2022-06-12
今日放工約左朋友去將軍澳食飯。成日聽講海旁果邊開左好多新餐廳,今晚一於去果邊睇睇。行行下去到海天晉滙個商場見到有指示牌顯示入面有好多餐廳,所以入去搵食😋。我地最後決定食日本菜。餐廳外觀完全唔似日式餐廳,裝修佈置比較似酒吧,原因係因為餐廳過左10:00pm就會轉營做酒吧。但因為現時防疫規例,現時只可以營業到12點,一般黎講佢地會營業到凌晨四點👍。餐廳入面枱與枱之間既距離好寬躺,牆上掛左部大電視,電視前面放左一張桌球枱可供食客遊玩。餐廳內有一個area係設置左bar枱,中間會有位bartender 係入面調酒,相當有feel😍,可以一邊食,一邊欣賞bartender 調酒既藝術👍。蟹子沙律: 份量十足好大碟,而且用料靚,蟹子同蔬菜都好新鮮👍雞泡魚乾: 呢樣十分出色😋 味道適中唔會過咸,再配埋沙律醬真係無得輸,係一道可口既小食。A4宮崎和牛粒,雞腿肉: 串燒既火候控制得剛剛好,唔會overcook。 和牛粒一入口好重牛味而且有肉汁,唔會燒到乾哂同埋一d都唔”un”。雞腿肉啖啖肉好大粒🤩而且肉質鮮嫩唔”鞋”口,最令我滿意既係佢個雞皮仲燒到脆脆的👍牛舌芯,豚頸肉:食得出落左少少調味料黎燒,唔太淡
牛舌芯,豚頸肉:食得出落左少少調味料黎燒,唔太淡唔太咸剛剛好😋豬頸肉唔會太肥唔多脂肪,牛舌亦好有口感。
豚肉蘆筍卷,青椒仔: 青椒仔幾新鮮,而且有d辣辣地🙈 豚肉蘆筍卷係用燒到脆卜卜既豚肉包住蘆筍卷,蘆筍有少少爽口幾有咬口😋
芝士翠玉瓜: 將芝士放係翠玉瓜上一齊燒,燒完出到黎塊芝士係半熔既狀態,再配上剛剛燒好又脆脆地既翠玉瓜真係好夾😆
鮮冬菇: 因為冬菇本身應該無味,所以塗上少少秘制醬汁黎燒,食落又幾好味😄
月見免治雞肉軟骨棒: 呢個值得推介! 首先將隻日本蛋同醬汁一同攪拌,然後就可以將雞軟骨棒點一點醬汁一同享用🤤雞軟骨棒個口感幾特別,免治雞肉棒入面有一粒粒軟骨幾有口感,再配埋個醬汁無得頂👍
Sour apple frozen: 呢杯青蘋果沙冰好好味! 不過要提一提大家一開頭要盡快飲少少先(唔好掛住打卡,因為杯野既賣相都好出色,面頭放左幾片青蘋果襯托),如果唔係會溶到成枱都係😂 青蘋果沙冰酸酸甜甜好開胃,唔好睇佢好似細細杯,我地2個人飲一杯都夠。因為飲下溶下,好似不斷refill咁😂 而佢味道無因為溶左d冰就淡左,仲keep到原本既味道😋
雖然呢間餐廳既地點唔算太方便(唔近地鐵站),但係佢勝在夠舒服同乾淨,係個chill既好地方👍。餐廳一般時間係做日式料理,過左10點就會做酒吧,環境相當有feel 😍。價錢方面都合理,我地2個人食左咁多野都係600蚊有找。