2022-07-18 344 瀏覽
近日新聞宣布某公司逢星期五可以早放令人非常羨慕好彩今日老細放假,趁機準時放工同同事happy hour夏天日照時間長,7點左右個天都仲光,好開心!嚟得happy hour點會唔飲番杯推介Pina Colada酒味輕,有淡椰子味,口感creamy似smoothie,十分適合女士們有野飲一定要有小食先稱得上Happy Hour我同同事兩個人點咗幾款串燒試有雞、牛、豬、海鮮,每樣試啲有幾款特別深印象雞頸串燒肉質有彈性,唔鞋口一隻雞頸部大概有幾多肉大家都知,呢度一串可能已經有四、五隻雞了價錢先至$3x蚊串,抵過出去食燒芝士腸啦雞心串燒講到少有部位,雞心亦係另一少見串燒,一隻雞一粒心,非常珍貴口感爽脆有咬口,一試難忘牛舌牛肉牛類係串燒嚟講都算是穩打穩紥的種類追求完美嘅當然點和牛會有最高享受但一般來講,呢兩款普通牛性價比高叫多幾串都唔肉赤豚肉荔枝卷非常有驚喜的一款豬腩片無遮蓋荔枝清甜嘅味道,反而兩者好夾荔枝爆汁令成個串燒都好juicy非常好味廣島蠔食得多用嚟串燒都係第一次試蠔身燒得香脆,入面仍保留蠔既鮮味不過自己本身較喜歡生蠔個種滑溜口感串燒就稍稍乾身一啲,但都好食整體呢間新派既串燒店非常高質座位
近日新聞宣布某公司逢星期五可以早放
令人非常羨慕

好彩今日老細放假,趁機準時放工同同事happy hour

夏天日照時間長,7點左右個天都仲光,好開心!

Pina  Colada

嚟得happy hour點會唔飲番杯

推介Pina Colada

有野飲一定要有小食先稱得上Happy Hour

我同同事兩個人點咗幾款串燒試
有雞、牛、豬、海鮮,每樣試啲

有幾款特別深印象

肉質有彈性,唔鞋口

價錢先至$3x蚊串,抵過出去食燒芝士腸啦

雞全心串燒

雞心串燒

講到少有部位,雞心亦係另一少見串燒,一隻雞一粒心,非常珍貴

口感爽脆有咬口,一試難忘

牛舌串燒

牛舌

牛肉串燒

牛肉

牛類係串燒嚟講都算是穩打穩紥的種類
追求完美嘅當然點和牛會有最高享受

但一般來講,呢兩款普通牛性價比高
叫多幾串都唔肉赤

豚肉荔枝卷串燒

豚肉荔枝卷

非常有驚喜的一款
豬腩片無遮蓋荔枝清甜嘅味道,反而兩者好夾
荔枝爆汁令成個串燒都好juicy
非常好味

廣島蠔串燒

廣島蠔食得多
用嚟串燒都係第一次試

蠔身燒得香脆,入面仍保留蠔既鮮味
不過自己本身較喜歡生蠔個種滑溜口感
串燒就稍稍乾身一啲,但都好食

整體呢間新派既串燒店非常高質

牛肉串燒
豚肉荔枝卷串燒
廣島蠔串燒
2022-07-17 110 瀏覽
去到海天晉 揾到間景唔錯嘅日本串燒鋪嘆下首先叫左幾個串燒有牛舌西班牙豬柳日本帶子同玉子燒牛舌整得相當之軟熟 嫩口 而且份量頗大件好推薦!西班牙豬柳份量適中肥瘦得宜有香口嘅煙燻味 令人胃口大開日本帶子十分新鮮 好煙韌彈牙加上淡淡嘅檸檬汁口感好有咬勁呢間嘅玉子燒係我食過最好食嘅玉子燒整完出黎嘅口感好似蛋糕 好surprise至於主食鰻魚炒飯黎講 鰻魚都算足料調味好充足 每粒飯都有濃濃嘅醬油香同鰻魚汁香飲品方面叫左杯綠色為主調嘅rose garden飲落真係好香玫瑰味入口一啲都冇酒嘅苦澀味 應該係因為用左橙酒整體而言 十分推廣呢間日本店!
去到海天晉 揾到間景唔錯嘅日本串燒鋪嘆下

飲品方面叫左杯綠色為主調嘅rose garden
飲落真係好香玫瑰味
入口一啲都冇酒嘅苦澀味
應該係因為用左橙酒

整體而言 十分推廣呢間日本店!

2022-07-14 114 瀏覽
朋友約食晚飯吹吹水,上網搵到間新開不久,位於將軍澳(形)既是日式但又係Bar的餐廳,由地鐵站行過去,經一條靚靚小路,約10分鐘就到。入到店內座位寬闊,又有卓球玩,感覺不錯。黎到Bar,先整杯Sapporo啤一啤先😆,吹水又點可以唔叫小食呢,order蟹子沙律,份量都不少,再來是炸物(炸雞,天婦羅炸蝦,炸豪)新鮮炸起脆卜卜😚。店員推介我哋食串燒白膳,新鮮返貨🤣,皮脆魚滑,魚油出晒黎😋,不錯。還有個免治雞肉串配上日本蛋+醬汁,這個是我最愛,試完係有去日本食的水準😆。可以下次搵一大班朋友再encore。坐得舒服👍🏻。
  • 免治雞肉串
2022-07-10 100 瀏覽
同同事收工之後去公司附近食晚飯兼趕走下Monday Blue😮‍💨呢個商場比起Monterey嗰邊少啲人流,多返份寧靜感。我地決定食串燒飲下野咁,呢間餐廳完全surprise到我地!我地坐左喺窗邊嘅高枱,望住出面嘅燈飾,好舒服~前菜漬物有醃製咗嘅蒜頭同牛蒡,前者醬料帶點香辣,即使係生蒜頭,食完都唔覺得會口臭😂後者帶點酸甜,幾開胃strawberry ginger lemonade 薑味唔係好出,唔使擔心會有怪味,梳打係喺呢啲天氣飲最爽!Rose garden 黎到嘅時候有啲嚇親😂但飲落幾好飲,甜甜嘅玫瑰味幾出月見日本免治雞軟骨棒。免治雞肉入邊有幼粒雞軟骨增加口感,醬汁係有蛋黃嘅醬油,增加嫩滑感嗌咗唔同串燒一次過上菜🤣牛舌心相當厚切,有咬口!一咬落去有好豐富嘅牛脂爆發出黎,香而不膩;燒元貝好新鮮,鮮甜爽口;燒白鱔好驚喜!外皮燒得香出,內裏魚肉嫩滑,啖啖肉!伊比利黑毛豚扒油脂味都重,肉質唔柴,肥瘦均勻;玉子燒口感比想像中厚實,雞蛋味重之餘仲帶啲甜味,有少少似蛋糕😂最後係鰻魚炒飯,鰻魚份量唔吝嗇,每顆飯料都沾滿鰻魚汁,好滿足
嗌咗唔同串燒一次過上菜🤣
2022-07-10 117 瀏覽
我已經第二次嚟呢間餐廳,今次我哋有多啲人,但因為打咗底所以都唔係帶咗好多嘢我哋帶咗幾串串燒,侍應有專登推介牛舌串燒係擺喺一個鐵出面,我哋以為係有火燒住,原來係冇😂只係一個裝飾除咗牛舌,有兩串雞軟骨,同埋兩串牛我覺得牛都幾好味,不過真係有啲貴嘅另外我哋嗌咗啲炸物,有炸蝦炸雞同埋炸雞軟骨;其實我哋本身想嗌埋炸生蠔炸豆腐,但係佢話冇貨😂仲有黃金魷魚,講個味道係鹹鹹地,比較重口味我哋唔係好鍾意。蟹子沙律都算大方;但係個牛肉炒烏冬就好少🥲而且仲要等好耐嘢飲真心係高質嘅!!

我哋帶咗幾串串燒,侍應有專登推介牛舌

除咗牛舌,有兩串雞軟骨,同埋兩串牛
我覺得牛都幾好味,不過真係有啲貴嘅

仲有黃金魷魚,講個味道係鹹鹹地,比較重口味我哋唔係好鍾意。
蟹子沙律都算大方;但係個牛肉炒烏冬就好少🥲而且仲要等好耐

嘢飲真心係高質嘅!!
2022-07-05
2022-07-06 105 瀏覽
很喜歡和朋友飲酒談歡,一個靜靜地的環境非常重要。友人介紹了形,地方大,平日不會太多人,可以一試。這間餐牌選擇多,有前菜、串燒、烏冬、飯等等。其中最吸引我眼球之一是個燒飯團同雞皮串。未點菜前店員送上小食,應該是筍和蒜頭,其中蒜頭味道不錯,挺開胃的。果然無點錯,燒飯團燒得香口,外脆內軟,好有日本味道,尤其現在不能到日本旅行,更令人懷念。Cocktail 有whisky 味道,不過味道有點淡。豚肉荔枝串也頗特別,豚肉包著荔枝配搭挺新鮮。另外直得一提是雞皮,脆卜卜、熱辣辣、無油膩感,一片一片地食,非常過癮。另外,原本以為青椒會好辣,但原來不辣,挺香青椒味。等了差不多一小時才到的冷烏冬終於上場了。烏冬幼細,但口感很好,而且烏冬汁亦做得出色,難怪要等一小時不過我估是漏單了。

Cocktail 有whisky 味道,不過味道有點淡。

豚肉荔枝串也頗特別,豚肉包著荔枝配搭挺新鮮。

等了差不多一小時才到的冷烏冬終於上場了。
烏冬幼細,但口感很好,而且烏冬汁亦做得出色,難怪要等一小時
不過我估是漏單了。

2022-07-04 120 瀏覽
近來將軍澳發展好快,越來越多商場,而且食肆不像一般大商場咁千遍一律。有好多特別既食肆。今日去海天晉就見到好幾間吸引既食肆,最後想食串燒就入左「形」。今日係平日,所以唔係好多人,可以靜靜地傾計。這間餐廳坐位闊落,而且有桌球及飛標可供食客娛樂,真的貼心。最先到的是飲品,點了Rose Garden Mocktail。 Rose 味道好重,略嫌太多冰。螢光魷魚漬味道特別,好有口感,$48有十隻好抵食。encore之選。不過如果一個人食就好似多左啲,最好兩三個人先點。有樣日本野想食好耐,就係雞泡魚乾。今次終於食左,烤得好香呢,唔點沙律醬已經好好食。特別要提牛舌串燒,好有牛味,淋得黎又有口感,超好味,好想食多一串,$45一串係有原因既。另一較特別既係雞軟骨串,有生雞蛋同醬油配合。而鴨舌亦是較少見的串燒,燒得脆脆的,也不錯,只是舌頭肉太少。

今日係平日,所以唔係好多人,可以靜靜地傾計。

這間餐廳坐位闊落,而且有桌球及飛標可供食客娛樂,真的貼心。

Rose  Garden

螢光魷魚漬

豚肉、牛舌、雞腎

另一較特別既係雞軟骨串,有生雞蛋同醬油配合。
月見免治雞肉軟骨棒

鴨舌

螢光魷魚漬
豚肉、牛舌、雞腎
鴨舌
2022-07-02 91 瀏覽
將軍澳高質串燒x酒吧🥂🚩形 (天晉滙)將軍澳唐俊街28號海天晉滙地下G08號舖雞泡魚乾佐酒必點😋 點埋沙律醬好好食鹽燒牛肉呢款係餐牌上最平嘅牛肉串燒 但都勁高質!牛肉燒到六七成熟 無乜脂肪 但口感一啲都唔韌 似食緊高質牛扒多過串燒😍青葵蟹子雞肉串用加咗蟹子嘅wasabi醬配雞肉串 味道幾特別豚肉荔枝卷用豚肉包住中間嘅荔枝 咬落鮮甜又多汁 配豚肉嘅鹹味好夾❤️吉列蠔一碟有三隻 每隻嘅炸粉入面都包住勁juicy嘅蠔 蠔唔會過熟 仍然食到鮮味Grasshopper & Old Fashioned 叫咗兩杯Cocktail~ Happy Hour一杯只係$58!Old Fashion比較重酒精 Grasshopper就有香甜薄荷味 而且杯嘅入面嘅裝飾好靚🥰
將軍澳高質串燒x酒吧🥂

🚩形 (天晉滙)
將軍澳唐俊街28號海天晉滙地下G08號舖

吉列蠔

Grasshopper & Old Fashioned

2022-05-31
2022-06-28 97 瀏覽
今日放工約左朋友來到將軍澳新開不久酒吧居酒屋🍹🥃🍢吹下水。呢度可以滿足足球迷的需要,看波之餘,有可以玩美式桌球,飲翻兩杯~內外環境好舒適好 chill, 伴奏住 relaxing 音樂,感覺成個人松曬。點左多款串燒同小食其中最好我至愛有:餐前小菜:牛蒡和蒜頭開胃滋味又健康明太子沙律 :味道清新又有鮮味,吃一啖停不了口😋😋日本🇯🇵甜番薯,圓潤肉飽滿,微甜香口豚肉荔枝卷: 荔枝清香減低豚肉嘅肥美,同時又帶出豚肉嘅鮮味,正😋😋炸物: 有炸雞炸蠔這兩都唔錯, 外脆內仍保存 肉質鮮味,好 juicy,炸蠔滋味出色!餐廳食物滋味,價錢吸引。下次有時間,可以同朋友嚟一齊玩下桌球,放工松一松,chitchat 下~

點左多款串燒同小食其中最好我至愛有:

餐前小菜:牛蒡和蒜頭
開胃滋味又健康

明太子沙律 :味道清新又有鮮味,吃一啖停不了口😋😋
日本🇯🇵甜番薯,圓潤肉飽滿,微甜香口

2022-06-27 66 瀏覽
最近天氣成日落雨,落足三星期,但冇影響我出街食飯嘅意欲。睇OpenRice新開餐廳,將軍澳有不少選擇。距離將軍澳地鐵站10分鐘路程,向海旁方向有個屋苑樓下嘅小型商場入面有間日式串燒酒吧。第一次行入商場,原來有幾間餐廳仲有個韓國超市。睇嚟商場外面要多啲signage 幫助食客容易D搵到方向。一入門口,比katachi串燒酒吧嘅大型橢圓形吧枱吸引着。酒類選擇繁多,有sake, 梅酒,紅酒,有汽酒,rose, draught beer 。有個咁靚嘅枱放喺餐廳中間,一定要order杯酒嘆吓先。brandy梅酒on rock 再配上炸蠔炸蝦,好快又一杯draught beer。煙肉蕃茄串,雞頸串,雞頸肉爽口彈牙。蟹子青瓜沙律都幾大碟。

2022-06-26 75 瀏覽
原來將軍澳都有日式串燒店,Katachi形主打日式串燒,餐廳面積頗大,燈光比較昏暗,而且有桌球同飛鏢等娛樂設施。今日我哋主要串燒配酒,酒方面我地叫左純米大吟釀。- 豚頸肉豚頸肉爽口彈牙,而且juicy,不過覺得無咩味道。- 鮮白鱔入口香脆,肉質肥美甘香,令人齒頰留香😍- 雞尾雞尾係我第一次嘗試,肉質幾肥嫩,油香豐富,外脆內軟。- 雞中翼賣相唔夠金黃香脆,但肉質幾嫩滑,多汁豐富。- 雞皮一串有好多件雞皮,味道酥脆帶少少煙韌口感。- 鹽燒牛肉牛味非常香濃,肉質完全唔韌,調味適中。總括而言,串燒味道唔錯而且唔算貴,環境方面坐得幾舒服。

今日我哋主要串燒配酒,酒方面我地叫左純米大吟釀。
天壽  鳥海山  純米大吟釀

- 豚頸肉
豚頸肉爽口彈牙,而且juicy,不過覺得無咩味道。

- 鮮白鱔
入口香脆,肉質肥美甘香,令人齒頰留香😍

- 雞尾
雞尾係我第一次嘗試,肉質幾肥嫩,油香豐富,外脆內軟。
雞尾

- 雞中翼
賣相唔夠金黃香脆,但肉質幾嫩滑,多汁豐富。
雞中翼

- 雞皮
一串有好多件雞皮,味道酥脆帶少少煙韌口感。
雞皮

- 鹽燒牛肉
牛味非常香濃,肉質完全唔韌,調味適中。
鹽燒牛肉

總括而言,串燒味道唔錯而且唔算貴,環境方面坐得幾舒服。

2022-05-30
天壽  鳥海山  純米大吟釀
雞尾
雞中翼
雞皮
2022-06-25 54 瀏覽
終於到Happy Friday🤩,我每次經過將軍澳花般茶社都見到呢間Katachi形,今日決定一試究竟。雖然餐廳食物以日式食物為主,但木地板加上深色酒吧高椅令餐廳風格偏向西式,產生一種反差感。入面仲有卓球同飛鏢等設施。- 日式樱花蝦炒飯份量唔多,味道比較淡,但至少飯粒炒得乾身,入面仲有樱花蝦、粟米、紫菜等等。- 唐揚炸雞件唐揚炸雞呈金黃色,入口酥脆多汁,佐酒一流。- 玉子燒Katachi既玉子燒口感比較扎實,味道甜甜地,蛋香突出。- 燒飯團飯團外皮煎到好脆口,咬落去入面既米飯保持軟稔,而且充滿醬油味,係日式版本既「豉油撈飯」。我同朋友主要飲酒為主,所以只係叫咗以上四道菜式,但味道都唔錯,令我對餐廳嘅串燒更有興趣,下次Happy Friday都試。

- 日式樱花蝦炒飯
Sakura  &  Shrimp  Fried  Rice

- 唐揚炸雞
唐揚炸雞呈金黃色,入口酥脆多汁,佐酒一流。
Deep  Fried  Chicken

- 玉子燒
Katachi既玉子燒口感比較扎實,味道甜甜地,蛋香突出。
Quali  Egg

- 燒飯團
Grilled  Rice  Ball

2022-06-13
Deep  Fried  Chicken
Quali  Egg
Grilled  Rice  Ball
The restaurant is located at the seafront of TKO, inside the mall of Ocean Popwalk. The name of the restaurant is Katachi Bar & Kushiyaki. The bar offers a selection of different entertainments, like a pool table and dart boards where you can have fun with your friends. The restaurant a full range of alcohol selections and mocktails. Staffs are great and they are very helpful, and they have created their personal drinks for their restaurant. For drinks, I ordered Passion Fizz which was fantastic. The drink was mixed really well and wasn’t really sweet, very refreshing and enjoyable. As for food, I ordered Inaniwa  Udon (cold), deep-fried Oyster, Spain Iberico Pork Steak, Beef filet with Salt, Japanese Minced Chicken Tsukune Yakitori with Egg Yolk, Grilled Fugu Fish, and Crab Roe Salad.  All the food are freshly imported to HK and was freshly prepared. Potions are fair. I highly recommend their grills as they are grilled perfectly. Overall, I highly recommend this bar and restaurant as both their drinks and food are great. The atmosphere is fantastic to being with friends, especially with the entertainment and drinks and food that are offered by the bar and restaurant.
2022-06-07
2022-06-22 64 瀏覽
今日去開e 頭做野,又唔太餓,就入左依間餐廳食野晚。餐廳佈置好有bar 嘅feel一路都播住英文歌,如果同朋友黎食下傾下計應該會幾開心。 餐廳幾大,有bar 枱位,高凳位仲有室外位。大到仲可以放個桌球枱其實佢仲有個玩飛鏢嘅機😂😂😂🙈呢個前菜係餐廳送嘅雖然話唔肚餓,但聞到佢啲串燒之後就好似開着咗個胃咁好想食lol 佢啲串燒上嚟嗰陣真係好香好香。個雞翼皮燒得勁脆,啲雞肉又好嫩滑。我仲叫咗個豚肉荔枝。呢個組合好特別,出面鹹,入面甜,荔枝雖然燒完但係都仲係好Juice,豚肉同荔枝嘅配搭識落會比較清新我仲另外加叫咗個燒牛舌。牛舌份量都幾多,而且可以見得到佢個厚度都有返咁上下,食落幾有咬口天婦羅炸蝦似係新鮮炸出嚟,沙律醬嘅份量好足,完全唔使驚唔夠點。印象中呢個炸蝦好似特別抵,先廿零蚊🤣🤣🤣天氣熱熱地所以仲叫咗個冷烏冬食,一樣食落會好清新,份量都夠飽。我仲叫咗杯無酒精飲品,係Mix berry paradise。感覺有啲似小朋友口味😂🙈🙈甜甜地,顏色又靚。而且入邊仲有幾粒藍梅
大到仲可以放個桌球枱

其實佢仲有個玩飛鏢嘅機😂😂😂🙈

呢個前菜係餐廳送嘅

2022-06-20 67 瀏覽
平時夜晚行過見到餐廳環境好吸引好岩飲杯野chill下同食串燒今次試下lunch先-鰻魚炒飯 *必點* $78炒得好好食,好夠味,飯粒粒分明,好高質,下次黎會再叫-吉列炸蝦 $38炸蝦係新鮮炸,蝦好新鮮好彈牙-和牛炒烏冬 $88份量略為少左啲,烏冬係用稻庭烏冬,但咸左少少同炒乾身啲會比較好凍咖啡加$15另外再叫左杯mocktalks,happy hour $48好好飲,好濃青蘋果味好清新本身想試串燒,但原來6點後先有,餐廳環境好好,坐得好舒服,下次再黎試😋😋

今次試下lunch先

-鰻魚炒飯 *必點* $78
炒得好好食,好夠味,飯粒粒分明,
好高質,下次黎會再叫

-吉列炸蝦 $38
炸蝦係新鮮炸,蝦好新鮮好彈牙

-和牛炒烏冬 $88

凍咖啡加$15
好好飲,好濃青蘋果味好清新

• 鰻魚炒飯