2014-02-25 1352 瀏覽
很少到黃大仙行逛,但工作關係來到此,卻是道別之時因領匯收回大部份的店舖作重新裝修,各食店也面臨同一命運臨近下午茶時間,店內仍很多人,但也給我找到位置坐下現在已很少酒家有提供懷舊點心,故點了數款,有些之前也未曾聽說過的香蔥瑤柱腸粉之前未聽過,吃過後感覺相當不錯,腸粉細滑,蔥多味濃,雖然被大量蔥花覆蓋,但瑤柱也很易找到,配少許豉油,讚馬拉糕點前以為是古法,但也有另一番風味,蛋黃奶皇味濃,加入南瓜更覺健康,而且也夠鬆軟,只是比古法略甜,不能多吃薑汁千層糕一向愛好甜點的我,對千層糕情有獨鍾,千層糕製作功夫麻煩,雖然很怕薑的辣(必定咳個不停),但此份量適中,有陣陣薑汁味道,但不會有太辣的味道,而且煙韌有咬口乾炒牛河只點點心當然不夠飽肚,點了客炒牛河,乾炒精髓是色澤夠深而味道咸甜適中,而且牛肉片份量很多,加上蔥及蛋絲,色香味俱全,只可惜河粉太碎,不易夾起,美中不足此外,也點了其他點心,可是沒有參與及拍照,故不多提這兒的懷舊點心特別,而且很有水準,碰上結業有點可惜
很少到黃大仙行逛,但工作關係來到此,卻是道別之時
因領匯收回大部份的店舖作重新裝修,各食店也面臨同一命運
臨近下午茶時間,店內仍很多人,但也給我找到位置坐下

乾炒牛河

此外,也點了其他點心,可是沒有參與及拍照,故不多提

這兒的懷舊點心特別,而且很有水準,碰上結業有點可惜
2014-02-24
午餐
用餐優惠
其他
2013-01-07 510 瀏覽
家姐生日,在前一天訂位,還訂了$98一隻片皮鴨助慶。片皮鴨,不過不失啦!特別提出三金!金獎一品燒雞:招牌菜,由十多年前敘福樓食到依家,水準依然正!皮脆肉滑!金面羅漢:意外驚喜,既健康,又好味,清新感覺,原隻南瓜(好像切生日蛋糕),加上福果、紅棗......配搭得宜!金磚豆腐:: 外脆內滑,不油膩,豆味洋溢。三菜已值回票價;其他亦不過不失。最失敗是送生果盤,而不是糖水。

家姐生日,在前一天訂位,還訂了$98一隻片皮鴨助慶。
片皮鴨,不過不失啦!
特別提出三金!
金獎一品燒雞:
招牌菜,由十多年前敘福樓食到依家,水準依然正!皮脆肉滑!
金面羅漢:
金磚豆腐::
外脆內滑,不油膩,豆味洋溢。
三菜已值回票價
其他亦不過不失。
最失敗是送生果盤,而不是糖水
2013-01-04
慶祝紀念
生日
  • 金獎一品燒雞
  • 金面羅漢
  • 金磚豆腐
2012-10-28 278 瀏覽
今日同個朋友黎黃大仙飲茶,好肚餓所以諗住搵到地方,有位就入去,去到酒樓門口接待小姐話差唔多下午茶時段,建議我地等一陣,我地睇睇個鐘,仲有成15分鐘,諗住唔等架LA..點知朋友又望下我又望下個小姐~最後都係話等多等先入坐..喺附近D舖頭行左陣,見差唔多時間就返去等飲茶,原先好寧靜的樓酒門口,因為下午茶時段開始,所以唔知邊到黎左好多人~加埋小姐用咪黎叫飛,頓時間變左個行市..我地就原本由一間靜酒樓,去左一個大排檔~個FEEL 几得意~!!接待小姐一連串係咁叫左几個號碼,我覺得根本未有機會比人行過黎,佢就已經叫下一個,整到成個氣氛變得好急速,唔知呢D係咪佢地既生意策略,令人感覺好忙咁~之後帶位果位小姐就一次過帶左几張枱既客人入去,安排坐位,未坐底已經有几位阿姐問我地要乜野茶,我地一共回答左三次,最後一個阿姐又黎問,我同佢講我地已經叫左茶,唔知有冇人跟緊,呢個阿姐話: 呢邊場係得我一個睇架LA 我唔開茶比你地,就唔會有人開..@__@ 咁其他果D...唔通只係口頭嬋?因為好肚餓,好快就落單:炸雲昋 - 感覺炸好左好耐,塊雲吞皮入面包住丁屎咁細粒肉, 好似只係食緊炸雲吞皮. D漿味好怪,少少甜酸

喺附近D舖頭行左陣,見差唔多時間就返去等飲茶,
加埋小姐用咪黎叫飛,頓時間變左個行市..

之後帶位果位小姐就一次過帶左几張枱既客人入去,安排坐位,
未坐底已經有几位阿姐問我地要乜野茶,我地一共回答左三次,

因為好肚餓,好快就落單:
炸雲昋 - 感覺炸好左好耐,塊雲吞皮入面包住丁屎咁細粒肉, 好似只係食緊炸雲吞皮. D漿味好怪,少少甜酸味,可能豆粉太多,

台式燒茄子 - 好大舊茄子夾住魚肉, 本來係好好味既~但個汁我覺得結得OVER 左 ,成個感覺得個''結''字,又冇味,搞到好似唔知點咁,
上湯水餃 - 最保守的一個菜式,我覺得佢D料似雲吞多過似水餃~!
香煎魚餅 - 可能同係炸物, 所以感覺都好油膩,而且上碟時已經唔熱了.仲一D都唔香
芘芭豆腐 - 好熱好滑好香魚味~我同朋友都好中意!!

可能係下午茶關係LA.
坐喺到咁耐,見到D姐仔不斷行黎行去,但係都唔同我地加熱水,
真係無奈,

總括黎講...只要要求唔高,都唔算係太差,不過大有進步空間..
2012-10-26
15 分鐘 (堂食)
2011-07-18 206 瀏覽
之前去過九龍wan果間..御苑食..所以呢日去黃大仙搵野食果陣, 見到御苑就決定入去食啦呢個係下午茶時段..好多蝦..個皮好脆丫d皮都算簿...唔錯..個脆麻花差咁d...唔好講笑, 呢個22蚊..好抵食, 真係好多好多燕窩我地4個人..一人一碗ar! 而且蛋白真係好滑..唔會太甜入面係南瓜黎GA..好脆, 出面係咸蛋黃味道出奇地夾AR!!!
之前去過九龍wan果間..御苑食..
所以呢日去黃大仙搵野食果陣, 見到御苑就決定入去食啦
呢個係下午茶時段..
腐皮卷
好多蝦..個皮好脆丫
d皮都算簿...唔錯..
個脆麻花差咁d...
燕窩燉蛋白
唔好講笑, 呢個22蚊..好抵食, 真係好多好多燕窩
我地4個人..一人一碗ar! 而且蛋白真係好滑..唔會太甜
入面係南瓜黎GA..好脆, 出面係咸蛋黃
味道出奇地夾AR!!!
2011-07-15
腐皮卷
燕窩燉蛋白
2011-07-17 167 瀏覽
HELLO, 我係靚太阿JUNE, 請多多指教見阿女食完飯會上網寫食平同人分享, 都幾有意思, 所以我都想試下, 不過用電腦真係要慢慢學早兩日飲完茶, 覺得黃大仙的御苑酒家可以介紹大家去試, 野食不錯的首先係茄子雞粒石頭鍋飯, 以韓式做法, 把茄子雞粒用石鍋盛載, 製做出比鐵板更勝一籌的效果, 上桌後自己用巴匙更搞搞, 香噴噴的流口水了豬腳薑都幾入味, 豬手軟林林, 隻雞蛋好好味, 好食污糟雞陳村粉用了鮮雞件做, 污糟汁做得好食, 只係陳村粉唔太滑, 但都可以雞包仔就唔好叫, 薑落太多, 可陣腥味, 比較失望的一點心蠔油菜心好大碟, 抵食XO醬蘿蔔糕又係好大碟, XO夠辣, 好開胃普遍食物水準有返禁上下, 係一間值得去歎茶的好地方, 下午茶去仲有特價
HELLO, 我係靚太阿JUNE, 請多多指教

豬腳薑都幾入味, 豬手軟林林, 隻雞蛋好好味, 好食

雞包仔就唔好叫, 薑落太多, 可陣腥味, 比較失望的一點心
蠔油菜心好大碟, 抵食
XO醬蘿蔔糕又係好大碟, XO夠辣, 好開胃
2011-07-15
2011-02-08 165 瀏覽
大年初一,同爸爸親戚飲茶團拜,大多數就番叔叔出去黃大仙。今年,只得 14人,因為,媽咪出院不久,仍留在家中休養。媽咪住院期間,親戚們很有心紛紛探望;所以,今次飲茶一定係我家人俾錢!記得前年都係嚟呢個位置飲茶,但係唔係呢個名!原來御苑酒家屬於聚福樓集團,相信質素不錯!我發覺張點心紙嘅點心名係揮春上嘅好意頭語句。話哂 Chinese 新年時要講意頭! 酒樓方面真有心思!都唔知叫咗幾多點心? 不過,當然想大家食得飽一飽。有見及此,第一轉點心食完,細佬再落 order 。叫咗家鄉煎薄餅、蝦餃、鐵板海鮮炒拉麵。特別一提:鐵板海鮮炒拉麵 $88配料唔多,有蝦、魷魚、紅蘿蔔、椰菜,拉麵份量多,炒得好香口!值得一試!埋單 $960 / 14 位,加一 ( 好在唔係加二 )
大年初一,同爸爸親戚飲茶團拜,大多數就番叔叔出去黃大仙。

今年,只得 14人,因為,媽咪出院不久,仍留在家中休養。

原來御苑酒家屬於聚福樓集團
全新裝修
酒樓方面真有心思!
我發覺張點心紙嘅點心名係揮春上嘅好意頭語句。
都唔知叫咗幾多點心?

特別一提:鐵板海鮮炒拉麵 $88
鐵板海鮮炒拉麵
埋單 $960 / 14 位,加一 ( 好在唔係加二 )
2011-02-03
30 分鐘 (堂食)
我發覺張點心紙嘅點心名係揮春上嘅好意頭語句。
全新裝修
鐵板海鮮炒拉麵
原來御苑酒家屬於聚福樓集團
一個星期總要黎一次御苑, 因為比較就腳, 食物質量算ok~今次11點到, 易等位好多, 因為2:30 下午茶...妟左去就有排等...基本上普通點心都中上, (我唔太喜歡佢 "時令點心紙" 上的點心, 因為...好古怪..)特別推介午市炒粉麵, 媽媽大人至愛 排骨炒麵, 脆卜卜 都係$48~ 抵三絲炒瀨粉($48) & 茶市特價燒味瀨粉($16.8) 都好食~~(因為呢日早食, 所以唔食咁油...)比起御苑皇宴, 佢算走中價, 其實係d杯杯碟碟無咁靚, 食物係差不多的。
一個星期總要黎一次御苑, 因為比較就腳, 食物質量算ok~
基本上普通點心都中上,
特別推介午市炒粉麵, 媽媽大人至愛 排骨炒麵, 脆卜卜
都係$48~ 抵

(因為呢日早食, 所以唔食咁油...)

叉燒酥, 加左好多糖漿。
好味蘿蔔糕
南瓜馬拉糕, 南瓜充蛋黃, 好味又健康~
鐵觀音
2010-08-14
30 分鐘 (堂食)
好味蘿蔔糕
南瓜馬拉糕, 南瓜充蛋黃, 好味又健康~
鐵觀音
  • 排骨炒麵
  • 三絲炒瀨粉
2010-08-08 44 瀏覽
星期日同屋企人飲茶, 八個人由十二點等到二點先有位, 好明顯呢間野係冇諗住做大枱囉, 攞飛個時仲有兩張枱原來要等成兩個鐘先有位.好喇 .. D 野又貴, 石頭煱飯又冇飯焦XO 炒羅白糕又咸 ...

好喇 .. D 野又貴, 石頭煱飯又冇飯焦

XO 炒羅白糕又咸 ...
120 分鐘 (堂食)
2010-06-30 59 瀏覽
好耐無見既表哥打俾我,話今日得閒可以大家聚下.但由於佢要湊仔.所以就佢嚟黃大仙.9:00鐘到.見到呢間唔使搭枱就呢間.坐低左.睇一睇點心紙.今次我地兩個人,叫左6個點心:沙薑豬手:2分,我地都係覺得鳳爪好D上素餃:3.5分.呢個好D.足料煎腸粉:3分.好似煎唔透,唔夠香口.山竹牛肉:4分,唔似雪藏野,合格鴛鴦麻蓉飽:3分,個飽好似好濕.燒賣:4.5分居然呢個幾好味WOO點心係有D唔係幾得.不過就非常之好服務.起碼我壺茶唔使叫先有人加水.個笑面係俾服務同環境GA.
好耐無見既表哥打俾我,
話今日得閒可以大家聚下.
但由於佢要湊仔.所以就佢嚟黃大仙.
9:00鐘到.
見到呢間唔使搭枱就呢間.
坐低左.睇一睇點心紙.
今次我地兩個人,叫左6個點心:
沙薑豬手:2分,我地都係覺得鳳爪好D
上素餃:3.5分.呢個好D.足料
煎腸粉:3分.好似煎唔透,唔夠香口.
山竹牛肉:4分,唔似雪藏野,合格
鴛鴦麻蓉飽:3分,個飽好似好濕.
燒賣:4.5分居然呢個幾好味WOO
點心係有D唔係幾得.
不過就非常之好服務.
起碼我壺茶唔使叫先有人加水.
個笑面係俾服務同環境GA.
餐具OK
MENU
黠心紙
一般
2010-06-29
$45 (早餐)
餐具OK
黠心紙
2010-06-07 37 瀏覽
週未在酒樓設數圍喜宴, 過程都一般服務. 但最後都係比錢換來一肚氣. 因訂菜前, 我們是每圍加$100 把炸子雞換上麒麟雞, 所以便特別注意這道菜, 上菜時, 雞件是散開切了一件件, 四方型砌成一碟, 沒有一位可以說出食到滑的部份. 再者我們加錢是因為話要鮮雞做料. 但這又平又扁的一塊塊雞片, 一咬之下已是無肉質的雪藏雞味. 但基於喜宴在前. 也不想掃興. 便到尾聲才和經理反應一下.那位經理聽後. 只是大大聲堅持著酒樓攞貨是攞鮮雞的. 我說我加錢也只想食鮮雞, 現在我不滿意你的用料. 我想向你反映一下. 那經理還是大大聲, 態度得戚, 帶著冷笑地問到. "咁你食果時又唔同我講, 咁依家我又反問你啦. 鮮雞同雪藏雞係點分?" 之後還連珠向我講著他的理據, 在他身旁的幾位應聲蟲女待應也說到. "係啦. 你早d 出聲痳, 依家咁都無人知啦."我想發言的機會也沒有.莫非要我在喜宴進行中. 我突然話, "大家咪食住. 隻雞有問題呀". 我一心就只是低調處理, 好言相對. 只想得到一些交代. 但卻換來給他把責任推回我身上之餘, 還受著他連反質問. 最後我也完全感覺不到那經理有任何歉意. 就連一句

最後我也完全感覺不到那經理有任何歉意. 就連一句"唔好意思", 也從沒說過. 他還對我說和我訂菜的經理不在. 之後他就放下帳單. 這是什麼態度. 難道責付的經理不在就可以不理. 咁經理不在. 我係咪都可以唔比錢. 等經理反先比.

大家有心設宴, 就請以此為鑑. 沒有做好自己本份. 還推卸責任, 三思三思.
2010-05-29
2009-12-13 24 瀏覽
環境都坐得舒服....食物其實我唔係點咁少....點心....好普通.又多油.....雞瀨平.份量又少.....服務麻麻..不去也罷
環境都坐得舒服....
食物其實我唔係點咁少....
點心....好普通.又多油.....
雞瀨平.份量又少.....
服務麻麻..不去也罷
在這領匯的商場內外,周圍已加添了聖誕的色彩,吸引著人流。友人居住竹園,相約在這店一敘,下午茶價格相宜,燈光柔和,比一般燈火通明的酒樓,看來較高級。點心紙印刷精美,紙質很好,看得出是肯「落本」。友人是地頭虫,就讓他拿主意,他喜點甚麼就吃甚麼,他知我是「擦得」之人,大家同意點了一個黑椒雜菌炒意大利粉$23,一個班腩炒河$33和一個擂沙湯丸$10.50。先來黑椒雜菌炒意大利粉,雖是特價下午茶,份量頗多,味道也不錯,但不要期望甚麼 Al Dente,這裡不是Grissini 或 Nicholini's,過了一會,傳菜送來班腩炒河和一碟煎釀茄子,友人跟傳菜說我們沒有點煎釀茄子,傳菜與我們對了檯號,說她沒有送錯,送低便走了,我們找侍應來,說明我們沒有點煎釀茄子,祇是點了擂沙湯丸,她說她剛才收我們的點心紙時,是見到我們剔煎釀茄子,不是剔擂沙湯丸,友人向她說可能自己剔錯了,因兩者祇是上下一行之差,問可否更換,侍應說你自己剔的,無得換,一定要。友人知我不吃茄子的,想再點擂沙湯丸,但我見其他還未吃完,便說不必了。友人為他的錯誤感到歉意,何必如此認真!何必如此認真!人客有錯誤,在所難免,若是酒樓謹慎,收

何必如此認真!人客有錯誤,在所難免,若是酒樓謹慎,收點心紙時,跟人客對一次,或重覆一次點菜,便不會出現問題,再者,下午茶剛開始,一個煎釀茄子,不會太難銷售吧!這個故事教訓我們:﹙1﹚自己做錯,要自己承擔責任。﹙2﹚下次剔點心紙,要像答試卷,反覆多看幾次才交。何況你有的是時間,酒樓絕不會叫:“Time's Up! Pens Down!”
贏了場交,輸了兩個客,值得嗎?

黑椒雜菌炒意粉
班腩炒河
煎釀茄子
商場外的裝飾
2008-11-02 16 瀏覽
見換了酒樓就去試下吧 ~~服務都可以下午叫的點心都好味, 蝦餃不是大大隻那種, 是傳統那種細細隻但個皮做得好好, 不會凍了後塊皮變硬夫妻肺片 麻辣不足只懂加辣油, 一點都唔香蟹粉小籠包 有蟹膏香味, 但現在的蟹可能是養的, 此終沒有蟹油的甘香. 不過都做得ok, 包功就差了點功父.
見換了酒樓就去試下吧 ~~
服務都可以
夫妻肺片
麻辣不足只懂加辣油, 一點都唔香
蟹粉小籠包
皮未夠脆