2021-08-24 1386 瀏覽
到了星期一,我又重回「紅磡」「必嘉街」,看看「必嘉街」傳說中長期沒有開門營業的港式小食店會否正式開門營業,當然各位讀者看完食評之後,應該知道答案。因為我今晚晚餐裡面的「雞肉飯」食品,選擇了在位於「必嘉街」旁邊,「黃埔天地」「百寶坊」地下舖位的菲律賓連鎖快餐店「快樂蜂」裡面享用。「快樂蜂」以「炸雞」作為招牌食品,所以我理所當然地購買了一客「2件樂脆雞配蘑菇飯」,加上汽水飲品而組成,售價港幣四十八元的「雞肉」晚餐。「快樂蜂」套餐裡面的「蘑菇飯」,雖然已經淋過有少許辣味的蘑菇汁,但是「快樂蜂」在收錢完畢,準備出餐的時候,仍然有附送一小碗少辣「蘑菇汁」,方便食客用「蘑菇汁」點「炸雞」或者加進「蘑菇飯」裡面享用。不過「快樂蜂」「樂脆雞」雞肉裡面其實已經有最本的鹹鮮味,再勉強為「樂脆雞」加上「蘑菇汁」調味,只是偶然為「樂脆雞」雞肉額外帶來少許辣味和鹹味而已,就算不點「蘑菇汁」,直接享用「樂脆雞」雞肉也未嘗不可。而且我發現「快樂蜂」裡面的「樂脆雞」上髀位置裡面的雞肉,雞肉實際份量出乎我意料地巨大,而且「樂脆雞」上髀部位的雞肉口感很嫩,雞肉又有鹹味,加上炸雞雞皮口感很脆,整件炸雞除了骨頭,幾乎所有雞肉

2085 瀏覽

而且我發現「快樂蜂」裡面的「樂脆雞」上髀位置裡面的雞肉,雞肉實際份量出乎我意料地巨大,而且「樂脆雞」上髀部位的雞肉口感很嫩,雞肉又有鹹味,加上炸雞雞皮口感很脆,整件炸雞除了骨頭,幾乎所有雞肉都很美味。

至於「樂脆雞」兩件炸雞炸雞實際製成品表面滲出來的炸油感覺也不算非常多,所以即使沒有戴上即用即棄手套,直接享用兩件「樂脆雞」雞肉,也不會令雙手沾上太多炸雞雞皮身上的油份污漬。

至於「快樂蜂」「樂脆雞」套餐「蘑菇飯」裡面的白飯實際製成品口感中等,白飯雖然不算很腍,但是白飯配上不少辣味「蘑菇汁」之後尚算容易入口。
兩件樂脆雞配蘑菇飯

食完「快樂蜂」「樂脆雞」套餐裡面的兩件上髀跟下髀雞肉,再食完少許辣味「蘑菇飯」和喝完套餐汽水飲品之後,我開始享用「芒果蜜桃批」。

香芒蜜桃批

可能因為「快樂蜂」「芒果蜜桃批」裡面還加入「芒果」果肉的關係,所以「芒果蜜桃批」實際製成品的「蜜桃」甜味裡面,還額外食到「芒果」甜味和酸味。

不過可能我今次即場享用「芒果蜜桃批」,所以「芒果蜜桃批」實際製成品的口感感覺十分香脆,不遜色於「芒果蜜桃批」裡面的酸甜味道,下次光顧可以考慮繼續購買享用。
2021-08-02
5 分鐘 (堂食)
兩件樂脆雞配蘑菇飯
香芒蜜桃批
2021-07-22 693 瀏覽
再次黎食Jollibee!!炸雞熱辣辣,肉非常多汁,十分嫩滑,大大舊,好正。蘑菇飯,比我地食開另一間餐廳嘅蘑菇飯更香蘑菇味,唔辣。煙肉芝士牛漢堡,比較細個,食burger餐未必飽,但味道係ok嘅。但食嘅過程中有蒼蠅,衛生扣分。
再次黎食Jollibee!!

炸雞熱辣辣,肉非常多汁,十分嫩滑,大大舊,好正。

蘑菇飯,比我地食開另一間餐廳嘅蘑菇飯更香蘑菇味,唔辣。

但食嘅過程中有蒼蠅,衛生扣分。
2021-06-27 555 瀏覽
每次叫炸雞都只係用三個英文字母代替白頭叔叔自然成為大家嘅第一選擇但味道單一, 口味只係偶爾有新所以今次就去左Jolibee希望揾到不同嘅感覺同味道但下午茶時候不而食得飽所以趣趣地叫左個桶雞有6件雞 兩個人食職員話可以叫spicy 同original咁我就3件spicy 同3 件original第一件食就係食大家大唔鐘意食同埋出左名鞋嘅雞胸發現真係幾唔同炸漿只係好輕好薄一層食嘅時間係食埋雞個一層皮好多時間好多朋友都唔食皮但呢到炸雞呢層皮絕對係脆同埋唔會有油膩感覺, 好脆好似薯片咁一咬開, 就見到入面嘅肉汁當然唔係好多, 但比起炸到乾晒嘅炸雞食到雞肉係仲有滑嘅肉質講埋兩款口味喇辣味的確會比起原味好食因為佢令到雞件味道更突出佢唔會係死辣令到雞味無晒反而可以帶起左個雞肉味辣味粉漿係有所唔同個人真係比較喜歡辣味原味就同樣美味你係第一次食, 可以由原味開始然後第二件轉食辣味相信你就埋解到我講咩野但九十幾蚊6件雞唔係特別平但用九十幾蚊黎試下一啲新野 絕對係值得唔好意思食到成手油, 影唔到相只得一張食前相片, 希望大家見諒
每次叫炸雞都只係用三個英文字母代替
白頭叔叔自然成為大家嘅第一選擇
但味道單一, 口味只係偶爾有新
所以今次就去左Jolibee

炸漿只係好輕好薄一層
食嘅時間係食埋雞個一層皮
好多時間好多朋友都唔食皮
但呢到炸雞呢層皮絕對係脆
同埋唔會有油膩感覺, 好脆好似薯片咁

一咬開, 就見到入面嘅肉汁
當然唔係好多, 但比起炸到乾晒嘅炸雞
食到雞肉係仲有滑嘅肉質

反而可以帶起左個雞肉味
辣味粉漿係有所唔同
個人真係比較喜歡辣味

原味就同樣美味
你係第一次食, 可以由原味開始
然後第二件轉食辣味
相信你就埋解到我講咩野

但九十幾蚊6件雞唔係特別平
但用九十幾蚊黎試下一啲新野 絕對係值得

唔好意思食到成手油, 影唔到相
只得一張食前相片, 希望大家見諒

2021-05-30 450 瀏覽
旺角同紅磡都食過,紅磡哩間炸雞太乾,雞皮咬唔落掉佐,但內裡雞肉都算嫩滑。蘑菇飯既蘑菇極少,都算,但連汁都勁少,食幾啖已經冇晒餸同汁🥲如果比較KF·我覺得炸雞係BEE好啲啲,因為我食KF·大部份都係雞肉好老,尤其係雞上髀嘅部位。
外賣送餐
2021-05-24 295 瀏覽
尋日嚟咗食快樂蜂,食咗炸雞、意粉、薯條。炸雞令我有少少失望,因為我覺得有少少炸過龍,啲皮太硬,唔crispy,但係雞肉都係依家好嫩滑、多汁。薯條有少少鹹,但係係幼薯條嚟嘅,我比較鍾意食幼薯條多啲,因為我會脆啲,所以如果薯條冇咁鹹嘅話,就應該會好好食啦!意粉就正常發揮,大家都知道jollibee嘅意粉同平時出面食啲意粉有唔同味,鍾唔鍾意就見仁見智啦。總括而言,如果可以改善下炸雞嘅脆皮同埋薯條嘅鹹嘅話,呢一餐嘅享受應該會好好多!
2021-04-11 628 瀏覽
今次第一次食快樂蜂(終於), 之前聽人講佢地炸雞做得唔錯同KFC比,但食了過後又唔認為好食,相對比麥記和KFC, 快樂蜂會是排最尾。性價比上我和口感上,1)麥記,2)KFC 3)快樂蜂。以下是今次外賣食評食物:祖樂堡套餐+薯條+炸雞祖樂堡,$26 單點,佢就好過麥記,有肉味,不過芝士就是感覺膠膠地,口感都幾重,食落去唔會是空氣包,因為都相隔15分鐘,包雖然濕,但唔會一堆野,汁醬分量適中。幾好味。個醬汁應該是菲律賓口味。薯條分量少同over cook,好乾,唔好食。唔食好過食。炸雞唔好食,又係over cook, 好乾,沒味,雞好淡,但好重食粉。好難食,所以唔明話呢間雞好食。始終係主做姐姐生意,口味上唔太適合。所以唔會再食,仲有一點就係價錢貴,埋單$75。快餐來講唔算平,真係食隻興華或大家樂炸脾都好食過2件雞。

食物:祖樂堡套餐+薯條+炸雞

薯條
分量少同over cook,好乾,唔好食。唔食好過食。

炸雞

2021-03-13 469 瀏覽
早上起床后一直在忙,没有时间吃早餐,差不多一点半时肚子有点饿,就在附近找东西吃。途经黃埔花园的 Jollibee, 感觉很久没吃炸鸡了。店外入口处有一个快乐蜂像,也是这店的标志。由于过了午夜的最繁忙时间,店内光顾的人不多。环境和座位都很宽敞,没有中环店那么挤迫。两件鸡的套餐包括了小薯条和饮料,汽水是免费提升至大杯。炸鸡的皮很脆,鸡皮没有炸干,入口咯咯有声,非常香脆。中间的鸡肉仍然要保持着水份,肉汁丰富。以炸鸡来说,他们的味道 比KFC 好吃,

店外入口处有一个快乐蜂像,也是这店的标志。

两件炸鸡套餐

两件鸡的套餐包括了小薯条和饮料,汽水是免费提升至大杯。

以炸鸡来说,他们的味道 比KFC 好吃,

两件炸鸡套餐
2020-11-02 992 瀏覽
前幾日周街都好多人,好多食肆都要排隊,所以最後去咗Jollibee食。第一次食呢度嘅炸雞,望落冇乜特別,但一咬落去,肉質鮮嫩、好滑,而且肉汁好多,絕對唔輸畀啲貴價炸雞店,快餐店黎講更加冇一間比得上。薯條就味道適中,冇咩驚喜嘅地方。
2020-10-15 736 瀏覽
🍴三件pancake加兩條腸加咖啡$28 放假嘅朝頭早如果可以買個Jolibee早餐心情就會好好比起麥當勞嘅pancake我鍾意jolibee多啲塊pancake比較有生命力Fluffy 嘅程度啱啱好麥當勞嗰塊pancake就好似就死嘅人咁樣令人好sad 食落去有一種陰沉嘅感覺Jolibee嘅pancake係活力嘅化身加埋啲糖漿就Perfect條腸就OK可以收貨我加咗一蚊轉即磨咖啡咖啡正常冇乜特別總括嚟講食呢個pancake令我好開心所以會再食架👍🤓...#尖沙咀美食 #foodiesofinstagram #foodie #foodiegram #hkig #hkigfood #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #jolibee #jolibeehk #coffee #香港美食 #microinfluencer #followforfollowback #pancake #mcdonalds #mcdonaldpancakes #jolibeepancakesandwich
🍴三件pancake加兩條腸加咖啡$28
👍🤓

#尖沙咀美食
外賣自取
2020-08-29 706 瀏覽
落雨天叫咗兩個$59一人外賣餐意粉、樂脆雞漢堡包配熱朱古力~樂趣雞漢堡同炸雞味道一樣嘅~個意粉醬D紅色好勁紅得有D離譜~食落完全唔似茄汁味可能係色素~上面仲要得少少芝士好孤寒~腸仔淨係食到麵粉味完全冇肉味加上好紅都唔知係咩肉腸蘑菇飯、樂脆雞兩件配鹹檸七~樂趣雞食完喉嚨會痛~好懷疑佢用嘅炸油有冇換過~蘑菇飯得好少切得好薄嘅蘑菇同少量汁~成盒白飯叫人點食得落整體來講價格同食物嘅質素唔成正比~應該唔會有下次
落雨天叫咗兩個$59一人外賣餐

整體來講價格同食物嘅質素唔成正比~應該唔會有下次
2020-08-29
2020-07-28 681 瀏覽
早已久仰Jollibee大名,可惜新界東沒有分店🥺一直沒有機會嚐到!昨天難得到黃埔工作,就順道買套餐回家品嚐😋果然大有驚喜😍👉🏻食物:4.8/5注意⚠️買完外賣隔了一個多小時才到家,再用焗爐200度加熱7分鐘,所以和堂食口感、味道可能有岀入!▪️炸雞(辣味)雞件非常大!有一件雞胸、一隻雞髀🤤回到家再翻焗,中間仍然肉質嫩滑、超有肉汁!炸雞胸難得入口肉質如此嫩!🤩外皮香脆度剛好,不會沾上太多分,皮薄而脆!味道不算太辣,嗜辣的朋友可能會不滿足🙈特別欣賞有附上蘑菇汁,沾著吃能減低油膩感👍🏻總於明白為何那麼多人推介Jollibee😋吃完就再也看不上其他家的炸雞🙈期待能來到美食沙漠馬鞍山開分店🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

👉🏻食物:4.8/5

▪️炸雞(辣味)

2020-07-08 476 瀏覽
今日lunch好想食Jollibee 炸雞,所以一家人去左食, 我地叫左炸雞餐及 漢堡扒飯餐,加$升級限定大大杯嘅夏日特飲,再叫多杯朱古力脆脆新地。夏日特飲有3款,我就叫咗士多啤梨雜果梳打,係香甜士多啤梨口味糖漿,仲有粒粒雜果,小朋友一定鍾意飲。朱古力脆脆新地 – 雪糕上面 加上KitKat鬆脆威化及香脆朱古力粒,口感層次豐富。

2020-06-30
2020-06-01 475 瀏覽
令我想起從前吃過的嫩滑回憶便是你 - 快樂蜂。連鎖快餐店 - Jollibee快樂蜂正正做緊樂脆雞 - 火辣香脆的新推廣,非常吸引,當然要試試啦。店舖內整齊擺放了一系列食物,睇到已經流晒口水了。N1a - 意粉配2件辣樂脆雞Jollibee的炸雞色澤金黃,雞件而且還聞到香噴噴的氣味。熱辣辣的樂脆雞當然要趁熱食,用手撕開時,已冒出熱騰騰的景象🍗。炸雞外層皮脆薄身,肉質結實,吃起來香脆可口,肉質嫩滑;雖經過油炸,但一點都不覺油膩、且能保留著其肉汁味道👍🏻。Jollibee 肉醬意粉的醬汁較淺色,加上香味濃郁的芝士,融合意粉一同進食,更有一種幸福的甜美感。
令我想起從前吃過的嫩滑回憶便是你 - 快樂蜂。

店舖內整齊擺放了一系列食物,睇到已經流晒口水了。

N1a - 意粉配2件辣樂脆雞
意粉配2件辣樂脆雞

意粉配2件辣樂脆雞
2020-05-14 345 瀏覽
好耐冇食過脆雞,平時去開KFC.不如試吓佢哋.估唔到好夠熱同夠脆Juicy.🤩佢哋脆辣雞,唔錯👍🏻再配上佢哋個燒汁,一流但係佢哋個蜜桃批,麻麻哋,唔啱我口味🤷🏻‍♀️平價之選
好耐冇食過脆雞,平時去開KFC.不如試吓佢哋.
估唔到好夠熱同夠脆Juicy.🤩
佢哋脆辣雞,唔錯👍🏻再配上佢哋個燒汁,一流
但係佢哋個蜜桃批,麻麻哋,唔啱我口味🤷🏻‍♀️
平價之選

• 炸雞
2020-05-11 237 瀏覽
Jollibee嘅選擇真係唔算多 餐牌最主要都係圍繞住幾樣食物 只不過係唔同組合配搭 餐廳一開始比我嘅感覺其實唔係幾好 經過朋友介紹後就決定去試一次 發現有驚喜😋 雖然設計外面層皮唔係話特別脆 但係好好Juicy 肉質好嫩 感覺上比KFC隻雞更好食 衰在佢只係得一隻味揀 ( ;´Д`) 不過佢個餐本身係跟埋蘑菇汁 加落啲雞到食落幾特別 薯條方面 唔係話特別大包但係好有薯仔味 所有嘢都係即炸特別好食😋 環境都尚算乾淨 唯獨枱櫈空間有啲細 整體上來講都幾滿意 可以一試