2022-02-27 884 瀏覽
天氣凍,想食暖胃嘅午餐,去咗灣仔這間著名嘅臘味糯米飯。餐廳是之前喺灣仔已經開咗好耐,之後搬到現在這一個最新地址,所以裝修看起來新淨。一個人點左有臘腸同潤腸嘅鴛鴦腸雜錦臘味糯米飯,同埋咖喱蘿蔔豬皮,牛柏葉魷魚!個人覺得臘味飯如果可以多一啲醬油更加好。其他小食一般。下次可以試一試他們其他著名嘅香煎蝦米腸粉同埋豬骨粥。
天氣凍,想食暖胃嘅午餐,去咗灣仔這間著名嘅臘味糯米飯。
2022-01-26
  • 鴛鴦腸雜錦臘味糯米飯
有位香港小姐(由細到大都係香港區打滾嘅小姐👩🏻)大大力推介呢間小食,原來呢間鋪喺灣仔已經有70年嘅歷史,屹立不倒,三代相傳,傳統地道小食味道之外,仲有份人情味🧡憑住一碗香噴噴的糯米飯,榮奪連續6年米芝蓮街頭小食店,實在令人有衝動想一擁而上😍新店裝修乾淨、企理、靚仔,除咗有招牌嘅糯米飯之外,仲有粥品同埋魚蛋等小食、中式糖水。🍚鴛鴦腸雜錦臘味糯米飯賣相吸引,飯面滿油光,有臘腸、潤腸、臘肉、冬菇、蝦米,糯米飯炒到粒粒分明、軟糯,唔會太硬/腍,吸引哂臘味既油份,入口油香四溢👍🏻臘腸潤腸半條上,新鮮紮實,充滿臘味肉香。整體成個糯米飯夠乾身,口感飽滿,陣陣新鮮臘味油香,滋味十足😍如果加幾粒花生喺面就Perfect啦😚。🍳香煎蝦米腸粉加雞蛋一定要加蛋!蝦米腸粉煎到金黃色😍外脆內軟,係每一條腸粉嘅外層都有一層薄脆皮,加埋甜麻辣醬混埋一齊,食到停唔到!。🥜花生旺菜豬骨粥粥底夠哂綿滑,配料有花生🥜排骨🐷蠔豉仔,冬天食完夠晒暖胃。🥢咖喱汁小食3併(魚蛋、豬皮、麵筋)反觀咖喱汁小食比較遜色,魚蛋無彈牙兼且只有粉團口感☹️豬皮同埋麵筋正常水準,不是推介名單😢

🍳香煎蝦米腸粉加雞蛋

🥜花生旺菜豬骨粥
粥底夠哂綿滑,配料有花生🥜排骨🐷蠔豉仔,冬天食完夠晒暖胃

🥢咖喱汁小食3併(魚蛋、豬皮、麵筋)
花生旺菜豬骨粥
咖喱汁小食3併(魚蛋、豬皮、麵筋)
2022-02-08
  • 鴛鴦腸雜錦臘味糯米飯
灣仔大既朋友相信無人會唔識強記,最近佢搬左舖位,新舖比舊舖大好多同乾淨好多,舊有既兩架車仔都唔見了,改為廚房出菜雜錦臘味糯米飯糯米飯軟硬適中,入面仲有臘腸、潤腸、臘肉、一粒冬菇,加埋個甜豉油、香蔥一齊炒,真係好香好好食香煎蝦米腸粉強記既蝦米腸粉每條都會煎到有層薄脆,應該用豬油煎的,雖然都幾油膩,但都幾香既,撒上芝麻、麻醬、甜醬,脆皮煎腸粉真係唔係間間食到搬舖後已經交由第三代傳人接手,價錢係貴左既,而運作上比起以前更年輕更有活力,希望佢地繼續保持水準,可以繼續延續米芝蓮小食推介

香煎蝦米腸粉
·強記美食三代相傳米芝蓮糯米飯🍚💛💛💛💛💛·~~~~~~~~1️⃣鴛鴦腸雜錦臘味糯米飯($63)*睇個樣已經吸引😍😍😍好香既臘腸潤腸😍😍😍😋😋😋成碗除左2條臘腸潤腸之外,糯米飯入邊仲有好多切碎一粒粒嘅臘腸同潤腸😌😌*糯米飯🍚夠哂煙靭😙😙配埋啲蔥同花生粒,好香好出色😋😋😋(Score: 5/5)·2️⃣砂鍋鮮牛粥($44)*熱辣辣煲起既砂鍋鮮牛粥,粥好綿份量都多,但可能因為煲住煲得太耐,啲粥好杰咁,唔係好食到粒粒既米😂😂鮮牛既數量都正常,有啲生菜絲、蔥粒同花生粒,令到粥底更加香😙😙😙😌😌(Score: 4/5)·3️⃣馬來甜品咋喳($29)*咋喳熱既,食落有家🏠的味道🥰🥰🥰糖水有好多渣好多豆好多配料🤤🤤🤤甜度都適中,有啖啖既椰汁香味,好有媽媽煲既咋喳味道😍😍(Score: 5/5)·其他:*除咗糯米飯同砂鍋粥,仲有好多唔同嘅小食可以食,例如魚蛋、燒賣、腸粉等等,都應該幾值得再去試😍😍••-評分👑賣相:✨✨✨✨味道:👅👅👅👅👅價錢:💰💰💰💰服務:🤵🏽‍♂️🤵🏽🤵🏽🤵🏽推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐(5分滿分)~~~~~~~~~~
強記美食
三代相傳
米芝蓮糯米飯🍚
💛💛💛💛💛
~~~~~~~~
1️⃣鴛鴦腸雜錦臘味糯米飯($63)
*糯米飯🍚夠哂煙靭😙😙配埋啲蔥同花生粒,好香好出色😋😋😋
(Score: 5/5)
2️⃣砂鍋鮮牛粥($44)
(Score: 4/5)
3️⃣馬來甜品咋喳($29)
(Score: 5/5)
其他:

評分👑
賣相:✨✨✨✨
味道:👅👅👅👅👅
價錢:💰💰💰💰
服務:🤵🏽‍♂️🤵🏽🤵🏽🤵🏽
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
(5分滿分)
~~~~~~~~~~
馬來甜品咋喳
🫕強記美食🍚每逢秋冬就好想食臘味糯米飯ლ(´ڡ`ლ)但要搵到好食都唔易喺我心目中最好嘅糯米飯糯米要粒粒分明唔可以太黏或太硬臘腸潤腸最好半肥瘦有玫瑰露香無油溢味臘肉、臘腸、冬菇、甜鼓油缺一不可而強記美食果然係米芝蓮小食推介臘味糯米飯真係無得輸( ♥︎ᴗ♥︎ )由推車仔做到小食檔再由小食檔做到有入鋪喺灣仔屹立咁多年承傳三代係實力嘅保證~臘腸潤腸肥瘦比例完美入口油香四溢ლ(´ڡ`ლ)連平時嘴刁嘅腦細都讚不絕口腸粉煎得香口加埋甜醬辣醬真係話咁快食完南乳咖哩汁小食相對嚟講較普通唔算太入味有啲失望( ´◔︎ ‸◔︎`)綠豆沙勁多臭草同煲到起哂沙食完好想食多碗(๑╹︎ڡ╹︎๑)好可惜腦細唔肯食佢個菜乾豬骨粥等我下次飛起佢嚟自私食( ˙༥˙ )
🫕強記美食🍚

每逢秋冬就好想食臘味糯米飯ლ(´ڡ`ლ)
但要搵到好食都唔易
喺我心目中最好嘅糯米飯
糯米要粒粒分明唔可以太黏或太硬
臘腸潤腸最好半肥瘦有玫瑰露香無油溢味
臘肉、臘腸、冬菇、甜鼓油缺一不可
而強記美食果然係米芝蓮小食推介
臘味糯米飯真係無得輸( ♥︎ᴗ♥︎ )
由推車仔做到小食檔
再由小食檔做到有入鋪
喺灣仔屹立咁多年承傳三代
係實力嘅保證~

臘腸潤腸肥瘦比例完美
入口油香四溢ლ(´ڡ`ლ)
連平時嘴刁嘅腦細都讚不絕口
腸粉煎得香口
加埋甜醬辣醬真係話咁快食完
南乳咖哩汁小食相對嚟講較普通
唔算太入味有啲失望( ´◔︎ ‸◔︎`)
綠豆沙勁多臭草同煲到起哂沙
食完好想食多碗(๑╹︎ڡ╹︎๑)

好可惜腦細唔肯食佢個菜乾豬骨粥
等我下次飛起佢嚟自私食( ˙༥˙ )
2021-12-28 509 瀏覽
今天專程去試下潤腸糯米飯,食了之後衹覺是普普通通,潤腸有味精,食後有口渴之感,糯米飯也太咸,性價不成正比,這樣的水準,在任何的小食店也勝過此店。其他的食品也不敢叫來試,此次衹是慕名而來,得來失望一次。
2021-12-22 520 瀏覽
冬天除咗要食煲仔飯之外,仲一定要食返碗糯米飯先得👍🏻強記美食喺灣仔開咗七十年,今年搬咗新舖,就喺舊舖附近,唔洗擔心搵唔到!👆🏻新舖門面唔似以前街坊小店咁,「乾淨、整齊、靚仔」過舊舖,而廚房亦唔係以前嘅開放式,改咗入舖 👇🏻堂食位置亦都多咗好多🪑雖然唔闊落,但坐得算舒服👍🏻👆🏻新餐牌👇🏻依舊有臘腸/潤腸糯米飯🍚👆🏻亦有暖笠笠嘅砂鍋粥👇🏻仲有魚肚翅🥣同糖水🥰👇🏻臘腸雜錦臘味糯米飯🥣糯米飯粒粒分明,又軟糯👍🏻材料都好豐富🥰有臘腸、潤腸、臘肉、冬菇等等,臘腸香甜得嚟唔油膩🤣潤腸有淡淡嘅酒香🤣而臘肉令成碗飯都充滿油香🥰👇🏻腐竹薏米糖水🥣啲腐竹係煲到溶晒嘅,所以好滑又濃味,而且唔太甜👍🏻薏米有咬口🥰

👆🏻新餐牌👇🏻依舊有臘腸/潤腸糯米飯🍚

👆🏻亦有暖笠笠嘅砂鍋粥👇🏻仲有魚肚翅🥣同糖水🥰

臘腸雜錦臘味糯米飯

腐竹薏米糖水
2021-12-03
臘腸雜錦臘味糯米飯
腐竹薏米糖水
2021-12-22 368 瀏覽
😊約左同事一齊去銅鑼灣食嘢🍚,❄️凍凍地又未諗好食乜之際,🚶‍♀️🚶‍♂️行到強記門口,當時無人等位喎係無人等位呀,我地一行6個人大家對望左一下,就即刻決定咗🤣🤣🤣係度食啦,唔好再行啦😋😋📍臘腸雜錦糯米飯 & 炒米粉糯米飯口感好多,唔會太硬或太軟📍雞蛋煎蝦米腸粉腸粉好好食呀煎得非常好👍🏻有蛋香📍花生旺菜豬骨粥📍砂鍋滑雞粥📍南乳豬皮蘿蔔魚蛋 & 燒賣呢個較為失色📍腐竹蛋糖水📍紫米露糖水

📍臘腸雜錦糯米飯 & 炒米粉
糯米飯口感好多,唔會太硬或太軟

📍雞蛋煎蝦米腸粉

呢個較為失色

📍腐竹蛋糖水

📍紫米露糖水
2021-12-21 2296 瀏覽
Keung Kee has been operating for more than 60 years. They restaurant started with two signatures: glutinous rice and beef offal. Now Keung Kee’s elder son succeeds the restaurant and focuses on the rice which the taste and quality have been maintained throughout the years💪🏼鴛鴦腸臘味糯米飯 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗺𝗲𝗱 𝗚𝗹𝘂𝘁𝗶𝗻𝗼𝘂𝘀 𝗥𝗶𝗰𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗵𝗶𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗣𝗿𝗲𝘀𝗲𝗿𝘃𝗲𝗱 𝗦𝗮𝘂𝘀𝗮𝗴𝗲𝘀The irresistible fragrance was what attracted the Michelin inspector and earned them the Bib Gourmand🏅The ingredient quality is top notch especially the duck liver

鴛鴦腸臘味糯米飯

The irresistible fragrance was what attracted the Michelin inspector and earned them the Bib Gourmand🏅The ingredient quality is top notch especially the duck liver sausage (潤腸). The rice they used is old rice so that the rice would be more grainy and chewy after steaming. The rice absorbed all the oil and essence, and it’s heavenly delicious. It was so comforting to eat a bowl in winter❄️

南乳汁小食四併 𝗙𝗲𝗿𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗱 𝗕𝗲𝗮𝗻 𝗖𝘂𝗿𝗱 𝗦𝗻𝗮𝗰𝗸 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿
南乳汁小食四併

You could be surprised that even the street food here is different and better😛 Their sauce is homemade, and instead of soy sauce, they use fermented bean curs for the savoury flavour. Just brilliant!

砂煲燒鴨粥 𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗗𝘂𝗰𝗸 𝗖𝗼𝗻𝗴𝗲𝗲 𝗶𝗻 𝗖𝗮𝘀𝘀𝗲𝗿𝗼𝗹𝗲

They added congee items after the relocation so I tried one of them. It was a nice and smooth congee base. The roasted duck was surprising tender but wish longer cooking time so the duck flavour could be more apparent.

馬來喳咋 𝗠𝗮𝗹𝗮𝘆 𝗠𝗶𝘅𝗲𝗱 𝗕𝗲𝗮𝗻𝘀 𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗦𝗼𝘂𝗽

It’s a bit too sweet for my liking but I love the “doneness” that all the beans were decomposed!
南乳汁小食四併
以前經過呢間小食店都總係見到有人係度外賣聽聞佢嘅糯米飯好出名仲拎過米芝蓮🌟次次都想去試下都未有機會!開業多年 係灣仔依然屹立不倒!最近由外賣店搬入舖呢幾日襯住去開呢頭天氣涼涼地就嚟試下🤪新舖裝修好光亮企理冇咗個種舊港式傳統味道除咗招牌糯米飯之外仲有粥品、小食等等-鴛鴦腸雜錦臘味糯米飯$63嚟講一個飯碗份量有啲細當然 好食嘅一次半次就冇所謂啦賣相幾靚仔 飯面滿油光臘腸同膶腸放面糯米飯炒得乾身唔會黏哂一舊飯粒吸收臘味嘅油份嗰種油香係口裡揮發仲有煮到入哂味嘅冬菇😍不過有啲失望係糯米飯口感唔夠軟糯比較硬冇食過舊舖嘅糯米飯所以做唔到比較但自己覺得普普通通香煎蝦米腸粉(加蛋) +$6一定要加蛋🍳!蝦米腸粉煎到金黃色表面焦香脆口真正外脆內軟👅本身加咗芝麻 豉油 麻醬如果唔夠 枱上面仲有醬任落🤟🏿香口嘢我最愛🤪燒賣/豬皮/牛柏葉 HKD$10/12/15呢度小食款式都幾多魚蛋 燒賣 豬皮 蘿蔔 牛柏葉 魷魚等等自己就唔係幾推薦燒賣燒賣係圓底發脹型質感好麵粉一啲都唔煙韌😶豬皮同牛柏葉就正常發揮不過值得一提個醬係幾好食!-由小店搬入大舖又係灣仔區 價錢都唔算太過進取嘅不過食物方面就冇預期中咁出色糯米飯有啲
以前經過呢間小食店
都總係見到有人係度外賣
聽聞佢嘅糯米飯好出名
仲拎過米芝蓮🌟
次次都想去試下都未有機會!

開業多年 係灣仔依然屹立不倒!
最近由外賣店搬入舖

燒賣係圓底發脹型
質感好麵粉
一啲都唔煙韌😶

豬皮同牛柏葉就正常發揮
不過值得一提個醬係幾好食!

由小店搬入大舖
又係灣仔區 價錢都唔算太過進取嘅
不過食物方面就冇預期中咁出色
糯米飯有啲失望🤥
其他就正正常常
如果經開呢頭可以嚟支持下!
2021-12-03 606 瀏覽
之前睇過唔小強記米芝蓮小食推介嘅報導,本身唔係港島人較小機會嚟食。今晚天氣凍又撞正喺灣仔區,就決定嚟試試佢嘅出品。嚟到強記應該無人會唔點佢嘅招牌臘味糯米飯(我估就算大熱天時,應該都有不小街坊捧場)。糯米飯用料足,有齊臘/潤腸、冬菇、臘肉。糯米飯粒煮得夠爽又糯,唔會好濕身; 飯上面亦有油香。我簡咗臘腸,原條上夠誠意; 同埋聽講臘腸係香港製造所以食落無怪油味道。如果可以再加埋花生咁就Perfect 啦!香煎蝦米腸粉,質數本身係唔錯,但可惜腸粉面煎得唔夠有點失色。另外呢度有D用南乳清湯去做嘅小食,我點咗魚蛋同埋燒賣。兩樣食物入面,我都食唔出南乳味道 ; 而且口感太淋唔彈牙。新舖有新加小食,我點咗咖哩汁魷魚,咖哩汁比得唔太多所以食落水魷魚唔夠味。

2021-12-02
  • 臘腸雜錦糯米飯
2021-12-03 531 瀏覽
今次是慕「鴛鴦腸雜錦糯米飯」之名而來,結果......趁這幾日「冬天」(12月,終於有少少少少冬天的感覺),就找暖笠笠的食物,暖暖胃吧!朋友(又是朋友!)推介「強記」,就即管試試。下午三點幾,人不多,米芝蓮的光環下,少有的少人時間,真好運。鴛鴦腸雜錦糯米飯、腸粉是必食之選,其他都是貪吃而已。果然,鴛鴦腸雜錦糯米飯,沒有讓人失望。糯米飯夠軟身,配上非一般豉油,已經叫好,再加上酒香味濃,軟硬適中的鴛鴦腸,簡直不得了,最後以臘味粒及蔥花作點綴,更加惹味。一向不好飯的我,搶先完成。(飯量不多,大概是一碗飯🍚)之後就是朋友必食之選——腸粉,他說平時煎得夠香,底是脆的,但今次就未見此效果,所以表現未見突出。😅😅至於其餘兩款,就是一般既有水準,不會是必食推介。2人份,大概$140多元,在灣仔區,我ok喎。結果.......(首尾呼應)起碼我會為「鴛鴦腸雜錦糯米飯」再來。😄
今次是慕「鴛鴦腸雜錦糯米飯」之名而來,結果......

至於其餘兩款,就是一般既有水準,不會是必食推介。

2人份,大概$140多元,在灣仔區,我ok喎。

2021-11-30 489 瀏覽
今日朋友喺灣仔做嘢, 嗌咗強記美食嘅外賣同大食妹開心share之前見大家都走去食佢嘅糯米飯同腸粉, 大食妹一直好想試, 可惜位置有啲遠, 咁耐都仲未食<雜錦臘味糯米飯>雜錦臘味糯米飯望落份量唔算好多, 食嘅時候先發現佢壓到好實, 越食越多咁糯米飯粒粒分明, 望落就好開胃可惜今日嘅調味比較清淡, 大食妹覺得有啲普通臘腸同蝦米份量都唔太多, 薄薄嘅幾片<煎蝦米腸粉>煎蝦米腸粉雖然未至於十分好食, 但比糯米飯優勝腸粉又薄又滑, 雖然冇咩蝦米同香煎蝦米腸粉嘅香氣, 但份量比得好足
<雜錦臘味糯米飯>
糯米飯粒粒分明, 望落就好開胃
可惜今日嘅調味比較清淡, 大食妹覺得有啲普通
臘腸同蝦米份量都唔太多, 薄薄嘅幾片
<煎蝦米腸粉>
煎蝦米腸粉雖然未至於十分好食, 但比糯米飯優勝
外賣自取
2021-11-28 360 瀏覽
普普通通冇乜特別唔係以前嗰隻風味地方乾淨企理職員非常有禮貌中規中矩冇乜特別好耐冇食可以嚟感受下本人比較喜歡以前舊舖嘅風味腸粉比較油個飯的配料就好少啲臘腸切到好薄
普普通通冇乜特別
腸粉比較油
個飯的配料就好少
啲臘腸切到好薄

2021-11-22 706 瀏覽
老公一直有食開呢間灣仔小店, 由車仔檔開到入大鋪, 價錢一d都唔貴, 主要做街坊生意, 好多人專揸車黎買外賣, 真心好食, 難怪成日都登上米芝蓮小食推介。雜錦臘味糯米飯必食 $45❤️雖然份量唔算多細細碗咁,但係就好足料 有冬菇、蝦米、臘腸同潤腸炒得非常之入味,而且唔會好油,係我食過其中最好食的糯米飯!花生旺菜豬骨粥 $36個粥底好綿好滑,唔會好稀咁,入面有豬骨花生蠔豉菜乾,食完成個人暖哂。煎蝦米腸粉 $25⭐️腸粉煎至微焦,有脆又滑,加上芝麻,甜醬,麻醬,豉油。如果唔夠,仲可以自己加醬油,真係好食到唔停口。豬皮蘿蔔+咖喱汁 $27豬皮蘿蔔都炆至超淋,而且個咖喱汁好香濃好入味,真係好好食。

雜錦臘味糯米飯必食 $45❤️

花生旺菜豬骨粥 $36

煎蝦米腸粉 $25⭐️

豬皮蘿蔔+咖喱汁 $27
豬皮蘿蔔都炆至超淋,而且個咖喱汁好香濃好入味,真係好好食。

2021-11-19
  • 雜錦臘味糯米飯