2008-10-19 36 瀏覽
今晚又再出動去尋找大排檔係深水埗既話,耀東街我就未試過,所以都特登走一趟,去到耀東街都有好幾檔,有食粉麵,粥,小菜等等,都有好多選擇,不過我地今日既目標係強記.而且選擇坐門口,免得抄牌都唔知.點菜後,小菜都好快送到上枱,椒鹽豬扒一上枱,果種陣陣椒鹽蒜蓉香味,實在令人食指大動,香到不得了,每件豬扒都係細細件,底面都有蒜蓉粒香味,送飯一流.豉椒炒蜆好大碟呀,蜆既size適中,我食咁多隻之中,只食到一隻有沙,都算走運,個豉汁好濃.蝦醬炒通菜賣相比較亂,不過係好好味,好夠鑊氣,蝦醬味道啱啱好.臘腸糯米飯(細)有分大和細,這個份量都應該有兩個飯碗,糯米炒到乾身,煙煙韌韌,有一粒粒既臘腸同花生,好香口呀,不過油比較多.今餐都好滿意,4 款都好好味,份量都幾大碟~~~

今晚又再出動去尋找大排檔

係深水埗既話,耀東街我就未試過,所以都特登走一趟,
不過我地今日既目標係強記.而且選擇坐門口,免得抄牌都唔知.

點菜後,小菜都好快送到上枱,
椒鹽豬扒
一上枱,果種陣陣椒鹽蒜蓉香味,實在令人食指大動
,香到不得了,
每件豬扒都係細細件,底面都有蒜蓉粒香味,送飯一流.

豉椒炒蜆
都算走運,個豉汁好濃.

蝦醬炒通菜
賣相比較亂,不過係好好味,好夠鑊氣,蝦醬味道啱啱好.

臘腸糯米飯(細)
有分大和細,這個份量都應該有兩個飯碗,糯米炒到乾身,
煙煙韌韌,有一粒粒既臘腸同花生,好香口呀,不過油比較多.

今餐都好滿意,4 款都好好味,份量都幾大碟~~~

椒鹽豬扒
蝦醬炒通菜
臘腸糯米飯(細)
2008-09-17 10 瀏覽
今天繼續約了食友一起開飯,地點為深水埗的其中一間較好的排檔。雖然名叫排檔,但在面對現實之下,有很多座位也得移入地舖之內了。對於怕熱的客人當然增加了吸引力,不過在另一層面上卻失去了排檔原來的風味。拿起了菜牌,點了幾個耳熟能詳的小菜,一邊看著奧運女排的直播賽事,一邊等著小菜奉上。先來的是<<豉椒炒蜆>>,如男侍應所說,蜆肉不算肥美大隻﹔還好豉椒醬汁帶辣頗治味,味道和食慾也因此有所提升。接著來的<<墨魚餅>>,色澤金黃、味道和口感依舊的彈牙鮮味,不過餅的厚度少了差不多一倍,或者又跟物價高漲扯上關係吧......香味四溢的<<啫啫雞煲>>,份量反而沒有改變,在煲底的醬汁依舊濃烈又惹味,雞肉的口感好像比從前的嚡口了一點......<<馬拉盞炒通菜>>,排檔出品自然夠鑊氣,加上炒得惹味,跟白飯一起吃著,顯得份外美味。食友指定要的<<皮蛋莧茜魚片湯>>,味道清香,湯底充滿著魚肉鮮味,反而皮蛋味道比較薄弱,該是跟皮蛋的質素有關。<

<<椒鹽白飯魚>>的魚身是大條那種,調味足亦頗香口,不過還是用上小型的白飯魚來製作此品,味道更勝一籌。不過要額外多花不少功夫,可不是每間店都願意去做,真是可惜。
這次的<<砵仔焗魚腸>>,沒有腥味,水份足而魚腸頗肥美﹔表層炸得脆口,不過陳皮味欠奉是唯一敗筆之處。
N年沒吃的<<骨髓炒三鮮>>,水準尚算不錯。骨髓柔軟沒散開口感嫩滑,配以中蝦等材料醬汁,算是比上不足,比下有餘吧。

這個<<生炒骨>>的味道有點特別,因為味道有點像是話梅而不是一般的酸甜。排骨肉有用梳打"招呼"過,還好是醬汁不是死酸死甜,味道算是頗自然的。
最後的<<燒風鱔>>,皮脆肉嫩,魚肉味夾雜著一點點的蜜汁,既鮮且甜﹔一檯為食朋友才每人一塊,實在有點不夠喉。

一眾食畢全部食物也只花不到一小時,既然大家也好像意猶未盡,那就到下一個站吧~
  • 以上全部
2008-09-08 11 瀏覽
今晚,又到強記開飯啦!點了下列菜式﹕啫啫雞煲﹕真惹味!!!鍾意豬肝,也鍾意馬蹄,更愛雞!!沙丹蝦:彈!好味!腐乳通菜:好味白飯兩個汽水一枝盛惠$154
今晚,又到強記開飯啦!

點了下列菜式﹕

啫啫雞煲﹕真惹味!!!鍾意豬肝,也鍾意馬蹄,更愛雞!!

沙丹蝦:彈!好味!

腐乳通菜:好味

白飯兩個

汽水一枝

盛惠$154

2008-08-26 39 瀏覽
九號波之前夕,突然接獲友人之訊息:{今夜大排檔呀!}上個月先去過強記,在暴風女神"鸚鵡"未殺到之前,又再來一次.小弟非中國女排的球迷,無獨有偶,這夜偏偏又與她們相遇.今次對巴西,再一次"女排送飯".吃甚麼好呢?生蠔是夜繼續暫停,來到就繼續吃些椒鹽菜式,煲仔菜又不能少,很久未吃過住家菜,要煲莧茜魚片湯來解一解愁好嗎?再炒點蜆啦,又如何?又要咕魯肉又要牛仔骨,不如雙拼吧.蜆肉細小偏瘦,沒有甚麼肉吃,為的是幫助一下啤酒妹,賣多幾支啤酒,不過份屬生力的她,我們就向她要青島.差不多每次來也吃墨魚餅,香脆彈牙.熱辣辣的雞煲,雞肉入味兼不失嫩滑,不錯.大排檔的鑊氣,是最引人入勝的地方,炒碟菜也好吃過人,好像這夜的馬拉盞炒通菜.良久不喝住家湯,這一碗皮蛋莧茜魚片湯,正好能一解相思之苦,除此之外,飲大兩杯後來碗湯,有解宿醉之效用.香口的椒鹽白飯魚,都是用來送酒最好.缽仔魚腸回復本色,比上一次吃的好.牛仔骨也不俗,燒鱔脆口肉嫩,骨髓三鮮上次吃過,不再多講.估下吃罷以上菜式,要用多久時間?答案是一小時之內.果然是香港精神之一 - 勤快.埋單之後,又再到下一站去.
九號波之前夕,突然接獲友人之訊息:{今夜大排檔呀!}

埋單之後,又再到下一站去.
又是女排
瘦蜆
回復本色的焗魚腸
燒鱔
2008-08-22 4 瀏覽
深水土少都有不少大排檔,這次就試這一間。我倆點了啫啫雞煲和炒通菜。啫啫雞煲︰好像是招牌菜,一上桌時還真的滋滋作響。雞肉有點鞋,而醬汁確定不錯,只是嫌有點乾。雞的份量不少,都吃了好久。馬拉盞通菜︰大大的一碟﹗雖然通菜不是十分新鮮,但煮得好吃,而且都頗爽口呀,有鹹香,好味。一人一碗白飯,飽得不能動了。有冷氣,在夏天吃很舒服。這裡的一個侍應服務很好,對食物熟悉,而且又殷勤,值得一讚。
深水土少都有不少大排檔,這次就試這一間。

我倆點了啫啫雞煲和炒通菜。

啫啫雞煲
馬拉盞通菜
尋晚去左強記食睇過大家既SUGGETION本身叫個炸大腸拼墨魚餅又想叫多個炸吊桶點知哥哥仔話叫個炸全拼啦(姐係咩都有,有炸大腸,鴨舌,墨魚餅,吊桶同豬頸肉)入面個鴨舌簡直一流!另外又慕名叫左個啫啫雞煲好香南乳味夠乾身豬潤又好食再之後係一碟腐乳炒通菜賣相幾好唔黑,又夠味正下次將會去試佢果個雙拼骨
尋晚去左強記食
睇過大家既SUGGETION
本身叫個炸大腸拼墨魚餅
又想叫多個炸吊桶
入面個鴨舌簡直一流!

另外又慕名叫左個啫啫雞煲

依個就係炸全拼
啫啫雞煲夠乾身
腐乳炒通菜
2008-08-14 70 瀏覽
母親大人唔想煮飯所以就黎強記大牌檔一番~~ 蠔仔粥, 好多蠔! 好好味, 一d 都唔腥, 亦都唔會好多沙~ 好怕食蠔仔粥gei時候有沙, 但今次絕對無呢個情況出現, 好好呀! 椒鹽大腸+墨魚餅 (雙併), 墨魚餅真係好好味呀! 好彈牙! 沙丹蝦, 酸酸甜甜的, 蝦肉好爽, 水準之作! 焗魚腸, 脆脆的, 魚腸好入味, 蛋滑滑的, 唔錯! 炒芥蘭, 大牌檔gei 炒芥蘭果然係最好味gei炒芥蘭! 好夠火侯! 豉椒炒蟶子, 全晚最麻麻的一碟... 可能因為蟶子唔新鮮天氣咁熱, 本來想坐冷氣位, 但係星期日gei 關係, 太多人坐唔到~所以奉勸大家, 如果黎食gei 話, 最好打電話book 定位, 咁就包有冷氣位坐啦!
母親大人唔想煮飯
所以就黎強記大牌檔一番~~

沙丹蝦, 酸酸甜甜的, 蝦肉好爽, 水準之作!
焗魚腸, 脆脆的, 魚腸好入味, 蛋滑滑的, 唔錯!
豉椒炒蟶子, 全晚最麻麻的一碟... 可能因為蟶子唔新鮮

天氣咁熱, 本來想坐冷氣位,
但係星期日gei 關係,
太多人坐唔到~
所以奉勸大家, 如果黎食gei 話,
最好打電話book 定位,
咁就包有冷氣位坐啦!
蠔仔粥
墨魚餅and大腸
沙丹蝦
焗魚腸
(非會員)
2008-08-06 9 瀏覽
2008年8月1日因為蔡生介紹, 與男友慕名而去...甘熱, 一定要坐入冷氣鋪.咪以為得1間, 原來對面, 隔離都有架.叫左以下食品(全部係大招牌寫住的出名菜餚):1. 魚腸蒸蛋 (ok, 果皮味好香, 面有d焦, 幾好)2. 椒鹽尤魚+墨魚餅 (雙併) (按: 好有彈性, 你想3併, 4併...都得, 幾識做生意) (好味)3. 啫啫雞煲 (下次唔會叫, 太重南乳味, 好咸)伙記殷切, 食物都ok, 夠冷氣, 下次會再去!
2008年8月1日

因為蔡生介紹, 與男友慕名而去...
甘熱, 一定要坐入冷氣鋪.
咪以為得1間, 原來對面, 隔離都有架.
叫左以下食品(全部係大招牌寫住的出名菜餚):
1. 魚腸蒸蛋 (ok, 果皮味好香, 面有d焦, 幾好)
3. 啫啫雞煲 (下次唔會叫, 太重南乳味, 好咸)

伙記殷切, 食物都ok, 夠冷氣, 下次會再去!
  • 椒鹽**
2008-07-22 30 瀏覽
又是蔡瀾先生的好事,日前看罷其節目介紹大排檔,即刻心野起來,本來這夜的飯局地點是在深水埠其中一間飯店,在蔡瀾先生效應之下,轉戰石硤尾耀東街"強記".天氣炎熱之下,無謂搵命搏坐街邊,還是入冷氣廂房坐最為穩陣,寬趟又舒服,而且更有"同事三分親"睇,名正言順"電視送飯".兩年前極速一役後,後來也來過兩三次,點菜方面,也是一些香口菜式為主力,人人都愛.要碟海鮮,更加皆大歡喜.每次來也會吃墨魚餅,金黃香脆,爽口彈牙,打成膠的墨魚肉鮮味無窮.椒鹽雙蔬是苦瓜同金菇,打趣說是大排檔版天婦羅.外層薄得來夠脆,苦瓜當然是苦,吃落爽口,仍帶有水份,金菇菜有點點似吃薯條.兩道香口菜之後,熱騰騰的者者田雞煲便上.強記檔口外有個田雞籠,又是即叫即殺,眼不見為乾淨,我們不落手去殺,已是尊敬.這個田雞煲,真是惹味.連煲底的馬蹄,一向吃個清光.當沙丹蝦一上,眾人正研究伴碟如雀巢的物體是什麼,我不理那麼多,即刻夾隻蝦先吃.味道酸甜有度,蝦肉非常爽口.用沙拉骨的做法套用在蝦上,一樣可以,而且更有點青出於藍之感,証明到香港人之其中一種長處-靈活變通.回歸到椒鹽系,又是雙拼,鮮魷拼豬頸肉,前者炸得夠香口,鮮魷彈牙,豬頸肉質鬆化

回歸到椒鹽系,又是雙拼,鮮魷拼豬頸肉,前者炸得夠香口,鮮魷彈牙,豬頸肉質鬆化帶點爽,更帶點肉汁.炒聖子就一般,全因聖子未夠新鮮.追加的骨髓炒三鮮,很喜愛骨髓滑溜的質感,其他的蝦,菜,都係配角.

在港式大排檔叫潮州蠔餅?似乎有點怪,但友人話想吃,已是強而有力的理由.

咁又係,在大排檔吃飯,梗係不拘小節,啤酒配小炒,夾雜著街坊粗口.接受不到的,咪x黎.
港版野菜天婦羅
沙丹蝦
聖子
骨髓炒三鮮
2008-07-17 1 瀏覽
在這裏吃飯很多很多次了!這次點了1)啫啫雞煲 鑊氣非常!配料包括﹕馬蹄粒、豬肝,好好味!2)椒鹽魷魚拼墨魚餅 鍾意墨魚餅,還有可以拼其他,沙拉骨、南乳骨.....3)椒絲腐乳通菜白飯四個汽水兩枝總計$17x
在這裏吃飯很多很多次了!

這次點了
1)啫啫雞煲
鑊氣非常!配料包括﹕馬蹄粒、豬肝,好好味!

2)椒鹽魷魚拼墨魚餅
鍾意墨魚餅,還有可以拼其他,沙拉骨、南乳骨.....

3)椒絲腐乳通菜

白飯四個
汽水兩枝

總計$17x
  • 啫啫雞煲
叫左 肉片集會湯 + 炸大腸拼京都骨 + 唔記得咩野個湯夠火喉...原本我呢排唔係咁夠湯水.....成個人勁乾....但係飲完又好似充滿力量咁~正炸大腸....炸得好似唔係咁好.....乾爭爭....好似唔新鮮....京都骨....太濃味.....不過都ok....不過要講的....係佢的服務....真係好好~~~條友由頭笑到尾....但係佢又唔會煩住你揀野食...好好~~~因為佢....真係點都值得幫襯多幾次

叫左 肉片集會湯 + 炸大腸拼京都骨 + 唔記得咩野
個湯夠火喉...
原本我呢排唔係咁夠湯水.....成個人勁乾....
但係飲完又好似充滿力量咁~正
炸大腸....炸得好似唔係咁好.....
乾爭爭....好似唔新鮮....
京都骨....太濃味.....不過都ok....
不過要講的....係佢的服務....真係好好~~~
條友由頭笑到尾....
但係佢又唔會煩住你揀野食...
好好~~~
因為佢....真係點都值得幫襯多幾次
2008-05-30
三個人坐低掛住傾計,待伙計在檯旁轉了幾次才醒起未叫菜,最後決定一人叫一個小菜,怎知叫出了個大頭佛!當日我叫了椒鹽雙拼$62 - 有六款椒鹽包括:九肚魚,大腸,鮮魷,鴨舌,墨魚餅…等選擇,本人選了鴨舌和墨魚餅,兩者都炸得很香鬆乾爽,送酒一流!另一老友叫了啫啫雞煲$58 - 煲中的食材如:雞件、豬潤、蒜子…等等,全部都走過油才落煲, 所以很乾身和香口,其中尤以豬潤和雞最正,又是送酒一流!第三位叫了梅菜蒸豬肉$45 - 理由是很久沒食這家常小菜。三個小菜味道全部都掂,就是遺憾叫錯全肉類無菜,還要是香口熱氣的食物佔大部份,結果三個大人都食不完,還餘下了一整盒小菜拿走,真失敗!還是一言堂可以減少出錯機會!加上兩枝啤酒,兩碗白飯,埋單$210,不貴!侍應服務殷勤,抵讚!惟啤酒妹不抵得諗,不是她牌子的啤酒不斟,叫了她牌子的啤酒,斟一輪後就欠服務,這態度怎能賺得多佣金呢?又是失敗!
三個人坐低掛住傾計,待伙計在檯旁轉了幾次才醒起未叫菜,
最後決定一人叫一個小菜,怎知叫出了個大頭佛!
當日我叫了
本人選了鴨舌和墨魚餅,兩者都炸得很香鬆乾爽,送酒一流!
另一老友叫了
所以很乾身和香口,其中尤以豬潤和雞最正,又是送酒一流!
第三位叫了
梅菜蒸豬肉$45 - 理由是很久沒食這家常小菜。
結果三個大人都食不完,還餘下了一整盒小菜拿走,真失敗!
還是一言堂可以減少出錯機會!
加上兩枝啤酒,兩碗白飯,埋單$210,不貴!
侍應服務殷勤,抵讚!
惟啤酒妹不抵得諗,不是她牌子的啤酒不斟,
  • 椒鹽雙拼
2008-05-20 17 瀏覽
前幾晚路經此地難忘上次晚飯的大排檔體驗於是再次光顧!!是晚一行三人叫了四個小菜雞蛋焗魚腸用砵仔裝住面頭是脆脆的一層像油炸鬼般的東西魚腸味濃郁雞蛋滑滑~很不錯的焗魚腸椒絲腐乳通菜不知是否假日的關係上菜很慢通菜份量奇少但腐乳味夠濃烈每條菜都滲入了腐乳的香氣豉椒炒蜆老闆特別推介是晚的蜆特別大隻隻隻肉質厚而且新鮮與酒互相配合實在是一絕的配搭!果皮蒸泥鯭全晚最沒有驚喜的一道菜與其他地方無異一般水準沒有特別之處大排檔勝酒樓之處除了不收加一服務費及茶錢外莫過於小菜夠鑊氣!強記實在能表現出大排檔的傳統風味一定有下次!!
前幾晚路經此地
難忘上次晚飯的大排檔體驗
於是再次光顧!!

是晚一行三人

老闆特別推介
是晚的蜆特別大隻
隻隻肉質厚
而且新鮮
與酒互相配合實在是一絕的配搭!

果皮蒸泥鯭
全晚最沒有驚喜的一道菜
與其他地方無異
一般水準
沒有特別之處

大排檔勝酒樓之處
除了不收加一服務費及茶錢外
莫過於小菜夠鑊氣!
強記實在能表現出大排檔的傳統風味
一定有下次!!
果皮蒸泥鯭
椒絲腐乳通菜
2008-05-14 12 瀏覽
在戰場決戰至晚上8時與媽媽相約在強記吃晚飯到步後已近9時總共叫了兩碟小菜粟米斑腩及椒絲腐乳通菜鮮魷等了差不多廿分鐘才上菜先來的是椒絲腐乳通菜鮮魷夠大碟但鮮魷水準參差有某幾條肉質有點霉腐乳味尚濃粟米斑腩斑腩份量夠多不過味道偏鹹麵漿頗厚但炸得脆平日晚上也有不少客人以男性客人居多與朋為伴飲住啤酒吃著小菜高談闊論要開開心心吃餐飯不一定要到高級食肆!街邊廉價大排檔也可以吃得很開心視乎你是否與你喜歡的人一起吃!!
在戰場決戰至晚上8時

以男性客人居多
與朋為伴飲住啤酒
吃著小菜高談闊論
要開開心心吃餐飯
不一定要到高級食肆!
街邊廉價大排檔也可以吃得很開心
視乎你是否與你喜歡的人一起吃!!
大排檔風味
椒絲腐乳通菜鮮魷
粟米斑腩
2008-04-14 4 瀏覽
昨天在深水(土步)食完維記後,就在那兒逛了一會,有一段時間都沒有來深水(土步)大約晚上7點,又再開始美食之旅,男朋友說想食強記,兩人食大排檔絕對是不能吃得太多的我們叫了啫啫滑雞煲:用了南乳,味道香濃,很入味,而且雞肉滑身,食了很久依然還很熱沙拉骨拚金沙骨:金沙骨比較好,豬扒夠鬆化,而沙拉骨的沙拉醬本人覺得比較多,搶過了其他味道,只吃到沙拉的味道最後的黃金蝦:這味餸我只可以遠觀而不可親近,因皮膚對海鮮敏感,所以只可以淺嘗,吃了一隻,蝦炸得乾身,可以連殼一併食,咸蛋黃剛好包著整隻蝦,很香口,是否少食多之味,覺得這個最好食另外叫了兩個"靚仔",聽伙計落單時"兩個靚仔"是解白飯的意思下次如果能夠多幾個人食,就可以叫多幾味埋單$214
下次如果能夠多幾個人食,就可以叫多幾味

埋單$214