餐廳: 心粥館 (瀝源廣場)
資訊:

2023-08-21 273 瀏覽
放lunch想食得無咁油膩就揀咗去食粥,平日搭車經過見到咧間粥舖就諗住嚟試下。$49有1碗粥,1款小食加杯嘢飲都真係算係咁。等咗大概15分鐘啲嘢先到,不過嚟到見到個分量都真係呆咗下。原本以為個炒麵會係細細份比你送粥,點知都同單點一碟差唔多。加埋甜醬麻醬真係一流🤩不過個腸粉就差啲,我嫌佢太稔,可能蒸太耐或者溝粉嘅時候水太多,食嘅時候唔夠硬身,唔係好夾得起。粥就分別叫咗皮蛋肉片粥同豬肚粉腸粥。啲餸嘅分量可以再多啲,粥就真係好大碗,普通飯量一定夠曬飽。overall其實都唔錯,服務你唔可以expect太多,不過又無遇到西面嘅情況,齋食嚟講都幾抵。

2023-05-05 258 瀏覽
行開街見到有間粥舖係附近,諗住試下。見佢門面幾好,點知完全中伏。首先間舖有浸up味。我地入到去揀左個卡位坐,一入到去完全無人理我,叫個個呀姐落單,佢自己係收銀機遙距落單,態度勁差。完全感受唔到自己係客,我地落左個艇仔粥,粟米肉片粥,炸兩同炒面。到左啲野食嚟到,粥質素一般,都算足料。肉片粥有啲怪味。炸兩足料有啲脆,口感都ok… 炒面都ok咁大份。枱頭無胡椒粉但我都係算啦癈時搵佢比我,唔想再受氣。總結係想感受被人西口西面對待可選擇呢間。
見到個餐牌價錢都吾抱太大期望,附近又只有呢間賣粥既,買左碗粥同1份齋腸,腸粉食得多,最多只可以話吾好食個d系粉太多,太厚,但我從食過1條腸粉系漿糊咁既質地,完全打破左我對腸粉既認知。碗粥更加吾駛講,都吾識形容…只怪自己選擇錯,比左錢買既但系食吾到落肚..呢間店有咁既質素既食物點解仲可以生存到…劣質到不能夠接受,服務已經吾系好,做到好似吾愁冇生意咁,d食物仲要做到咁,呢間野吾系集團式經營咩,點解可以請咁既廚師…
混醬腸粉
2023-04-16
2022-06-18 436 瀏覽
我早20分鐘係外賣APP嗌咗五彩炒麵同埋炸兩,外賣自取‼️ 佢外賣APP嗰價錢係貴啲嘅,但外賣自取有8折,計起上嚟同佢正價都係差唔多。但係如果你食粥我就建議你打去嗌,因為再嗌小食會有優惠,嗰價錢會唔同,但外賣記得記得起碼早15分鐘😙 咪係門口等都幾無奈😳兩嗰我都覺得幾抵食,性價比都算高😋 炸兩仲好飽🫶🏻 但外賣就淋咗啲。炒麵都算夠味,但我都落咗甜醬再撈😋 但偏油咗啲,希望可以落少啲油😳

2022-01-06 436 瀏覽
心粥館印像中食過大圍果間,好似都係食下午茶餐,唔知我有無記錯,果時有埋多士果類嘢,今次嚟又變返好粥鋪有嘅種類,粥呀炒麵果d。鋪正常樣,應該佢呢個系列分店都係統一呢類樣。叫咗兩個粥餐,一個碎牛粥,一個皮蛋瘦肉粥。大大碗有埋花生同片油炸鬼,賣相都幾好丫。味度幾好,同粥唔太糊又唔會好水,入面d餸都岩份量。有埋羅漢果茶特色飲品叫,都幾清熱。不過我想後加凍奶茶,我叫果時佢話:下次一次過叫啦我都見佢人比較少,係忙嘅,然後嚟嘅係一杯檸茶想叫停佢都一支箭走咗,照飲算lu~

我都見佢人比較少,係忙嘅,然後嚟嘅係一杯檸茶
想叫停佢都一支箭走咗,照飲算lu~
2021-12-31 304 瀏覽
之前行行下行咗去禾輋嗰邊,兩點行嚟行去唔知食咩,原來開咗間魚米同心粥館。呢排都食咗兩三次米線,都係選食粥。竟然有一字頭嘅餐,19蚊有嘢飲,另外粥加一樣嘢食都係31蚊,好ok。粥選咗皮蛋瘦肉,嘢食選咗蘿蔔糕,粥都算大碗,同埋好食過之前天水圍分店食過嘅粥,唔知每間分店質素有分別定佢整體進步喇。加5蚊叫多咗個熱奶茶,正常奶茶味,跟餐豆漿唔錯,豆味濃郁。環境正常,新淨光猛,原來入面同魚米係連埋嘅。衛生正常,係筷子立立哋,不過佢有熱水比你裝可以自己浸下佢。嘢食計埋價錢絕對好抵食,會再幫嚫。

2021-11-09 285 瀏覽
凍凍地想食個粥 暖下個身未試過呢間 試吓啦我阿媽講過 佢d齋腸幾好食但等得耐 咁我估都唔會伏得去邊誰料。。。叫咗個 蠔仔鮮牛粥餐 $48銀牙炒河拼燒賣成間店舖得6個客(句括我)已經有3位食客但等咗15分鐘先出到餐講返個粥先 粥味清淡粥底唔綿 水啲啲Oopssss 有一刻懷疑緊自己係咪飲緊湯蠔仔唔新鮮 鮮牛3塊銀牙炒河:無特別燒賣:正常嘢 魚肉燒賣之後係Le度search 心粥館發現過往 已經有好多間係 已結業有啲後悔 點解唔一早搵咗先知道係咁 會去返海x粥
凍凍地想食個粥 暖下個身
未試過呢間 試吓啦
我阿媽講過 佢d齋腸幾好食
但等得耐 咁我估都唔會伏得去邊
誰料。。

叫咗個 蠔仔鮮牛粥餐 $48
銀牙炒河拼燒賣
成間店舖得6個客(句括我)
已經有3位食客

有啲後悔 點解唔一早搵咗先
知道係咁 會去返海x粥
2021-11-09
2021-10-11 168 瀏覽
粥店等外賣20分鐘,真係未試過,唔知以為我食鮑魚龍蝦,呢間鋪人手嚴重不足,眼見樓面1個,廚房1個,仲以為係自家果啲小店,真係長見識,應該唔會有下次……………..
2021-07-10 240 瀏覽
今日10點去瀝源新開嘅粥店。難得有一間係附近就去試下。粟米南瓜粥+五彩炒麵+Xo醬煎腸粉+凍檸茶-Xo醬煎腸粉 0/10完全唔掂!一見到賣相超驚訝,以為係XO醬煎龍利柳,我立即搵阿姐問呢個究竟係咩嚟。阿姐有禮貌話:呢碟咪XO醬煎腸粉,係咁㗎啦!我望住兜野,用油浸住,好誇張。我聞落去有陣奇怪氣味,用筷子夾落去嘅時候好(削),完全冇諗過腸粉可以咁難食!最後退款,完全接受唔到-粟米南瓜粥 7/10南瓜粥好好食,粥料都好豐富,價錢又平。表面仲有花生同油炸鬼做裝飾。幾好食-五彩炒麵 6/10普普通通,可以接受總括嚟講,腸粉突破我嘅眼界限。
今日10點去瀝源新開嘅粥店。難得有一間係附近就去試下。

粟米南瓜粥+五彩炒麵+Xo醬煎腸粉+凍檸茶

-Xo醬煎腸粉 0/10

-粟米南瓜粥 7/10

-五彩炒麵 6/10
普普通通,可以接受

總括嚟講,腸粉突破我嘅眼界限。
XO醬煎腸粉
2021-07-10