早前收看過黃靜藍的 Youtube短片【屯門又掃街2023|再戰失敗?|屯碼超飽滿餃子|足料蠔餅|屯門美食】(https://youtu.be/maU9_b4WXyE)介紹後,特意慕名前來親身嚐試。韭菜餃子🥟 + 椰菜餃子🥟 配 黑椒汁 ⚫💰16 / 4隻起 [@💰4️⃣/隻]【簡評】兩款餃子🥟都是預先煎定再冚蓋焗(!) 😓備用 = 餃子皮外水氣充足,有柯打才稍為在鐵板上翻熱。如圖所見,餡料十足,菜肉比例 9️⃣:1️⃣可惜餃子皮薄而濕潤,更互相黏合,內裡餡料鬆散,筷子一夾即破。⚠️完全沒有煎餃🥟應有的爽脆可言⚠️似煎非煎;似蒸非蒸,淪為兩不像😓。可選配:豉油汁 或 黑椒汁 選擇後者,微辣惹味但竟然有酸味(!)懷疑放在室溫未有加熱變壞☢️【後話】懷疑餃子🥟餡料未完全熟透,進食後不足一句鐘內已腹瀉收場😫😵😱😨【總結】可一難再矣……⛔🚫🈲⛔🚫🈲⛔🚫🈲【店舖資料】你想點食網址: https://s.openrice.com/QrbS0zZQ5W0~uNdHZAw地址:屯門湖秀街2號悦湖商場88號舖電話:92003639營業時間:每日 11:00 - 23:00
早前收看過黃靜藍的 Youtube短片

介紹後,特意慕名前來親身嚐試。

韭菜餃子🥟 + 椰菜餃子🥟 配 黑椒汁 ⚫
💰16 / 4隻起 [@💰4️⃣/隻]

【簡評】
兩款餃子🥟都是預先煎定再冚蓋焗(!) 😓備用 =
餃子皮外水氣充足

有柯打才稍為在鐵板上翻熱。

如圖所見,餡料十足,菜肉比例 9️⃣:1️⃣
可惜餃子皮薄而濕潤,更互相黏合,
內裡餡料鬆散,筷子一夾即破。

⚠️完全沒有煎餃🥟應有的爽脆可言⚠️

似煎非煎;似蒸非蒸,淪為兩不像😓。

可選配:豉油汁 或 黑椒汁
選擇後者,微辣惹味但竟然有酸味(!)

懷疑放在室溫未有加熱變壞☢️

【後話】
懷疑餃子🥟餡料未完全熟透,
進食後不足一句鐘內已腹瀉收場😫😵😱😨

地址:屯門湖秀街2號悦湖商場88號舖
電話:92003639
營業時間:每日 11:00 - 23:00
2023-02-16
3 分鐘 (外賣自取)
#你想點食我識好多朋友就算唔係住呢個屋苑都會走過黎買黎食😆😆好出名👍🏼韮菜餃子 (4隻)$16 🥟🥟🥟🥟
我食開加黑椒汁😜少少辣但好過癮,大大隻又多料,食幾隻做個下午茶一流👍🏼👍🏼👍🏼不過又加咗價😥😥之前都係$14,而家$4隻啦😨📍 你想點食 (屯門)屯門湖秀街2號悦湖商場88號舖

#你想點食

韮菜餃子 (4隻)$16 🥟🥟🥟🥟

📍 你想點食 (屯門)
屯門湖秀街2號悦湖商場88號舖
外賣自取
多年既碼頭小食店,相信轉過幾轉手,今晚去買,價錢微調整,味道依舊,不過… 份量勁縮水。失望!皇牌,韮菜餃子,多年來都係大大隻,多韮菜勁小肉,可配黑椒汁或豉油。而家$16/4隻街頭小食,一定係咖喱魚旦、牛柏葉、魷魚。呢間既蘿蔔都好食既,甜。不過回憶總是美好,今次嗌牛柏葉、墨魚,一打開牛柏葉勁細粒,就算縮左水都未至於咁細粒吧?申起一枝,相信完全唔掂!$12/串以前阿姐會問,可否同餃子擺埋一齊,牛柏葉大片到湧出膠兜,而且沾滿咖喱汁,相當惹味。今次阿姐用個碗載住,一打開,咦?咁細粒既,定係幫我剪開左?😅 有d 失望,龍門居小食店仲多選擇。同場,用墨魚襯托,就知道份量同size 有幾「騎呢」