2015-03-09 568 瀏覽
本身我呀媽都算好脾氣,除左鬧我同老豆,平時出街都斯斯文文,溫溫柔柔,但可以食到佢火都黎埋,可想而知,呢間野有幾吳掂!1)炒麵凍冰冰既,要我呀媽出聲先好吳願意咁拎入去廚房翻熱,但唔好意思都唔講一聲喎!2)艇仔粥,配料只有一小粒蠔鼓、一塊魚片、一條半寸長的魷魚,以及較多的豬皮,而我呀媽去開舊式粥店佢係走豬皮既,如果今次走豬皮,成碗就食白粥咁滯!無起初我地以為唔係艇仔粥,以為佢黎錯左蠔鼓肉絲粥!叫個呀姐過黎,佢再叫左個黑衫既既女人過黎,企收銀既,佢話:“艇仔粥係咁嫁喎!”當然都係一句唔好意思都無啦!而粥底水”奶奶“!認真係食粥水咁!3)蘿蔔糕難食到呢!我真係未食過咁難食既蘿蔔糕!無料唔在講,粉仲多個咩!整到咁,不如唔好整黎賣吖!4) D調味料好似好差貴咁,要叫才肯拎黎,拎又拎得小小,都唔知夠咩!最後我都費事叫!自己去拎好過!5)仲有,一杯水也無,但其他檯又有喎!洽我地咩!6)腸粉都係食醬,但醬又唔夠,你話好唔好食喇!貼埋錢比我都唔會再去呀!唔好食仲要咁既服務,幾平都假啦!第一次去都無咁衰!仲要激親我個靚媽!HAHA
可想而知,呢間野有幾吳掂!

5)仲有,一杯水也無,但其他檯又有喎!洽我地咩!
6)腸粉都係食醬,但醬又唔夠,你話好唔好食喇!

2015-03-04
3 分鐘 (堂食)
2015-02-21 485 瀏覽
晏就懶得行噤遠,lunch時間就去咗附近嘅開餐!1個菜飯連熱飲都係 40幾落到樓,都算 ok嘅見到餐牌上面好多配搭都係用果醋豬軟骨,問下侍應先知果醋豬軟骨都算係佢地嘅照牌,而且好多客人食完都會讚不絕口!好奇之下就跟咗風喇當然好多野都係一早已經準備好啦,所以 5分鐘就食得,如果時間真係趕,嚟呢度食個快飯都ok先講咗個飯先,個人覺得菜可以多啲,飯香有,卻欠缺咗菜飯應有嘅菜油香 加上飯粒偏硬有小小扣分份量都有2小碗,1個女仔食,係未必搞得掂,正常男仔就啱啱好喇!果醋豬軟骨果然係酸酸甜甜,兩者之間,比較偏重於甜!個汁用嚟撈飯係幾開胃嘅,會不自覺噤「爬」多幾啖但小心嘅係,因為味濃汁濃,如果一次過落太多,會好甜要睇住分量呀!份量都唔小氣,有4大舊,當中得1舊係有塊小骨!正飲料方面,除咗有普通嘅咖啡茶,仲有水蜜桃汁、紅葡萄柚汁、柑桔蜜等等!我今次就叫咗熱紅葡萄柚汁,偏甜,可能熱同紅葡萄柚汁唔係噤夾,下次都係加2蚊要凍飲好過!Lunch中都唔算多人,服務好,下次想1個人慢慢嘆 lunch都會諗起呢度
菜飯
加上飯粒偏硬
果醋豬軟骨
但小心嘅係,因為味濃汁濃,如果一次過落太多,會好甜

2015-02-03
果醋豬軟骨
2015-01-03 584 瀏覽
今天雖然要上班但有機會和老婆仔一起吃個午飯也算不錯自從上次發現這個商場後老婆仔一直都想在這裡逛誑但同樣要繼續我們的儲錢大計所以最後選擇了這間餐廳吃經濟又飽肚的食物我要了個32元的魚腐米線老婆仔則想試試飯要了42元的咸魚雞粒炒飯魚腐米線有很多件魚腐比起其他餐廳的魚腐米線多而且更值得一讚的是那個湯底是用新鮮的魚湯作湯底非常濃但卻不會太鹹配合煮得剛剛好的米線一起吃非常合適老婆仔也忍不住不斷喝這湯底至於咸魚雞粒炒飯看似不多但其實很大碟老婆仔都吃不完最後都交給我吃果然充滿咸魚味不過略嫌鹹了點而且雞粒很少我認為不值這個價錢雖然是粉麵店但這裡裝修得算是不錯起碼坐得很舒適可能是因為新裝修吧若果不是我趕著上班就會在這裡慢慢坐下和老婆仔計畫一下將來韓國之旅
今天雖然要上班
但有機會和老婆仔一起吃個午飯也算不錯