2024-09-22 219 瀏覽
我發現咗一間寶藏餐廳!呢個大概係我喺香港食過味道最好、服務最好、位置最舒服嘅泰國菜~位置非常寬敞明亮舒適~水吧同廚房都又大又乾淨😍春卷又脆又多料~熱辣辣超好味!青咖喱雞肉配蒜蓉法包🐔 青咖喱甜甜地,仲好濃椰奶味~加上呢個用特殊香料烘焙嘅蒜茸包,真係非常搭,好好食😋海鮮濕炒牛河🦐 老闆超大方,海鮮俾得好多!種類又好豐富~大滿足嘅一道菜!甜品拼盤68蚊!!有咁多件甜品,而且每件都係精品🥹🥹🥹真係可以睇得出老闆對食物出品好有心,大菜糕食得多,但係有菠蘿肉同芒果肉嘅真係冇食過,超級好食!千層糕軟軟糯糯嘅~你哋真係好識做甜品!三色冰🍹 珍多冰我經常飲,所以今次換咗三色冰~五顏六色嘅小珠珠包住馬蹄,好好飲!椰奶超級濃郁,真係好捨得用料😋而且仲有水果送!我嘅寶藏餐廳!

位置非常寬敞明亮舒適~水吧同廚房都又大又乾淨😍
春卷
又脆又多料~熱辣辣超好味!

青咖喱雞肉配蒜蓉法包🐔

海鮮濕炒牛河🦐
老闆超大方,海鮮俾得好多!種類又好豐富~大滿足嘅一道菜!

甜品拼盤

三色冰🍹

而且仲有水果送!我嘅寶藏餐廳!
2024-09-03 314 瀏覽
炭燒豬頸肉🐷豬頸肉幾Juicy 燒到恰到好處👍🏼好香口 而且份量超多 兩三個share岩岩好 個醬汁係靈魂 配埋一齊食減少油膩感😆黃咖喱雞配蒜蓉包🐔餐牌只有青咖哩同紅咖哩 冇黃咖哩選擇 一問服務員之下 原來可以轉黃咖哩👏🏻真貼心 咖哩夠香濃 有椰香味 雞肉都滑嫩 個重點係蒜蓉包🥰真係好香口 好多蒜茸 點埋咖哩一齊食簡直絕配 好想食多幾件~清新柚子鮮蝦沙律🥗沙律酸酸甜甜勁開胃 鮮蝦彈牙🦐柚子好甜好多汁 撈埋配菜一齊每啖都好fresh 好夾 我覺得呢個係必點👍🏼椰青🥥夏日炎炎 飲一啖已經透心涼 椰青清甜 夠大個 食晒成餐飯都仲未飲晒✌🏻芒果糯米飯🥭去襯邊食泰國野都心思思想食埋芒果糯米飯🥭今日都唔例外 餐牌寫住一人份量 但服務員話兩個女仔share 都夠食👍🏼一粒白糯米 一粒紫糯米 同樣出色😍芒果好甜好香 好大片~我覺得我個胃可以一個人食晒佢地落肚😆悅知味中泰越風味融合菜 (荃灣)荃灣大窩口國瑞路168號縉庭山3座地舖#香港#香港美食#打邊爐#自助餐#中菜#西餐#日本菜#食物打卡#相機食先#食好西系列#好食#好好食#鍾意食#打卡餐廳 #打卡美食#食評#foodie#yummy#yummyfo

炭燒豬頸肉🐷

黃咖喱雞配蒜蓉包🐔

清新柚子鮮蝦沙律🥗

椰青🥥

芒果糯米飯🥭

悅知味中泰越風味融合菜 (荃灣)
荃灣大窩口國瑞路168號縉庭山3座地舖

#香港#香港美食#打邊爐#自助餐#中菜#西餐#日本菜#食物打卡#相機食先#食好西系列#好食#好好食#鍾意食#打卡餐廳 #打卡美食#食評#foodie#yummy#yummyfood#hongkongfood
開心星期五,朋友介紹下黎到大窩口搵食話有間正宗中泰越菜🍴FUSION餐廳仲帶有靚裝修。只需大窩口地鐵站步行5分鐘即到,位於縉庭山私樓樓下,大招牌寫住「悅知味」。 餐廳環境闊落,坐得好舒服而且仲有大圓桌可以一家人朋友相聚,設有包廂服務,方便高談闊論。價錢貼地相宜。泰式酸辣鳳爪:炎熱的天氣下,最適合吃酸酸辣辣的泰式沙律,醬汁帶酸甜咸辣,非常開胃,無骨鳳爪滑嫩,軟中帶爽口感,絕對是開胃前菜。青咖喱雞配蒜蓉包:咖喱底味正宗,但用上香港茄子🍆不是泰國圓款,感覺在地化左,無泰國茄子咁多汁水,用上雞胸肉啖啖肉有咬口,呢個係全日VIP,法包烘得夠脆,又配有大量牛油🧈同蒜蓉,外脆內軟,香氣十足。招牌泰式金邊粉:金邊粉好夠鑊氣,而且炒得好香,配上脆口花生碎同辣椒粉,非常惹味👍仲有大量豆腐干,芽菜,爽彈大蝦。調味方面,主要用了羅望子醬、茄汁、椰糖及魚露,形成酸辣咸甜於一身,讓人垂涏欲滴,味道帶甜,金邊粉夠曬干爽不會一餅餅,富彈性咬口,不錯。三色冰:椰漿的味道香濃,以原色及染成紅或綠色的馬蹄沖調,帶來外層煙韌、咬落爽脆的口感,色澤也較鮮艷,解暑一流。總結:高質正宗泰式風味 會再光顧低調高手泰藉廚師主理

總結:
高質正宗泰式風味 會再光顧
低調高手泰藉廚師主理

隱世餐廳真係非呢一間莫屬😂大窩口呢個地方本身已經好少去,甚至未去過,位置更加喺大窩口嘅半山,所以真係唔係朋友介紹都唔知🥸餐廳比想像中大,而且裝修得幾華麗,坐得舒服🙂‍↕️感覺有啲似係食私房菜咁😝.🍲泰式香芋臘味砂煲飯 (二人份量) $138呢個價錢食到兩人份嘅煲仔飯講真一啲都唔貴😍全晚最推薦的一款主食,味道有點震撼,飯焦仲要整到金黃脆口,真係唔係咁容易🥺另外飯後仲有生果送,呢樣嘢抵讚🥰.💰人均消費: ~$200.🍽味道: 4/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 4/5💰價錢: 4/5
🍲泰式香芋臘味砂煲飯 (二人份量) $138
💰人均消費: ~$200
🍽味道: 4/5
🏙環境: 4/5
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 4/5
💰價錢: 4/5
2024-08-05 339 瀏覽
芒果糯米飯,香茅豬扒扎肉河-今晚唔想煮飯,諗住試吓屋企附近呢間悅知味,見到d相都好似唔錯!一打開個外賣盒我簡直震驚,未見過咁少同咁醜樣嘅芒果糯米飯,食嘅時候發現下面塊芒果只有半舊。椰汁糯米飯超難食好腍,真係好垃圾!到果碗香茅豬扒扎肉河,有三四條切開細細舊嘅豬扒同兩塊扎肉,賣相已經唔太吸引最離譜係食完第一塊扎肉後發現下面果塊扎肉size就係相中果塊超細塊仲似係俾人咬過或食剩嘅樣,即時無晒胃口!會唔會太離譜呀!又想搞死香港飲食業。未試過食咁伏嘅外賣!以後都唔會再幫襯!
芒果糯米飯,香茅豬扒扎肉河

芒果糯米飯,香茅豬扒扎肉河-
椰汁糯米飯超難食好腍,真係好垃圾!

即時無晒胃口!
會唔會太離譜呀!又想搞死香港飲食業。
未試過食咁伏嘅外賣!以後都唔會再幫襯!

外賣送餐
2024-08-04 217 瀏覽
好滋味嘅亞洲特色fusion菜⭐️估唔到係一個荃灣隱世地方,發現咗一間地方勁大超寬敞嘅中泰越fusion菜,食物選擇有好多,見到每一台基本都一定叫一隻或者半隻海南雞,咁我哋梗係唔執輸,即刻首選海南雞先。上菜時間亦都好快,餐廳服務唔錯。海南雞一上枱就10分有驚喜,大大碟,打卡一流,食落去覺得非常嫩滑,味道Ichiban👍🏻再叫多個生菜包,生菜好新鮮,食落去辣辣地,辣得好滋味好惹味,食到好開胃。⭐️❤️
2024-08-01 146 瀏覽
是日靚湯-印度椰子螺頭煲雞湯 $38呢排唔夠訓,皮膚差咗好多,叫個是日靚湯補補佢,椰子係女性滋補佳品,螺頭煲雞可益氣養血、美容養顏,都幾足料,飲完個人即刻回一回氣。鹽焗香茅烏頭 $198新鮮黃油烏頭,魚肚塞入香茅、南薑和檸檬葉等各種香料,外層塗上厚厚的粗鹽,放入焗爐焗,焗嘅時間啱啱好,魚肉滑溜,每一口淡淡嘅香茅味,烏頭魚嘅香味十分之配,加埋秘制泰式酸辣汁,酸酸味味開胃又健康,送白飯更加一直。越南鮮蝦芒果米卷 $68越南米纸卷裡面包裹住,多汁香甜既芒果、肉質新鮮爽口既大鮮蝦,仲有各種爽口蔬菜沙拉生菜絲、蘿蔔絲、青瓜絲,岩晒炎炎夏日消暑食吓,加埋少少酸甜醬,味道更加吸引,令人食唔停口。芒果糯米飯(每位)$33用上新鮮香甜芒同埋濃醇既椰奶,淋上微暖而且口感軟糯綿密既糯米上面,甜甜鹹鹹,作為甜品結尾冇得頂。
是日靚湯-印度椰子螺頭煲雞湯 $38

鹽焗香茅烏頭 $198

越南鮮蝦芒果米卷 $68

芒果糯米飯(每位)$33

2024-07-27 143 瀏覽
泰式香芋臘味砂煲飯做得相當好💯有蝦、臘肉粒同炒香芋,飯焦好易整,味道一流,唔會太油,粒粒分明,2個人都食到一碗半,雖然冇金邊粉咁出名,但都係必食之選!泰式甜品拼盤時令芒果同菠蘿,用時令芒果同菠蘿果肉做的大菜椰汁糕一咬就碎,清爽可口,甜度剛好💕💕另一款玫瑰形斑斕糕,極之軟糯同香甜,視覺+味蕾的享受,必點!馬拉盞炒通菜份量足,辣是香辣的那一種,還有唔少蝦米搭配,通菜都好爽口,馬拉盞好惹味,鑊氣勁,必點👍🏼地方好闊落,坐得舒服,而且設樓上座同卡拉Ok包廂,約一大班朋友以後唔使頭痕揾餐廳!
泰式香芋臘味砂煲飯

泰式甜品拼盤

馬拉盞炒通菜

2024-07-23
  • 泰式甜品拼盤(二人份)
  • 泰式香芋臘味砂煲飯
  • 馬拉盞炒通菜
2024-07-25 294 瀏覽
呢間餐廳係泰國菜,有好多座位,同時都有好多款食物選擇,我地叫左一份脆炸豬手配酸菜,豬手炸到金黃色脆卜卜,而且好多肉,肉味濃郁,啖啖肉,佢仲要有醬汁點我地叫左一份炸蝦餅,外層脆卜卜入面都好厚身仲配左蝦片。脆鱔串燒到香噴噴,脆卜卜,小編最近好鐘意食香口食物,所以脆卜卜岩晒我。最得意既係最尾仲有聖誕樹型既西瓜,哈哈,消暑岩晒。💥餐廳資料餐廳:悅知味 (荃灣)地址:荃灣國瑞路168號縉庭山商舖

我地叫左一份炸蝦餅,外層脆卜卜入面都好厚身仲配左蝦片。

最得意既係最尾仲有聖誕樹型既西瓜,哈哈,消暑岩晒。

💥餐廳資料
餐廳:悅知味 (荃灣)
地址:荃灣國瑞路168號縉庭山商舖
2024-07-24 223 瀏覽
最近我哋發現咗一間平民越泰菜,呢度提供嘅午餐自由配搭只需$98,非常抵食。午餐自由配搭$98、任選一款迷你沙律配一款粉麵。揀了越南鮮蝦芒果米卷非常清新,米紙包裹住鮮蝦、芒果絲同青瓜,配上特製嘅魚露醬,口感清爽。清新柚子鮮蝦沙律,柚子嘅酸甜。沙律中仲有各種新鮮嘅蔬菜及蝦。主食揀了泰式船麵,船麵原來係河粉,配上牛肉片、牛腩、牛丸、牛筋、菜等。食落有啲似牛腩河。另外越南車仔撈檬有春卷、扎肉、豬扒。套餐包飲品,+$18有特飲揀了青檸梳打。青檸梳打清爽解渴。+$28配椰青,夠清甜。套餐 +$20配小食揀了雞翼及串燒雞。雞翼外皮香脆。串燒雞肉配沙爹醬。

午餐自由配搭$98、任選一款迷你沙律配一款粉麵。

另外越南車仔撈檬有春卷、扎肉、豬扒。

,夠清甜。

2024-07-18 281 瀏覽
悅知味位於荃灣國瑞路168號縉庭山3座地下由大窩口地鐵站A出口行5至6分鐘就到達餐廳裝修好華麗,非常高貴有新出既中菜同泰國菜我選擇左鮮芒果大蝦米紙卷$68大大隻碟擺放著大大條米紙卷非常震撼到我芒果新鮮而且好甜大蝦夠晒大隻同爽口配上爽口新鮮蔬菜同低卡路里米紙卷飽肚又健康招牌炒金邊粉$118擺盤好整齊上檯有陣陣香氣夠晒穫氣金邊粉好爽口有爽口芽菜翠綠韮菜大隻鮮蝦紅咖哩雞配蒜蓉包$118紅咖哩上有點菠蘿食落好開胃而且唔會好辣雞肉夠晒滑豆角夠爽口茄子走油後更加有口感芒果沙冰$44大大杯夠清涼侍應服務好老闆親民靚環境,平民價
悅知味位於荃灣國瑞路168號縉庭山3座地下

由大窩口地鐵站A出口行5至6分鐘就到達

餐廳裝修好華麗,非常高貴

有新出既中菜同泰國菜

• 紅咖哩
  • 芒果蝦米紙卷
  • 金邊粉
2024-07-18 169 瀏覽
朋友推介呢間泰國菜餐廳好棒餐廳空間超大👍裝修好高級好靚好清新餐具🍽️顏色也非常吸睛是中、泰、越、三国菜融合的一間餐廳美食選擇非常豐富平民消費性價比很高仲有餐后生果👍點了餐廳的招牌【泰式無骨海南鷄飯】鷄肉特別嫩滑雞皮香脆油飯粒粒分明搭配三种蘸料好正👍沙爹牛肉串燒🍢牛肉大大粒肉質烤到恰到好處真香😄清新柚子鮮蝦沙律🥗夏天必須來份酸酸甜甜的沙律非常滿足芒果糯米飯🥭非常精緻的甜品顏色搭配好有食慾影像好出片😄😄📍悅知味中泰越風味融合菜 荃灣大窩口國瑞路168號縉庭山3座地舖
朋友推介呢間泰國菜餐廳好棒
餐廳空間超大👍
裝修好高級好靚好清新
餐具🍽️顏色也非常吸睛
是中、泰、越、三国菜融合的一間餐廳
美食選擇非常豐富

影像好出片😄😄

📍悅知味中泰越風味融合菜
荃灣大窩口國瑞路168號縉庭山3座地舖
2024-07-16 176 瀏覽
之前搭車經過見到開咗呢間新嘅餐廳,入到嚟環境好闊落,燈光都好夠,裝修俾人好有氣派嘅感覺。職員服務態度親切,仲會主動收碟同fill水。午市免收加一,晚市就會有加一服務費。🐓泰式無骨海南雞飯 $88海南雞雞肉嫩滑,食落鹹鹹地,點埋佢個酸辣汁真係勁好食😋。個飯旁邊仲有好多配菜,包括醃紅蘿蔔🥕、白蘿蔔、青瓜🥒等等。食完個飯職員仲會送上免費西瓜🍉。🥭芒果糯米飯 $33呢個必點!係我食過最好食嘅芒果糯米飯,而且份量啱啱好夠晒一個人食。芒果🥭好甜配埋香濃的椰醬同兩球糯米飯,好滿足呀☺️。🥥椰青 $43食完個飯有啲頸渴,飲埋個椰青解渴又消暑。

🐓泰式無骨海南雞飯 $88
泰式無骨海南雞飯

🥭芒果糯米飯 $33

🥥椰青 $43
食完個飯有啲頸渴,飲埋個椰青解渴又消暑。

泰式無骨海南雞飯
  • 椰青
2024-07-14 123 瀏覽
🥢泰式船麵 $68好大碗 好似食極都有咁😂有牛丸 牛肉 牛柏葉 蘿蔔好淋好入味😍跟麵比左辣椒粉/酸汁/魚露 可以根據自己口味調味👍🏻不過我覺得就咁食已經好好味濃味得黎唔會好鹹***🥢泰式鹵水鴨拼海南雞飯 $78雞油香好勁 而且好嫩滑 正🤤鹵水鴨偏鹹 用黎送飯啱啱好跟雞鴨有兩種帶辣嘅汁食落都幾辣下😂不過好惹味***🥢手打炸鮮蝦餅 $68新鮮滾熱辣炸出嚟 外皮脆卜卜蝦餅彈牙跟左幾塊蝦片 好味😋***🥢泰式炒雜菜 $88有椰菜花 芥蘭 椰菜 菇 蘿蔔用辣椒炒見到好多辣椒但係冇食到籽嘅話就唔會太辣***🥢椰青 $38🥢凍港式鴛鴦 $10
🥢泰式船麵 $68
椰青
港式凍鴛鴦
泰式船麵
2024-07-11 172 瀏覽
你到大窩口附近搵朋友,佢哋推介呢間新開嘅餐廳😝😝佢哋嘅環境,相當寬敞明亮,聽講仲有做唔少私人包場活動,所以我覺得個廚師煮嘢食都有返咁上下質素🤗🤗講到食物,我首先試過嘅係越南鮮香芒果米卷。😘😘佢哋嘅米卷薄而透,能夠清楚見到餡料嘅結構,個個餡料都新鮮多汁,尤其係芒果,香甜可口,加上特製沾醬,簡直一絕。👍🏻👍🏻再來係菠蘿雞粒炒飯,😆個飯粒粒分明,炒得恰恰好,加上大塊雞肉同甜美菠蘿,味道十分鮮美可口。個別成分之間完全融合無間,口感豐富層次分明。 👏🏻至於泰式豉油王中蝦,😋😋佢哋嘅蝦肉鮮嫩彈牙,滿滿嘅豉油香氣配合泰式風味,相當開胃爽口。印象最深刻嘅,係佢哋調製醬汁嘅手藝,調得恰到好處,既不會太鹹又不會太甜。🤓另一個我鍾意嘅菜式係沙嗲串燒牛,🤩個牛肉又嫩又滑,洒落特製沙嗲醬汁後,令人更加欲罷不能。🥳佢哋嘅醬料製作十分細緻,既唔會掩蓋咗牛肉嘅鮮味,又帶出了一股別具特色嘅香氣。😉最後,就係張椰汁千層糕,🙂‍↕️個個層次分明,又軟滑濃郁,完全抓到了椰香嘅特色。☺️佢哋專門引入泰國產椰汁製作,加上特別嘅烘培工夫,令食物口感層次分明,甜而不膩,而且十分煙靭😍😍第一間咁隱蔽嘅屋苑附近有呢間中越餐廳真係唔錯😌😌重點

第一間咁隱蔽嘅屋苑附近有呢間中越餐廳真係唔錯😌😌重點係同樣嘅價錢喺出面食唔到呢一個質素嘅越南嘢食😎