38份量都OK!重點熱辣辣好新鮮👍🏻❤️

好推薦廣島蠔大阪燒!$158好多隻大蠔🦪
超級足料💗

和牛炒飯 $128 都好味🤤炒得粒粒分明,超滿足!
🥢弁慶御好燒 鐵板燒 📍中環士丹利街11號Stanley 11 6樓-----9月去完沖繩,話咁快又開始掛住日本,好在香港真係美食天堂,各地嘅正宗味道都可以係香港搵到。一向係呢間大阪過江龍鐵板燒嘅Fans,今次佢地嘅沖繩県期間限定Menu我當然唔可以錯過。.服務員同廚師都係日本人,氣氛好日,有種週末快閃日本嘅Feel。.Tonteki Set ($148)雖然是星期六,但仍有Lunch Set,裡面包了前菜、湯、沙律等等。豬肉肉質柔軟無筋,搭配微微甜的醬汁及香濃自家炸蒜片,非常下飯,這個質素在中環來說,個人覺得性價比很可以。(另外加了$28追加的迷你烏冬亦是滑滑溜溜的,平但不馬虎)Okonomiyaki (2toppings-$98)店內招牌的大阪燒,幾乎檯檯必點,一如既往的穩陣高質,蔬菜爽脆多汁,加上自選配料蝦肉和魷魚,就更添口感。Mozuku ($68)早摘的沖繩水雲,加上山藥泥,入口滑滑黏黏、酸酸甜甜的,非常開胃,還有兩粒冰凍彈牙的八爪魚粒提味。Shirako ($188)白子經椒鹽烤過,再加上沖繩青檸解膩,入口綿綿軟軟,有點像烤棉花糖的口感,但又比烤棉花糖實在一些,加上最近係白
🥢弁慶御好燒 鐵板燒
📍中環士丹利街11號Stanley 11 6樓
-----

服務員廚師都係日本人,氣氛好日,有種週末快閃日本嘅Feel。
Tonteki Set ($148)

Okonomiyaki (2toppings-$98)

Mozuku ($68)

Shirako ($188)
白子經椒鹽烤過,再加上沖繩青檸解膩,入口綿綿軟軟,有點像烤棉花糖的口感,但又比烤棉花糖實在一些,加上最近係白子當造嘅月份,食材用料新鮮。

Citras Calpis ($60)
一飲難忘嘅沖繩香檸可爾必思,其實本來是想解渴隨便叫的,結果卻好有驚喜,沖繩香檸檸味好突出,酸而不澀,而且整杯飲品甜度適中。
2024-11-04 553 瀏覽
同朋友點咗午巿定食:和牛排定食同鰻魚定食。🥩和牛排定食有埋炒雜菜同炸蒜片。和牛排肥瘦均勻(有啲邪悪但吸引!!😝)炸蒜片同薯片一樣!炒菜有少少油。配日本米、前菜沙律同麪豉湯。冇跟飲品。🐟鰻魚定食有鰻魚同蛋。鰻魚份量算多,兩條15 cm 左右!”蛋卷”裡面流心,唔知係咪芝士。飯底。都係有沙律同湯冇飲品。廚師同待應有日本人,感覺好日本😃。 環境有少少鐵板燒油煙,仍可接受。星期一和牛排定食增量50%!抵食!可以encore😃。
同朋友點咗午巿定食:和牛排定食同鰻魚定食。

2024-10-23 820 瀏覽
呢間大阪過江龍➕日本人主理嘅鐵板燒餐廳,無論係環境或氣氛都非常熱鬧,侍應同廚師都好友善,廚師態度認真鹽麴烤伊比利亞豬豬肉鮮嫩多汁,口感豐富且層次分明,用生菜包上豬肉及泡菜一齊食就更惹味鹿兒島黑毛和牛扒配菜新鮮美味,牛扒比想像中好食,咬落肉質細膩,脂肪分布均勻,每一口都充滿濃郁嘅牛肉香氣👍🏻豪華大阪御好燒🈶兩隻大蝦、帶子及八爪魚,入口鮮味十足,大阪燒融合咗豐富嘅餡料及醬汁,食落滋味滿滿雪見大福呢個係好似雪糕糯米糍,個皮超煙靭,Q彈嘅外皮包裹著冰涼嘅雪糕,好好味😋值得一試Apple juice雖然唔係好大杯,但比預期好飲,而且完全冇酸味,又唔會太甜,非常不錯
呢間大阪過江龍➕日本人主理嘅鐵板燒餐廳,無論係環境或氣氛都非常熱鬧,侍應廚師都好友善,廚師態度認真

豪華大阪御好燒

雪見大福

Apple juice
2024-10-19 649 瀏覽
今次去咗中環嘅弁慶 御好燒 鐵板燒,真係俾我感受到一種正宗嘅日本大阪燒氛圍!🍣 餐廳由日本人主理,坐喺吧枱旁邊可以近距離睇到師傳佢哋即席製作👍🏻味噌大蒜雞頸肉 ($88)🐔 味噌醬調味,雞頸肉嫩滑多汁,咬落去有股濃厚嘅香味,配上大蒜味,真係食完想再食!👍鹿兒島A5和牛steak ($348)🥩 呢個和牛真係不得了!油花分佈得好均勻,外脆內嫩,肉質一入口就融化,口感醇厚,真係每一口都係享受!搭配特製醬汁,味道更加升華!😋熱溶芝士大阪燒 ($118)🧀上面覆蓋著厚厚嘅熔化芝士,咬落去芝士滑順,底層嘅大阪燒又香又軟,加入咗高麗菜同肉類,味道層次分明,簡直係芝士控嘅夢想!😍御好燒加麵 ($98)🍜 呢個加麵真係意想不到!中間嘅麵香脆可口,搭配大阪燒嘅餡料,口感豐富,食完一口就想再來一口!😍沖繩香檸生啤 ($78)🍺 為咗配合咁多美食,點一杯沖繩香檸生啤,清爽又消暑,啤酒味同檸檬味完美結合,飲完令人心情大好!🍹沖繩香檸可爾必思 ($60)🍋 味道清新,酸酸甜甜,襯住咁多重口味嘅食物,真係一個好選擇!✨呢間餐廳嘅環境簡約而優雅,食物又正宗,完全體現咗日本大阪燒嘅精髓。無論係食材嘅新鮮程度,定係廚師

味噌大蒜雞頸肉 ($88)🐔

鹿兒島A5和牛steak ($348)🥩

熱溶芝士大阪燒 ($118)🧀

御好燒加麵 ($98)🍜

沖繩香檸生啤 ($78)🍺

沖繩香檸可爾必思 ($60)🍋

呢間餐廳嘅環境簡約而優雅,食物又正宗,完全體現咗日本大阪燒嘅精髓。無論係食材嘅新鮮程度,定係廚師嘅手藝,真係值得一試!下次一定要再返嚟品嚐其他菜式!🥳