2024-08-28 18 瀏覽
近官涌街市的小型麵包店,店員有禮貌親切,生日蛋糕平靚正又好食,價錢又抵,雖然不是常食麵包,曾食過腸仔芝士飽,熱辣辣脆卜卜👍,仲又有其他糕點賣,例如杏仁條老婆餅等,支持吓小商舖,不要一美幫襯連鎖店。
2024-06-15 87 瀏覽
屋企人喺呢間西餅舖買咗個父親節蛋糕為爺爺(跟侄仔叫)興祝父親節,個蛋糕賣相、味道都唔錯,水果都唔錯,但最後都搵到一樣嘢係唔可以接受嘅!就係蛋糕上面嘅「足球」,侄仔見到伸手想拎,最初以為係朱古力,所以打算拎俾侄仔,但點知最後證實係橡膠「玩具」!首先唔知呢個橡膠足球有無做好清潔消毒,如果沒有做好清潔消毒,絕對有「食安」風險!如果無為意小朋友會以為係食物,小朋友拎咗絕對會對小朋友構成危險!個人認為如果食物上有非食物的裝飾品,應該要有警告字句!
個人認為如果食物上有非食物的裝飾品,應該要有警告字句!
2022-05-24 1289 瀏覽
今日黎官涌打針,順便黎買d'手信'俾屋企人食 之前買過佢d麵包,不過口感比較死實唔係我杯茶 但唯獨佢嘅蛋卷令我食過番尋味拿破崙蛋卷$9/盒一盒有兩大件,係厚切架有蛋香唔太甜,中間d cream奶油啱啱好我屋企至愛蛋白蛋卷$17/盒拎上手嘅重量令我嘩言勁'墜手'呀! 口感又係好軟線,用刀仔切落去手感好順,唔會話散到d蛋糕碎周圍都係。甜味啱啱好奶油又香滑我一次過切左兩大厚片黎食我覺得佢嘅蛋卷好食過d地鐵鋪頭多多聲
今日黎官涌打針,順便黎買d'手信'俾屋企人食
之前買過佢d麵包,不過口感比較死實唔係我杯茶
但唯獨佢嘅蛋卷令我食過番尋味

蛋白蛋卷、拿破崙蛋卷

拿破崙蛋卷$9/盒

一盒有兩大件,係厚切架
有蛋香唔太甜,中間d cream奶油啱啱好
我屋企至愛

蛋白蛋卷$17/盒

拎上手嘅重量令我嘩言
我一次過切左兩大厚片黎食

我覺得佢嘅蛋卷好食過d地鐵鋪頭多多聲
蛋白蛋卷、拿破崙蛋卷
2021-10-09 981 瀏覽
上星期屋企三個為食豬係油麻地快甜美買左個半磅蛋糕,食完讚不絕口,話唔太甜,又香又新鮮,食得好飽。我見過相片,都幾靚仔,於是前幾日去訂左兩個一磅蛋糕,今日下晝攞,準備今晚party食。一磅黑森林蛋糕,一磅芒果蛋糕,23蚊,平過連鎖店多多聲,溝通期間職員態度又非常Nice。今早掛8號波,我仲擔心緊Party搞唔成,但係蛋糕已經訂左比埋錢要自己啃晒,點知快甜美職員打電話來表示店鋪照開,問我使無使改期,令我好感動,相對以前光顧嘅另一間高級糕餅連鎖店,這間小店真係好照顧客人。
題外話/補充資料: 我自己試過呢間店嘅Tiramisu,味道、質感同我嘅期望有一D差距(我食Tiramisu有超過二十年經驗,試過多間高中低店鋪餐廳,自己閒來都會整個來歎,要求比較高)
2021-10-09
外賣自取
This bakery shop is located close to Austin station, which is featured as cheap cheap cake shop haaGot a whole chestnut cake to try, it's indeed delicious with chestnut puree which is not too sweet, chestnut is my favorite food too haaa, smooth sponge and soft cream, even the layer mixtures just having chestnut puree, cream and sponge cake, already giving you rich flavor and i like this cake which always bringing us our childhood memory, good choiceeNot having splendid outlook but having really

Not having splendid outlook but having really good taste chestnut
whole chestnut cake
chestnut cake
Valuable price with lovely chestnut cake with yumm yumm cream haaa, highly recommended one
下午茶
whole chestnut cake
2020-12-30 878 瀏覽
中午吃得太多,肚子不太饿,晚上不想吃米饭,只好买其他东西打包回家食。快甜美是佐敦区内其中一家较旧式的面包店,价格也很符合街坊的要求。刚好蛋挞出炉,香味四溢。很多人专门过去买回家吃。只可惜僧多粥少,没过多久已经全部卖完。其实店内有不少面包和蛋糕,款式不少,而且都很不贵。平均都是6元左右,比大型连锁店便宜很多。蒜蓉包十分软熟,有很香浓的蒜蓉味。质地不会因为放久后而变韧,也不会哽颈。拿破仑蛋卷奶油太多,又略为过甜,吃完感觉有点腻。蛋卷面层有点薄,拿上手会很容易断,建议用叉子吃。这店算价廉物美,路过时经常会在这里买第二天的早餐。

蛋撻

蒜蓉包十分软熟,有很香浓的蒜蓉味。质地
不会因为放久后而变韧,也不会哽颈。

拿破侖蛋卷

这店算价廉物美,路过时经常会在这里买第二天的早餐。
2020-12-30
拿破侖蛋卷
其實我每朝都係麵包做早餐自從返工個間麵包店搬咗位置我連返工路線都要重新編排好讓我可以經過另一間麵包店俾我做早餐佐敦附近其實都多麵包店而我想發掘寶靈街行去地鐵站附近既麵包店我原本係食開某大集團袋裝榜麵包空氣感較少 (即係都飽肚既)不過有得揀 我都喜歡傳統麵包店熱辣辣出爐食既感覺好正香蔥火腿包$6香噴噴既蔥香味 做早餐 夠曬飽肚 ⋯太飽添Scone$4.5 (無影到)唔好睇佢細細舊 其實包身實的的都幾飽肚依個我番叮來食唔知是否這個緣故一咬佢就散唔太覺牛油香芝麻包$3.5包身好軟熟味道淡淡的只是面頭一層芝麻和小小鹽一啖一啖食落去嘅時候香脆得來帶少少鹹味我喜歡較淡既早餐而這個份量亦比較適合我 唔會太飽其實仲有另一家選擇 不過OpenRice 仲未有依間鋪仲有好多機會繼續試
其實我每朝都係麵包做早餐
自從返工個間麵包店搬咗位置
我連返工路線都要重新編排
好讓我可以經過另一間麵包店俾我做早餐

佐敦附近其實都多麵包店
而我想發掘寶靈街行去地鐵站附近既麵包店
我原本係食開某大集團袋裝榜麵包
空氣感較少 (即係都飽肚既)
不過有得揀 我都喜歡傳統麵包店
熱辣辣出爐食既感覺好正
香蔥火腿包

香蔥火腿包$6
香噴噴既蔥香味
做早餐 夠曬飽肚 ⋯太飽添

Scone$4.5 (無影到)
唔好睇佢細細舊

仲有好多機會繼續試

香蔥火腿包
芝麻包
2018-12-25 1025 瀏覽
佐敦附近的麵包舖不多,因此這個麵包舖人流挺多。看似賣相普普通通,正常的一家麵包店,竟然有這麼多客人。不過內裏的價錢牌真的有趣,全部都寫了一個原價,然後把它刪去,又寫上特價的價錢,難道是捉人「要折扣」的心理,什麼東西都要特價才抵?看看麵包,有一個又是我近日的大熱,即是夾心肉鬆包,即時夾了一個,然之後在外加一個曲奇蛋撻。夾心肉鬆包,中間實心而軟熟,軟身而不空虛,雖吃不出有何夾心在內🤔,但肉鬆夠多,而頂上的沙律汁又夠多😀。曲奇蛋撻,底皮脆而不油,又夠香口,惟蛋味欠香濃。

看看麵包,有一個又是我近日的大熱,即是
夾心肉鬆包,即時夾了一個,然之後在外加一個
曲奇蛋撻。

夾心肉鬆包,中間實心而軟熟

曲奇蛋撻,底皮脆而不油,又夠香口,惟蛋味欠香濃。
2 分鐘 (外賣自取)
早餐
2018-05-05 823 瀏覽
因為主角喜歡老式生日旦糕及在佐敦食生日晚餐的關係,所以在這𥚃選購了一個什果忌廉旦糕。個旦糕 size 不細,忌廉入口頗滑又好豐富,充滿在旦糕的內內外外,夾雜了些罐頭什果、椰果在其中,內裡的旦糕鬆軟非常,入口有點彈性,而且有淡淡旦香,食得出好新鮮,餅面有些新鮮什果及罐頭桃,新鮮什果的士多啤梨、蜜瓜、杧果就不太甜。因為不是我買的,好像是$100 左右,其實以這個價位來說,絕對是超值的,應該支持一下這些小店!

2018-05-04
$15 (其他)
生日
2017-07-23 765 瀏覽
今朝未掛8號風球前去屋企附近買開果間麵包店,買左兩個包,貪佢價錢比較平,同時味道唔錯,環境尚算整潔,款式都多,唔係空氣包攞上手都感覺到暖及軟熟雞尾包稍甜咸豬味道適中

攞上手都感覺到暖及軟熟
雞尾包稍甜
咸豬味道適中
早餐
2016-08-12 948 瀏覽
快甜美已經光顧了多次,它是一間小型麵包店,沒有亮麗的門面,麵包也不是精緻吸引的,但主力做街坊生意,價錢平就是王道,至於味道呢,就是中規中舉。****************************** 芝士條麵包我是早一晚買的,雖然相隔一晚,但麵包也沒有變得太乾太硬,如果稍微烘暖,味道也可以接受。 雜菌長包這個麵包比我手掌還要長,包面有小量雜菌,味道是比較清淡,個人還是喜歡芝士條多一點。總結,雖然麵包味道不算特別出色,但肯定真材實料,至少我光顧了多次也沒有見過空氣包,$5內的麵包也有很多選擇,實在是懶人不想出外吃飯的最佳選擇。

芝士條
芝士條
雜菌長包
雜菌長包
2016-08-05
2015-03-30 1126 瀏覽
今日LUNCH, 發現公司附近原來有間餅店!不如買定D食物, 今晚OT打底.見到有盤新鮮出爐喎, 即刻去看看係咩先~~ 豆腐蛋糕 ~~見佢新鮮熱辣, 又平平地,2件8元, 我買左4件, 幫埋一起OT的同事買.頭先午餐唔夠飽, 蛋糕一到手, 馬上試味.少少豆腐味, 但真係好軟, 好清香,DAP左一舊蛋糕了, 仲想食多件呢.原來佐敦區仲有咁好味的蛋糕
今日LUNCH, 發現公司附近原來有間餅店!
不如買定D食物, 今晚OT打底.
見到有盤新鮮出爐喎, 即刻去看看係咩先
~~ 豆腐蛋糕 ~~
見佢新鮮熱辣, 又平平地,
2件8元, 我買左4件, 幫埋一起OT的同事買.
頭先午餐唔夠飽, 蛋糕一到手, 馬上試味.
少少豆腐味, 但真係好軟, 好清香,
DAP左一舊蛋糕了, 仲想食多件呢.
原來佐敦區仲有咁好味的蛋糕
2015-03-30
5 分鐘 (外賣自取)
  • 豆腐蛋糕
2015-03-25 799 瀏覽
都買過多次,食物價錢質素OK,以往都不覺個收銀態度差,今日本人買件3文治同凍餅,個收銀(吾知係咪老闆)態度真係好差,以後都不會來,食物點好食都無用啦,激到一肚氣,
2015-03-22
2014-10-25 1029 瀏覽
我好鐘意食麵包架,最鐘意幫襯D舊式麵包舖。最近公司搬左去油蔴地,日日朝早返工都會經過上海街呢間麵包舖。我今朝返工之前去呢度買左個紅豆菠羅包,味道普普通通 、有少少偏甜,紅豆都算幾多,但係個菠羅皮就唔係咁好食。
題外話/補充資料: 唔知點解幫襯過幾次,個老闆娘次次都係態度惡劣,西口西面,下次都係行遠少少去第二間買早餐。
2014-10-25
2013-08-11 308 瀏覽
去官涌體育館做完運動, 順便走過來這麵包店買份方包做下午茶, 偶然見到有熱辣辣的蛋撻出爐, 蛋撻有分牛油皮及酥皮, 兩款都只是售$2.50一隻, 既然價錢那麼優惠, 遂買下3隻牛油皮3隻酥皮回家共享。都知道由佐敦返回葵涌一定需要一段時間, 而且蛋撻被紙盒侷過, 回家後的滋味一定會比現場吃的減少。的確是蛋撻中的燉蛋蛋漿凝固了, 失去了現場所見的蕩漾感, 而且光澤也退色了;牛油皮及酥皮都是多油之皮, 因為摸上手都會發現手指是佈滿油光。  燉蛋中的甜度屬輕, 蛋味是有但沒有預期般濃郁。牛油皮比較易碎, 摸上手都感覺到其鬆化的一面, 手指一摔餅碎都是粒粒粉粉狀。酥皮的色水比較淡白, 口感較為粗糙, 不過一刀切下都可以聽到輕輕的「咔嚓」聲, OK爽!
2013-08-09
外賣自取
$2.50 (下午茶)